Art-Advent és bio vásár - Bécs, Karlsplatz

Itt a december, itt az adventi vásárok ideje. Nyakunkon a karácsony, de most még az advent időszakában várakozással és tervekkel vagyunk teli, ajándékötleteket keresünk, adventi vásárokat látogatunk. Például Bécsben!

De ha unjátok már a Városháza tér ugyanazt áruló bódéit, és a nagy tömeget, és most valami másra vágytok, akkor Nektek szól ez az írás.

Mert nem biztos, hogy az a legjobb vásár, ahova mindenki megy! A Bécsiek egészen máshova járnak, mint ahova a turista buszok ontják a rengeteg embert. A bécsi adventi vásárokat több millióan látogatják évente, de szerintem közülük nem sok jut el arra a vásárra, amit ma mutatok Nektek!

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

(A kép a shetourist.com oldalról származik.)

A Karlsplatz, azaz a Károly tér egy picit messzebb esik a legfelkapottabb vásároktól, még sincs túlságosan távol. Viszont egész Ausztriában az első és egyetlen teljesen bio gasztro kínálattal rendelkező adventi vásár, amihez tanúsítványt is kaptak. (De persze nemcsak ettől sokkal jobb, mint a többi.)

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Hol található? Ausztriában, Bécsben, a belvárosban. Térképen ITT.

A Karlsplatz-on három metróvonal találkozik, így metróval nagyon könnyen elérhető akár a Városházat térről, akár a Mária Terézia térről, akár a Stephans Dóm-tól. De mindhárom helyszínről simán el is sétálhatunk idáig. A Stephans Dóm talán 15 perc gyalog a Kärtnerstrasse-n, a Mária Terézia tér (és a Mariahilfer Strasse) is kb. ugyanannyi, a Városháza tér kicsit több, de a Ring-en sétálva útközben megcsodálhatjuk Bécs nevezetességeit is, mint pl. a Parlamentet, a Hofburgot, a nagy múzeumokat és az Operaházat.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A Károly teret gyönyörű épületek veszik körül, akár ezek miatt is érdemes eljönni idáig. A hatalmas és belülről is csodaszép Karlskirche (Károly templom) mellett található a Bécsi Műszaki Egyetem, mellette az Evangélikus Középiskola, tovább a másik oldalon - kicsit takarásban - a Szecesszió Háza. Az egyetemmel szemben a Wiener Musikverein gyönyörű épülete, ahonnan a bécsi újévi koncertet közvetítik, és a templom másik oldalán a Wien Museum. Ha a templomba, a múzeumba és a Szecesszió Házába is bemegyünk, akár egy egész napot eltölthetünk itt a környéken.

A téren található két gyönyörű, szecessziós metróállomás ma már kávézót rejt és műemlékvédelem alatt áll.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

(A kép a wien.gv.at oldalról származik.)

De mitől is olyan különleges ez a vásár? Csak valódi kézműves, iparműves, képzőművész, tehát "őstermelő" árulja a portékáját, ezáltal teljesen egyedi és különleges kínálatot találhatunk itt. Ahogy a táblájuk is hirdeti.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Ráadásul egyes standokon maga a mester is ott van, sőt alkot. Látványműhelyeket állítottak fel, ahol a helyszínen készülnek az alkotások. A művészek bemutatják a technikájukat, az érdeklődők pedig végignézhetik az alkotás folyamatát, ahogy megszületik egy újabb remekmű.

Napokra beosztották, mikor ki alkot a helyszínen, ez a honlapjukon megtekinthető (artadvent.at). Az alkotók között lesz keramikus, ezüst ékszer készítő, hangszerkészítő, fahéj-figurák készítője, bőrdíszműves, gyapjú fonó, üveggyöngy fűző, fafaragó és fémműves is.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Azért estére itt is sokan lettek, néha nehéz volt haladni annyian, de rajtunk kívül mindenki németül beszélt... Persze nem jelenthetem ki biztosra, hogy itt tuti mindenki bécsi volt, de azért eléggé valószínű.

A gyerekeknek a templom előtti hatalmas szökőkútban játszóteret csináltak. Van benne kisvonat, síneken körbe haladó hajtány, és rengeteg szalma. Mellette nosztalgia riglis is van. A szökőkút játszóterének bejárata mellett pedig rengeteg babakocsi sorakozott, ők biztosan mind idevalósiak voltak.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A gyerekeknek játszóházat és kézműves foglalkozásokat is szerveznek, illetve az idei év újdonsága Luis és James, a két láma, akiket meg is lehet simogatni. Délután 4 órakor pedig a szökőkút medencéjében felállított nagy jurtában a világ különböző pontjairól származó meséket, történeteket lehet hallgatni. A jurtában egyébként "csillagműhely" is működik, ahol természetes anyagokból barkácsolhatnak ajándéktárgyakat a gyerekek. Például gyertyát is márthatnak. 

Aki gyerekekkel érkezik Bécsbe, annak mindenképpen ajánlható a Karlsplatz-i adventi forgatag. Itt a gyerekek is jól fogják érezni magukat, és a szülőknek is akad látnivaló.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Összesen több mint 80 standot bogarászhatunk végig a téren, és akadnak közöttük tényleg különlegesek is. Mint például ez az üveg-dísztárgyas.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A felnőtteknek is szerveztek különféle programokat az advent vásár mellé. Lesznek zenészek, énekesek, együttesek és táncosok, valamint tűzzsonglőrök műsorát nézhetjük, hallgathatjuk esténként. Szinte minden napra jut valami kísérőprogram.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A Karlskirche előtti téren 1994 decemberétől rendeznek adventi vásárt a képző- és iparművészek bemutatkozásával. Ma már a rendezők célja az, hogy az adventi vásár idejére a művészeknek is egy olyan alkotó és találkozó helyet hozzanak létre, ahol a külföldi és belföldi alkotók találkozhatnak, együtt dolgozhatnak, tanulhatnak egymástól, fejlődhetnek, inspirálódhatnak. Mindezt akár a látogatók és a vásárlók bevonásával is.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A szervezők, a "divina art" minden évben iskolai projektet is hirdet, amire a megadott téma feldolgozásával iskolák, osztályok pályázhatnak, majd az elkészült műveket a téren kiállítják. Az idén a határok (az akadályok) legyőzése (leküzdése) a téma. Az elkészült művekre a honlapjukon lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot begyűjtött osztály exkluzív kézműves tanfolyami részvételt nyer.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Azoknak a kiállítóknak, árusoknak, akik az Art Advent-en részt szeretnének venni, előbb a "divina art" zsűrije elé kell állniuk. A szervezők által összeállított zsűri dönt a vásáron való részvétel lehetőségéről. A vásáron kizárólag magas minőségű, egyedi és különleges tárgyakat készítő képző- és iparművészek vehetnek részt. Jelentkezéskor a termékeiket be kell mutatniuk a zsűrinek, és ők döntenek arról, hogy adott művész a vásárban kiállíthat-e, árulhat-e vagy sem.

A zsűri a "divina art" egyesület tagjaiból, különböző művészeti irányzatokhoz tartozó alkotókból áll.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Tehát a Karlsplatz-on egészen biztosan nem találunk bóvlit, tucatárut és Kínában készült remekműveket. Helyettük magas színvonalú, zsűrizett alkotásokat üvegből, fából, kerámiából, fémekből, bőrből, viaszból, textilből, valamint ékszereket, festményeket és kozmetikai termékeket.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

2007 óta ennek a vásárnak is saját, egyedi tervezésű bögréje van, amit csak itt, a Karlsplatz-on szerezhetünk meg magunknak. Bele pedig nagyon finom, bio alapanyagokból, házi készítésű puncsokat kérhetünk.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

És ha megérkezik a hó, csodás mesevilágot varázsol a térből. Így talán még szebb, még hangulatosabb, még inkább karácsonyi.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

A tér térképét is megtalálhatjuk a vásár honlapján, így néz ki. A rózsaszín hópelyhekkel jelölt helyeken puncsozhatunk és ehetünk, az információs bódénál szórólapokat és a vásár újságját is megszerezhetjük. A piros színnel jelölt bódékban kerámiát árulnak, a világoskék színűekben üvegből készült ajándéktárgyakat, a sötétkékben ékszereket, a sárgákban kozmetikumokat, a világoszöldben textil termékeket, a sötétzöldben festményeket, a barnákban fából, a szürkékben pedig fémből készült tárgyakat árulnak. Á, kimaradt a narancssárga, ott bőr-cuccok vannak, a lilákban pedig gyertyák. A térképen jobbra lent jelölt területen lehet megtekinteni az iskolák projekt-munkáit, és a tér közepén van a színpad, mellette pedig a látványműhely.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Tehát van élet, van advent a Városháza téren és a Mária Terézia téren túl is. Szerintem érdemes felkeresni a Karlsplatz-ot, és az Art Advent vásárt is, meg a többi, kisebb, eldugottabb adventi vásárt Bécsben, mert egyedibb, igényesebb ajándékokat találhatunk rajtuk. És azt nem állítom, hogy üres lesz a tér, de napközben lényegesen kevesebben vannak, mint a Városházatéren. Aztán estére itt is megtelnek az utak, sokan puncsoznak a bódék között, de ha inkább a helyi lakosok között szeretnénk tölteni egy adventváró napot (mint honfitársaink, és más nemzetek turistái között lökdösődve), akkor itt a helyünk! :)

És ha szeretitek a sikátoros utcácskákat, és advent idején is szívesen sétáltok ilyen helyeken, ajánlom figyelmetekbe Graz-ot és a grazi adventi vásárokat, melyek a sikátoros utcák közötti kis tereken találhatók, a tartományi székház udvarán pedig egy hatalmas, kivilágított jég-betlehem áll.

Art Advent - Karlsplatz. Hát nem gyönyörű?

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz

Az információk és a képek egy része a vásár saját honlapjáról, az artadvent.at - ról származnak.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Vásár a sikátorokban és jégbetlehem - Graz

Graz Stájerország fővárosa és ahogy egy fővárosban illik, november végétől itt is ünnepi díszbe öltöznek az utcák, a terek, és adventi vásárt is rendeznek.

Grazban azonban egészen különleges módon nem egy központi nagy vásár van a városháza előtti téren (persze ott is van, de...), hanem a csodálatos óváros szűk, sikátoros utcái közötti apró tereken találhatunk mindenfelé egyedi és családias hangulatú vásárokat, melyek arra várnak, hogy felfedezzük őket.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

De a kis vásárok jól elbújtak és nem is annyira könnyű megtalálni ezeket. Át kell menni házak alatt, átjárókon, be kell menni a sikátoros utcákba felvállalva az eltévedés kockázatát is akár. De megéri! Aki Grazba készül adventi vásárra, annak ez kötelező olvasmány, hogy ne járjon úgy mint egyszer én ... aki hazaérkezés után jöttem rá, hogy mindenről lemaradtam, mert nem tudtam, hogy hova is dugták el a legjobb vásárokat! :)

De visszamentem és most megmutatom Nektek is!

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Hol található? Ausztriában, Stájerországban, Grazban, a belvárosban. Térképen ITT.

Graz belvárosa az UNESCO világörökség része, mint a legnagyobb egybefüggő óváros Európában. Már ezért is megéri ide jönni, mert a szépen felújított és karbantartott műemlék épületek gyönyörű hátteret biztosítanak a hangulatos karácsonyi vásárokhoz.

Graz főutcája sétálóutca, csak a villamos közlekedik a gyalogosok között. Elsőre talán kicsit furcsák, ezek a fejjel lefelé lógó karácsonyfák, de kivilágítva egészen hangulatosak.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Itt található a Tartományi Székház, melyben fegyvergyűjtemény is megtekinthető, az udvarára viszont mindenkinek be kell menni!

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Graz-i advent legnagyobb különlegessége, a Tartományi Székház udvarán minden évben felállított Eis-Krippe, azaz jégbetlehem. Az idei évben az ismert jégművész, Kimmo Frosti és nemzetközi jégfaragó csapata varázsolta a jégbetlehemet Grazba. Összesen 45 tonna kristálytiszta jeget használtak fel a betlehemhez, és egy nap alatt kellett elkészülni vele. (A képeken nem az idei betlehem látható.)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az illékony remekmű általában november utolsó szombatjától január 6-ig nézhető meg, de a látogatással nem árt sietni, mert az enyhe időjárás sajnos komoly károkat tesz a szoborban. Vagy a havazás is ronthat kicsit az összképen. 

Mivel a betlehemet minden évben újra alkotják, így az minden évben kicsit másképp néz ki. Egyszer díszesebb, máskor egyszerűbb, van amikor részletgazdag, és van, amikor kicsit elnagyolt. 

Ide érdemes sötétedés után visszanézni, mert este gyönyörűen kivilágítják az egész udvart, az árkádokat és a jég is csodás színekben pompázik.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Tartományi Székház mellett van a Városháza, és előtte a tér. Itt van felállítva a város hatalmas karácsonyfája, amit 25 ezer kis égővel világítanak ki. Térképen ITT található.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A városháza ablakaiban december elsejétől adventi kalendárium látható, sötétedés után pedig csodás fényekkel festik tele az épület homlokzatát.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A városháza előtti tér természetesen tele van adventi árussal, tradicionális kézműves termékekkel és finom enni-innivalókkal próbálnak az érdeklődők szívére hatni.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A városháza tértől a Mura felé indulva - az egyik keskeny utcát választva természetesen - a ferences negyedi régi grazi adventi vásár színhelyére jutunk. Térképen ITT.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Franziskanerviertel-nél találjuk Graz legrégebbi adventi vásárát. Ez a kis vásár régi tradíciókra épül, gyönyörű karácsonyfadíszeket és más kézműves termékeket árulnak. A templom oldalában nagyon jó illatú csokoládébolt is működik. És ezen a téren találtam meg a legeslegjobb puncsot!

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Lányok, el tudtok képzelni jobbat a Balieyspunsch-nál? Mert én nem. Az valami isteni!!! (És lehet, hogy csak itt árulják, mert én bejártam érte Bécs hat nagy adventi vásárát, és nem találtam.)

A forralt bort és a puncsokat itt is egyedi, Graz-i, adventi bögrében kínálják. A bögre betéti díjas, kb. 2 Euro, ha visszavisszük a bögrét, visszaadják a pénzt. De egyet úgyis mindenki meg fog tartani, mert nagyon szép bögrék vannak és más helyszíneken más-más mintájú bögrék is lehetnek. (A fenti képen is van kék, piros és fehér bögre is.)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A ferences templom mellett tovább sétálva a Mura partján, a Kleine Neutorgasse-n található a gyermek advent, ahol körhinta, mesevonat, nosztalgia óriáskerék, édességek és más meglepetések várják a gyerekeket.

Ha pedig átkelünk a Mura hídján, a túloldalon, a Mariahilferplatz-on már egy másik csodavilágot találunk. Szintén óriáskerékkel, színes fényekkel, alternatív zenei programokkal. Ezen a téren egy mesés, színes és változatos karácsonyi "giccset" találunk, de ezen kívül érdemes a templomba is betérni, mert nagyon szép.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Aztán a Murán ismét átkelve, akár a mesterséges Mura-szigeten keresztül, érdemes felmenni a várhegyre, mert fent is van adventi vásár. A hegyre egy nagyon klassz sikló, a Schlossbergbahn közlekedik, amit adventi időszakban néha ingyen is igénybe lehet venni, de egyébként is az 1 órára szóló jegy felnőtteknek csak 2,20 Euro.

A sikló felső állomása mellett már kezdődik is az adventi vásár. Térképen ITT

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

És egy nagyon különleges vásár várja az érdeklődőket Graz "tetején". Itt fedett helyen nézelődhetünk az árusok között.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Igazi stájer karácsony vásárral várnak mindenkit, finom italokkal, finom ételekkel és kézzel készült ajándékokkal. Sőt, hangulatos stájer zenéket játszanak élőben különböző együttesek a színpadon, továbbá a stájer Christkind és a fáklyás felvonulás is emlékezetes pillanatokkal várja az érdeklődőket.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az egyik különlegesség ez a sajt. Itt egy félbevágott nagy, kerek sajtot melegítenek felülről, amitől megolvad, és ezt az olvadt sajtot kenik kenyérre. Kissé borsos ára van, de egyszer érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Macskabarát ismerősnek tudnék mit venni. :)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Schlossbergbahn felső állomása melletti vásártól érdemes tovább sétálni a várhegyen, mert azért Graz jelképét, az óratornyot sem hagyhatjuk ki, és útközben még belebotlunk több látnivalóba is. Az óratorony mellől pedig a hegy gyomrába épített lifttel vagy a lépcsőkön visszaereszkedhetünk a városba. (Ha a lépcsőket választjátok készüljetek fel rá, hogy 260 db van belőle, és havazás esetén lezárják.)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A lépcső alatt van két alagútbejárat a hegy gyomrába. Az egyikben egy mesevonat és a lift található, a másik átvisz a túloldalra. Ha a várhegy gyomrán átvezető alagúton átmegyünk (csak azért, mert érdekes), akkor a Karmeliterplatz-ra érünk, ahol amellett, hogy gyönyörű épületekkel van körbevéve, egy gyerekeknek szóló téli világot találunk hatalmas jégpályával. Térképen ITT.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Itt fantasztikusan el tudják tölteni az időt a legkisebbek a szüleikkel együtt. Különböző programok várják őket, lehet kézműveskedni, festeni és játszani, van kényelmes olvasósarok, és karácsonyi sütisütő stúdió is. És amíg a gyerekek a téli világban szórakoznak, a szülők felmelegedhetnek a jégkávézóban.

November 18-tól január 29-ig 700 négyzetméteres jégpálya várja a korcsolyázni szeretőket, és az sem baj, ha nem viszünk magunkkal korcsolyát, mert kölcsönözni is lehet.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A többi adventi vásár megtalálásához viszont már tényleg bele kell vetnünk magunkat a sikátoros utcák sűrűjébe.

Akár a főtér felől, akár a Karmeliterplatz felől a Sporgasse-ról a Färbergasse nevű kis utcába kell befordulni, aztán csak egyenesen. :)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az első vásár, amibe belebotlunk a Färberplatz-on található iparművészeti vásár. Térképen ITT.

Úgy hirdeti magát, hogy: kézműves és designer termékek, tradicionális és pop-up vásár, kultúra és kreativitás, idillikus, városi, alternatív, eredeti, karácsonyi. 45 hazai és nemzetközi (köztük több magyar) kézműves és designer mutatja be itt termékeit fából, fémből, üvegből, kerámiából, bőrből, viaszból és textilből.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Hüttéknél pedig hódolhatunk a kulináris élvezeteknek regionális és bio ételekből válogatva, valamint forró téli italokkal várják a melegedni vágyókat és a puncsokat szeretőket.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Färbergasse-n tovább haladva egy sarokkal arrébb már egészen más világot találunk. A kézművesek vásárainak fénypontja található a Mehlplatz-on. Térképen ITT.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Designer adventi bódékba várják a látogatókat, melyek egész nap bekukucskálásra csábítanak, este pedig kivilágított kristályoknak tűnnek. Válogatott kézműves termékeket és pompás csemegéket kínálnak. Minden szombaton élő zene is van, vasárnaponként pedig gyermeknapot tartanak.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A Mehlplatz nevű téren hangulatos és változatos élő zene szól a jazz-től az alternatív irányzatokon át a tánczenéig.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A következő terecske a Harangjáték tér (Glockenspielplatz), amit nemcsak az adventi vásár miatt érdemes felkeresni. Térképen ITT.

Az egyik ház homlokzatán egy gyönyörű óra van, ami naponta háromszor, 11, 15 és 18 órakor változatos zenéket (adventi időszakban karácsonyi dalokat) játszik, miközben két táncos forog a kinyíló ablakokban.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A téren lévő adventi vásár mottója 2016-ban ismét "Stájerország". Csak hazai, stájer kiállítók és kézművesek standjai találhatók a téren. Kóstolhatunk stájer specialitásokat és házi készítésű, klasszikus forraltbort és puncsot is.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az alkalomhoz illő zenei keretek mellett tematikus napokat is tartanak nagyszerű akciókkal és attrakciókkal.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Aztán az igazán bátrak (akik nem félnek az eltévedéstől), ha még tovább sétálnak, előbb-utóbb a Tummelplatz-on találják magukat, és itt lelnek rá Graz legszínesebb vásárára. Az egész világ színessége, tarkasága, sokszínűsége bemutatkozik a Tummelplatz-on. Térképen ITT.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

20 éve ezen a téren találkoznak egymással a legkülönfélébb nemzetek életművészei, a világutazók és az iparművészek, hogy itt kínálják sokszínű árujukat, a saját készítésű üvegműveket, festményeket és karácsonyfadíszeket. De vannak itt még színes ruhák, textilek Peruból (ami azért valljuk be, elég kuriózum, de felvidító hatású a hideg, téli napokon), távoli országokból származó ezüst és más fémekből készült ékszerek, fából, fémből készült dísztárgyak, gyertyák és füstölők. Ez talán a legkülönlegesebb adventi vásár, színes, illatos és változatos.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az eltévedéstől pedig igazán nem kell tartani, hiszen végig párhuzamosan jöttünk a főutcával, tehát bármelyik kis utcán átsétálunk a Mura irányába, ismét itt találjuk magunkat.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

De mielőtt újra visszafordulnánk a főtér felé, nézzük el a másik irányba is. Ott található ugyanis még egy vásár a Vaskapu téren. Térképen ITT.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Ezen a téren a kulináris élvezeteké a főszerep, meg a forró italoké. Az adventi kószálás közben itt találkozhatunk a legtöbbféle forralt borral, puncsokkal, gyümölcsös bólékkal és alkoholmentes meleg italokkal, valamint finom falatokkal. De ez a tér a jótékonyság tere is, itt van a karitatív szervezetek találkozóhelye, itt adományozhatunk és itt segítenek a rászorulókon.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Hát nagyjából körbeértünk. Mire ide értek, egészen biztosan kezd már leszállni az est is, érdemes tehát visszaindulni a főutcán, benézni még egyszer a váltakozó színekben pompázó jégbetlehemhez és megnézni a fő téren a városháza fényfestését. Esetleg enni egy zacskó forró, sültgesztenyét, vagy inni még egy forró italt a városháza előtti téren.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

De van ám még vásár máshol is. A nagy, modern (szerintem egy bálnára hasonlító - bocs) Kunsthaus melletti téren, a Mura túloldalán található kis vásár mottója: "karácsony otthon, Grazban". Kicsit furcsa a hangulat ebben a kicsi, de annál finomabb adventi vásárban, ahol a nagyon jó minőségű forraltbor már az első napon lenyűgözte a közönséget, így gyorsan híre ment a városban. A vásár szíve a Stájerhütte, ahol olyan finomságokat kóstolhatunk, mint a héjában sült, töltött burgonya, a sült kolbászkák, és a forró, sült mandula.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Továbbá a Kastner & Öhler áruház belső udvarán "Adventparadies" várja a fiatalokat. Minden hétfőn, pénteken és szombaton 18 órától híres DJ-k játszák legújabb szettjeiket és élő koncerteket is tartanak. Ez a legtovább nyitva tartó adventi vásár, éjjel egyik van nyitva (vasárnap kivételével).

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

És a látnivalóknak még mindig nincs vége. A Krippenweg a Tartományi Székház kapujával szemben indul (tulajdonképpen a jégbetlehemtől) és a Diözesanmuseum-hoz vezet, ahol karácsonyi kiállítást rendeztek.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

A csillogó kirakatok között vörös szőnyegen vezet az út, fénylő égősorok alatt. (Természetesen ez az utca is átvezet a főutcával párhuzamosan futó utcára, a sikátorok közötti kis adventi vásárokhoz.)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Érdemes tehát advent idején (is) Graz-ba látogatni, mert lehet, hogy Bécs vonzóbb uticél a Rathausplatz-on található hatalmas adventi vásárral, de Graz hangulatosabb, családiasabb, sokszínűbb, egyedibb és érdekesebb. :)

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Persze Bécsben is van élet a városháza téren túl is, vannak eldugott, hangulatos, kis adventi vásárok, melyeket megéri felkeresni, mert egyedibb ajándékok közül válogathatunk, mint a városháza téren lévő tucatáru között. És mivel itt a szezonja, ajánlom a Bécsről szóló írásomat is.

Ausztria Stájerország Graz adventi vásár

Az információk egy része és pár fotó a graztourizmus.at/advent oldalról származik, a többi saját.

A grazi honlapon benézhettek a Tartományi Székház udvarára, ahol a jégbetlehem élő adásban kukkolható. :) Idén is nagyon szép lett és nézzétek meg este is, kivilágítva.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Adventi vásárok, a Városháza téren túl, ahol még nem jártál - Bécs

Időben szólok: nyakunkon a karácsony! :) Ezért szuper adventi vásárokat mutatok Nektek, ahol tényleg egyedi és kézműves ajándékokat nézegethettek, vásárolhattok, és nem a tucatárut, a gagyit árulják nagy tételben! Hangulatos terek, csodás épületek, kivilágított bódék, forralt bor és puncs - akár turistamentesen!

Elérkezett az adventi vásárok szezonja. És a bécsi kirándulások szezonja. Valahogy mindenki életében egyszercsak eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy adventi vásárba Bécsbe kell menni. Pedig ... :-/

Pedig érdemes! Csak nem biztos, hogy oda, ahova mindenkit visznek! 
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Rathausplatz - Városháza tér, minden fotón ez szerepel, minden leírás erről szól. Ez a leg-leg-leg. A legnagyobb méretű, a legnagyobb tömeggel (ahogy a fotón is látszik, pedig ez novemberben és koradélután készült, decemberben és este ennek a többszöröse a tömeg!), és sajnos a legtöbb tucatáruval. És természetesen a legdrágábban. De ez a legjobban fotózható, a legimpozánsabb háttérrel rendelkező, a legszebben kivilágított, mindkét irányból. És ha innen posztoltok egy fotót magatokról, arról mindenki rögtön tudni fogja, hogy hol készült. :)
Nem mondom, hogy "na ide ne menjetek", mert ha még nem jártatok Bécsben adventkor, akkor igenis menjetek el, nézzétek meg. Egyszer. Aztán keressétek meg inkább a következőket! :)

A Városháza tér a térképen ITT található.

A legegyedibb, legszebb kézműves és művész cuccokat a Karlsplatz-on keressétek! Nincs messze ez sem a fő csapásiránytól, itt fordul a villamos, metrómegálló is van, de gyalog is könnyen elérhető. (A Mária Terézia tértől kb. 15 perc séta.)

Art Advent - Karlsplatz
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Az első és egyetlen bio-minősítéssel rendelkező adventi vásár Ausztriában. Hol található? Térképen ITT.

Jellegzetes épülete a térnek a Karlskirche, amit nem lehet eltéveszteni.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A templom egyik oldalán a Műszaki Egyetem épülete, a másikon a Wien Museum, mellette az út túloldalán a Musikverein (ahonnan az újévi koncertet közvetítik), vele szemben pedig a Kunsthalle Wien és mögötte a Szecesszió Háza. Tehát impozáns épületekkel körbevett hatalmas tér, és rajta egy csodálatos portékákat felvonultató adventi vásár.

A nagy szökőkút gyerekeknek van berendezve szalmajátszótérrel és különböző felülős játékokkal, kisvonattal.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Ha kisebb gyermekkel érkeztek, nekik a legjobb választás ez a tér.

A felnőtteknek meg a kínálat miatt. Csodálatos üveg tárgyak, fémből készült díszek, ékszerek, kőből faragott mindenféle, fából készült ajándékok. Tényleg a legegyedibb, legkülönlegesebb és a legesztétikusabb választék található a téren.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Többek között az egyik standon megláttam egy magyar alkotó, Toll Tünde gyapjúképeit is. Gyönyörűek!

Ausztria Bécs adventi vásár város

A többi standon is hasonlóan egyedi, különleges és gyönyörű portékát árulnak. Ilyen gyertyát sem láttam még máshol:

Ausztria Bécs adventi vásár város

Mondjuk nézelődők is vannak szép számmal, és ahogy leszáll az est és kigyúlnak a fények, egyre többen forraltboroznak, puncsoznak az asztaloknál. (Sajnos mire ideértem sötét lett, és lemerült a fényképezőgépem, így csak pár fotót tudtam csinálni. De legközelebb itt kezdek!)

Tehát mindenképpen érdemes megkeresni a Karlsplatz-ot, és ezt a vásárt! De nézzünk valami mást is.

Altwiener Christkindlmarkt - Freyung
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Ez a Városháza térhez nagyon közel van. A városházával szemben lévő színház (Burgtheater) melletti utcán (Teinfaltstraße) kell elmenni, max. 5-10 perc séta. Térképen ITT.

És máris egy más világba csöppenünk. Szinte teljesen turistamentes övezet! Egyedi, kézműves termékek, amilyeneket máshol nem árulnak.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Kis színpadon a helyszínen készítik az adventi koszorúkat, melyeket meg is lehet vásárolni.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Gyönyörű kerámiák, amik engem kicsit a "manó műhely"-re emlékeztettek. :)

Ausztria Bécs adventi vásár város

Bio - ezmegaz.

Ausztria Bécs adventi vásár város

És az utca felől a kis bódék hátulján hosszú, festett betlehemes kép.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A vásár mellett csodálatos bencés templom található (a külseje a fenti képen látható). Ha már fáztok menjetek be! Igazi, barokkosan túldíszített, aranyozott, freskókkal telefestett falú, gyönyörű templom! Érdemes megnézni, kicsit megpihenni benne.

Aztán innen kb. 100 méterre már egy másik vásár csalogat.

Weihnachts Markt - Am Hof
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Térképen ITT.

Ez is szinte teljesen turista mentes övezet. A bódékba itt be is lehet menni, és itt is egyedi, kézműves termékeket árulnak. Olyanokat, amilyeneket máshol nem láttam.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A sültkrumplit például működő gőzgépről árulták. :)

Ausztria Bécs adventi vásár város

A Radio Wien-nek színpada is volt, ott mintha kívánságműsor folyt volna - de ebben nem vagyok biztos. :)
A legcsábítóbb illata pedig ennek a strandnak volt:

Ausztria Bécs adventi vásár város

Hatalmas sonkák, kolbászok, szalonnák, minden mi szem- s szájnak ingere. :)

Innen továbbindulva, egy saroknyira máris a Graben-en lehetünk, a luxusmárkák sétálóutcáján. Fölötte hatalmas kristálycsillárok, a hangulata pedig világvárosi. Tele turistával, helyivel, nézelődővel, kávéházak, éttermek teraszával.
Ez az utca pedig a Stephansdom-hoz vezet.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A Szent István templom körül is adventi vásár van, de ez már a kiemelt turistalátványosságnak megfelelő mennyiségű emberrel, kínálattal és hangulattal. Természetesen ha erre jártok, érdemes megnézni ezt is.

Térképen ITT.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A templomba viszont feltétlenül menjetek be. Megnézhető ingyen is, van egy körút benne, ami ingyen bejárható, meg van fizetős része is, sőt a toronyba is fel lehet menni, és gyönyörködni a csodálatos kilátásban.
Ez a templom belülről gótikus, magas boltozatú, kőcsipkés, kőszobros, nem túldíszített, de azért nagyon szép! És a hideg ellen is véd. :)

De ha már a Graben-en jártok és fáztok, inkább a Szent Péter templomba menjetek be! Az szintén barokkosan túldíszített, freskós, hatalmas kupolás, gyönyörű és jó meleg. Amikor én ott jártam, pont egy énekkar adott karácsonyi koncertet. Ilyesmit is ki lehet fogni benne. És van magyar nyelvű leírás is a templomról!

De egy kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, bocs. Nos nézzünk akkor még egy egyedi helyszínt!

Weihnachtsmarkt am Spittelberg
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Ez is nagyon közel van a tömeghez, mégis eldugott helyen, ahol alig akad turista. Megközelítése: Mária Terézia tér, a Museums Quartier épülete mellett jobbra nyíló utcán felfelé kell menni 2-3 sarkot. Térképen ITT.

A Spittelberg nem egy tér, hanem több rövid, szűk utcácska nagyon szép házakkal, belső udvarokkal, átjárókkal, díszes kirakatokkal és természetesen bódékkal.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Egyik utcán oda, a másikon vissza. És itt is olyan egyedi cuccokat árulnak, amit máshol nem. Például biztos van, akinek egy ilyen táska minden vágya:

Ausztria Bécs adventi vásár város

Vagy az, hogy magas sarkú cipő alakú tésztára önthesse a szószt.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Vagy autósra, vagy lovasra. És még nagyon sokféle van! Poénos ajándék lehet barátoknak. :)

Sőt, itt a kertünkbe, a madaraknak is vehetünk nagyon egyedi madáretetőt.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Házi készítésű sajtok nagy választéka minden vásárban megtalálható, a húsáruval együtt. De én pont itt fotóztam egyet.

Ausztria Bécs adventi vásár város

És természetesen itt is lehet puncsozni az asztaloknál. Van aki arra esküszik, hogy a Spittelberg a leghangulatosabb vásár, főleg este, kivilágítva, puncsozva. :)

Ausztria Bécs adventi vásár város

És most jön még a pszichedelikus álom, amit inkább a fiataloknak ajánlok.

MuseumsQuartier
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Ha busszal (utazási irodával) megyünk, akkor általában a Mária Terézia tér valamelyik oldalán áll meg a busz. Mindegy melyik oldalon, ez az épület látszani fog. Legalábbis a nagy MQ feliratokat biztosan észrevesszük. Térképen ITT.

A múzeumi negyed egy hatalmas területen fekvő épületegyüttes (a volt császári lovarda), több belső udvarral és természetesen múzeumokkal. Míg a Mária Terézia téren találjuk a két nagy klasszikust, egymással szemben a Szépművészetit és a Természetrajzi Múzeumot, az MQ-ban inkább modern, kortárs kiállítások vannak. Ők is szeretettel várják a gyerekeket, nagyon klassz, interaktív gyerekmúzeum is van Zoom néven.

De az advent keretében is gondoltak a gyerekekre, a piciknek műjégpálya Ice-Ice-Baby névvel. A nagyoknak curling pálya.

Ausztria Bécs adventi vásár város

A közepeseknek távirányítású autók. És mindezek mellett fehér és színes, hosszúkás iglukban szól a tuc-tuc és mérik az innivalókat.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Itt nincs kézműves vásár, itt a bulié a főszerep.

És ha már az MQ-nál vagyunk, nem hagyhatjuk ki a hosszú épület bal oldalán induló utcát sem. Mert ez a Mariahilfer Straße. Nekem kellemes meglepetés volt két év után, hogy sétáló utca lett, és egész szépen feldíszítették. :)

Ausztria Bécs adventi vásár város

A Mariahilfer Straßén sétálva is találunk kis adventi vásárt az egyik templom előtt. Kicsi, családias, hangulatos. És isteni melegszendvicseket árulnak. :)

Meg persze, ha már a Mária Terézia teret többször is megemlítettem, hát meg kell nézni az ott található karácsonyi falut is.

Weihnachtsdorf - Maria-Theresien Platz
 

Ausztria Bécs adventi vásár város

Térképen ITT található.

Bár ez is inkább az "egyszer" kategória és általában elég nagy tömeg van rajta, de azért vannak itt is szép standok, érdekes kézműves termékek.

Ausztria Bécs adventi vásár város

Ha innen indul a busz hazafelé, érdemes ezt a végére hagyni, az utolsó fél - háromnegyed óra bőven elég rá.

És akkor még egy pár praktikum:

Puncs és forralt bor árak 2,50 - 5 Euro között, attól függően, hogy alkoholos vagy mentes, egyszerű vagy különleges, illetve, hogy hol vesszük. Szinte minden téren más, egyedi tervezésű bögrékben adják a nedűt. A bögre betétdíjas, 2,50 - 3,50 Euro között kérnek érte. Ha kiittuk az itókát, a bögrét visszavihetjük és visszaadják a pénzt. Vagy nem visszük vissza és megtartjuk.

Ennivalók 3 Eurótól bármeddig. Van lángos, fánk, sült krumplik, (olajtól csöpögő) tócsni, sült gesztenye, valamint szendvicsek, zsemlék, kenyerek, melegszendvicsek, különböző nokedlik, levesek (cipóban), kolbászok, hot dog, stb.

Mosdók:

  • Mária Terézia tér: valószínűleg a nagy múzeumok előcsarnokában is van, de oda nem volt időm bemenni. Viszont az MQ-ban van, középen, a kapualjban jobbra.
  • Mariahilfer Straße: vannak hatalmas áruházak (plázák), amikben mosdó is van, természetesen ingyen
  • Városháza tér: a téren vannak kontérer wc-k, amik fizetősek és jó hosszú sor áll előttük. De a városházán a gyerekeknek adventi műhely működik, menjetek be nézelődni, biztos hogy ott valahol van mosdó. Továbbá a városháza épülete mellett (szemben állva vele a bal oldalon), elfordulva az utcában az udvarra vezető kapu ha nyitva van, be lehet rajta menni, és ott bent is van ingyenes mosdó, táblák mutatják, hogy merre. (Sajnos az udvarra nem mindig engedik be a turistát az őrök, viszont kevesen tudnak erről a lehetőségről.)
    Ha minden kötél szakad, akkor a városháza épülete előtt, az egyetem mögött továbbmenve a Votivkirche irányába (a magas, kőcsipkés tornyú templom felé), egy saroknyira van egy játszótér, ami mellett van egy bádogkonténer, ami ingyenes mosdót rejt. Olyan autópálya melletti a sílus, de szükség esetén nagyon megteszi. :)
  • A Parlament alatt van látogatóközpont, szerintem ott is kell lenni mosdónak.
  • Ezeken kívül mindenfelé vannak éttermek, kávézók, McDonalds-ok.
  • A Graben-en van föld alatti nyilvános.
  • Am Hof-nál szintén van föld alatti nyilvános.
  • Továbbá a metróállomásokon is előfordul.

Manapság divat lehúzni a bécsi adventi vásárt. Hogy tucat, hogy gagyi, hogy nagy a tömeg, és semmi hangulat. Igen, ilyen is lehet. De rajtunk is múlik, hogy hogyan éljük meg! :) Ha nem tetszik a legnagyobb vásár, ahova mindenki megy, akkor keressétek meg az eldugottabbakat. Érdemes!

Valószínű, hogy a Városháza téren és a Mária Terézia téren több magyar (olasz, cseh) szót fogtok hallani, mint németet. Valószínű, hogy egyes standokhoz nehéz lesz hozzáférni és lökdösődés is lesz a tömegben.

De! Van élet a Városháza téren túl! Vannak máshol is nagyon szuper vásárok! Érdemes felkeresni őket! Remélem csináltam kedvet hozzá. :)

Ausztria Bécs adventi vásár város

Azért szép, na! :)

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (49),hegy (18),Alsó-Ausztria (17),Salzburg tartomány (13),város (12),szurdok (11),Stájerország (11),várak (10),túraút (8),csúcskereszt (6),Horvátország (6),libegő (6),Szlovénia (5),Isztria (4),barlang (4),sikló (4),Burgenland (4),vízesések (4),Mauterndorf (4),zarándokhely (4),Mönichkirchen (3),adventi vásár (3),Hochkar (3),Werfen (3),Eisriesenwelt (3),Karintia (3),Bécs (3),Medveszurdok (3),kis-kabinos felvonó (2),Katschberg (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Graz (2),Eisenstadt (2),Baranya (2),Magyarország (2),Salzkammergut (2),Mixnitz (2),Mariazell (2),Plitvice (2),Lendva (2),Weichtalklamm (2),Schneeberg (2),Ötscher (2),cseppkőbarlang (2),Salzburg (2),Trakostyán (1),Kirchberg (1),Felső-Ausztria (1),Lackenbach (1),Barcelona (1),Schönbrunn (1),Spanyolország (1),Hermannshöhle (1),Palfau (1),Schloss Niederweiden (1),Pula (1),Schloss Hof (1),Máriagyűd (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Wasserlochklamm (1),Trakoscan (1),Piran (1),Johannesbachklamm (1),Hohe Wand (1),Rovinj (1),Óbánya (1),Porec (1),Würflach (1),Karlsplatz (1),Altaussee (1),Skocjan (1),sóbánya (1),Ljubljana (1),Grosseckbahn (1),Riegersburg (1),Teichalm (1),Raabklamm (1),Liechtensteinklamm (1),Mitterbach (1),Csehország (1),Prága (1),Rába (1),Grosseck (1),Esterházy (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Miramare kastély (1),Dobrovnik (1),Hangar-7 (1),Maria Wörth (1),Berchtesgaden (1),St. Lambrecht (1),Schlossbergbahn (1),bencés apátság (1),Németország (1),Bajorország (1),nagy-kabinos felvonó (1)

Utoljára kommentelt bejegyzések