Mesébe illő vár a vulkán tetején - Burg Güssing

Alig lépjük át az osztrák határt, máris egy mesebeli várra lelhetünk, mely egy rég kialudt vulkáni kúp tetején trónol és uralja a környék panorámáját. Ez a güssingi, vagy németújvári Batthyány vár, ami már majdnem 500 éve a család tulajdonában van és fő törzshelyüknek tekintik. De azért látogatókat is szívesen fogadnak, és érdemes is megnézni ezt a szemrevaló várat, mutatom is, hogy miért!

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Burgenland déli részén, Körmendtől nyugatra, a Rábafüzesi határátkelőtől északra. Térképen ITT.

A güssingi vár már sok-sok éve kedvelt kirándulási célpont. A várhegyről fantasztikus kilátás nyílik Güssing városára, a güssingi halastavakra és ellátni egészen a messzi magyar területekig. Így a vár is már messziről látszik a hegy tetején, csak autóból nem lehet túl jól fotózni. Menet közben. :)

Ausztria Burgenland várak Güssing

A faluban már jól ki van táblázva, és a táblákat követve egy nagy és ingyenes parkolóhoz érkezünk. Bár a vár tulajdonképpen autóval is megközelíthető, behajtani csak engedéllyel lehet, és kár lenne lemondani egy kellemes sétáról.

A parkolótól már nincs óriási szintkülönbség a várig.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A güssingi vár egy régen kialudt vulkáni kúpon áll. A síkságból meredeken kiemelkedő szikla falai és a kráter körül elhelyezkedő fennsík, valamint a fekvés az osztrák–magyar határvidéken ideális körülményeket teremtettek egy védekezésre alkalmas vár létesítéséhez.

A várhoz vezető út több kapun is keresztül visz, ezek által jól védhető volt a belső vár.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az út enyhén emelkedő, kényelmes, aszfaltozott. Még itt bent is parkolnak autók, de biztosan meg van az oka, hogy ők miért.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várkapu mellett a szokásos tábla. Rajta a vár életének legfőbb időpontjai: a 12. században alapították a várat, a 16. és a 17. században kibővítették és átalakították, 1778 óta hanyatlik, pusztul. Igen, valószínűleg már nem a fénykorában tündöklő pompájában látható a vár, de azért jó ideje nem pusztul már, hiszen nagyon szépen rendben van tartva a máig megmaradt része.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1140 és 1150 körül jöttek a Wolfer és a Hederich testvérek Magyarországra. II. Géza magyar király hívta 1157-ben a – valószínűleg a Duna menti Hainburgból származó – Grafen Wolfert Güssingbe, és neki ajándékozta a „Kyscen“ hegyet és környékét. Az első fából készült várat és egy kolostort valószínűleg Graf Wolfer építette.

Ugyanakkor azt is feltételezhető, hogy a vár és a kolostor első építtetői bencések lehettek. Már akkoriban feltűnt az oklevelekben a Havas Boldogasszony Zarándoktemplom neve, ez a mai várkápolna.

Ausztria Burgenland várak Güssing

III. Béla király elvette a tulajdonosoktól a várat annak stratégiai fekvése miatt, és felépített egy erős várat kőből és téglából. A güssingi várat azóta hívták „Novum Castrum“-nak (jelentése: új vár, innen származik a Németújvár név is); ezt a nevet 1198-ban említették először oklevelekben. Güssing azon kevés magyar várak közé tartozik, amelyeket a tatárok 1241–1242-ben nem tudtak elfoglalni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár 1245-ig Gróf Csák Dömötör tulajdonába tartozott. Ezután került vissza IV. Béla királyhoz. Ő bízta rá egy rövid időre a Johannita rendre (1246), és később kincstárnokára, Mauricius-ra (1263), aki aztán a várat tovább építette.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1272-ben II. Henrik-et említik az oklevelekben Güssing uraként, aki a güssingi grófok nemzetségéből származik, és az első várúr, Wolfer utódja. 1273-ban a cseh Ottó király támadásaival szállt szembe a vár. A güssingi grófok, de különösen „Rettenetes Iván” több alkalommal bonyolódtak háborúkba a királyi házakkal, vad rabló hadjáratokba kezdtek, és zavargásokat szítottak. Erre az időre esett a „güssingi viszály” is, amely után végül 1289–90-ben Albert herceg – IV. László beleegyezésével – megfosztotta a güssingieket hatalmuktól.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Zsigmond király idejében, 1391-ben a vár a sárói és lévai Chec nemzetséghez került. A leszármazottak azonban olyan mértékben eladósodtak, hogy összes javaikat el kellett zálogosítaniuk, és 1455-ben csak nehezen tudták Andreas Baumkirchertől megvédeni Güssinget.

Ez csak Újlaki Miklós segítségével volt lehetséges, aki 1458-ban megszerezte a vár tulajdonjogát és a güssingi uradalmat. Akkoriban a güssingi uradalom 25 települést foglalt magába. Fia, Újlaki Lőrinc Mátyás király hű alattvalójaként határozottan és nyíltan lépett fel a következő cseh királlyal, II. Wladislavval szemben. Ezzel magára haragította a királyt. 1495-ben a király hadserege súlyos károkat okozott a várban. Ez vitte rá végül Újlakit, hogy kibéküljön a királlyal. Lajos király 1520-ban Belgrád kapitányává nevezte ki. Négy évvel később gyermektelenül halt meg.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1524. június 30-án Batthyány Ferenc (1497–1566) fiatalkori barátjától, II. Lajos királytól megkapta Güssing várát a körülbelül 60 helységet magában foglaló uradalommal együtt – fizetségként Jaicza várának törökök elleni hősies védelmezéséért. Güssing a Batthyány család fő rezidenciája lett.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Amikor 1532-ben a törökök Bécs ellen indultak, Güssinget is feldúlták. Hogy I. Ferenc a teljes megsemmisítést elkerülje, és a várat megkímélje, egyezséget kellett kötnie a törökökkel, ez a vár és a lakosság javát is szolgálta. 

Ezután a várat 75.000 guldenért újjáépítették, és III. Baltazár idején tovább bővítették; 1540 és 1580 között emelték a körtornyot (Scheibelturm), a vár körüli téglából készült erődítményt kibővítették, és egy bástyát építettek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Aki viszont nem szeretné (vagy nem tudja) vállalni a várhoz vezető emelkedőt, az választhatja a várliftet is helyette. A parkoló mellett ezt a házikót keressétek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Elárulja a mellette, a hegyoldalon kúszó fémszerkezet és a rajta fel-le utazó lift vagy inkább sikló.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó pályájának hossza 96 méter, a szintkülönbség, amit leküzd 51 méter. Maximum 16 főt képes szállítani 2 m/s sebességgel. Gyártó az ABS Transportbahnen GmbH. A vár-felvonó építését együttesen finanszírozta a Batthyány Alapítvány, az Európai Unio, a Szövetségi Kancellária Hivatal művészeti szekciója és Burgenland tartomány.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó ára felfelé 2 Euro, lefelé 1 Euro, fizetni fent kell.

Felérve a tágas várudvar méretével meglepi az érkező látogatókat és évről évre ideális környezetet biztosít nyári színházi előadások és koncertek számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvaron ugyanis viszonylag nagy nézőtér és színpad található, ahol nyáron színvonalas és népszerű színházi előadásokat tartanak.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvarról nagyon sok lépcső vezet fel a vár épületéhez, a kiállításokhoz.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár húsvét hétfőtől november 15-ig tart nyitva, keddtől vasárnapig 10-17 óra között. Hétfőn csak akkor van nyitva, ha ünnepnapra esik.

A várban a Batthyány család történetét és gyűjteményének egy részét lehet megtekinteni, valamit a vár eredeti helyiségeit. A pénztárnál ajándékbolt is van, és ingyenes prospektusokat is gyűjthetünk a környék látnivalóiról.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Belépőjegy árak a várba:

 • felnőtt: 6,50 Euro
 • nyugdíjas: 5,50 Euro
 • gyerek és diák: 4 Euro
 • családi jegy: 16 Euro

A vár vezetéssel is látogatható, előzetes bejelentkezés alapján és 15 fő felett. A vezetésért + 1 Euro-t kell fizetni a belépődíj mellé.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár három szintjén van berendezve kiállítás. A földszinten található más termek mellett a várkonyha, a cukorsütöde és a kápolna is. A kápolna kifejezetten látványos és érdekes a benne látható újgótikus oltár. Egyes termek a vár alapjául szolgáló sziklába vannak bevájva.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A várkonyha fotója a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az első emeleten a családfa- és lovagterem, a műkincstár és fegyvertár járható be. Itt található a vár történetét, valamint a Batthyány család eredetét feldolgozó kiállítás.

Az “Ősök termében“ (az egykori műteremben), közvetlenül a várkápolna fölött láthatóak a család portréi, címerei és egyéb tárgyai, illetve itt szolgálnak bővebb információval a család és a kiemelkedő családtagok történetéről.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

A vármúzeum többi termében, valamint az egykori fegyverteremben olyan drágaságok láthatóak, mint pl. egy túlméretezett barokk billiárdasztal, régi fegyverek és harci eszközök, valamint egyéb barokk és reneszánsz tárgyak.

Végül a fegyverrel soha be nem vett vár és a Batthyány család előtti tulajdonosok, mint pl. a Baumkirchner család történetét láthatjuk az első emeleti termekben.

Továbbá itt mutatják be Ausztria legnagyobb öntöttfém-gyűjteményét (eredetileg Szalónak várában volt látható). Betekintést nyerhetünk a fémöntés történetébe, láthatunk munka- és díszítőeszközöket, műremekeket és gyöngyszemeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az ősök termének előcsarnokából “ − itt látható egy részletes családfa − 141 lépcső vezet fel a “harangtoronyba , ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk, s elláthatunk Németújvárról egészen Magyarországig.

„Ameddig a szem ellát!“ − ez írja le leghűbben a Batthyány család uradalmát és befolyásának határait. Kelet felé egészen Körmendig látunk el, északon a Hochwechsel szűkíti a láthatárt, délen és nyugaton pedig lankás erdők ölelik körül a várhegyet.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A második emeleten a múzeum újjáépítése során vadásztermet, étkezőt (Batthyány-mintás herendi porcelán étkészlettel), hálószobát, zenetermet (egy XVI. századi ládaorgonával), könyvtárszobát alakítottak ki. E szobák a letűnt korokról hivatottak életképet adni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Közvetlenül az első emelet reneszánsz termei felett található a káprázatos, barokk korban kialakított lovagterem (most festményeknek ad otthont). Itt több mint 400 év műremekei tekinthetők meg, minden egyes tárgy Dr. Illig gyűjteménye, ez eredetileg a Szalónaki várban volt látható.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A kép a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Ezeken kívül a Németújvári Kultúra Nyara rendezvénysorozat keretein belül megrendezett várszínház ideje alatt időszakos kiállításokat is rendeznek még. 

Ausztria Burgenland várak Güssing(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

De a várat a Batthyány család a mai napig használja is, családi összejöveteleket tartanak itt. A hatalmas ebédlőben családi ebédeket, a kápolnában pedig keresztelőket és esküvőket.

A vár után érdemes még szétnézni a várudvaron is. A napfényes terasszal rendelkező várétteremben és a vár jelentős borospincéjében egyedülálló gasztronómiai élmény várja a vendégeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Közben folytassuk a félbehagyott történelmi áttekintést is.

1605-ben, II. Ferenc idején a Bocskaival szövetkezett törökök („Bocskai-felkelés”) is betörtek Güssingbe, és feldúlták a vidéket, a vár azonban ellenállt. 

I. Ádám végül 1638-ban Güssingbe hívta a ferenceseket, és megalapította a kolostort a családi kriptával. Ők azóta elválaszthatatlanul összefonódtak a várral. Ő tette Güssinget oktatóhellyé is az egész Európából érkezett fiatal arisztokraták számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1693-ban, II. Kristóf idején a vár ismét menedékhelyként szolgált a lakosság számára, akik Bécs török ostroma után menekülni kényszerültek. Kristóf és fia, II. Ádám üldözte el a környékről a törököket. 1700 körül a vár a császári csapatok arzenáljaként szolgált.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az idők aztán változtak, és a haditechnika fejlődése miatt a vár lassan elveszítette stratégiai jelentőségét. Így 1777-ben valamennyi ágyút eltávolították. A magas fenntartási költségek és a Mária Terézia császárnő által eközben bevezetett fejadó miatt megkezdték a védelmi létesítmények részleges eltávolítását.

A kristófi (régebbi, hercegi) és a páli (fiatalabb, grófi) leszármazási ágak I. Ádám 1659-ben bekövetkezett halála utáni szétválása óta, de legkésőbb azóta, hogy Batthyány-Strattmann Lajos herceg a körmendi kastélyt tette székhelyévé, Güssing elvesztette a Batthyányak hatalmi centrumaként betöltött jelentőségét.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár, a hozzá tartozó kolostor és családi kripta történelmi jelentőségnek tudatában Fülöp herceg 1870-ben egy alapítványt hozott létre a güssingi vár fenntartására.  Mivel az alapítvány az első világháború utáni inflációs években tőkéjének nagy részét elveszítette, megoldást kellett találni, hogyan lehetne a vár és a kolostor fenntartását a jövőben is biztosítani. Ezen okból ajánlották az 1980-as években Burgenland Tartománynak, illetve a közszférának a Batthyány Fülöp herceg-féle alapítvány együttes kezelését.

A várat azóta a Néhai Batthyány-Strattmann Fülöp herceg Alapítványa vezeti.

A várudvaron fantasztikus kilátást kínáló terasszal ellátott étterem működik, ahol hétvégente esküvőket is rendeznek. A hangulatos gyógynövénykertben, évszázados, történelmi kulisszák között tartható meg a szertartás is. Persze, amikor már "felöltöztetik" a székeket és a padokat, akkor sokkal ünnepélyesebb és szebb az egész. A polgári esküvőkhöz még a vár képtára – az egykori lovagterem – kínálkozik ideális helyszínként. Az egyházi esküvőhöz a várkápolna nyújt hangulatos légkört, míg a várétteremben akár 150 fős vendégsereg is kényelmesen elfér.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várfalról is meseszép a kilátás a városkára, a halastavakra és a messzebb húzódó dombokra.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Remélem kedvet kaptatok egy várlátogatáshoz, és ha az idén már nem is, de jövőre útba ejtitek ezt a különleges várat.

(Valljuk be, hányszor léptük már át a határt Rábafüzesnél, és haladtunk tovább Fürstenfeld és Graz irányába, és robogtunk el így emellett a gyöngyszem mellett. Pedig csak az első faluban (Heiligenkreutz) el kell fordulni észak felé és már pár km után már meg is pillanthatjuk a várat.)

Ausztria Burgenland várak Güssing

És még egy apró érdekesség a településhez: itt, Németújváron született 1921. január 13-án Csákányi László színművész.

A vár története és információk egy része a Batthyány család honlapjáról (www.batthyany.at) származik.

Ausztria Burgenland várak Güssing

És ha már erre jártok, a Graz felé vezető úthoz szintén nagyon közel van, csak a másik irányba, a riegersburgi misztikus és boszorkányos vár, ahol három különböző kiállítás nézhető meg, és hasonló üvegsiklót is találunk.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

0 Tovább

Természeti élménymúzeum egy reneszánsz kastélyban - Lackenbach

Egy reneszánsz kastély, amely interaktív természeti élménymúzeummá alakult: a Lackenbachi kastélyban található állandó kiállítás interaktív módon mutatja be a bennünket körülvevő világot, ahol kicsik és nagyok egyaránt megszagolhatják, megtapogathatják és meghallgathatják a természet csodáit. Itt még a múzeumokhoz amúgy szkeptikusan közelítők sem fognak unatkozni! Irány Lakompak/Lackenbach!

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Hol található? Ausztriában, Burgenlandban, Lakompak, vagyis Lackenbach településen, a Kópházai határátkelőtől 18 km-re. Térképen ITT!

A lachenbachi a harmadik burgenlandi Esterházy kastély, mely ma is a család tulajdonában van, és melyet az Esterházy Magánalapítvány működtet, a Fraknói vár és az Eisenstadti kastély mellett.

A kastély főkapuja felett az Esterházy és a Dersffy-címer, valamint egy 18. századi Mária-szobor látható.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Lakompak várkastélyát 1548 és 1552 között egy korábbi vizivár helyén Erasmus Teuffl építtette. Az újjáépített kastélyt 1553-ban egy adásvételi szerződésben említette Oláh Miklós esztergomi érsek.

A kastélyt nemcsak gazdasági és közigazgatási célokra szánták, hanem kényelmes otthonnak is alkalmas lett, hiszen sokkal komfortosabb volt, mint a közeli, katonai célokat szolgáló erődök.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A lakompaki uradalmat Dersffy Orsolya örökölte, akit 1612-ben gróf Esterházy Miklós vett feleségül, így ezen házasság által a kastély az Esterházy család birtokába került.

1628-ig a reneszánsz stílusú Lakompaki kastély volt az Esterházyak fő rezidenciája. Itt volt a nádori hivatal is, hiszen 1625-től Esterházy Miklós nádor volt. 

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1620 szeptemberében Lakompak határában döntő csatát vívtak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai a császáriakkal, a fejedelem serege itt szenvedte el első vereségét, sőt kapitányuk, Tarródy Mátyás is elesett. A győztes Esterházy Miklós 1622-ben síremléket állíttatott neki, amely a településen ma is látható.

A reneszánsz stílusú épület az Esterházy család egyik legrégebbi székhelye, fekvése idilli: Burgenland középső részének lapályos vidékén áll.

Az 1806-ban bekövetkezett hatalmas tűzvész után a kastély északnyugati szárnyát lebontották.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

1940-ben a németek az Esterházy birtokon cigánytábort létesítettek, ahol több ezer cigányt, többségben burgenlandi romákat tartottak fogva. A tábort 1945 márciusában szabadította fel a szovjet hadsereg.

A kastély mögötti kert, arborétum természetvédelmi terület. A gyönyörű parkban egyedülálló és különleges, a 19. században telepített gyümölcsfák is találhatók, valamint a 17. századból származó, mesterségesen épített "királydombok".

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az arborétumba rendszeresen indítanak izgalmas és informatív vezetett túrákat is, melyek a reneszánsz időkbe röpítik vissza a résztvevőket. Néhány korabeli kerti praktikát ma is ki lehet próbálni a kiskertekben.

A parkban romantikus sétányok vezetnek, ott kanyarog a Selitzabach patak, és a szakértő vezető a különleges növény- és állatvilágra is felhívja a figyelmet.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A parkban a ritka, őshonos növények mellett több mint 100 éve telepített mamutfenyők és más egzotikus faóriások is találhatók. A park vezetett túrái minden hónap utolsó péntekjén indulnak. Ezután 18 és 22 óra között "hűsítő péntek" programot tartanak, ahol a zenét dj-k szolgáltatják, és finom koktélokat is lehet kóstolni.

A fák között pedig klassz játszótér is található.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Nemrég a kastély kibővítésével új előadóterem, rendezvénytermek és kávézó jött létre, melyek új lehetőségeket is kínálnak a kastély kihasználásában.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

De persze a kastély fő látnivalója a természeti kiállítás. A modern természeti élménymúzeumban minden a természet körül forog. 

Különböző földrajzi képződmények és növényi társulások ismerhetők meg közvetlen közelről. A látogatók az erdőkben, mezőkön, a folyók és tavak mentén kialakult élettereket különféle perspektívákból, interaktív kiállítás formájában ismerhetik meg.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Az innovatív prezentáció során ugyanakkor az emberiség történetét, a régészetet, az erdőgazdálkodást, a megújuló energiákat vagy a környezetvédelmet érintő témák is előtérbe kerülnek.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A látogatók találkozhatnak a szagok bárjában, majd vethetnek egy-egy pillantást a kitömött állatokkal berendezett, részletesen kidolgozott jelenetekre.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A kiállítás másik fókuszában a vadászat áll, a kőkortól napjainkig, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

A gyerekeknek pedig mindenféle érdekes, szórakoztató és izgalmas feladatokat, látnivalókat alakítottak ki.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Április 1-től július 31-ig érdekes időszaki kiállítás is megtekinthető a kastélyban, melynek címe Pop-up-Nature,  Varázslatos állatvilág értékes könyvekben Vojtech Kubasta cseh művész háromdimenziós alkotásaival. A kiállítás több mint 200 témabeli könyvet mutat be átfogó képet nyújtva Kubasta műveiről, az eltérő illusztrációs és pop-up technikájáról.

Nyitva tartás:

április 1. és június 30. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

július 1. és augusztus 31. között
naponta 9 - 17 óra között

szeptember 1. és december 17. között
péntektől-vasárnapig és osztrák ünnepnapokon 9- 17 óra között

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

Belépőjegy árak (2017):

 • felnőtt 6 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 5 Euro
 • családi jegy (szülők vagy nagyszülők + két max. 16 éves gyerek részére) 13 Euro

Niederösterreich-Card használatával ingyenes a belépés.

Ausztria Burgenland Esterházy kastély várak Lackenbach

És ha már erre jártok, feltétlenül nézzetek még szét Burgenlandban, mert számtalan látnivalót kínál. Valamint keressétek fel az Esterházy család másik két várát-kastélyát is, a Fraknói várat és az Eisenstadti kastélyt. Persze nézzétek meg a határ innenső oldalán lévő Fertődi Esterházy kastélyt is, hiszen az is csodálatos.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia, a burgenland.info és az ausztria.info oldalakról származott. Négy fotó pedig a burgenland.info oldalról származik.

0 Tovább

Bepillantás a főúri pompa kulisszái közé - Esterházy kastély, Eisenstadt

Eisenstadt (magyar nevén Kismarton) a napos Burgenland fővárosa. Az Esterházy család és Haydn városa. Főúri pompa, kellemes parkok, különleges templomok, fülbemászó zenék, rengeteg virág, rendezett belváros, tisztaság és egy csomó látnivaló.

De a legfőbb látnivaló az Esterházy család pompás kastélya a város központjában. A "kastély fénypontjai" kiállítás pedig betekintést ad az Esterházy hercegek és hercegnők főúri világába. Kicsit visszarepít az időben, és a szobákban álmodozhatunk kedvünkre. :)

A karizmatikus Esterházy hercegek évszázadokon át alakították Európa történelmét. Hercegi cím birtokosaként, diplomataként és hadvezérként szereztek dicsőséget maguknak és hazájuknak egyaránt.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Hol található? Ausztriában, Burgenland tartományban, Soprontól 22 km távolságra. Térképen ITT.

Az eisenstadti Ausztria egyik legszebb barokk kastélya, amely napjainkban múzeumnak, kutatási központnak, az Esterházy család egyedülálló magángyűjteményének és kulturális rendezvényeknek ad otthont. Adjuk hát át magunkat a hely varázsának, amely számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, és ahol egykoron Nelson admirális Haydn zenéjét hallgatta.

Az Esterházy hercegek gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően legendás kincseket és ritkaságokat hagytak az utókorra. A kastély nemcsak Eisenstadt, hanem egész Burgenland legjelentősebb kulturális emlékhelye és turisztikai célpontja.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély helyén már a 13. században állt egy vár, amit később átépítettek és kibővítettek. Előbb a Kanizsai család, majd az Esterházy család tulajdonába került az itteni birtok. 1663 és 72 között Esterházy Pál építtette át a várat, mert nem felelt meg a főúri lakhelyről alkotott elképzeléseinek.

A kastély elején helyezték el a magyar vezéreket ábrázoló mellszobrokat, amelyek között középen Esterházy Miklós nádor és Esterházy Pál mellszobra található. A homlokzaton 16 magyar vezér látható: Zoltán, Vérbulcsú, Géza, Szabolcs, Örs, Lehel, Kund, Gyula, Árpád, Álmos, Béla, Buda, Attila, Keme, Kadocsa és Keve.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély külső oldala a 19. században kapta mai egységesen sárga színét, belül viszont a szürke különböző árnyalatai láthatóak.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A gazdag stukkódíszítést a felső-itáliai Andrea Bertinalli mester készítette. Többek között tőle származnak a főhomlokzat, valamit az udvari homlokzat pár­kány­zata alatt és a kastélyudvar pilasztereinek talpazatán található torz­fej­stuk­kók is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A barokk korban népszerű torzfejstukkódíszekről számos legenda kering. Az egyik szerint a rossz szándékú és önző udvari tisztviselők visszatartották a stuk­kókészítőket megillető munkadíjat, és azt saját szórakozásukra költötték. A ke­resetüktől megfosztott művészek pedig bosszúból e tisztviselők – grimasztól eltor­zult – arcait örökítették meg.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az igazság azonban az, hogy már a gótikában is megjelentek az épületeken, a vízköpőkön a bajelhárító szörnyek, torzlények és sár­kánygyíkok, de a barokk korban különösen kedvelt stukkódíszek között is ta­lá­lunk ilyen torzfejeket. (Azért vannak köztük szimpatikusak is.) :)

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastélyt mély vizesárok vette körül, melynek külső bélésfalainak vastagsága akár a négy métert is elérte. Az egyetlen bejárat a kas­tély­ud­var­ba vezető felvonóhíd volt.

A kastély elkészülte után nem sokkal már felújításokat végeztek, majd egy na­gyobb építési munkálat során mindkét lépcsőház felújításra került, amelyek így a 18. század közepére elnyerték mai formájukat.

Esterházy Antal herceg rövid kormányzása alatt (1790-1794) említésre méltó épít­ményt emeltetett: a hercegi istálló- és főőrségi épületet. Az épület a kas­téllyal szemben található, és két különálló szimmetrikus szárnyból áll, amelynek hom­lokzatát egy hatalmas toszkán oszlopsor alkotja. A bal oldali keleti szárny­ban kerültek kialakításra a hátas- és hámos-lovak istállói, ahol a lovak márványitatókból ihattak, valamint a szekérvár. A jobb oldali szárny adott otthont a hercegi gránátos főőrségnek.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Ezt követően betemették kastélyárkot, amelyet már régen nem töltöttek fel víz­zel, és megépítették az így alacsonyabbra került kastélytérre vezető lépcső­rend­szert is.

A kastély számára II. Miklós, Esterházy Antal fia idejében jött el a második fénykor. Rezidenciája klasszicista stílusban történő át­é­pí­té­sé­hez és kibővítéséhez sikerül megnyernie a francia Charles Moreau építészt, aki a for­radalmi klasszicizmus egyik legismertebb képviselője volt. Moreau a keleti és a nyugati oldalhoz egy-egy három­e­me­le­tes oszlopcsarnokos épületet tervezett. A keleti épület a színháznak és az ope­rá­nak, a nyugati bővítés pedig az Esterházyak képtárának adott volna helyet. A ter­vezett hozzáépítésekkel a kastélyfront hossza háromszorosára növekedett vol­na. A kastély kert felőli oldalának átépítése 1803-ban kezdődött Ehmann hercegi épí­tész vezetésével. A park felőli két tornyot részben lebontották, majd újra fel­húz­ták, ezután mind a négy torony egységes alacsony sátortetőt kapott. Moreau hatalmas, húsz korinthoszi oszlopon nyugvó tetővel fedett bejáratot épített, amelyhez mindkét oldalon egy tágas felhajtó csat­la­kozott.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

1809-ben azonban a Moreau által elképzelt projekt munkálatait le kellett állítani, mi­vel a franciák elfoglalták Kismartont. A herceg napóleoni háborúk során ke­let­kezett nagy adósságai, valamint a tömérdek pénzt felemésztő életvitele miatt a kas­tély további átépítésére nem nyílt lehetőség. A jelenlegi épület ezért csak töredékében tükrözi az eredeti grandiózus terveket. A kiállításon meg­te­kint­hetőek a látványtervek, bemutatják milyen lett volna a kastély, ha befejezik az építkezést.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az 1945. év gyökeres változást hoz a kastély rendeltetését illetően. A II. világháború utáni megszállás időszakában ugyanis az elkövetkező 10 évre a kastély épületében kapott helyet a burgenlandi tartományi kormány hivatala, majd ké­sőbb a tartományi bíróság is. A burgenlandi tartományi kormány a történelmi épület fontosabb részeit 1969-ben ismét bérbe vette.

A kastély 2010. január 1-én 40 év után került vissza az Esterházy családhoz, ekkor az Esterházy Magánalapítvány kulturális központjává és kiemelt rendez­vény­hely­szí­névé vált. A fény­ű­ző­en berendezett pompás termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet cent­ru­má­nak számít: az épület különböző ünnepségek és társadalmi események pazar szín­helye.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély a századok során nemcsak reprezentatív szerepet töltött be, ill. nemcsak a legfelsőbb társadalmi osztályok lenyűgöző ünnepségeinek színtere és illusztris vendégek szálláshelye volt, hanem elsősorban az Esterházy hercegnék életének színhelyéül szolgált. A kastély idegenvezetője a "Hercegnői lakosztályok" kiállításán három hölgy életét, életének színterét mutatja be.

A három hercegnő:

 • Maria Josefa Hermenegilda született Liechtensteni hercegnő, II. Esterházy Miklós felesége, Joseph Haydn lelkes támogatója,
 • Maria Theresia született Thurn und Taxis hercegnő, III. Esterházy Pál Antal felesége, a bécsi kongresszus alkalmából összegyűjt előkelő társaság által ünnepelt szépség, és
 • Lady Sarah Frederica született Child-Villiers, III. Esterházy Miklós felesége

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők a kiállítás erejéig kiléphessenek férjeik árnyékából. Megismerhetjük milyen életútra voltak hivatottak, hogyan illeszkedtek be a reprezentáció és a politikai szerepek szövevényébe, melyek voltak személyiségük jellegzetes vonásai, hogyan alakultak mindennapjaik, ünnepeik, és családi életük.

Közben a kastély szebbnél szebb helyiségeit ismerhetjük meg.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának termei a mindenkori hercegnő lakosztályait képezték.

Az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményéből származó egyes XIX. századi antik bútorokat első ízben állították ki a lakosztályokban, hogy azok hozzájárulhassanak a  hercegnék életének méltó bemutatásához.

A hercegnői lakosztályok közelében található félemelet szintén először került megnyitásra a látogatók előtt. Itt a főurakat és úrhölgyeket kiszolgáló társalkodónők és szolgák életterébe pillanthatunk be.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Ezek a bútorok természetesen nem olyan díszesek és különlegesek, mint az alsó szinten láthatóak, de az intarziás parketta és a tapéta itt is a kastély pompáját mutatja.

Az Esterházy család a cselédjeit taníttatta, képezte, szolgálatuk után nyugdíjat is kaptak és a gyermekeikből nevelték ki az utánpótlást.

A félemelet egy gyönyörű vas csigalépcsőn keresztül is megközelíthető.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A vezetett túra pedig a kastély csodálatos kápolnájában ér véget, ahol még Haydn zenéjét is meghallgathatjuk.

A régi vár nyugati szárnyában még a kastély nagy átépítése előtt átalakítottak kápolna céljára egy termet, amelyet az esztergomi érsek 1660-ban szentelt fel.

A barokk átépítés során a belső tér elnyerte azt az előkelő barokk díszítést, amelyet mind a mai napig megőrzött. Az emeleti páholysorok a hercegi család tagjai, a földszint pedig az alkalmazottak és a nép számára voltak fenntartva.

A jobb mellékoltár Szent Konstantin mártír, a kereszténységre áttért római legionárius ereklyéjét rejti. A relikviát XI. Ince pápa ajándékozta I. Esterházy Pál hercegnek köszönete és elismerése jeléül a török ellen vívott harcban való érdemeiért.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az átépített kastélykápolna új orgonát is kapott, melynek készítésével I. Esterházy Pál a bécsi Daniel Bauer orgonakészítőt bízta meg. Az új orgona egy „finom kidolgozású, három szoborral díszített hangszer” lett, amely a kórus teljes hátsó falát elfoglalta. A jelenleg a kápolnában található orgona egy – Joseph Haydn idejéből származó – eredeti hangszer, amelyet a XIX. század első negyedében készítettek, és a klasszicizmus korának legfontosabb és legreprezentatívabb osztrák orgonájaként tartanak számon.

A kastély másik felében pedig "Az Esterházy-kastély fénypontjai" kiállítás látható. A kiállítás egyedülálló módon mutatja be a kastély gyűjteményeiből származó különleges tárgyakat, és érzékletes módon enged betekintést a hercegi család életmódjába.

Itt a belépés előtt audio guide-t kérhetünk, amiről érdekes és részletes leírásokat hallgathatunk a termekről és lakóikról egyaránt.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az Esterházy-kastély termeiben az építészettörténet, és az Esterházy hercegek életének három évszázada követhető nyomon. A kastély keleti szárnyában lévő hercegi gyűjtemény – nagyközönség számára eddig be nem mutatott – válogatott kincseket vonultat fel.

A XVIII. században egyre szorosabbá váló távol-keleti kereskedelmi kapcsolatok hatására az Esterházyak – mint csaknem mindegyik más európai nemesi család tagjai is – élénk érdeklődést mutattak a kínai divat iránt. II. Antal ezért elrendelte egy kis kínai szalon berendezését. A színezett papírtapétákat eredeti kínai fametszetek alapján készítették, és a mintákat virágmotívumos girland-, valamint madár- és pillangóábrázolásokkal egészítették ki. A három visszatérő motívum (petárdák kilövése, tücsökviadal, lótuszvirágcsokor) a kínai polgári családok újévi szokásait eleveníti meg. 

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Fő attrakciónak számítanak többek között a frankenthali manufaktúrában készült porcelánok, a bécsi Würth cég által készített ezüst étkészlet, mely az empire korból fennmaradt legnagyobb ezüstkészlet a világon, és a szintén empire stílusú ingaóra a hozzátartozó két gyertyatartóval.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kismartoni kastély vendégei között számtalan ismert, történelmi sze­mé­lyi­sé­get tartanak számon. Zsigmond király 1392-ben, I. Lipót 1618-ban, Mária Terézia 1742-ben járt itt. Nelson admirális 1800-ban volt a kastély vendége. Beethoven 1807 szeptemberében az általa komponált C-dúr mise bemutatója miatt tartózkodott itt. Ferenc Károly főherceg 1819-ben, fia I. Ferenc József csá­szár pedig 1881-ben volt a kastély vendége.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Haydn Terem az Esterházy-kastély büszkesége, amely méretében és be­ren­de­zé­sében az Esterházy hercegek politikai, gazdasági és kulturális jelentőségét tük­rözi. Mára a világ legszebb és akusztikailag legjobb koncerttermei között tartják szá­mon. A terem névadója a híres zeneszerző Joseph Haydn, aki majd­nem 40 évig állt az Esterházyak szolgálatában, és sok művét Kismartonban kom­ponálta.

A Haydn Termet I. Esterházy Pál idejében az Itáliából származó építész, Carlo Martino Carlone tervei alapján építették meg. A terem az északi szárny nagy részét elfoglalja, és három emelet magas.

A terem kiváló akusztikájának köszönhetően évente több mint 100 koncert helyszínéül szolgál. A gyakori, részben napközben tartott koncertek miatt a Haydn Terem látogatása korlátozott, csak a zenei rendezvények idején kívül látogatható.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Az utolsó hercegné Esterházy Melinda (született: Ottrubay Melinda) balett-táncosnő volt. 1933-ban került a Budapesti Operaház balettkarába, majd 1937-től magántáncos, 1942-től első magántáncos volt. Karrierjének csúcsán ismerkedett meg V. Esterházy Pál herceggel, akihez 1946-ban hozzáment feleségül és feladta balett-táncosi pályáját.

A kiállításon bemutatják Esterházy Melinda táncosnői múltját, életét is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Férje, V. Pál, az utolsó Esterházy herceg 1989-ben bekövetkezett halála után a hercegné a legbizalmasabb tanácsadói segítségével alaposan fontolóra vette, hogyan lehetne megőrizni a utókor, és így Ausztria és Közép-Európa számára ezt a jelentős örökséget. 1994-ben megalapították az első központi magánalapítványt.

Esterházy Melindának és testvérének, Ottrubay Józsefnek kitűzött célja volt, olyan struktúrát létrehozni, melynek segítségével a jövőben lendületesen növekvő gazdasági vállalatok jönnek létre. Olyan vállalatok, amelyek hosszútávon és tartósan képesek megbirkózni a nagy műemléképületek (Fraknó vára, Lackenbach-i és Eisenstadt-i kastély) és számos további történelmi tárgy, valamint majorudvarok, régi lakóházak, kulturális színterek (úgymint a Szentmargitbányai Kőfejtő) és sokminden más fenntartásának hatalmas anyagi terhével. Az alapítványok másik fontos célja a jelentős gyűjtemény, melynek egy része érintetlenül hevert a kastélyok padlásán, tudományos feldolgozása, restaurálása és attraktív kiállítások keretében a közönség elé tárása.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Fontos tudni, hogy az alapítványok fennállásuk óta több mint 50 millió eurót ruháztak be a történelmi műemlékek és a gyűjtemények megőrzésébe és az adott célnak megfelelő átalakításába. Alig van még egy olyan magántulajdonú vállalat Ausztriában, amely tulajdonképpen állami támogatás nélkül ilyen jelentős mértékű befektetéseket hajtott volna végre értékes kulturális javak fenntartása céljából.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A hercegné és az alapítványok által az utóbbi tíz évben a kiemelkedő műemléki épületek és jelentős gyűjtemények gondozása érdekében tett hatalmas erőfeszítések jól bizonyítják a család és a régió történelmével való szoros kapcsolatot. Nincs még egy olyan nemesi dinasztia Ausztriában, amelynek története és kulturális javai szélesebb körben és vonzóbb módon lennének elérhetők az Ausztriából és külföldről érkezők számára.

Az Esterházy-alapítványok jelenleg évente összesen több mint 400.000 látogatót fogadnak, így fontos turisztikai vonzerőt jelentenek Burgenlandban.

Nemrég új időszakos kiállítás is nyílt a kastélyban, mely az utolsó hercegi pár életét mutatja be 5 felvonásban.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Melinda hercegnéről (1920 – 2014) készült kiállítás egy rendkívüli asszony életét mutatja be a látogatóknak, akik nemcsak operaházi környezetben ismerhetik meg Esterházy Melindát közvetlen közelről, hanem magánemberként is. Magasra ívelő karrierjének fontos eseményei, valamint színpadi léttől független életének boldog és szomorú pillanatai elevenednek meg. Nem mesehős, hanem olyan személyiség karakteres képe bontakozik ki, aki egyre sokrétűbbé válik a rá mért feladatok révén.

Izgalmas felfedezések várják a látogatókat a kastély 500 éves pincéjében, itt található ugyanis Ausztria legrégebbi bormúzeuma. 1666-ban a kastély pincéjében már 280 ezer liter bort tudtak tárolni és a kastélyban szolgálóknak, köztük Haydn-nak is borban adták ki a fizetséget.

A kastély ódon pinceboltozatai biztosítanak helyet Ausztria legnagyobb bormúzeumának. A tekintélyes gyűjteményben több mint 700 lebilincselően érdekes kiállítási tárgy látható, amelyek segítségével történelmi és kultúrtörténeti áttekintést kaphatunk a nagy hagyományokra visszatekintő burgenlandi szőlőművelésről. Többek között Burgenland legnagyobb – eredetiben fennmaradt – boroshordója, illetve legrégebbi bálványos szőlőprése is megtekinthető.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Haydn-explosiv kiállítás keretében multimédiás tájékoztatók, projekciós installációk és Haydn zeneműveinek meghallgatásával valamint a nagyszerű kiállítási tárgyak megtekintésének segítségével megismerhetjük Haydn életét az eisenstadti kezdetektől a londoni hírnevén át egészen időskori alkotásaiig. Láthatjuk a mester magánjellegű és szakmai kéziratait és eredeti hangszereket, mint például patronálójának, Maria Josepha Hermenegilda hercegnőnek a kalapácszongoráját is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Haydn egyik fő feladata abban állt, hogy operákat komponáljon, és így elégítse ki Esterházy „Fényes” Miklós herceg reprezentatív operabemutatók iránti csillapíthatatlan igényét. Haydn elsősorban az olasz vígoperák felé fordult, és a nagy költő, Carlo Goldoni librettóit zenésítette meg, hogy az Eszterházán (Fertődön) bemutatott operáknak olaszos hangulatot kölcsönözzön.

A kastély parkja egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. A majdnem 50 hektáros parkban négy tó, számos egzotikus fa és cserje található.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A parkban a Leopoldina-tó partján egy mesterségesen kialakított sziklás dombon a Leopoldina-kápolna áll. A kápolnában Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről carrarai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett lánya, Leopoldina emlékét.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A parkban továbbsétálva szép pálmaházra bukkanunk. A ma is látható Orangerie-t és még további pálmaházakat az 1800-as évek elején építették.  Az Orangerie nagyon szépen fel van újítva és ma is citrusokat és trópusi növényeket nevelnek benne.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

Meg ilyen különleges alakú bokrokat. :)

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A park délkeleti bejáratánál lévő Maschinenteich, Gépház-tó prózai nevét az eredeti rendeltetéséről kapta. Ez a kis tó az egyetlen a parkban, melynek vizét természetes forrás táplálja. Már 1750 körül a tó vizét egy úgynevezett "vízgép" igavonó állatok segítségével felpumpálta a park magasabban fekvő részeibe, ahol öntöztek vele. Később ez a vízgép nem működött már jól, ezért II. Miklós herceg 1803-ban vásárolt egy Watt-féle gőzgépet. Ehhez építették a gyönyörű, görög kereszt alaprajzú épületet, melyben a mesterséges vízeséseket működtető gőzpumpát elhelyezték. Ma itt van a városi strand, a parkfürdő bejárata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A park legmagasabban fekvő tava az Obeliszk tó, mely a nevét az 1871-ben III. Esterházy Miklós herceg által, a 31 éves korában elhunyt felesége, Sarah Child-Villiers of Jersey emlékére emeltetett oszlopról kapta.

A magasan fekvő tavat az 1805 és 1808 között lefektetett Buchgraben-vízvezeték és a Gépház tó vize táplálta úgy, hogy az 1803-ban üzembe helyezett gőzgéppel pumpálták fel a vizet a Gépház tóból. A kis tó funkciója a víztárolás volt, innen öntözték a kert egyes részeit. Először a Pálmaház üvegházaihoz vezető vízvezetéket építették meg, majd 1817-ben az építés alatt álló vízeséshez vezetőt a Leopoldina templomnál. 1991-ben sikerült a súlyosan megrongálódott Buchgraben-vízvezetéket rendbe hozni és az Obeliszk tavat újra feltölteni vízzel.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A kastély parkja ingyenesen bejárható, a kastély kiállításaira pedig a következő belépőjegy árak vannak:

Kastélyvezetés - hercegnői lakosztályok (magyar nyelven minden nap 10:30 és 15:30 órakor, március 18-tól október 31-ig 12:30-kor is)

 • felnőtt jegy 11 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 9 Euro
 • családi jegy 23 Euro

Haydn belépő (Haydn explozív és az Esterházy-kastély fénypontjai kiállítás egyéni megtekintése)

 • felnőtt jegy 11 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 9 Euro
 • családi jegy 23 Euro

Bormúzeum (vezetés nélkül látogatható)

 • felnőtt jegy 7 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 5 Euro
 • családi jegy 15 Euro

Esterházy Melinda kiállítás

 • felnőtt jegy 9 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 7 Euro
 • családi jegy 19 Euro

Kastély-gyűjtőjegy (a kastély valamennyi kiállítására)

 • felnőtt jegy 19 Euro
 • kedvezményes és csoportos jegy 17 Euro
 • családi jegy 38 Euro

A családi kedvezményt szülők vagy nagyszülők két, legfeljebb 16 éves gyerekkel vehetik igénybe. Gyerekeknek a belépés 6 éves korig ingyenes. Csoportos kedvezmény 20 főtől jár.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A Eisenstadti Esterházy kastély általános nyitva tartása március 15-től november 14-ig minden nap 9 és 18 óra között, november 15-től március 14-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9 és 17 óra között.

És ha más várak is érdekelnek benneteket, mindenképpen ajánlom az Esterházyak kincstárát, a Fraknói várat, ahol szintén nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re. És egy picit messzebb is ajánlom figyelmetekbe a középkori vámszedő helyet: Mauterndorf várát, amiből később Csipkerózsika vára lett.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt Esterházy kastély várak

A fotók közül néhány és az információk egy része a kastély honlapjáról, az esterhazy.at, valamint az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.

0 Tovább

Zene, kastély, történelmi belváros - Eisenstadt

Egy bájos kisváros a határ túloldalán Eisenstadt, a napos Burgenland fővárosa. Az Esterházy család és Haydn városa. Főúri pompa, kellemes parkok, különleges templomok, fülbemászó zenék, rengeteg virág, rendezett belváros, tisztaság és egy csomó látnivaló.

Mindenképpen érdemes egy napra kiugrani, vagy útközben beugrani, mert megéri. Mutatom, hogy miért! Hagyjuk magunkat mi is elvarázsolni Haydn városában, Kismartonban.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Burgenland tartományban, Soprontól 22 km távolságra. Térképen ITT.

Persze a városka legfőbb látnivalója az Esterházy kastély. De én most ezt szándékosan a végére hagyom, mert általában ez kapja a legnagyobb figyelmet. Pedig sok más rejtettebb kincse, érdekes látnivalója van még a városnak.

A kastély mellett kezdődik a jórészt műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Eisenstadt, azaz Kismarton Bécstől 60 km-re, Bécsújhelytől 30 km-re, Soprontól 22 km-re, a Lajta-hegység lábánál, a Vulka völgyében fekszik. Nevét egykori templomának védőszentjéről kapta. Német neve "vasvárost" jelent, az egykori virágzó vaskereskedelmére emlékeztetve. Alig több mint 14 ezer lakosával Ausztria legkisebb tartományi fővárosa.

A sétálóutcában megannyi kirakat és kávézó csábít a nézelődésre, kikapcsolódásra. Itt található az a Pestis oszlop is, melyet 1713-ban emeltek a Szentháromság és a megkoronázott Mária tiszteletére. A talapzaton Szent Rókus, Sebestyén, Kajetán, Nepomuki Szent János és Szent Rozália látható, felettük díszes keretben a város címere.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Szintén a sétáló utcán található Eisenstadt városházája, melynek legrégebbi része a korai reneszánsz korszakból, 1560-ból származik. A város ekkor lett szabad királyi város. 1648-ban építettek át kicsit barokkos stílusban, és a vaskos tetőzet is akkor került rá.

A falon látható freskókat 1926-ban fedezték fel, de nagy valószínűséggel ezek is a korai reneszánsz korból származnak, bár később barokk stílusban átfestették őket. 1949-ben Rudolf Holzinger a régi minták alapján újrafestette és kiegészítette a freskókat.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Az allegorikus nőalakok a legfőbb erényeket jelenítik meg: a hitet, a reményt, a szeretetet, az igazságot, a bölcsességet, a bátorságot és a mértéktartást. A középső erkélytől jobbra bibliai jelenetek láthatóak.

Az épület belülről is lenyűgöző, az ülésterem reneszánsz mennyezete a 17. századból származik.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Eisenstadt területe már a római korban is lakott volt. Egykor vaslelőhely volt itt, és vaskereskedelmi központ. Írott formában először az 1264-ben Szent Márton tiszteletére szentelt kápolnájával kapcsolatban említik. 1373-ban Nagy Lajostól mezővárosi, 1388-ban Luxemburgi Zsigmondtól vásártartási jogot kapott. A területet birtokló Kanizsai család a 15. században hívta ide a ferences szerzeteseket, akik Szent János tiszteletére szentelt gótikus templomot építettek. Időközben a terület többször is gazdát cserélt (osztrák hercegek, majd a német-római császár is elfoglalta), 1622-ben kerül vissza Magyarországhoz. Ugyanebben az évben kapta meg a várost Fraknó várával együtt császári adományként Esterházy Miklós. 

A Szent Márton plébániatemplom hatalmas tornyával kiemelkedik a környék házai közül. 1495-ben készült el a főhajó. Az északi torony 1520-ban, míg a déli torony sohasem készült el. A dóm ma a város és az egyházmegye legfőbb, ugyanakkor az egyik legrégibb és legmodernebb temploma. Szinte valamennyi képzőművészeti stílus lenyomatát láthatjuk rajta.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

A templomot az 1904-es nagy felújítás idején látták el gótikus elemekkel, és a köríves ablakokat csúcsívesre cserélték, valamint üvegfestményekkel látták el őket. A presbitérium alatti kripta 1716-ból származik, melyben egészen 1962-ig temettek püspököket. A dómban található az úgynevezett "harmadik kismartoni kegykép", a Fájdalmas anya, mely a Mária kápolnában látható. 

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn Gasse-n található ferences templomot és kolostort még Kanizsai János, egri püspök alapította 1386-ban. Bár 1529-ben a törökök elpusztították, 1629-ben Esterházy Miklós gróf újjáépíttette. 1630-ban szentelték fel Szent Mihály tiszteletére és adták át a már 1625-ben megalakult ferences rendnek. A templom belsejében szép reneszánsz oltárok találhatók olasz mesterektől és a karzaton az egyik 18. századi Haydn orgona is megcsodálható. Az oldalkápolna ékessége egy kegykép, mely a híres Fekete Madonna másolata. Egy ferences szerzetes hozta magával Itáliából, és mivel a korabeli beszámolók szerint több csodálatos esemény is történt a "második kismartoni kegykép"-nek nevezett festmény előtt, a templom zarándokhely lett.

Ebben az utcában található Haydn egykori lakóháza is. Joseph Haydn 1766-ban lett az Esterházy család udvari zenekarának vezetője, akkor vásárolta ezt a barokk házat. A zeneszerző által 12 évig használt házban ma múzeum működik.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn-ház nyiva tartása általában március közepétől május 31-ig keddtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Június 1-től november közepéig hétfőtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Télen zárva.

Belépő jegy árak (2016.) felnőtt 5 Euro, diák és nyugdíjas 4,50 Euro, családi jegy (szülők vagy nagyszülők és 14 év alatti gyerekek) 11 Euro. Van továbbá egy kombinált belépő a Burgenlandi Tartományi Múzeummal, az 8,50 Euro.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn-Gasse házai mögött már a kastély parkja húzódik, ahol érdemes egy kellemes sétát tenni. A gyerekeket klassz játszótér is várja.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastély parkja egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. A majdnem 50 hektáros parkban négy tó, számos egzotikus fa és cserje található.

A délkeleti bejáratnál lévő Gépház-tó prózai nevét az eredeti rendeltetéséről kapta. Ez a kis tó az egyetlen a parkban, melynek vizét természetes forrás táplálja. Már 1750 körül a tó vizét egy úgynevezett "vízgép" igavonó állatok segítségével felpumpálta a park magasabban fekvő részeibe, ahol öntöztek vele. Később ez a vízgép nem működött már jól, ezért II. Miklós herceg 1803-ban vásárolt egy Watt-féle gőzgépet. Ehhez építették a gyönyörű, görög kereszt alaprajzú épületet, melyben a mesterséges vízeséseket működtető gőzpumpát elhelyezték. Ma itt van a városi strand, a parkfürdő bejárata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A parkban továbbsétálva szép pálmaházra bukkanunk. A ma is látható Orangerie-t és még további pálmaházakat az 1800-as évek elején építették. Akkor Európa egyik legjelentősebb építménye volt ez a gazdag növénygyűjteménye, a nagysága, sokrétűsége és a melegházak nagy száma miatt. Sajnos a második világháborúban súlyosan megsérült, illetve a melegházak egy részét a világháború után már nem használták, ezért ezeket lebontották. Azonban a megmaradt Orangerie nagyon szépen fel van újítva és ma is citrusokat és trópusi növényeket nevelnek benne.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A park egy másik tavának partján egy kis kápolna áll. A kastélypark művészileg legjelentősebb alkotása a Leopoldina-kápolna, melyet egy mesterségesen kialakított sziklás dombra emeletek. A mellette lévő hasadékból vízesés tör elő, melynek vize a Leopoldina-tóba ömlik. A kápolnában Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről carrarai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett lánya, Leopoldina emlékét.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A park túlsó végén visszatérve a városba Liszt Ferenc szobrát láthatjuk egy kis téren. Liszt Burgenlandban, Doborjánban (ma Raiding) született, apja az Esterházy család intézője volt. A szobrot Liszt 125. születésnapjára állítatták 1936-ban. A szobrot Járay A. készítette fehér márványból.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastélytól a másik irányba indulva először a kórháztemplom kerül utunkba. Az Irgalmasok Kórháza épületegyüttesének részét képező templomot 1739-ben Esterházy Antal herceg építtette. A főoltár 1768-ból származik és a templomban található az úgynevezett Haydn orgonák egyike is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Mindenképpen említést érdemel az Eisenstadt-ban található Burgenlandi Tartományi Múzeum, melynek állandó kiállítása a burgenlandi történelem, kultúra és identitás számos kincsét bemutatja. A természeti értékektől (geológia, biológia), az emberi tevékenységen keresztül (archeológia, művészet, történelem, néprajz) kínál a tárlat átfogó képet a tartomány fejlődéséről és sajátosságairól.

A múzeum nyitva tartása általában 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Január elejétől május 31-ig a hétfő szünnap, november végétől karácsonyig csak hétköznap van nyitva. Belépő árak felnőtt 6 Euro, diák és nyugdíjas 5 Euro, családi jegy 13 Euro és kombinált belépő a Haydn-házzal 8,50 Euro.

A Wiener Strasse-n tovább haladva egy térre érünk, ahol két nagyon különleges épületet találhatunk.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A "Szűz Mária látogatása" zarándoktemplom építése Esterházy Pál herceg megbízásából 1715-ben kezdődött, de csak 1765-ben folytatták, végül 1803-ban szentelték fel. A templom különleges értéke az 1797-ben készült, ma is működő orgona, melyen Haydn is játszott. A zeneszerző több miséjét is ebben a templomban mutatta be először, és végül itt talált végső nyughelyet is. Az északi torony alatt található a Haydn mauzóleum, melyet Esterházy Pál építtetett 1932-ben.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A templom kívülről nem túl impozáns, de a belseje gyönyörű. Hatalmas freskó díszíti a mennyezetet, melyet két kismartoni festő, a Cristian és Wolfgang Köpp készített 1722-ben, Krisztus mennybemenetele címmel.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Az oltárkép "Szűz Mária találkozása Szent Erzsébettel" Stefan Dorfmeister 1797-ben készült festményének másolata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város EsterházySzorosan a templomhoz építve magasodik a Kálvária-hegy. Esterházy Pál herceg kérte fel Felix Nierig ferences szerzetest, hogy építsen keresztutat és kegykápolnát Kismartonban. Az alapkövet 1701-ben tették le, 1705-re elkészült a kőtömbökből emelt kálváriadomb, és 1707-ben felszentelték a kápolnát is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

A kápolnába vezető széles lépcső két oldalán angyal szobrok állnak, a homlokzaton pedig az Esterházy család címere látható. Érdekessége, hogy a kis kápolna főoltára tulajdonképpen a keresztút első állomása. A barlangszerű fülkében Jézus az olajfák hegyén látható, előtte áll egy dúsan aranyozott baldachin alatt a kismartoni kegyszobor. Az 1690-ben készült, karján a gyermek Jézust tartó Madonna eredetileg Grosshöflein-ben volt. 1707-ben a kuruc csapatok támadása idején a környezetében minden leégett, de a szobor ép maradt. A csoda híre hamar elterjedt és a kegyszobrot Kismartonba vitték, ahova azóta is zarándokok ezrei érkeznek. A fából faragott, festett, öltöztetett, megkoronázott Mária balján ülő Jézus jobb kezét áldásra emeli, bal kezében pedig egy madarat tart.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kápolnától kanyargó folyosók mentén, barlangszerű bemélyedésekben, kis kápolnákban, fülkékben láthatjuk a keresztút stációit. Átalakítások után ma 24 stáció idézi életképszerűen Jézus történetét.

A városban több helyen nagy térképeken tájékozódhatunk, Haydn útja vezet végig a város látnivalóin.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

És a végére hagytam a legfőbb látványosságot, az Esterházy kastélyt. A kastély eredete egy 13. századi várra nyúlik vissza, amelyet később újra és újra átépítettek, valamint bővítettek. Mára a kastély betekintést ad az Esterházy hercegek főúri világába, valamint színvonalas kulturális rendezvények, hangversenyek helyszíne. (A kastély érdekes története, gazdag kiállítása mindenképpen megér egy külön mesét.) :)

Legfőbb állandó kiállítása során a kastély 300 éves építéstörténetét, az Esterházy hercegek műélvezetét és életvitelét ismerhetjük meg audio guide vagy élő idegenvezető segítségével.

Új, jelenleg is megtekinthető időszaki kiállításuk Esterházy Melindáról, illetve az utolsó hercegi pár életéről szól.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastély általános nyitva tartása március 15-től november 14-ig minden nap 9 és 18 óra között, november 15-től március 14-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9 és 17 óra között.

Belépő árak: kastélyvezetés felnőtt 11 Euro, kedvezményes 9 Euro, családi jegy 23 Euro. Esterházy Melinda kiállítás felnőtt 9 Euro, kedvezményes 7 Euro, családi jegy 19 Euro. Bormúzeum felnőtt 7 Euro, kedvezményes 5 Euro, családi jegy 15 Euro. Gyűjtő jegy a kastély valamennyi kiállítására felnőtt 19 Euro, kedvezményes 17 Euro, családi jegy 38 Euro.

Eisenstadt, vagyis Kismarton tehát egy bájos városka, tele látnivalóval és programokkal. A fentieken kívül van még Tűzoltó Múzeum, Burgenlandi Bormúzeum és Osztrák Zsidó Múzeum is. Meg lehet még nézni a Haydn konyhakertet, egy 17. századi zsidó temetőt, a Tartományi Galériát és a Találkozások Házát, valamint a kastélyparkban is van még látnivaló, ami most kimaradt.

Remélem kedvet kaptatok, és ha legközelebb arra jártok benéztek, vagy direkt rászántok egy-két napot, hogy bejárjátok Burgenland fővárosát!

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(Az információk nagy része az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

Szintén az Esterházy család tulajdonában és kezelésében áll Fraknó vára, ahol fantasztikus időutazásban lehet részünk. Nézzétek meg azt is!

És ha szeretitek a városokat, figyelmetekbe ajánlom még Ausztriában Mariazell-t, a zarándokok kedvelt uticélját, Murau-t a fa városát, Bad Ischl-t a császár nyaralóhelyét, Hallstatt-ot a só városát, Mauterndorf-ot, ahol pár száz éve megállt az idő, és Schladmingot, ami nyáron egy kis ékszerdoboz, télen meg hatalmas síközpont. Szlovéniában pedig a határ túloldalán lévő Lendvát, ahol szintén sok látnivaló van, többek között vár is.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Történelmi időutazás a Fraknói várban

Hobbi történészeknek fegyverkiállítást, borzongást kedvelőknek szellemes éjjeli tárlatvezetést, családosoknak egész napos elfoglaltságot kínál Fraknó vára, azaz Burg Forchtenstein.

Fraknó vára Burgenland egyik jelképe, közel van a magyar határhoz is. Remek egy napos kirándulás célpontja lehet az Esterházy család valamikori székhelye, ahol mindig van valami esemény, valami gyerek program is, ami az egész családot elvarázsolja. És már messziről látszik a dombtetőn.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Hol található? Ausztriában, Burgenlandban, Mattersburg (Nagymarton) mellett, Forchtenstein (Fraknó) falu fölött. Térképen ITT.

Bár úgy tűnik, magas dombon áll, azért elég jól megközelíthető autóval. A vár mögött nagy és ingyenes parkoló áll rendelkezésre.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Fraknó vagy Forchtenstein nevének jelentése félelmet keltő erődítmény. És valóban, a vár bevételével már a törökök sem próbálkoztak igen komolyan. 1605-ben Bocskay István, majd 1622-ben Bethlen Gábor seregeinek sem sikerült a várbevétel, és az osztrák csapatok is megkímélték. Így maradhattak fenn évszázadokon keresztül az itt őrzött kincsek.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A középkori várat a 14. század elején a Nagymartoni grófok építtették a település fölé magasodó, kb. 500 méter magas dolomitsziklára, akik aztán új lakhelyük után Fraknó urainak nevezték magukat. Később azonban pazarló életmódjuk miatt kénytelenek voltak elzálogosítani birtokaikat, köztük Fraknó várát is. A zálogjog először Albert osztrák herceget illette, ő továbbadta bátyjának, a leendő III. Frigyes császárnak. Hunyadi Mátyás 1488-ban visszaszerezte a várat, de 3 év múlva a Pozsonyi béke ismét Ausztriához csatolta. Ezt követően 135 évig osztrák uralom volt a várban. Bár a magyar országgyűlés többször követelte a terület visszacsatolását, az uralkodó nem akart lemondani erről a harcászati szempontból fontos erődről.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A várat várárok veszi körül, fölötte széles híd vezet a várba. A kapu feletti középső falfülkében Madonna, a két oldalán pedig Szent István és Szent Imre, valamint Szent László és Szent Vencel szobrai láthatóak.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A vár történetében jelentős fordulatot hozott az 1622-es esztendő, amikor Esterházy Miklós az északkelet-magyarországi munkácsi uradalmat átengedte Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek, cserében II. Ferdinánd császártól megkapta Kis­martont, Fraknó várát és az uradalmat, amely azóta is az Esterházy család bir­tokában van. Négy évvel később – amikor a területet visszacsatolták Ma­gyar­or­szághoz – az örökös grófi címmel együtt örökölhető birtokká vált. Gróf Ester­házy Miklós nádor ezután elkezdte a düledező vár hatalmas erődítménnyé való bő­vítését. Lerombolták az öreg falakat, csak a szilárdan álló öreg toronynak ke­gyel­meztek meg, de arra is ráépítettek egy emeletet. Elkészült az alaposan meg­erő­sített bástyaöv, 1632-től a várkápolnán, 1642-től pedig a kincstáron, illetve az új lakószárnyakon dolgoztak. A kétemeletes palota 1637-re készült el, a vár­ká­polnát 1642-ben szentelték fel. Az őrség kaszárnyáinak építését Esterházy Pál fe­jezte be 1660 körül.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az öreg torony biztosan az első várnak is része volt. Falainak vastagsága helyenként elérik a három métert. Földszintjén négyszögletű szoba van a Nagymartoniak - állítólag még az őshazájukból hozott - sasos címerével. Innen a falba épített szűk lépcső vezet le a háromrekeszes börtönbe. Ennek egyik helyiségéből, a padlózatban lévő csapóajtón keresztül egy 8 méter mély, ablaktalan pince nyílott, ahova kötélen engedték le a szerencsétlen rabokat.

A külső várudvaron a barokk stílusú, szépen restaurált Neptun kút fogadja a betérőt. Az 1640-ben készült kút eredetileg csatlakozott a vár vízvezeték-rendszeréhez. 2007 óta ismét működőképes, a tengeri szörny szájából csobog a víz Neptun lába elé. A kút fölött eredeti színekben pompázik az Esterházy család grófi címere.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A felső udvarba vezető kapu fölött latin nyelvű felirat a vár üzenete: „Engem, akit Ma­gyarország koronájáért adtak idegennek, gróf Esterházy Miklós nádor ritka hű­sége adott vissza ugyanannak a koronának. II. és III. Ferdinánd uralkodása alatt újjáépíttetett az országnak, utódjai és családja számára, a hűség, a szor­ga­lom példáját hagyva rájuk. Őrizzetek meg engem épségben.”

A kapu alatt ágyúk sora mellett haladhatunk el.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az Esterházy Pál által vezetett építési mun­ká­la­tok során a művészi elemekre is nagy hangsúlyt fektettek: az ellenálló erő­dít­ményt dekoratív falfestmények, szobrokkal díszített főkapuk, egy barokk lo­vas szo­bor, valamint egy 1707-ben felfüggesztett 2,5 m hosszú krokodil is éke­sí­tette. A krokodil tátott szájával kifelé néz, feladata, hogy elriassza a rossz szándékkal érkezőket. Hogy a krokodilnak köszönhető-e vagy sem, de soha senkinek nem sikerült elfoglalnia a várat. És ahhoz képest, hogy több mint 300 éves, egészen jó bőrben van ez a krokodil... :)

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A 17. századi magyar nemesi székhelyeket a külső és a belső barokk pompa jellemezte, aminek Fraknó vára az egyedüli teljes egészében megmaradt pél­dája. Miután I. Esterházy Pált 1687-ben birodalmi hercegi rangra emelték, a vá­rat hercegi törzshelyévé és műgyűjteményei központjává tette. A vár fal­fest­mé­nyekkel történő díszítése és lovas szobor felállítása 1691-ben zárult le: az át­a­la­kítások igazi udvari pompát kölcsönöztek a várnak.

A belső udvar közepén a hercegi rangot szerző, író, költő és zeneszerző Esterházy Pál lovas szobra áll. Az egy kismartoni mester által készített, 1691-ben felállított barokk műalkotást még életében, ereje teljében rendelte meg maga a herceg. Igenám, de akkoriban ilyen szobrot emelni csak a királyi család tagjainak/ról lehetett. Ezért a belső udvaron állíttatták fel ezt a lovas szobrot, ahol nem mindenki láthatta.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A belső udvar barokk díszteremként funkcionált, így ez volt a vár központja, ki­a­lakítását és tartalmát tekintve ez az épület fő látványossága. A secco-tech­ni­ká­val készült színpompás barokk falfestmények, oszlop- és párkány­ábrá­zo­lá­sa­ik­kal, illetve a 130 császári portréval a domború faldíszeket helyettesítik, mérete kö­zel 1000 négyzetméter. 1991 és 2005 között az Esterházy Magánalapítványnak sikerült a rendkívüli fal­fest­­mé­nyeket az osztrák műemlékvédelmi hivatal és a burgenlandi tartományi kor­mány segít­sé­gé­vel nagyszabású és költséges restaurálási munkálatoknak köszön­hetően helyreállíttatnia.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az épületegyüttes kiemelkedő értéke az Esterházy Miklós által épített vár­ká­pol­na. Itt tartotta es­küvőjét 1652-ben – megfelelő pápai engedéllyel – Esterházy Pál és unokatestvére Esterházy Or­solya. A Szűzanya ősi kegyképét 1656-ban elvi­tet­ték innen a búcsújáróhelyként ismert Bol­dog­asszony, azaz Frauenkirchen temp­lo­mába. Viszont itt kapott helyet a késő gótikus potten­dorfi szárnyas oltár, mely az Alsó-Ausztriai Pottendorf kastélya számára készült az 1450-es években, és ro­koni kapcsolatok révén került az Esterházy család tulajdonába. A szár­nyas ol­tár becsukott állapotában a bajban segítő, a pestistől védő szenteket ábrázolja, ün­nepi ol­dalán a Mária-szobor fölé csillagokkal díszített baldachin magasodik, és két oldalról Szent Ba­lázs és Szent Farkas kíséri. A kápolnában ma is tartanak es­küvőket, ünnepi fogadásokat.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A várban a nagy kandallókat, kályhákat, falfestményeket és csodálatos barokk ajtókat rej­tő történelmi helyiségeket az elmúlt években átfogóan restaurálták. A helyi­ségek a legmodernebb múzeumi és biztonságtechnikai megoldások szinte lát­ha­tatlan alkalmazása után újra a barokk eleven színeiben pompáznak.

Esterházy Miklós és Pál nádori pozíciója megkövetelte, hogy állandó, 300 fős hadsereget tartsanak fönt muskétások formájában, akik 1640-től kezdve Fraknón állo­másoztak. Így az Esterházy család mindig kivette részét nem csak a család, ha­nem az ország területeinek védelmezéséből is.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az évszázadok hosszú harcainak köszönhető a fegyvertechnika fejlődése is, és ezt a fejlődést mi is nyomon követhetjük a gyűjteménynek köszönhetően, megismer­ked­hetünk az elöltöltős kanócos, keréklakatos és kovakős puskákkal vagy kü­lön­bö­ző harci gépek, mint például a rakétavető egyik elődjének rajzaival is.

Kevesebb mint 100 év alatt tökéletesítették például a rendkívül alattomos hatású kézi üveggránát technikáját. A várban fellelhető, ilyen mennyiségben egyébként rit­kaságszámba menő üveggránát gyűjtemény nagy része feltehetőleg a közeli Kő­szegi hegységben található saját tulajdonú műhelyében készülhetett. A grá­ná­tok­hoz pontos feljegyzéseket is megőriztek, melyek megemlítik például, hogy nem csak az volt veszélynek kitéve, akire dobták a gránátot, hanem maga a grá­nát­vető is állandó élet halál között lebegett, akkoriban ugyanis még ki­szá­mít­ha­tat­lan volt a gránátok hatótávolsága.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Esterházy Pál az 1663 és 64-es törökök ellen folytatott összes ütközetben ott volt a költő Zrínyi Miklós oldalán. Első katonai szereplésének győzelmi em­lé­két, egy janicsár puskája agyarára vésett mondatot „Magam nyertem Fehér­vár­nál az első harczomon” a fraknói fegyvertár mindmáig őrzi.

Esterházy Pál ott volt Bécs 1683-as ostrománál is a várvédők között, a török ellen har­colva. Harcainak történelmi jelentőségéről III. Szobieszky János lengyel királlyal folytatott levelezése is tanúskodik.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A gyűjtemény vitathatatlanul legérdekesebb és egyben legbecsesebb tárgya a magyar koronázási zászló. A lenyűgöző méretű koronázási zászló a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredetiben fennmaradt koronázási országzászlója. A koronázási zászlóvivők a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból kerültek ki, őket a nádor és a királyi udvarmester nevezte ki. A XVII. századból származó Szent István koronát ábrázoló Magyar Királyság koronázási zászlaját Esterházy Miklós, 1625-től Magyarország nádora és a király helyettese vitte II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. július 1-i koronázásakor.
Kevesen tudják, hogy a koronázási zászlót vivője a ceremónia után meg is tarthatta, így került ez, és még másik két koronázási zászló is a vár kincstárába.

Az egyik vitrinben a légpuska ősét is megnézhetjük.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A napóleoni háborúkban tanúsított jeles hadviselést olyan emléktárgyak őrzik, mint például 32. számú gyalogezred zászlajának egy foszlánya, melyet 1813. október 16-án a lipcsei csatában Rigó Ferencz őrmester hősiesen megmentett, vagy a franciáktól zsákmányolt ezüst díszszablyák, valamint egy nem kisebb mél­tóságtól, mint az angol Lord Nelsontól származó szablyahüvely.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A várlátogatás során benézhetünk a valamikori konyhába is, ahol már egy kiépített mosogató is volt, mint kényelmi berendezés.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Utunk során különböző titkos és nem titkos átjárón, keskeny lépcsőkön, folyosókon haladunk keresztül.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

És iszonyatos mennyiségű fegyver, páncél és lószerszám gyűjteményt nézhetünk végig.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A végére már kicsit unnánk is egészet, de szerencsére hatalmas tudással és rendkívül jó humorral rendelkező, magyar idegenvezetők mesélnek a vár különböző helyiségeiben, így mindenhol előkerül valami jó sztori, vagy érdekes látnivaló, vagy történelmi ritkaságról szóló mese.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A nehezen megközelíthető vár nem volt igazán kellemes lakóhely. Télen a szobákat nem lehetett felfűteni, szeles időben különösen ridegnek bi­zo­nyult a hatalmas erődítmény. Ezért miután felépült a lényegesen lakályosabb kis­martoni (eisenstadti) kastély, a herceg oda költözött családjával, Fraknó pedig megmaradt a család jól őrzött kincsestárának.

Nem is akármilyen ez a kincstár, egy titokzatos csodavilág, a legkülönfélébb ritkaságok gyűjteménye. Az Esterházy kincstár az egyetlen, eredeti helyén megőrzött művészeti és csodakamra gyűjtemény, ezzel Európában is egyedülálló.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A kincstár kulcsai három különböző személynél voltak. A bonyolult zárszerkezetekkel felszerelt titkos ajtókat csak úgy tudták kinyitni, ha mindhárom személy egyszerre volt jelen a saját kulcsával.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A földrészünkön egyedülálló kultúrtörténeti ritkaságok gyűjteménye nemcsak a turisták, hanem a tudósok és kutatók számára is élmény.

Esterházy Pál herceg értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus preparált álla­tokat, és ritkaságokat gyűjtött.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az Esterházy hercegi levéltár egy része is Fraknó várában található. Az itt őrzött le­véltári anyagok az Esterházy család gazdasági ügyleteit dokumentálják, és be­tekintést adnak a család történetébe.

Amikor az Esterházy-javakat 1921-ben burgenlandi és magyar részre osztották, a levéltárat is kettéválasztották. A családi vonatkozású dokumentumok Bu­da­pest­re, a Magyar Országos Levéltárba kerültek, az Esterházyak gazdasági levél­tá­ra pedig Fraknó várában maradt. Napjainkban összesen 25 termet használnak levéltárként.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az Esterházy-ősgaléria Közép-Európa legnagyobb barokk családi galériája. A festmények az akkoriban feltörekvő hercegi dinasztia társadalomban elfoglalt helyét és rangját voltak hivatottak ábrázolni. Különleges darab Vlad Tepes, azaz Drakula gróf – a világon egyetlen épen maradt – egészalakos portréja, akit Attilával, a hun királlyal együtt minden további nélkül a család őséi közé soroltak. A látogatót izgalmas és kellemes időutazás várja, mely az Esterházy család történetén kalauzol végig.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A Fraknó várában rendezett kiállítás fénypontja az egyedülálló ezüstbútorokat bemutató helyiség. A David I. Schwestermüller által készített művészi kivitelezésű ezüstasztallal és más, ezüstből készült berendezési tárggyal (pl. számos serleggel és nagyméretű ezüstórával) Fraknó várában maradt ránk Európa egyik legnagyobb és legrégebbi ezüstbútor gyűjteménye. Sajnos csakúgy, ahogy Versailles ezüstbútorait, úgy a többi európai udvar darabjait is nagyrészt - többnyire a hadikassza javára - beolvasztották, de itt rejtve marad ez a csodálatos gyűjtemény.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

(A kép a fraknói vár honlapjáról, az esterhazy.at-ról származik.)

A várvezetés végén még belenézhetünk a vár udvarán álló 142 méter mély kútba is, sőt saját magunk számolhatjuk ki a mélységét egy stopperóra és egy darab kő segítségével.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A várban három különböző kiállítás tekinthető meg: a vár termei a fegyvergyűjteménnyel, valamint a kincstár vezetéssel, az Esterházy ősgaléria pedig vezetés nélkül látogatható.

Belépőárak (2016.):

Várlátogatás a fegyvergyűjtemény megtekintésével, vezetéssel (kb. 50 perc), VAGY Esterházy kincstár vezetéssel (kb. 50 perc), VAGY Esterházy ősgaléria és ezüst gyűjtemény:

 • felnőtt 9 Euro
 • kedvezményes (gyerek, diák) 7 Euro
 • családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek 16 éves korig) 23 Euro

Kombinált belépő 2 tetszőleges kiállításra a várban:

 • felnőtt 15 Euro
 • családi 31 Euro

Fix vezetések indulnak minden nap a Neptun kúttól

 • várlátogatásra német nyelven 11, 14 és 17 órakor, magyar nyelven 11:30 és 16:30 órakor
 • kincstárba német nyelven 12:15, 13:15 és 15:15 órakor, magyar nyelven 12:45 és 15:45 órakor.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

A vár nyitva tartása: március 18-tól október 31-ig naponta 10 és 18 óra között. Ezen kívül rendkívüli, éjszakai vezetéseket tartanak teliholdas éjszakákon, valamint adventi időszakban ismét különleges vezetésekkel és adventi vásárral várják az érdeklődőket.

És ha még többet szeretnétek megtudni az Esterházy család életéről és kastélyairól, akkor látogassatok el a Kismartonban (Eisenstad) található Esterházy kastélyba, ahol megújult kastélyvezetésen lehet részt venni, valamint Haydn jeggyel és bormúzeummal is várják a látogatókat. A lakompaki (Lackenbach) Esterházy kastélyban található modern természeti élménymúzeumban a látogatók interaktív kiállítás formájában ismerhetik meg a természet titkait, az emberiség történetét és a vadászatot is. A szintén az Esterházy Magánalapítvány kezelésében álló Szentmargitbányai kőfejtő (St. Margarethen) pedig igazán különleges élményt ígér, mert a kőfejtőn kívül itt található Európa egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri színpada, amin nyaranta grandiózus operaelőadásokat tartanak.
(Ezekről is lesz majd egy-egy bejegyzés.)

És semmi képpen nem maradhat ki a felsorolásból Eszterháza, azaz Fertőd, ahol az Esterházyak legnagyobb és legfényűzőbb kastélya található, ráadásul ehhez még a határt sem kell átlépni. Érdemes Fertődre is ellátogatni, mert csodaszép.

Ausztria Burgenland várak Fraknó Esterházy

Az információk nagy része a vár saját honlapjáról, az esterhazy.at oldalról származik.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

És ha szeretitek a várakat, figyelmetekbe ajánlom még Ausztriában a Bécshez közel található Liechtensteini hercegek várát, valamint Karintiában a 14 kapun keresztül megközelíthető Hochosterwitz várát is.
Szlovéniában a csodaszép tó partján álló Bledi várat és a szikla oldalába, egy barlangrendszerhez épített Predjamai várat is.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (97),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),csúcskereszt (13),túraút (12),libegő (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),kis-kabinos felvonó (9),vonat (9),Csehország (9),Horvátország (8),Karintia (8),vízesések (8),Salzkammergut (7),nagy-kabinos felvonó (7),Schladming (7),sikló (7),Alacsony-Tátra (7),Chopok (7),Schneeberg (6),Svájc (6),Magyarország (6),adventi vásár (6),Murau (5),Hallstatt (5),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),fogaskerekű vasút (5),vasút (5),Isztria (4),Mauterndorf (4),Ötscher (4),Dachstein (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Zermatt (3),Weichtalklamm (3),Puchberg (3),Bad Ischl (3),Mönichkirchen (3),Medveszurdok (3),Csorbató (3),Hochkar (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Bécs (3),Bled (3),Werfen (3),Muggendorf (2),Cesky Krumlov (2),Eisenerz (2),Esterházy (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Katschberg (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Dalmácia (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Spanyolország (2),Prága (2),Mölltaler Gletscher (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Katrinberg (2),Bledi tó (2),fogaskerekű (1),Wasserlochklamm (1),Balaton (1),Palfau (1),Pula (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),Badacsony (1),Schloss Niederweiden (1),Raggaschlucht (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Zala megye (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Eilat (1),Waidhofen (1),Máriagyűd (1),Hluboka (1),Nothklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Ceske Budejovice (1),Johannesbachklamm (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Kisújbánya (1),Jindrichuv Hradec (1),Vintgar szurdok (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Nagybakónak (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések