Trakostyán, vagy horvátul Trakošćan távol van minden más látnivalótól, lakott településtől, de nincs távol a magyar határtól, így egy városlátogatást vagy egy kis shoppingolást hozzácsapva máris remek program lehet, egy egynapos kiránduláshoz.

Dombok között, erdők mélyén eldugva találjuk ezt a mesebeli várra emlékeztető, látványos erődítményt, mely utoljára a Drašković család tulajdonában volt. Mai formájára is ők építtették át.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Hol található? Horvátországban, Varasd megyében, a magyar határtól kb. 80 km-re. Térképen ITT.

Az út mellett nagy, ingyenes parkoló található, ahonnan már gyalog kell felmenni a várig.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A vár egy dombra épült, amit természetvédelmi területté nyilvánítottak. A dombon gazdag a növényvilág. A magasabban fekvő területeken hegyi bükkerdők és fenyőerdők vannak, a völgyekben kocsányos tölgyerdők, gyertyánok, tölgyesek és szelídgesztenyések találhatók.

A domb túloldalán egy tó is fekszik, szép időben érdemes sétálni a partján. Különleges növényei a vízitök és a sárga tavirózsa.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A tó körül tündéres meseösvényt alakítottak ki, erről nagy táblákon olvashatunk. Akinek ideje engedi, akár körbe is sétálhatja a tavat.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A hagyomány szerint a vár egy ókori erődítményről arx Thacorumról kapta a nevét, mások szerint Drachenstein lovagjairól, akik a kora középkorban ellenőrzésük alatt tartották a vidéket.

A várhoz romantikus sétány vezet fel.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán története szinte négy évszázadon át megegyezett a Drašković családéval. A Drašković-ok a 16. század második felétől a 20. századig Horvátország egyik legjelentősebb és leggazdagabb főúri családja volt Zagorjában és a horvát kajkevác nyelvjárást beszélő vidékek területén.

Ebből a családból négy horvát bán (II. György, II, III és V. Iván), számos hadvezér, akik a Horvát Királyság és a Habsburg Monarchia védelmében harcoltak, püspökök, egy bíboros, egy magyar nádor, királyi kancellárok és bírák, továbbá sok más jelentős személy emelkedett ki Horvátország közéletében.

Aki bírja a lépcsőzést, az erre rövidíthet is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az első erőd itt a zagorjei grófság védelme érdekében készült a 13. században. Írásos emlékek először 1394-ben említik, amikor Cillei Hermann kapta adományul, és 1456-ig, a család kihalásáig a Cilleiek birtokában maradt.

A vár az északnyugat-horvátországi várrendszer része volt és a középkorban, a Ptuj felől a Bednja folyó völgyében haladó utat tartotta szemmel. Eredetileg egy lakóegység, egy várfalakkal körbevett udvar és egy erős őrtorony volt itt.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A Cillei nemzetség kihalása után birtokaik feloszlottak, többszörösen gazdát cseréltek. A Trakostyáni vár először Vitovec János hadvezéré, majd Corvin Jánosé lett, aki Gyulay Jánosnak adta. A Gyulayak három nemzedéken át birtokolták és sokat építettek is rajta, de 1566-ban kihaltak és a birtok a császárra szállt. II. Miska császár szolgálataiért Drašković György horvát bánnak adta.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán középkori várából nem sok maradt meg, miután a vár ma inkább egy historizáló stílusban felépített mesebeli várkastélyra hasonlít. A középkori vár csak alapfalaiban létezik, ám ennek ellenére Horvátország leglátogatottabb műemlékei közé tartozik.

A várat az 1584-es, végleges birtokbavétele után a Drašković-ok többször átépítették. Ekkor emelték a nyugati bástyát, mely már alkalmas volt az erődítmény ágyúkkal és tűzfegyverekkel való hatékony védelmére is. Az itt elhelyezett címer és a felirat bizonyítják, hogy II. Drašković János és Péter 1592-ben építtették.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A várkastély, mint arról egy 1667-ből származó rajz is tanúskodik már ekkor megkapta napjainkig megőrzött formáját. Azonban a vár középkori képéről nagyon keveset tudunk, és Trakostyán 16. – 19. század átépítéseiről, bővítéseiről sincs sok adat.

Amikor a család többi zagorjei birtoka felvirágzott a Drašković-ok a 18. században Trakostyánt elhagyták és a vár pusztulásnak indult. Ezután már főként csak a katonaság tartózkodott benne.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Trakostyán a 19. század közepére már annyira lepusztult, hogy többé már nem lehetett kényelmesen lakni benne, ezért az akkori tulajdonosa, gróf Drašković VI. György altábornagy, miután feleségül vette Baillet-Latour Zsófiát, 1853-ban nekilátott az ősi vár felújításához és kastéllyá való átalakításához. A munkálatok három éven át folytak, a felújításról egy kőtábla is tanúskodik, amit a főkapu udvar felöli homlokzatába építettek be.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A trakostyáni vár felújítása egyike az első átfogó restaurálásoknak Horvátországban. A kastély neogótikus stílusban újították fel. A romantizáló elveknek megfelelően felújított kastélyon kihangsúlyozták az erődítmény jelleget, a négyzetes lakótornyot és a hengeres bástyákat 16. századira, a lakó- és a gazdasági épületeket 17. és 18. századira fazonírozták. Az északnyugati homlokzaton egy bejárati helyiséget alakítottak ki, ahol a főlépcsőházat helyezték el, továbbá magas palástfalakat és egy reprezentatív, gótikus, felvonóhidas kaputornyot készítettek. A korábban kicsiny ablakokat hatalmas, színes üvegezésű ablakokra cserélték ki.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A felújítás idejéből fennmaradt berendezésnek neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk jellegzetességei vannak. A reprezentatív helyiségek, úgymint a lovag- és vadászterem, a könyvtár a földszinten helyezkednek el. A tulajdonos lakóhelyiségeinek az első emeletet szánták, étkezővel, hálószobákkal, szalonokkal, szivarszobával, zeneszobával, olvasószobával és egy imasarokkal. A második emelet főleg az időnkénti vendégek elhelyezésére szolgált. A földszinten a kicsiny ciszternás udvar mellett a kiszolgáló részen helyezték el a konyhát és a különböző élelmiszer kamrákat.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

1944-ben a Drašković család Ausztriába menekült és a kastély állami tulajdon lett.

A kastély II. világháború végét elhanyagoltan, de komolyabb károsodások nélkül és nagyrészt eredeti berendezéssel vészelte át. Az összes zagorjei kastély közül ez őrizte meg a legjobban az uralkodó központ és főnemesi birtok szellemét.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A kastélyban 1953-tól egy főúri hangulatú múzeumot rendeztek be a Drašković családdal kapcsolatos, 16. és 19. századból fennmaradt berendezésekre alapozva. A kialakított enteriőr alapján a kastélyban megfogható, átérezhető az eredeti, 19. századi hangulat is.

A vár alagsorában egy különálló épületrészben található a várkonyha, ezáltal megakadályozható volt egy esetleges tűz továbbterjedése a lakószobák felé. A konyha közepén egy hatalmas, fehér, többfunkciós kályha található. Különösen érdekes a kémény elhelyezkedése, mert az nem az egyébként megszokott helyen található. A füst a konyha padlójában lévő csatornán keresztül a fal felé távozott, és ott ömlött csak a kéménybe.  A konyha sarkában egy kemence is van, ahol a kenyér mellett más ételeket is készítettek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Évszázadokon keresztül a nemesek népszerű szórakozása volt a vadászat, ezért a magasföldszinten kapott helyet egy vadászterem. Ez a helyiség volt a valamikori nagy étkező is. Itt időzött a férfitársaság egy-egy vadászatból visszatérve, ezért a terem gazdagon berendezett, a falakon pedig vadásztrófeák láthatóak. 

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A dolgozó és könyvtárszoba neoreneszánsz stílusú bútorokkal és könyvespolcokkal van berendezve. A könyvtár állománya ma kb. 1700 kötetből áll, elsősorban enciklopédiák és szépirodalmi művek a 18. század második feléből és a teljes 19. századból. A legtöbb könyv német és francia nyelven íródott.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A nyugati toronyban található a vár legreprezentatívabb része: a lovagterem. Ez a 19. században felújított ünnepélyes helyiség felidézi a középkori, romantikus múltat, de egyben azt a katonai erőt, a hadsereget is szimbolizálja, melynek számtalan tagja harcolt az oszmán birodalom ellen, majd később más harcokban is európai frontokon. A terem gótikus stílusú, a 15., a 16. és a 17. századból származó fegyverek, valamint vezérek portréi vannak benne kiállítva.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az épület középső részén található egy négyszögletes várudvar ciszternával. Az udvar falán egy óra is található a 19. századból.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az első emeleten találhatjuk a gyönyörű étkezőt. A helyiség bútorzata - mint az egész első emeleté - a tulajdonosok megrendelése alapján direkt ide készült, egyedi darabok. A falon lévő kisebb ajtón keresztül hordták az ételt az étkezőbe, amit egy felvonóval juttattak fel a konyhából. A felszerelés és az étkészletek nagy része a II. világháborúban elpusztult, ezért ma csak pár porcelán van kiállítva a 18. - 19. századból.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Szintén ezen az emeleten található egy hálószoba és a hozzá kapcsolódó előszoba. A háló előszobája mind stílusban, mint funkciójában szorosan kapcsolódik a hálóhoz. Itt vannak elhelyezve a nagy ruhásszekrények, az álló tükör és a tároló ládikó. 

A várúr hálószobája csodálatos, neobarokk stílusban lett berendezve.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az elmúlt századokban a zene, a zenélés a nemesség számára remek szórakozási lehetőség volt. Általában ebben a helyiségben múlatták az időt zenéléssel vagy zenehallgatással, ezért a szobának pazar berendezése van neobarokk bútorokkal, festett és gazdagon aranyozott fafaragásokkal.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Erdődy Drašković Julianna festőnő műterme is gyönyörűen rekonstruálva van. A szobában kiállításra kerültek festményei, portréi is, valamint festőállványa és használati tárgyai is. A szobát egy pazar neogótikus kályha fűtötte.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A második emeleten található barokk szoba a német barokk stílusában lett berendezve. Gyönyörű berendezési tárgyai a 17. és a 18. századból származnak, a székek francia minta alapján készültek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A szép rokokó szoba két részből áll, az egyik oldalon egy dolgozószoba rész, a másik oldalon egy hálószoba rész látható.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az egyik szobában  Drašković a "hétéves háborúban" részt vett tisztjeinek 40 portréja van kiállítva, melyeket nagy valószínűséggel Johann Michael Millitz és tanítványai festettek. Minden tisztet hasonló pózban festettek meg. Hasonlóságuk kitűnik a frizurájukon és a katonai egyenruhájukon is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A neoreneszánsz a historizmus egy ága, mely a 19. század második felében alakult ki. A neoreneszánsz szobában kiállított, feketére festett bútorokat Erdödy Julianna hozta magával hozományként. Erre utal a bútorokba faragott "E" betű is. Különös fénypontja a szobának az az eredeti komód, mely a reneszánsz időkből származik. Ez az egész kiállítás legrégebbi darabja.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A vár minden szintjén természetesen további érdekes termeket, szobákat és kiállítási tárgyakat találhatunk. Nem mutatok meg mindent, hagyok meglepetést a helyszínre látogatóknak is. :)

A várban fotózni tilos, ezért a belső tereket ábrázoló fotók és a hozzájuk tartozó információk a vár saját honlapjáról származnak.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

A várfalról pedig szép kilátásban is részünk lehet, főleg tisztább időben. Lent a gazdasági épületek, mellettük a parkoló, távolabb egy hotel látszik. Körben pedig a háborítatlan természet, dimbes-dombos táj, zöld erdők, a távolban pedig hegyek.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Nyitva tartás:

  • nyári szezon április 1-től október 31-ig: 9 - 18 óra között
  • téli szezon november 1-től március 31-ig: 9 - 16 óra között

Belépőjegy árak:

  • felnőtt: 30 Kuna
  • iskolásoknak és diákoknak: 15 Kuna
  • diákcsoportoknak és ovisoknak: 10 Kuna

Tilos belépni fagyival, égő cigarettával és kutyával.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

És ha más várak és kastélyok is érdekelnek benneteket, mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re. És egy picit messzebb is ajánlom figyelmetekbe a középkori vámszedő helyet: Mauterndorf várát, amiből később Csipkerózsika vára lett.

Szlovéniában is vannak érdekes várak, mint a magas sziklán álló, soktornyú Bledi vár, valamint a szikla oldalához és egy barlangrendszerhez épült Predjamai lovagvár. Valamint egy olaszországi kastélyról is írtam már, ez a Trieszt melletti Miramare kastély.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Horvátország Trakoscan Trakostyán várak

Az információk a wikipedia oldalairól, a jupiter.elte.hu-ról és a vár saját honlapjáról származnak.