Vendégségben a Liechtensteini nagyhercegnél - Burg Liechtenstein, az ősi vár

Nem kell messze utazni, ha a Liechtensteini hercegek várában szeretnénk vendégeskedni. A fejedelmi család ősi, eredeti vára ugyanis egészen közel van, Bécs déli peremén egy kisebb falucskában. Ki gondolta volna, hogy innen a szomszédból származik a fejedelmi Liechtenstein család? És a váruk nagyon érdekes, különleges és romantikus vár. Igazi történelmi utazás a meglátogatása, az erkélyéről pedig csodálatos kilátás nyílik Bécsre.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztriában, Bécstől délre, a Bécsi erdőben, Maria Enzersdorf falu mellett. Ha a falu meg van, ki is van táblázva, meg látszik is messziről. :) Térképen ITT

A vár egy sziklás gerincen épült, bár nincs túl magasan, csak 300 méterrel tengerszint felett. Az első erődítmény és a kápolna 1130 körül épült itt fel. Építtetője Hugo von Petronell volt, aki a vár elkészülte után ide helyezte székhelyét és "von und zu Liechtenstein"-nek hívatta magát. Ő számít a fejedelmi Liechtenstein család ősapjának, ez a vár pedig a névadó szülővára lett a családnak.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Ennek ellenére a 13. században elvesztették a várat és csak 1807-ben sikerült visszavásárolniuk. Azóta viszont a Liechtenstein család tulajdonában van. Magántulajdon, magánterület, ezért fotózni sem lehet bent. Csak kívül és az erkélyekről.

A vár már a 14. században a mostani teljes hosszában fel lett építve, ezt követően pedig a 16. században esett át nagyobb bővítésen. Az építkezéshez a köveket a szentmargitbányai kőfejtőből hozták.

Az átmeneti időben nagyrangú nemesi családok voltak a vár birtokosai. Például 1384 és 1483 között a Cillei grófok, 1452 és 56 között II. Cillei Ulrich, sőt 1478 és 1485 között Mátyás király tulajdonában volt a vár. Utána III. Frigyes császár következett.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Az 1529-es és 1683-as török ostromok következtében a vár nagyon súlyosan megrongálódott, szinte csak a romjai maradtak.

Az első török vész után valamennyire újraépítették a várat, mert 1607-ben már a magyar lázadók vezére, Bocskay birtokolta, de amikor Augustin von Kellenhiller megrohamozta a várat fogságba esett. A Kellenhiller grófok 1610-ben kibővíttették a várat.

A második török támadások alatt 1683-ban csak a csupasz falak maradtak a főépületből, ezek nyújtottak menedéket a környék lakóinak is.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Az 1700-as években újjáépítették a várat, megújultak a lépcsők és a termek is, sőt a vár és a kastély között egy angolkertet is létrehoztak.

Majd 1807 karácsonyán I. János József von und zu Liechtenstein visszavásárolta a várat 411.000 Guldenért, és 1809-ben meg is kezdték a vár és a vele szemben található kastély újjáépítését. Ekkor alakították ki a vár jelenlegi bejáratát is.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Festményeket és fegyvereket is hoztak a várba Feldsberg-ből, majd II. János von und zu Liechtenstein herceg 1883-tól 1903-ig hatalmas renoválást folytatott a várban. A vár eredeti falainak felhasználásával a románkori erődöt a stílust megtartva egészítették ki. A vár vármúzeummá lett újjáépítve, a fejedelmi gyűjteményből származó szobrokkal és domborművekkel. A várban 1900-tól van rendszeres tárlatvezetés.

1945-ben a várat három gránáttalálat érte és a Heinrichtorony két fa tetőszerkezete is elpusztult. A világháború és később az orosz megszállás alatt a belső tereket kifosztották, komoly károk keletkeztek. Ezután a várat 1949-től 53-ig renoválták.

Mivel a vár keskeny és szűk, de magas, nagyon sok lépcső vezet benne. Már a várudvaron is van belőle.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A háború után a vár Maria Enzelsdorf falu kezelésébe került, majd miután a település egy újabb renoválást már nem tudott finanszírozni visszakerült a Lichtenstein család kezelésébe.

1989 óta a Liechtensteini Fejedelemség magánalapítványának tulajdonában és fenntartásában van. Az utolsó nagy felújításon 2007 és 2010 között esett át.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A vár bevehetetlen és hatalmas, a sziklákkal egybeépített falaival, tornyaival, finom díszítményeivel ma is nagyszerű műemléke a középkori építészetnek. Az alvárban még megtekinthetők a régi falak maradványai is. A hatalmas gerendatetők, fegyverek, bútorok, melyek a lakószobákban és a nagyteremben találhatóak, mind megfelelnek a 19. századi historizmus elképzeléseinek. A nagyteremben még egy eredeti románkori alvófülke is található.

És ha ellátogattok a várban, az idegenvezetésből az is kiderül, hogy az alvófülkében hogyan aludtak és miért aludtak ülve... Meg hogy hogyan került egy hatalmas fatörzs a szűk falak közé. Sőt, az is kiderül, hogy az alábbi lakószoba berendezésében mi az a három hiba, ami nem illik az adott kornak megfelelően berendezett szobába.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Az épület északi balkonjáról csodálatos kilátás várja a látogatókat, belátni innen az egész Bécsi-medencét. Szépen rá lehet látni Bécsre is, és jó látási viszonyok között ellátni a várból egészen Pozsonyig.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

De a másik erkélyről is csodaszép a kilátás. Innen rálátni a vár mellett található kastélyra is.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

I. János von und zu Liechtenstein 1820 körül a déli oldalon lévő kastélyt is újjáépíttette nyári rezidenciának. A kastélyt 1939-ben műemlékvédelem alá helyezték. A második világháborúban azonban a várral együtt a kastély is komoly károkat szenvedett, majd a szovjet megszállás alatt is. Illetve 1956-ban, amikor a kastély a magyar menekültek lágere volt. Aztán többszöri tulajdonosváltás után ma már nyugdíjasház működik benne. Ebben a csodálatos környezetben főúri helyük van a nyugdíjasoknak. A kastély mögötti erdő turistautakkal van tele, ahol nordic walking botokkal suhannak a sportos szépkorúak.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A vár udvarán található a Szent Pankráciusz várkápolna. Még Hugo von Petronell idejében, 1130 körül lett kialakítva és Szent Pankráciusznak felavatva, ezáltal egyedülálló szakrális hely.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A keleti kápolna-toronyból kondul meg minden nap a várharang, melyet Gina von und zu Liechtenstein fejedelemasszony adományozott a várnak 1983-ban. A kápolna nagyobb egyházi ünnepeken és emléknapokon misére és áhítatra is nyitva van. Emellett esküvőket is tartanak benne.

A kápolna falán található egy vörös krétarajz a 13. század közepéről, ami Jézus keresztre feszítését ábrázolja Máriával és Józseffel a kereszt alatt állva.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A várudvar 1983 óta nyaranta a Nestroy-játékok színhelye, melynek keretében színházi előadásokat tartanak. A vár tetőszerkezetének 2006-os megsérülése miatt 2007 óta a váron kívül, de a vár mellett építik fel a színpadot és a nézőteret. Nestroy az 1800-as évek elején élt osztrák drámaíró, színész és operaénekes volt, akinek a művei közül minden évben bemutatnak itt egyet. Nagyon termékeny író volt, kb. 88 darabot írt, így még sok évig játszhatnak minden évben másik darabot.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Tudtátok-e, hogy a ma a nevüket viselő ország helyén lévő vaduzi birtokot a Liechtensteini hercegek csak 1699-ben szerezték meg, azonban ezt követően még 7 generáción keresztül, 7 herceg a földjére sem lépett, mert inkább itt Bécs körül és a morvaországi birtokaikon éltek.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

A vár csak vezetéssel látogatható. Vezetés óránként indul, minden egész órakor, létszámtól függetlenül. A vezetés német vagy angol nyelven kérhető, de ha van velünk valaki, aki beszéli valamelyik nyelvet, megengedik, hogy fordítsa a többieknek.

Nyitva tartás március 1-től október 31-ig minden nap 10-től 16 óráig. Júliusban és augusztusban hétvégén 10-től 17 óráig. November 3-tól 15-ig minden nap 10-től 15 óráig. November 16-tól advent 4. vasárnapjáig csak 13, 14 és 15 órakor indul vezetés. Januárban és februárban csak előzetes bejelentkezéssel látogatható a vár.

Belépőjegy árak (2016)

  • felnőtt: 9 Euro
  • gyerek: 6 Euro
  • kedvezményes: 7 Euro (főiskolások 27 éves korig, nyugdíjasok 60 éves kortól, diákok 16 és 19 éves kor között)

Vannak családi jegyek is, valamint iskolai csoportoknak tartott vezetések, éjszakai tárlatvezetés és éves bérlet is váltható.

A falu felől érkezve hatalmas, ingyenes parkoló áll rendelkezésre, ahonnan párszáz métert kell sétálni még a várig.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Érdekesség még a családról, hogy I. János Józsefnek (aki visszaszerezte az ősi, családi várat) Maria Josepha nevű lánytestvére galántai Eszterházy Miklós herceg felesége volt. Sophie Maria Josepha nevű lánya pedig galántai Esterházy Vinzenz gróf felesége lett, és Erzsébet királyné udvarhölgye volt. Henriette nevű lányát pedig a kéthelyi Hunyady József gróf vette feleségül.

Érdemes hát egy kis kitérőt tenni Bécs felé menet, vagy onnan jövet, és megnézni ezt az egyedülálló várat a különleges építészeti megoldásaival, az érdekes történelmével, és a szép berendezésével.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

Az információk a wikipedia oldalairól, valamint a vár saját honlapjáról a www.burgliechtenstein.eu oldalról származtak. Mivel a vár termeiben, szobáiban fényképezni tilos, a belső tereket bemutató képeket is a vár saját honlapjáról vettem.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.  

És ha már erre jártok, látogassátok meg a szomszéd faluban lévő tavasbarlangot, a Seegrotte-t is, ami Európa legnagyobb föld alatti tava, mégis a második világháború alatt titkos repülőgépgyár üzemelt benne.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Liechtenstein

0 Tovább

Liechtensteinklamm - a legszűkebb

Fontos információ: kőomlás miatt 2017-ben a szurdok zárva van!

Az általam eddig bejárt szurdokok közül ez a legkeskenyebb, a legszűkebb. A Liechtenstein szurdok egyike az Alpok legmélyebb és leghosszabb szurdokvölgyeinek. Salzburg tartomány szívében található, és nemcsak a legszűkebb, hanem a legszebb is. Lenyűgöző!

Sebes folyású, dübörgő patak, vízesések, hatalmas sziklák, szűk átjárók, alagutak, és a végén egy hatalmas vízesés - ez mind a Liechtensteinklamm. Igazi klasszikus!

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Mi is a szurdokvölgy? A szurdok általában egy mély völgyben futó sebes folyó, patak. Évezredek alatt vájt a mészkőbe a víz mély völgyet, és munkálkodik ezen tovább a mai napig. A mély hegyszorosban karbantartott fa-hidakon és lépcsőkön vezet az út, a szurdok patakjának vízesései mellett.

Hol található?
A Liechtensteinklamm Ausztriában, Salzburg tartományban, Sankt Johann im Pongau település mellett található. A Villach és Salzburg között haladó A10-es autópálya 66-os, Flachau-i lehajtójától nincs messze. Salzburgtól autóval kb. 30 percre van. Ha a városka meg van, onnan már ki van táblázva a szurdok.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A murvás bekötő út mellett három elég nagy parkoló várja a kirándulni szeretőket, de előfordul, hogy már a bekötőútra sem engednek be, mert minden parkoló megtelt. Akkor a kocsit a főúton hagyva egy jó 15 perces sétával kezdődik a túra. A parkolók ingyenesek.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A bekötőút mellett ott folyik a patak a fák között. Itt már szelíd, széles, gyönyörű színű patak. Nem is sejthető róla, hogy pár méterrel arrébb még milyen vad volt. :)

A bejáratnál nyáron, jó idő esetén számíthatunk egy kis sorbanállásra, de viszonylag jól halad a sor, mert túl sok variációs lehetőség nincs a jegyvásárlásnál.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A szurdok zsákutca, tehát kétirányú. A kassza mellett bal oldalon léphetünk be, majd visszaérve ugyanitt, csak a másik oldalon jöhetünk ki.

És a forgó kapun belépve rögtön kezdődik a szurdok. Rögtön a nagy sziklák között találjuk magunkat, fa korlátok között, beton úton vagy fa hidakon haladhatunk, a szelíd patak pedig gyors sodrású, hangosan csobogó, zuhogó vizű folyó lesz.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Fölöttünk szinte összeérnek a sziklák, az ég csak egy keskeny sávon át látszik. A víz mélyen alattunk dübörög a sziklák szűk átjáróján át.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A szurdokvölgyben 1875-ben kezdték meg kiépíteni a hidakat és az utakat, hogy látogathatóvá tegyék ezt a csodálatos természeti látványosságot. A munkák során azonban elfogyott a pénzük. Ekkor Johann II. von und zu Liechtenstein fejedelemhez fordultak, és az ő 600 Guldenes adományából tudták befejezni az építkezést 1876-ban. Ezért lett a szurdok neve Liechtensteinklamm.

Azóta már több mint 10 millió ember látogatta meg ezt a lenyűgöző nyári kirándulóhelyet.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Befelé a patak folyásirányával szemben haladunk, így nagyon látványos a víz sodrása és a vízesések.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A völgy kb. 1 km hosszú és könnyen, kényelmesen bejárható. Semmilyen nehéz szakasz nincs benne, idősebbeknek is nyugodtan mehetnek. A belső részén van egy-két lépcsős rész, ezért babakocsival és kerekes székkel sajnos nem lehet végigmenni.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Egyes szakaszokon dróthálóval védik a látogatókat a lehulló szikladaraboktól.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Aztán az sziklák egész közel jönnek egymáshoz, és az átjáró egyre szűkebb lesz.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A képek sajnos nem adják vissza az igazi látványt, és tényleg leírhatatlan az egész! :)

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Ezt csak ott lehet megtapasztalni: a víz csobogását és csodálatos színét, a hatalmas sziklákat, a hely sugárzó energiáját, a fények játékát, a völgy hűvösét, az erdő illatát. Egyszerűen jó ott lenni! :)

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Aztán a völgy annyira összeszűkül, hogy az út már több alagúton keresztül megy tovább.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Nem túl hosszú, de nem is rövid. Sötét van benne, de nem szükséges lámpa, mert van benne egy gyenge világítás.

És amikor az utolsó alagútból kiérünk, már hallhatjuk és láthatjuk is a legnagyobb vízesést.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Ha délben érünk a nagy vízeséshez, akkor a napsugarak játékának köszönhetően gyönyörű színű szivárványokat láthatunk.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A vízesésnél az út végetér, van egy kis pihenőtér, padok, asztalok, aztán ugyanazon az úton kell visszamennünk, amin jöttünk. Ez miatt a szembeforgalom néha nehezíti a haladást, szűkebb részeken akár dugók is kialakulhatnak, legyünk türelmesek embertársainkhoz. :)

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A lépcsőt is oda-vissza meg kell másznunk, de stabil korlátban kapaszkodhatunk közben.

A fából készült utak, hidak teljesen biztonságosak. Az alapjuk, a tartószerkezetük mindig fém, csak a borítás és a korlátok készülnek fából. Vas, acél és vastag fagerendák tartják a vendégeket a völgyben. Ezeket minden tavasszal, az olvadás után nagyon alaposan átvizsgálják, megnézik, hogy a hó és a fagy nem tett-e kárt bennünk. Ahol kell kijavítják a hibákat és csak ezután nyitják meg a szurdokot a látogatóknak. Ezen kívül minden évben geológusok és statikusok is megvizsgálják az egész útvonalat.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Sőt, a völgy egy munkatársa a szezonban is minden nap végigjárja a túristaútvonalat, és megvizsgálja a hidakat, korlátokat. Nagyon figyelnek a biztonságra és a balesetek elkerülésére.

A szurdok télen nagyon veszélyes, ezért nem járható. Télen nemcsak hatalmas hó borítja az utakat, hanem embernagyságú jégcsapok lógnak a sziklákról és a vízesések is megfagynak. Egyébként valószűnleg az is nagyon szép látvány lehet, dehát sajnos ezt nem lehet megnézni.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A visszafelé úton is olyan látvány tárul majd elénk, amitől tátva marad a szánk. Egész más arcát mutatja a szurdok befelé és kifelé.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A patak vízhozama függ az évszaktól és a csapaték mennyiségétől. Hóolvadás után még bővizűbb a patak, nyár vége felé már valószínűleg kevesebb víz van benne. Hacsak nem jön közbe egy nagyobb esőzés, ami ismét felduzzaszja.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A sziklák simaságán látszik, hogy szokott lenni magasabb vízállás is. De bármikor menjünk is, a látvány mindig lenyűgöző lesz.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Nem véletlenül választja évente körülbelül 170 000 ember ezt a szurdokvölgyet kirándulási céljának. :)

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Én is bármikor, most azonnal is visszamennék. :)

A Liechtensteinklamm május közepétől október végéig látogatható minden nap 8 és 18 óra között. (A pontos szezonnyitásról és zárásról a honlapjukról lehet tájékozódni.) A szurdok a legszebb arcát kora délelőtt és késő délután mutatja, amikor jobban besüt a nap a hatalmas sziklák közé.

Extrém időjárási körülmények között vagy nagyon magas vízállás esetén még szezonban is korlátozásokat vezethetnek be az útvonalon.

A szurdok kb. 1,5 óra alatt járható be oda-vissza. Az út pár lépcsővel tarkított séta út, nem igényel különösebb erőnlétet, de egy csúszásmentes cipő és egy melegebb felső jól jöhet még nyáron is, mert a szurdokban több helyről csepeg a víz és mindig hűvös van.

Belépőjegy árak:

  • felnőtt: 6 Euro
  • diák 18 éves korig: 4 Euro
  • gyerekek 6 éves korig ingyen léphetnek be.

SalzburgerLand kedvezménykártyára ide is érvényes.
Kutyát is be lehet vinni, de csak pórázon.

A pénztárban csak készpénzzel lehet fizetni, semmilyen bankkártyát nem fogadnak el.

Viszont vannak jegy-kombinációs lehetőségek a szomszéd hegy felvonójával is, továbbá Hohenwerfen várában a Liechtensteinklamm belépőjegyére 15 % kedvezményt adnak a belépő árából.

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

A kijáratnál természetesen ajándékbolt és étterem is található (valamint kultúrált mosdó is). :)

Szépsége vetekszik az etalon Vintgar szurdokkal, a méretei a mély Aareschluchttal, energiája az extrém Steinwandklamm-mal. Szóval lenyűgöző!

Remélem kedvet kaptatok, és ha Salzburg környékén jártok, feltétlenül tesztek egy kitérőt a Liechtensteinklamm szurdokvölgybe is. Bár a tömeg kicsit csökkenti az élvezeti értékét, de biztos ki lehet fogni gyengébb napokat is. Mert itt aztán belefuthat az ember a föld minden nációjába. Mi is láttunk a japánoktól a csadoros arabokon át az olasz csoportig sokféle népséget. De magyarokkal nem találkoztunk! Talán nem ismerik még, népszerűsítsük hát! :)

Ausztria Salzburg tartomány szurdok Liechtensteinklamm

Az információkat saját kútfőből merítettem és a www.liechtensteinklamm.at, a Liechtensteinklamm hivatalos honlapjáról szemezgettem.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (98),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),libegő (13),csúcskereszt (13),túraút (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),vonat (9),Csehország (9),kis-kabinos felvonó (9),Karintia (9),Horvátország (8),vízesések (8),Chopok (7),nagy-kabinos felvonó (7),Alacsony-Tátra (7),Schladming (7),Salzkammergut (7),sikló (7),Magyarország (6),adventi vásár (6),Schneeberg (6),Svájc (6),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),vasút (5),Hallstatt (5),Murau (5),fogaskerekű vasút (5),Ötscher (4),Dachstein (4),Mauterndorf (4),Isztria (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Mönichkirchen (3),Hochkar (3),Weichtalklamm (3),Zermatt (3),Csorbató (3),Medveszurdok (3),Bad Ischl (3),Puchberg (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Mölltaler Gletscher (3),Bécs (3),Werfen (3),Bled (3),Esterházy (2),Cesky Krumlov (2),Muggendorf (2),Eisenerz (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Aineck (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Katschberg (2),Dalmácia (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Katrinberg (2),Prága (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Spanyolország (2),Bledi tó (2),Badacsony (1),Balaton (1),Wasserlochklamm (1),Palfau (1),Pula (1),Schloss Niederweiden (1),Waidhofen (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),fogaskerekű (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Eilat (1),Nagybakónak (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Raggaschlucht (1),Máriagyűd (1),Nothklamm (1),Johannesbachklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Hluboka (1),Ceske Budejovice (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Jindrichuv Hradec (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kisújbánya (1),Vintgar szurdok (1),Zala megye (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések