Bájos város tátrai kirándulásokhoz - Liptószentmiklós

Ha Ti is szerettek túrázni, kirándulni, akkor tökéletes kiindulópont a Tátra bejárásához Liptószentmiklós (Liptovsky Mikulas)! Mind az Alacsony-, mind a Magas-Tátra könnyen elérhető, és túrázás előtt/után/helyett is rengeteg látnivalót, kikapcsolódási lehetőséget kínál ez a kisváros. Remek közlekedés, pompás természeti környezet, kitűnő szálláshelyek, nagyszerű szórakozóhelyek, szenzációs múzeumok, szuper programok - mi kellhet még? Irány Liptószentmiklós!

Hol található? Szlovákiában, az Alacsony-Tátra északi oldalán, a Zsolnai kerületben (Žilinský kraj), a Liptószentmiklósi (Liptovsky Mikulas) járásban. Térképen ITT.

Bármelyik irányból érkezünk a városba, Szent Miklós fogad bennünket.

Liptószentmiklós neve a város egykori vármegyei hovatartozásra, valamint a a templomának védőszentjére utal. (Bár a szlovák neve magyar fülnek egészen mesés, hiszen a Liptovsky Mikulas-t értelmezhetnénk liptói télapónak is. :) Bocs.)

Gépkocsival érkezve nagyváros benyomását kelti, de ez csak a látszat, csak a város szélét átszelő főút ilyen, a belváros egészen bájos, keskeny utcás, és minden elérhető gyalogosan is.

A főút mellett folyik a Vág, mely Szlovákia leghosszabb folyója, a Duna bal oldali mellékfolyója, Komárom mellett ömlik a Dunába. A folyó partján kerékpárút van, de sétálni is lehet, csak kicsit messze esik a belvárostól. Azonban raftingolási lehetőség van rajta, sőt mesterséges rafting pályát is kiépítettek, ami kb. 350 méter hosszú, és még száraz nyarakon is alkalmas a raftingra, amikor alacsony a vízállás.

Az egész történelmi belváros sétáló övezet. Az utcák szépen karbantartott, színes házai vonzóak a látogató számára.

A városka könnyen elérhető tömegközlekedéssel is. Vasútállomásán mind a Pozsonyból, mind a Kassáról (Poprád irányából) érkező vonatok megállnak. Vagy vonattal Poprád felé indulva elmehetünk Csorbáig, ahonnan fogaskerekű visz fel Csorbatóhoz, és a Magas-Tátrába.

A hosszú buszállomás közvetlenül a vasútállomás mellett van. Rengeteg környező településre, és távolabbra is indulnak buszok innen. Például Pozsonyból, Poprádról, Rózsahegyről is érkezhetünk busszal is. (Mind a vasút, mind a buszállomás közel van a belvároshoz is, kb. 15 perc séta.)

A belvárosban az egyik sarkon egy térképet is találunk, ráadásul nem a hagyományos verzióban, hanem az épületek is meg vannak rajzolva, így könnyen áttekinthetjük és felismerhetjük a legfontosabb látnivalókat.

Kezdjük a térképen is az egyessel jelölt látnivalóval és haladjunk a térkép szerint? Végére hagyva a legszenzációsabb múzeumot? Vagy kezdjük azzal? Na, csak sorjában.

A város Főterének egyik végében a Szent Miklós templom áll. A fő téren pedig mindig történik valami. A képen jobb oldalon, egy hatalmas mozivásznat húznak fel éppen, ugyanis a városban volt a Bazant Kinematograf, ami egy zöld busz, és a busz ablakából este szlovák filmeket vetítettek.

A Szent Miklós templom 1280 körül épült gótikus stílusban egy régebbi kápolna helyén. Mellette Liptószentmiklós szülötte, Janko Král, avagy Král János szlovák költő szobra áll, aki a szlovák forradalmi költészet megalkotója volt. Műveinek filozófiája sok hasonlóságot mutat Petőfi munkáival és az 1848-as forradalom kitörésekor is éppen Pesten élt.

A 15. században a Pongráczok erődítménnyel vették körül és bővítették a templomot, majd a 18. században barokk stílusban átalakították.

A bal oldalon látható Szűz Mária oltár az 1470-80-as évekből származik. Középen a Madonna szobra áll, körülötte Szent Margit, Katalin, Borbála és Dorottya.

A teplom körüli erődfalakat 1945 után bontották el, ekkor nyerte vissza gótikus jellegét is az épület és a belső berendezése.

A főoltáron középen a templom védőszentjének, Szent Miklósnak a szobra áll, a két oldalán Szent László és Szent István. A két oldali oltárszárnyak Szent Miklós életéből mutatnak be jeleneteket.

A templomból kilépve, az utcán a fő tér felé már messziről látszik a Von Roll, az régi tátrai felvonó egy darabja. Itt is megcsodálhatjuk azt a műszaki különlegességet, ami a felvonók ősének számít, és ami először összekötötte a Liptói régiót a Felső-Garam vidékével a Chopok hegyen keresztül.

A Von Roll múzeum azonban a Chopok déli lejtőjén található, a valamikori felvonó üzemi épületében, a déli oldalon közlekedő kis-kabinos felvonó középső állomásánál.

A Főtéren kiállított libegő-tartóoszlop mellett látható múzeum Janko Král szlovák költőnek állít emléket.

A tér másik oldalán van a világi közigazgatás valamikori székhelye, a volt vármegyeháza, valamint itt működött a bíróság és a börtön is. Az épület lépcsőházát gyönyörű festett üvegablakokon keresztül világítja meg a fény.

A színpadot a jazz fesztiválhoz építették, ami minden évben megrendezésre kerül.

A régi vármegye háza mögött szintén egy nagy tér van, itt találjuk a Metamorfózis szökőkutat, mely a város legtöbbet fotózott látványossága.

A felső négyzetek forognak, és tükrös felületük a körülöttük lévő színes épületek képét tükrözi vissza. A forgó tükröző felületekkel ellátott blokkok szimbolizálják az állandó átalakulást és mozgást, az idő végtelenségét, a gondolatokat, az ötleteket és a változásokat. Az alsó statikus részen Liptószentmiklós hetven híres szülötteinek neve van felsorolva: tudósok, feltalálók, művészek, írók, papok, orvosok.

A téren hosszan csordogál a szökőkút vize, mellette népszerű kávéházak, cukrászdák teraszain pezseg az élet.

A városközponttól kicsit arrébb található, de nincs messze a Zsinagóga gyönyörű épülete. Az 1842-46-ban épült klasszikus épület Szlovákia egyik legnagyobb és legszebb zsinagógája. A mai kinézete az 1906-ban végzett felújítás eredménye. A belső tér szecessziós jellegű, a kupolát gyönyörű, színes ólomüveg díszíti, a falakon gazdag kék-arany stukkódíszítés látható, valamint virágmotívumokkal festett üvegablakok szűrik a fényt.

És a zsinagóga mellett a kultúra temploma egy, a múlt századból itt maradt szocreál csodában. Benne színházterem, ahol rendszeresen játszanak vígjátékokat, drámákat, zenés darabokat, de koncerteknek is otthont adnak.

A további látnivalók felé a Szent Miklós templom háta mögötti sétálóutca vezet.

A sétálóutcán kifelé haladva egy mellékutcában találjuk a tetszetős evangélikus templomot, mellette a regionális galériát. Ez Szlovákia harmadik legnépszerűbb galériája, mely a legnagyobb gyűjteménnyel büszkélkedhet. Több mint 5000 kiállítási tárgyat kezelnek.

Van még egy kisebb múzeum a sétálóutcában is. A Fekete sas múzeumban halászati, vadászati kiállítást találhatunk, mely bemutatja a Liptó régió jellegzetes élővilágát.

Azonban érdemes elmenni egészen a sétálóövezet végéig. Sőt egy picit még azon is túl.

Liptószentmiklós (de lehet, hogy az egész tátrai régió) legszenzációsabb múzeuma a Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum.

Ahol a high-tech találkozik a múlt századi építészettel.

A kiállítás az udvaron kezdődik. Hatalmas táblákon mutatják be a környék növény- és állatvilágát.

Az épület mellett fából készült állatos játszótér várja a gyerekeket, és geológiai megfigyeléseket is tehetünk hatalmas kőtömbökön. A bejárat mellett gyönyörű tavacska vízesésekkel és tavirózsával.

És egy kis fejtörő is van mindjárt a lépcsőkön. Az egyik oldalon a környék faleveleinek körvonalai vannak a betonba karcolva, a másik oldalon lábnyomok. Különböző állatok, emlősök és madarak lábnyomai.

Erről például tudjátok, hogy milyen madár lábnyoma?

Pedig mindenki ismeri ezt a madarat, sőt szeretjük is, ha a közelünkben fészkel. Csak ritkán látjuk a lábnyomát, mert zsombékos helyeken és tavak szélén vadászik. Szóval ez a lábnyom a fehér gólyáé. :)

Az épületben három szinten több millió évet utazhatunk az időben oda-vissza, megismerve a föld történetét.

A földszinten a pénztár és az információ van, mellette könyvtár és előadó termek, meg persze némi kiállítás is, de az igazán nagy szenzáció a pincében található. Hidrológia, felszíni és föld alatti karszt, a barlangok élővilága és barlangkutatás.

Bemutatják a cseppkőbarlangok kialakulásának folyamatát. Hogy hogyan tör utat a víz a mészkőben, hogyan mélyíti ki a barlangokat és hogyan keletkeznek a barlangokban a cseppkövek.

Megismerkedhetünk rengeteg fajta cseppkővel. Én nem is gondoltam, hogy ennyi féle létezik... Bemutatják mindegyiket kívülről és belülről is, valamint egy monitoron folyamatosan megy egy kisfilm, ahol animáció segítségével is megmutatják, hogyan alakulnak ki a különböző cseppkövek.

Aztán ahogy haladunk a folyosón, haladunk az időben is, megjelennek a barlangokban az állatok, majd az emberek is. A végén pedig a barlangászok, a barlangkutatók munkáját, eszközeit ismerhetjük meg.

Aztán a pincéből mehetünk egyenesen az első emeletre, ahol még régebbre ugorhatunk vissza az időben, egészen az ősrobbanás előttre, és egy film segítségével bemutatják hogyan alakult ki a galaxisunk, a naprendszerünk, és a Föld nevű bolygó.

Aztán ismét szépen lassan haladunk az időben. Először voltak a földön a kövek és az ásványok.

Azonban itt a hihetetlenül látványos ásványgyűjtemény mellett azt is bemutatják, hogy bizonyos ásványok hogyan fordulnak elő a természetben, és mit készítünk belőle, vagy mihez használjuk fel őket.

A következő termekben bemutatják hogyan jelent meg az élet a földön, rengeteg növényt, majd állatot nézhetünk végig képeken, lepréselve (a növényeket természetesen), vagy lerajzolva. Vagy bélyegeken. Vagy gombostűn.

Aztán a nagyobb állatokhoz érve már ilyen életképeken tanulmányozhatjuk a kitömött állatokat.

Aztán megjelent az ember. A gyerekeknek sok helyen van valamilyen interaktív megfigyelési, tanulmányozási lehetőség. De kipróbálhatják a régészkedést is, amikor egy ecsettel nekik kell előseperniük az őslények maradványait a homokból.

Aztán következik a második emelet, ahol az ember életét mutatják be a hegyekben. A feljutás némi kihívással jár, de érdemes leküzdeni az "átlátszó" lépcsősort.

Hegyi kunyhó, síelés, hegyi állattartás, sajtkészítés, fakitermelés, kisvonatos terepasztal, ilyesmiket láthatunk.

És van egy nagyon érdekes gép is, egy széllökés szimulátor. Bár csak a kezünket kell beletenni, azért érezhető a szél ereje, amit egy külső számláló mutat.

A múzeum akadálymentes, lift is van, de aki csak azért szeretne lifttel menni, hogy kihagyja a falépcsőket, nem biztos, hogy jobban jár. A lift ugyanis az épületen kívül helyezkedik el és tiszta üveg az egész. A folyosó is üvegből van, ahova a liftből ki kell szállni. Bár egy kis szőnyeget rátettek az üvegpadlóra, de az a másodikon már nem sokat segít.

A múzeum nyitva tartása pillanatnyilag május 31-ig van fent a honlapjukon, addig minden kedden zárva, más napokon (szerdától szombatig és hétfőn) 9-től 17 óráig vannak nyitva (utolsó belépés 16 órakor). Vasárnap délelőtt előre egyeztetett időpontban csoportoknak nyitnak csak ki.

Belépő jegy árak:

 • felnőtt 7 Euro
 • gyerek, diák, nyugdíjas: 3,50 Euro
 • 6 év alatt ingyenes
 • a torony felnőtteknek +1 Euro, gyerekeknek 0,50 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt és 3 gyerek 6-15 év között) 14 Euro

Nem vészes a belépő ára és higgyétek el, nagyon megéri! Órákat el lehet bolyongani a termek között, rossz idő esetére ez tökéletes választás. Ha csak egy múzeumba mentek be Liptószentmiklóson, akkor ez legyen az! :)

És ha túléltük a múzeumozást, megérdemlünk egy sört? Mert a városnak természetesen saját sörfőzdéje is van.

És érdemes egy kicsit ki is menni a városból. Nem kell messzire autózni, és máris újabb szuper élmények várnak ránk.

Liptószentmiklóstól nyugatra terül el a Liptovská Mara, egy elég nagy tó, és a tó északi oldalán vannak még látnivalók.

Például a fejreállított ház!

Voltatok már ilyenben? Elég felkavaró élmény. Minden a feje tetején áll. Ráadásul, a még összezavaróbb hatás érdekében a padló (ami így tulajdonképpen a plafon) nem vízszintes, hanem lejt valamelyik irányba, ezzel sikerül úgy összezavarni az agyunkat, hogy kiadós szédülés lehet az utóhatás még a távozás után is.

Viszont nem csak ez a fejreállt ház van a Heliport területén, hanem még megnézhetünk belülről egy repülőt, egy helikoptert, és más házikókat, babaházat is. A gyerekeknek jó szórakozás.

Belépő gyerekeknek 3 Euro, diákoknak, nyugdíjasoknak 4 Euro, felnőtteknek 5 Euro, és családi jegyek is vannak. És lehet itt helikopteres repülésre is benevezni, aminek az ára 8 perc 100 Euro, fél óra 390 Euro.

De ha jó idő van, mármint nagyon, akkor legjobb választás (főleg gyerekekkel) a Tátralandia, ami egy hatalmas szabadtéri élményfürdő, aquapark. (A parkoló méretéből látható, hogy milyen népszerű ez a hely, és ez az egész parkolónak csak egy része, a másik irányba is hatalmas van.)

14 db különböző medence (termál, édes- és tengervízzel), valamint 28 csúszda várja a vizes élményeket kedvelőket. Van még tropical paradise, Karibik - kalózok szigete, szörf medence, wellness központ és kelta szaunavilág is. A létesítmény egy része télen is nyitva tart, sőt, az üvegtető alatt télen is lehet napozni, akár barnulni is.

A belépő áraknál itt is érvényesül ami a Chopok felvonóinál, hogy előre, online megvásárolva jóval olcsóbb, mint a helyszínen. (De előre egy bizonyos napra lehet megvenni, és nem tudni, hogy aznap milyen idő lesz.)

Szóval "gopass" belépő árak előre, online megvásárolva 1 napra:

 • felnőtt 23 Euro
 • diák, nyugdíjas 19 Euro
 • gyerek 1 Euro

"Gopass" belépő automatából a helyszínen, 1 napra:

 • felnőtt 25 Euro
 • diák, nyugdíjas 20 Euro
 • gyerek 17 Euro

Pénztárnál megvásárolva egész napra:

 • felnőtt 27 Euro
 • diák, nyugdíjas 22 Euro
 • gyerek 18 Euro

A pénztárnál 16 óra után minden jegy olcsóbb 2 Euróval. 6 év alatt ingyenes. Gyerek jegy 6 és 12 év között, diák jegy 12 és 18 év között, nyugdíjas jegy 60 év felett váltható.

Nyitva minden nap 9-től 21 óráig.

És még nincs vége a látnivalóknak. A Tatralandia mögött található a Tatrapolis, ahol a világ látnivalónak kicsinyített változatát nézhetjük meg. Van itt Big Ben, meg Eiffel torony, meg Szabadság szobor, meg sok minden más. Belépő 7 / 5 Euro.

És ha valaki ennél kicsit több adrenalinra vágyik, hát azt is lehet. A Hurricane Factory tulajdonképpen egy szabadesés szimulátor, ahol egy hatalmas ventilátor fújja fölfelé a levegőt, ami fölött lebegve olyan, mintha zuhannánk. Ennek az ára 2 perc 45 Euro, 4 perc 65 Euro.

Visszatérve a városba, érdekes táblákkal találkozhatunk a zebráknál. Hát itt tartunk, a biztonságos átkelés érdekében ezt is ki kell táblázni.

Ha tehát tátrai kirándulást tervezgettek, akár az Alacsony-, akár a Magas-Tátra bejárásához remek kiindulópont lehet Liptószentmiklós. Vagy ha nem is itt szálltok meg, egy látogatást megér. Vagy kettőt. Rossz idő esetére mindenképpen jó alternatíva.

És akkor azt még nem is említettem, hogy a városka tele van bevásárló központokkal (Tesco is van), meg szórakozó helyekkel, bárokkal és szálláshelyekkel. De itt ahhoz is be lehet vásárolni mindent, ha a hegyen vesztek ki apartmant.

Liptovsky Mikulás - Liptószentmiklós Téged is vár! :)

Az információk a wikipedia oldalairól, Liptószentmiklós honlapjáról és a helyszínről hozott prospektusokból származnak.

A közeli Alacsony-Tátrában, a Chopok északi oldalán utazhattok egy négy üléses libegővel, ami után mountain go-carts-al is visszaroboghattok a völgybe, aztán utazhattok egy hullámzó pályás, katicás siklóval, és a két kötélen lógó, nagy kabinos kis-kabinos felvonóval is. A déli oldalon pedig a "sima" kis-kabinos ikrekkel lehet utazni a csúcsig. A völgyben ott a jégbarlang, ahonnan egy gyönyörű túraúton, a patak mentén el lehet sétálni a cseppkövekben gazdag Szabadság barlanghoz is. És a közelben lévő kisváros, Liptószentmiklós is megér egy misét. :)

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Pillantás a télből a nyárba - Eilat, Izrael

Aki (úgy mint én) kevésbé kedveli a hűvös idő beköszöntét, a téli sötét, zegernyés, hideg, esős időjárást, akinek már novemberben hiányzik a napsütés, annak ideális uticél a fapadossal fillérekből elérhető Eilat, a Vörös-tenger partján, Izraelben. Egy nyüzsgő üdülőváros, szállodákkal, üzletekkel, plázákkal, télen is kellemes meleggel, télen is 20 fok fölötti tengerrel, és némi látnivalóval. Hogy eddig még nem jutott eszetekbe Izraelbe utazni télen? Nekem sem. Pedig nagyon jó ötlet! Mutatom miért! :)

Izrael Eilat város

Hol található? Izraelben, az ország déli csücskében a Vörös-tenger partján, a Negev-sivatagban. Térképen ITT.

Megközelíteni legegyszerűbben fapados repülővel lehet (jegyeket már akár 3800 forinttól ki lehet fogni). A heti több járat Ovda repülőterén száll le a sivatagban, ami kb. 50 km-re van Eilattól. Innen könnyen lejuthatunk Eilatba helyi tömegközlekedéssel (282-es zöld busz, a jegy kb. 22 sékel), vagy taxival, esetleg egyéb szervezésben. De használjátok bátran a tömegközlekedést, mert a buszok szépek, tiszták és megfizethetőek. És a menetrendet a repülőjáratokhoz igazították.

(Már elkészült Eilat új repülőtere is kb. 20 km-re a várostól, de valami miatt még nem nyitották meg, azonban ez bármikor bekövetkezhet (2019 elejére tervezik), és onnan még egyszerűbben be lehet majd jutni a városba.)

Ovda felől érkezve ez a látvány fogad:

Izrael Eilat város

Fapados járat van Tel Aviv-ba is, onnan kb. 350 km-re van Eilat, de naponta több buszjárat is összeköti a két várost. Illetve Tel Aviv-ból vannak belföldi repülő járatok, melyek közvetlenül Eilat belvárosában szállnak le (amíg meg nem nyílik az új repülőtér). Tehát akár körutazásba is beilleszthetjük ezt a tengerparti nyaralóhelyet, össze lehet kötni a Holt-tengerrel, Jeruzsálemmel és Tel Avivval is akár. De pár napot, egy hetet simán eltölthetünk Eilatban, és a környékén is.

A városban nagyon sok körforgalom van, és minden körforgalom közepén más és más, különleges installáció. (Delfinek, zenészek, munkások, halak, pálmák, sárga tengeralattjáró, stb., stb.)

Izrael Eilat város

Higgyétek el, télen ezen a pálmafás utcán sétálgatni egy szál pólóban, megfizethetetlen! :)

Izrael Eilat város

Eilat "fiatal" város, az első világháború után az angolok a török-oszmán birodalomtól foglalták el a területét. 1949-ben kezdték el a zsidók újra betelepíteni a helyet. Először egy kibuc telepet létesítettek a part közelében, aztán 1956-ban már több mint 500 ember élt itt.

Izrael Eilat város

Ma már több mint 50 ezren lakják a várost. Lakói között találhatunk a világ minden tájáról származó, itt letelepedett embereket.

A leginkább Siófokhoz hasonlítható Eilatban szintén az idegenforgalom a fő bevételi forrás. A tengerparton egymást érik a hatalmas szállodák, a jól kiépített strandok. Az egyik a Rimonim Beach.

Izrael Eilat város

Aprókavicsos part, homokos tenger, sekély vízzel, ami aztán dinamikusan mélyül, így úszásra is alkalmas. A strand vize bójákkal le van kerítve, itt korallok nincsenek, a búvárkodásra alkalmas helyek máshol vannak. A parton hatalmas napernyők, árnyékolók is vannak, napágyak bérelhetők.

Izrael Eilat város

A túlparton lévő hegyek már Jordániához tartoznak, és a tengerparton elterülő nagy város Akaba. Izrael tengerpartja a Vörös-tengernél mindössze tizen-egypár km hosszú. A déli végén az egyiptomi határ mellett Taba, északon a jordániai határ mellett Akaba fekszik.

Kézenfekvő lenne átruccanni Jordániába is (főleg mert innen Petra sincs annyira nagyon messze), azonban a határon borsos ára van a kilépésnek, ezért meggondolandó.

Izrael Eilat város

A strand mellett modern pláza áll, a víz felől nagy "shopping center" felirattal. Az első döbbenet itt ért a városban, mert olyat tapasztaltam, ami Európában nem jellemző ... pedig lehet, hogy kellene. A pláza bejárata előtt sor kígyózott és hamarosan megértettem miért. Az ajtóban biztonsági őr, mellette kis asztal és a repülőterekről ismerős fémdetektoros kapu. Mindenkinek, aki belépett a plázába ki kellett pakolni a zsebeiből minden fém cuccot, telefont, stb. és a táskát az asztalra, átmenni a kapun, majd az őr még a táskába is belenézett és utána adta vissza. Csak így lehetett bemenni ebbe a csilli-villi plázába. (Képzeljétek ezt el mondjuk a West-End-nél...) Pedig az üzletek ugyanazok voltak, mint itthon, még a meki is, és éppen "black friday" akció volt minden üzletben. 

Izrael Eilat város

Ott mindenki teljes természetességgel kezelte a helyzetet. Viszont aki megpróbált csak úgy átsétálni a kapun, azt megállította a bizti őr és visszaküldte, hiába magyarázott neki valamit nagyon az illető.

A pláza emeletén, mint nálunk itt is gyorséttermek vannak, pizza, gyros, hamburger. De van például falafel, és itt a hot-dog is kicsit másképp néz ki (telerakták zöldséggel). Viszont a következő döbbenet az árak láttán ért bennünket. Ez a szerény vacsora (ami aztán elég lett reggelire is, mert a hot dogból kettő volt, a falafel fasírtból meg három), több mint ötezer forintba került (ital nélkül).

Izrael Eilat város

De egy szelet pizza, vagy egy gyros (shawarma) is 1600-2000 forint között van. Tehát a repülőjegy olcsó, a kaja nagyon drága! Étteremben halak hétezer fölött, csirkés ételek és saláták négyezer fölött. Emiatt érdemes megfontolni a szállásfoglalásnál, hogy van-e ellátás az ajánlatban. Lehet, hogy jobban jön ki egy kicsit drágább hotel, de all inclusive ellátással, mint az olcsóbb apartman ellátás nélkül.

Viszont a csapvizet nyugodtan meg lehet inni. :)

Izrael Eilat város

Eilat fiatal város. Történelmi jelentőségű emlékhelyei, műemlékei nincsenek, viszont pezsgő élet van itt állandóan. Reggel és délután még dugó is kialakul a központi nagy körforgalomhoz vezető utakon.

Izrael Eilat város

A helyi tömegközlekedése nagyon jó, a város minden pontjára el lehet jutni a szép zöld buszokkal. Csak azt kell a buszállomás nagy térképén kisilabizálni, hogy hányas busz hova megy, ugyanis a buszon lévő feliratok nem nagyon segítenek...

Izrael Eilat város

Nos akkor keressük is meg a buszállomást. Nem túl könnyű, mert kicsit eldugták, de azért menni fog. Egy ideig követhetjük a sok zöld buszt is, hogy merre mennek, csak a végén kell majd résen lenni. Induljunk a nagy körforgalomtól, hiszen az egy központi helyen van: a tengerpart felől is útba esik a város felé, a nagy szállodák felől is útba esik, meg ezt könnyű megtalálni.

A körforgalomnál van a repülőtér kifutópályájának a vége. Ott a kerítésnél a fejünk felett kb. 30-40 méterrel húznak el a leszálló gépek. Leírhatatlan élmény! :)

Izrael Eilat város

A repülőteret 1949-ben az izraeli hadsereg építette, hogy összekösse a területet az ország fővárosával és más nagyobb városokkal. Eilat városát is akkor alapították, majd később a fejlődés és az építkezések következtében nőtte körbe a város a repülőteret.

Ha a nagy körforgalomnál szembe állunk a kifutópályával, akkor jobbra a tengerpart és a szállodák vannak, balra egy négy sávos út és a város. A repülőtér fogadóépülete is balra van, induljunk arra. Egészen különleges, hogy egy városban kószálva elsétálunk a repülőtér előtt, vagy hogy a kerítésen keresztül belátni a gépekre.

Izrael Eilat város

1994-ben az Izrael és Jordánia között létrejött békemegállapodásokban úgy határoztak, hogy a katonai repülőteret átköltöztetik Eilatból Ovdába, azonban a polgári rész megmaradt. Aztán 2005-ben Jordánia felől rakétamádás érte a repülőteret, és később Egyiptom, illetve a Sínai-félsziget felől is több rakétát lőttek ki a városra, ezért 2013-ban egy időre a teljes légi forgalmat megszüntették. Aztán a belföldi járatok Tel-Aviv és Haifa között újraindultak, a nemzetközi járatok pedig Ovdában szállnak le. 

Izrael Eilat város

Aki szeretné még átélni, hogy 30 méterrel a feje fölött húznak el a repülők, az siessen, mert állítólag 2019 elején megnyílik az új reptér a város mellett, és akkor ezt ledózerolják.

De sétáljunk tovább a széles, négy sávos, pálmafás út mentén.

Izrael Eilat város

Innen nyílik a dombra felfelé menő utca, ami szintén amolyan fő utca szerű. Rengeteg gyors kajálda, boltok, pénzváltók, szórakozóhelyek vannak mindkét oldalán.

A járda is különleges, fénylő mozaikból kirakott minták, fa berakások, térkő és színes halacskák váltják egymást. Meg ilyen szobrok is vannak.

Izrael Eilat város

Nos ebben az utcában van az autóbusz állomás, ha felfelé megyünk, akkor a jobb oldalon, egy kisebb parkoló mellett, és így néz ki a bejárata. Inkább nézném piacnak, de szerencsére angolul is ki van írva.

Izrael Eilat város

Nem kell sokat menni befelé, hanem jobbra fordulva ott a váróterem.

Izrael Eilat város

Itt nincs lófrálás a buszok között. A váróteremben kell megkeresni, hogy honnan indul a buszunk, és azon az ajtón kimenni, ha már ott a busz. Például Jeruzsálembe (a Holt-tenger felé) a 6-os kocsiállásról indul a távolsági járat. Naponta több járat is van, a jegy ára kb. 70 sékel.

De ide van kiírva a 282-es "to Ovda airport" járat is. Meg a heteshez is. A repülőtéri járatok a gép indulása előtt 3 órával indulnak a buszállomásról. Tehát nem szokványos menetrend van, hanem a repülők indulási idejéhez van igazítva a buszok indulási ideje. 

Izrael Eilat város

A buszállomáson nagy térképen tájékozódhatunk a helyi buszok útvonaláról, meg arról is, hogy mely városokba lehet elmenni távolsági járattal. A térképen szerencsére minden felirat angolul is szerepel.

Izrael Eilat város

A(z egyik) legfontosabb helyi járat a 15-ös, ugyanis ez a busz megy végig a tengerparton a város látnivalóihoz. Mert azért attól, hogy nincs különösebb történelmi múltja és látnivalója, azért Eilat-ban is van mit nézni! :)

A járat érdekessége, hogy amikor kifelé megy a városból, akkor 15-ös, amikor visszafelé jön, akkor 16-os. Ez azért van, mert a busz a buszállomásról indulva, a nagy körforgalomnál először elmegy a tengerparton a szállodák közé, és ott tesz egy kört, majd utána indul kifelé a városból, visszafelé természetesen ugyanígy, viszont a tengerparti szállodák között ugyanazon az útvonalon halad a busz kifelé is és befelé is, ugyanazok a megállók. Így a hotelek vendégei meg tudják különböztetni a buszokat, hogy épp kifelé mennek-e még, vagy már a buszállomásra tartanak.

Izrael Eilat város

A 15-ös/16-os járattal egy jegy 4,20 sékelbe kerül, tehát teljesen olyan ára van, mint itthon egy helyi járatnak. A jegyeket a buszvezetőnél kell megvenni. A buszok fél óránként indulnak.

És a buszon is volt meglepi: a sofőr meghallotta, hogy magyarul beszélünk, és kiderült, hogy az ő anyukája is magyar volt. Sajnos az édesanyja családjának szomorú története volt, a II. világháborúban elhurcolták a őket és csak ketten a nővérével élték túl a koncentrációs tábort. Ez után menekültek Izraelbe, és ott alapítottak családot, a sofőr bácsi már Izraelben született, az édesapja ha jól emlékszem tunéziai volt. Sajnos nem tanult meg az édesanyjától magyarul, csak pár szót tudott, de ez is csodálatos volt, hogy így összetalálkoztunk, véletlenül pont az ő járatára szálltunk fel. Próbáljátok ki, hátha Ti is összefuttok vele. :)

Izrael Eilat város

És nézzük, miért érdemes kimenni a városból a 15-ös busszal! Mert elvisz egészen délre, majdnem az egyiptomi határig. Ott a parton már olyan strandok vannak, ahol lehet korallokat nézni szemüveggel is. De azért más is van. A város egyik fő látnivalója a Tengeri Obszervatórium, amit már a kifelé útba eső körforgalomban is reklámoznak. (A háttérben észrevettétek a katonai megfigyelő tornyot? Sokfelé lehet látni ilyeneket.)

Izrael Eilat város

A legtávolabb a várostól a tabai határ előtt a korallos szabad-strand található. Majd visszafelé a következő "megálló" a Tengeri Obszervatórium és Park. A különleges, jellegzetes torony egy 100 méter hosszú híd végén található. 1991-ben tették ide ezt az érdekes tornyot.

Izrael Eilat város

Itt simán el lehet tölteni fél napot is, vagy egy egészet. Leginkább a Tropicariumra hasonlít, annyi különbséggel, hogy itt a tenger alatt a valós élethelyükön figyelhetjük meg a korallok élővilágát. A tenger felszíne alatt 6 méterrel vannak az obszervatórium ablakai, ahonnan lenyűgöző tenger alatti világot figyelhetünk meg. És ez a nyílt tenger, itt minden természetes, a halak nincsenek hálóval itt tartva és semmilyen mesterséges módon nem befolyásolják az élővilágot. (A megfigyelőközpontot körülvevő korallzátonyról gondoskodó búvárok csapata csak a zátony ápolásán és fenntartásán dolgozik, de nem etetik a halakat.)

Tehát aki nem szeretne vizes lenni, vagy csak nem szereti a tengeri merülést, annak itt a helye, mert itt szárazon is megnézheti a korallok élővilágát, + találkozhat cápákkal, teknősökkel és rengeteg színes hallal.

Izrael Eilat város

Az obszervatórium 1974-ben nyílt meg (egy év alatt építették fel az eredeti tornyot egy akváriummal), azonban mára már az állatok közül 850 különböző faj 20 000 egyede él a park területén.

A cápa-világ túra keretében egy hatalmas akváriumban tekinthetők meg a különleges halak. 1982 óta egy hatalmas, 4×10 méteres ablakon keresztül figyelhetjük milyen harmóniában tudnak együtt élni a 18 cápa, a ráják és a több ezer hal. Továbbá a látogatók egy 15 méter hosszú, lélegzetelállító, átlátszó alagúton mehetnek át, ahol meglepő közelségbe kerülhetnek a cápákkal is.

Izrael Eilat város

(A fotó a www.coralworld.co.il/en oldalról származik.)

A park része az Oceanarium, ami egy hatalmas szimulátor. Egy 140 férőhelyes tágas, légkondis teremben három hatalmas, kiváló minőségű HD képernyőn vetítik ki a tenger alatti világot, így a látogatók egy virtuális utazáson vehetnek részt az óceán mélyén.

Izrael Eilat város

(A fotó a www.coralworld.co.il/en oldalról származik.)

Nyitva tartás: minden nap 8:30-tól 16:00-ig! (Sajnos korán zár.)

Napközben mindenféle látványetetések és más programok is vannak. Pl. 11-kor haletetés búvárokkal a Vörös-tengeri akváriumban, 11:30-kor cápaetetés, 12:30-kor teknős etetés, 13-kor gyöngykagyló nyitás, 14:30-kor etetés az Amazon-házban.

Belépő jegy árak (2018):

csak a parkba

 • felnőtt 99 sékel
 • gyerek (3-16 év között) 79 sékel

park + oceanarium

 • felnőtt 109 sékel
 • gyerek (3-16 év között) 89 sékel
 • béby (2-3 év között) 10 sékel

üvegfenekű hajó "Coral 2000" (a belépőjegyen felül)

 • felnőtt 40 sékel
 • gyerek 3-16 év között 34 sékel
 • bébi 15 sékel

A belépést 2 éves kor alatt nem javasolják, gyerekek 12 éves korig csak felnőtt kísérettel mehetnek.

Izrael Eilat város

Visszafelé nem messze innen van a Coral Beach nevű megállóhely, melynek a neve is mutatja, hogy mit találunk itt a parton. Van egy fizetős strand, ahol hosszú mólók nyúlnak be a Vörös-tengerbe, és rögtön a korall zátonyoknál lehet a vízbe menni.

Izrael Eilat város

A strand szombattól csütörtökig 9-től 17 óráig van nyitva, pénteken és ünnepnapokon 9-től 16-ig. A belépő felnőtteknek 35 sékel, gyerekeknek 5 és 18 év között 21 sékel.

Azonban a fizetős strand mellett van egy ingyenes is, ahol még búvárközpont is van. Ez a lejárata.

Izrael Eilat város

Igaz, itt korallmentes övezet van, a partról be lehet menni a vízbe, de vannak sportolási lehetőségek is, mint ez a szélvitorlás vízisí.

Izrael Eilat város

A part itt érdekesen köves. Viszont ott a búvárok a vízben azt jelentik, hogy itt is van lehetőség a korallok csodálatos élővilágának megnézésére.

Izrael Eilat város

Visszafelé akár a tengerparton is sétálhatunk, erre lehet kagylókat, kavicsokat gyűjteni.

Izrael Eilat város

Sőt, a kavicsok között korall darabkákat is találhatunk.

Izrael Eilat város

Visszafelé a következő látnivaló a Dolphin Reef - azaz a delfin park. Bár elkerített helyen, de természetes környezetben élnek itt a palackorrú delfinek. Élik mindennapi életüket, vadásznak, játszanak, udvarolnak, sőt már kis delfinek is születtek a parkban.

Izrael Eilat város

A delfinek szabad akaratukból úsznak oda az emberekhez, semmire nincsenek sem kényszerítve, sem betanítva. Itt lehetőség van a tengerben úszni is a delfinekkel, vagy csak a víz felszínén szemüveggel-pipával, vagy akár búvárokkal is. Ha ilyenkor odamennek a delfinek, az csak a kíváncsiságuknak, a játékosságuknak és a spontaneitásnak köszönhető. Ezért egészen más Eilatban a találkozás a delfinekkel, másképp történik, mint a világ más részein.

A bejárat nem túl feltűnő, itt kell lemenni a delfinekhez.

Izrael Eilat város

A delfin park nyitva tartása: vasárnaptól csütörtökig 9 és 17 óra között, pénteken, szombaton és ünnepnapokon 9:00 és 16:30 között.

Belépőjegy árak:

 • felnőtt (15 év felett) 69 sékel
 • gyerek (3-15 év között) 48 sékel

A búvárkodás ára: 339 NIS (15 év felett), 309 NIS (8-15 év között), és ehhez nem árt előre foglalni. Foglalás esetén az ár tartalmazza a belépő árát is.  

A pipás úszkálás ára: 290 NIS (15 év felett), 260 NIS (10-15 év között), foglalni ehhez is javasolt. A felszerelést ők biztosítják. Úszás közben a delfineket csak megfigyelni lehet, sem simogatni, sem üldözni, sem etetni nem megengedett.

Izrael Eilat város

Innen viszont már érdemes újra buszra szállni visszafelé, mert hatalmas teherkikötő és olajtartályok mellett vezet az út, nem sok szépséget tartogatva. Cserébe viszont jó hosszú.

És ahogy leszáll az est, felpezsdül a város tengerparti sétánya a szállodák előtt. Tele lesznek az éttermek teraszai, beindul az óriás forgó ringlis, és a bátrakat kilövik jó magasra. A gyerekeknek virtuális szemüveges hullám- és szellemvasutazás is van (élethű lehet, mert iszonyúan sikítoztak). A boltok késő estig nyitva vannak, mindenhol szól a zene, és még egy piac-bazár is várja a vendégeket csupa "autentikus" cuccal.

Izrael Eilat város

És majdnem elfelejtettem, van még itt városi múzeum is. A nagy körforgalomnál, nagyon szépen kialakított parkban, egy csomó színes hal szobor mellett találhatjuk a múzeum bejáratát.

Izrael Eilat város

A múzeum bemutatja a város alapítását, a kialakulását és a fejlődését. Megismerkedhetünk a kultúrával és a turizmus fejlődésével is, valamint mind a Vörös-tengeri öböl élővilágával, állataival, mind a sivatagi élettel és állatokkal. Nyitva van hétfőtől csütörtökig 10-től este 8-ig, pénteken és ünnepnapokon 10-től 14-ig, szombaton 12-től 20 óráig.

Az utcákon pedig különböző színes, mintás, hatalmas halakkal találkozhatunk többfelé is.

Izrael Eilat város

A városi múzeum mögött pedig (a nagy piramis mellett) találjuk a fantasztikus zenélő szökőkutat. A szökőkút kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton este 19:30 és 20:30-kor zenés, színes, fényes műsort ad. Naponta a két előadás különböző (szerintem a fél 9-es jobb, jobbak a zenék), de egyébként minden nap ugyanazt adják. Mindenesetre érdemes megnézni, mert csodálatos és ingyenes.

Izrael Eilat város

A városban többfelé láthatunk szép zöld gyepet és hatalmas pálmafákat. Ezek egyetlen módon létezhetnek, hogy folyamatosan locsolják őket.

Izrael Eilat város

Sőt, virágágyások is vannak, színes petúniákkal. De ez is teljesen be van csövezve, minden virághoz eljut így a víz. Pedig néha esik az eső (saját szememmel láttam), főként a téli időszakban, de a nyár túl meleg, túl hosszú és túl száraz ahhoz, hogy bármilyen növény életben maradjon itt víz nélkül.

Izrael Eilat város

Előre kicsit aggódtam a feliratok és a közlekedés miatt, hiszen nagyon más betűket használnak arrafelé. A buszok felirata valóban csak héber nyelvű, (a buszon utastájékoztatás angolul is van), azonban minden más ki van írva mindenhol általában héberül, arabul, angolul és esetleg még oroszul is. A közlekedési táblákra pedig minden fel van írva latin betűkkel is.

Izrael Eilat város

A város utcáin sokfelé van free wifi is, ezt nagy táblák hirdetik. Bár állítólag nem túl stabil, de legalább van. :)

És Eilat magyar testvérvárosa Sopron. Ezt nagy táblán hirdetik, a többi testvérvárossal együtt.

Izrael Eilat város

Pénzt ne váltsatok itthon! Sokkal rosszabb az árfolyam. Vigyetek usa dollárt vagy eurót, amit hivatalos pénzváltónál korrektül, napi árfolyamon váltanak. Egy sékel durván 75 és 80 forint között van (de ez nagyon függ az árfolyamoktól).

Eilat tehát - ahhoz képest, hogy "csak" egy tengerparti üdülőváros - elég sokoldalú és változatos, minden korosztálynak nyújt valami érdekeset.

Persze elsősorban a meleg és a Vörös-tenger a vonzerő, de van még itt más is. Érdemes hát kiruccanni ősztől tavaszig, amikor itthon repkednek a mínuszok, ott kellemes meleg van, és pár nap alatt feltöltődhetünk meleggel, élményekkel és egy más kultúrával.

Izrael Eilat város

A város mellett (a Jordánia felőli végén) nagy bevásárlóközpont van, ahol olcsóbban beszerezhetőek az élelmiszerek. Mellette botanikus kert is található. Valahol meg olyan pláza is van, amiben jégpálya üzemel. És a környéken a közelben csodálatos látnivalók vannak még.

Az információk a látnivalók saját honlapjáról, valamint a wikipedia-ról származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Izrael Eilat város

0 Tovább

Klimatikus gyógyhely a Tátrában - Csorbató

Gyönyörű természeti környezetben, magas hegyek és suttogó fenyvesek között, a Magas-Tátra déli oldalán, 1346 méteres tengerszint feletti magasságban található egy kristály vizű tó és körülötte egy kis üdülőfalu Csorbató, ami önmagában is csodás nyaraló- és telelőhely. De innen még rengeteg túraút indul, libegő is van, meg hegyek, patakok, vízesések. Nem szabad kihagyni, ha erre visz az utunk, mutatom is miért! :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Hol található? Szlovákia északi részén, a lengyel határ közelében, az Eperjesi kerületben, a Poprádi járásban, a Magas-Tátra déli lejtőjén, 1346 méteres tengerszint feletti magasságban. Térképen ITT.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Megközelíthető autóval is (csakhát a szerpentinek, meg a parkolás...), de sokkal könnyebb vonattal. Nyugatról Liptószentmiklós vagy keletről Poprád felől érkezve, Csorba település vasútállomásáról fogaskerekű vonattal lehet felmenni, vagy Tátralomnic és Ótátrafüred felől a "tátrai villamossal" (ami egy sima villanyvonat, csak villamosnak hívják). :) (És a vonatjegy nagyon olcsó!)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Ha esetleg visszafelé várni kell a vonat indulásáig, akkor az állomáson, egy kellemes olvasósarokban is eltölthetjük az időt. Milyen kedves ötlet! Bár tartok tőle, hogy az olvasáshoz némi szlovák tudás nem árt. :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Tehát ha vonattal érkezünk, akkor a kirándulás után is a vasútállomáshoz kell visszatalálni. Nem egy feltűnő épület, de azért felismerhető.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Visszafelé már nem néztem a táblákat, lehet, hogy a vasútállomás is ki van táblázva, de ez nem biztos. Viszont az állomásról kijőve a látnivalókat nagy táblák hirdetik. A két legfőbb "látványosság" a csodálatos hegyi környezeten, a klimatikus gyógyhelyen és a szállodákon kívül maga a tó, és a lanovka (libegő), ami a Tátra csúcsaihoz visz közelebb.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Hatalmas táblán tájékozódhatunk a környék túraútjairól is. Itt nyaralva, több napot eltöltve minden nap kiválaszthatunk egy újabb és újabb túrát, amin elindulva csodálatos tájakat ismerhetünk meg.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Amikor először járunk itt, még nem tudjuk, hogy merre is induljunk, de biztos támpontot mutat a tömeg, menjünk utánuk, ők biztosan jó irányba mennek! :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Csorbató modern szállodákkal és jól felszerelt sípályákkal rendelkező üdülőtelep. 1947-ig Csorba község része, majd 1999-ig önálló község, 2007-ig pedig Magastátra város része volt, 2007 óta pedig ismét Csorbához tartozik.

Újabb hatalmas táblák az út mentén, amiken áttekinthetjük télen a síelési lehetőségeket, nyáron pedig a Magas-Tátra csúcsait, illetve a túrautakat.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A kihívásokat keresőket és a kalandparkok szerelmeseit a fák közé épített pályák várják. Az úton haladva pont ott megyünk el mellettük. (Tehát jó az irány, ha a fák közé épített akadálypálya mellett megyünk el, és balra van tőlünk. A vasútállomás felé haladva meg jobbra.)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Ha nem szeretnénk túl sokat gyalogolni, meg amúgy is milyen romantikus a lovaskocsikázás, megalkudhatunk egy körútra, és utána már csak élvezni kell a tájat.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Az útelágazásokban itt is táblarengeteg segít a tájékozódásban, csak nem árt, ha tudjuk merre is szeretnénk menni. Amit ezekről a táblákról biztosan megállapíthatunk (mivel ez az egy több nyelven is ki van írva), hogy a Štrbské Pleso (Jazero, Lake, See), tehát a Csorba-tó itt balra van.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Kezdjük is ezzel, hiszen erről híres leginkább ez a csodálatos üdülőfalu.

A Csorba-tó a második legnagyobb tó a Tátra déli oldalán, 1346 méteres tengerszint feletti magasságban. A tavat megkerülő túraút hossza 2,25 km, a tó területe 19,76 hektár. A tó legmélyebb pontja 26 méter, vizének hőmérséklete még nyáron is maximum 19 fok. Viszont jég borítja évente 155 napon át, általában november 25-től május 4-ig. 

A tóhoz kellemes, széles út vezet.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A Csorba-tó és környéke 1947-ig Csorba határához tartozott, innen kapta a nevét is, csak sokkal régebben. Bár 1930-ban Miroslav Slavík javasolta, hogy nevezzék át Slovenské pleso-nak, azaz Szlovák-tónak, de javaslatát nem szavazták meg.

A tó medrének kialakulása a jégkorszak végén kezdődött, amikor még a gleccserek a Tátra völgyeibe értek, majd visszahúzódva magukkal sodorták a törmelékeket. A légkör felmelegedésének hatására - kb. 10 ezer évvel ezelőtt - a Mlynica gleccser lezúduló vize is alakította a völgy felszínét és feltöltötte a Csorba-tó medencéjét, így hozva létre a tavat. A tó vízszintje akkor még kb. 6 méterrel mélyebben volt, mint ma. A Strbské pleso a mai formáját csak körülbelül 300 éve nyerte el.

Rövid séta után aztán feltűnik a fák között a tó víztükre is, amit körbe is járhatunk.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A tó melletti települést először 1644-ben Frölich Dávid Bibliotheca seu Cynosura Peregrinantium című művében említi. Id. Buchholtz György 1719-ben említést tesz az erdő széli cirbolyafenyő és törpefenyő olajának desztillálásáról. 1848-ig a Szent-Iványi család birtoka volt a környék. 1860-ban az itt lakók megkísérelték a Csorba-tó vizének leeresztését is, hogy az "értéktelen pocsolya" helyén értékes legelők lehessenek. (Kár lett volna érte, ha sikerül...)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A Csorba tavat és környékét a szénégetők, vadászok, favágók és a gyógynövénygyűjtők a már a turizmus fellendülése előtt is ismerték. Aztán az addig értéktelennek hitt terület a 19. század végére vált egyre inkább turisztikai központtá.

1900-ban a tó befagyott jegén gyorskorcsolya világbajnokságot tartottak, majd 1925-ben jégkorong Európa bajnokságot (!). De volt itt különlegesebb téli sport is: 2010. februárjában a befagyott tó adott otthont a téli lovas póló versenysorozat első állomásának.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A tó gazdag halállományára leginkább jellemző a csuka, a bodorka vagy búzaszemű keszeg, és a nagy maréna.

Csorbató első épülete a Szentiványi József által 1872-ben felépíttetett vadászlak volt, amit a következő évben a turisták számára is megnyitottak.

A Magas-Tátra természetes otthona a barna medvének, a szirti sasnak, a mormotának, és a sebes pisztrángnak is. Ezért találkozhatunk velük lépten-nyomon, általában fából faragott változatban.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A birtokos (Szentiványi József) hamarosan Magyarország első turistaegyesületének, az 1873-ban alapított Magyarországi Kárpát-Egyesületnek engedélyezte egy újabb ház felépítését, melyet 1875. augusztus 2-án, az ünnepélyes felavatáskor tiszteletére József-laknak kereszteltek el.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

1896-ra elkészült a fogaskerekű vasút, egyre több villa épült területen. A 19. század végén a tóba halakat telepítettek, télen különösen tiszta jegét pedig kitermelték. A telepet 1895-ben hivatalosan is fürdőtelepüléssé nyilvánították, majd a területet 1901-ben a magyar államkincstár vásárolta meg.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

1918-tól a terület csehszlovák uralom alá került, amit a trianoni békeszerződés tett véglegessé 1920-tól. A Grand Hotel építését az első világháború után fejezték be. Első ízben 1935-ben rendeztek itt sívilágbajnokságot, majd 1970-ben ismét. A háromszög alakú Pátria Szálló 1976-ban épült.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

2009-ben benevezték a Csorba-tavat a "világ 7 új természeti csodája" versenybe, melyen egyedüliként képviselte Szlovákiát a 261 más országbeli jelölt között. A tó végül a Top 77-be került be, ami szintén nagy dicsőség.

Aztán, ha már kigyönyörködtük magunkat a türkiz tóban, menjünk tovább, tovább, fel, fel a hegyre! Szóval nézzük mi látnivaló van még ebben a kis üdülőfaluban.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Hát persze, hogy itt is van bazársor! :)

Közvetlenül az út mentén árusító bódék hosszú sora, ahol beszerezhetünk minden elképzelhető csecse-becsét, ajándéknak valót és emléket Szlovákiáról, a Csorba-tóról és a Tátráról is.

Út közben pedig mindenfelé medvék figyelik minden lépésünket. Még szerencsére, hogy csak fából...

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Tovább sétálva az úton a síugró sáncok mellett haladhatunk el. Na ez sem a tériszonyosok sportja... :)

A sánc nem is a hegyoldalon van, hanem magasan kiáll belőle. Félelmetesen magas. És ez ebből a szögből nem is látszik annyira, mint oldalról.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A síugró stadion jelenleg két részből áll. Az egyik a napjainkban is használt HS 100-as kissánc, megfelelő technikai háttérrel, a másik az „alvó óriás”, az egykori HS 130-as nagysánc.

A csorbatói nagysánc 1966-ban épült, az 1970-ben megrendezett északi sí-világbajnokságra. A világbajnokság versenyeit különböző források szerint hihetetlenül nagy számú, közel 140 000 néző nézte végig, ami rekord volt az akkori síugróversenyeken.

A nagysáncon utoljára 1999-ben láthattak az érdeklődők versenyt, a Téli Universiade során. A kisebbik sáncot 2000-2002 között felújították, a nagysánc viszont alapos felújításra szorul. A nagysáncot ebben az állapotában nem lehet síugrásra használni, jelenleg ez veszélyes lenne a sportolókra nézve. A síugrás mai technikájához, a mai ugrások magasságához ez a sánc nem lenne elég biztonságos, nem felel meg a ma alkalmazott szabványoknak.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Nyáron pedig a gyerekek szórakoztatására hasznosítják a területet. Van itt gokart szárazföldi és vízi változatban, hatalmas trambulin és más játékok is.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

És itt találtuk meg a környék túraútjainak a legjobb áttekintő térképét is. Ezen jól látszik, hogy jobbra a piros jelzés a Poprádske pleso-hoz, azaz az Poprádi tóhoz vezet. A sárga középen a legizgalmasabb, mert a két hegy közötti völgyben, egy vízeséshez vezet. A legközelebbi hegyre a sípályákon lehet felmenni gyalog, de kényelmesebb libegővel. És bal oldalon a kék jelzés egy távolabbi tavacskához visz.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A keskeny túraút egyébként a rekettyésben, majd a fenyves erdőben vezet, kis színes foltok rajta a túrázók.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Majd az erdőhatár fölött, a törpefenyők között halad tovább a túraút, ahol már látszanak a vízesések is. Szlovák neve Vodopád Skok, valamint felette tó is van, a Pleso nad Skokom.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

De ugorjunk vissza a síugró-sáncok mellé, hiszen ott található a libegő, valamint a sípályák jegypénztára. A pénztárak mellett információs iroda és mosdók is találhatók.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A kasszákkal szemben eszem-iszom bazársor kolbászokkal, hamburgerekkel, hot-dogokkal, rántott sajttal és sörrel. Csupa szlovák specialitás... Mondjuk esetleg a sör, de az is inkább cseh. Az árak nem vészesek: hambi 3 Euro, hot-dog 1 - 1,50 Euro, sült krumpli 1,50, virsli párja kenyérrel és mustárral 1,80 Euro, friss saláta 0,80, sült kolbász 4 Euro, rántott sajt hasábbal 3,50, kóla 2 Euro, sör 1,50 - 2 Euro között.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A libegő nem az épületben/mellett van, hanem kicsit tovább kell még sétálni, hogy megtaláljuk.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

És ha már itt van, érdemes kipróbálni a libegőt is. Bár erről majd külön írok, mert ez a libegőzés mély nyomokat hagyott bennem. Az első libegő az életemben, ahol a négy ülésből kettőn mi ültünk, a másik kettőn meg a majré... De ettől függetlenül nem szabad kihagyni!

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Aki inkább gyalog menne fel, az a sípályák felé induljon, ahol télen lesiklani, ott nyáron fel- vagy lesétálni lehet.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A libegő még magas fenyvesek között indul, de a felső állomás a Solisko csúcsnál, már bőven az erdőhatár fölött található 1810 méteres magasságban.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A felső állomás mellett étterem (pizzéria), kilátóterasz és további túrautak várják a vendégeket.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Itt is nagy útbaigazító táblák vannak. Innen kb. 1 óra a legközelebbi csúcs.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A legközelebbi, könnyen megmászható csúcs a Predné Solisko, avagy Elülső-Szoliszkó csúcs 2117 méter magasan van, és elég sokan felmennek a kereszthez. Ez a Szoliszkó gerinc első (vagy utolsó) kiemelkedése.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Ez a Magas-Tátra hét, turisták által is megmászható csúcsai közül a legkisebb. Ennek érdekessége, hogy korábbi magasságát (2093 m) 2013-ban, a csúcson akkor felállított kereszt engedélyezési eljárása során 24 méterrel megnövelték. De a lenti út mentén kihelyezett táblákon még mindenhol 2093,3 méter szerepel.

Ide konkrétan szinte mindenki felmászott a gyerekektől a nagyszülőkig. A hegy oldalában kis színes pontok a szerpentinen felfelé vagy lefelé haladó turisták.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Mindenesetre tényleg érdemes elindulni kicsit felfelé, mert ahogy egyre feljebb érünk, egyre szebb lesz a kilátás Csorbató felé is.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A csúcsról szép kilátás nyílik a Malompataki-völgyre (Mlynická dolina), a völgy hátterében a Bástya-gerinc (Hrebeň Bášt) csúcsaira, a völgy mélyén pedig a Fátyol-vízesés (Vodopád Skok) ezüst szalagjára, észak felé a Szoliszkó-gerincre, valamint nyugat felé a Krivánra (Kriváň).

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

És a felfelé vezető út sem túl nehéz, bár nagyon-nagyon sok lépcső van. Olyan, mintha egy óriás direkt úgy rakta volna össze a sziklákat, hogy egy lépcső jöjjön ki belőlük.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

A jó kis szerpentinen felfelé a lihegéssel küzdünk, lefelé meg csapágyasra hajlítgatjuk a térdeinket, és mire leérünk, a lábremegés is garantált. :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Itt építették meg 1943-ban Szlovákia második sífelvonóját, mely a Magas-Tátrában az első volt. Ez persze már nem az a libegő, hanem egy újabb, illetve kettő. Az egyik üzemel nyáron is, ami a faluból indul fel, a másik a sípálya mellett halad, az nyáron természetesen nem jár.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Viszont ami üzemel, azt lefelé is érdemes igénybe venni, hiszen tudjátok, lefelé mindig sokkal szebb a kilátás. Innen is csodás panoráma tárul a szemünk elé a tó és az üdülőfalu irányába. (A fotó sajnos nem adja vissza, szabad szemmel sokkal-sokkal lenyűgözőbb a kilátás!)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Az alsó állomás mellől még jobban látszik az Elülső-Szoliszkó csúcs, mint amikor a közelében voltunk. Nagyon csábító, bár a felhők vészjóslóan közel voltak hozzá.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Hegymászás után aztán ugyanazon az úton ballaghatunk vissza a falucskába, mint felfelé, vagy bemehetünk a tóhoz is. A vonatok folyamatosan indulnak, nem kell túl sokat várni rájuk, de érkezés után esetleg nem árt megnézni a menetrendet. (A vonatokról írok majd külön-külön, abban a bejegyzésben lesz menetrend is. :))

És ha szeretnénk ezt a kis hegyi üdülőhelyet haza is vinni, szép hűtőmágnesek közül válogathatunk az árusoknál.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Szóval ha erre jártok, ne hagyjátok ki a kimondhatatlan nevű Štrbské pleso, azaz Csorbató klimatikus üdülőhelyét, ami télen-nyáron fantasztikus! Ráadásul mindenki megtalálhatja itt a kedvére való kikapcsolódást: nyugalom vagy bulizás, pihenés vagy aktív túrázás, wellness vagy fitt lesz :),  kulináris élvezetek vagy hamar bekapható gyorskaják, jó sörök, shopping és harapható tiszta, friss levegő. Felüdülés testnek és léleknek egyaránt.
Erdő, patak, tó, hegy, mi kellhet még? Ja vonat! Na abból is van választék. :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató Csorba-tó város hegy

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a kihelyezett táblákról, valamint a következő helyekről származik: wikipedia, www.mozgasvilag.hu, www.vystoketatry.com, www.magas-tatra.info.

0 Tovább

Eldugott gyöngyszem a tó partján - Lunz am see

Bájos falu, különleges látnivalók, kristálytiszta tó, magas hegyek, sűrű erdők - túrautak, fürdés, csónakázás, kerékpárutak, kisvonat... mi kellhet még egy tökéletes, pihentető, mégis élménydús helyhez? Remek hétvégi kiruccanás helyszíne lehet Lunz am See, de akár több hetet is el lehet tölteni a környék rengeteg és változatos látnivalói között. Mégis szinte turistamentes övezet. Egy újabb eldugott gyöngyszem a hegyek között!

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztria tartomány nyugati felén, Mariazell-től nem messze, a Mostviertel régióban. Térképen ITT.

Alsó-Ausztria egyik legszebb üdülőhelye - így hirdeti magát Lunz am See, a helyvidéki üdülőfalu. Ráadásul itt található Alsó-Ausztria legnagyobb fürdőtava is. És milyen tiszta! És milyen gyönyörű!

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Persze Lunz am See falucskában még számos látnivaló akad, de kezdjük a tóval, hiszen egy meleg nyári napon - mondjuk a környéken történő túrázás után - mi másra vágyhatnánk, mint megmártózni egy kristálytiszta, hűs vizű tóban.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A környék igazán "vadromantikus". Hatalmas hegyek, harsogó zöld erdők, és a hihetetlen színű tó. Csodálatos!

A tó kb. 15.000 évvel ezelőtt keletkezett, az utolsó jégkorszak idején, és 608 méterre található a tengerszint felett. 1800 méter hosszú, 595 méter széles és legmélyebb pontja 34 méter. 14.000.000 m3 víz található benne.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Lunzersee táplálója a Seebach, mely az Obersee mellett ered 1113 méteres magasságban, keresztül folyik a Mittersee-n is, majd a Lunz-i tó után folyik tovább az Ybbs felé, Lunz mellett egyesülnek. Mivel a tó vizét a patak táplálja és vezeti el, évente háromszor teljesen kicserélődik a vize.

Sokan kihasználják a tó adta lehetőségeket a meleg nyári napokon. A parton lévő strandon alig találni szabad helyet egy törölközőnek.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A strandbelépő jelképes: az egész napos belépő szekrénnyel 3 Euro, gyerekeknek 1 Euro, 17 óra után már felnőtteknek is 1 Euro. De WildeWunderCard-dal ingyenes. Viszont a tó körüli parkolóban fizetni kell: a parkolás 1,5 óráig 1,5 Euro, 3 óráig 3 Euro, egész napra 4 Euro. A parkolásért fizetni április 1. és október 26. között, 8-tól 17 óráig kell.

A strandon az öltöző igazi retro hangulatú, erősen a múlt század ... kb. közepéről maradt itt, de jobb, mint a törölköző takarásában átöltözni. :)

És a helyi gyerekek is csiszolgathatják a fejes (vagy talpas) ugró tudásukat.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Persze mi el vagyunk kényeztetve a 25 fokos Balatonnal, de itt megértettem, hogy annyi csodálatos, tiszta, hegyek közötti tó mellől miért jönnek mégis a Balaton partjára sokan... Azért a víz hőfoka erősen didergős volt.

"Részletes" tájékoztató táblát egy fára szögezve találtunk:

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Viszont lehetett barátkozni a halakkal. Található a tóban pl. szivárványos pisztráng, tavi pisztráng, pataki pisztráng, fürge cselle, tavi szaibling, pataki szaibling, botos kölönte (ez tényleg egy hal!), fenékjáró küllő, csapósügér.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Aki az ennyire hűvös vizet nem szereti, annak remek lehetőség a vízibicikli, vagy a csónak, akár elektromos változatban is.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A hajókat hangulatos csónakházakban lehet kölcsönözni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Az elektromos hajó kölcsönzési díja fél órára 9 Euro, egy órára pont a duplája. Egy evezős csónak egy órára személyenként 3 Euro, a vízibicikli pedig egy órára 14 Euro.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De van lehetőség sétahajókázásra is, egy 25 perces kör a tavon felnőtteknek 4 Euro, gyerekeknek 3 Euro (10 főtől).

És persze itt is lehet hattyúkat és vadkacsákat etetni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Bécsi Természettudományi Egyetem a tó keleti partján egy biológiai állomást működtet kutatási és képzési célokra.

De a tó körül rengeteg túraútvonalat is találunk. Természetesen körbe is lehet sétálni a tavat. A tó körül vezető túraút során megcsodálhatjuk a smaragdzöld tavat, megleshetjük a halakat, a hattyúkat, vagy mókusokkal is találkozhatunk. Az út hossza 3,5 km, kb. 1,5 óra alatt járható be.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De túrázhatunk tovább a Mittersee, a középső tó felé is, ami 5 km-re található és kb. 2 óra alatt érhető el, vagy tovább az Obersee, a felső tó irányába, ami 8 km-re van, viszont már 1113 méteres magasságban, oda már 3 óra az út. Vagy egészen a Dürrenstein 1878 méteres csúcsáig. Összesen 100 km jelzett túraút található Lunz am See körül.

Kerékpárutak is vannak mindenfelé, így akár bicajon is felfedezhetjük a környéket.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A tó télen kb. 80 napra befagy, amikor a jég vastagsága a 35 cm-t is elérheti, így a téli sportok szerelmeseinek is változatos sportolási lehetőségeket nyújt.

A tavon nyári koncerteknek és színházi előadásoknak helyt adó színpad is található. Általában júliusban van nyári fesztivál, melynek keretében változatos koncerteket és előadásokat tekinthetnek meg a vendégek. (A színpad különlegessége, hogy télire nem veszik ki a vízből, hanem elsüllyesztik, így a jég nem tesz kárt benne.)

A tiszta víz, az egészséges hegyi-tavi levegő és a változatos lehetőségek a nyaralás tartalmas eltöltésére sok vendéget vonz a környékre, mégsincs zsúfoltság. A nyugodt, de aktív pihenést kedvelőinek mindenképpen ajánlható.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De nézzük mi van itt még!

Maga a falucska nem a tó partján fekszik, hanem kb. 1 km-re tőle. Lunz az Ybbs partján terül el, amit az ottaniak Ois-nak hívnak. Lakóinak száma kb. 1820 fő. A falucska területének 82,44 % erdő.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Lunz am See a Mostviertel régióban, az Ybbs völgyében, az alsó-ausztriai Eisenwurzen tájegységben található.

A vas komoly szerepet játszott itt is a település életében. Az ókori rómaiak idejében Lunz am See Noricum provinciához tartozott. A kelták, majd később a rómaiak kiépítették a "noricumi vas" útját, a stájerországi Erzberg-ben bányászott vasércből nyert vasat erre szállították a Mendling hágón keresztül Lunz-ba, majd tovább Cetium (St. Pölten) és Arelape (Pöchlarn) kovácsműhelyeibe. 

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A 14. században létesült a faluban az első komolyabb, gépesített kovácsműhely, mert a kis műhelyek már nem tudták kielégíteni a megnövekedett eszközigényt. Lunz am See ekkor élte első virágkorát.

Az 1551-ben, reneszánsz stílusban épített Amonhaus, még mindig az Eisenstraße, a vas útjának jólétéről tanúskodik.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Hammerherrenhaus egy alsó-ausztriai (elsősorban az Eisenwurzen tájegységben előforduló) lakossági építési forma, mely a reneszánsz idején keletkezett. Akkoriban terjedtek el azok a kovácsműhelyek, melyek a víz erejével hajtott kalapácsok segítségével állították elő termékeiket. Az ilyen műhelyek tulajdonosai jogot kaptak a patakok vizének hasznosítására, illetve az erdőkben faszén égetésre, amit szintén a kovácsműhelyben használtak fel. Ők tehetősek voltak, házaik reneszánsz kastélyokra emlékeztettek.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A házak homlokzatát gyakran ékesítették szürke-fehér sgrafittó díszítéssel.

A sgraffito technika viszonylag olcsónak mondható, ám nagyon munkaigényes és nagy szakértelmet, valamint türelmet igényel. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. (Ilyen sgrafittó díszítést Cesky Krumlov házain is megfigyelhetünk.)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A házban működő Hammerherrenmuseum a történelmet kelti életre. Érdekes történetek tanúi lehetünk, úgy, ahogy azt nem feltétlenül várnánk el egy múzeumban. Az "aha-élményt" garantálják.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A múzeum látogatása csak vezetett túrával lehetséges a következő időpontokban:

 • októberben és májusban minden szerdán és szombaton 10 órakor
 • júniustól szeptemberig keddtől vasárnapig 10:00 és 11:15 órakor

Csoportok előzetes bejelentkezés alapján más időpontokban is mehetnek. Hétfőnként a Hammerherrenmuseum zárva van.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Belépő jegy árak:

 • felnőtt 4 Euro
 • gyerek jegy 6 éves kortól 2,50 Euro

Niederösterreich-Card és WildenWunderCard tulajdonosoknak egy belépés ingyenes. Kutyával sajnos nem lehet bemenni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Egy nagy térképen átnézhetjük, hogy milyen látnivalók vannak még a falucskában.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A 19. században egy második fellendülés kezdődött a településen. Andreas Töpper vállalkozó nagy lendülettel dolgozott fémtermékek forgalmazásán. 1832-ben vas-hengermű épült, melynek energiaigényét az Ybbs-en épült vizierőmű biztosította. A település második felvirágzásának gazdagságáról a falu melletti Töpper-híd tanúskodik.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A szentek szobrait a Mariazell melletti Gußwerk-ben készítették.

Megcsodálhatjuk itt, az Ybbs felett átívelő hídon például Nepomuki Szent Jánost és Szent Flóriánt is:

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A szobrok között van kettő, melyeket a hídépítést patronáló Töpper házaspárról mintáztak. Az apostol Andreas, a szent királynő pedig felesége, Helena.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Topper híd a falun kívül, a Göstling an der Ybbs felé vezető út mentén található.

És mi van itt még? Hát kisvasút! :)

És a kisvasút mentén élmény-túraút, mely a Hammerherrenhaus mellől indul, és a vasút mentén egészen Pfaffenschlag-ig vezet. Kb. 1,5 óra odáig. Ha körtúrát csinálunk, visszafelé a hegyek között, akkor egy 14 km-es kör is kijöhet.

Az élménytúraút táblája: Bahn-Erlebnisweg

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Aki szeretné átélni a vasúti romantikát nagyszüleink idejéből, annak ki kell próbálnia a vonatozást az Ötscherland-Express keskeny nyomtávú vasútvonalon. Itt vagy egy több mint 100 éves gőzössel, vagy egy több mint 80 éves dízel mozdonnyal vontatják a kocsikat, és a sebesség egyáltalán nem számít.

A vasútállomáshoz csak a síneket kell követnünk.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

1989 óta az Ötscherbahn-Express mint múzeumvasút üzemel a helyiek és a turisták legnagyobb örömére.

A vasút Kienberg bei Gaming falucskát köti össze Lunz am See, illetve 2013 óta Gösstling an der Ybbs faluval, ezzel Ausztria leghosszabb működő múzeumvasútjaként tartják számon.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A vasútvonal hossza 26,8 km, ez alatt 311 méteres szintkülönbséget küzd le. A legnagyobb emelkedő 31,6 ezrelékes. A vonat "legnagyobb" sebessége 25 km/óra. A nyomtáv 760 mm, amit bosnyák, vagy boszniai nyomtávnak is neveznek, mert a valamikori Jugoszlávia területén volt elterjedt ez a sín-távolság. (Mint a Murtalbahn Tamsweg és Murau között.) A dízel-elektromos mozdony 1927-ben tette meg első próbaútját, és még ma is kifogástalanul üzemel.

A személykocsik is gyönyörűen fel vannak újítva.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Az Ötscherland-Express nyáron közlekedik, minden szombaton május 19. és szeptember 19. között, minden vasárnap május 20. és szeptember 30. között. Lunz am See-ből indul 11:30 és 16:30 órakor, Kienberg-ből indul 9:50 és 14:50 órakor.

A vonatjegy ára egy útra felnőtt 14 Euro, gyerek (6-15 éves kor között) 8 Euro, retúr jegy felnőtt 23 euro, gyerek 10 Euro.

Az ülések fapadosak, de nagyon szépek. (Csak fotózni volt nehéz, mert tükröződött az ablak.)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Szóval az Ötscherland-Express hegyek-völgyek között zakatol, csodás tájon, völgyhidakon és erdőkön át, történelmi időutazásban részesítve az utasait. Részletes tájékoztatót ITT találtok róla. Sajnos mi egy kis figyelmetlenség miatt lemaradtunk róla, de ha Ti arra jártok, ne hagyjátok ki! :)

Mint ahogy Lunz am See rendezett utcáit, szépen karbantartott házait, és látnivalóit is érdemes felkeresni. Ja, és egy magán kézben lévő traktormúzeum is van a faluban! :)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Meg persze fürödni a tóban, vagy csónakázni rajta, vagy csak megkerülni, hiszen a látvány lenyűgöző, a levegőt harapni lehet, testet - lelket felüdítő, pihentető, feltöltő ez a csodálatos táj a hegyek között.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

És ha  már erre jártok, ne hagyjátok ki Lassing-nál a faúsztatók útját, ami egy nagyon hosszú és változatos (és csodálatos) szurdokvölgy, valamint a Hochkar hegyet, ahol egy magasban kifeszített híd várja a bátrakat, és ahova lehajtható tetejű libegővel lehet felmenni, és egy érdekes barlang is van fent. Nincs messze Lunz-tól az Ötscher hegy sem, ahova szintén libegővel lehet jó hosszan "felrepülni". Egy extrém acéllépcsőt is útba ejtő túraútvonalon pedig a kimondhatatlan nevű Ötschertropsteinhöhle cseppkőbarlanghoz kirándulhatunk, ahol kifejezetten jól jön, ha nagyon alacsonyak vagyunk. A másik irányba pedig akár el is kerékpározhatunk Waidhofen an der Ybbs-ig (az Ybbstalbahn vasút helyén kialakított kerékpárúton), ahol a Rothschild család valamikori kastélyába nagyon érdekes 4Elem kiállítást nézhetünk meg, de állatkert és kalandpark is van a városkában. De van még látnivaló a környéken sok, egy párról még találtok leírásokat a térképen.

Kalandra fel hát, ha aktív kikapcsolódásra vágyok, irány Lunz am See és környéke, télen - nyáron rengeteg élmény vár rátok! :)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Ahol neked zenél az Adria - Zadar

Zadar egészen különleges látni- és hallanivalókkal büszkélkedhet, így kiemelkedik a többi csodálatos Adria-parti város közül, és felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg a városba látogatókat. Mivel eléggé délen van, már tavasszal is kellemes az idő, de bármikor érdemes felkeresni, mutatom is miért.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Hol található? Horvátországban, Észak-Dalmáciában, az Adriai-tenger partján. Térképen ITT.

Dalmácia történelmi fővárosának is nevezik, nem érdemtelenül. Zadar egy kb. 75 ezer fős nagyváros, jelentős kikötővel, élénk kereskedelemmel. Jugoszláviának iparilag a legfejlettebb városa volt.

Az óváros egy félszigeten helyezkedik el ahova gyaloghídon is kimehetünk. A Zadar híd este a legszebb, amikor ki van világítva és egy fényhidat képez a sötét tengeren. Ha a gyalogos hídon közelítjük meg Zadar, a Városkapun érünk be az óvárosba. Innen, erről az utcáról nyílik a helyi piac is. 

Horvátország Dalmácia Zadar város

A legtöbb műemlék Zadar kb. 500 méter széles és 1 km hosszú, autómentes félszigetén található. Azonban mielőtt belevetjük magunkat az óváros sikátoros utcái, színes házai és történelmi látnivalói közé, érdemes a félszigetet a tengerparti sétányon körbesétálni.

A félsziget város felőli oldalán ugyanis hatalmas hajók sorakoznak, kompok és jachtok vegyesen.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Innen indulnak és ide érkeznek hajók és kompok például az olasz Ancona-ból, és a környező szigetekről. A város felőli kikötőben pedig méretes jachtok parkolnak.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A félsziget végén, a tengerparton mindjárt két nagyon különleges, modern látnivalót is találhatunk.

Az egyik a "Nap köszöntése" nevet viselő "emlékmű". Ez a naprendszerünk méretarányos bemutatása a parti sétányon. A legnagyobb területet természetesen a Nap foglalja el.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A 300 db többrétegű üveglap alatt napelemek vannak elhelyezve, melyek évente 46 500 kWh energiát termelnek, így nemcsak ezt a látványosságot, hanem Zadar egy részét is ellátják olcsó és környezetbarát energiával.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Az emlékművet Nikola Basic építész alkotta 2008-ban. A nap egy 22 méter átmérőjű kör, a többi bolygó hozzá képest elég kicsi.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A méretarányosság miatt a bolygók sora hosszan elnyúlik a tengerparti sétányon, és nappal is érdekes látnivaló, de az igazi varázslat csak naplemente után kezdődik.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A hatalmas Nap üveglapjai alatt található 10 ezer lámpa sötétedés után érdekes fényjátékot produkál. Színes égők villannak fel, váltogatva a színeiket, és változatos minták rajzolódnak a talpunk alá. A színek és a fények folyamatosan mozgásban vannak, kár, hogy ezt egy fotó nem tudja visszaadni, ott a helyszínen sokkal izgalmasabb és látványosabb az egész.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A napelemes látnivaló mellett pedig egy másik különlegesség, egy hallgatnivaló is akad. Ez pedig a tengeri orgona. Nehéz fotókon bemutatni egy zenélő szerkezetet, amit leginkább hallani kellene, de megpróbálom. :)

Horvátország Dalmácia Zadar város

Ezt az építészeti különlegességet is Nikola Basic tervezte és 2005 óta hallgathatjuk a tenger zenéjét. A tengeri orgona a köveken megtörő hullámok következtében véletlenszerűen, mégis harmonikusan szólal meg. 35 síp lett elhelyezve a lépcsősor alatt, ezeken szólal meg a hullámok hangja hét különböző hangszinten, öt mélységben G és C6 között.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A tengeri orgona lépcsői mára Zadar egyik legfőbb találkahelyévé váltak, itt található az egyik leghangulatosabb hely a város kivételes naplementéjének élvezéséhez is.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Felejthetetlen élmény hallgatni az orgonát, közben nézni az elhaladó hajókat és a naplementét. Állítólag Alfred Hitchcock kijelentette, hogy Zadarban szebb naplementét látott mint Kaliforniában valaha is. Hát az biztos, hogy tényleg kivételes itt a naplemente, nem olyan mint máshol.

Horvátország Dalmácia Zadar város

És ahogy lemegy a nap, felgyúlnak a város fényei, még hangulatosabbá téve a tereket, utcákat. A kövekből sugárzik a meleg, de a tenger felől mindig jön egy kis hűs szellő, így este már kellemes a séta a belvárosban is.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Zadar területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. A kőkorszakból is vannak leletek. Az illírek előtt ezen a helyen egy mediterrán népcsoport élt, akik az óindoeurópai nyelvet beszélték, és akiket jadernek vagy jadrának hívtak.

A tengerparti sétányon szállodák és éttermek sora várja a vendégeket.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Eredetileg egy széles árok húzódott a várfal előtt. A városba fahídon keresztül lehetett bejutni. Zadarba nyolc kisebb-nagyobb kapu vezetett be. Mára csak néhány kapu maradt meg, a teljes várfal nagy része megsemmisült.

A Szárazföldi kapu avagy Városkapu római alapokra épült. Az eredeti római Városkapu súlyosan megsérült, ezért 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte, majd újjáépítették. A kapu ékkövén Szent Kreseván látható (Zadar védőszentje), majd felette a velencei uralomra utaló szárnyas oroszlán jelképe. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Az Öt kút tere a Szárazföldi kapu és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.

A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a Kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas, ötszögletű torony volt Zadarban. Ezeket is a török elleni védekezés idején építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A Kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.

Horvátország Dalmácia Zadar város

(A kép a viriinfo.hu oldalról származik.)

A különleges kinézetű Szent Donát templom Zadar jelképe. A Szent Donát templom a kora-román kor legértékesebb műemléke Horvátországban. A XI. században épült, 27 méter magas és 22 méter széles. Eredetileg Szentháromság templom néven tartották számon.

Már maga a körkörös elrendezésű alaprajza is a bizánci korra emlékeztet. A templom különlegessége, hogy míg a bizánci építészetet alapvetően a díszes, színes formavilág jellemzi, a Szent Donát templom külső homlokzata igazodik a helyi horvát építészethez. Színes homlokzat helyett nyers, dalmát kőfalakat láthatunk.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A XV. században keresztelték át Szent Donát templomra. A XVIII. században építették át utoljára. Ekkor kerültek kialakításra az első emeleti ablaknyílások.

Istentiszteleteket ma már nem nagyon tartanak itt, de kiváló akusztikája miatt a "Szent Donát zenei esték" című programsorozat legfontosabb helyszíne. 

Horvátország Dalmácia Zadar város

Érdekesség még, hogy a Szent Donát templom és a Zadari katedrális harangtornya úgy néz ki a fotókon, mintha egymáshoz tartoznának. Ezzel ellentétben a Szent Donát templomnak nincs harangtornya, az a torony a Szent Anasztázia katedrálishoz tartozik. Egyébként is, ha lenne harangtornya a Szent Donát templomnak az román – vagyis zömök – stílusú lenne.

A köznyelv csak Zadar katedrálisának nevezi a Szent Anasztázia katedrálist. Még Szent Donát püspök kezdte el az építését, de csak a XII. századra készült el. A harangtorony viszont a XIX. század végén épült. Szent Anasztázia szarkofágja a mai napi megtalálható az oltár északi apszisában.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Habár igen közel van ide a Vatikán, mégis csak két pápa jutott el a Szent Anasztázia katedrálisba. Elsőként III. Sándor pápa járt itt 1177-ben, majd II. János Pál 2003-ban. Minkét pápa megáldotta Szent Anasztázia sírját.

A Szt. Donát templom előtti Forum az Adria egyik legszebben feltárt római főtere, és az Adria keleti részének legnagyobb fóruma. Augustus császár idejéből, Kr. e. 1- Kr. u. 3. századból maradt fenn. A II. Világháború pusztítása utáni helyreállítás folyamán tárták fel teljes egészében. Az eredetileg 90 m hosszú, és 45 m széles fórum három oldalát korábban márvány oszlopsor szegélyezte. Ma a Fórumból már nem sok látszik. Egy megmaradt oszlopa a középkorban pellengér volt, ahol a piti bűnözőket szégyenítették meg. A fórumon még felfedezhetjük az egykori római középületek alapjait, az eredeti járda részleteit

Horvátország Dalmácia Zadar város

(A fotó az utazas-nyaralas.info oldalról származik.)

A Népek tere a zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Ide fut be a Tengeri kapu, s az innen induló Főutcán keresztül érjük el Zadar látnivalóit. Ha északra indulunk a Szent Donát templomhoz érünk, délre az Öt kút terét találjuk, nyugatra pedig az egyetem épületét. A tér legfontosabb épületei az Óratorony, a Loggia és a Városháza.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A híres tengeri kaput Michele Sanmichele építette 1560-ban, munkájához római alapokat is felhasznált, melyek ma is láthatók a kapuban. A kapu Zadar kikötőjéhez vezet. A tengeri kapu tenger felőli oldalán Velence címerének domborművét találhatjuk.

Horvátország Dalmácia Zadar város

De visszaugrunk kicsit a történelemhez is: Az i. e. 2. század közepén a zárai területet a rómaiak foglalták el, és i. e. 48-ban megalapította Julia Jader kolóniát, amit katonai állomáshelyként használtak. Jaderben 5 partmenti és valamivel több keresztutca volt, amelyet geometriai alapon alakítottak ki. A nyugati részen állt a főtér, a római fórum.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A várost az 5. században számost barbár támadás érte, és a keleti gótok uralma alá került. Ebben az időszakban elszegényedett, emiatt a város rommá vált. A városban a 4. és 6. század között elterjedt a kereszténység, a 6. századra már püspöke is volt. Új központot is kialakítottak a fórumtól északra, ahol egy bazilikát építettek. 537-ben a Bizánci Birodalom része lett. A 7. században szlávok és avarok telepedtek le a környékre. Ebben az időszakban Zára újra megerősödött és 1918-ig a „Dalmácia fővárosa” címet viselte. 

Horvátország Dalmácia Zadar város

A középkori Zadart Velence hosszú éveken át ostromolta. A Horvát Királyság megalakulásával erőteljes politikai nyomás volt a helyi horvátok részéről, hogy átvegyék a város vezetését. A 10. században a város neve már horvát alakban szerepelt, amely igazolta, hogy a város összes fontosabb pozícióját horvátok foglalták el. A zadariak a Madius arisztokrata család vezetésével elszakadtak Bizánctól. 1069-ben IV. Krešimir horvát király saját királyságához csatolta a várost, majd a horvát királyok kihalásával 1105-ben Kálmán király hadjárata során katonai beavatkozás nélkül kiegyezett a várossal, amely elismerte a magyar király uralmát és a magyar uralkodó politikai központjává vált. Kálmán ezután ünnepélyesen bevonult a városba, majd adományokat és ajándékokat osztott. Kálmán látogatásának emlékét őrzi a Kálmán által építtetett zárai Szűz Mária monostor harangtornyán mai napig látható latin felirat.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Miután Könyves Kálmán elhunyt, 1116-ban Velence elfoglalta Zadart. És innentől komoly harcok dúltak a város birtoklásáért a Velencei Birodalom és a magyar uralkodók között. 

A város számára előnyösebb volt lazább magyar uralom a szigorú és kereskedelmi vetélytársnak számító Velencével szemben, így a 12. század végén, majd a 13. és a 14. század során is többször fellázadtak a velencei uralom ellen. Amikor III. Béla 1181-ben újra a magyar korona befolyása alá hajtotta Zárát, egy ilyen városi lázadás támogatását élvezte. Velence hamarosan megpróbálta visszaszerezni a várost, ám 1193-ban nem járt sikerrel, egészen a negyedik keresztes hadjáratig. 1202. november 24-én keresztes seregek foglalták el a várat. A pápa kiátkozott mindenkit, aki a kétes ostromban részt vett. II. András 1217-ben keresztes hadjáratot vezetett, és azért, hogy a velenceiek átszállítsák a Szentföldre őt és seregét, lemondott Zárára vonatkozó igényeiről. Amikor IV. Béla a tatárjárás elől menekülve Dalmáciába jutott 1242-ben, a zárai polgárok a király jelenlétét kihasználva újra fellázadtak a velencei hatalom ellen, és időlegesen újra magyar befolyás alá került a város. 1243. júniusban Velence ismét elfoglalta Zárát, majd 1244-ben békét kötött a magyar uralkodó és Velence, amelynek következményeként a 13. század során nem történt változás a város feletti uralomban. Zadar 1313-ban ismét Velencéhez pártolt. 1345-ben újra a magyar királynak hódolt, de 1346. július 1-jén, Nagy Lajos csatavesztése után ismét Velencéé lett. 1357 áprilisában brentai győzelme után újra Nagy Lajos uralma alá került, amit az 1358-as zárai béke szentesített.

Remélem tudtátok követni... :)

Horvátország Dalmácia Zadar város

1396-ban megalapították a város egyetemét a domonkos-rendiek.

1403. augusztus 5-én itt koronázták magyar királlyá a trónkövetelő Nápolyi Lászlót. Aztán 1409. július 9-én Nápolyi László eladta a várost 100 000 dukátért Velencének és évszázadokig velencei kézen is maradt.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A 16. és 17. században a törökök sokszor ostromolták a várost, ezért a városfalat megerősítették. Ekkor építették fel az új erődöt és az új elővárost. 40 éven át Zárának volt a Velencei Köztársaságban a legnagyobb erődrendszere: várárok, bástya, csatorna.

1797-től a Habsburg Birodalom része lett 8 évig, majd Napóleon kapta meg Velencével, Isztriával együtt. A francia uralom 1806. februárjától 1813. decemberéig tartott. Ebben a rövid időszakban számos reformot hajtottak végre. Újraalapították a helyi egyetemet, amelyen orvostudományi szakok voltak. 1806. májusában adtak ki először horvát nyelven Zárában újságot, ennek címe Kraljski Dalmatin, azaz Királyi Dalmát volt.

Horvátország Dalmácia Zadar város

1813-ban az osztrák és angol csapatok megtámadták Napóleont és december 7-én az osztrákok bevonultak Zárába. Az osztrák uralom 1918-ig tartott. A dalmát szábor is ebben a városban székelt.

A városban 1816-ban gimnáziumot alapítottak, megalapították a Nemzeti Múzeumot (1832), befejezték a Zágráb-Zára utat (1833) és kiépítették az első modern vízvezetéket (1838).

1894 szilveszterén kigyúltak a városban az elektromos lámpák. Horvátországban ez volt az első ilyen rendszer.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Az első világháború végéig a város az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. 1920-ban a rapallói egyezmény értelmében az Olasz Királysághoz került. 1921-ben szabad kikötői jogot kapott. A város fejlődése megindult a számos olasz és horvát bevándorlóval.

A II. Világháború idején, 1943 és 1945 között a város 80 százaléka bombatámadások áldozata lett. A világháború végén 6 ezer lakója maradt. Az olaszok kivándoroltak az anyaországba, azonban sok horvát is követte őket.

1947-ben a város Jugoszláviához került.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A jugoszláv polgárháború elején a szerbek Zadar környékén teremtettek maguknak tengeri összeköttetést, ezt a horvátok 1995-ben a „Olajbogyó” (Maslenica) hadműveletben számolták fel végleg. A polgárháború óta a város Horvátországé.

A történelem viharai során rengeteg népcsoport milliónyi lába koptatta ilyen fényesre ezeket a köveket. (Ezért városnézéshez válasszunk kényelmes és nem csúszós lábbelit. A magassarkút inkább tartogassuk máskorra.)

Horvátország Dalmácia Zadar város

A Kalelarga, vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája. A Népek terétől indul és a Fórumig tart. A II. Világháborúban szinte teljesen megsemmisült a főutca és az épületei. Mára helyreállították a sérült épületeket. Sok épületet eredeti középkori jellegében sikerült helyreállítani, míg mások modern stílusban épültek fel. (A felújításkor használt modern stílus ma már kissé szocreálosnak tűnhet.) A Kalelarga nagyon kedvelt a zadariak körében is. Megannyi üzlet és kávézó található a sétálóutcán és a helyi rendezvények, felvonulások is kivétel nélkül érintik.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Érdemes betérni az éttermek egyikébe, hiszen mind az olasz, mind a horvát konyha jelen van a városban. Kiváló tésztákat ehetünk, de a tenger gyümölcsei is frissen kerülnek az asztalra.

Horvátország Dalmácia Zadar város

A város környékén öt csodás nemzeti park is található, melyek kiváló kirándulási célpontok lehetnek. A Zadar környéki településeknek fantasztikus tengerpartja van: tagoltságának köszönhetően a partszakaszon kb. 200 szigetet, öblöket, és szorosokat találhatunk. A szigetek között pedig izgalmas, és nagy élményt nyújtó hajós körutazást is tehetünk.

Például akár üveg fenekű hajóval is.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Zadar strandjai kavicsosak, néhol betonosak, és "természetesen" kristálytiszták. A város strandjai az óvárostól északra terülnek el, az egyik legjobb strand a Bamboo Beach Club.

De ha igazán jó strandokat szeretnénk, akkor pár kilométerrel arrébb kell autóznunk. Zadartól kb. 16 km-re, Zaton településen található egy csodálatos homokos-kavicsos rendkívül jól felszerelt, szórakozási és sportolási lehetőségeket kínáló, kék zászlós strand, mely a vízben és a parton is izgalmas szórakozási lehetőséget kínál. A strand hossza 1,5 km, egy lagúnában található, lassan mélyülő, kisgyermekes családok számára is ideális. Továbbá a Zatontól pár km-re található Nin számos homokos strandot kínál, valamint Sukosanban is remek strandok vannak.

Horvátország Dalmácia Zadar város

És persze van élet az óvároson túl is. Zadar egyik újabb attrakciója, egy világszerte szinte egyedülálló múzeum, az ősi üvegmúzeum (Muzej antickog stakla), a városfalon kívül, egy 19. századi palotában található. A római üvegek Olaszországon kívüli egyik legnagyobb kollekcióját tartalmazza. Lenyűgöző és érdekes gyűjtemény, több mint 2000 üveggel Kr. e. 1. századtól a 15. századig. A múzeumban az üveg készítésével is megismerkedhetünk élőben, a múzeum boltjában egyedi szuvenírek szerezhetők be.

Szokatlan és rendkívüli látnivaló az Illúziók múzeuma. Ebben az érdekes múzeumban optikai csalódásokat, és egyéb különleges illúziókat megtapasztalva lepődhetünk meg. Itt semmi sem az, aminek elsőre látszik. Felnőtteknek, és gyerekeknek is nagy élményt nyújtó, szórakoztató, érdekes és vicces, egyedülálló múzeum, érdemes megnézni.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Tehát Zadar egy nem mindennapi város, hangulatos óvárossal és érdekes látnivalókkal. Ha Dalmácia felé jártok, ne hagyjátok ki Zadart, érdemes bemenni akár egy napra is, de persze több napot is megér. Tervezzük hát a nyarat, és ne hagyjuk ki Zadart sem.

Horvátország Dalmácia Zadar város

Zadartól nem messze találhatjuk a Krka Nemzeti Parkot, ahol a nagy vízesés mellett fürödni is lehet. De gyönyörű városokat találhatunk Horvátországban az Isztriai félszigeten is, mint pl. Rovinj, ami egy kis ékszerdoboz, Porec, ahol bizánci mozaikokat is megcsodálhatunk és Pula, ahol egy kisebb római kori colosseum is van. És az Isztria szlovéniai ékköve Piran.

Horvátország Dalmácia Zadar város

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.  

Az információk egy része a wikipedia-ról, az utazas-nyaralas.info és a horvatorszaginfo.hu oldalakról származik.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (97),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),csúcskereszt (13),túraút (12),libegő (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),kis-kabinos felvonó (9),vonat (9),Csehország (9),Horvátország (8),Karintia (8),vízesések (8),Salzkammergut (7),nagy-kabinos felvonó (7),Schladming (7),sikló (7),Alacsony-Tátra (7),Chopok (7),Schneeberg (6),Svájc (6),Magyarország (6),adventi vásár (6),Murau (5),Hallstatt (5),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),fogaskerekű vasút (5),vasút (5),Isztria (4),Mauterndorf (4),Ötscher (4),Dachstein (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Zermatt (3),Weichtalklamm (3),Puchberg (3),Bad Ischl (3),Mönichkirchen (3),Medveszurdok (3),Csorbató (3),Hochkar (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Bécs (3),Bled (3),Werfen (3),Muggendorf (2),Cesky Krumlov (2),Eisenerz (2),Esterházy (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Katschberg (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Dalmácia (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Spanyolország (2),Prága (2),Mölltaler Gletscher (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Katrinberg (2),Bledi tó (2),fogaskerekű (1),Wasserlochklamm (1),Balaton (1),Palfau (1),Pula (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),Badacsony (1),Schloss Niederweiden (1),Raggaschlucht (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Zala megye (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Eilat (1),Waidhofen (1),Máriagyűd (1),Hluboka (1),Nothklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Ceske Budejovice (1),Johannesbachklamm (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Kisújbánya (1),Jindrichuv Hradec (1),Vintgar szurdok (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Nagybakónak (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések