A barlangok általában csodás cseppkövekkel, lenyűgöző föld alatti képződményekkel csábítják a látogatókat. Hát ez a barlang nagyon más. A Hochkarhöhle belsejében óriási terek, hatalmas sziklák, de leginkább egy nagy hegyomlás van, bent mélyen. De mindenképpen érdekes, mutatom is milyen!

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztriában, Lassing település mellett indul a Hochkarra vezető út, és a barlangi vezetés a panorámaút végénél lévő libegő völgyállomásától indul. Térképen ITT.

A Hochkar hegy barlangja csak vezetéssel látogatható, a vezetés a Hochkarbahn (nyáron is üzemelő) libegő alsó állomásától indul. Egészen pontosan itt, a kasszánál lehet jegyet váltani és itt adnak mindenkinek fejlámpás védősisakot is.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

És itt kell előre jelentkezni. Vagy telefonon.
Még szerencse, hogy én is rákérdeztem a pénztáros hölgytől előző nap, hogy lesz-e vezetett túra másnap (mert kiírva nem volt sehol). És bár konkrétan nem jelentkeztünk rá, ezek szerint a kérdés elég volt, ő emlékezett ránk, így mehettünk. Aki nem jelentkezett be előre, annak eléggé mondta a magáét, de végül mindenkinek adott jegyet. És a meghirdetett időpontra egész sokan összejöttünk.

Aztán együtt indult a csapat a hegyre. Mert a barlang bejárata a libegő harmadik oszlopa körül van a hegy oldalában.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A jelenlegi, mesterséges bejárat tengerszint felett 1250 méteres magasságban található, ahova kb. 10 perc alatt lehet felérni. Először széles, kényelmes kocsiúton haladhatunk, de aztán jön egy útjelző tábla.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Ez után már szerpentines gyalogösvény következik. Ha meleg időben mentek, öltözzetek rétegesen és a lehető legkevesebb cuccban másszatok, mert mire felér az ember kissé megizzad. Ekkor viszont jön a hűvös barlang, és ránk fagy az izzadt póló. :) Na jó nem, de a barlanghoz be kell öltözni, mert állandó 8 fok van bent.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A Hochkarhöhle mivel több mint 500 méter hosszú, és a bent lévő szintkülönbség meghaladja a 120 métert, Alsó-Ausztria ötödik legnagyobb barlangja, és az egyik legmélyebb barlang a tartományban.

És miután az egyik sípályán is keresztül haladt a csapat, hamarosan megérkezünk a barlang bejáratához.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A Hochkarhöhle egésze magas alpesi barlang, ami Alsó-Ausztriában elég ritka. Tágas csarnokok és hatalmas termek jellemzik. Az itt található nagy dóm terem a legnagyobb lehet az egész tartományban.

A termek karakterét a mennyezetről leszakadt kőtömbök, sziklák határozzák meg. Mivel ezek a sziklaomlások kiszélesítették, megnövelték a termeket, sok esetben a barlang mennyezete csak néhány méterrel van a talajszint alatt.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A barlang régi természetes bejárata ma már le van zárva (a síelőktől és a kíváncsiskodóktól vaskorlátok védik). A jelenlegi bejárat egy mesterséges táró, ahol az ajtón belépve rögtön rengeteg lépcsőn ereszkedhetünk le a hatalmas terembe.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A Hochkar hegy dachsteini mészkőből áll. Ez a mészkő egy magnéziumtartalmú, vízáteresztő, majdnem teljesen tiszta mészkő, amely elősegítette a barlangrendszer kialakulását. Persze ehhez sok-ezer évre volt szükség. A jégkorszak idején a Dürrenstein-t, az Ötscher-t és valószínűleg a Hochkar-t is gleccser borította. Aztán a felmelegedés megérkezésével az olvadékvíz elkezdett a sziklákba szivárogni és utat keresett magának a mélybe. A víz a porózus mészkövön keresztül beszivárog, kicsit oldja is a mészkövet, majd a már kialakult üregekbe befolyva, csepegve cseppköveket képez. Ezek a képződmények valószínűleg az utolsó jégkorszakban alakultak ki. Tehát több mint 100 ezer évvel ezelőtt.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A barlang természetes bejáratát, a Hochkar-aknát 1923-ban Michael Müllner fedezte fel. Az első világháború után nagyon intenzív volt a barlangkutatás, mert a foszfortartalmú üledéket műtrágyaként hasznosították. Hogy a Hochkar barlangot mégsem zsigerelték ki, azt annak köszönhetjük, hogy Müllner a felfedezéséről csak jegyzeteket készített, de ezeket megtartotta magának.

Később a barlang feltárása a Hochkar Alpenstraße, a hegyre vezető 9 km-es út megépítésével esett egybe, a Hochkar Idegenforgalmi Egyesületen keresztül. Elsősorban vizet kerestek a barlangban, mivel a hegyen nincs forrás.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A barlangi klíma kiválóságát mutatja, hogy a kb. 10 évvel ezelőtt betett fenyő (messziről) ma is ugyanúgy néz ki, mint amikor bevitték. A 100 %-os páratartalom és az állandó 8 fokos hőmérséklet konzerválta a fenyőfát.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A végső nagy változások az utolsó jégkorszak végén, kb. 15 ezer évvel ezelőtt következtek be a Hochkarhöhle-ben. Akkor a hegyben fellépő nyomásváltozások és feszültségek következtében hatalmas sziklatömbök szakadtak le a plafonról, amik az egykori cseppkőbarlangot betemették. Ezek a leszakadt tömbök képezik ma a barlang padlóját.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Mivel a barlang bejárata után nagyon sok lépcsőn kell lemenni, a túra elég mélyen kezdődik, ahonnan a másik irányba szintén felfelé vezet az út. A gyalogösvény szinte olyan, mint a felszínen, nagy köveken, sziklákon kell lépkedni, felmászni. De van, ahol ilyen létra is segíti a feljutást.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

1963. szeptember 22-én Georg Perschl a fiával indult a barlang megkeresésére, és találtak is egy bejáratot a libegő 5. oszlopától kb. 50 méterre nyugatra. Két nappal később aztán Werner Putz, Hubert Bruckner és Helmut Fritz próbálkoztak a bejutással, a kb. 10 méter átmérőjű, dolina szerű lyukon át, azonban megfelelő felszerelés nélkül nem sikerült bejutniuk. Majd barlangászokat hívtak, akik a megfelelő felszereléssel ellátva először jutottak le a mélybe és a nagy dóm teremben értek földet.

1964-ben pünkösdkor drótkötelek és sodronyok segítségével jutottak át a második nagy barlangrészbe, mely hatalmas üreg végén egy folyosó vezetett tovább egy harmadik terembe, amit pünkösdi teremnek neveztek el a felfedezői. 1965. június 5. és 7. között a barlang újabb járatait fedezték fel a hegy gyomrában, így egyértelművé vált, hogy a Hochkarhöhle Alsó-Ausztria ötödik legnagyobb barlangrendszere.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

1965. július 29-re elkészült a mesterséges táró és sikerült összekötni a barlangrendszer nagy termeit is. Ez a mesterséges bejárat lehetővé tette a könnyebb bejutást a barlangba, míg ez korábban csak egy 70 méter mély, függőleges kürtőn keresztül volt lehetséges.

Werner Putz 1965. szeptember 12-én felfedezte a barlang cseppköves részét is.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Több mint 100 ezer éve a Hochkar belsejében is cseppkőbarlang lehetett, de ma már csak egy kis cseppkőképződményt és falbekérgeződést figyelhetünk meg itt. A barlang cseppkövekben gazdagabb része csak nagyon nehezen, sziklafalakon kúszva érhető el, de ott is csak régi, romba dőlt, pusztuló cseppkőképződmények figyelhetők meg.

A látogatható részen nagyjából ennyi a cseppkő, a kb. 1 méter magas orgona.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A barlang bejárása a pünkösdi csarnokban kezdődik, melynek hatalmas méreteit a sötétben alig érzékeljük. Ez a barlang 35 méter hosszú, 15 méter széles és 20 méter magas. A csarnokot lezáró hatalmas, leszakadt sziklák fölött a plafonban felfedezhető egy szűkülő nyílás, mely a barlang cseppköves részébe vezet, azonban az a rész a nehéz és veszélyes megközelíthetősége miatt nem látogatható.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A galéria után érhetjük el a következő nagy csarnokot, mely 20-35 méter széles és kb. 10 méter magas. Mindkét csarnok olyan nagy, hogy a szomszéd falu, Göstling temploma simán beférne. A barlangrész mennyezetét képező kőréteg csupán néhány méter vastag, fölötte pedig ott a felszíni sípálya.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A vezetett túra a cseppkő-orgonánál ér véget, addig több ösvényen és sziklán kell felmászni, majd onnan ugyanazon az úton vissza is.

Bár a barlangban van villanyvilágítás, néhol nagyon jól jön a sisakokon lévő fejlámpa, amivel pont a lábunk elé tudunk világítani, hogy lássuk hova kell lépni.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Egy oszlopon és egy meredeken emelkedő falon keresztül a barlangkutatók a nagy dómterembe is eljutottak. A csarnok méretei hatalmasak: 45 méter hosszú, 25 méter széles és 70 méter magas. Ezen méreteivel ez Alsó-Ausztria legnagyobb természetes zárt tere.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal 1966. november 18-án "különleges védettség" alá helyezte a barlangot a különlegessége, a sajátos jellege és a természettudományos jelentősége miatt.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

1966. május 15-én igazi zoológiai szenzációt jelentő felfedezést tett a Hartmann házaspár, akik egy véletlennek köszönhetően a nagy dóm teremben egy futóbogár félét találtak. A bogarat Bécsbe szállították, ahol megvizsgálták. Megállapították, hogy a majdnem áttetsző, vak futóbogár egy igazi barlangállat, mely a jégkorszakból származik és napfénynek kitéve elpusztul. Rokonai már kihaltak, csak néhány fejlődött tovább a hegyek mélyén. Ezek a bogarak megtalálhatóak még a Hochkar, a Dürrenstein, a Lugauer, a Gesäuse és a Dachstein hegyekben.

Eddig 8 ilyen bogárfaj vált ismertté. A Hochkar-bogár a 47 mm-es méretével a legkisebb, és külsejében is különbözik a többitől. A szakirodalomba Arctaphaenops hartmanorum néven jegyezték be, mely nevet felfedezői után kapta.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A barlangban rendkívül jó az akusztika, ezért távozás előtt a vezető még összegyűjtötte a csapatot, és arra kérte őket, hogy énekeljenek valamit. Valóban nagyon szépen szólt a dalocska a hatalmas csarnokban.

A Hochkarhöhle csak nyáron, és csak az előre megadott időpontokban, vezetéssel látogatható.

Általánosságban vezetés indul: július elejétől szeptember elejéig minden szerdán 14 órakor.

Június közepétől október végéig minden második vasárnap 11 órakor.

2017-ben még október 8-án és 22-én, vasárnap indul vezetés 11 órakor a barlangba.

Ettől eltérően, csoportoknak előzetes egyeztetés alapján más időpontban is lehetséges a látogatás, minimum 6 főtől.

A látogatás tervezésekor mindenképpen érdemes a barlang honlapján tájékozódni.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

A belépő ára (2017):

  • felnőtt 10,50 Euro
  • gyerek 5,50 Euro

A Wilde Wunder Card sajnos ide nem érvényes, viszont az Ybbstaler Alpen Sommercard igen. Szálláskeresésnél a kedvezménykártya adása legyen fontos szempont!

A kb. egy órás barlangi vezetés után nyáron bizony jól esik ismét kimenni a napfényre, a melegre, a virágokkal teli rétre. Csak Ti ne felejtsétek el, hogy a hidegből kilépve bepárásodik a fényképezőgép lencséje. :) Bár az ilyen fotóknak is meg van a maga romantikája. :)

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

És a hegyről vissza is kell ereszkedni a felvonó alsó állomásához, ahol leadhatjuk a fejvédő sisakot. A szerpentin lefelé is jól néz ki.

Ausztria Alsó-Ausztria Hochkar barlang

Remélem kedvet kaptatok a barlangászáshoz, és ha a környéken jártok, benéztek ebbe a különleges mészkőbarlangba. Nézzétek meg a hegyomlást a hegy gyomrában! :)

Az információk a barlang hivatalos honlapjáról (www.hochkar.at) származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.