Ahol a Habsburg uralkodók naponta sétáltak - A Schönbrunni palota parkja

Egyszer mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felébred a kíváncsiság, és szeretné megnézni a Schönbrunni kastélyt. A közös uralkodók, a közös múlt is motiválóan hat, de maga a kastély mindentől függetlenül is gyönyörű.

Mégis lehet, hogy én azt mondanám: a parkja sokkal érdekesebb! Legalábbis a látnivalók sokszínűek, különlegesek, és míg a kastély leghosszabb túrája is max. 1 órás, a parkban több napot is el lehet tölteni.
Mutatom, hogy mivel!

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Hol található? Ausztriában, Bécsben, térképen ITT.

Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, de a személyautók számára is hatalmas parkolók állnak rendelkezésre, amik azonban fizetősek.

A parknak vannak oldalsó bejáratai a Hietzinger Hauptstraße és a Grünbergstraße felől is, de érkezhetünk a főkapu irányából is.

A kastély főkapujának két oldalán álló obeliszkekre Napóleon itt tartózkodása idején (1805-ben) feltette a francia sast, és uralmának jelképe máig ott díszeleg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha innen érkezünk vagy jobbról, vagy balról meg kell kerülnünk a kastélyt, mert a park mögötte van. (Régebben még át lehetett menni az épületen is, de az utóbbi időben ez többször nem sikerült.)

A kastély előtt gyönyörű konflisok várják utasaikat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha balra indulunk, akkor a trónörökös kertjéhez és az Orangerie kerthez jutunk, de erről majd később. Induljunk jobbra és mutatom a teljes kört a parkban.

Ha jobbra indulunk, elhaladunk a Kindermuseum, a gyerekeknek szánt érdekes, interaktív múzeumrész előtt, és egy oldalsó, szépen kialakított kertrészhez érkezünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Innen akár egy ilyen gyönyörű, zöld alagúton is tovább mehetünk. A nyári melegben kellemes hűvöst ad és nagyon romantikus.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az alagutakat időnként fából készült, rácsos, zöld pavilonok szakítják meg, az alagút ablakain pedig szépen megtervezett, kanyargó virágágyásokra lehet rálátni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park ezen része kevésbé "terhelt", itt nincsenek olyan sokan, mint más területeken, de mondjuk nincs is olyan különösebb látványosság errefelé, "csupán" a park és a virágágyások szépsége. Itt viszont van lehetőség a padokon pihenni, olvasgatni, elvonulni kicsit.

A kastély parkja eredetileg a Habsburgok által használt vadászterület volt Katterburg néven. De a története a középkorig nyúlik vissza. A 14. században az egész terület a Klosterneuburgi apátsághoz tartozott, amikor malom üzemelt rajta, valamint szőlő és növénytermesztést folytattak itt. A következő évszázadokban több bérlője is volt a virágzó gazdaságnak, mígnem 1569-ben II. Miksa német-római császár tulajdonába került. Ő alakított ki itt először parkot és vadászterületet, de nemcsak vad-állatok éltek a parkban, hanem néhány egzotikus baromfi is, mint pl. páva és pulyka, melyek akkoriban nem hiányozhattak egy hercegi kertből.

Aztán tovább haladva egy szökőkutat találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szökőkút vize tele van vízinövényekkel és vadkacsák is úszkálnak rajta. Itt valószínűleg szeretik a kacsákat, mert ilyen bejárót-kijárót is csináltak nekik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park minden nap már 6:30-tól szabadon (és ingyenesen) látogatható bárki számára. A bécsiek is szívesen sétálnak az ösvényeken, pihennek a padokon vagy futnak, sportolnak a fák között. (Kerékpárral és kutyával tilos bemenni. Sőt, kerékpárral nemcsak behajtani nem lehet, de a parkban tolni is tilos. Aki megszegi, akár 700 Eurós büntetésre is számíthat.)

A már kialakított és bekerített vadászterületet a magyar csapatok 1605-ben elpusztították, azonban elég hamar megtörtént a helyreállítás, majd később Mátyás király is járt itt vadászatokon.

Hozzá köthető az a legenda, mely szerint 1612-ben egy vadászat során a fák között egy forrást fedezett fel, és később az egész terület erről a szép forrásról („Schöner Brunnen“) kapta a nevét.

Ha a szökőkúttól továbbra is jobbra, a kastélytól távolodva folytatjuk az utunkat, akkor a rózsakertbe érünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Sok száz rózsatő között sétálhatunk, melyek csodálatosan illatoznak is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A 17. század közepén már kerti színházi előadásokat is tartottak a parkban. Az előadott darabokban I. Leopold császár is szerepelt színészként, illetve íróként, komponistaként is.

Bécs török ostroma idején, 1683-ban a park ismét komoly károkat szenvedett. Később Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján 1696-ban egy vadászkastélyt kezdtek építeni a parkban, azonban az építkezés pénzügyi okok miatt félbe szakadt. Akkor zajlott a spanyol örökösödési háború, majd I. József császár 1711-ben bekövetkezett halála miatt már nem is fejezték be az építkezést. Ettől függetlenül a befejezetlen vadászkastély a megözvegyült Wilhelmine Amalie császárné székhelye lett. 1728 körül IV. Károly császár fácánvadászatokat rendezett a parkban, majd Schönbrunn-t szeretett lányának, Mária Teréziának ajándékozta, aki szívesen tartózkodott a vadászkastélyban, és kedvelte a körülötte elterülő parkot is.

Az ösvényeken sétálva egészen különleges tárgyakra találhatunk, mint például ez a nagyon régi, érdekes napóra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A kertet Jean Trehet 1695-ben kezd­te tervezni. A kastély központi tengelyének vonalára parterre-t tervezett, mely a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere nagyobb par­kokban. A korai barokk kert ezen kívül széles, fákkal szegélyezett utakra volt fel­osztva, és valószínűleg már ekkor is része volt a kertnek a kor kötelező di­vat­ja szerint az útvesztő labirintus és az üvegház.

Aztán tovább sétálva eljutunk a hatalmas, acélszerkezetes, csupa üveg pálmaházhoz.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Földünk minden tájának őserdeiből származó növényeket csodálhatunk meg a pál­ma­ház­ban, amely a legnagyobb és egyben legutolsóként épült ilyen jellegű pálmaház Európában. Éj­szakai vezetésen is részt lehet venni, melynek során feljuthatnak a látogatók az egyéb­ként zárva lévő galériára is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1880-82-ben Franz-Xaver Segenschmid tervei alapján épült ez a 111 méter hosszú, 29 méter széles és néhol 25 méter magas impozáns vas és üveg konstrukció. A szerkezet 600 tonna kovácsolt vasból és 120 tonna öntött vasból áll, összesen 45.000 üvegtáblával van burkolva. 1982. június 19-én maga Ferenc József császár nyitotta meg a pálmaházat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a pálmaház három eltérő éghajlati viszonyt tud megjeleníteni: egyik végében egy hűvösebb "hidegház" található, a másik végében a forró, trópusi ház, a kettő között pedig egy közepesen meleg esőerdő. Összesen 4500 különböző növény él itt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház méretei lenyűgözőek, a növények is hatalmasok már, és olyan különlegességeket is találhatunk benne, mint az ananász, vagy színes orchidea fajok.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaházban található virágok egy része évszakonként változik, ősszel például dísztökökkel díszítenek, és rengeteg krizantémmal ültetik tele az ágyásokat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház legidősebb növénye egy 350 éves olajfa, melyet Spanyolországból hoztak 1974-ben. Megnézhető még a különleges azálea- és pálma-gyűjtemény is.

A pálmaház nyitva mindennap 9:30-tól, télen 17 óráig, nyáron 18 óráig.
A belépő jegy ára felnőtteknek 5 Euro, 6 és 18 éves kor között 4 Euro.
(A pálmaházban kulturált és ingyenes mosdó is található.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház bejáratával pont szemben találjuk az 1904-ben épült Napóra-házat, melyben 2003 óta a sivatag háza üzemel.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1990-ben ebben az épületben nyílt meg az első ausztriai lepkeház, azonban a pillangókat 1998-ban a Bécs belvárosában található Hofburg melletti pálmaházba költöztették. Ezután a Napóra-házat renoválták, felújították és 2003-ban már mint sivatag háza nyílt meg újra a látogatók előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Itt kifejezetten a sivatagra jellemző növényeket csodálhatunk meg. A kaktuszgyűjtemény bo­ta­ni­ka­i­lag egyedülálló.

A legkülönlegesebb növény a velvícsia (Welwitschia mirabilis), melyet egy osztrák botanikus, Friedrich Welwitsch fedezett fel 1859-ben. A nevét is róla kapta. A növények átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A növényeket az élő­he­lyük­re jellemző állatvilág képviselői veszik körül. Afrika, Ausztrália, Ázsia és Ame­rika száraz vidékeinek élőhelyei kelnek életre a látogatók szeme előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ez az épület 95 méter hosszú, 14,5 méter széles és 15 méter magas. 

Annak érdekében, hogy a sivatag házának madárállományát megvédjék a madárinfluenzától, a ház jelenleg zárva van és nem látogatható.

De egyébként egész évben nyitva tart, télen 9-től 17 óráig, nyáron 18 óráig. Belépőjegy ára felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 4,50 Euro.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia uralkodása alatt építették át és bővítették ki a régi vadászkastélyt a jelenlegi méretűre, valamint férje Lotaringiai Ferenc kezdte el kialakítani a kastély parkját barokk stílusban. Ő tervezte meg a parkban vezető ösvények csillag alakban futó sugárút rendszerét és a fő allé-kat, melyek találkozási pontjában a kastély épülete áll.

A pálmaház mellett tovább haladva az állatkert felé még egy kis bájos japán kertet is találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első japán kert 1913-ban került kialakításra a kastély barokk kertjében, azonban az első világháború során tönkrement és feledésbe merült. A terület az 1990-es évek végén lett helyreállítva japán szakértők segítségével.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És a japán kert után meg is érkeztünk az állatkert főbejáratához.

A schönbrunni a világ első állatkertje, és egyúttal a világ egyetlen, máig fenn­ma­radt barokk állatkertje. A kastély környezetének elemeként a világörökség ré­sze.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A természetet kedvelő Lotaringiai Ferenc, Mária Terézia férje a teljes kastélykert rep­re­zen­ta­tív kialakításán fáradozott, ennek részeként alapította meg a kastély hátsó ud­va­rá­ban az állatkertet is, ahová először 1752. július 31-én vezette nemes vendégeit. A létesítmény elődje az az állatsereglet volt, amit Savoyai Jenő herceg hozott lét­re a bécsi Belvedere kastély kertjében. Ezt az állományt vásárolta meg a kert ala­pításához Lotaringiai Ferenc: a Belvedere állatai közül az a sas élt a leg­to­vább, amely 117 fogságban töltött év után 1824-ben múlt ki. Az állatkert ki­a­la­kí­tása után a királyi pár parancsára a nagykövetek és az utazó kereskedők vá­sá­rol­tak további állatokat a kert bővítésére.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert közepén máig meghagyták a 18. századi császári pavilont, ami ma kávézó és étterem, roppant népszerű kiülős hely.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Akkoriban még csak pár tucat ketrecben tartottak egzotikus állatokat – elefántokat, tig­riseket, medvéket és farkasokat, eleinte csak a császári család és szűkebb kör­nye­zete szórakoztatására. Nem sokkal később azonban 1780-ban a létesítményt min­den megfelelően öltözött érdeklődő számára megnyitották.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első zsiráf 1828-ban érkezett, és rögtön divatot is teremtett: az urak és höl­gyek zsiráfmintás kesztyűkben, kalapokban ruhákban pompáztak, sőt zsiráf-ga­lop­pnak nevezett táncot jártak.  

A világon először, 1906-ban ebben az állatkertben született elefánt – a zoo­ló­gu­sok addig azon a véleményen voltak, hogy ez az állat fogságban nem sza­po­ro­dik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A schönbrunni állatkert jelmondata azóta is az, hogy: Legyen ez az állatkert a bol­dog állatok otthona!

1914-ben 3400 állat élt a kertben, de azt az első világháború után pénzügyi okok­ból csaknem bezárták. Ezt ugyan megakadályozta a bécsiek gyűjtő akciója, de a kert fenntartására bevezették a belépti díjat. A második világháború is nagy pusz­títással járt, és utána többször is újra javasolták a kert bezárását.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1991-ben egy társaság vette át az állatkert kezelését. Ezután dinamikusan nőtt a lá­togatók száma, és a befolyó pénzekből számos új épületet (terrárium és ak­vá­ri­um, madárházak, elefántpark, Ausztrália-ház) építettek. A 250. évfordulóra ad­ták át az esőerdő-házat, az állatkert történetéről pedig kiállítást nyitottak a Ter­mé­szetrajzi Múzeumban.

Az állatkertben naponta tartanak látványetetéseket és fóka show-t is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a schönbrunni a világ egyik legmodernebb állatkertje, de úgy, hogy eközben si­került megőriznie parkszerűségét. Már négyszer elnyerte az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. Területe apránként 17 hektárnyira duzzadt, de továbbra is harmonizál a szomszédos kastélykerttel: a tágas kifutókat pá­zsi­tok, virágok, sövények, kis tavak, árnyas fák szegélyezik, illetve választják el egy­mástól.

Különlegessége az állatkertnek a dél-kelet-ázsiai dzsungel élővilágát bemutató esőerdő-ház. Az 1000 négyzetméteres üvegház alsó szintjén a mocsarak, rizsföldek élővilágát tanul­mányozhatjuk, a felső szinten a dzsungel tetejét szemlélhetjük meg részben füg­gőhidakon közlekedve.

Az esőerdő-ház előtt egy vizes játszótéren pedig különleges ivókút várja a szomjazó látogatókat. Én megpróbáltam... bár a békakirály nem változott királyfivá, szerencsére én sem váltam békává. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert fő attrakciója és egyben jelképe a két óriáspanda. A nőstény Yang Yangot és a hím Long Huit 2003 márciusában kapták kölcsön a Kínai Nép­köztársaságtól. A világon Kínán kívül mindössze 6 ország állat­kert­jé­ben láthatunk ilyen állatokat. Az állatkert kirobbanó sikere, hogy 2016-ban panda ikrek születtek, akik a Fu Feng és Fu Ban nevet kapták.  Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben nem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevények már a pandapár negyedik bocsai a bécsi intézményben. Az első, Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született. Ők kétéves koruk óta mindhárman már Kínában élnek.

És miközben Yang Yang óvón terelgeti iker bocsait, sajnos a hím panda 2016. decemberében elpusztult.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pandaikrekről készült fotó az állatkert hivatalos oldaláról származik. (www.zoovienna.at)

Nyitva tartás:

 • áprilistól szeptemberig 9:00 - 18:30
 • márciusban és októberben 9:00 - 17:30
 • februárban 9:00 - 17:00
 • novembertől januárig 9:00 - 16:30

Az állatkertnek két bejárata van, célszerű az egyiken bemenni, a másikon ki. Ez a másik bejárat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

napi jegy

 • felnőtt 18,50 Euro
 • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 9 Euro
 • gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes

éves bérlet

 • felnőtt 44 Euro
 • gyerek és diák 22 Euro

Kombinált belépő az állatkertbe, a pálmaházba és a sivatag házába (az egy évig érvényes jegy minden helyszínre egyszeri belépést biztosít):

 • felnőtt 24,50 Euro
 • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 13:50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert területén, a nagy távolságok miatt minden nap 10 és 18 óra között egy kisvonat is közlekedik, melynek megállói a császári reggeliző pavilonnál, az elefántháznál és a tiroli udvarnál találhatók. A vonatozás ára felnőtteknek 2 Euro, gyerekeknek 1 Euro. Ha nem szállunk le a vonatról, akkor egy teljes kör kb. 45 percig tart, de bárhol leszállhatunk, majd bármelyik következő vonattal mehetünk tovább.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha a főbejárat felől járjuk végig az állatkertet, a másik végén kilépve a Neptun szökőkúthoz érkezünk. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút a park dombjának tövében, a kastéllyal szemben található. A kút építése 1776-ban kezdődött Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg udvari építész felügyelete mellett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szoborcsoportot sterzingi olasz márványból Wilhelm Beyer alkotta. A kútban középen létrehozott mesterséges sziklabarlang tetején áll a tenger istene Neptun, kezében a háromágú szigonnyal. Bal oldalán egy nimfa, jobb oldalán Thetisz istennő térdel, aki arra kéri Neptunt, hogy biztosítson kedvező utat fiának Akhilleusznak a tengeren, amikor Trója meghódítására indul.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A sziklabarlang lábánál nyüzsögnek a félig ember, félig hal Tritonok, kagylókürttel a kezükben, akik az emberekben és az állatokban félelmet és rettegést keltenek. Ők hajtják a tengeri lovakat, melyekkel Neptun a tengereken áthajt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A korábban egymagában álló Neptun-csoport mögé a 19. században ültettek fákat.

A Neptun kút mögé is fel lehet menni, és a vízesés mögül is élvezhetjük a kilátást.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút és a kastély között gyönyörűen, körzővel és vonalzóval tervezett virágágyások találhatók, melyekben tavasztól őszig színes virágok pompáznak.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy parterre területén a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere került kialakításra.

A virágágyások pontosan szimmetrikusak, és felülről nézve gyönyörű mintázatot adnak. A 18. században először sövénnyel, színes kövekkel és homokkal formáltak mintákat a park ezen részére, főként hímzésminták alapján. És miközben a park más részein voltak például labdajátékoknak kialakított füves területek, a kastély előtti széles virágágyásoknak "csak" esztétikai funkciója volt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások két oldalán szabályosra és egyenesre nyírt fák között sétautak, kis terek, rejtett zugok vannak. A fák előtt pedig mindkét oldalon márványból faragott szoborsor látható, melyek mitológiai és történelmi alakokat ábrázolnak. Johann Wilhelm Beyer szobrász és csapata 1777-ben 32 egyforma magas talapzatot és szobrot készített. A szobrok végleges kiállítási helyét azonban nem Beyer, hanem a vezető építész Hohenberg határozta meg, aki az egész kert kialakításáért volt felelős.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások mellett, az állatkert oldalán találhatjuk az egész park legmenőbb játszóterét és a labirintusokat - az Irrgarten-t.

A gyerekeket tényleg szuper jó játszótér várja, vizes résszel, homokos résszel, mászókákkal és más szórakoztató elemekkel, mint pl. hatalmas madárral, és trükkös tükrökkel. (A játszótér területén kulturált és ingyenes mosdó is rendelkezésre áll.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A labirintusok 1720 körül készültek el. A terület eredetileg négy negyedre volt osztva, középen egy feltehetően megemelt pavilonnal. Az "Irrgarten" arról szólt, hogy magas és keskeny sövények között hoztak létre sétautakat, de még nem voltak benne zsákutcák, és nem lehetett nagyon eltévedni.

1892-ig az Irrgarten növényzete fokozatosan elvadult, majd kipusztult. Csak 1999-ben nyitották újra a korabeli tervek alapján újratelepített labirintusokat. A legnagyobb kb. 2 méter magas, áthatolhatatlan sövényből áll, melyben sok a zsákutca, és bizony lehet benne bolyongani egy darabig, mire megtaláljuk a kijáratot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintus központjában ma újra egy magasított kilátóterasz áll, mellette pedig két energiát adó harmónia kő. Fentről kicsit áttekinthető a labirintus, így aki szeretné, fordítva is bejárhatja: először fentről átnézi, majd megpróbálja megtalálni visszafelé haladva a bejáratot.
Régen a belépőjegy mellé adtak egy térképet is, talán még mindig adnak. A sövényfolyosókon a 12 állatövi jegy köve ad némi tájékozódási pontot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintuson kívül van még másik kettő. Egy lombhullató sövényből készült csigavonalban felfelé haladó, és egy szintén örökzöld, de kisebb kerengő, melyben érdekes látnivalók is vannak. Például nagy tükrös kaleidoszkóp.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg vizes játékok, nyáron találomra vizet spriccelő lépőkövek, és saját működtetésű szökőkút.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg rálépésre zenélő téglák.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

 • felnőtt: 5,50 Euro
 • gyerek (6-18 éves kor között) 3,20 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas 4,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 13,50 Euro

A labirintusok nagyszerű, vicces és játékos helyek, remek kikapcsolódás és szórakozás minden korosztály számára.

És ha kiszabadultunk a tébolyult kertből, induljunk el "hegyet" mászni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1765-ben, az addigra megözvegyült Mária Terézia férje terveinél egyszerűbben fejezte be a birtok parkjának kialakítását. 1770-re a kert és a kas­tély nagyjából már a mai formájában pompázott. A rendezett nagy park mellett azonban a schön­brunni hegy még mindig gondozatlan erdei ösvénynek tűnt. Mária Terézia épít­tet­te a Neptun-kutat és a dombtetőn található Gloriette-t is. A domb egy bonyolult te­raszrendszer helyett cikkcakk utak segítségével könnyebben meg­kö­ze­lít­he­tő lett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette 1775-ben épült, erre emlékeztet az építmény középső részén olvasható felirat: József császár és Mária Terézia uralkodása idejében, 1775-ben.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Jelenleg kávézó mű­ködik e pompás építményben. Bécs csodálatos panorámájában gyönyörköd­het­nek az ide betérők, miközben finom süteményeket kóstolgatnak. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ak­ko­riban nagyra értékelték a szép kilátást, ezért is emeltek egy 20 méter magas pa­norámateraszt. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A panoráma teraszra egy szűk lépcső vezet fel.

A Gloriette-t 1945-ben bombatalálat érte, de már a következő évben helyreállították, és 1994-95-ben teljes körű restauráláson és renováláson esett át, amikor teljes mértékben visszaállították eredeti pompáját.

Belépőjegy árak:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas (60 év felett): 3,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette-től lesétálva a park másik felében több szökőkutat és más látványosságot is találhatunk.

Például a galambházat, mely 1750 és 1776 között jött létre valamikor.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A barokk galambházat 2009 és 2010 között újították fel. Azóta számtalan galambnak, köztük különleges osztrák fajtáknak jelent ismét otthont a szellős, tágas építmény.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A galambháztól továbbsétálva az erdős schönbrunni hegy lábánál találjuk a római romokat. Eredetileg "Karthago romjai"-nak hívták a szoborcsoportot, melyet szintén Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg készített.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1778-ban építették mint romantikus park-díszletet, mely szépen beleillik az őt körülvevő természetbe.

Középen egy téglalap alapú medence található, mely körül hatalmas boltíves épületrészlet alacsony oszlopokkal, ami olyan benyomást kelt, mintha a talajba süllyedne az épület.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az épületrészlet mellett kaotikus összevisszaságban elhelyezett oszlop és egyéb minta-töredékek, márvány darabok valóban olyan érzetet keltenek, mintha ókori romokat látnánk.  

A medence közepén két allegorikus alak a két nagy folyót, a Dunát és az Enns-t személyesíti meg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbmenve a széles úton az Obeliszk-kúthoz érkezünk. Ez a hatalmas építmény a kastélytól kereszt irányban húzódó Diagonalallee hangsúlyos lezárása.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk szökőkutat és szoborcsoportot is Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg tervezte és építette 1777-ben.

A magas oszlopot négy teknős tartja a hátán, mely a stabilitást szimbolizálja, és az oszlopba vésett hieroglifák a Habsburg ház történelmét mesélhetik el. Azonban ezek nem igazi egyiptomi, hanem csak kitalált hieroglifák, mert már 1822-ben megfejtették őket.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk kozmikus szimbólum, már az ókori Egyiptomban is építettek ilyen oszlopokat. Ha egy arany golyóval koronázzák meg, mely a napot szimbolizálja, az oszlop testesíti meg a napsugarak útját a földre, miközben négy sarkával a négy égtájat mutatja.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Kétoldalt két széles lépcsősor vezet a sziklák mögé, ahol a vízesés mögötti kis barlangból csodás kilátás nyílik arra a fasorra, melynek túlsó végén a kastély áll.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbindulva a parkban megtalálhatjuk a szép forrást, a Schöner Brunnen-t is, melyet a legenda szerint Mátyás király fedezett fel. A forrás fölé emelt régi házikó helyett egy újat építettek 1771-ben Isidor Canevale udvari építész tervei alapján.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A forrás ház egy négyszögletes pavilon, melyben az egész park egyik legkecsesebb alakja látható. A szobor Egeria-t ábrázolja, aki folyónimfa volt a római mitológiában. Egeria Róma második uralkodója, Numa Pompilius felesége volt, aki az uralkodó halála után oly keservesen sírt, hogy könnyeiben maga is felolvadt és egy forrássá lett. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A pavilon egyik falán egy koronás M betű látható, mely az újabb kutatások alapján nem a "szép forrást" felfedező Mátyás királyra utal, hanem II. Miksára (Maximilian), aki 1569-ben Katterburg területét megszerezte.

Itt van továbbá az Angyal-kút, mely szintén 1777-ből származik, amikor a parkot kialakították. A kagyló alakú medencében két gyermek ül egy hal hátán, melynek szájából víz folyik. Az eredeti szobrokat a kilencvenes években konzerválási célból eltávolították, és helyükre az eredetivel teljesen megegyező másolatot tettek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A parkban már visszafelé haladva a kastély vonala felé, egy új részhez érünk, mely nemrég óta lett zárt és belépős hely. Az Orangerie (pálmaház), cedrat-ház és szőlős kert a park Meidlinger felőli oldalsó bejárata mellett található. Már I. József császár özvegye, Wilhelmine Amalie idejében is létezett egy üvegház a melegkedvelő növények átteleltetéséhez.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia férje a park kialakításakor létesítette a jelenleg is látogatható melegházat. A maga 189 méteres hosszával és 10 méteres szélességével a schönbrunni Orangerie a Versailles-i mellett a legnagyobb ilyen típusú épület a barokk korból.

A melegházban olyan padlófűtés található, amilyet már az ókori Rómában is alkalmaztak. Egy alsó (pince) helyiségben fűtöttek, és a meleg levegőt vezették át a padló alatt. Ez biztosítja a hidegre érzékeny citrusféléknek és a dézsás pálmáknak a megfelelő állandó hőmérsékletet télen.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szomszédos, félköríves Cedrat-házat valószínűleg a trópusi növények termesztésére használták, amire a hosszúkás Orangerie kevésbé volt alkalmas.

Az Orangerie viszont nagyszabású udvari ünnepségek és rendezvények helyszínéül is szolgált. Főként II. József kedvelte, hogy a növényekkel telepakolt Orangerie-ben állították fel az ünnepi asztalt, hasonlóan ahogy ő az utazásai során Szentpéterváron a télikertben látta. Ilyen rendezvény volt többek között a "tavaszi fesztivál egy téli napon 1785. február 6.".

Ma az épület nyugati szárnya az eredeti funkciónak megfelelően a növények téli elhelyezését szolgálja. Ide kerülnek télen az olyan különleges növények, mint a cseresznyemirtusz, nemes babér, gránátalmafa, keserűnarancs fa,  olajfa, legyező és datolyapálmák. A télikertnek ez a része látogatható, és meg lehet nézni a történelmi fűtési rendszert is.

Az épület első, felújított részében pedig a Schönbrunni Kastélykoncertek kerülnek megrendezésre.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A park ezen része 2017. március 15. és november 5. között látogatható. Belépőjegy árak:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

A kastély felé indulva a következő látványosság a trónörökös kertje.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A kastély keleti végében fekszik 1865 óta a trónörökös kertjének nevezett terület, mely magas, romantikus zöld alagúttal van körbekerítve. A növényzet között található öt zöld, rácsszerkezetes pavilon is (mint a kastély túlsó oldalán). Az egyik ilyen pavilon kilátóként is funkcionál, ahonnan szépen rá lehet látni a virágágyásokra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nyári hónapokra ide vannak kihelyezve a különleges citrusgyűjtemény fácskái is.

A park-rész ma három nagyobb virágágyásra tagozódik, melyben hímzésre emlékeztető mintákat rajzolnak ki a beültetett sövényfélék és virágpalánták. Közöttük különböző színű és szemcseméretű homokfajtákkal van kitöltve a minta.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépőjegy árak a trónörökös kertjébe:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

És ezzel körbe is értünk a parkban, érintve a főbb látnivalókat. De a park egyébként mindenhol gyönyörű, nagyon látványos fasorokkal és kanyargó virágágyásokkal.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És, hogy miképp tudják a fákat ennyire egyenesre nyírni? Mintha vonalzóval készült volna minden fasor.

Hát így néz ki ez a nagy, létrás szerkezet, erről nyírják ügyes (és erős) kezű kertészek ennyire pontosan egyenesre a fákat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha Schönbrunnba készültök, ne felejtsetek el vinni pár szem diót vagy mogyorót. A parkban ugyanis mindenfelé kézből etethető mókusok szaladgálnak. Mi találkoztunk már velük a japán kertnél, az állatkertben és a római romok felé is. Nagyon bátrak, odaszaladnak a magokért, aztán elfutnak, elássák és jönnek újra.
Akin hosszú nadrág, farmer van, az kipróbálhatja azt is, hogy nem guggol le és nyújtja a mogyorót, hanem a lába mellett mutogatja. A bátor mókusok az ember lábán is felmásznak a zsákmányért. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalóihoz kombinált belépők is válthatók az alábbiak szerint:

Classic Pass - kombinált jegy, amivel a következő helyekre léphetünk be: kastély nagy túra, trónörökös kertje, Gloriette kilátóterasz, Irrgarten - labirintusok és játszótér, Orangerie kert. A jegy 03.15. és 11.05. között váltható.

 • felnőtt: 24 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 15,20 Euro
 • diák (19-25 év között): 20,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Családi jegy - egy évig érvényes kombinált jegy, ami tartalmaz egy belépőt a kastély és a park minden látnivalójához 2 felnőtt és 3 gyermek részére.

 • családi jegy 49,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Szezonkártya a parkhoz - nyári szezonban, március 15. és november 5. között érvényes az Orangerie kertbe, a trónörökös kertjébe és az Irrgarten-be.

 • felnőtt: 31 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Kombi belépő a gyermek múzeumba és az Irrgarten-be. Március 15. és november 5. között váltható.

 • felnőtt: 11 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalói között nyári szezonban (március közepétől novemberig) kisvonat is közlekedik, ami jelentősen megkönnyíti a hatalmas park látnivalónak felkeresését. A vonat a kastélytól 10:10 és 17:10 között fél óránként közlekedik. Ha nem szállunk le róla, akkor egy teljes kör kb. 60 percig tart, de bármelyik látnivalónál leszállhatunk, és bármelyik következő vonattal mehetünk tovább. A vonatjegy egy napra felnőtteknek 7 Euro-ba, gyerekeknek 14 éves korig 4 Euro-ba kerül.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha szeretnétek látni a Habsburgok más kastélyait is, például az olasz tengerpart felé "félúton" ugorjatok be Triest-be, ott található a Miramare kastély.

De az Esterházy hercegek is nagyon érdekes várakat és kastélyokat hagytak ránk. Mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a magyar határtól csak pár km-re lévő Lackenbach-i kastélyt, ahol nagyszerű, interaktív természeti kiállítást rendeztek be. 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az információk nagyrésze a Schönbrunni kastély hivatalos honlapjáról származik (www.schoenbrunn.at), valamint a wikipedia oldalairól.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

0 Tovább

Természeti élménymúzeum egy reneszánsz kastélyban - Lackenbach

Egy reneszánsz kastély, amely interaktív természeti élménymúzeummá alakult: a Lackenbachi kastélyban található állandó kiállítás interaktív módon mutatja be a bennünket körülvevő világot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megszagolhatják, megtapogathatják és meghallgathatják a természet csodáit. Itt még a múzeumokhoz amúgy szkeptikusan közelítők sem fognak unatkozni! Irány Lakompak/Lackenbach!

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Hol található? Ausztriában, Burgenlandban, Lakompak, vagyis Lackenbach településen, a Kópházai határátkelőtől 18 km-re. Térképen ITT!

A lachenbachi a harmadik burgenlandi Esterházy kastély, mely ma is a család tulajdonában van, és melyet az Esterházy Magánalapítvány működtet, a Fraknói vár és az Eisenstadti kastély mellett.

A kastély főkapuja felett az Esterházy és a Dersffy-címer, valamint egy 18. századi Mária-szobor látható.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Lakompak várkastélyát 1548 és 1552 között egy korábbi vizivár helyén Erasmus Teuffl építtette. Az újjáépített kastélyt 1553-ban egy adásvételi szerződésben említette Oláh Miklós esztergomi érsek.

A kastélyt nemcsak gazdasági és közigazgatási célokra szánták, hanem kényelmes otthonnak is alkalmas lett, hiszen sokkal komfortosabb volt, mint a közeli, katonai célokat szolgáló erődök.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A lakompaki uradalmat Dersffy Orsolya örökölte, akit 1612-ben gróf Esterházy Miklós vett feleségül, így ezen házasság által a kastély az Esterházy család birtokába került.

1628-ig a reneszánsz stílusú Lakompaki kastély volt az Esterházyak fő rezidenciája. Itt volt a nádori hivatal is, hiszen 1625-től Esterházy Miklós nádor volt. 

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1620 szeptemberében Lakompak határában döntő csatát vívtak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai a császáriakkal, a fejedelem serege itt szenvedte el első vereségét, sőt kapitányuk, Tarródy Mátyás is elesett. A győztes Esterházy Miklós 1622-ben síremléket állíttatott neki, amely a településen ma is látható.

A reneszánsz stílusú épület az Esterházy család egyik legrégebbi székhelye, fekvése idilli: Burgenland középső részének lapályos vidékén áll.

Az 1806-ban bekövetkezett hatalmas tűzvész után a kastély északnyugati szárnyát lebontották.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1940-ben a németek az Esterházy birtokon cigánytábort létesítettek, ahol több ezer cigányt, többségben burgenlandi romákat tartottak fogva. A tábort 1945 márciusában szabadította fel a szovjet hadsereg.

A kastély mögötti kert, arborétum természetvédelmi terület. A gyönyörű parkban egyedülálló és különleges, a 19. században telepített gyümölcsfák is találhatók, valamint a 17. századból származó, mesterségesen épített "királydombok".

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az arborétumba rendszeresen indítanak izgalmas és informatív vezetett túrákat is, melyek a reneszánsz időkbe röpítik vissza a résztvevőket. Néhány korabeli kerti praktikát ma is ki lehet próbálni a kiskertekben.

A parkban romantikus sétányok vezetnek, ott kanyarog a Selitzabach patak, és a szakértő vezető a különleges növény- és állatvilágra is felhívja a figyelmet.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A parkban a ritka, őshonos növények mellett több mint 100 éve telepített mamutfenyők és más egzotikus faóriások is találhatók. A park vezetett túrái minden hónap utolsó péntekjén indulnak. Ezután 18 és 22 óra között "hűsítő péntek" programot tartanak, ahol a zenét dj-k szolgáltatják, és finom koktélokat is lehet kóstolni.

A fák között pedig klassz játszótér is található.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Nemrég a kastély kibővítésével új előadóterem, rendezvénytermek és kávézó jött létre, melyek új lehetőségeket is kínálnak a kastély kihasználásában.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

De persze a kastély fő látnivalója a természeti kiállítás. A modern természeti élménymúzeumban minden a természet körül forog. 

Különböző földrajzi képződmények és növényi társulások ismerhetők meg közvetlen közelről. A látogatók az erdőkben, mezőkön, a folyók és tavak mentén kialakult élettereket különféle perspektívákból, interaktív kiállítás formájában ismerhetik meg.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az innovatív prezentáció során ugyanakkor az emberiség történetét, a régészetet, az erdőgazdálkodást, a megújuló energiákat vagy a környezetvédelmet érintő témák is előtérbe kerülnek.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A látogatók találkozhatnak a szagok bárjában, majd vethetnek egy-egy pillantást a kitömött állatokkal berendezett, részletesen kidolgozott jelenetekre.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A kiállítás másik fókuszában a vadászat áll, a kőkortól napjainkig, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A gyerekeknek pedig mindenféle érdekes, szórakoztató és izgalmas feladatokat, látnivalókat alakítottak ki.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Április 1-től július 31-ig érdekes időszaki kiállítás is megtekinthető a kastélyban, melynek címe Pop-up-Nature,  Varázslatos állatvilág értékes könyvekben Vojtech Kubasta cseh művész háromdimenziós alkotásaival. A kiállítás több mint 200 témabeli könyvet mutat be átfogó képet nyújtva Kubasta műveiről, az eltérő illusztrációs és pop-up technikájáról.

Nyitva tartás:

április 1. és június 30. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

július 1. és augusztus 31. között
naponta 9 - 17 óra között

szeptember 1. és december 17. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Belépőjegy árak (2017):

 • felnőtt 6 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 5 Euro
 • családi jegy (szülők vagy nagyszülők + két max. 16 éves gyerek részére) 13 Euro

Niederösterreich-Card használatával ingyenes a belépés.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

És ha már erre jártok, feltétlenül nézzetek még szét Burgenlandban, mert számtalan látnivalót kínál. Valamint keressétek fel az Esterházy család másik két várát-kastélyát is, a Fraknói várat és az Eisenstadti kastélyt. Persze nézzétek meg a határ innenső oldalán lévő Fertődi Esterházy kastélyt is, hiszen az is csodálatos.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia, a burgenland.info és az ausztria.info oldalakról származott. Négy fotó pedig a burgenland.info oldalról származik.

0 Tovább

Mesebeli vár a határ horvát oldalán - Trakostyán

Trakostyán, vagy horvátul Trakošćan távol van minden más látnivalótól, lakott településtől, de nincs távol a magyar határtól, így egy városlátogatást vagy egy kis shoppingolást hozzácsapva máris remek program lehet, egy egynapos kiránduláshoz.

Dombok között, erdők mélyén eldugva találjuk ezt a mesebeli várra emlékeztető, látványos erődítményt, mely utoljára a Drašković család tulajdonában volt. Mai formájára is ők építtették át.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Hol található? Horvátországban, Varasd megyében, a magyar határtól kb. 80 km-re. Térképen ITT.

Az út mellett nagy, ingyenes parkoló található, ahonnan már gyalog kell felmenni a várig.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A vár egy dombra épült, amit természetvédelmi területté nyilvánítottak. A dombon gazdag a növényvilág. A magasabban fekvő területeken hegyi bükkerdők és fenyőerdők vannak, a völgyekben kocsányos tölgyerdők, gyertyánok, tölgyesek és szelídgesztenyések találhatók.

A domb túloldalán egy tó is fekszik, szép időben érdemes sétálni a partján. Különleges növényei a vízitök és a sárga tavirózsa.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A tó körül tündéres meseösvényt alakítottak ki, erről nagy táblákon olvashatunk. Akinek ideje engedi, akár körbe is sétálhatja a tavat.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A hagyomány szerint a vár egy ókori erődítményről arx Thacorumról kapta a nevét, mások szerint Drachenstein lovagjairól, akik a kora középkorban ellenőrzésük alatt tartották a vidéket.

A várhoz romantikus sétány vezet fel.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán története szinte négy évszázadon át megegyezett a Drašković családéval. A Drašković-ok a 16. század második felétől a 20. századig Horvátország egyik legjelentősebb és leggazdagabb főúri családja volt Zagorjában és a horvát kajkevác nyelvjárást beszélő vidékek területén.

Ebből a családból négy horvát bán (II. György, II, III és V. Iván), számos hadvezér, akik a Horvát Királyság és a Habsburg Monarchia védelmében harcoltak, püspökök, egy bíboros, egy magyar nádor, királyi kancellárok és bírák, továbbá sok más jelentős személy emelkedett ki Horvátország közéletében.

Aki bírja a lépcsőzést, az erre rövidíthet is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az első erőd itt a zagorjei grófság védelme érdekében készült a 13. században. Írásos emlékek először 1394-ben említik, amikor Cillei Hermann kapta adományul, és 1456-ig, a család kihalásáig a Cilleiek birtokában maradt.

A vár az északnyugat-horvátországi várrendszer része volt és a középkorban, a Ptuj felől a Bednja folyó völgyében haladó utat tartotta szemmel. Eredetileg egy lakóegység, egy várfalakkal körbevett udvar és egy erős őrtorony volt itt.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A Cillei nemzetség kihalása után birtokaik feloszlottak, többszörösen gazdát cseréltek. A Trakostyáni vár először Vitovec János hadvezéré, majd Corvin Jánosé lett, aki Gyulay Jánosnak adta. A Gyulayak három nemzedéken át birtokolták és sokat építettek is rajta, de 1566-ban kihaltak és a birtok a császárra szállt. II. Miska császár szolgálataiért Drašković György horvát bánnak adta.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán középkori várából nem sok maradt meg, miután a vár ma inkább egy historizáló stílusban felépített mesebeli várkastélyra hasonlít. A középkori vár csak alapfalaiban létezik, ám ennek ellenére Horvátország leglátogatottabb műemlékei közé tartozik.

A várat az 1584-es, végleges birtokbavétele után a Drašković-ok többször átépítették. Ekkor emelték a nyugati bástyát, mely már alkalmas volt az erődítmény ágyúkkal és tűzfegyverekkel való hatékony védelmére is. Az itt elhelyezett címer és a felirat bizonyítják, hogy II. Drašković János és Péter 1592-ben építtették.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A várkastély, mint arról egy 1667-ből származó rajz is tanúskodik már ekkor megkapta napjainkig megőrzött formáját. Azonban a vár középkori képéről nagyon keveset tudunk, és Trakostyán 16. – 19. század átépítéseiről, bővítéseiről sincs sok adat.

Amikor a család többi zagorjei birtoka felvirágzott a Drašković-ok a 18. században Trakostyánt elhagyták és a vár pusztulásnak indult. Ezután már főként csak a katonaság tartózkodott benne.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán a 19. század közepére már annyira lepusztult, hogy többé már nem lehetett kényelmesen lakni benne, ezért az akkori tulajdonosa, gróf Drašković VI. György altábornagy, miután feleségül vette Baillet-Latour Zsófiát, 1853-ban nekilátott az ősi vár felújításához és kastéllyá való átalakításához. A munkálatok három éven át folytak, a felújításról egy kőtábla is tanúskodik, amit a főkapu udvar felöli homlokzatába építettek be.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A trakostyáni vár felújítása egyike az első átfogó restaurálásoknak Horvátországban. A kastély neogótikus stílusban újították fel. A romantizáló elveknek megfelelően felújított kastélyon kihangsúlyozták az erődítmény jelleget, a négyzetes lakótornyot és a hengeres bástyákat 16. századira, a lakó- és a gazdasági épületeket 17. és 18. századira fazonírozták. Az északnyugati homlokzaton egy bejárati helyiséget alakítottak ki, ahol a főlépcsőházat helyezték el, továbbá magas palástfalakat és egy reprezentatív, gótikus, felvonóhidas kaputornyot készítettek. A korábban kicsiny ablakokat hatalmas, színes üvegezésű ablakokra cserélték ki.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A felújítás idejéből fennmaradt berendezésnek neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk jellegzetességei vannak. A reprezentatív helyiségek, úgymint a lovag- és vadászterem, a könyvtár a földszinten helyezkednek el. A tulajdonos lakóhelyiségeinek az első emeletet szánták, étkezővel, hálószobákkal, szalonokkal, szivarszobával, zeneszobával, olvasószobával és egy imasarokkal. A második emelet főleg az időnkénti vendégek elhelyezésére szolgált. A földszinten a kicsiny ciszternás udvar mellett a kiszolgáló részen helyezték el a konyhát és a különböző élelmiszer kamrákat.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

1944-ben a Drašković család Ausztriába menekült és a kastély állami tulajdon lett.

A kastély II. világháború végét elhanyagoltan, de komolyabb károsodások nélkül és nagyrészt eredeti berendezéssel vészelte át. Az összes zagorjei kastély közül ez őrizte meg a legjobban az uralkodó központ és főnemesi birtok szellemét.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A kastélyban 1953-tól egy főúri hangulatú múzeumot rendeztek be a Drašković családdal kapcsolatos, 16. és 19. századból fennmaradt berendezésekre alapozva. A kialakított enteriőr alapján a kastélyban megfogható, átérezhető az eredeti, 19. századi hangulat is.

A vár alagsorában egy különálló épületrészben található a várkonyha, ezáltal megakadályozható volt egy esetleges tűz továbbterjedése a lakószobák felé. A konyha közepén egy hatalmas, fehér, többfunkciós kályha található. Különösen érdekes a kémény elhelyezkedése, mert az nem az egyébként megszokott helyen található. A füst a konyha padlójában lévő csatornán keresztül a fal felé távozott, és ott ömlött csak a kéménybe.  A konyha sarkában egy kemence is van, ahol a kenyér mellett más ételeket is készítettek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Évszázadokon keresztül a nemesek népszerű szórakozása volt a vadászat, ezért a magasföldszinten kapott helyet egy vadászterem. Ez a helyiség volt a valamikori nagy étkező is. Itt időzött a férfitársaság egy-egy vadászatból visszatérve, ezért a terem gazdagon berendezett, a falakon pedig vadásztrófeák láthatóak. 

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A dolgozó és könyvtárszoba neoreneszánsz stílusú bútorokkal és könyvespolcokkal van berendezve. A könyvtár állománya ma kb. 1700 kötetből áll, elsősorban enciklopédiák és szépirodalmi művek a 18. század második feléből és a teljes 19. századból. A legtöbb könyv német és francia nyelven íródott.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A nyugati toronyban található a vár legreprezentatívabb része: a lovagterem. Ez a 19. században felújított ünnepélyes helyiség felidézi a középkori, romantikus múltat, de egyben azt a katonai erőt, a hadsereget is szimbolizálja, melynek számtalan tagja harcolt az oszmán birodalom ellen, majd később más harcokban is európai frontokon. A terem gótikus stílusú, a 15., a 16. és a 17. századból származó fegyverek, valamint vezérek portréi vannak benne kiállítva.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az épület középső részén található egy négyszögletes várudvar ciszternával. Az udvar falán egy óra is található a 19. századból.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az első emeleten találhatjuk a gyönyörű étkezőt. A helyiség bútorzata - mint az egész első emeleté - a tulajdonosok megrendelése alapján direkt ide készült, egyedi darabok. A falon lévő kisebb ajtón keresztül hordták az ételt az étkezőbe, amit egy felvonóval juttattak fel a konyhából. A felszerelés és az étkészletek nagy része a II. világháborúban elpusztult, ezért ma csak pár porcelán van kiállítva a 18. - 19. századból.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Szintén ezen az emeleten található egy hálószoba és a hozzá kapcsolódó előszoba. A háló előszobája mind stílusban, mint funkciójában szorosan kapcsolódik a hálóhoz. Itt vannak elhelyezve a nagy ruhásszekrények, az álló tükör és a tároló ládikó. 

A várúr hálószobája csodálatos, neobarokk stílusban lett berendezve.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az elmúlt századokban a zene, a zenélés a nemesség számára remek szórakozási lehetőség volt. Általában ebben a helyiségben múlatták az időt zenéléssel vagy zenehallgatással, ezért a szobának pazar berendezése van neobarokk bútorokkal, festett és gazdagon aranyozott fafaragásokkal.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Erdődy Drašković Julianna festőnő műterme is gyönyörűen rekonstruálva van. A szobában kiállításra kerültek festményei, portréi is, valamint festőállványa és használati tárgyai is. A szobát egy pazar neogótikus kályha fűtötte.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A második emeleten található barokk szoba a német barokk stílusában lett berendezve. Gyönyörű berendezési tárgyai a 17. és a 18. századból származnak, a székek francia minta alapján készültek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A szép rokokó szoba két részből áll, az egyik oldalon egy dolgozószoba rész, a másik oldalon egy hálószoba rész látható.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az egyik szobában  Drašković a "hétéves háborúban" részt vett tisztjeinek 40 portréja van kiállítva, melyeket nagy valószínűséggel Johann Michael Millitz és tanítványai festettek. Minden tisztet hasonló pózban festettek meg. Hasonlóságuk kitűnik a frizurájukon és a katonai egyenruhájukon is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A neoreneszánsz a historizmus egy ága, mely a 19. század második felében alakult ki. A neoreneszánsz szobában kiállított, feketére festett bútorokat Erdödy Julianna hozta magával hozományként. Erre utal a bútorokba faragott "E" betű is. Különös fénypontja a szobának az az eredeti komód, mely a reneszánsz időkből származik. Ez az egész kiállítás legrégebbi darabja.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A vár minden szintjén természetesen további érdekes termeket, szobákat és kiállítási tárgyakat találhatunk. Nem mutatok meg mindent, hagyok meglepetést a helyszínre látogatóknak is. :)

A várban fotózni tilos, ezért a belső tereket ábrázoló fotók és a hozzájuk tartozó információk a vár saját honlapjáról származnak.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A várfalról pedig szép kilátásban is részünk lehet, főleg tisztább időben. Lent a gazdasági épületek, mellettük a parkoló, távolabb egy hotel látszik. Körben pedig a háborítatlan természet, dimbes-dombos táj, zöld erdők, a távolban pedig hegyek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Nyitva tartás:

 • nyári szezon április 1-től október 31-ig: 9 - 18 óra között
 • téli szezon november 1-től március 31-ig: 9 - 16 óra között

Belépőjegy árak:

 • felnőtt: 30 Kuna
 • iskolásoknak és diákoknak: 15 Kuna
 • diákcsoportoknak és ovisoknak: 10 Kuna

Tilos belépni fagyival, égő cigarettával és kutyával.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

És ha más várak és kastélyok is érdekelnek benneteket, mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re. És egy picit messzebb is ajánlom figyelmetekbe a középkori vámszedő helyet: Mauterndorf várát, amiből később Csipkerózsika vára lett.

Szlovéniában is vannak érdekes várak, mint a magas sziklán álló, soktornyú Bledi vár, valamint a szikla oldalához és egy barlangrendszerhez épült Predjamai lovagvár. Valamint egy olaszországi kastélyról is írtam már, ez a Trieszt melletti Miramare kastély.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az információk a wikipedia oldalairól, a jupiter.elte.hu-ról és a vár saját honlapjáról származnak.

0 Tovább

Osztrák mesekastély az olasz tengerparton - Miramare, Trieszt

Trieszt, az olasz kikötőváros 1382-től a Habsburg birodalom része volt, ez még ma is látszik a város épületein. Leghíresebb épülete pedig valószínűleg a tengerparton álló, hófehér Miramare kastély.

Már messziről látszik, márvány falai vakítóan fehérek a szikrázó napsütésben. Ha erre jártok, érdemes egy kis kitérőt tenni miatta. Mutatom miért!

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Hol található? Olaszországban, Trieszt mellett a tengerparti sétányon. Térképen ITT. Az autópályától csak egy kőhajításnyira van, nem nagy kitérő, ha már úgyis erre visz az út.

A parkoló is a tengerparton van, olyan közepes, ingyenes, és általában keresni kell az üres helyet benne. Sokan járnak a kastélyhoz és a parkjába. A parkolótól kellemes tengerparti sétányon vezet az út a kastélyhoz.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Aztán van egy kapu, de pénztár itt nincs. A park ingyenesen látogatható, belépőt csak a kastélyba kell venni.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A Miramare-kastély egy 19. századi romantikus palota, mely Habsburg Miksa (I. Ferenc József öccse, későbbi mexikói császár) és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére épült isztriai fehér márványból.

A kastély helyét maga Miksa választotta ki, és 1856 és 1860 között épült fel az épület Carl Junker tervei alapján. 

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Miksa főherceg és Sarolta életük legboldogabb négy évét töltötték el itt, az osztrák riviérán, így választva el magánéletüket az udvari kötelességektől. Erzsébet királyné, Sissi is több alkalommal vendégeskedett a kastélyban.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A kastélyból csodálatos kilátás nyílik a Trieszti-öbölre és azon túl az Adriai tengerre.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A kastély tetejét díszítő lőrések, a robosztus torony és a kváderes csiszolt fehér homlokzati burkolatnak köszönhetően az épület középkori várkastélyra emlékeztet.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A Miramare kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne.

A kastély belül megőrizte eredeti bútorzatát, így betekintést nyerhetünk egy főhercegi otthonba, amelynek bútorzata a XIX. század második felének legpazarabb berendezései közé tartozik.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A földszinten látogatható főherceg lakóhelységei, ahol a falakat világoskék falikárpit takarja.

Miksa hálószobája tengerészeti stílusban van berendezve. A dolgozószoba, amelyet Sala Novara névvel illetnek, a korábbi Novara zászlóshajó kabinjának a rekonstrukciója, ugyanis a herceg 1854-től az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt. Ő alapította és építette ki a trieszti hadikikötőt. A dolgozószoba mellett egy gazdag könyvtár, ebédlő és Sarolta Biedermeier fogadószobája látható még.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Az emeletre a díszesen megmunkált fő lépcső vezet.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Az emeleti rész inkább a vendégeknek volt fenntartva. A pompa itt még nagyobb, mint a főhercegi  lakótérben, a falak uralkodó színe a vörös. A reprezentációt szolgálta a hercegi fogadószoba, a fejedelmi hall, a kihallgató és a tárgyaló terem, és a két mívesen díszített Japán és kínai szalon. Ezen a szinten kapott helyet a kastély legnagyobb terme a trónterem is, amelynek falait Cesare dell’ Acqua festményei díszítik. A tróntermet a 2000-es évek elején állították helyre eredeti pompájában.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Található a kastélyban információs szoba is, amely bemutatja a kastély történelmét és a park építését, valamint Amedeónak, Aosta hercegének lakosztálya, 1930-as évekbeli racionalista bútorzattal.

Meg gyönyörű márvány fürdőszoba igazi márvány fürdőkáddal.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A kastélyból kilépve pedig elénk tárul a 22 hektáros park, melyet maga Miksa tervezett. A kopár kőszirtet, melyre az egész komplexum épült, számos trópusi növénnyel telepítették be. Miksát a tudományok közül különösen a botanika vonzotta, és miután ide költözött a Miramare kastélyba, már csak élete nagy álmával foglalkozott: Brazília trópusi őserdőibe szervezett botanikai expedíciót. Ma a parkban több ezer növény faj (köztük különleges ritkaságok is) található, virágok, cserjék és ősfák.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Van a parknak szinte vonalzóval tervezett, geometrikus minták alapján épült része is, panoráma teraszokkal.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

De van szinte elvadult, buja növényzettel borított része is.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A növényzet között kis mesterséges tavak bújnak meg, egyik a hattyúknak, másik a lótuszvirágoknak. 

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Érdekessége a parknak egy kis alagút.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Valamint a meleg nyári napokon jól esik sétálni vagy megpihenni a növényekkel sűrűn benőtt, árnyékot adó pergolák alatt, melyek szinte zöld alagutakként védenek a tűző naptól.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A növények között görög római szobormásolatokat fedezhetünk fel. A szobrokat a park számos ösvénye mellett elszórtan helyezték el. Figyelemre méltó még a helyreállított istálló, melynek első emeletén eredeti dekorációja tekinthető meg, a földszintjén pedig időszakos kiállításokat tartanak.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Itt fogadta Miksa 1864. április 14-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt országuk császárává. (A felkérést elfogadta, de sajnos nem járt jól vele, mert Mexikóban polgárháborús helyzet uralkodott és a császárpárti erők alulmaradtak a harcokban. 1867-ben Benito Juárez csapatai elfogták Miksát és kivégezték.)

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

A Miramare kastély egész évben, minden nap 9 és 19 óra között van nyitva. (A kasszát 18:30-kor zárják.) Téli szünet december 25-től január 1-ig.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Belépő árak:

 • normál felnőtt ár: 8 Euro
 • kedvezményes ár: 5 Euro

Kedvezményes jegyet válthatnak az EU területén élő fiatalok 18 és 25 év között (személyi igazolvány bemutatásával), valamint az EU területén lévő iskolákban tanító tanárok, amikor nem kísérnek diákcsoportot (valamilyen pedagógus igazolvány szükséges).

Ingyenesen látogathatják a kastélyt az EU területén élő 18 év alatti gyermekek, azonban 12 év alatt csak felnőtt felügyelettel.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

És ha más várak és kastélyok is érdekelnek benneteket, mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát, a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re. És egy picit messzebb is ajánlom figyelmetekbe a középkori vámszedő helyet: Mauterndorf várát, amiből később Csipkerózsika vára lett.

Szlovéniában is vannak érdekes várak, mint a magas sziklán álló Bledi vár, valamint a szikla oldalához és egy barlangrendszerhez épült Predjamai lovagvár.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Olaszország Trieszt Miramare kastély várak

Az információk egy része a wikipedia oldalairól, valamint a muemlekek.info oldalról származik.

0 Tovább

Bepillantás a főúri pompa kulisszái közé - Esterházy kastély, Eisenstadt

Eisenstadt (magyar nevén Kismarton) a napos Burgenland fővárosa. Az Esterházy család és Haydn városa. Főúri pompa, kellemes parkok, különleges templomok, fülbemászó zenék, rengeteg virág, rendezett belváros, tisztaság és egy csomó látnivaló.

De a legfőbb látnivaló az Esterházy család pompás kastélya a város központjában. A "kastély fénypontjai" kiállítás pedig betekintést ad az Esterházy hercegek és hercegnők főúri világába. Kicsit visszarepít az időben, és a szobákban álmodozhatunk kedvünkre. :)

A karizmatikus Esterházy hercegek évszázadokon át alakították Európa történelmét. Hercegi cím birtokosaként, diplomataként és hadvezérként szereztek dicsőséget maguknak és hazájuknak egyaránt.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Hol található? Ausztriában, Burgenland tartományban, Soprontól 22 km távolságra. Térképen ITT.

Az eisenstadti Ausztria egyik legszebb barokk kastélya, amely napjainkban múzeumnak, kutatási központnak, az Esterházy család egyedülálló magángyűjteményének és kulturális rendezvényeknek ad otthont. Adjuk hát át magunkat a hely varázsának, amely számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, és ahol egykoron Nelson admirális Haydn zenéjét hallgatta.

Az Esterházy hercegek gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően legendás kincseket és ritkaságokat hagytak az utókorra. A kastély nemcsak Eisenstadt, hanem egész Burgenland legjelentősebb kulturális emlékhelye és turisztikai célpontja.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély helyén már a 13. században állt egy vár, amit később átépítettek és kibővítettek. Előbb a Kanizsai család, majd az Esterházy család tulajdonába került az itteni birtok. 1663 és 72 között Esterházy Pál építtette át a várat, mert nem felelt meg a főúri lakhelyről alkotott elképzeléseinek.

A kastély elején helyezték el a magyar vezéreket ábrázoló mellszobrokat, amelyek között középen Esterházy Miklós nádor és Esterházy Pál mellszobra található. A homlokzaton 16 magyar vezér látható: Zoltán, Vérbulcsú, Géza, Szabolcs, Örs, Lehel, Kund, Gyula, Árpád, Álmos, Béla, Buda, Attila, Keme, Kadocsa és Keve.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély külső oldala a 19. században kapta mai egységesen sárga színét, belül viszont a szürke különböző árnyalatai láthatóak.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A gazdag stukkódíszítést a felső-itáliai Andrea Bertinalli mester készítette. Többek között tőle származnak a főhomlokzat, valamit az udvari homlokzat pár­kány­zata alatt és a kastélyudvar pilasztereinek talpazatán található torz­fej­stuk­kók is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A barokk korban népszerű torzfejstukkódíszekről számos legenda kering. Az egyik szerint a rossz szándékú és önző udvari tisztviselők visszatartották a stuk­kókészítőket megillető munkadíjat, és azt saját szórakozásukra költötték. A ke­resetüktől megfosztott művészek pedig bosszúból e tisztviselők – grimasztól eltor­zult – arcait örökítették meg.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az igazság azonban az, hogy már a gótikában is megjelentek az épületeken, a vízköpőkön a bajelhárító szörnyek, torzlények és sár­kánygyíkok, de a barokk korban különösen kedvelt stukkódíszek között is ta­lá­lunk ilyen torzfejeket. (Azért vannak köztük szimpatikusak is.) :)

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastélyt mély vizesárok vette körül, melynek külső bélésfalainak vastagsága akár a négy métert is elérte. Az egyetlen bejárat a kas­tély­ud­var­ba vezető felvonóhíd volt.

A kastély elkészülte után nem sokkal már felújításokat végeztek, majd egy na­gyobb építési munkálat során mindkét lépcsőház felújításra került, amelyek így a 18. század közepére elnyerték mai formájukat.

Esterházy Antal herceg rövid kormányzása alatt (1790-1794) említésre méltó épít­ményt emeltetett: a hercegi istálló- és főőrségi épületet. Az épület a kas­téllyal szemben található, és két különálló szimmetrikus szárnyból áll, amelynek hom­lokzatát egy hatalmas toszkán oszlopsor alkotja. A bal oldali keleti szárny­ban kerültek kialakításra a hátas- és hámos-lovak istállói, ahol a lovak márványitatókból ihattak, valamint a szekérvár. A jobb oldali szárny adott otthont a hercegi gránátos főőrségnek.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Ezt követően betemették kastélyárkot, amelyet már régen nem töltöttek fel víz­zel, és megépítették az így alacsonyabbra került kastélytérre vezető lépcső­rend­szert is.

A kastély számára II. Miklós, Esterházy Antal fia idejében jött el a második fénykor. Rezidenciája klasszicista stílusban történő át­é­pí­té­sé­hez és kibővítéséhez sikerül megnyernie a francia Charles Moreau építészt, aki a for­radalmi klasszicizmus egyik legismertebb képviselője volt. Moreau a keleti és a nyugati oldalhoz egy-egy három­e­me­le­tes oszlopcsarnokos épületet tervezett. A keleti épület a színháznak és az ope­rá­nak, a nyugati bővítés pedig az Esterházyak képtárának adott volna helyet. A ter­vezett hozzáépítésekkel a kastélyfront hossza háromszorosára növekedett vol­na. A kastély kert felőli oldalának átépítése 1803-ban kezdődött Ehmann hercegi épí­tész vezetésével. A park felőli két tornyot részben lebontották, majd újra fel­húz­ták, ezután mind a négy torony egységes alacsony sátortetőt kapott. Moreau hatalmas, húsz korinthoszi oszlopon nyugvó tetővel fedett bejáratot épített, amelyhez mindkét oldalon egy tágas felhajtó csat­la­kozott.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

1809-ben azonban a Moreau által elképzelt projekt munkálatait le kellett állítani, mi­vel a franciák elfoglalták Kismartont. A herceg napóleoni háborúk során ke­let­kezett nagy adósságai, valamint a tömérdek pénzt felemésztő életvitele miatt a kas­tély további átépítésére nem nyílt lehetőség. A jelenlegi épület ezért csak töredékében tükrözi az eredeti grandiózus terveket. A kiállításon meg­te­kint­hetőek a látványtervek, bemutatják milyen lett volna a kastély, ha befejezik az építkezést.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az 1945. év gyökeres változást hoz a kastély rendeltetését illetően. A II. világháború utáni megszállás időszakában ugyanis az elkövetkező 10 évre a kastély épületében kapott helyet a burgenlandi tartományi kormány hivatala, majd ké­sőbb a tartományi bíróság is. A burgenlandi tartományi kormány a történelmi épület fontosabb részeit 1969-ben ismét bérbe vette.

A kastély 2010. január 1-én 40 év után került vissza az Esterházy családhoz, ekkor az Esterházy Magánalapítvány kulturális központjává és kiemelt rendez­vény­hely­szí­névé vált. A fény­ű­ző­en berendezett pompás termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet cent­ru­má­nak számít: az épület különböző ünnepségek és társadalmi események pazar szín­helye.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély a századok során nemcsak reprezentatív szerepet töltött be, ill. nemcsak a legfelsőbb társadalmi osztályok lenyűgöző ünnepségeinek színtere és illusztris vendégek szálláshelye volt, hanem elsősorban az Esterházy hercegnék életének színhelyéül szolgált. A kastély idegenvezetője a "Hercegnői lakosztályok" kiállításán három hölgy életét, életének színterét mutatja be.

A három hercegnő:

 • Maria Josefa Hermenegilda született Liechtensteni hercegnő, II. Esterházy Miklós felesége, Joseph Haydn lelkes támogatója,
 • Maria Theresia született Thurn und Taxis hercegnő, III. Esterházy Pál Antal felesége, a bécsi kongresszus alkalmából összegyűjt előkelő társaság által ünnepelt szépség, és
 • Lady Sarah Frederica született Child-Villiers, III. Esterházy Miklós felesége

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők a kiállítás erejéig kiléphessenek férjeik árnyékából. Megismerhetjük milyen életútra voltak hivatottak, hogyan illeszkedtek be a reprezentáció és a politikai szerepek szövevényébe, melyek voltak személyiségük jellegzetes vonásai, hogyan alakultak mindennapjaik, ünnepeik, és családi életük.

Közben a kastély szebbnél szebb helyiségeit ismerhetjük meg.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának termei a mindenkori hercegnő lakosztályait képezték.

Az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményéből származó egyes XIX. századi antik bútorokat első ízben állították ki a lakosztályokban, hogy azok hozzájárulhassanak a  hercegnék életének méltó bemutatásához.

A hercegnői lakosztályok közelében található félemelet szintén először került megnyitásra a látogatók előtt. Itt a főurakat és úrhölgyeket kiszolgáló társalkodónők és szolgák életterébe pillanthatunk be.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Ezek a bútorok természetesen nem olyan díszesek és különlegesek, mint az alsó szinten láthatóak, de az intarziás parketta és a tapéta itt is a kastély pompáját mutatja.

Az Esterházy család a cselédjeit taníttatta, képezte, szolgálatuk után nyugdíjat is kaptak és a gyermekeikből nevelték ki az utánpótlást.

A félemelet egy gyönyörű vas csigalépcsőn keresztül is megközelíthető.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A vezetett túra pedig a kastély csodálatos kápolnájában ér véget, ahol még Haydn zenéjét is meghallgathatjuk.

A régi vár nyugati szárnyában még a kastély nagy átépítése előtt átalakítottak kápolna céljára egy termet, amelyet az esztergomi érsek 1660-ban szentelt fel.

A barokk átépítés során a belső tér elnyerte azt az előkelő barokk díszítést, amelyet mind a mai napig megőrzött. Az emeleti páholysorok a hercegi család tagjai, a földszint pedig az alkalmazottak és a nép számára voltak fenntartva.

A jobb mellékoltár Szent Konstantin mártír, a kereszténységre áttért római legionárius ereklyéjét rejti. A relikviát XI. Ince pápa ajándékozta I. Esterházy Pál hercegnek köszönete és elismerése jeléül a török ellen vívott harcban való érdemeiért.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az átépített kastélykápolna új orgonát is kapott, melynek készítésével I. Esterházy Pál a bécsi Daniel Bauer orgonakészítőt bízta meg. Az új orgona egy „finom kidolgozású, három szoborral díszített hangszer” lett, amely a kórus teljes hátsó falát elfoglalta. A jelenleg a kápolnában található orgona egy – Joseph Haydn idejéből származó – eredeti hangszer, amelyet a XIX. század első negyedében készítettek, és a klasszicizmus korának legfontosabb és legreprezentatívabb osztrák orgonájaként tartanak számon.

A kastély másik felében pedig "Az Esterházy-kastély fénypontjai" kiállítás látható. A kiállítás egyedülálló módon mutatja be a kastély gyűjteményeiből származó különleges tárgyakat, és érzékletes módon enged betekintést a hercegi család életmódjába.

Itt a belépés előtt audio guide-t kérhetünk, amiről érdekes és részletes leírásokat hallgathatunk a termekről és lakóikról egyaránt.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély termeiben az építészettörténet, és az Esterházy hercegek életének három évszázada követhető nyomon. A kastély keleti szárnyában lévő hercegi gyűjtemény – nagyközönség számára eddig be nem mutatott – válogatott kincseket vonultat fel.

A XVIII. században egyre szorosabbá váló távol-keleti kereskedelmi kapcsolatok hatására az Esterházyak – mint csaknem mindegyik más európai nemesi család tagjai is – élénk érdeklődést mutattak a kínai divat iránt. II. Antal ezért elrendelte egy kis kínai szalon berendezését. A színezett papírtapétákat eredeti kínai fametszetek alapján készítették, és a mintákat virágmotívumos girland-, valamint madár- és pillangóábrázolásokkal egészítették ki. A három visszatérő motívum (petárdák kilövése, tücsökviadal, lótuszvirágcsokor) a kínai polgári családok újévi szokásait eleveníti meg. 

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Fő attrakciónak számítanak többek között a frankenthali manufaktúrában készült porcelánok, a bécsi Würth cég által készített ezüst étkészlet, mely az empire korból fennmaradt legnagyobb ezüstkészlet a világon, és a szintén empire stílusú ingaóra a hozzátartozó két gyertyatartóval.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kismartoni kastély vendégei között számtalan ismert, történelmi sze­mé­lyi­sé­get tartanak számon. Zsigmond király 1392-ben, I. Lipót 1618-ban, Mária Terézia 1742-ben járt itt. Nelson admirális 1800-ban volt a kastély vendége. Beethoven 1807 szeptemberében az általa komponált C-dúr mise bemutatója miatt tartózkodott itt. Ferenc Károly főherceg 1819-ben, fia I. Ferenc József csá­szár pedig 1881-ben volt a kastély vendége.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Haydn Terem az Esterházy-kastély büszkesége, amely méretében és be­ren­de­zé­sében az Esterházy hercegek politikai, gazdasági és kulturális jelentőségét tük­rözi. Mára a világ legszebb és akusztikailag legjobb koncerttermei között tartják szá­mon. A terem névadója a híres zeneszerző Joseph Haydn, aki majd­nem 40 évig állt az Esterházyak szolgálatában, és sok művét Kismartonban kom­ponálta.

A Haydn Termet I. Esterházy Pál idejében az Itáliából származó építész, Carlo Martino Carlone tervei alapján építették meg. A terem az északi szárny nagy részét elfoglalja, és három emelet magas.

A terem kiváló akusztikájának köszönhetően évente több mint 100 koncert helyszínéül szolgál. A gyakori, részben napközben tartott koncertek miatt a Haydn Terem látogatása korlátozott, csak a zenei rendezvények idején kívül látogatható.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az utolsó hercegné Esterházy Melinda (született: Ottrubay Melinda) balett-táncosnő volt. 1933-ban került a Budapesti Operaház balettkarába, majd 1937-től magántáncos, 1942-től első magántáncos volt. Karrierjének csúcsán ismerkedett meg V. Esterházy Pál herceggel, akihez 1946-ban hozzáment feleségül és feladta balett-táncosi pályáját.

A kiállításon bemutatják Esterházy Melinda táncosnői múltját, életét is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Férje, V. Pál, az utolsó Esterházy herceg 1989-ben bekövetkezett halála után a hercegné a legbizalmasabb tanácsadói segítségével alaposan fontolóra vette, hogyan lehetne megőrizni a utókor, és így Ausztria és Közép-Európa számára ezt a jelentős örökséget. 1994-ben megalapították az első központi magánalapítványt.

Esterházy Melindának és testvérének, Ottrubay Józsefnek kitűzött célja volt, olyan struktúrát létrehozni, melynek segítségével a jövőben lendületesen növekvő gazdasági vállalatok jönnek létre. Olyan vállalatok, amelyek hosszútávon és tartósan képesek megbirkózni a nagy műemléképületek (Fraknó vára, Lackenbach-i és Eisenstadt-i kastély) és számos további történelmi tárgy, valamint majorudvarok, régi lakóházak, kulturális színterek (úgymint a Szentmargitbányai Kőfejtő) és sokminden más fenntartásának hatalmas anyagi terhével. Az alapítványok másik fontos célja a jelentős gyűjtemény, melynek egy része érintetlenül hevert a kastélyok padlásán, tudományos feldolgozása, restaurálása és attraktív kiállítások keretében a közönség elé tárása.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Fontos tudni, hogy az alapítványok fennállásuk óta több mint 50 millió eurót ruháztak be a történelmi műemlékek és a gyűjtemények megőrzésébe és az adott célnak megfelelő átalakításába. Alig van még egy olyan magántulajdonú vállalat Ausztriában, amely tulajdonképpen állami támogatás nélkül ilyen jelentős mértékű befektetéseket hajtott volna végre értékes kulturális javak fenntartása céljából.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A hercegné és az alapítványok által az utóbbi tíz évben a kiemelkedő műemléki épületek és jelentős gyűjtemények gondozása érdekében tett hatalmas erőfeszítések jól bizonyítják a család és a régió történelmével való szoros kapcsolatot. Nincs még egy olyan nemesi dinasztia Ausztriában, amelynek története és kulturális javai szélesebb körben és vonzóbb módon lennének elérhetők az Ausztriából és külföldről érkezők számára.

Az Esterházy-alapítványok jelenleg évente összesen több mint 400.000 látogatót fogadnak, így fontos turisztikai vonzerőt jelentenek Burgenlandban.

Nemrég új időszakos kiállítás is nyílt a kastélyban, mely az utolsó hercegi pár életét mutatja be 5 felvonásban.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Melinda hercegnéről (1920 – 2014) készült kiállítás egy rendkívüli asszony életét mutatja be a látogatóknak, akik nemcsak operaházi környezetben ismerhetik meg Esterházy Melindát közvetlen közelről, hanem magánemberként is. Magasra ívelő karrierjének fontos eseményei, valamint színpadi léttől független életének boldog és szomorú pillanatai elevenednek meg. Nem mesehős, hanem olyan személyiség karakteres képe bontakozik ki, aki egyre sokrétűbbé válik a rá mért feladatok révén.

Izgalmas felfedezések várják a látogatókat a kastély 500 éves pincéjében, itt található ugyanis Ausztria legrégebbi bormúzeuma. 1666-ban a kastély pincéjében már 280 ezer liter bort tudtak tárolni és a kastélyban szolgálóknak, köztük Haydn-nak is borban adták ki a fizetséget.

A kastély ódon pinceboltozatai biztosítanak helyet Ausztria legnagyobb bormúzeumának. A tekintélyes gyűjteményben több mint 700 lebilincselően érdekes kiállítási tárgy látható, amelyek segítségével történelmi és kultúrtörténeti áttekintést kaphatunk a nagy hagyományokra visszatekintő burgenlandi szőlőművelésről. Többek között Burgenland legnagyobb – eredetiben fennmaradt – boroshordója, illetve legrégebbi bálványos szőlőprése is megtekinthető.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Haydn-explosiv kiállítás keretében multimédiás tájékoztatók, projekciós installációk és Haydn zeneműveinek meghallgatásával valamint a nagyszerű kiállítási tárgyak megtekintésének segítségével megismerhetjük Haydn életét az eisenstadti kezdetektől a londoni hírnevén át egészen időskori alkotásaiig. Láthatjuk a mester magánjellegű és szakmai kéziratait és eredeti hangszereket, mint például patronálójának, Maria Josepha Hermenegilda hercegnőnek a kalapácszongoráját is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Haydn egyik fő feladata abban állt, hogy operákat komponáljon, és így elégítse ki Esterházy „Fényes” Miklós herceg reprezentatív operabemutatók iránti csillapíthatatlan igényét. Haydn elsősorban az olasz vígoperák felé fordult, és a nagy költő, Carlo Goldoni librettóit zenésítette meg, hogy az Eszterházán (Fertődön) bemutatott operáknak olaszos hangulatot kölcsönözzön.

A kastély parkja egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. A majdnem 50 hektáros parkban négy tó, számos egzotikus fa és cserje található.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A parkban a Leopoldina-tó partján egy mesterségesen kialakított sziklás dombon a Leopoldina-kápolna áll. A kápolnában Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről carrarai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett lánya, Leopoldina emlékét.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A parkban továbbsétálva szép pálmaházra bukkanunk. A ma is látható Orangerie-t és még további pálmaházakat az 1800-as évek elején építették.  Az Orangerie nagyon szépen fel van újítva és ma is citrusokat és trópusi növényeket nevelnek benne.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Meg ilyen különleges alakú bokrokat. :)

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A park délkeleti bejáratánál lévő Maschinenteich, Gépház-tó prózai nevét az eredeti rendeltetéséről kapta. Ez a kis tó az egyetlen a parkban, melynek vizét természetes forrás táplálja. Már 1750 körül a tó vizét egy úgynevezett "vízgép" igavonó állatok segítségével felpumpálta a park magasabban fekvő részeibe, ahol öntöztek vele. Később ez a vízgép nem működött már jól, ezért II. Miklós herceg 1803-ban vásárolt egy Watt-féle gőzgépet. Ehhez építették a gyönyörű, görög kereszt alaprajzú épületet, melyben a mesterséges vízeséseket működtető gőzpumpát elhelyezték. Ma itt van a városi strand, a parkfürdő bejárata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A park legmagasabban fekvő tava az Obeliszk tó, mely a nevét az 1871-ben III. Esterházy Miklós herceg által, a 31 éves korában elhunyt felesége, Sarah Child-Villiers of Jersey emlékére emeltetett oszlopról kapta.

A magasan fekvő tavat az 1805 és 1808 között lefektetett Buchgraben-vízvezeték és a Gépház tó vize táplálta úgy, hogy az 1803-ban üzembe helyezett gőzgéppel pumpálták fel a vizet a Gépház tóból. A kis tó funkciója a víztárolás volt, innen öntözték a kert egyes részeit. Először a Pálmaház üvegházaihoz vezető vízvezetéket építették meg, majd 1817-ben az építés alatt álló vízeséshez vezetőt a Leopoldina templomnál. 1991-ben sikerült a súlyosan megrongálódott Buchgraben-vízvezetéket rendbe hozni és az Obeliszk tavat újra feltölteni vízzel.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély parkja ingyenesen bejárható, a kastély kiállításaira pedig a következő belépőjegy árak vannak:

Kastélyvezetés - hercegnői lakosztályok (magyar nyelven minden nap 10:30 és 15:30 órakor, március 18-tól október 31-ig 12:30-kor is)

 • felnőtt jegy 11 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 9 Euro
 • családi jegy 23 Euro

Haydn belépő (Haydn explozív és az Esterházy-kastély fénypontjai kiállítás egyéni megtekintése)

 • felnőtt jegy 11 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 9 Euro
 • családi jegy 23 Euro

Bormúzeum (vezetés nélkül látogatható)

 • felnőtt jegy 7 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 5 Euro
 • családi jegy 15 Euro

Esterházy Melinda kiállítás

 • felnőtt jegy 9 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 7 Euro
 • családi jegy 19 Euro

Kastély-gyűjtőjegy (a kastély valamennyi kiállítására)

 • felnőtt jegy 19 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 17 Euro
 • családi jegy 38 Euro

A családi kedvezményt szülők vagy nagyszülők két, legfeljebb 16 éves gyerekkel vehetik igénybe. Gyerekeknek a belépés 6 éves korig ingyenes. Csoportos kedvezmény 20 főtől jár.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Eisenstadti Esterházy kastély általános nyitva tartása március 15-től november 14-ig minden nap 9 és 18 óra között, november 15-től március 14-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9 és 17 óra között.

És ha más várak is érdekelnek benneteket, mindenképpen ajánlom az Esterházyak kincstárát, a Fraknói várat, ahol szintén nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re. És egy picit messzebb is ajánlom figyelmetekbe a középkori vámszedő helyet: Mauterndorf várát, amiből később Csipkerózsika vára lett.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A fotók közül néhány és az információk egy része a kastély honlapjáról, az esterhazy.at, valamint az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.

0 Tovább
«
12

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (48),hegy (19),Salzburg tartomány (13),szurdok (13),Stájerország (11),várak (10),Alsó-Ausztria (10),város (10),túraút (7),Szlovénia (7),barlang (7),csúcskereszt (6),vízesések (6),Horvátország (6),Svájc (6),Felső-Ausztria (5),nagy-kabinos felvonó (5),sikló (5),Burgenland (4),Mariazell (4),Mauterndorf (4),Hallstatt (4),Karintia (4),libegő (4),fogaskerekű vasút (3),Mönichkirchen (3),zarándokhely (3),cseppkőbarlang (3),Werfen (3),Eisriesenwelt (3),Zermatt (3),Bécs (3),Medveszurdok (3),Isztria (3),adventi vásár (3),Mixnitz (2),Spanyolország (2),kis-kabinos felvonó (2),Obertraun (2),Barcelona (2),sóbánya (2),Esterházy (2),Salzburg (2),Salzkammergut (2),Plitvice (2),Eisenstadt (2),Aineck (2),Dachstein (2),Weichtalklamm (2),vasút (2),Katschberg (2),Graz (2),Lendva (2),Esterházy kastély (2),vonat (2),Schneeberg (2),Miramare kastély (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Wasserlochklamm (1),Maria Wörth (1),Berchtesgaden (1),Bajorország (1),Porec (1),Kirchberg (1),Schönbrunn (1),Hermannshöhle (1),Würflach (1),Németország (1),Johannesbachklamm (1),Lackenbach (1),Hohe Wand (1),Hangar-7 (1),Dobrovnik (1),Piran (1),Rovinj (1),Trakostyán (1),Trakoscan (1),Palfau (1),Hochosterwitz (1),Postojna (1),Schilthorn (1),Predjama (1),Rába (1),Dalmácia (1),Raabklamm (1),Gleccser expressz (1),Prága (1),Wienerbruck (1),Mitterbach (1),Ötschergräben (1),Liechtensteinklamm (1),Csehország (1),Aareschlucht (1),Krka (1),Klagenfurt (1),Grosseckbahn (1),Riegersburg (1),Grosseck (1),Schlossbergbahn (1),St. Lambrecht (1),Karlsplatz (1),Ljubljana (1),Altaussee (1),Gornergratbahn (1),Gornergrat (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Fraknó (1),bencés apátság (1)

Utoljára kommentelt bejegyzések