Pici falu mellett elvarázsolt erdő és 2 millió orchidea - Dobrovnik

Dobronak egy kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu a szlovén határ túloldalán. Hogy nevét mégis messze földön, rengetegen ismerik, azt két dolognak köszönheti. Az egyik, hogy itt található Közép-Európa egyetlen orchidea farmja, a másik a falu határában elterülő a gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül.

Ahogy a határnak ezen az oldalán Lenti és környéke, a túloldalon Dobrovnik és környéke rendelkezik nagyon pozitív, gyógyító energiákkal, erős földsugárzással, amit még az is érezhet, aki nem hisz benne. De maga a táj, a természet is gyönyörű.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Hol található? Szlovéniában, a Promurska történelmi régióban, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re. Térképen ITT.

Szlovénül Dobrovnik, magyarul Dobronak falucska lakóinak száma ezer körüli, itt még a 90-es években is a magyarok voltak többségben. A gyerekek szlovén-magyar két tanítási nyelvű iskolába járhatnak, ezért a környéken mindenki beszél magyarul. A falu központjában álló Szent Jakab plébániatemplomról a 14. századból maradtak fent írásos emlékek.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A települést Muraszombat felé elhagyva találjuk egy bekötő út végén a Bakonaki tavat, és körülötte az Energia Parkot. De energia ide, földsugárzás oda, itt mindenkit elvarázsol a nyugodt, nagy tó, a csobogó patak, a fák susogó lombja, a lombok között átsütő napsugár, a madárdal és a kellemes csend.

Az út mellett nagy parkoló áll rendelkezésre, de sajnos nem ingyenes, egész napra 2 - 2,5 Euro körül van a parkolási díj. Ez tartalmazza a park belépődíját is. De egyébként a park szabadon és ingyenesen látogatható.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A parkoló mellett ajándékbolt, kávézó - fagyizó, bringa szerelő pont és konténeres mosdó is található.

Az út túloldalán pedig nagyon klassz kalandpark várja a fák között csúszni - mászni szeretőket.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Számos turistaút indul az erdőben, a tó mellett is lehet sétálni, de a legtöbb látogatót természetesen az energia-pontok vonzzák, melyek az erdőben szétszórva találhatóak.

Az energiasugárzás epicentrumában a Szent Vid forrás található.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Érdemes egy nagy körsétát tenni a parkolóból indulva. Ha mindig egyenesen megyünk a patak mellett, akkor pont a tónál kötünk ki.

A helyiek szerint a tó helyén egykor szántóföld volt, amit az erdőben élő titokzatos szerzetesek műveltek, akikről azóta is sok legenda kering a környéken. Majd a Bakonaki-patakból mesterségesen duzzasztották a tavat, melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek.

A parkoló felől érkezve még semmi sem látszik a vízből, hiszen itt a gát.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A patak és a tó ellátja vízzel a környező növény- és állatvilágot, ezért egészen ritka fajok is megtalálhatóak erre, például egy orchideafajta is honos a környéken. Az idelátogatókat nemcsak a csodás gyógyulások híre vonzza, hanem sokan keresik fel az erdőt a buja növényzet és a különös gombafajok miatt is.

A lépcsőn felmászva pedig elénk tárul a tó nagy víztükre.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Innen balra fordulva átkelünk a patak hídján, és máris az erdőben találjuk magunkat.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az újabb lépcsőn felmászva egy széles erdei útra érünk, ezen ismét balra, lefelé kell elindulni, majd jobbra bekanyarodni az erdőbe egy hídon át egy keskeny ösvényre. Ez az ösvény egyenesen a Szent Vid forráshoz visz. De ha véletlenül elmegyünk mellette, akkor sincs gond, a széles út egy elágazáshoz ér ki, ahol útbaigazító táblákat találunk.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Innen szintén széles úton indulhatunk felfelé a Szent Vid kápolna és a forrás felé.

A helyiek régóta járnak ki a kápolnához imádkozni, de az utóbbi időben már távolabbról is szerveztek zarándokutakat is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A legerősebb energiaáramlást a Szent Vid-kápolnánál mérték, azon a helyen, ahol már évszázadokkal korábban is templom állt.

A II. világháború idején az erdőben bujkáló partizánok súlyosan megrongálták a kápolnát, ám a háború vége felé különös dolog történt: egy partizán súlyosan megsérült, és utolsó erejével a kápolnához vonszolta sérült testét, hogy menedéket leljen éjszakára. Eljött a reggel, ő pedig súlyos sebei ellenére életben maradt, így a háború után személyesen gondoskodott a kápolna felújításáról. Azt beszélik, azon az éjszakán olyasvalamit élt át, ami gyökeresen megváltoztatta életét.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A kápolna mellett vezet le az út a Szent Vid forráshoz.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Különleges energiákkal rendelkezik a Szent Vid forrás vize is. Gyógyító hatással bír látás- és hallásproblémák esetén, valamint emésztőszervi, idegi és bőr-rendellenességek enyhítésében.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A forráshoz nagyon sokan járnak ki a helyiek közül is, nagy kannákban viszik a lágy, selymes, és nagyon hideg vizet haza is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Ha tavasszal érkezünk, még a fák lombosodásának kezdetén, az erdőt virágszőnyeg borítja. Mindenfelé kék meténg, és rengeteg tőzike. Mint nálunk a hóvirágból, itt a tőzikéből van sok-sok bokorral. De a tőzike is védett növény, csak gyönyörködjük benne, ne szakítsuk le.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A területen 26 pontot jelöltek meg, melyek többszöri tartózkodás után enyhítik a különböző egészségügyi problémákat és javítják a pszichikai – fizikai állapotunkat.

Az erdőben, a domboldalban a legmagasabb ponton a 25-ös és a 26-os táblácska található. A 26-os tábla mellett állva vagy ülve az életerőnket turbózhatjuk fel, én itt éreztem a legintenzívebben valami energiaáramlást. A 25-ös pont a vérképünket javítja, ezért mindenképpen érdemes felmenni ezekhez a pontokhoz.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Javasolják, hogy keressük fel a legfontosabb problémáinkat gyógyító pontokat és ott a következők szerint járjunk el:

  • A kijelölt ponton teljesen lazuljunk el, ha többen vagyunk ott, akkor is maradjunk csendben, hangoskodással, beszélgetéssel ne zavarjuk az ott tartózkodókat.
  • A kezeink legyenek lazák és lógjanak a test mellett, tenyerünket irányítsuk a föld felé, az ujjaink legyenek egy kicsit behajlítva és széttárva. Így a testünkben és a tenyerünkben kellemes meleget fogunk érezni, míg az idegbántalmaktól szenvedők kellemes, hűvös fuvallatot érezhetnek.
  • Ha sem meleget, sem hűvös fuvallatot nem érzünk, akkor az adott pont nem a megfelelő a problémánk megoldására, keressünk egy másik, megfelelőbb helyet.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az egyes pontok látogatási ideje nincs szigorúan korlátozva, hiszen mindenkinek más a szükséglete, mindenkinek más az energiabefogadó képessége. Az egyes pontok között sétáljunk kényelmesen, 10 percig lazítsunk, pihenjünk a kihelyezett padokon.

Vagy csak egyszerűen élvezzük a természet szépségét, a jó levegőt és az erdő látványát.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az erdőben sétálva, vagy az energia pontokon töltődve folyamatosan figyeljük az érzéseinket, mert túl is terhelhetjük a szervezetünket. A túlterhelés figyelmeztető jelei: szédülés, mellkasi feszültség, légzési zavarok, fáradtság, alsó végtagi fájdalmak. Ha valaki ilyet érez sétáljon tovább az ösvényen és pihenjen meg egy semleges helyen.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Aki hisz a Föld jótékony sugárzásainak erejében, annak is tudnia kell, hogy a teljes gyógyító hatás érdekében célravezető a park rövid időn belül történő, többszöri meglátogatása. Egyszeri látogatástól nem várható érezhető hatás.

Az erdő télen is látogatható, és akkor is elég varázslatos. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Tehát a természetben, egy erdőben vagy patak mellett, tóparton sétálni, túrázni mindig kellemes és nagyszerű időtöltés. Akár van földsugárzás, akár nincs, egy pár kellemes órát eltölthetünk itt az erdőben.

Aztán mindenképpen érdemes betérni Dobronak másik nevezetességébe, a trópusi kertbe az orchidea farmnál, mutatom is, hogy miért.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az "Ocean Orchids" Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 4 hektáros üvegházban – amelyet geotermikus energiával saját termálkútjukból fűtenek – 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra.

A melegvíz utáni kutatás meghozta az eredményt, a terület alatt forró termálvizet találtak, melyet a trópusi kert és az orchideák nevelő-csarnokainak fűtéséhez használnak. A kút a kis üvegpiramis alatt látható.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az üvegházakat úgy építették, hogy az összes tető egy irányba lejt, az épületek mellett pedig egy nagy tóba gyűjtik az esővizet. Ezt természetesen a növények öntözéséhez használják fel. Olyan szerencsések voltak eddig, hogy egész évben kitartott az esővíz, és még csak egyszer, egy kifejezetten hosszú száraz, forró időszakban kellett csak pótolni más forrásból az öntözővizet.

Az orchideák nevelő-csarnokaiba nem léphetünk be, mert a növényekre veszélyes kórokozókat, fertőzéseket vihetnénk be a ruhánkon, cipőnkön, de bekukucskálni azért lehet pár helyen.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az orchideák egy éves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból. (Az orchideák "nagyüzemben" történő szaporításának titkára csak nemrég jöttek rá a tudósok. Talán sokan emlékeznek, hogy régen csak egy-egy virágot lehetett kapni díszdobozban, kis tápoldatos fiolában, és nagyon drága volt. Most már egész növényt is vehetünk korlátlan mennyiségben. De a szaporításhoz még mindig laboratórium kell, amely igen költséges mulatság. Az Ocean Orchids-nak az évi 2 millió orchidea "előállítása" mellett még mindig nem éri meg saját laboratórium felállítása, ezért egy éves palántaként vásárolják a növénykéket.)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A palánták még egy egész évet töltenek el itt, az üvegházakban, ahol (ha jól emlékszem) három életszakaszon, "évszakon" mennek keresztül. Először meleg nyár van nekik, mint a trópusokon, itt újabb leveleket hajtanak, majd áthelyezik őket egy hűvösebb részre, ahol + 10-15 fok körüli "tél" van. Ott a növénykék "sokkot" kapnak, és a levélkék közül kihajtanak a virágzó ágak. Ezután jön a "tavasz", egy, a lakások, szobák hőmérsékletéhez hasonló, 20 fok körüli helyre kerülnek, ahol hozzászoktatják az orchideákat a későbbi élőhelyük körülményeihez, és kezdődhet is a csomagolás és a kiszállítás az üzletekbe.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az Ocean Orchids céget 2003. augusztus 5-én alapította Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik. 2004-ben kezdték meg a tervezést és az építkezést Dobrovnik mellett a geotermikus energiák kihasználásával, majd 2005-ben elkészült az 1,4 hektár alapterületű első "zöld" üvegház. 2005 végén érkeztek meg az első palánták és kezdődött meg az orchideák nevelése, majd egy év múlva, 2006 novemberében kezdődött a virágok értékesítése.

Az Ocean Orchids csak Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik, azonban ennek rengeteg színváltozatát nevelik. Vannak egészen különleges színű és mintázatú orchideák is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Sokan vannak, akik buknak a kékre ... Igen, kék is van, de ugye azt mindenki tudja, hogy ez nem igazi szín, a fehér (vagy a képen látható rózsaszín mintájú) orchideákat kék festékbe állítják, és a gyökereken keresztül a festéket felszívva lesznek a virágok is kékek. Tehát ha ez egyszer elvirágzik, hiába hoz újabb virágokat majd, többet már nem lesz kék.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De rengeteg gyönyörű színben pompázó orchideájuk van. A "látogató központba" belépve tulajdonképpen egy boltban találjuk magunkat, ahol nagy állványokra kirakva sokféle orchidea közül választhatunk.

Az árak 5 Eurótól a csillagos égig tartanak. Normál 2-3 ágú, virágzó növényt szép színekben 10-12 Euróért vásárolhatunk (ha akcióznak, kifoghatjuk olcsóbban is). Lehet, hogy ez egy picit drágább, mint itthon a hiperekben, de itt közvetlenül a "gyártótól" vehetünk egészséges és megfelelő körülmények között tartott növényt, míg azt nem tudhatjuk, hogy az itthon kapható orchidea a boltba kerülésig hányszor fázott meg, és milyen betegségek vagy kártevők támadták meg a többi növény között.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A farm munkatársai ellátnak bennünket használati utasítással is, elmondják hogyan és hol tartsuk az orchideákat otthon, hogy hosszú életűek legyenek és újra virágba boruljanak.

Kiegészítőket is vásárolhatunk, gyönyörű kaspókat, speciális orchidea talajt és tápoldatokat is árulnak.

A kínálat folyamatosan változik, attól függően, hogy épp mely virágok érik el az eladási méretet. Folyamatosan akcióznak is, hol a kisebbek, hol a nagyobbak kaphatóak akciós áron. És ezt a sok gyönyörű virágot látva nagyon nehéz megállni, hogy ne vásároljunk legalább egyet.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De a látnivalóknak még nincs vége! 2007-ben létrehoztak egy 700 m2-es trópusi kertet is, kifejezetten turisztikai céllal, egy látványosságnak, ahol be tudták mutatni az orchideák eredeti élőhelyét is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert hamar népszerű lett, így aztán 2012-ben megduplázták a méretét és ma már összesen 1500 m2-en több mint 400 különböző trópusi növényt szemlélhetünk meg az eredetihez nagyon hasonló körülmények között és méretben.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

2008-2009-ben újabb üvegházakat építettek, így már 30 ezer m2-en nevelték az orchideákat, majd 2012-ben tovább építkeztek, így mára 40 ezer m2-en folyik a "termelés" és évente 2 millió cserép orchideát tudnak értékesíteni.

A trópusi növények között pedig ott vannak mindenfelé az itt nevelt, gyönyörű orchideák is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A teljes üvegház komplexum hőmérsékletét és a levegő páratartalmát számítógépek felügyelik, és biztosítják az előírt, megfelelő körülményeket a növényeknek. Ha kell rákapcsolják a melegvíz keringtetését, ha kell szellőztetnek, ha kell megnyitják a tető alatti vízporlasztó csapokat. Ez a trópusi kertben is így működik, ezért időnként egy kis "esőben" is lehet részünk.

A trópusi kertben van két tó és egy nagy vízesés is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Itt egy csomó olyan növénnyel, gyümölccsel, fűszerrel ismerkedhetünk meg, amiket csak a boltok polcairól vagy a fűszeres zacskókból ismerünk.

Például ugye tudjátok, hogy az ananász egyáltalán nem fán terem, hanem szinte a földön, egy alacsony növénykén. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De a gyümölcsöknél maradva, van papaya, mangó, avokádó is, meg egyéb különleges termések, és a banánfákon is rendszeresen van friss banán, amit a pultnál meg is lehet kóstolni.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Van itt bors és kávé, vanília (tudtátok, hogy az is orchidea?), borsmenta, mimóza, de a legeslegjobb illata ennek a kis jelentéktelen virágocskának van egy, még nem túl nagy fán. Érdemes megkeresni! Csodálatos illata van.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Rengeteg szobanövényként ismert virág is van a trópusi kertben, filodendronok, legyezőpálmák, vitorlavirág, flamingó minden színben, vizi pálma, cikász, szobafenyő, papagájvirág, meg egy csomó minden még, aminek nem is tudom a nevét. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert sajnos már egyénileg sem látogatható ingyenesen, a belépőjegy ára mindenkinek 5 Euro, idegenvezetés nélkül. Csoportoknak idegenvezetéssel szintén 5 Euro a belépő 20 fő felett, alatta minimum 100 Euro. A vezetés 40 percig tart. Érdemes lenne egyébként vezetést kérni, vagy megbeszélni, hogy egyéni látogatás esetén erre hogyan van lehetőség, mert nagyon kedves, magyarul tudó, felkészült, csinos hölgyek tartják a vezetést, bemutatják a különleges növényeket, mesélnek róluk, és rengeteg plusz információt tudhatunk meg mind a trópusi kert növényeiről, mind az orchideákról. A belépő megváltásával egy 2,5 Euro értékű bónt adnak, melyet váráslárnál beszámítanak az árba. A kedvezmény nem vonható össze, viszont bármilyen árucikkre beváltható (orchidea, ültetőközeg, kaspó, váza, stb.). A kedvezmény a kiadástól számított 21 napig érvényes.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert minden nap nyitva van reggel 9-től este 5-ig.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Ha erre jártok, feltétlenül ugorjatok be Lendvára is, mert az autópálya melletti kisváros rengeteg jó programot és látnivalót kínál.

És ha már Szlovéniában jártok, látogassatok el Bledbe, és a Bledi tóhoz, meg a várhoz is, meg mellette a csodálatos Vintgar szurdokba. Onnan már csak 30 km a Bohinji tó és mellette a Vogel hegy kabinos felvonóval és libegővel. A tenger felé pedig útba esik Postojna, ahol a világ egyik legismertebb cseppkőbarlangjába kisvonattal lehet bemenni, valamint nem messze van a nagyon különleges Predjamai sziklavár is.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az információkat a dobronaki energia park saját szóróanyagából, az Ocean Orchids honlapjáról (oceanorchids.si), és a helyszínen elmondottakból gyűjtögettem össze.

A Szent Jakab templom képe pedig a kraji.eu oldalról származik.

0 Tovább

Lendva - több látnivalót rejt, mint gondolnád

Magyar város a határ túloldalán: ez (is) Lendva. Avagy Alsó-Lendva. Nagyon közel van, autópálya is vezet oda, de valószínűleg mindenki csak elszáguld mellette, és maximum megjegyzi, hogy nézd, van ott egy szép vár a domboldalban. Pedig Lendva egyre több turistát vonz, mert egyre több látnivalót és remek programokat kínál. Érdemes hát megállni pár órára, és körbenézni a városkában! Miért? Mutatom!

Szlovénia Lendva város

Hol található? Szlovéniában, a Muravidék régióban, Szlovénia legkeletibb csücskében, közvetlenül a magyar határ mellett Tornyiszentmiklósnál átlépve, a Lendva patak partján. Térképen ITT

Lendvát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, a dombokon borút vezet pincétől pincéig.

Az autópálya felől érkezvén, a Lendva patak partján üzletközpontok fogadják a látogatót, és érdemes is itt megállni, mert az üzletek parkolója ingyenes, a belváros pedig nagyon közel van, 5 perc séta.

Bevásárlás szempontjából nem kifejezetten éri meg eljönni; a Lidl-ben és a Spar-ban ugyanazt lehet kapni, mint otthon, csak Euróért. Az árszínvonal hasonló, vagy picit magasabb. De aki szereti a shoppingolást, annak esetleg érdemes benézni egy-két üzletbe. :)

Szlovénia Lendva város

A belváros felé indulva 4 csillagos hotelt is találunk, és ha itt ér minket az ebédidő, a két üvegpalota közötti üzletsoron hatalmas és nagyon finom gyrost (dönert) ehetünk. De van Lendva fő utcáján szuper helyi pékség, ahol isteni burek is kapható.

Szlovénia Lendva város

Lendva és a Muravidék az első világháború végéig Magyarország része volt. A világháború utáni békeszerződés rendelkezése szerint került a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz. 1941. áprilisában Jugoszlávia megszállásával a terület visszakerült Magyarországhoz, és ekkor a magyar hatóságok mindent megtettek azért, hogy a Muravidék színmagyarrá változzon, a második világháború végén azonban visszaállították a trianoni határokat, így Lendvát ismét Jugoszláviához csatolták. Majd az 1991-ben megalakult Szlovénia része lett a régió.

De Lendva ma is a szlovéniai magyarság központja. Még ma is mintegy 4000 magyar él a 11 ezres településen. Mindenfelé hallani magyar szót, a feliratok is kétnyelvűek.

Szlovénia Lendva város

Lendván mi sem bizonyítja jobban a magyarság jelenlétét és gyökereik megőrzését, mint Árpádházi Szent István szobra a városka központjában. Mellette Szent Flórián a tűzoltók védőszentje, és Anton Martin Slomsek, a szlovének nemrég boldoggá avatott püspöke.

Szlovénia Lendva város

A várhoz is innen indul gyalogút. A kereszteződésben jól ki vannak táblázva a látnivalók és a borút pincéi.

Szlovénia Lendva város

A vár az 1192-ből származó oklevél tanúsága szerint a Hahót nemzetség tulajdonában volt. A Hahót nemzetség, majd a későbbi alsóledvai Bánffy család 3 évszázadon keresztül a legtekintélyesebb magyar főúri családok sorában volt található. VI. Bánffy Miklós lelkes híve volt Mátyás királynak, aki 1474-ben őt küldte el Nápolyba jegyeséért, Beatrixért. Hazafelé a királykisasszony és kísérete, többek között Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet is 1474. november 24-én az alsólendvai várban szálltak meg. Később 1480. augusztus 28-án maga Mátyás király is járt itt.

Szlovénia Lendva város

A török megszállás idején a várost és a várat rendszeresen támadták, de az alsólendvai vár soha nem került török kézre.

Később a Bánffy család kihalása után a Nádasdyak, majd Esterházy Pál szerezte meg a lendvai uradalmat. Az Esterházyak a várat I. Lipót király tiszteletére "L" alakúra építtették át a XVIII. század elején.

A manzárd-tetőzetet a XIX. században alakították ki, és egészen 1945-ig az Esterházy család birtokában maradt a vár.

Szlovénia Lendva város

A vár épületében 1973 óta múzeum található. De nem is akármilyen! Több állandó, és rendszeresen változó, érdekes időszaki kiállítások kaptak helyet benne. (Belépő: felnőtt 4 Euro, gyerek 1 Euro, 10 fő felett csoport 3 Euro)

Belépés, és jegyvásárlás után kérjétek a (természetesen) magyarul is beszélő hölgyet, hogy vetítse le a Lendvát bemutató filmet, mely kicsit a múltba is visszarepít. A film végigkalauzolja a nézőjét Lendván, bemutatja Lendva nevezetességeit és rendezvényeit. Érdemes 10 percet szánni rá!

A vár folyosóján kisebb lapidáriumot rendeztek be, ahol megnézhetők az egykori várfal maradványai és barokk szobrok is.

Az emeleten a néprajzi kiállítás keretében a muravidéki magyarság kulturális örökségét tekinthetjük át. Több témakörön keresztül mutatják be a hetési népi textília készítését, történetét és viseletét is. Bemutatják a hetési menyasszonyi kelengyét, a hetési népviseletet és hetési motívumokkal díszített hímzéseket is.

Szlovénia Lendva város

Népszerűek a "Vár a vártán" című állandó történelmi kiállításnak helyet adó termek. Azon várak történetét mutatják itt be, melyek Európa védőbástyái voltak a török hódítás idején.

Szlovénia Lendva város

A folyosókon időszaki kiállítások kapnak helyett, mindig van valami látnivaló és mindig valami más érdekesség fedezhető fel a vár bejárása közben.

Szlovénia Lendva város

A másik nagyon fontos terem a Zala György emlékszoba, mely az Alsólendván született szobrászművésznek állít emléket. Kevésbé közismert, pedig a századforduló egyik legismertebb és legtevékenyebb szobrászművésze volt, akinek modellt ült még Ferenc József és felesége Erzsébet is. A magyar történelem számos hősi és tragikus pillanatát, személyiségét megformázta. Legismertebb szobrai a Hősök terén találhatóak.

Szlovénia Lendva város

Kihagyhatatlan látnivaló a várban a Gálics István emlékszoba is, mely 2008-ban nyílt meg. Közel 400 lepke és számos más rovar tekinthető itt meg a világ számos tájáról, melyek a művésznek főleg ihletként szolgáltak. Gálics István ugyanis grafikus, fametsző volt. Munkásságát érdekes filmen is bemutatják a vár vetítőtermében, ha kérjük. Érdemes megnézni!

Szlovénia Lendva város

1973 óta minden évben megrendezik a Lendvai Nemzetközi Művésztelep elnevezésű rendezvényt, ahol számos művész találkozik, merít ihletet a környezetből és alkot. Általában az itt készült munkák, vagy más időszaki kiállítás tekinthető meg a padlásgalériában, a tetőtérben.

A múzeum 2005-ben egy mozgatható öntödét kapott, mellyel megpróbálják megőrizni az antik bronzöntési technikákat a jövő számára. Amikor ott jártam, a művésztelep keretében kortárs közép-európai képzőművészek által alkotott egyedi bronzszobrok voltak kiállítva a padláson.

Szlovénia Lendva város

A vár ablakából remek kilátás nyílik a városkára és a Szent Katalin templomra.

Szlovénia Lendva város

A templomot az Esterházy család építtette 1749 és 1751 között. A város krónikásának, Dervarics Kálmánnak a leírása szerint: "a templombelső egy 19. századi pusztulás után olyan díszessé tétetett, hogy akár a fővárosban is megállná a helyét".

A szentély alatti kriptában a város kegyurai és jeles egyházi személyiségei nyugszanak.

A templomban rendszeresen tartanak magyar nyelvű miséket is.

Szlovénia Lendva város

Az egyik oldalsó oltárt, a Szűz Mária oltárt az Árpád-ház szent királyai, István és László szobrai díszítik.

A díszes főoltár képe Alexandriai Szent Katalint ábrázolja. A képet 1888-ban egy itáliai mester készítette.

Szlovénia Lendva város

A múzeumhoz tartozik a "Lendva város polgárosodása, nyomdászata és ernyőgyártása" című helytörténeti kiállítás is, melyet a Fő u. 52. szám alatt található egykori polgárházban rendeztek be.

Az épületben a polgárosodás, a polgári életmód illusztrálására egy polgári dolgozószoba és egy szalon mintájára berendezett enteriőr szolgál.

Kiállítottak továbbá egy 19. század végéről származó patika-berendezést is, mely nemcsak gyógyszerészet-történeti, de kultúrtörténeti és iparművészeti szempontból is értékes.

Bemutatják az épületben továbbá a lendvai ernyő gyártás történetét, mely kisebb nagyobb megszakításokkal 2001-ig működött, valamint az igen jelentős nyomdászatot is.

A kiállítás hétköznap 10 és 16 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 10 és 14 óra között ingyenesen látogatható!

Szlovénia Lendva város

A Szent Háromság Kápolna szőlőültetvényekkel körülvéve őrködik a város felett 266 méteres magasságban. Egykoron fontos katonai, kilátótornyos erődítmény állt a helyén, mert a város védelme szempontjából egy stratégiai fontosságú hely volt.

Szlovénia Lendva város

A kápolna mellől szép időben csodálatos kilátás nyílik a Mura völgyére, a Pannon síkságra, átlátni még Horvátországba is.

A kápolna körüli kis temetőben felváltva olvashatunk a sírköveken és fejfákon magyar és a szlovén neveket.

Szlovénia Lendva város

Az egykori erődítmény helyére 1728-ban a Glubovácz földbirtokos család építtetett kápolnát a Szent Háromság tiszteletére.

A kápolna barokk stílusban épült, de mivel a történelem során gyakran megrongálták, berendezése szerény.

Egykor nagyon híres zarándokhely volt, ahova Magyarországról is érkeztek a hívők, azonban mára már inkább kirándulóhelyként tartják számon. A Hadik múmia és a kilátás vonzza az érdeklődőket.

Szlovénia Lendva város

A kápolna alapjainak ásásakor egy koporsóra bukkantak, benne egy jól megőrződött, mumifikált holttesttel, mely köré az itt élők számos legendát fűztek. Állítólag az 1603-as, Bánffy Kristóf által vezetett törökellenes csatározások egyik hőse, Hadik Mihály pihen itt. Az üvegkoporsóba helyezett test tavasztól őszig tekinthető meg.

Szlovénia Lendva város

A kápolna körül pincesor, a pincék között pedig borút található.

Szlovénia Lendva város

Szeptemberben persze mindenki fent van a dombokon és szüretel. Hogy jobban menjen a munka, mindenhonnan nótaszó hallatszik, természetesen magyar népdalok is.

Szlovénia Lendva város

Minden évben, szeptember első szombatján tartják a szüreti fesztivált, felvonulással, utcabállal, koncertekkel. Érdemes ekkor ellátogatni Lendvára, változatos programokkal és nyitott pincékkel várják a vendégeket.

Szlovénia Lendva város

Lendva legújabb, sok kirándulót és turistát vonzó látnivalója pedig az a kilátó torony, amit 2015-ben adtak át. A toronyból négy ország tájaira nyílik kilátás, hiszen Szlovénián túl átlátni belőle Ausztriába, Horvátországba és Magyarországra is. A torony magassága 53,5 méter.

Szlovénia Lendva város

Fent a kilátóterasz mellett kávézó és étterem is működik, melynek gasztronómiai kínálatában megkóstolhatjuk a helyben termelt borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket.

Belépők: felnőtt 7 Euro, diák, nyugdíjas 5 Euro.

Szlovénia Lendva város

A színház épületet Makovecz Imre tervezte, aki az épület részleteibe és szerkezetébe beleszőtte a térség történelmét és mitológiáját. Az igazán formabontó épületben színház- és hangverseny-terem, illetve kultúrház található. A hátulja pedig egy szabadtéri színpadnak és nézőtérnek ad helyet.

Szlovénia Lendva város

A színházterem 444 férőhelyes nézőtérrel, és profi berendezéssel felszerelt nagyszínpaddal rendelkezik. Rendszeresen játszanak magyar darabokat is magyarul, valamint szerveznek a gyerekeknek magyar mesedélutánokat.

Az építkezést Lendva, a Szlovén Köztársaság és Magyarország közösen finanszírozták. Oldalt kávézó is üzemel kiülős terasszal, ahol mindig ülnek kint helyiek is, tehát valószínűleg jó hely lehet. :)

Szlovénia Lendva város

A zsinagóga 1866-ban épült klasszicista stílusban, ma kiállítóhely.

A zsinagóga és az alsólendvai zsidóság történetét bemutató kiállítás telefonos bejelentkezés alapján látogatható.

Szlovénia Lendva város

Lendvának nagyon híres termálfürdője is van. 1965-ben találtak rá az egyedi, paraffinos termálvízre, amikor a szomszédos Petesházán kőolaj után kutattak. A forró gyógyvíz paraffin tartalma miatt főleg bőrgyógyászati panaszok kezelésére ajánlott, de nagyon jó mozgásszervi és ízületi bántalmakra is.

Lendvát 2011. augusztus 26-án a világ bogrács-fővárosává kiáltották ki a minden évben megrendezésre kerülő Bográcsfesztiválon. Ez a fesztivál minden év augusztusának utolsó szombatján kerül megrendezésre, és tudni kell, hogy a bogrács itt nem az edényt jelöli, amiben az étel készül, hanem az ételt magát. A hagyományos muravidéki bogrács alap összetevői: hagyma, burgonya, három fajta hús és különböző fűszerek. A rendezvényen versenyt is hirdetnek, amin háromfős csapatok indulhatnak, a főzéshez minden hozzávalót a szervezők biztosítanak, majd estefelé értékelik és díjazzák a legjobb ételeket. Remek fesztivál, érdemes ekkor Lendvára látogatni, mert egy hatalmas eszem-iszom helyszínné változik az egész belváros, és a főzés mellett egyéb szórakoztató műsorokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Hát ennyi minden várja a Lendvára látogatókat, ugye nem kevés! Érdemes pár órát rászánni, mert felejthetetlen élményeket adnak a látnivalók.

Szlovénia Lendva város

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.  

Az információk egy része a wikipedia és a www.lendava-vabi.si oldalakról származik.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (97),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),csúcskereszt (13),túraút (12),libegő (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),kis-kabinos felvonó (9),vonat (9),Csehország (9),Horvátország (8),Karintia (8),vízesések (8),Salzkammergut (7),nagy-kabinos felvonó (7),Schladming (7),sikló (7),Alacsony-Tátra (7),Chopok (7),Schneeberg (6),Svájc (6),Magyarország (6),adventi vásár (6),Murau (5),Hallstatt (5),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),fogaskerekű vasút (5),vasút (5),Isztria (4),Mauterndorf (4),Ötscher (4),Dachstein (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Zermatt (3),Weichtalklamm (3),Puchberg (3),Bad Ischl (3),Mönichkirchen (3),Medveszurdok (3),Csorbató (3),Hochkar (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Bécs (3),Bled (3),Werfen (3),Muggendorf (2),Cesky Krumlov (2),Eisenerz (2),Esterházy (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Katschberg (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Dalmácia (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Spanyolország (2),Prága (2),Mölltaler Gletscher (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Katrinberg (2),Bledi tó (2),fogaskerekű (1),Wasserlochklamm (1),Balaton (1),Palfau (1),Pula (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),Badacsony (1),Schloss Niederweiden (1),Raggaschlucht (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Zala megye (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Eilat (1),Waidhofen (1),Máriagyűd (1),Hluboka (1),Nothklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Ceske Budejovice (1),Johannesbachklamm (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Kisújbánya (1),Jindrichuv Hradec (1),Vintgar szurdok (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Nagybakónak (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések