Mesébe illő vár a vulkán tetején - Burg Güssing

Alig lépjük át az osztrák határt, máris egy mesebeli várra lelhetünk, mely egy rég kialudt vulkáni kúp tetején trónol és uralja a környék panorámáját. Ez a güssingi, vagy németújvári Batthyány vár, ami már majdnem 500 éve a család tulajdonában van és fő törzshelyüknek tekintik. De azért látogatókat is szívesen fogadnak, és érdemes is megnézni ezt a szemrevaló várat, mutatom is, hogy miért!

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Burgenland déli részén, Körmendtől nyugatra, a Rábafüzesi határátkelőtől északra. Térképen ITT.

A güssingi vár már sok-sok éve kedvelt kirándulási célpont. A várhegyről fantasztikus kilátás nyílik Güssing városára, a güssingi halastavakra és ellátni egészen a messzi magyar területekig. Így a vár is már messziről látszik a hegy tetején, csak autóból nem lehet túl jól fotózni. Menet közben. :)

Ausztria Burgenland várak Güssing

A faluban már jól ki van táblázva, és a táblákat követve egy nagy és ingyenes parkolóhoz érkezünk. Bár a vár tulajdonképpen autóval is megközelíthető, behajtani csak engedéllyel lehet, és kár lenne lemondani egy kellemes sétáról.

A parkolótól már nincs óriási szintkülönbség a várig.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A güssingi vár egy régen kialudt vulkáni kúpon áll. A síkságból meredeken kiemelkedő szikla falai és a kráter körül elhelyezkedő fennsík, valamint a fekvés az osztrák–magyar határvidéken ideális körülményeket teremtettek egy védekezésre alkalmas vár létesítéséhez.

A várhoz vezető út több kapun is keresztül visz, ezek által jól védhető volt a belső vár.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az út enyhén emelkedő, kényelmes, aszfaltozott. Még itt bent is parkolnak autók, de biztosan meg van az oka, hogy ők miért.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várkapu mellett a szokásos tábla. Rajta a vár életének legfőbb időpontjai: a 12. században alapították a várat, a 16. és a 17. században kibővítették és átalakították, 1778 óta hanyatlik, pusztul. Igen, valószínűleg már nem a fénykorában tündöklő pompájában látható a vár, de azért jó ideje nem pusztul már, hiszen nagyon szépen rendben van tartva a máig megmaradt része.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1140 és 1150 körül jöttek a Wolfer és a Hederich testvérek Magyarországra. II. Géza magyar király hívta 1157-ben a – valószínűleg a Duna menti Hainburgból származó – Grafen Wolfert Güssingbe, és neki ajándékozta a „Kyscen“ hegyet és környékét. Az első fából készült várat és egy kolostort valószínűleg Graf Wolfer építette.

Ugyanakkor azt is feltételezhető, hogy a vár és a kolostor első építtetői bencések lehettek. Már akkoriban feltűnt az oklevelekben a Havas Boldogasszony Zarándoktemplom neve, ez a mai várkápolna.

Ausztria Burgenland várak Güssing

III. Béla király elvette a tulajdonosoktól a várat annak stratégiai fekvése miatt, és felépített egy erős várat kőből és téglából. A güssingi várat azóta hívták „Novum Castrum“-nak (jelentése: új vár, innen származik a Németújvár név is); ezt a nevet 1198-ban említették először oklevelekben. Güssing azon kevés magyar várak közé tartozik, amelyeket a tatárok 1241–1242-ben nem tudtak elfoglalni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár 1245-ig Gróf Csák Dömötör tulajdonába tartozott. Ezután került vissza IV. Béla királyhoz. Ő bízta rá egy rövid időre a Johannita rendre (1246), és később kincstárnokára, Mauricius-ra (1263), aki aztán a várat tovább építette.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1272-ben II. Henrik-et említik az oklevelekben Güssing uraként, aki a güssingi grófok nemzetségéből származik, és az első várúr, Wolfer utódja. 1273-ban a cseh Ottó király támadásaival szállt szembe a vár. A güssingi grófok, de különösen „Rettenetes Iván” több alkalommal bonyolódtak háborúkba a királyi házakkal, vad rabló hadjáratokba kezdtek, és zavargásokat szítottak. Erre az időre esett a „güssingi viszály” is, amely után végül 1289–90-ben Albert herceg – IV. László beleegyezésével – megfosztotta a güssingieket hatalmuktól.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Zsigmond király idejében, 1391-ben a vár a sárói és lévai Chec nemzetséghez került. A leszármazottak azonban olyan mértékben eladósodtak, hogy összes javaikat el kellett zálogosítaniuk, és 1455-ben csak nehezen tudták Andreas Baumkirchertől megvédeni Güssinget.

Ez csak Újlaki Miklós segítségével volt lehetséges, aki 1458-ban megszerezte a vár tulajdonjogát és a güssingi uradalmat. Akkoriban a güssingi uradalom 25 települést foglalt magába. Fia, Újlaki Lőrinc Mátyás király hű alattvalójaként határozottan és nyíltan lépett fel a következő cseh királlyal, II. Wladislavval szemben. Ezzel magára haragította a királyt. 1495-ben a király hadserege súlyos károkat okozott a várban. Ez vitte rá végül Újlakit, hogy kibéküljön a királlyal. Lajos király 1520-ban Belgrád kapitányává nevezte ki. Négy évvel később gyermektelenül halt meg.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1524. június 30-án Batthyány Ferenc (1497–1566) fiatalkori barátjától, II. Lajos királytól megkapta Güssing várát a körülbelül 60 helységet magában foglaló uradalommal együtt – fizetségként Jaicza várának törökök elleni hősies védelmezéséért. Güssing a Batthyány család fő rezidenciája lett.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Amikor 1532-ben a törökök Bécs ellen indultak, Güssinget is feldúlták. Hogy I. Ferenc a teljes megsemmisítést elkerülje, és a várat megkímélje, egyezséget kellett kötnie a törökökkel, ez a vár és a lakosság javát is szolgálta. 

Ezután a várat 75.000 guldenért újjáépítették, és III. Baltazár idején tovább bővítették; 1540 és 1580 között emelték a körtornyot (Scheibelturm), a vár körüli téglából készült erődítményt kibővítették, és egy bástyát építettek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Aki viszont nem szeretné (vagy nem tudja) vállalni a várhoz vezető emelkedőt, az választhatja a várliftet is helyette. A parkoló mellett ezt a házikót keressétek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Elárulja a mellette, a hegyoldalon kúszó fémszerkezet és a rajta fel-le utazó lift vagy inkább sikló.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó pályájának hossza 96 méter, a szintkülönbség, amit leküzd 51 méter. Maximum 16 főt képes szállítani 2 m/s sebességgel. Gyártó az ABS Transportbahnen GmbH. A vár-felvonó építését együttesen finanszírozta a Batthyány Alapítvány, az Európai Unio, a Szövetségi Kancellária Hivatal művészeti szekciója és Burgenland tartomány.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó ára felfelé 2 Euro, lefelé 1 Euro, fizetni fent kell.

Felérve a tágas várudvar méretével meglepi az érkező látogatókat és évről évre ideális környezetet biztosít nyári színházi előadások és koncertek számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvaron ugyanis viszonylag nagy nézőtér és színpad található, ahol nyáron színvonalas és népszerű színházi előadásokat tartanak.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvarról nagyon sok lépcső vezet fel a vár épületéhez, a kiállításokhoz.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár húsvét hétfőtől november 15-ig tart nyitva, keddtől vasárnapig 10-17 óra között. Hétfőn csak akkor van nyitva, ha ünnepnapra esik.

A várban a Batthyány család történetét és gyűjteményének egy részét lehet megtekinteni, valamit a vár eredeti helyiségeit. A pénztárnál ajándékbolt is van, és ingyenes prospektusokat is gyűjthetünk a környék látnivalóiról.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Belépőjegy árak a várba:

 • felnőtt: 6,50 Euro
 • nyugdíjas: 5,50 Euro
 • gyerek és diák: 4 Euro
 • családi jegy: 16 Euro

A vár vezetéssel is látogatható, előzetes bejelentkezés alapján és 15 fő felett. A vezetésért + 1 Euro-t kell fizetni a belépődíj mellé.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár három szintjén van berendezve kiállítás. A földszinten található más termek mellett a várkonyha, a cukorsütöde és a kápolna is. A kápolna kifejezetten látványos és érdekes a benne látható újgótikus oltár. Egyes termek a vár alapjául szolgáló sziklába vannak bevájva.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A várkonyha fotója a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az első emeleten a családfa- és lovagterem, a műkincstár és fegyvertár járható be. Itt található a vár történetét, valamint a Batthyány család eredetét feldolgozó kiállítás.

Az “Ősök termében“ (az egykori műteremben), közvetlenül a várkápolna fölött láthatóak a család portréi, címerei és egyéb tárgyai, illetve itt szolgálnak bővebb információval a család és a kiemelkedő családtagok történetéről.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

A vármúzeum többi termében, valamint az egykori fegyverteremben olyan drágaságok láthatóak, mint pl. egy túlméretezett barokk billiárdasztal, régi fegyverek és harci eszközök, valamint egyéb barokk és reneszánsz tárgyak.

Végül a fegyverrel soha be nem vett vár és a Batthyány család előtti tulajdonosok, mint pl. a Baumkirchner család történetét láthatjuk az első emeleti termekben.

Továbbá itt mutatják be Ausztria legnagyobb öntöttfém-gyűjteményét (eredetileg Szalónak várában volt látható). Betekintést nyerhetünk a fémöntés történetébe, láthatunk munka- és díszítőeszközöket, műremekeket és gyöngyszemeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az ősök termének előcsarnokából “ − itt látható egy részletes családfa − 141 lépcső vezet fel a “harangtoronyba , ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk, s elláthatunk Németújvárról egészen Magyarországig.

„Ameddig a szem ellát!“ − ez írja le leghűbben a Batthyány család uradalmát és befolyásának határait. Kelet felé egészen Körmendig látunk el, északon a Hochwechsel szűkíti a láthatárt, délen és nyugaton pedig lankás erdők ölelik körül a várhegyet.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A második emeleten a múzeum újjáépítése során vadásztermet, étkezőt (Batthyány-mintás herendi porcelán étkészlettel), hálószobát, zenetermet (egy XVI. századi ládaorgonával), könyvtárszobát alakítottak ki. E szobák a letűnt korokról hivatottak életképet adni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Közvetlenül az első emelet reneszánsz termei felett található a káprázatos, barokk korban kialakított lovagterem (most festményeknek ad otthont). Itt több mint 400 év műremekei tekinthetők meg, minden egyes tárgy Dr. Illig gyűjteménye, ez eredetileg a Szalónaki várban volt látható.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A kép a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Ezeken kívül a Németújvári Kultúra Nyara rendezvénysorozat keretein belül megrendezett várszínház ideje alatt időszakos kiállításokat is rendeznek még. 

Ausztria Burgenland várak Güssing(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

De a várat a Batthyány család a mai napig használja is, családi összejöveteleket tartanak itt. A hatalmas ebédlőben családi ebédeket, a kápolnában pedig keresztelőket és esküvőket.

A vár után érdemes még szétnézni a várudvaron is. A napfényes terasszal rendelkező várétteremben és a vár jelentős borospincéjében egyedülálló gasztronómiai élmény várja a vendégeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Közben folytassuk a félbehagyott történelmi áttekintést is.

1605-ben, II. Ferenc idején a Bocskaival szövetkezett törökök („Bocskai-felkelés”) is betörtek Güssingbe, és feldúlták a vidéket, a vár azonban ellenállt. 

I. Ádám végül 1638-ban Güssingbe hívta a ferenceseket, és megalapította a kolostort a családi kriptával. Ők azóta elválaszthatatlanul összefonódtak a várral. Ő tette Güssinget oktatóhellyé is az egész Európából érkezett fiatal arisztokraták számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1693-ban, II. Kristóf idején a vár ismét menedékhelyként szolgált a lakosság számára, akik Bécs török ostroma után menekülni kényszerültek. Kristóf és fia, II. Ádám üldözte el a környékről a törököket. 1700 körül a vár a császári csapatok arzenáljaként szolgált.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az idők aztán változtak, és a haditechnika fejlődése miatt a vár lassan elveszítette stratégiai jelentőségét. Így 1777-ben valamennyi ágyút eltávolították. A magas fenntartási költségek és a Mária Terézia császárnő által eközben bevezetett fejadó miatt megkezdték a védelmi létesítmények részleges eltávolítását.

A kristófi (régebbi, hercegi) és a páli (fiatalabb, grófi) leszármazási ágak I. Ádám 1659-ben bekövetkezett halála utáni szétválása óta, de legkésőbb azóta, hogy Batthyány-Strattmann Lajos herceg a körmendi kastélyt tette székhelyévé, Güssing elvesztette a Batthyányak hatalmi centrumaként betöltött jelentőségét.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár, a hozzá tartozó kolostor és családi kripta történelmi jelentőségnek tudatában Fülöp herceg 1870-ben egy alapítványt hozott létre a güssingi vár fenntartására.  Mivel az alapítvány az első világháború utáni inflációs években tőkéjének nagy részét elveszítette, megoldást kellett találni, hogyan lehetne a vár és a kolostor fenntartását a jövőben is biztosítani. Ezen okból ajánlották az 1980-as években Burgenland Tartománynak, illetve a közszférának a Batthyány Fülöp herceg-féle alapítvány együttes kezelését.

A várat azóta a Néhai Batthyány-Strattmann Fülöp herceg Alapítványa vezeti.

A várudvaron fantasztikus kilátást kínáló terasszal ellátott étterem működik, ahol hétvégente esküvőket is rendeznek. A hangulatos gyógynövénykertben, évszázados, történelmi kulisszák között tartható meg a szertartás is. Persze, amikor már "felöltöztetik" a székeket és a padokat, akkor sokkal ünnepélyesebb és szebb az egész. A polgári esküvőkhöz még a vár képtára – az egykori lovagterem – kínálkozik ideális helyszínként. Az egyházi esküvőhöz a várkápolna nyújt hangulatos légkört, míg a várétteremben akár 150 fős vendégsereg is kényelmesen elfér.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várfalról is meseszép a kilátás a városkára, a halastavakra és a messzebb húzódó dombokra.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Remélem kedvet kaptatok egy várlátogatáshoz, és ha az idén már nem is, de jövőre útba ejtitek ezt a különleges várat.

(Valljuk be, hányszor léptük már át a határt Rábafüzesnél, és haladtunk tovább Fürstenfeld és Graz irányába, és robogtunk el így emellett a gyöngyszem mellett. Pedig csak az első faluban (Heiligenkreutz) el kell fordulni észak felé és már pár km után már meg is pillanthatjuk a várat.)

Ausztria Burgenland várak Güssing

És még egy apró érdekesség a településhez: itt, Németújváron született 1921. január 13-án Csákányi László színművész.

A vár története és információk egy része a Batthyány család honlapjáról (www.batthyany.at) származik.

Ausztria Burgenland várak Güssing

És ha már erre jártok, a Graz felé vezető úthoz szintén nagyon közel van, csak a másik irányba, a riegersburgi misztikus és boszorkányos vár, ahol három különböző kiállítás nézhető meg, és hasonló üvegsiklót is találunk.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

0 Tovább

Savoyai Jenő és Mária Terézia öröksége - Schloss Hof

A fenséges Hof-i kastély Európa legszebb barokk épületegyüttesei közé tartozik. Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciája, a hatalmas birtok a csodálatos barokk kerttel lenyűgöző látványosság, akár egy egész napra rabul ejt kicsit és nagyot. Mert mindenkinek tartogat érdekes látnivalót. Mutatom mi mindent!

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztria keleti részén, közvetlenül a Szlovák határ mellett. A 49-es főúton haladva is mutatják táblák, hol kell befordulni, de ha a falu, Schloßhof meg van, ott már ki van táblázva a hatalmas parkoló. Térképen ITT.

Mária Terézia 300. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás sorozat egyik helyszíne a kastély, ahol a "Szövetségek és viszályok" alcímet viseli a kiállítás. Az időszaki kiállítás november végéig emeli a kastély látványosságainak fényét, de ide mindig érdemes ellátogatni.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A falu és a kastély között tényleg hatalmas, ingyenes parkoló található. Onnan táblák mutatják a bejáratot, de nagy térkép is van kitéve, amin átnézhetjük az egész birtokot.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Igen, a térkép alján látható a piktogram: kutyával nem látogatható sem a kastély, sem a parkja. A parkban kerékpározni is tilos.

Az egész uradalom több mint 50 hektár területű, ennek nagy része a barokk park, de van még díszudvar, udvarház, majorság, fűszerkert, istállók, állatsimogató, rózsakert és díszrét is. A parkba több kapun keresztül is bejuthatunk, de a fő bejárat a parkoló felől van.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A jegypénztárak utáni helyiségben egy maketten is átnézhetjük az egész területet, megtervezhetjük a látogatásunk útvonalát, és ehhez akár magyar nyelvű segítséget is kaphatunk a nagyon kedves munkatársaktól. Itt begyűjthetjük az ingyenes prospektusokat, és innen indul a vezetett túra is.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A falon hatalmas térképen bemutatják a környék többi látnivalóját, a többi kastélyt, várat, és más nevezetességeket is. Ott van a Niederweiden-i kastély is, ahol szintén nagyszerű kiállítás látható most Mária Terézia szülinapja alkalmából.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A fogadóépületből induljunk először a kastély felé.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély "háta mögött" is van egy csodás park - az első terasz, katonás fasorokkal és szökőkutakkal. Eredetileg itt volt a főbejárat a kastély épületeihez. A két oldalon lévő nagy fedett lovarda a 19. századból való, de egy istálló már Savoyai Jenő idejében is volt itt.

Az déli oldalon lévő lóistállóban ma lapidárium van berendezve, és a kastély felújításának fotódokumentációját is meg lehet tekinteni.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Az 1. terasz legnagyobb szökőkútja a Neptun-kút, ami két szintes. Az eredeti szökőkutat, mely Savoyai Jenő idejéből származott, a 19. században lebontották. Bár a rekonstruciós munkák során a Neptun-kutat is helyreállították, az idők folyamán eltűnt, így ma hiányzik belőle a legfontosabb szoborcsoport, mely Neptunt ábrázolta delfinekkel.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kút oldalsó szoborcsoportja Herkules Antäussal vívott küzdelmét ábrázolja, ahol Herkules erővel és ravaszsággal legyőzi ellenfelét. Ezt a motívumot több helyen is felhasználták, utalva a kastély tulajdonosának, Savoyai Jenőnek a kiválóságára.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

És a szökőkút mögül szépen rá lehet látni az U alakú, kétemeletes kastély épületére is.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

1725-ben szerezte meg a 62 éves hadvezér Eugen von Savoyen, azaz Savoyai Jenő herceg a 17. századból származó négyszárnyú kastélyt, és megbízta Johann Lucas von Hildebrandt, hogy egy reprezentatív vadászkastélyt és vadászterületet hozzon létre. Két szárnyat hagytak a régi kastélyból, ami a díszudvart körülveszi, majd nyugati irányba meghosszabbították őket. Több mint 800 mester embert és iparost alkalmaztak a nagy kiterjedésű, hét teraszos kert megépítéséhez. A kastélytól északra épült birtok (udvarház, műhelyek, istállók és gyümölcsös, zöldséges kertek) pedig a kastély lakóinak ellátását szolgálta.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély termeinek, helyiségeinek pompázatos kialakításában több olyan művész is közreműködött, akik többek között már a bécsi Belvedere kastélyon is dolgoztak. Az első emeleten volt Savoyai Jenő apartmanja, lakószobái, a díszes reprezentációs szalonok, 13 db vendégszoba, a kápolna és a hatalmas díszterem.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Savoyai Jenő 73 éves korában, 1736-ban hunyt el, a teljes vagyonát pedig egyetlen még élő rokona, az unokahúga Anna Victoria von Savoyen-Soissons örökölte. Ezzel Európa egyik leggazdagabb hölgye lett.

Két évvel később feleségül ment a nála 18 évvel fiatalabb Joseph Friedrich von Sachsen-Hildburghausen herceghez, akinek a Hof-i és a Niederweiden-i kastélyt odaajándékozta.

A kastély földszintjén kulináris időutazáson vehetünk részt. Vitrinekben, szekrényeken bemutatják a régi idők konyhai eszközeit és alapanyagait.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A lépcsőházban pedig egy érdekes árnyjátékot figyelhetünk meg. A lépcsőn különböző korabeli ruhába öltözött alakok járkálnak fel és le, kislányok, elegáns hölgyek, urak parókában. Néha leesik egy zsebkendő, néha zsörtölődés is látható. Izgi.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A pár válása után is Joseph Friedrich tulajdonában marad a terület, és fényűző rendezvények helyszíneként szolgált. Az utolsó nagy ünnepséget 1754-ben rendezte abból a célból, hogy a birtokot minél magasabb áron értékesítse. A rendezvény díszvendégeinek - Mária Teréziának és férjének Lotharingiai Ferencnek - három napon keresztül mutogatta a birtok minden látványosságát, hogy a vásárlásra buzdítsa őket. Az előadás megtette hatását és egy évvel később, 1755-ben Mária Terézia 400.000 Guldenért megvette a Hof-i birtokot a Niederweiden-i kastéllyal együtt, majd férjének ajándékozta.

A Mária Terézia születésének 300. évfordulójára berendezett kiállítás a szüleivel és a Pragmatica Sanctio-val kezdődik. VI. Károly császár fiú utód nélkül maradt, így azért, hogy a Habsburg család maradhasson a trónon, meg kellett változtatni a törvényt. Így született más nagyhatalmak ellenjegyzésével 1713-ban az a Pragmatica Sanctio, mely a Habsburgok nőágainak javára a patrimonialis természetű osztrák örökös tartományokra vonatkozó örökösödési rendet megváltoztatta, és így került a trónra 1740-ben Mária Terézia. 

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kiállítás mottója "szövetségek és viszályok". A kiállítás a Hof-i kastélyban lévő részének központi témái az osztrák örökösödési háború, Mária Terézia magyar és cseh királynővé koronázása, a hétéves háború, II. József német-római császárrá koronázása, a bajor örökösödési háború és Mária Terézia legfontosabb hadvezérei.

A hétéves háború csatáit nagy térképen követhetjük:

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kiállítás szervezői a gyerekekre is gondoltak. Minden teremben van nekik valamit fejtörő, vagy feladat, vagy egyéb érdekesség.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Nem sokkal a kastély megvásárlása után megkezdődött a nagy átalakítás: Jenő herceg privát lakosztályait a császári pár részére felújították és új bútort is készíttettek. Ferenc császár a haláláig, 1765-ig minden évben egy hetet töltött a kastélyban, amikor vadászott, vagy feleségével, Mária Teréziával és a gyerekkel pihentek. Itt "megszabadultak az uralkodás nehéz terheitől", amint ezt egy felirat is megőrizte a kastély kert felőli homlokzatán.

A kastély szobáiban elsősorban a Mária Terézia idejéből származó berendezés látható, de bemutatják azt is (leírásokban, fotókon, makettel), hogy milyen volt egy-egy szoba Savoyai Jenő herceg idejében.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Jenő herceg kifejezetten kedvelte a valamikori luxus-italt, a kávét. Erről tanúskodik a kávézószoba is. Itt is interaktív játékokkal várják a gyerekeket.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A nagy ebédlőben, az asztal közepére helyezett tévén korabeli képeken mutatják be, milyen is lehetett az étkezés a császári udvarban.

Savoyai Jenő idejében, amikor még vadászkastély volt az épület, természetesen főként vad ételetket szolgáltak fel, hozzá pedig jó magyar borokat ittak. Az étkezés végén pedig asztalt bontottak. Szó szerint, mert  nemcsak az étkészletet pakolták el, hanem magát az asztalt is kivitték.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A pazar mintájú indiai tapétával bevont falú játék szobában még ott a kártya az asztalon. Ezek szerint már 250 éve is szívesen verték a blattot. :)

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Az a szoba, ami Eugen von Savoyen herceg idejében fogadó szoba volt, ahol hivatalos vendégeket fogadott, az II. József hálószobája lett baldachinos ággyal és egy kicsit vad mintás kárpitokkal.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Savoyai Jenő herceg volt korának egyik legkiválóbb hadvezére. Egyebek között a porosz hadsereg is számos alapvető mintát kölcsönzött tőle, így a poroszok jól bevált aknaharcászata is Savoyai Jenőtől származik. A kis termetű férfi a kor szokása szerint óriási parókát viselt, egyszerűen öltözködött, a pompát kerülte, a feltűnéstől idegenkedett.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Savoyai Jenő a Habsburg-család legjelesebb hadvezére, a hadtörténet egyik lángelméje volt. Nagy szerepe volt abban, hogy a Habsburgok monarchiája győztes nagyhatalomként emelkedett ki a 17. század fordulóján dúló európai háborúkból, és így abban is, hogy a Magyar Királyság a török hódoltságból kiszabadulva a Habsburg Birodalom tartománya lett. Személyes hősiességét és katonai szaktudását ellenfelei is tisztelték, saját katonái pedig szinte bálványozták.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

1717-ben Belgrád mellett Savoyai Jenő serege leverte a török hadat, majd bevette Belgrádot is. Ezt is interaktív módon és egy nagy kivetítőn mutatják be a kastély kiállításán.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély erkélyéről csodás kilátás nyílik a teraszos parkra, a látványos virágágyásokra.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Savoyai Jenő szobái után következik a gyönyörű kis kápolna. A falakat dekoratív domborművek borítják, melyek a keresztény erényeket ábrázolják.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kápolna nagyrészt megmaradt eredeti kinézetében még Jenő herceg idejéből. A mennyezeten csodálatos freskó látható, mely Carlo Innocenzo Carlone műve. A gyönyörű oltárképet pedig Francesco Solimena festette.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kápolna után az impozáns bálterem következik. Belépve az 1700-as évek végére repülhetünk vissza az időben. A barokk kápolna után szembetűnőek a bálterem klasszicista díszei.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A teremben eredetileg több nagy játékasztal volt. A fali karokon kívül három hatalmas üveg lámpában összesen 140 gyertya világította meg a helyiséget. A domborműveken vadászattal kapcsolatos jelenetek vannak Diana Istennővel, ami még Savoyai Jenő idejéből származnak, utalva az épület vadászkastély jellegére.

Ma színvonalas koncerteket tartanak a csodaszép teremben.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély nagyobb felújítására az 1770-es években került sor az udvari építész, Franz Anton Hillebrandt által. További vendégszobák létrehozásához egy újabb, második emeletet építettek az épületre. Az első emeleti szobák egy részét pedig klasszicista stílusban újították fel.

A következő szobák már Mária Terézia apartmanjához tartoztak. Mint például a fogadószoba, mely a legfontosabb helyen állt a szobák rangsorában. Erre utal a falak és a bútorok aranyozása, a hatalmas tükrök és a gyönyörű kandalló is. A festményen pedig 16. Lajos francia király látható Marie Antoinette-tel és Maximilian főherceggel.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A következő szobában négy hatalmas családi festmény látható a falon, melyek direkt Mária Terézia megrendelésére készültek. A képeken a császári pár gyermekei és azok családjai láthatóak.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A déli szárnyban a már özvegy Mária Teréziának főként szürke és fehér színekkel berendezett hálót készítettek. A kastély ezen átalakítások idején nyerte el a ma is látható formáját.

Mária Terézia hálószobája és ágya pont ugyanúgy néz ki ma is, mint a császárnő idejében.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Mária Terézia halála után a következő generáció nem nagyon mutatott érdeklődést a Marchfeld-i nyári rezidenciák és birtokok iránt, így 1780 után egyre inkább a természet vette át az uralmat.

1898-ban Ferenc József császár úgy döntött, hogy a birtokot a hadseregnek adja, és lovas-akadémiát alapít itt.

A katonaság megérkezése előtt 200 vagonnyi értéket szállítottak el Bécsbe a kastélyból: festményeket, bútorokat, szobrokat a kertből, kovácsoltvas kapukat, melyek a következő két évszázadban más császári palotákat és kastélyokat díszítettek.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Aztán a kastélyt is átépítették. A legszembetűnőbb változás a két lovas csarnok építése volt az első teraszon.

A monarchia megszűnésével a kastély tulajdonjoga az államra szállt, de katonai kezelésben maradt, csak a katonák egyenruhája változott. Az itt állomásozó lovasság előbb az osztrák szövetségi hadsereghez, majd a német Wehrmacht-hoz, végül 1945 után a vörös hadsereghez tartozott.

A földszinten lévő Sala terra egy átmeneti helyiség a kastély és a barokk kert között. A falakat még Savoyai Jenő idején díszítették aranyozott stukkókkal, aki főleg a meleg nyári napokon időzött előszeretettel a kellemesen hűvös helyiségben.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Végül 1986-ban, a "Prinz Eugen és a barokk Ausztria" országos kiállítás sorozat alkalmából átfogó helyreállítási és restaurálási munkálatok kezdődtek, ami a végérvényes pusztulástól mentette meg a kastélyt. 1987-ben alapították a Marchfeldi Kastélyok Egyesületét, mely több kiállítást is rendezett a Niederweiden-i és a Hof-i kastélyban.

2002-ben újabb átfogó rekonstrukciós munka kezdődött mindkét kastélyban, majd 2015-ben integrálták őket a Schönbrunni palotát is fenntartó társaságba. Azóta állandó kiállítás keretében látogathatók Savoyai Jenő és Mária Terézia apartmanjai, valamint időszaki kiállításokat is rendeznek.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély körül a lejtős területnek köszönhetően hét teraszos kertet, parkot alakítottak ki. A második terasz tulajdonképpen az a terület, amin maga a kastély áll. A kastély két oldalát a 18. században, a barokk szabályai szerint kialakított úgynevezett "Parterres de broderie" díszíti, sövényekkel, virágokkal és színes kavicsokkal, melynek összképe egy hímzés mintájára hasonlít. A virágágyások pontosan szimmetrikusak, és felülről nézve gyönyörű mintázatot adnak.

Ma a gyümölcsfákkal beültetett terület piknikezésre csábítja a látogatókat.

A harmadik teraszról pazar kilátás nyílik a távolabbi tájakra és Szlovákiára. Az úgynevezett "Parterres de broderie" itt is úgy terül el, mint egy hatalmas, mintás szőnyeg. Ez jellegzetes ismertetőjegye a barokk kertnek, rengeteg virágos növénnyel, sövényekkel és színes kavicsokkal.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A harmadik terasz középpontjában egy medence látható, melyben a föld és a termékenység istennője Kybele látható, amint egy oroszlánon lovagol. Ez az istennő szintén a barokk korban volt nagyon népszerű, a barokk kertek különösen kedvelt alakja.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Két ívelt lépcsősor vezet az úgynevezett Grotte-hoz, a barlanghoz. Ez a három fülkével ellátott "fali" szökőkút a Savoyai Jenő idején épített, eredeti állapotában látható ma is. A két szélső fülkében látható szobrok a környék folyóit, a Dunát és a Morvát jelképezik.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A Grotte-tól egy díszes kovácsoltvas kapu vezet a kert negyedik teraszára. Ez egyike a kovácsművészet mesterműveinek, melyet Christian Kremer és Johann Georg Oegg készítettek 1730 körül.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A negyedik teraszon egy magas bástyafal látszik, melynek alapjai a 17. századból származnak. A két keres bástya emlékeztet a fal valamikori védő funkciójára. Itt volt az első beültetett fasor is.

A kovácsoltvas kapu után a negyedik teraszról egy pompázatos lépcsősor vezet le a következő szintre. A lépcsősor felső végének szfinxek a klasszikus őrző alakjai, melyek félig ember, félig állat keverékei, és szintén gyakran találhatóak barokk kertekben. A lépcsősor alsó végénél lévő domborműveken antik istenek láthatóak, akik a négy elemet szimbolizálják.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A színvonalas barokk kerthez tartoznak a négy évszakot ábrázoló szobrok is. A Schloss Hof kertjében a negyedikről az ötödik teraszra vezető út mellett találhatóak ezek a szobrok.

Az ötödik terasz külső részein szépen metszett gesztenye és hárs fasor áll. Eredetileg a gesztenye fasor egy széles lugast vett körbe, ahol négy kerti pavilon is állt. Az árnyékos, eredetileg fából épített, kúszó növényekkel befuttatott lugasok és házikók a kert legkedveltebb részei voltak. A pavilonokat a 19. században eltávolították, de az alapjuk ma is látható.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Az úgynevezett Parterres à l'angloise - virágokkal körülvett pázsit - az ötödik terasz mindkét oldalán az 1800-as évekbeli állapotában látható ma is.

Ez a hatodik teraszon is folytatódik, ahol egy nagy szökőkút is van.

És az utolsó, a hetedik terasz a legnagyobb a kertben, ami négy területre oszlik. Eredetileg füves, pázsitos területek voltak, de ma már fás, erdős ez a rész.

A felsőbb teraszokon viszont gyönyörűek a virágágyások. 

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastély mellett, a barokk kerten kívül pedig a majorság gazdasági épületei állnak, ami mára már inkább a gyerekek paradicsoma.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A 18. században ez a gazdaság biztosította a hercegi háztartás ellátását élelmiszerrel és élvezeti cikkekkel. Tartottak haszon- és lovagolható állatokat, valamint dolgoztak itt kézműves mesterek. A területen több olyan részt is megőriztek, mely a korabeli paraszti életet mutatja be.

A területen ma békésen éldegélnek egymás mellett különböző lófajták, kecskék, juhok, tevék és tollas állatok. Az állatállomány pedig folyamatosan gyarapszik, amiről mi magunk is megbizonyosodhatunk minden tavasszal.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Az állatsimogató a kastély egy különleges attrakciója, hiszen közel 240 állat él itt. Tartanak régi osztrák állatfajtákat, mint például a négyszarvú kecskét, amiből már csak kb. 70-100 példány él Ausztriában, vagy a pápaszemes bárányt, ami mintázatában inkább egy pandára hasonlít.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

De vannak itt  Shetland pónik, magyar rackák, hófehér pávák és egzotikus kétpúpú tevék is, melyek őseit Savoyai Jenő és katonái hozták a törökök elleni győztes csaták után.

Itt olyan rendkívül ritka és érdekes állatot is láthatunk, mint az osztrák-magyar fehér barokk szamár, mely a világos szőrével és kék szemével a mai napig nagy népszerűségnek örved, de egész Európában már csak néhány száz példány él belőlük. A szőrének színe "cremello", mert nem teljesen tiszta fehér. 

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

(A bárányról és a szamárról készült fotó a Schloss Hof hivatalos honlapjáról származik.)

A lovak között vannak gyönyörű, hófehér lipicai lovak, melyeket főként esküvői hintókba használnak, és Noriker fajtájú hidegvérű lovak, melyek nevüket a római kori Noricum provinciáról kapták, ami a mai Ausztria egy részén terült el. A középkorban az olasz kikötőkbe érkezett árut lovaskocsikon az Alpokon keresztül szállították ezekkel a lovakkal. Ma sétakocsikázáshoz használják őket.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

És ilyet láttatok már??? Fogathajtó szimulátor! Eszméletlen! :)

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A kastélyhoz tartozó "konyhakert"-ben különböző területek különülnek el. Van gyógynövénykert, ahol nemcsak a konyhában felhasznált fűszernövényeket nevelték, hanem más növényeket is, melyeket a színük vagy az illatuk miatt, vagy más jótékony testi vagy lelki hatásuk miatt tartottak.

Egy másik részben a tipikusan a régióra jellemző helyi zöldségek, mint például a répák és a káposzta mellett dísznövényeket is tartanak. A vegyes kertben pedig a régi zöldség és gyümölcsfajták mellett botanikai ritkaságok és érdekességek is nőnek. 

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Természetesen rózsakert is van, ahol évente több mint harminc különböző rózsafajta virágzik és illatozik. Köztük a "Prinz Eugen von Savoyen" fajta is.

A gazdasági udvaron lévő látvány-műhelyekben fazekas, esztergályos és kosárfonó dolgozik. Workshop-okat is tartanak, ahol a látogatók is belekóstolhatnak a kézműves mesterségekbe.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A gyerekeket ezeken kívül fantasztikus játszótér is várja, külön vizes játszóhellyel, és vendéglő is van.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

A Hof-i kastély 2017-ben március 15-től november 29-ig tart nyitva, minden nap 10 és 18 óra között.

Belépőjegy árak (2017):

Napijegy (kivéve húsvéti és adventi időszak):

 • felnőtt 13 Euro
 • gyerek és diák (6-18 éves kor között) 8 Euro
 • 6 év alatt ingyenes
 • családi jegy (2 felnőtt + max. 3 gyerek) 34 Euro

Vezetés a kastélyban:

 • + 3 Euro / fő

Audioguide német, angol és szlovák nyelven ingyenesen kérhető.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Nagyon sokféle vezetett túra létezik a kastélyban és a parkban, ezek közül egy pár példa:

Kastélyvezetés minden nap 11 és 14 órakor (kb. 1 óra)
Kastélyvezetés gyerekeknek vasárnaponként 13 órakor (kb. 1 óra)
Kastélyvezetés angol nyelven vasárnaponként 10:30-kor (kb. 1 óra)
Vezetett túra a parkban naponta 15 órakor (kb. 1 óra)
Vezetés a majorságban a kézműveseknél minden hónap harmadik vasárnapján 13:30-kor (kb. 1,5 óra)
Vezetés a majorság kertjeiben és vidám kocsikázás minden hónap negyedik vasárnapján 12:30-kor (kb. 1,5 óra)
Léteznek még különleges vezetések, mint pl. húsvéti, halloween parti, kulináris vezetés, éjszakai vezetés, és speciális fotós séták a kertben.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Napi belépő a parkba húsvét és karácsony előtt:

 • felnőtt 6 Euro
 • gyerek és diák (6-18 éves kor között) 3 Euro
 • 6 év alatt ingyenes
 • családi jegy (2 felnőtt + max. 3 gyerek) 15 Euro

Kastély belépő a napijegy mellé (húsvét és advent idején):

 • felnőtt 7 Euro
 • gyerek és diák 5 Euro
 • családi jegy 19 Euro

NÖ kártyával a belépés egy alkalommal ingyenes (adventi időszakra nem vonatkozik).

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

Kombinált belépő a Hof-i és a Niederweiden-i kastélyba:

 • felnőtt 16 Euro
 • gyerek (6-18 éves kor között) 10 Euro
 • 6 éves kor alatt ingyenes
 • kedvezményes (diák 19-25 év között, nyugdíjas 60 év felett) 13,70 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt és max. 3 gyerek) 42 Euro

Az információk a kastély honlapjáról a www.schlosshof.at-ről származnak.

Remélem kedvet kaptatok a kastélylátogatáshoz, és átugrotok a szlovák határ melletti gyönyörű kastélyokhoz. A Hof-i látogatáshoz tegyétek hozzá a Niederweiden-i kastélyt is. Most (2017.11.29-ig) Mária Terézia születésének 300. évfordulójára összeállított izgalmas kiállítás található mindkét kastélyban.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Hof

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

0 Tovább

Vonzó uticél egy attraktív vadászkastély - Schloss Niederweiden

Mária Terézia 300. születésnapja alkalmából kiállítás sorozatot rendeztek négy különböző helyszínen, különböző témákban. A modernizációs törekvéseit és a reformjait Savoyai Jenő impozáns vadászkastélyában tekinthetjük meg még november végéig, de a hányattatott sorsú, gyönyörű kastély minden évszakban elbűvölő.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztria tartományban, Bécs és Pozsony között, a hegyeshalmi határátkelőtől kb. 40 km-re, a 49-es főút mellett, Engelshartstetten és Groißenbrunn között. Térképen ITT.

Szinte a semmi közepén, az út mellett találhatjuk a kastélyt, de azért táblák felhívják rá a figyelmet és nagy, ingyenes parkoló is vár mellette.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A kapu mellett rögtön begyűjthetjük a helyre és a kiállításokra vonatkozó ingyenes prospektusokat, illetve tájékozódhatunk a belépő árakról.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A kastély mellett két gazdasági épület is található: egy vadkonyha és egy édességműhely - pékség. A kapu mellett közvetlenül húzódó alacsony épület a konyha és étkező.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Vad-konyha van a bejárat mellé kiírva, mert itt vadakat főztek, és valószínűleg szó szerint.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Az egyik helyiségben van a tűz helye, ahol nyárson forgatták a kisebb-nagyobb (vad)állatokat.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A másik helyiségben pedig hatalmas ebédlő van berendezve. Milyen praktikus, hogy fentről lógnak a gyógy- és fűszernövények, akár mindenki maga ízesíthette ételét a feje fölül. :)

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Oldalt kis tűzhelyek sora. Hány szakács sürgölődhetett a tűzhelyek körül, hány konyhalány, inas, szolga dolgozhatott a kezük alá, amikor az uraság nagyobb vendégseregének készítették a vacsorát?

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Ernst Rüdiger, Starhemberg grófja 1685-ben vásárolta meg az Engelshartstetteni uradalmat Niederweiden falucskával együtt. Az egykori impozáns középkori vár, a Burg Grafenweiden párszáz méterre állt a jelenlegi kastélytól, de akkoriban is már csak egy rom volt, és az elhagyatott falut benőtte a bozót.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Ernst Rüdiger Graf von Starhemberg 1693-ban bízta meg a kor neves építészét, Johann Bernhard Fischer von Erlach-ot, hogy tervezzen egy vadászkastélyt a romos falu, Niederweiden közelében. Az építész a három alapformát (ovális, négyzet, téglalap) vette alapul, és ezeket kötötte össze egymással. Így lett középen egy emelt, ovális központi csarnok, és két oldalt, két kiugró épületrész.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

1726-ban Prinz Eugen von Savoyen, azaz Savoyai Jenő gróf megvásárolta az Engelhartstetten-i uradalmat a vadászkastéllyal, az örvegy Maria Josepha von Starhemberg grófnőtől 177.000 Guldenért, és egyesítette a Hof-i uradalommal. Azóta mindkét kastély egy tulajdonban van.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A déli oldalon Jenő herceg létrehozott egy tágas kertet, melyben egy központi tengely osztotta ketté a mezőgazdasági célokra használt területet. Zöldséges kert és gyümölcsös is volt, valamint egy úgynevezett "öröm-liget", "öröm-erdőcske".

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Ez a rokokó kert már az akkori kertépítési divat változását mutatta. Itt kis kanyargós utak, rejtett búvóhelyek és látványos, gondosan megtervezett pázsitos területek váltják egymást.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A műkedvelő hadvezér, Savoyai Jenő halála után unokahúga, Anna Victoria von Savoyen-Soissons örökölte mindkét kastélyt, majd két évvel később esküvőjük alkalmából thüringiai férjének, Joseph Friedrich von Sachsen-Hildburghausen-nek ajándékozta. Ezután a buja kert az újonnan épített szabadtéri színházával rengetegszer szolgált nagyszabású ünnepségek helyszínéül.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

1754-ben azonban szükségesnek látszott mindkét kastély eladása. Egy négy napos ünnepség díszvendége Mária Terézia és férje I. Ferenc volt, akiknek a kastélyok megvételét tanácsolták.

Egy évvel később, 1755-ben jött létre az adásvétel, amikor Mária Terézia 400.000 Guldenért megvásárolta a két kastélyt, és férjének ajándékozta őket. A császári pár elsősorban vadászatra használta a kastélyokat és a környező erdőket, azonban már csak 10 évig élvezhették a helyet.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

I. Ferenc halála után, 1765-ben Mária Terézia megbízta az udvari főépítészt, Nikolaus von Pacassi-t a kastély átalakításával. A lapos tető helyett magas manzárdtetőt kapott az épület. Egy oldalsó lépcsőház vezetett a kényelmes első emeletre, ahol négy lakosztályt is kínai papírtapétával és számos rézmetszettel díszítettek. Az ovális terem új kupolateteje pedig belülről csodás festés kapott. Az udvari festő, Jean-Baptiste Pillement egzotikus növényekkel, madarakkal és keleti zenészekkel festette tele a falakat.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

(A fotó a wikipedia-ról származik.)

1770-ben a schönbrunni udvari kertész, Louis Flechier Mária Terézia kívánságának megfelelően a Hof-i kastély és Niederweiden között egy fasort, allee-t hozott létre.

Mária Terézia halálával azonban megkezdődött Niederweiden fokozatos hanyatlása. Az egyedi bútorok apránként átkerültek a Hof-i kastélyba, vagy Bécsbe. A gondozott kertek elvadultak. Amikor Ferenc József császár a Hof-i kastélyt katonai célokra adta, Niederweiden-ből is összegyűjtötték és elszállították az értékes képzőművészeti és művészettörténeti tárgyakat. Csak az üres falak, a használaton kívüli kastélyépület maradt.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Az első világháborúban a kastély földszintje lóistállóként szolgált, majd a monarchia felbomlásával a Niederweiden-i és a Hof-i kastély tulajdonjoga az államra szállt. A következő években a helyiségek egy részének a teteje beomlott, az ablakokat és ajtókat pedig összeszögelt deszkákra cserélték. A második világháborúban pedig az ovális terem kupolája is összeomlott. Az 1956-ban kezdődött renoválási munkálatokat egy hatalmas tűzvész szakította félbe. Majdnem a teljes tetőszerkezet leégett és a lépcsőház teteje is beomlott.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Végül 1986-ban, a "Prinz Eugen és a barokk Ausztria" országos kiállítás sorozat alkalmából átfogó helyreállítási munkálatok kezdődtek, ami a végérvényes pusztulástól mentette meg a kastélyt. 1987-ben alapították a Marchfeldi Kastélyok Egyesületét, mely több kiállítást is rendezett a Niederweideni kastélyban.

2002 óta a kastély főként rendezvényekre volt kibérelhető, azonban 2015-ben integrálták a Hof-i kastéllyal együtt a Schönbrunni palotát is fenntartó társaságba, azóta újra szinte állandó kiállítási helyszínként használják.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A nagy lépcsőházból nyíló emeleti termekben 2016-ban Ferenc József császár halálának 100. évfordulójára rendezett kiállítás sorozat egyik eleme volt látható. 2017-ben pedig november 29-ig tekinthető meg Mária Terézia 300. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás sorozat egy része, Mária Terézia modernizációs törekvéseiről és reformjairól.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A kiállítás elején a társadalmi egyenlőtlenséget és a feudális rendszert mutatják be, hogy érthetőbb legyen, milyen mélyreható következményei lettek Mária Terézia reformjainak. Mária Terézia tette meg az első lépéseket birodalmának modernizálására mind az állam, az adózás, a közigazgatás, a hadsereg és az oktatás területén az elemi iskolákban és az egyetemeken.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A Schloss Niederweiden-ben berendezett kiállítás fő mottói:

 • Mária Terézia a modern állam létrehozója
 • Mária Terézia reformjai és azok következményei
 • Mária Terézia és a felvilágosodás eszméi

A Mária Terézia által alapított főiskolák és egyetemek a mai napig működnek, mint pl. az állatorvosi egyetem, a kereskedelmi akadémia, a bányászati egyetem, a művészeti főiskola.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Külön teremben mutatják be a hadsereg reformjait, a pénz reformját, az adózás átalakítását. Egy teremben pedig elemi iskola van berendezve kis padokkal, a falon abc-vel emlékeztetve arra, hogy Mária Terézia vezette be a kötelező oktatást.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Belépőjegy árak az időszakos kiállításra (audioguide német, angol és szlovák nyelven):

 • felnőtt 9,50 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas (60 év felett) 8,50 Euro
 • gyerekek és ifjak 6-18 év között 6 Euro
 • gyerekeknek 6 év alatt ingyenes
 • családi jegy 2 felnőtt + 3 gyerek 22 Euro
 • élő vezetés a kiállításon + 3 Euro/fő

Mária Terézia kombinált jegy a kiállítás sorozat mind a négy helyszínére, egyszeri belépésre a kiállítás ideje alatt felnőtteknek 29 Euro, gyerekeknek 16 Euro.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

A kastély nyitva tartása: minden nap 10 és 18 óra között.

Remélem kedvet kaptatok, hogy megálljatok a Niederweiden-i kastély mellett, és megnézzétek a Mária Terézia 300. születésnapjára rendezett kiállítást. Érdemes, mert érdekes és nagyon sok plusz információt ad a történelmi tanulmányainkhoz. (Persze főként németül és/vagy angolul tudók előnyben.)

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Innen pedig érdemes továbbutazni Schloss Hof-ig, ahol egy sokkal nagyobb és még szebb kastély található. November 29-it ott is megtekinthető a születésnapi kiállítás egy másik része, de ott állandó kiállítás is van, meg hatalmas barokk park szökőkutakkal, és gazdasági udvar állatsimogatóval.

Ausztria Alsó-Ausztria várak Schloss Niederweiden

Az információk nagy része a kastély honlapjáról (schlosshof.at) és a kiállítás honlapjáról (mariatheresia2017.at) származik. 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Ahol a Habsburg uralkodók naponta sétáltak - A Schönbrunni palota parkja

Egyszer mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felébred a kíváncsiság, és szeretné megnézni a Schönbrunni kastélyt. A közös uralkodók, a közös múlt is motiválóan hat, de maga a kastély mindentől függetlenül is gyönyörű.

Mégis lehet, hogy én azt mondanám: a parkja sokkal érdekesebb! Legalábbis a látnivalók sokszínűek, különlegesek, és míg a kastély leghosszabb túrája is max. 1 órás, a parkban több napot is el lehet tölteni.
Mutatom, hogy mivel!

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Hol található? Ausztriában, Bécsben, térképen ITT.

Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, de a személyautók számára is hatalmas parkolók állnak rendelkezésre, amik azonban fizetősek.

A parknak vannak oldalsó bejáratai a Hietzinger Hauptstraße és a Grünbergstraße felől is, de érkezhetünk a főkapu irányából is.

A kastély főkapujának két oldalán álló obeliszkekre Napóleon itt tartózkodása idején (1805-ben) feltette a francia sast, és uralmának jelképe máig ott díszeleg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha innen érkezünk vagy jobbról, vagy balról meg kell kerülnünk a kastélyt, mert a park mögötte van. (Régebben még át lehetett menni az épületen is, de az utóbbi időben ez többször nem sikerült.)

A kastély előtt gyönyörű konflisok várják utasaikat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha balra indulunk, akkor a trónörökös kertjéhez és az Orangerie kerthez jutunk, de erről majd később. Induljunk jobbra és mutatom a teljes kört a parkban.

Ha jobbra indulunk, elhaladunk a Kindermuseum, a gyerekeknek szánt érdekes, interaktív múzeumrész előtt, és egy oldalsó, szépen kialakított kertrészhez érkezünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Innen akár egy ilyen gyönyörű, zöld alagúton is tovább mehetünk. A nyári melegben kellemes hűvöst ad és nagyon romantikus.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az alagutakat időnként fából készült, rácsos, zöld pavilonok szakítják meg, az alagút ablakain pedig szépen megtervezett, kanyargó virágágyásokra lehet rálátni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park ezen része kevésbé "terhelt", itt nincsenek olyan sokan, mint más területeken, de mondjuk nincs is olyan különösebb látványosság errefelé, "csupán" a park és a virágágyások szépsége. Itt viszont van lehetőség a padokon pihenni, olvasgatni, elvonulni kicsit.

A kastély parkja eredetileg a Habsburgok által használt vadászterület volt Katterburg néven. De a története a középkorig nyúlik vissza. A 14. században az egész terület a Klosterneuburgi apátsághoz tartozott, amikor malom üzemelt rajta, valamint szőlő és növénytermesztést folytattak itt. A következő évszázadokban több bérlője is volt a virágzó gazdaságnak, mígnem 1569-ben II. Miksa német-római császár tulajdonába került. Ő alakított ki itt először parkot és vadászterületet, de nemcsak vad-állatok éltek a parkban, hanem néhány egzotikus baromfi is, mint pl. páva és pulyka, melyek akkoriban nem hiányozhattak egy hercegi kertből.

Aztán tovább haladva egy szökőkutat találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szökőkút vize tele van vízinövényekkel és vadkacsák is úszkálnak rajta. Itt valószínűleg szeretik a kacsákat, mert ilyen bejárót-kijárót is csináltak nekik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park minden nap már 6:30-tól szabadon (és ingyenesen) látogatható bárki számára. A bécsiek is szívesen sétálnak az ösvényeken, pihennek a padokon vagy futnak, sportolnak a fák között. (Kerékpárral és kutyával tilos bemenni. Sőt, kerékpárral nemcsak behajtani nem lehet, de a parkban tolni is tilos. Aki megszegi, akár 700 Eurós büntetésre is számíthat.)

A már kialakított és bekerített vadászterületet a magyar csapatok 1605-ben elpusztították, azonban elég hamar megtörtént a helyreállítás, majd később Mátyás király is járt itt vadászatokon.

Hozzá köthető az a legenda, mely szerint 1612-ben egy vadászat során a fák között egy forrást fedezett fel, és később az egész terület erről a szép forrásról („Schöner Brunnen“) kapta a nevét.

Ha a szökőkúttól továbbra is jobbra, a kastélytól távolodva folytatjuk az utunkat, akkor a rózsakertbe érünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Sok száz rózsatő között sétálhatunk, melyek csodálatosan illatoznak is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A 17. század közepén már kerti színházi előadásokat is tartottak a parkban. Az előadott darabokban I. Leopold császár is szerepelt színészként, illetve íróként, komponistaként is.

Bécs török ostroma idején, 1683-ban a park ismét komoly károkat szenvedett. Később Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján 1696-ban egy vadászkastélyt kezdtek építeni a parkban, azonban az építkezés pénzügyi okok miatt félbe szakadt. Akkor zajlott a spanyol örökösödési háború, majd I. József császár 1711-ben bekövetkezett halála miatt már nem is fejezték be az építkezést. Ettől függetlenül a befejezetlen vadászkastély a megözvegyült Wilhelmine Amalie császárné székhelye lett. 1728 körül IV. Károly császár fácánvadászatokat rendezett a parkban, majd Schönbrunn-t szeretett lányának, Mária Teréziának ajándékozta, aki szívesen tartózkodott a vadászkastélyban, és kedvelte a körülötte elterülő parkot is.

Az ösvényeken sétálva egészen különleges tárgyakra találhatunk, mint például ez a nagyon régi, érdekes napóra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A kertet Jean Trehet 1695-ben kezd­te tervezni. A kastély központi tengelyének vonalára parterre-t tervezett, mely a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere nagyobb par­kokban. A korai barokk kert ezen kívül széles, fákkal szegélyezett utakra volt fel­osztva, és valószínűleg már ekkor is része volt a kertnek a kor kötelező di­vat­ja szerint az útvesztő labirintus és az üvegház.

Aztán tovább sétálva eljutunk a hatalmas, acélszerkezetes, csupa üveg pálmaházhoz.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Földünk minden tájának őserdeiből származó növényeket csodálhatunk meg a pál­ma­ház­ban, amely a legnagyobb és egyben legutolsóként épült ilyen jellegű pálmaház Európában. Éj­szakai vezetésen is részt lehet venni, melynek során feljuthatnak a látogatók az egyéb­ként zárva lévő galériára is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1880-82-ben Franz-Xaver Segenschmid tervei alapján épült ez a 111 méter hosszú, 29 méter széles és néhol 25 méter magas impozáns vas és üveg konstrukció. A szerkezet 600 tonna kovácsolt vasból és 120 tonna öntött vasból áll, összesen 45.000 üvegtáblával van burkolva. 1982. június 19-én maga Ferenc József császár nyitotta meg a pálmaházat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a pálmaház három eltérő éghajlati viszonyt tud megjeleníteni: egyik végében egy hűvösebb "hidegház" található, a másik végében a forró, trópusi ház, a kettő között pedig egy közepesen meleg esőerdő. Összesen 4500 különböző növény él itt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház méretei lenyűgözőek, a növények is hatalmasok már, és olyan különlegességeket is találhatunk benne, mint az ananász, vagy színes orchidea fajok.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaházban található virágok egy része évszakonként változik, ősszel például dísztökökkel díszítenek, és rengeteg krizantémmal ültetik tele az ágyásokat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház legidősebb növénye egy 350 éves olajfa, melyet Spanyolországból hoztak 1974-ben. Megnézhető még a különleges azálea- és pálma-gyűjtemény is.

A pálmaház nyitva mindennap 9:30-tól, télen 17 óráig, nyáron 18 óráig.
A belépő jegy ára felnőtteknek 5 Euro, 6 és 18 éves kor között 4 Euro.
(A pálmaházban kulturált és ingyenes mosdó is található.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház bejáratával pont szemben találjuk az 1904-ben épült Napóra-házat, melyben 2003 óta a sivatag háza üzemel.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1990-ben ebben az épületben nyílt meg az első ausztriai lepkeház, azonban a pillangókat 1998-ban a Bécs belvárosában található Hofburg melletti pálmaházba költöztették. Ezután a Napóra-házat renoválták, felújították és 2003-ban már mint sivatag háza nyílt meg újra a látogatók előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Itt kifejezetten a sivatagra jellemző növényeket csodálhatunk meg. A kaktuszgyűjtemény bo­ta­ni­ka­i­lag egyedülálló.

A legkülönlegesebb növény a velvícsia (Welwitschia mirabilis), melyet egy osztrák botanikus, Friedrich Welwitsch fedezett fel 1859-ben. A nevét is róla kapta. A növények átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A növényeket az élő­he­lyük­re jellemző állatvilág képviselői veszik körül. Afrika, Ausztrália, Ázsia és Ame­rika száraz vidékeinek élőhelyei kelnek életre a látogatók szeme előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ez az épület 95 méter hosszú, 14,5 méter széles és 15 méter magas. 

Annak érdekében, hogy a sivatag házának madárállományát megvédjék a madárinfluenzától, a ház jelenleg zárva van és nem látogatható.

De egyébként egész évben nyitva tart, télen 9-től 17 óráig, nyáron 18 óráig. Belépőjegy ára felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 4,50 Euro.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia uralkodása alatt építették át és bővítették ki a régi vadászkastélyt a jelenlegi méretűre, valamint férje Lotaringiai Ferenc kezdte el kialakítani a kastély parkját barokk stílusban. Ő tervezte meg a parkban vezető ösvények csillag alakban futó sugárút rendszerét és a fő allé-kat, melyek találkozási pontjában a kastély épülete áll.

A pálmaház mellett tovább haladva az állatkert felé még egy kis bájos japán kertet is találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első japán kert 1913-ban került kialakításra a kastély barokk kertjében, azonban az első világháború során tönkrement és feledésbe merült. A terület az 1990-es évek végén lett helyreállítva japán szakértők segítségével.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És a japán kert után meg is érkeztünk az állatkert főbejáratához.

A schönbrunni a világ első állatkertje, és egyúttal a világ egyetlen, máig fenn­ma­radt barokk állatkertje. A kastély környezetének elemeként a világörökség ré­sze.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A természetet kedvelő Lotaringiai Ferenc, Mária Terézia férje a teljes kastélykert rep­re­zen­ta­tív kialakításán fáradozott, ennek részeként alapította meg a kastély hátsó ud­va­rá­ban az állatkertet is, ahová először 1752. július 31-én vezette nemes vendégeit. A létesítmény elődje az az állatsereglet volt, amit Savoyai Jenő herceg hozott lét­re a bécsi Belvedere kastély kertjében. Ezt az állományt vásárolta meg a kert ala­pításához Lotaringiai Ferenc: a Belvedere állatai közül az a sas élt a leg­to­vább, amely 117 fogságban töltött év után 1824-ben múlt ki. Az állatkert ki­a­la­kí­tása után a királyi pár parancsára a nagykövetek és az utazó kereskedők vá­sá­rol­tak további állatokat a kert bővítésére.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert közepén máig meghagyták a 18. századi császári pavilont, ami ma kávézó és étterem, roppant népszerű kiülős hely.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Akkoriban még csak pár tucat ketrecben tartottak egzotikus állatokat – elefántokat, tig­riseket, medvéket és farkasokat, eleinte csak a császári család és szűkebb kör­nye­zete szórakoztatására. Nem sokkal később azonban 1780-ban a létesítményt min­den megfelelően öltözött érdeklődő számára megnyitották.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első zsiráf 1828-ban érkezett, és rögtön divatot is teremtett: az urak és höl­gyek zsiráfmintás kesztyűkben, kalapokban ruhákban pompáztak, sőt zsiráf-ga­lop­pnak nevezett táncot jártak.  

A világon először, 1906-ban ebben az állatkertben született elefánt – a zoo­ló­gu­sok addig azon a véleményen voltak, hogy ez az állat fogságban nem sza­po­ro­dik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A schönbrunni állatkert jelmondata azóta is az, hogy: Legyen ez az állatkert a bol­dog állatok otthona!

1914-ben 3400 állat élt a kertben, de azt az első világháború után pénzügyi okok­ból csaknem bezárták. Ezt ugyan megakadályozta a bécsiek gyűjtő akciója, de a kert fenntartására bevezették a belépti díjat. A második világháború is nagy pusz­títással járt, és utána többször is újra javasolták a kert bezárását.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1991-ben egy társaság vette át az állatkert kezelését. Ezután dinamikusan nőtt a lá­togatók száma, és a befolyó pénzekből számos új épületet (terrárium és ak­vá­ri­um, madárházak, elefántpark, Ausztrália-ház) építettek. A 250. évfordulóra ad­ták át az esőerdő-házat, az állatkert történetéről pedig kiállítást nyitottak a Ter­mé­szetrajzi Múzeumban.

Az állatkertben naponta tartanak látványetetéseket és fóka show-t is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a schönbrunni a világ egyik legmodernebb állatkertje, de úgy, hogy eközben si­került megőriznie parkszerűségét. Már négyszer elnyerte az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. Területe apránként 17 hektárnyira duzzadt, de továbbra is harmonizál a szomszédos kastélykerttel: a tágas kifutókat pá­zsi­tok, virágok, sövények, kis tavak, árnyas fák szegélyezik, illetve választják el egy­mástól.

Különlegessége az állatkertnek a dél-kelet-ázsiai dzsungel élővilágát bemutató esőerdő-ház. Az 1000 négyzetméteres üvegház alsó szintjén a mocsarak, rizsföldek élővilágát tanul­mányozhatjuk, a felső szinten a dzsungel tetejét szemlélhetjük meg részben füg­gőhidakon közlekedve.

Az esőerdő-ház előtt egy vizes játszótéren pedig különleges ivókút várja a szomjazó látogatókat. Én megpróbáltam... bár a békakirály nem változott királyfivá, szerencsére én sem váltam békává. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert fő attrakciója és egyben jelképe a két óriáspanda. A nőstény Yang Yangot és a hím Long Huit 2003 márciusában kapták kölcsön a Kínai Nép­köztársaságtól. A világon Kínán kívül mindössze 6 ország állat­kert­jé­ben láthatunk ilyen állatokat. Az állatkert kirobbanó sikere, hogy 2016-ban panda ikrek születtek, akik a Fu Feng és Fu Ban nevet kapták.  Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben nem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevények már a pandapár negyedik bocsai a bécsi intézményben. Az első, Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született. Ők kétéves koruk óta mindhárman már Kínában élnek.

És miközben Yang Yang óvón terelgeti iker bocsait, sajnos a hím panda 2016. decemberében elpusztult.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pandaikrekről készült fotó az állatkert hivatalos oldaláról származik. (www.zoovienna.at)

Nyitva tartás:

 • áprilistól szeptemberig 9:00 - 18:30
 • márciusban és októberben 9:00 - 17:30
 • februárban 9:00 - 17:00
 • novembertől januárig 9:00 - 16:30

Az állatkertnek két bejárata van, célszerű az egyiken bemenni, a másikon ki. Ez a másik bejárat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

napi jegy

 • felnőtt 18,50 Euro
 • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 9 Euro
 • gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes

éves bérlet

 • felnőtt 44 Euro
 • gyerek és diák 22 Euro

Kombinált belépő az állatkertbe, a pálmaházba és a sivatag házába (az egy évig érvényes jegy minden helyszínre egyszeri belépést biztosít):

 • felnőtt 24,50 Euro
 • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 13:50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert területén, a nagy távolságok miatt minden nap 10 és 18 óra között egy kisvonat is közlekedik, melynek megállói a császári reggeliző pavilonnál, az elefántháznál és a tiroli udvarnál találhatók. A vonatozás ára felnőtteknek 2 Euro, gyerekeknek 1 Euro. Ha nem szállunk le a vonatról, akkor egy teljes kör kb. 45 percig tart, de bárhol leszállhatunk, majd bármelyik következő vonattal mehetünk tovább.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha a főbejárat felől járjuk végig az állatkertet, a másik végén kilépve a Neptun szökőkúthoz érkezünk. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút a park dombjának tövében, a kastéllyal szemben található. A kút építése 1776-ban kezdődött Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg udvari építész felügyelete mellett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szoborcsoportot sterzingi olasz márványból Wilhelm Beyer alkotta. A kútban középen létrehozott mesterséges sziklabarlang tetején áll a tenger istene Neptun, kezében a háromágú szigonnyal. Bal oldalán egy nimfa, jobb oldalán Thetisz istennő térdel, aki arra kéri Neptunt, hogy biztosítson kedvező utat fiának Akhilleusznak a tengeren, amikor Trója meghódítására indul.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A sziklabarlang lábánál nyüzsögnek a félig ember, félig hal Tritonok, kagylókürttel a kezükben, akik az emberekben és az állatokban félelmet és rettegést keltenek. Ők hajtják a tengeri lovakat, melyekkel Neptun a tengereken áthajt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A korábban egymagában álló Neptun-csoport mögé a 19. században ültettek fákat.

A Neptun kút mögé is fel lehet menni, és a vízesés mögül is élvezhetjük a kilátást.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút és a kastély között gyönyörűen, körzővel és vonalzóval tervezett virágágyások találhatók, melyekben tavasztól őszig színes virágok pompáznak.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy parterre területén a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere került kialakításra.

A virágágyások pontosan szimmetrikusak, és felülről nézve gyönyörű mintázatot adnak. A 18. században először sövénnyel, színes kövekkel és homokkal formáltak mintákat a park ezen részére, főként hímzésminták alapján. És miközben a park más részein voltak például labdajátékoknak kialakított füves területek, a kastély előtti széles virágágyásoknak "csak" esztétikai funkciója volt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások két oldalán szabályosra és egyenesre nyírt fák között sétautak, kis terek, rejtett zugok vannak. A fák előtt pedig mindkét oldalon márványból faragott szoborsor látható, melyek mitológiai és történelmi alakokat ábrázolnak. Johann Wilhelm Beyer szobrász és csapata 1777-ben 32 egyforma magas talapzatot és szobrot készített. A szobrok végleges kiállítási helyét azonban nem Beyer, hanem a vezető építész Hohenberg határozta meg, aki az egész kert kialakításáért volt felelős.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások mellett, az állatkert oldalán találhatjuk az egész park legmenőbb játszóterét és a labirintusokat - az Irrgarten-t.

A gyerekeket tényleg szuper jó játszótér várja, vizes résszel, homokos résszel, mászókákkal és más szórakoztató elemekkel, mint pl. hatalmas madárral, és trükkös tükrökkel. (A játszótér területén kulturált és ingyenes mosdó is rendelkezésre áll.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A labirintusok 1720 körül készültek el. A terület eredetileg négy negyedre volt osztva, középen egy feltehetően megemelt pavilonnal. Az "Irrgarten" arról szólt, hogy magas és keskeny sövények között hoztak létre sétautakat, de még nem voltak benne zsákutcák, és nem lehetett nagyon eltévedni.

1892-ig az Irrgarten növényzete fokozatosan elvadult, majd kipusztult. Csak 1999-ben nyitották újra a korabeli tervek alapján újratelepített labirintusokat. A legnagyobb kb. 2 méter magas, áthatolhatatlan sövényből áll, melyben sok a zsákutca, és bizony lehet benne bolyongani egy darabig, mire megtaláljuk a kijáratot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintus központjában ma újra egy magasított kilátóterasz áll, mellette pedig két energiát adó harmónia kő. Fentről kicsit áttekinthető a labirintus, így aki szeretné, fordítva is bejárhatja: először fentről átnézi, majd megpróbálja megtalálni visszafelé haladva a bejáratot.
Régen a belépőjegy mellé adtak egy térképet is, talán még mindig adnak. A sövényfolyosókon a 12 állatövi jegy köve ad némi tájékozódási pontot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintuson kívül van még másik kettő. Egy lombhullató sövényből készült csigavonalban felfelé haladó, és egy szintén örökzöld, de kisebb kerengő, melyben érdekes látnivalók is vannak. Például nagy tükrös kaleidoszkóp.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg vizes játékok, nyáron találomra vizet spriccelő lépőkövek, és saját működtetésű szökőkút.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg rálépésre zenélő téglák.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

 • felnőtt: 5,50 Euro
 • gyerek (6-18 éves kor között) 3,20 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas 4,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 13,50 Euro

A labirintusok nagyszerű, vicces és játékos helyek, remek kikapcsolódás és szórakozás minden korosztály számára.

És ha kiszabadultunk a tébolyult kertből, induljunk el "hegyet" mászni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1765-ben, az addigra megözvegyült Mária Terézia férje terveinél egyszerűbben fejezte be a birtok parkjának kialakítását. 1770-re a kert és a kas­tély nagyjából már a mai formájában pompázott. A rendezett nagy park mellett azonban a schön­brunni hegy még mindig gondozatlan erdei ösvénynek tűnt. Mária Terézia épít­tet­te a Neptun-kutat és a dombtetőn található Gloriette-t is. A domb egy bonyolult te­raszrendszer helyett cikkcakk utak segítségével könnyebben meg­kö­ze­lít­he­tő lett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette 1775-ben épült, erre emlékeztet az építmény középső részén olvasható felirat: József császár és Mária Terézia uralkodása idejében, 1775-ben.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Jelenleg kávézó mű­ködik e pompás építményben. Bécs csodálatos panorámájában gyönyörköd­het­nek az ide betérők, miközben finom süteményeket kóstolgatnak. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ak­ko­riban nagyra értékelték a szép kilátást, ezért is emeltek egy 20 méter magas pa­norámateraszt. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A panoráma teraszra egy szűk lépcső vezet fel.

A Gloriette-t 1945-ben bombatalálat érte, de már a következő évben helyreállították, és 1994-95-ben teljes körű restauráláson és renováláson esett át, amikor teljes mértékben visszaállították eredeti pompáját.

Belépőjegy árak:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas (60 év felett): 3,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette-től lesétálva a park másik felében több szökőkutat és más látványosságot is találhatunk.

Például a galambházat, mely 1750 és 1776 között jött létre valamikor.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A barokk galambházat 2009 és 2010 között újították fel. Azóta számtalan galambnak, köztük különleges osztrák fajtáknak jelent ismét otthont a szellős, tágas építmény.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A galambháztól továbbsétálva az erdős schönbrunni hegy lábánál találjuk a római romokat. Eredetileg "Karthago romjai"-nak hívták a szoborcsoportot, melyet szintén Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg készített.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1778-ban építették mint romantikus park-díszletet, mely szépen beleillik az őt körülvevő természetbe.

Középen egy téglalap alapú medence található, mely körül hatalmas boltíves épületrészlet alacsony oszlopokkal, ami olyan benyomást kelt, mintha a talajba süllyedne az épület.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az épületrészlet mellett kaotikus összevisszaságban elhelyezett oszlop és egyéb minta-töredékek, márvány darabok valóban olyan érzetet keltenek, mintha ókori romokat látnánk.  

A medence közepén két allegorikus alak a két nagy folyót, a Dunát és az Enns-t személyesíti meg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbmenve a széles úton az Obeliszk-kúthoz érkezünk. Ez a hatalmas építmény a kastélytól kereszt irányban húzódó Diagonalallee hangsúlyos lezárása.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk szökőkutat és szoborcsoportot is Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg tervezte és építette 1777-ben.

A magas oszlopot négy teknős tartja a hátán, mely a stabilitást szimbolizálja, és az oszlopba vésett hieroglifák a Habsburg ház történelmét mesélhetik el. Azonban ezek nem igazi egyiptomi, hanem csak kitalált hieroglifák, mert már 1822-ben megfejtették őket.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk kozmikus szimbólum, már az ókori Egyiptomban is építettek ilyen oszlopokat. Ha egy arany golyóval koronázzák meg, mely a napot szimbolizálja, az oszlop testesíti meg a napsugarak útját a földre, miközben négy sarkával a négy égtájat mutatja.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Kétoldalt két széles lépcsősor vezet a sziklák mögé, ahol a vízesés mögötti kis barlangból csodás kilátás nyílik arra a fasorra, melynek túlsó végén a kastély áll.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbindulva a parkban megtalálhatjuk a szép forrást, a Schöner Brunnen-t is, melyet a legenda szerint Mátyás király fedezett fel. A forrás fölé emelt régi házikó helyett egy újat építettek 1771-ben Isidor Canevale udvari építész tervei alapján.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A forrás ház egy négyszögletes pavilon, melyben az egész park egyik legkecsesebb alakja látható. A szobor Egeria-t ábrázolja, aki folyónimfa volt a római mitológiában. Egeria Róma második uralkodója, Numa Pompilius felesége volt, aki az uralkodó halála után oly keservesen sírt, hogy könnyeiben maga is felolvadt és egy forrássá lett. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A pavilon egyik falán egy koronás M betű látható, mely az újabb kutatások alapján nem a "szép forrást" felfedező Mátyás királyra utal, hanem II. Miksára (Maximilian), aki 1569-ben Katterburg területét megszerezte.

Itt van továbbá az Angyal-kút, mely szintén 1777-ből származik, amikor a parkot kialakították. A kagyló alakú medencében két gyermek ül egy hal hátán, melynek szájából víz folyik. Az eredeti szobrokat a kilencvenes években konzerválási célból eltávolították, és helyükre az eredetivel teljesen megegyező másolatot tettek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A parkban már visszafelé haladva a kastély vonala felé, egy új részhez érünk, mely nemrég óta lett zárt és belépős hely. Az Orangerie (pálmaház), cedrat-ház és szőlős kert a park Meidlinger felőli oldalsó bejárata mellett található. Már I. József császár özvegye, Wilhelmine Amalie idejében is létezett egy üvegház a melegkedvelő növények átteleltetéséhez.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia férje a park kialakításakor létesítette a jelenleg is látogatható melegházat. A maga 189 méteres hosszával és 10 méteres szélességével a schönbrunni Orangerie a Versailles-i mellett a legnagyobb ilyen típusú épület a barokk korból.

A melegházban olyan padlófűtés található, amilyet már az ókori Rómában is alkalmaztak. Egy alsó (pince) helyiségben fűtöttek, és a meleg levegőt vezették át a padló alatt. Ez biztosítja a hidegre érzékeny citrusféléknek és a dézsás pálmáknak a megfelelő állandó hőmérsékletet télen.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szomszédos, félköríves Cedrat-házat valószínűleg a trópusi növények termesztésére használták, amire a hosszúkás Orangerie kevésbé volt alkalmas.

Az Orangerie viszont nagyszabású udvari ünnepségek és rendezvények helyszínéül is szolgált. Főként II. József kedvelte, hogy a növényekkel telepakolt Orangerie-ben állították fel az ünnepi asztalt, hasonlóan ahogy ő az utazásai során Szentpéterváron a télikertben látta. Ilyen rendezvény volt többek között a "tavaszi fesztivál egy téli napon 1785. február 6.".

Ma az épület nyugati szárnya az eredeti funkciónak megfelelően a növények téli elhelyezését szolgálja. Ide kerülnek télen az olyan különleges növények, mint a cseresznyemirtusz, nemes babér, gránátalmafa, keserűnarancs fa,  olajfa, legyező és datolyapálmák. A télikertnek ez a része látogatható, és meg lehet nézni a történelmi fűtési rendszert is.

Az épület első, felújított részében pedig a Schönbrunni Kastélykoncertek kerülnek megrendezésre.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A park ezen része 2017. március 15. és november 5. között látogatható. Belépőjegy árak:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

A kastély felé indulva a következő látványosság a trónörökös kertje.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A kastély keleti végében fekszik 1865 óta a trónörökös kertjének nevezett terület, mely magas, romantikus zöld alagúttal van körbekerítve. A növényzet között található öt zöld, rácsszerkezetes pavilon is (mint a kastély túlsó oldalán). Az egyik ilyen pavilon kilátóként is funkcionál, ahonnan szépen rá lehet látni a virágágyásokra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nyári hónapokra ide vannak kihelyezve a különleges citrusgyűjtemény fácskái is.

A park-rész ma három nagyobb virágágyásra tagozódik, melyben hímzésre emlékeztető mintákat rajzolnak ki a beültetett sövényfélék és virágpalánták. Közöttük különböző színű és szemcseméretű homokfajtákkal van kitöltve a minta.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépőjegy árak a trónörökös kertjébe:

 • felnőtt: 3,80 Euro
 • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

És ezzel körbe is értünk a parkban, érintve a főbb látnivalókat. De a park egyébként mindenhol gyönyörű, nagyon látványos fasorokkal és kanyargó virágágyásokkal.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És, hogy miképp tudják a fákat ennyire egyenesre nyírni? Mintha vonalzóval készült volna minden fasor.

Hát így néz ki ez a nagy, létrás szerkezet, erről nyírják ügyes (és erős) kezű kertészek ennyire pontosan egyenesre a fákat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha Schönbrunnba készültök, ne felejtsetek el vinni pár szem diót vagy mogyorót. A parkban ugyanis mindenfelé kézből etethető mókusok szaladgálnak. Mi találkoztunk már velük a japán kertnél, az állatkertben és a római romok felé is. Nagyon bátrak, odaszaladnak a magokért, aztán elfutnak, elássák és jönnek újra.
Akin hosszú nadrág, farmer van, az kipróbálhatja azt is, hogy nem guggol le és nyújtja a mogyorót, hanem a lába mellett mutogatja. A bátor mókusok az ember lábán is felmásznak a zsákmányért. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalóihoz kombinált belépők is válthatók az alábbiak szerint:

Classic Pass - kombinált jegy, amivel a következő helyekre léphetünk be: kastély nagy túra, trónörökös kertje, Gloriette kilátóterasz, Irrgarten - labirintusok és játszótér, Orangerie kert. A jegy 03.15. és 11.05. között váltható.

 • felnőtt: 24 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 15,20 Euro
 • diák (19-25 év között): 20,20 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Családi jegy - egy évig érvényes kombinált jegy, ami tartalmaz egy belépőt a kastély és a park minden látnivalójához 2 felnőtt és 3 gyermek részére.

 • családi jegy 49,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Szezonkártya a parkhoz - nyári szezonban, március 15. és november 5. között érvényes az Orangerie kertbe, a trónörökös kertjébe és az Irrgarten-be.

 • felnőtt: 31 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Kombi belépő a gyermek múzeumba és az Irrgarten-be. Március 15. és november 5. között váltható.

 • felnőtt: 11 Euro
 • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
 • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalói között nyári szezonban (március közepétől novemberig) kisvonat is közlekedik, ami jelentősen megkönnyíti a hatalmas park látnivalónak felkeresését. A vonat a kastélytól 10:10 és 17:10 között fél óránként közlekedik. Ha nem szállunk le róla, akkor egy teljes kör kb. 60 percig tart, de bármelyik látnivalónál leszállhatunk, és bármelyik következő vonattal mehetünk tovább. A vonatjegy egy napra felnőtteknek 7 Euro-ba, gyerekeknek 14 éves korig 4 Euro-ba kerül.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha szeretnétek látni a Habsburgok más kastélyait is, például az olasz tengerpart felé "félúton" ugorjatok be Triest-be, ott található a Miramare kastély.

De az Esterházy hercegek is nagyon érdekes várakat és kastélyokat hagytak ránk. Mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a magyar határtól csak pár km-re lévő Lackenbach-i kastélyt, ahol nagyszerű, interaktív természeti kiállítást rendeztek be. 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az információk nagyrésze a Schönbrunni kastély hivatalos honlapjáról származik (www.schoenbrunn.at), valamint a wikipedia oldalairól.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

0 Tovább

Természeti élménymúzeum egy reneszánsz kastélyban - Lackenbach

Egy reneszánsz kastély, amely interaktív természeti élménymúzeummá alakult: a Lackenbachi kastélyban található állandó kiállítás interaktív módon mutatja be a bennünket körülvevő világot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megszagolhatják, megtapogathatják és meghallgathatják a természet csodáit. Itt még a múzeumokhoz amúgy szkeptikusan közelítők sem fognak unatkozni! Irány Lakompak/Lackenbach!

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Hol található? Ausztriában, Burgenlandban, Lakompak, vagyis Lackenbach településen, a Kópházai határátkelőtől 18 km-re. Térképen ITT!

A lachenbachi a harmadik burgenlandi Esterházy kastély, mely ma is a család tulajdonában van, és melyet az Esterházy Magánalapítvány működtet, a Fraknói vár és az Eisenstadti kastély mellett.

A kastély főkapuja felett az Esterházy és a Dersffy-címer, valamint egy 18. századi Mária-szobor látható.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Lakompak várkastélyát 1548 és 1552 között egy korábbi vizivár helyén Erasmus Teuffl építtette. Az újjáépített kastélyt 1553-ban egy adásvételi szerződésben említette Oláh Miklós esztergomi érsek.

A kastélyt nemcsak gazdasági és közigazgatási célokra szánták, hanem kényelmes otthonnak is alkalmas lett, hiszen sokkal komfortosabb volt, mint a közeli, katonai célokat szolgáló erődök.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A lakompaki uradalmat Dersffy Orsolya örökölte, akit 1612-ben gróf Esterházy Miklós vett feleségül, így ezen házasság által a kastély az Esterházy család birtokába került.

1628-ig a reneszánsz stílusú Lakompaki kastély volt az Esterházyak fő rezidenciája. Itt volt a nádori hivatal is, hiszen 1625-től Esterházy Miklós nádor volt. 

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1620 szeptemberében Lakompak határában döntő csatát vívtak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai a császáriakkal, a fejedelem serege itt szenvedte el első vereségét, sőt kapitányuk, Tarródy Mátyás is elesett. A győztes Esterházy Miklós 1622-ben síremléket állíttatott neki, amely a településen ma is látható.

A reneszánsz stílusú épület az Esterházy család egyik legrégebbi székhelye, fekvése idilli: Burgenland középső részének lapályos vidékén áll.

Az 1806-ban bekövetkezett hatalmas tűzvész után a kastély északnyugati szárnyát lebontották.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1940-ben a németek az Esterházy birtokon cigánytábort létesítettek, ahol több ezer cigányt, többségben burgenlandi romákat tartottak fogva. A tábort 1945 márciusában szabadította fel a szovjet hadsereg.

A kastély mögötti kert, arborétum természetvédelmi terület. A gyönyörű parkban egyedülálló és különleges, a 19. században telepített gyümölcsfák is találhatók, valamint a 17. századból származó, mesterségesen épített "királydombok".

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az arborétumba rendszeresen indítanak izgalmas és informatív vezetett túrákat is, melyek a reneszánsz időkbe röpítik vissza a résztvevőket. Néhány korabeli kerti praktikát ma is ki lehet próbálni a kiskertekben.

A parkban romantikus sétányok vezetnek, ott kanyarog a Selitzabach patak, és a szakértő vezető a különleges növény- és állatvilágra is felhívja a figyelmet.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A parkban a ritka, őshonos növények mellett több mint 100 éve telepített mamutfenyők és más egzotikus faóriások is találhatók. A park vezetett túrái minden hónap utolsó péntekjén indulnak. Ezután 18 és 22 óra között "hűsítő péntek" programot tartanak, ahol a zenét dj-k szolgáltatják, és finom koktélokat is lehet kóstolni.

A fák között pedig klassz játszótér is található.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Nemrég a kastély kibővítésével új előadóterem, rendezvénytermek és kávézó jött létre, melyek új lehetőségeket is kínálnak a kastély kihasználásában.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

De persze a kastély fő látnivalója a természeti kiállítás. A modern természeti élménymúzeumban minden a természet körül forog. 

Különböző földrajzi képződmények és növényi társulások ismerhetők meg közvetlen közelről. A látogatók az erdőkben, mezőkön, a folyók és tavak mentén kialakult élettereket különféle perspektívákból, interaktív kiállítás formájában ismerhetik meg.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az innovatív prezentáció során ugyanakkor az emberiség történetét, a régészetet, az erdőgazdálkodást, a megújuló energiákat vagy a környezetvédelmet érintő témák is előtérbe kerülnek.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A látogatók találkozhatnak a szagok bárjában, majd vethetnek egy-egy pillantást a kitömött állatokkal berendezett, részletesen kidolgozott jelenetekre.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A kiállítás másik fókuszában a vadászat áll, a kőkortól napjainkig, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A gyerekeknek pedig mindenféle érdekes, szórakoztató és izgalmas feladatokat, látnivalókat alakítottak ki.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Április 1-től július 31-ig érdekes időszaki kiállítás is megtekinthető a kastélyban, melynek címe Pop-up-Nature,  Varázslatos állatvilág értékes könyvekben Vojtech Kubasta cseh művész háromdimenziós alkotásaival. A kiállítás több mint 200 témabeli könyvet mutat be átfogó képet nyújtva Kubasta műveiről, az eltérő illusztrációs és pop-up technikájáról.

Nyitva tartás:

április 1. és június 30. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

július 1. és augusztus 31. között
naponta 9 - 17 óra között

szeptember 1. és december 17. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Belépőjegy árak (2017):

 • felnőtt 6 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 5 Euro
 • családi jegy (szülők vagy nagyszülők + két max. 16 éves gyerek részére) 13 Euro

Niederösterreich-Card használatával ingyenes a belépés.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

És ha már erre jártok, feltétlenül nézzetek még szét Burgenlandban, mert számtalan látnivalót kínál. Valamint keressétek fel az Esterházy család másik két várát-kastélyát is, a Fraknói várat és az Eisenstadti kastélyt. Persze nézzétek meg a határ innenső oldalán lévő Fertődi Esterházy kastélyt is, hiszen az is csodálatos.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia, a burgenland.info és az ausztria.info oldalakról származott. Négy fotó pedig a burgenland.info oldalról származik.

0 Tovább
«
12

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (49),hegy (18),Alsó-Ausztria (17),Salzburg tartomány (13),város (12),szurdok (11),Stájerország (11),várak (10),túraút (8),csúcskereszt (6),Horvátország (6),libegő (6),Szlovénia (5),Isztria (4),barlang (4),sikló (4),Burgenland (4),vízesések (4),Mauterndorf (4),zarándokhely (4),Mönichkirchen (3),adventi vásár (3),Hochkar (3),Werfen (3),Eisriesenwelt (3),Karintia (3),Bécs (3),Medveszurdok (3),kis-kabinos felvonó (2),Katschberg (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Graz (2),Eisenstadt (2),Baranya (2),Magyarország (2),Salzkammergut (2),Mixnitz (2),Mariazell (2),Plitvice (2),Lendva (2),Weichtalklamm (2),Schneeberg (2),Ötscher (2),cseppkőbarlang (2),Salzburg (2),Trakostyán (1),Kirchberg (1),Felső-Ausztria (1),Lackenbach (1),Barcelona (1),Schönbrunn (1),Spanyolország (1),Hermannshöhle (1),Palfau (1),Schloss Niederweiden (1),Pula (1),Schloss Hof (1),Máriagyűd (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Wasserlochklamm (1),Trakoscan (1),Piran (1),Johannesbachklamm (1),Hohe Wand (1),Rovinj (1),Óbánya (1),Porec (1),Würflach (1),Karlsplatz (1),Altaussee (1),Skocjan (1),sóbánya (1),Ljubljana (1),Grosseckbahn (1),Riegersburg (1),Teichalm (1),Raabklamm (1),Liechtensteinklamm (1),Mitterbach (1),Csehország (1),Prága (1),Rába (1),Grosseck (1),Esterházy (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Miramare kastély (1),Dobrovnik (1),Hangar-7 (1),Maria Wörth (1),Berchtesgaden (1),St. Lambrecht (1),Schlossbergbahn (1),bencés apátság (1),Németország (1),Bajorország (1),nagy-kabinos felvonó (1)

Utoljára kommentelt bejegyzések