A nagyvilági ékszerdoboz - Bled

Szlovénia látnivalói között dobogós helyen áll a Bledi-tó és környéke. Természeti szépségeivel az egyik legszebb alpesi nyaraló hely, jellemző rá az enyhe, gyógyhatású éghajlat és a gyógyhatású termál víz.

A hegyek szépsége visszatükröződik a tó felszínén, a nap, a nyugalom és a friss levegő ide vonzza a kellemes pihenésre vagy a szabadidő aktív eltöltésére vágyó turistákat.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Hol található? Szlovéniában, Felső-Krajna régióban, Ljubljanától kb. 50 km-re északnyugatra, a Ljubljana és Villach közötti autópálya mellett, a Bledi-tó keleti csücskében. Térképen ITT.

Bled páratlan természeti szép­ségét az ellentétek emelik ki: a majdnem 3000 méter magas he­gyek és a közöttük csillámló türkiz víztükör. Elbűvölő szépségével a kis település elcsábítja az üzletembereket, a művészeket, a sportolókat, a kutatókat, a szórakozókat, az időseket és a fiatalokat, az embereket az egész világról. De azért látnivaló is akad szép számmal. 

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Bled a Júliai-Alpok vonulatai között fekszik, 501 méter tengerszint feletti magasságban. Az állandó lakosság száma kb. 5.500 fő.

A tó hosszúsága 2.120 m, szélessége 1.380 m, a legmélyebb pontja 30,6 méter, a víz legmagasabb hőmérséklete nyáron elérheti a 26°C is. Enyhe, egészséges, szubalpin klímája teszi lehetővé a leghosszabb fürdőszezont az alpesi nyaralók között, mert a Júliai-Alpok és a Karavankák hegygerince megvédi a hideg északi szelektől.

A Bledi-tó és partja Szlovénia leghíresebb és leg-nagyvilágibb üdülőhelye, amely már a 19. század óta vonzza a turistákat. De Bled ősi település, történelme a hallstatti kultúra idejére nyúlik vissza.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A település már a kőkorszak óta lakott. A keltákat itt rómaiak és germánok követték. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-én született adományozó levelében található, melyben Uelden né­ven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket.

A népvándorlás után szláv törzsek érkeztek, akiket itt a brixeni Albuin püspök térített keresztény hitre. Ezen a környéken emelték a szlovénok első keresztény templomaikat, innen származnak a kereszténység felvételének korai emlékei, amint azt France Prešeren nagy szlovén költő eposza is megénekli.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Az 1278-as Mars me­zei csata után a terület Habsburg Rudolfhoz került. 1364-től Bled a Krajnai Hercegség része volt, majd 1809-től 1816-ig a napóleoni Illír provinciákhoz tartozott. A 19. század közepén kezdődött a ma vi­lág­hí­res fürdőhely komoly fejlődése, amikor újra feltárták a meleg forrásokat és pri­mi­tív fürdőházakat építettek.

Bled vonzerejét az itt fakadó gyógyforrások növelték. 1852-ben Arnold Rikli – egy svájci, aki itt nyert gyógyulást – megszerezte a fürdő bérleti jogát, és korszerűbb fürdőt, kis ven­dégházakat építtetett, ezzel megvetette a mai Bled alapjait. Az a gondolat, hogy üdülni jó dolog szintén a svájci dr. Arnold Riklitől származik, aki 1856-ban nyitotta meg itt az első természetgyógyászati intézményeket, melyeket ötven évig vezetett. Emlékét a minden év júliusának végén megrendezett Rikli-napok is őrzik.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Az időközben meg­épült Bécs-Trieszt vasútvonal bekapcsolta az addig csak szekérrel és hin­tóval elérhető Bledet, az üdülést, gyógyulást kereső világ vérkeringésébe. Az Oszt­rák-Magyar Monarchia megszűnése után a területet 1918-ban a Jugoszláv Ki­rály­sághoz kapcsolták. 1919-ben állami tulajdonba került a fürdő, a kastély új tulajdonosa pedig a Karadjordevic királyi család lett. Bled ekkor lett az ország nyá­ri fővárosa, szállodák épültek, az arisztokrácia itt építette fel nyaralóit, élénk nagyvilági élet váltotta fel a sok évszázados csendet.

Itt alapították meg az I. Világháború után a Kis-Antantot – Jugoszlávia, Csehszlovákia és Románia érdekszövetségét –, és itt írták alá később az ún. Balkáni egyezményt is. A II. Világháború után, Jugoszlávia megalakulása után Josip Broz Tito is itt építtette fel nyári lakhelyét, és sok fontos üzleti és politikai döntés született a tó partján álló, ma már luxusszállóként működő épületben.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Bled népszerűségére jellemző, hogy I. Sándornak, minden oroszok cárjának is itt volt nyaralója.

A tavat szá­mos kis patak táplálja, vizét pedig a Jezersko patak továbbítja a Száva-Bohinj­ká­ba. Az északkeleti termálforrások vize egyes hotelek medencéjébe is be van ve­zetve.

A Bledi tó a Bohinji gleccser visszavonulásakor jött létre. A Bohinji gleccser vájta ki a természetes tektonikus medencét és adta meg a jelenlegi alak­ját. Amikor a jég elolvadt a medencét elöntötte a víz. Ebben az időben a tó víz­szint­je mintegy 35 méterrel magasabban volt a jelenleginél, és víz borította a szi­getet is. Azóta a vízszint lejjebb ment, kibukkant a bájos kis sziget is.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A szigetet benőtte a növényzet, mely csaknem eltakarja a szigeti épületeket; a ha­ranglábat, a templomot és a káplánságot. A szigetről sok legenda ismert, a leg­nagyobb szlovén költő France Prešeren is felhasznált egyet közülük egy mes­teri művében. A legenda, amelyet felhasznált, azt állítja, hogy a szigeten Živa ószláv istennő szentélye állt.

De hogyan lehet bejutni a szigetre? Nyáron, időjárás és tó hőmérséklet függvényében természetesen lehet úszva is. Vagy a parton bérelhető csónakokkal beevezni.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

De azért kényelmesebb megoldás (igaz drágább is), ha ezeket a hajókat választjuk. A pletna bledi specialitás, csak itt vannak ilyen hajók. Akár húszan is utazhatunk vele egyszerre, és ha olyan csónakost fogunk ki, még énekel is út közben, mint a velencei gondolások.

A csónakot egy különleges, ún. »stehrudder« technikával mozgatják, azaz állva és két evezőlapáttal.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A 'pletna'-ban a 'pletnar' evez. Ez egy nagy tekintélyű szakma, amelyet nem végezheti akárki. A foglalkozás nemzedékről nemzedékre öröklődik, így ez a családban marad  évszázadokig.

A tó körül több helyen is találhatunk ilyen pletna kikötőt.  A pletna hajóállomásai az Egészség Park alatt, a Park szálloda Kávézója alatt, Mlino-ban és Veliki Zaki-ban találhatók. A hajózás ára egységesen kb. 12-15 Euró fejenként, mely tartalmazza az oda és visszaszállítást, valamint a szigeten fél óra szabadidőt. (Emiatt nyáron, hétvégén, amikor sokan vannak, lehet, hogy várni is kell a pletnákra, hiszen ha egy csoportot elvisz egy hajó, a szigetnél megvárja őket, akkor kb. 1,5 óra múlva ér csak vissza.)

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A sziget egyébként ingyen bejárható, belépőt fizetni csak a templomba kell (kb. 5 Euro).

A kikötőből a templomhoz 99 db kő lépcső vezet fel, melyet 1655-ben készítettek. Ha esküvőt tartanak a templomban, állítólag a menyasszonynak néma csendben kell felmennie ezen a lépcsőn. (Hadd legyen a vőlegénynek még utoljára 10 jó perce. :-D)

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A szakértők feltárták a szigeten lévő Mária mennybemenetele templom épí­tészeti fejlődését. A korai középkorban itt valószínűleg egy ke­resz­tény­ség előtti ószláv kultusz létezett. A szigeten 124 sírt fedeztek fel csontvázzal, mely a 9-11. századból származnak. Ebből a korból származik a román kor­szak előtti kápolna alapja is. A maradványokat és a feltárásokat a templom üveg padlóján keresztül meg is nézhetjük.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

1465-ben építették a gótikus egy hajós templomot önálló haranglábbal a temp­lom déli részén. Az önálló harangláb is különlegesség, látni rajta a ve­len­cei iskola hatását. Maga a harangláb 52 m magas, jellemző rá a bejárat fölötti gó­tikus boltozat és a hajdina szemű lyukas kő, amely a 14-15. században ké­szült. Benne három harang található, melyet ljubljanai harangöntők készítettek. A 17-dik század közepén építették a gótikus templom he­lyén a kora barokk templomot, melyet 1685-ben építettek át.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A barokk főoltár az arannyal betakart fa­rag­vánnyal a 18. század negyvenes éveiben készült. Az oltáron lévő szobrok a bledi birtok adományozóit, II. Henriket és feleségét Kunigundát áb­rá­zol­ják. A fából készült dombormű és a szentségtartó az oltár asztalon a 19. szá­zad második feléből származik.

A szigeti templom különlegessége a kívánságokat tejesítő harang, mely sok tu­ris­tát csal oda. A kis harang Padovában készült 1534-ben. Kötele a templom belsejében, az oltár előtt lóg le a földig.

Állítólag, amikor 1809-ben Bled a franciák ha­tal­ma alá került, mivel a franciáknak kevés volt a pénzük, összeszedték a kör­nyék­beli parasztok szénáját és a harangokat, de a kívánságokat tejesítő haran­g megmenekült.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Egy legenda szerint valamikor a bledi várban élt egy fiatal, vigasztalhatatlan özvegy. A férjét megölték a rablók és a holttestét a tó­ba dobták. Egybegyűjtötte minden ezüstjét és aranyát, és egy kis harangocskát ön­tetett ki belőle a szigeti kápolna részére, de sajnos a harang nem érkezet meg a szigetre. A mérges vihar elsüllyesztette a csónakkal és a csónakosokkal együtt. Vi­lágos éjszakákon még ma is néha hallani a hangját a mélységből. E sze­ren­csét­lenség után a kétségbeesett özvegy eladta az egész vagyonát, a bevételt egy új templom építésére adományozta és ő belépett egy római kolostorba. Ott élte val­lásos életét haláláig. Halála után a pápa egy új harangot szentelt fel és elküldte a bledi szigetre. Aki háromszor megkongatja ezt a harangot és felajánlja saját kí­ván­ságát a "hölgynek a tórul", annak a kívánsága teljesül. Így mondja el a le­gen­da az "elsüllyedt" harang és a "kívánság teljesítő harang" keletkezését.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A szigeten található, szőlővel befuttatott épületben egy kis kiállítás és ajándékbolt található.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A pletnásoktól kapott fél óra nem túl sok, de azért ennyi idő alatt bejárható a kis sziget. Visszafelé pedig kipihenhetjük a lépcsőzés fáradalmait.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Bled másik látványossága a 140 méter magas, meredek sziklán álló vár, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk a tóra és a környező hegyekre.

Egészen 1004-ig, amikor II. Henrik német császár a bledi vagyont Albuin  brixeni püspöknek ajándékozta, csak egy román stílusú torony állt a jelenlegi  vár helyén, melyet  falak védtek. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. Azért sem találunk benne luxus szobákat, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A vár szerkezete két udvarra oszlik. Az alsóban a gazdasági épületek és a szolgák lakásai, a felsőben, a megerősített központi részben a földesuraknak szánt tartózkodási épületek helyezkednek el.

1511-ben egy erős földrengés súlyos károkat okozott a várban. Az ez utáni felújítás során nyerte el a vár a mai formáját és a barokk korban elkészült részekkel fejeződött be a vár továbbépítése.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A várban sokszínű kiállítás tekinthető meg. Természetesen találunk itt lovagi páncélt is, és jelentős - a 16-18. századból származó - fegyvergyűjteménnyel rendelkeznek. Érdekes vetítésen keresztül mutatják be a Bledi tó kialakulásának folyamatát, egy másik tévén pedig a Bécs-Trieszt vasútvonalról és építéséről nézhetünk filmet. Külön teremben emlékeznek meg dr. Arnold Rikliről, a svájci orvosról, aki felvirágoztatta Bledet.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Az épületek közül a legérdekesebb talán a felső udvari kis kápolna, amely a 16. században épült. A kápolnát Szent Albuin és Szent Ingenium püspöknek szentelték.

1700 körül barokk stílusban újították fel és művészi falfestményekkel díszítették. Az oltár melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A vár minden nap reggel 8-tól van nyitva, télen 18-ig, tavasszal és ősszel 20-ig, nyáron 21 óráig. Belépő árak a várba: felnőtt 10 Euro, diák 7 Euro, 14 év alatt 5 Euro és 4 év alatt ingyenes.

Érdemes felmenni, mert a vár és a kiállítások is érdekesek, de legfőképpen a vár teraszairól elénk táruló látvány a lenyűgöző.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Bledben és a tó körül többféle szabadidős tevékenység közül is választhatunk. A tavat körbe is lehet sétálni, hisz nem annyira nagy. Vagy körbetekerni kerékpárral. A városka melletti dombon nyári bobpálya is van, és természetesen túraútból sincs hiány. Van a közelben golf pálya, és mini golf is. Lehetőség van hőlégballonozásra, lovaglásra, barlangászatra, búvárkodásra, van rafting és kanyoning lehetőség, van továbbá kalandpark, paintball és airsoft pálya is. Lehet még strandröplabdázni, hegyet mászni, horgászni és teniszezni is. Csónakázhatunk is a tavon, vagy nyáron fürödhetünk is benne. Kiépített strandok is várják a fürdőzni, úszni vágyókat.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A tavon rendeztek már ifjúsági kajak Európa bajnokságot is, valamint itt rendezték 2002-ben a 35. sakkolimpiát.

De van még valami, amiről Bled világhíres: a krémes.

Évtizedek óta ismert a bledi krémes, a bledi cukrászművészet szimbóluma. Ám­bár krémest lehet venni máshol is, de az igazi bledi krémest csak egy helyen le­het kapni. Istvan Lukacevicnek a Park szálloda cukrászdájának korábbi fő­nö­ké­nek több esztendő kísérletezés után sikerült megalkotnia az igazi receptet.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A kré­mest még ma is a szálloda konyháján készítik és a kávézóban árulják, melynek terasza a tóra néz.

És miben van a titok? Valójában nincs titok – csak kiváló minőségű alap­a­nya­gok és a tapasztalat. Bledben gyakorlatból nincs hiány, az utolsó 60 évben 12 mil­lió krémest készítettek és adtak el.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

A krémes igazi vajjal és nem margarinnal készült tésztából aranybarnára sütött alap­ból áll, egy ízletes, megfelelően sűrű vaníliás krém van rajta – melyben na­gyon pontosan kell meghatározni a liszt mértékét. A krémre felvert édes tejszínhab jön, majd egy réteg tészta, mely sütő­cu­kor­ral van meghintve.

Készítenek csokoládés változatot is, meg sokféle más süteményeket még. Krémest nemcsak helyszínen fogyasztásra, hanem elvitelre is lehet kérni. Ebben az esetben egy helyes kis dobozkába teszik, ami megvédi a krémest.

Azért egy dolog megakadályozza, hogy az egész cukrászdát felfaljuk. Egy krémes ára kb. 3,50 Euro. De ha már ott vagyunk, egyszer egyet feltétlenül meg kell kóstolni! Tényleg nagyon finom! (Bár szerintem a csokis változat még finomabb.) :)

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Bledbe egész éven át nagyszerű rendezvényekkel is csalogatják a vendégeket. A legtöbb rendezvény nyáron van: megismerhetik a Gorenjska régió hagyományát a néptánc és a népzene segítségével. A klasszikus zene kedvelői számára számos hangversenyt tartanak a várban, a környező templomokban, a Fesztivál-teremben és a környező szállodákban. 

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Minden évben hagyományosan megtartják a Bledi Nemzetközi Hegedűfesztivált, mely június utolsó napjaiban kezdődik és júliusban ér véget. Az esti koncerteken a világ legelismertebb hegedűművészei játszanak, akik magas szintű művészetükkel kápráztatják el a szakértőket és a szélesebb közönséget is.   

A leghíresebb bledi rendezvény a "Bledi Napok", melyet július negyedik hétvégén tartanak. Ez egy gyönyörű élmény, lebegő lámpákkal a tavon, különböző koncertekkel a sétányon, kézműves vásárral és tűzijátékkal.

Az Okarina folkfesztivált minden év augusztusában tartják, amely otthont ad sok eredeti és érdekes zenei csoportnak.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Újévkor tartják a hagyományos újévi gálakoncertet a Festival Hall-ban. Húsvét vasárnap pedig húsvéti koncertet adnak.     

A "Vidám December" rendezvény, melynek része a Mikulás és a karácsonyi vásár, lehetőséget ad az ajándékok megvásárlására. Számos egyéb esemény között a legérdekesebb "A legenda az elsüllyedt harangról", melyet karácsony napján tartanak, és mindig van fáklyás romantikus séta is a téli tó körül.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

Érdemes tehát Bledbe, vagy a környékére szerveznünk egy pár napos, vagy akár egy hetes kiruccanást, mert a város is hangulatos, a környék pedig tele van látnivalóval.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

És ha már erre jártok, feltétlenül menjetek el a Vintgar szurdokba, mert ott van a szomszéd faluban, egy nagyon könnyű túra, de csodálatos a szurdok, valamint a Bledtől kb. 30 km-re található Bohinji tóhoz is, mert az is gyönyörű, és mellette kabinos felvonó jár a Vogel hegyre, ahol fent nyáron még libegőzni is lehet. A panoráma pedig lélegzetelállító. :)

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia, a másik része a bled.si oldalról származik.

Szlovénia Bled Bledi-tó város

0 Tovább

Soktornyú vár egy magas sziklán - Bled

Az egyik legrégebbi szlovén vár áll az egyik legszebb szlovén tó partján magasodó sziklák tetején, Bled városa mellett.

Bled évszázadok óta kedvelt gyógyüdülőhely, a környékét a kirándulók és az aktív pihenést kedvelők keresik fel. A 140 méter magas, meredek sziklán álló vár pedig egy interaktívan berendezett történelmi utazásra hívogat kicsit és nagyot.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Hol található? Szlovéniában, Ljubljanától észak-nyugatra, a Triglav Nemzeti Park szélén, a Julia-Alpok kapujában, a Bledi-tó partján. Térképen ITT

Közúton jól megközelíthető a vár, egy viszonylag nagy és ingyenes parkoló áll a gépjárművel érkezők rendelkezésére.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Valamikor réges-régen csak egy román stílusú torony állt a magas szikla ormán, amit falak védtek, azonban 1004-ben II. Henrik német császár egész Bledet Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. Talán ezért nem találhatunk itt semmilyen pompásabb szobát. Meg azért, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre, mint a belső terekre.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A parkolóból a külső várfalon át, a régi, gótikus boltíves várkapun és a felvonó hídon keresztül vezet az út. A várárkot már feltöltötték, de azért még sejthető, hogy hol volt. Aztán egy kis emelkedő van még a vár bejáratáig.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Az úton felfelé haladva lassan átlátni a várfal fölött és szép kilátás fogad minket a Bledi-tóra és Bled szállodáira. De az igazán csodálatos panorámában a vár teraszairól gyönyörködhetünk.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A belépő megvásárlása után a várba érve több útvonal közül választhatunk. A vár szerkezete két udvarra oszlik. Az alsóban a gazdasági épületek és a szolgák lakásai, a felsőben, a megerősített központi részben a földesuraknak szánt tartózkodási épületek helyezkednek el.

Járjunk végig minden lehetőséget, menjünk fel és le mindenhova, nézzük be minden ajtón és ablakon.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A késő középkorban több tornyot építették még a várhoz, és tovább erősítették a védelmi rendszert is.

A Bledi vár ma is szépen rendben van tartva. Jellemző rá a fehér falak és a piros-fehér mintás spalettás ablakok.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

1511-ben egy erős földrengés súlyos károkat okozott a várban. Az ez utáni felújítás során nyerte el a vár a mai formáját és a barokk korban elkészült részekkel fejeződött be a vár továbbépítése.

Ma étterem és kávézó is működik fent a várban.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A kávézó teraszáról pedig elénk tárul a nagyvilági Bled fényűző szállodáinak látképe. A tó színe hihetetlenül gyönyörű kék, mintha festenék.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Az épületek közül a legérdekesebb talán a felső udvari kis kápolna, amely a 16. században épült. A kápolnát Szent Albuin és Szent Ingenium püspöknek szentelték.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

1700 körül barokk stílusban újították fel és művészi falfestményekkel díszítették.

Az oltár melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A várban interaktív kiállítás nézhető meg, mely nagyon sok részből áll.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Természetesen találunk itt lovagi páncélt is, és jelentős - a 16. - 18. századból származó - fegyvergyűjteménnyel rendelkeznek.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Külön részlegben emlékeznek meg dr. Arnold Rikliről, a svájci orvosról, aki - miután Bled gyógyforrásai által maga is meggyógyult -, 1852-ben megszerezte a bledi fürdő bérleti jogát és korszerűsítette azt. A régi fürdőházak mellé kis vendégházakat is épített, ezzel lerakta a mai Bled alapjait. 1856-ban nyitotta meg az első természetgyógyászati intézményeket, melyeket 50 évig vezetett.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Érdekes vetítésen keresztül mutatják be a Bledi tó kialakulásának folyamatát. A Bohinji gleccser vájta ki a természetes tektonikus medencét, majd a jég elolvadása után a medencét elöntötte a víz és itt maradt a 2120 méter hosszú és 1380 méter széles tavacska.

Egy másik tévén pedig a Bécs-Trieszt vasútvonalról és építéséről nézhetünk filmet. A vasút bekapcsolta Bledet a gyógyulást kereső világ vérkeringésébe, mert a városkát addig csak szekérrel, vagy esetleg hintóval lehetett elérni.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A vár fűtését gyönyörű cserépkályhák biztosították. Bábukon pedig bemutatják a környékbeli népek régi életét, öltözetét, szokásait, használati tárgyait.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A várban találhatunk még a múzeumon kívül nyomdát, boros pincét, füvészkertet is.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

És a másik oldalról is fantasztikus kilátásban lehet részünk, a tóban található kis szigetre és a szigeten épült templomra.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Nyári hónapokban színes programokat szerveznek, íjászati bemutatókat is tartanak a várban. Meg esküvőket. Ha szombaton megyünk, akár egy ilyet is kifoghatunk. :)

Érdemes tehát felmenni a várba, mindenképpen megér egy 1,5 - 2 órát, annyi idő alatt végig is lehet érni rajta.

Nyitva tartás (2016):

 • novembertől márciusig 8 - 18 óra között
 • márciustól június 14-ig 8 - 20 óra között
 • június 15-től szeptember 15-ig 8 - 21 óra között
 • szeptember 16-tól október 31-ig 8 - 20 óra között

Belépő árak (2016):

 • felnőtt 10 Euro
 • diák 7 Euro
 • 14 év alatt 5 Euro
 • 4 év alatt ingyenes

Szlovénia Bled Bledi tó várak

És ha már itt jártok, feltétlenül menjetek el a Vintgar szurdokba, mert ott van a szomszéd faluban, egy nagyon könnyű túra és csodálatos, valamint a Bledtől kb. 30 km-re található Bohinji tóhoz is, mert az is gyönyörű, és mellette kabinos felvonó jár a Vogel hegyre, ahol fent nyáron még libegőzni is lehet. A panoráma pedig lélegzetelállító. :)

De Szlovénia gyöngyszeme még a Postojnai cseppkőbarlang és a Predjamai vár is.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

Vintgar szurdok - az etalon

Az általam eddig bejárt szurdokok közül a legszebb! Talán a legkönnyebb is. A legkönnyebben bejárható. De, hogy a legszebb, az vitathatatlan! A Vintgar szurdok Szlovéniában, a Bledi tó szomszédságában található. És lenyűgöző! Bármikor visszamennék újra, és újra, és újra. :)

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A szurdok általában egy mély völgyben futó sebes folyó, patak. Évezredek alatt vájt a mészkőbe a víz mély völgyet, és munkálkodik ezen tovább a mai napig. Folyamatosan rombol és épít. Ahogy nem léphetünk bele kétszer ugyanabba a folyóban, úgy valószínűleg nem láthatunk kétszer ugyanolyannak egy szurdokvölgyet. Mindig történik valami: valami épül, valami pusztul, sziklák vándorolnak, fák dőlnek ki és nőnek újak. Közben a víz rohan, zubog, zuhog, ömlik, kanyarog, megannyi vízesésen keresztül. Csodálatos az egész!

Hát lássuk közelebbről a legszebbet, a Vintgar szurdokot, ahol a Radovna folyó végzi a nehéz munkát!

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A Vintgar szurdok Szlovéniában, Blejska Dobrava és Spodnje Gorje falvak között húzódik. Térképen ITT.

Mindkét falu felől megközelíthető, mindkét településen szépen ki van táblázva, de parkolóval inkább Spodnje Gorje készült, ott van egy viszonylag nagy parkoló. Ha azonban busszal megyünk, vagy valaki átviszi az autónkat a másik faluba, akkor elég csak egyszer végig menni a szurdokvölgyön, nem kell oda-vissza. A szurdok nem egyirányú, tehát mindig van szembeforgalom is. (Ez egy-két szűk helyen némi torlódást is okoz.)
Mivel Spodnje Gorje felől gyakoribb a megközelítés, ezért most mi is abból az irányból megyünk, a folyó folyásával megegyező irányba. (De szembe menni a folyásiránnyal talán még egy kicsit szebb!)

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A bejárat a kis ház mellett van. A ház alatt, illetve a szurdok másik végén is kulturált mosdók találhatók. 

Belépő árak a szurdokba (2016.):

 • felnőtt - 4 Euro
 • diák - 3 euro
 • gyerek (6-15 év között) - 2 Euro
 • 6 év alatt - 0,80 Euro

Csak készpénzzel lehet fizetni, bankkártyát nem fogadnak el. A parkolás ingyenes.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A völgyet a Radovna folyó alakította, alakítja. A bejárható rész 1600 méter hosszú. Ha csak egy irányba járjuk be, szánjunk rá 1,5 órát. Ha oda-vissza megyünk, minimum 2-2,5 óra kell.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Az elején rögtön megtapasztalhatjuk a folyó sebességét, erejét és hangját. Van neki mindhárom! :)
A szurdokvölgy erdei utakon és fából épített hidakon, járdákon járható be. Ha ezek nem lennének, nem lehetne száraz lábbal bejutni a völgybe.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A víznek elképesztően szép színe van. Valami zöldes kékes türkiz, folyamatosan változó, leírhatatlan árnyalat. Ilyen színű folyó egyszerűen nincs is. Biztos festik :-D (A szín oka egyébként a mészkő.)

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Aztán elkezd szűkülni a völgy, egyre közelebb jönnek a hatalmas sziklafalak.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Közben vízesések sorozatán zuhog a víz tovább.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Majd egész szűk lesz a völgy.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A szűk helyen elég nagy erővel és hanggal robog át a folyó. Itt sokkal mélyebb is, mint a szélesebb részeken.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A víz kristálytiszta. Miközben elég nagy sebességgel szalad, meg lehet számolni a köveket az alján. A szűk rész után pisztrángok is szoktak úszni. Ott a legerősebb az ellenáramoltató. :)

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Majd egészen kiszélesedik a folyó, le is lassul ezáltal.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Azért a köveknél rengeteg zúgó és mini-vízesés csobog.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Aztán mintha vonat menne. Vagy repülő. Vagy mi zúg így?
Egyszercsak ott lesz a hatalmas Šum vízesés. Szlovénia legmagasabb, folyón található vízesése. 16 méter magasból ömlik a víz lefelé. Fröcsög, viszi a szél, itt bizony nem könnyű fényképezni (mert pár másodperc alatt minden vizes lesz). 

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

És a völgyben robog tovább a Radovna folyó. Még egy nagy vízeséssel hagyja el a Vintgar szurdokot, egy gyönyörű szivárványt hagyva maga után.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

A völgybe nem mindenhova süt be a nap és a folyó vize is meglehetősen hideg, ezért a szurdok klímája nyáron is kellemes, néhol hűvös. A fa palló gyakran vizes, ezért stabil, csúszásmentes cipő, túraszandál ajánlott. Több helyen csepeg fentről is a víz, illetve a vízesésnél szitál, erre számítani kell.

A hely turisztikai terheltsége elég nagy. Hétvégéken, főleg nyáron nagyobb tömeggel is találkozhatunk. Télen nem látogatható! Tavasszal az olvadás és a helyreállító munkálatok után nyit, általában április közepén-végén és november végén bezár.

A szurdok útjait folyamatosan karbantartják, a pallókat és kapaszkodókat cserélik, tél után előfordul, hogy egész szakaszokat kell újra építeni. A sziklák oldalához épített fa járda kicsit félelmetesnek tűnik, de nem az! Nincs túl magasan és nagyon stabil. Az egész úton pár lépcső van csak, komolyabb emelkedő vagy lejtő egyáltalán nincs, ezért könnyen bejárható. (Idősebbeknek is nyugodt szívvel ajánlható.)

A völgy két végén lévő házikókban a jegypénztár mellett kis ajándékbolt is működik, de nem túl nagy a választék. Ha jól emlékszem talán üdítő is vásárolható.

Aki a Bledi tó körül jár, mindenképpen térjen be a Vintgar szurdokba is. A hatalmas szikláknak, a folyónak, az egész völgynek olyan energiája van, amit érdemes megtapasztalni. Minden érzékszervünkre hat és csodálatos, jótékony hatása van. Lenyűgözőek a színek, fülünknek kellemes a folyó csobogása. Jó belélegezni a kristálytiszta levegőt, mely keveredik az erdő illatával. Bőrünkön érezzük a hűvös fuvallatot, ami a folyó felől áramlik.

Szlovénia Bled Bledi tó szurdok Vintgar szurdok

Egy baj van vele. Ha valaki ezt megnézni, az az összes többi szurdokvölgy után azt fogja mondani: jó, jó, ez sem rossz, de a Vintgar az igazi, az sokkal szebb. :)

A Vintgar a szurdokvölgyek között az etalon. :)

És ha már itt jártok, feltétlenül menjetek el Bledbe, mert egy csodaszép városka és a tó melletti sziklán soktornyú vár is vár ránk. Érdemes továbbutazni a Bledtől kb. 30 km-re található Bohinji tóhoz is, mert az is gyönyörű, és mellette kabinos felvonó jár a Vogel hegyre, ahol fent nyáron még libegőzni is lehet. A panoráma pedig lélegzetelállító. :)

De Szlovénia gyöngyszeme még a Postojnai cseppkőbarlang és a Predjamai vár is.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (98),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),libegő (13),csúcskereszt (13),túraút (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),vonat (9),Csehország (9),kis-kabinos felvonó (9),Karintia (9),Horvátország (8),vízesések (8),Chopok (7),nagy-kabinos felvonó (7),Alacsony-Tátra (7),Schladming (7),Salzkammergut (7),sikló (7),Magyarország (6),adventi vásár (6),Schneeberg (6),Svájc (6),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),vasút (5),Hallstatt (5),Murau (5),fogaskerekű vasút (5),Ötscher (4),Dachstein (4),Mauterndorf (4),Isztria (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Mönichkirchen (3),Hochkar (3),Weichtalklamm (3),Zermatt (3),Csorbató (3),Medveszurdok (3),Bad Ischl (3),Puchberg (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Mölltaler Gletscher (3),Bécs (3),Werfen (3),Bled (3),Esterházy (2),Cesky Krumlov (2),Muggendorf (2),Eisenerz (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Aineck (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Katschberg (2),Dalmácia (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Katrinberg (2),Prága (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Spanyolország (2),Bledi tó (2),Badacsony (1),Balaton (1),Wasserlochklamm (1),Palfau (1),Pula (1),Schloss Niederweiden (1),Waidhofen (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),fogaskerekű (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Eilat (1),Nagybakónak (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Raggaschlucht (1),Máriagyűd (1),Nothklamm (1),Johannesbachklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Hluboka (1),Ceske Budejovice (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Jindrichuv Hradec (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kisújbánya (1),Vintgar szurdok (1),Zala megye (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések