Számos lovagvár van a világon, de ilyen, mint a Predjamai, nincs több! Egy 123 méter magas, függőleges sziklafal egyik nyílásához építették, így elölről lovagvár, hátulról pedig hatalmas barlangrendszer. A két rész annyira szépen illeszkedik egymáshoz, hogy néhol nehezen kivehető, hogy meddig szikla és honnantól vár. :)

A Predjamai vár egyedülálló betekintést nyújt abba, hogy az építészet és a középkori emberek leleményessége mi mindenre képes, ha egy biztos menedéket keresnek a nyugodtabb élethez.

De hogyan tudta megvédeni a várat pár tucat védő egy éven keresztül, elölről elzárva a külvilágtól? Az élet kemény volt, kegyetlen és veszélyes, mégis itt fényűzően éltek és minden veszély ellenére szabadon. Elmesélem miért!

Szlovénia Predjama barlang várak

Már messziről is látszik, milyen különleges ez a vár. Mintha a sziklához lenne hozzáragasztva. Mégsem kell magasra másznunk hozzá, a nagy, ingyenes parkolótól kellemes séta a vár bejárata.

Hol található? Szlovéniában, Ljubljanától kb. 45 km-re délnyugatra, a tenger felé vezető autópályáról letérve, Postojnától 10 km-re. Térképen ITT.

Szlovénia Predjama barlang várak

A vár eredeti formájában a 12. században épült. Az első írásos említés 1274-ből származik. A 14. századtól a vár a Habsburgok tulajdonába került és a Luegg lovagoknak adták hűbérbirtokkén.

Szlovénia Predjama barlang várak

Alapos kutatások után a várat mára próbálták olyan formában helyreállítani, mely építészetileg és rendezettségét tekintve a leginkább hasonlít a reneszánsz korban megépített eredetire.

Hát bizony építészetileg is vannak benne érdekességek, különleges megoldások, főként az, ahogy a sziklával össze van építve.

Szlovénia Predjama barlang várak

A Predjamai vár legismertebb lakója Erazem lovag, aki a Luegg család fekete báránya volt. Önfejű volt és büszke, ezért III. Frigyes osztrák császár és Matija Korvin (azaz Mátyás király) között kitört csatában Mátyás mellé áll. Amikor a császár ezért lefejeztette a barátját, Erazem vitába keveredett a császár egyik rokonával és megölte. A megtorlás elől pedig a Predjamai várba menekült.

Szlovénia Predjama barlang várak

Az egész vár hat szintes, ezzel a legnagyobb sziklavár a világon, a Guiness rekordok könyvében is szerepel.

A bejárati szinten, a földszinten találjuk a várpincét és a fedett belső udvart a lóállásokkal.

Szlovénia Predjama barlang várak

Az első emeleten van az alsó szalon, a lovag terem, az irattár, egy szoba, kamra és a börtön.

Szlovénia Predjama barlang várak

Erazem a várból rablótámadásokat indított a császár itt elhaladó kereskedelmi karavánjai ellen, amivel addig bosszantotta a császárt, hogy az Gasper Ravbar trieszti fejedelmet bízta meg a vár elfoglalásával.

Szlovénia Predjama barlang várak

A várat egy évig és egy napig ostromolták és nem értették, hogy a külvilágtól elzárt várban hogyan maradhattak életben ilyen sokáig a bent lévők. Sőt! Az ostromban részt vevő legyengült katonákat, miközben azok kőgolyókat zúdítottak a várra, Erazem sült ökörfalatokkal és frissen szedett cseresznyével kínálta, hogy bizonyítsa, az ostrom teljesen felesleges. :)

Szlovénia Predjama barlang várak

Hiszen a várat elölről ostromolták, de eközben Erazem a vár mögött húzódó, több kilométer hosszú barlangrendszeren keresztül kijárhatott a szomszédos településekre, ahonnan utánpótláshoz jutott élelemből, vízből és katonából.

A második emeleten található a felső szalon, az ítélőszoba, mellette a kínzókamra, börtön, ebédlő és nyitott tűzhelyű konyha.

Szlovénia Predjama barlang várak

Nem is sikerült volna bevenni a várat és megölni Erazem lovagot, ha nincs egy áruló szolga. Dehát gyarló az ember. Miután a lovag egy olyan helyre készülődött, ahová a király is gyalog jár, a szolga áruló fényjeleket adott és akkor, 1484-ben egy golyósorozattól leomló kövek kioltották a lovag életét.

A középkori várakban a mellékhelyiség általában a külső fal egy kiszögellésében volt elhelyezve, ahonnan az alul lévő lyukon át minden kifolyhatott. Ezeken a helyeken a fal is vékonyabb volt, mint máshol, így sikerült a várnak ezen részét leomlasztani.

A lovagot a váron kívül, a mai parkolónál álló kápolna mellé temették, és sírjára állítólag szerelme hársfát ültetett, mely a mai napig áll.

A vár harmadik emeletén van a padlástér a kémlelőnyílásokkal és kiöntő résekkel, melyeknek a múltban elsősorban védelmi szerepe volt. Innen zúdultak az ellenségre kőhalmok, illetve ömlött a nyakukba forró víz vagy gyanta.

Szlovénia Predjama barlang várak

A harmadikon található továbbá az a szerencsétlen mellékhelyiség, ahol a sziklaomlás maga alá temette Erazmus lovagot, valamint még kandalló terem, fejedelmi szoba (a várúr legkényelmesebb és legbiztonságosabb lakhelye), imahelyiség, várkápolna. Szintén a harmadikon található a sekrestye, ahol a várkáplán lakott. Itt imádkozott, itt aludt és itt vetette papírra a vár krónikáját. 

Szlovénia Predjama barlang várak

A negyedik emeletet inkább vendégek számára és üzleti célokra tartották fenn, valamint itt van a várszemélyzet szobája is.

Szlovénia Predjama barlang várak

Az ötödiken van még vendégszoba, valamint az átkötő híd és a vár barlang része. Innen föld alatti járatok nyílnak a szabadba, a napos, cseresznyéjéről híres Vipava völgy felé.

Szlovénia Predjama barlang várak

A vár mögött húzódó barlangrendszerbe több természetes bejárat is vezet. Eddig 13 km-nél több járatot tártak fel, ezzel ez a második legnagyobb barlangrendszer Szlovéniában.

A barlang állandó hűvös hőmérséklete kiválóan alkalmas volt élelmiszer tárolásra, valamint egy forrás is található benne, így a vízutánpótlás is biztosítva volt.

Szlovénia Predjama barlang várak

A föld alatti világot évmilliókon át formálta az eltűnő és a felbukkanó Lokva folyó. A vár alól folyik tovább a völgyben ma is.

Szlovénia Predjama barlang várak

A Predjamai vár mögül egészen a több mint 10 km távolságra lévő Vipaváig vezetnek járatok, melyeknek eddig csak alig tized részét sikerült feltárni. A ravasz Erazem azonban nem ezen a hosszú föld alatti járaton keresztül járt a faluba, hiszen a barlangban lassú és nehézkes volt a haladás, hanem inkább a rövidebb járatokon felmászott a felszínre, és ott ment friss cseresznyéért Vipavába.

Szlovénia Predjama barlang várak

A járatok egy része főszezonban a látogatók előtt is nyitva áll. Mivel azonban a barlangok fekvése és kedvező hőmérséklete miatt érdekes és különleges denevér kolóniák is élnek itt, a téli hónapokban a barlangok nem látogathatók.

A várat 1570-ben Ivan Kobenzl megrendelésére jelenlegi formájában építették át. 1846-ben Windischgratz herceg vásárolta meg.

Az egyik rejtett kijáratot a XVII. század elején befalazták, mert tolvajok rendszeresen belopóztak a várba és elvitték az értéktárgyakat. Barlangászok 1945 után nyitották ki újra ezt a járatot.

Egy barlang bejárat a vár alatt is található.

Szlovénia Predjama barlang várak

A várban túl sok múzeumi értéket és látnivalót nem találhatunk, de itt nem is ez a lényeg. A Predjamai várban az elhelyezkedése, a sziklához kapcsolódása és a barlangok a legérdekesebbek. Meg a legenda és a misztikum, ami a várat körüllengi.

Szlovénia Predjama barlang várak

1986-ban a Predjamai várban forgatták az Armour of God (Istenek fegyverzete) című film egyes jeleneteit, Jackie Chan főszereplésével. De forgatott itt néhány éve a Discovery Channel is megmagyarázhatatlan jelenségek után kutatva, sőt forgattak itt jeleneteket a Harry Potter és a Trónok harca című filmekhez is.

Szlovénia Predjama barlang várak

Belépő árak a Predjamai sziklavárba (2016):

  • felnőtt 11,90 Euro
  • iskolás, diák 9,50 Euro
  • gyerekjegy 6-15 év között 7,10 Euro
  • gyerekjegy 6 éves kor alatt 1 Euro

Kombinált belépő a Postojnai cseppkőbarlangba és a Predjamai várba:

  • felnőtt 31,90 Euro
  • iskolások és diákok: 25,50 Euro
  • gyerekek 6 és 15 év között 19,10 Euro
  • gyerekek 5 év alatt 2 Euro

A vár szabadon, vezetés nélkül látogatható, audio-guide van magyar nyelven is.

Szlovénia Predjama barlang várak

A vár mellett nyáron lovagi játékokat is tartanak.

A Predjamai barlangokba májustól szeptemberig 11, 13, 15 és 17 órakor indul vezetés, mely kb. 45 percig tart. Ez idő alatt egy kb. 700 méteres barlangrész járható be, ahol csodálatos cseppköveket is láthatunk. (Barlanglátogatáshoz fontos a vízálló, csúszásmentes bakancs és egy esőkabát.)

Belépő árak a barlangba:

  • felnőtt 8,90 Euro
  • iskolás és diák 7,10 Euro
  • gyerekek 6 és 15 év között 5,30 Euro
  • gyerekek 6 év alatt 1 Euro

Audio-guide ide is van magyar nyelven.

Szlovénia Predjama barlang várak

Predjama felé haladva, vagy visszafelé jövet, ki ne hagyjátok a világ legismertebb cseppkőbarlangját, a Postojnai cseppkőbarlangot!

És ha már Szlovéniában jártok, látogassatok el a Bledi tóhoz is, meg mellette a Vintgar szurdokba. Innen csak 30 km a Bohinji tó és mellette a Vogel hegy kabinos felvonóval és libegővel. Ráadásul oda-vissza egy kedves kisváros, Lendva mellett halad el az autópálya, ahova szintén érdemes benézni.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Az információk egy része a wikipedia-ról és a Predjamai vár saját honlapjáról származik.

Szlovénia Predjama barlang várak