Schladming télen világbajnok síközpont. Rengetegen járnak ide síelni, hatalmas a nyüzsi, hiszen négy hegy várja a síelés szerelmeseit. A tél a főszezon és mindenki így ismeri. Pedig ...
Nyáron egy gyönyörű, nyugodt kisváros az Alpok hatalmas hegyei között, és rengeteg látnivalót kínál. Remek bázisállomás a környék felfedezéséhez is. Sőt, nagyon leleményesek abban, hogyan tudják idecsábítani a turistákat nyáron is. Mutatom!

Ausztria Stájerország Schladming város

Hol található?
Schladming Ausztriában, Stájerország egészen nyugati végében található, a Dachstein masszivum és a Schladminger Tauern hegyvonulatok között, az Enns folyó felső völgyében. Térképen ITT.

Schladming egy kb. 4400 lakosú kisváros, ahol a húzó ágazat az idegenforgalom. Évente a város kb. 3500 vendégágyán kb. 400 ezer vendégéjszakát töltenek el.

A városkán is keresztül folyik az Enns, és itt folyik bele a hegyről érkező, sebes sodrású Talbach patak is.

Ausztria Stájerország Schladming város

A Talbach patak mentén kellemes szurdokvölgyben, a Talbachklamm-ban sétálhatunk. A pataknak kristálytiszta a vize, ami azért is érdekes, mert a partján sörgyár áll. :)

Ausztria Stájerország Schladming város

Így a patak kristálytiszta vizéből némi átalakítás után szép, habzó, sárga nedű lesz. :)

Aki szereti megkóstolni a helyi söröket, meg aki általában szereti a sört, azoknak mindenképpen ajánlható, hisz ilyet nálunk egészen biztosan nem lehet kapni. A helyi Billában viszont igen.

Ausztria Stájerország Schladming város

Ha valaki Schladmingban, vagy a környékén, a megfelelő partnerszállások egyikén tölt valahány éjszakát, az kap egy, az érkezés napjának 0. órájától a távozás napjának 24. órájáig érvényes Schladming-Dachstein SommerCard-ot, mely egy névre szóló plasztik kártya. Ezzel a környéken több mint 200 látnivalót lehet ingyenesen, vagy kedvezményes áron felkeresni. A kínálatban vannak hegyi felvonók, fürdők, múzeumok, várak, fizetős utak, sportolási lehetőségek, tömegközlekedés, gyerekprogramok és szurdokvölgyek is. Sőt egyes üzletekben, fodrásznál és mozikban is adnak kedvezményt rá. Tehát nagyon-nagyon megéri akár egy éjszakát is itt tölteni. (Ez azt hiszem egy elég jó ötlet ahhoz, hogy nyáron is jöjjenek a vendégek.) :)

De egy éjszaka túl kevés lesz!

Ausztria Stájerország Schladming város

A téli sífelvonók közül kettő nyáron is jár, két kis-kabinos felvonó. Az egyik a várostól kb. 6 km-re lévő Gipfelbahn, a Hochwurzen 1800 méter fölötti csúcsára visz fel, ahonnan akár Mountain Go-cart-tal is le lehet jönni. A másik a Planaiseilbahn, közvetlenül Schladming belvárosa mellett található. A kirándulás miatt is érdemes jönni!

Ausztria Stájerország Schladming város

SommerCard-dal egy alkalommal ingyenesen igénybevehető.

Fontos! SommerCard-dal ingyenesen egy nap csak egy felvonó vehető igénybe! Tehát a felvonókat tegyétek külön napokra, hogy ingyen mehessetek! :)

A nyári szezon 2016. május 26-án indul a Planai hegyen, és október 9-ig tart. A felvonó naponta 9-től 17 óráig üzemel, és a hegyen lévő attrakciók és infrastruktúra is csak ebben az időben van nyitva. (A délután 5 órai üzemzárás elég korai, hiszen nyáron 9-ig világos van, ezért erre figyeljetek, bár gyalog is le lehet jönni a hegyről - csak úgy tovább tart.)

Menetjegy árak (felnőtt/gyerek):

  • hegy VAGY völgymenet 13 / 7,20 Euro
  • hegy ÉS völgymenet 17,50 / 9,50 Euro

Fent a hegyen nagyon kellemes túrautak vannak, csodálatos körpanorámával a Dachstein és a Schladminger Tauern hegyvonulataira.

Ausztria Stájerország Schladming város

Vendéglők, játszótér, kalandpark és más sportolási lehetőség is van a hegyen, de ezekről a Planai csúcsról szóló bejegyzésemben írok részletesen.

Most csak azt említem meg, hogy hogyan lehet kihasználni egy sífelvonót nyáron. A kirándulókon kívül. Downhill pályával!

2004 óta rendeznek a Planai hegyen évente Mountainbike világkupát.

Ausztria Stájerország Schladming város

Felfelé felakasztják a bringát a kabinra és kényelmesen fellibegnek, aztán 1830 méter magasan már csak egy irány van: lefelé. Száguldanak, mint a szél. Csak a fékek bírják! :)

Ausztria Stájerország Schladming város

Lent, a felvonó mellett pedig Hopsi (a sívilágbajnokság nyula) várja a célba érőket.

Ausztria Stájerország Schladming város

Schladming belvárosa is sok gyöngyszemet rejt.

Ausztria Stájerország Schladming város

Gyönyörű színes, festett, faragot és fa borítású épületeket találunk a városban. A fő tér környéke sétáló utca, tele kávézóval és étteremmel, kiülős teraszokkal.

Ausztria Stájerország Schladming város

E mellett a gyönyörű festett ház mellett pedig egy 15 pályás minigolf park található, ahol szintén ingyen játszhatunk egy kört a SommerCard jóvoltából.

Ausztria Stájerország Schladming város

Minigolf-pálya nyitvatartás május végétől szeptember végéig 14:00-től 20:00 óráig. Jegyár SommerCard nélkül:

  • felnőtt: 4 Euro
  • ifjúsági (7-15 év között): 2,50 Euro
  • gyerek 6 év alatt: ingyenes

A városi múzeum épületét 1661-ben építették és eredetileg beteg bányászoknak nyújtott szállást. Ma a múzeumban elsősorban a bányászati múltra utaló kiállítás látható, valamint a reformáció és az ellenreformáció parasztfelkeléseinek emlékei. (SommerCard-dal ingyenes.)

Ausztria Stájerország Schladming város

Nyitvatartás keddenként 9-12 és 14-16 óra között. Szerdán és csütörtökön 9-12 óra között. Belépő SommerCard nélkül:

  • felnőtt: 3 Euro
  • diák: 2 Euro
  • 15 éves kor alatt ingyenes

A város erődjének romjai 1629-ből származnak. Ma már csak egy városkapu van meg és egy, a négy kerek toronyból.

Ausztria Stájerország Schladming város

A katolikus plébánia templom eredetileg későromantikus stílusban épült, 1522 és 1532 között egészítették ki háromhajós templommá.

Ausztria Stájerország Schladming város

A főoltár 1702 és 1704 között készült.

Ausztria Stájerország Schladming város

Az egyik kis szűk utcácskában ilyen különleges házat is találunk.

Ausztria Stájerország Schladming város

Az evangélikus templom 1859 és 1862 között épült. Az oldalhajóban található szárnyas oltál a reformáció idejéből származik.

Ausztria Stájerország Schladming város

Schladmingban élményfürdő is van 25 méteres úszó, és kinti élménymedencével. Nem nagy, de kívül vannak csúszdák, amiből az egyik 66 méter hosszú, van élménymedence, sodrófolyosó, belül pedig szaunázni is lehet. A SommerCard-dal három órára ingyen mehetünk be.

Ausztria Stájerország Schladming város

Fürdő nyitvatartás naponta 9-től 20 óráig, szauna 14-től 21 óráig (de esős idő esetén már 11-kor kinyit), fitness studió 9-től 21 óráig.

Belépőárak SommerCard nélkül (felnőtt/gyerek):

  • 3 órás jegy: 10,50 / 5,50 Euro
  • 4 órás jegy: 12,50 / 7 Euro
  • egész napos jegy: 14,50 / 8,50 Euro
  • szauna: 6 Euro

Külső élményfürdő rész nyáron (felnőtt/gyerek):

  • egész napos jegy: 7 / 5 Euro
  • 14 óra utáni jegy: 6 / 4  Euro
  • 17 óra utáni jegy: 5 / 3 Euro

A kabinos felvonó leáll 17 órakor, a fürdő viszont sokáig nyitva van, így túrázás után még este bőven csobbanhatunk egyet. :)

És, hogy mit lehet kezdeni egy hatalmas, nyáron üresen kongó parkolóházban? Hát lehet benne elektromos-gokart pályát építeni!
0 % kipufogógáz, 100 % élmény! :)

Nyáron a Planai parkolóház -1. emeletén hatalmas versenyeknek lehetünk tanúi vagy részesei. Akár 70 km/h-val is száguldanak a járgányok. Rossz idő esetére tökéletes program! :)

Ausztria Stájerország Schladming város

Már a körforgalomban is ilyen gokart vár bennünket. :)

Ausztria első e-gokart pályája. Gyerekek 7 éves kortól, illetve 1,30 m magasságtól vezethetnek önállóan.
A gokart ára 13 Euro 10 perc, vagy 36 Euro 3×10 perc. Hogy itt van-e kedvezmény a SommerCardra, az a honlapjukról nem derül ki.

Schladming gyönyörű városházája 1884-ben vadászkastélynak épült.

Ausztria Stájerország Schladming város

A Planai felvonó állomása mellől indulnak helyi buszok a különböző kirándulóhelyekre. Vannak útvonalak, melyeken ingyenesen vehető igénybe a busz a SommerCard jóvoltából. Például ingyenesen utazhatunk át, az Enns völgyét északról határoló Dachstein hegyvonulathoz, ahol szintén ingyenesen igénybe vehető kabinos felvonó működik.

Ebben a gyönyörű piros, mintás házban pedig egy kiváló étterem, valamint baldachinos ágyas panzió működik, ahol a pincér "véletlenül" magyar.

Ausztria Stájerország Schladming város

De egyébként is nagyon sok magyar dolgozik Schladmingban, így a legtöbb helyen annak sem lesznek nyelvi nehézségei, aki nem beszél annyira jól németül vagy angolul.

Szóval mik is a nyáron Schladmingba csábító ajánlatok?

  • SommerCard - akár egy itt töltött vendégéjszakáért cserébe több mint 200 látnivaló ingyen vagy kedvezményesen
  • csodálatos kirándulási lehetőségek lenyűgöző kilátással
  • kabinos felvonók
  • Mountainbike szerelmeseknek Downhill pálya
  • parkolóházban gokart pálya
  • élményfürdő
  • szurdokvölgyek
  • tematikus kiránduló utak
  • és bájos belváros, kávézók, éttermek, helyi sör

A Schladming-Dachstein régió nyáron is rengeteg sportolási lehetőséget kínál:

  • 1000 km túraútvonal (!)
  • 930 km kerékpár- és mountainbike útvonal
  • 200 km e-bike útvonal
  • 45 km futó és nordic walking útvonal
  • 4 golfpálya
  • 14 Klettersteig (Via Ferrata) útvonal a Dachstein déli falán
  • ezeken kívül van még: rafting, canyoning, íjászat, mountain-gokart, siklóernyőzés, e-gokart, downhill, és más lehetőségek.

Itt aztán nem lehet unatkozni!

Remélem mindenki kedvet kapott, hogy ellátogasson Schladmingba nyáron is. Érdemes pár napot eltölteni itt és a környéken, mert rengeteg látnivaló akad errefelé. :)

Ausztria Stájerország Schladming város

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.