Alig lépjük át az osztrák határt, máris egy mesebeli várra lelhetünk, mely egy rég kialudt vulkáni kúp tetején trónol és uralja a környék panorámáját. Ez a güssingi, vagy németújvári Batthyány vár, ami már majdnem 500 éve a család tulajdonában van és fő törzshelyüknek tekintik. De azért látogatókat is szívesen fogadnak, és érdemes is megnézni ezt a szemrevaló várat, mutatom is, hogy miért!

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Burgenland déli részén, Körmendtől nyugatra, a Rábafüzesi határátkelőtől északra. Térképen ITT.

A güssingi vár már sok-sok éve kedvelt kirándulási célpont. A várhegyről fantasztikus kilátás nyílik Güssing városára, a güssingi halastavakra és ellátni egészen a messzi magyar területekig. Így a vár is már messziről látszik a hegy tetején, csak autóból nem lehet túl jól fotózni. Menet közben. :)

Ausztria Burgenland várak Güssing

A faluban már jól ki van táblázva, és a táblákat követve egy nagy és ingyenes parkolóhoz érkezünk. Bár a vár tulajdonképpen autóval is megközelíthető, behajtani csak engedéllyel lehet, és kár lenne lemondani egy kellemes sétáról.

A parkolótól már nincs óriási szintkülönbség a várig.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A güssingi vár egy régen kialudt vulkáni kúpon áll. A síkságból meredeken kiemelkedő szikla falai és a kráter körül elhelyezkedő fennsík, valamint a fekvés az osztrák–magyar határvidéken ideális körülményeket teremtettek egy védekezésre alkalmas vár létesítéséhez.

A várhoz vezető út több kapun is keresztül visz, ezek által jól védhető volt a belső vár.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az út enyhén emelkedő, kényelmes, aszfaltozott. Még itt bent is parkolnak autók, de biztosan meg van az oka, hogy ők miért.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várkapu mellett a szokásos tábla. Rajta a vár életének legfőbb időpontjai: a 12. században alapították a várat, a 16. és a 17. században kibővítették és átalakították, 1778 óta hanyatlik, pusztul. Igen, valószínűleg már nem a fénykorában tündöklő pompájában látható a vár, de azért jó ideje nem pusztul már, hiszen nagyon szépen rendben van tartva a máig megmaradt része.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1140 és 1150 körül jöttek a Wolfer és a Hederich testvérek Magyarországra. II. Géza magyar király hívta 1157-ben a – valószínűleg a Duna menti Hainburgból származó – Grafen Wolfert Güssingbe, és neki ajándékozta a „Kyscen“ hegyet és környékét. Az első fából készült várat és egy kolostort valószínűleg Graf Wolfer építette.

Ugyanakkor azt is feltételezhető, hogy a vár és a kolostor első építtetői bencések lehettek. Már akkoriban feltűnt az oklevelekben a Havas Boldogasszony Zarándoktemplom neve, ez a mai várkápolna.

Ausztria Burgenland várak Güssing

III. Béla király elvette a tulajdonosoktól a várat annak stratégiai fekvése miatt, és felépített egy erős várat kőből és téglából. A güssingi várat azóta hívták „Novum Castrum“-nak (jelentése: új vár, innen származik a Németújvár név is); ezt a nevet 1198-ban említették először oklevelekben. Güssing azon kevés magyar várak közé tartozik, amelyeket a tatárok 1241–1242-ben nem tudtak elfoglalni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár 1245-ig Gróf Csák Dömötör tulajdonába tartozott. Ezután került vissza IV. Béla királyhoz. Ő bízta rá egy rövid időre a Johannita rendre (1246), és később kincstárnokára, Mauricius-ra (1263), aki aztán a várat tovább építette.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1272-ben II. Henrik-et említik az oklevelekben Güssing uraként, aki a güssingi grófok nemzetségéből származik, és az első várúr, Wolfer utódja. 1273-ban a cseh Ottó király támadásaival szállt szembe a vár. A güssingi grófok, de különösen „Rettenetes Iván” több alkalommal bonyolódtak háborúkba a királyi házakkal, vad rabló hadjáratokba kezdtek, és zavargásokat szítottak. Erre az időre esett a „güssingi viszály” is, amely után végül 1289–90-ben Albert herceg – IV. László beleegyezésével – megfosztotta a güssingieket hatalmuktól.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Zsigmond király idejében, 1391-ben a vár a sárói és lévai Chec nemzetséghez került. A leszármazottak azonban olyan mértékben eladósodtak, hogy összes javaikat el kellett zálogosítaniuk, és 1455-ben csak nehezen tudták Andreas Baumkirchertől megvédeni Güssinget.

Ez csak Újlaki Miklós segítségével volt lehetséges, aki 1458-ban megszerezte a vár tulajdonjogát és a güssingi uradalmat. Akkoriban a güssingi uradalom 25 települést foglalt magába. Fia, Újlaki Lőrinc Mátyás király hű alattvalójaként határozottan és nyíltan lépett fel a következő cseh királlyal, II. Wladislavval szemben. Ezzel magára haragította a királyt. 1495-ben a király hadserege súlyos károkat okozott a várban. Ez vitte rá végül Újlakit, hogy kibéküljön a királlyal. Lajos király 1520-ban Belgrád kapitányává nevezte ki. Négy évvel később gyermektelenül halt meg.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1524. június 30-án Batthyány Ferenc (1497–1566) fiatalkori barátjától, II. Lajos királytól megkapta Güssing várát a körülbelül 60 helységet magában foglaló uradalommal együtt – fizetségként Jaicza várának törökök elleni hősies védelmezéséért. Güssing a Batthyány család fő rezidenciája lett.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Amikor 1532-ben a törökök Bécs ellen indultak, Güssinget is feldúlták. Hogy I. Ferenc a teljes megsemmisítést elkerülje, és a várat megkímélje, egyezséget kellett kötnie a törökökkel, ez a vár és a lakosság javát is szolgálta. 

Ezután a várat 75.000 guldenért újjáépítették, és III. Baltazár idején tovább bővítették; 1540 és 1580 között emelték a körtornyot (Scheibelturm), a vár körüli téglából készült erődítményt kibővítették, és egy bástyát építettek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Aki viszont nem szeretné (vagy nem tudja) vállalni a várhoz vezető emelkedőt, az választhatja a várliftet is helyette. A parkoló mellett ezt a házikót keressétek.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Elárulja a mellette, a hegyoldalon kúszó fémszerkezet és a rajta fel-le utazó lift vagy inkább sikló.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó pályájának hossza 96 méter, a szintkülönbség, amit leküzd 51 méter. Maximum 16 főt képes szállítani 2 m/s sebességgel. Gyártó az ABS Transportbahnen GmbH. A vár-felvonó építését együttesen finanszírozta a Batthyány Alapítvány, az Európai Unio, a Szövetségi Kancellária Hivatal művészeti szekciója és Burgenland tartomány.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A felvonó ára felfelé 2 Euro, lefelé 1 Euro, fizetni fent kell.

Felérve a tágas várudvar méretével meglepi az érkező látogatókat és évről évre ideális környezetet biztosít nyári színházi előadások és koncertek számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvaron ugyanis viszonylag nagy nézőtér és színpad található, ahol nyáron színvonalas és népszerű színházi előadásokat tartanak.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várudvarról nagyon sok lépcső vezet fel a vár épületéhez, a kiállításokhoz.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár húsvét hétfőtől november 15-ig tart nyitva, keddtől vasárnapig 10-17 óra között. Hétfőn csak akkor van nyitva, ha ünnepnapra esik.

A várban a Batthyány család történetét és gyűjteményének egy részét lehet megtekinteni, valamit a vár eredeti helyiségeit. A pénztárnál ajándékbolt is van, és ingyenes prospektusokat is gyűjthetünk a környék látnivalóiról.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Belépőjegy árak a várba:

  • felnőtt: 6,50 Euro
  • nyugdíjas: 5,50 Euro
  • gyerek és diák: 4 Euro
  • családi jegy: 16 Euro

A vár vezetéssel is látogatható, előzetes bejelentkezés alapján és 15 fő felett. A vezetésért + 1 Euro-t kell fizetni a belépődíj mellé.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár három szintjén van berendezve kiállítás. A földszinten található más termek mellett a várkonyha, a cukorsütöde és a kápolna is. A kápolna kifejezetten látványos és érdekes a benne látható újgótikus oltár. Egyes termek a vár alapjául szolgáló sziklába vannak bevájva.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A várkonyha fotója a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az első emeleten a családfa- és lovagterem, a műkincstár és fegyvertár járható be. Itt található a vár történetét, valamint a Batthyány család eredetét feldolgozó kiállítás.

Az “Ősök termében“ (az egykori műteremben), közvetlenül a várkápolna fölött láthatóak a család portréi, címerei és egyéb tárgyai, illetve itt szolgálnak bővebb információval a család és a kiemelkedő családtagok történetéről.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

A vármúzeum többi termében, valamint az egykori fegyverteremben olyan drágaságok láthatóak, mint pl. egy túlméretezett barokk billiárdasztal, régi fegyverek és harci eszközök, valamint egyéb barokk és reneszánsz tárgyak.

Végül a fegyverrel soha be nem vett vár és a Batthyány család előtti tulajdonosok, mint pl. a Baumkirchner család történetét láthatjuk az első emeleti termekben.

Továbbá itt mutatják be Ausztria legnagyobb öntöttfém-gyűjteményét (eredetileg Szalónak várában volt látható). Betekintést nyerhetünk a fémöntés történetébe, láthatunk munka- és díszítőeszközöket, műremekeket és gyöngyszemeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Az ősök termének előcsarnokából “ − itt látható egy részletes családfa − 141 lépcső vezet fel a “harangtoronyba , ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk, s elláthatunk Németújvárról egészen Magyarországig.

„Ameddig a szem ellát!“ − ez írja le leghűbben a Batthyány család uradalmát és befolyásának határait. Kelet felé egészen Körmendig látunk el, északon a Hochwechsel szűkíti a láthatárt, délen és nyugaton pedig lankás erdők ölelik körül a várhegyet.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A második emeleten a múzeum újjáépítése során vadásztermet, étkezőt (Batthyány-mintás herendi porcelán étkészlettel), hálószobát, zenetermet (egy XVI. századi ládaorgonával), könyvtárszobát alakítottak ki. E szobák a letűnt korokról hivatottak életképet adni.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

Közvetlenül az első emelet reneszánsz termei felett található a káprázatos, barokk korban kialakított lovagterem (most festményeknek ad otthont). Itt több mint 400 év műremekei tekinthetők meg, minden egyes tárgy Dr. Illig gyűjteménye, ez eredetileg a Szalónaki várban volt látható.

Ausztria Burgenland várak Güssing

(A kép a www.burgguessing.at oldalról származik.)

Ezeken kívül a Németújvári Kultúra Nyara rendezvénysorozat keretein belül megrendezett várszínház ideje alatt időszakos kiállításokat is rendeznek még. 

Ausztria Burgenland várak Güssing(A fotó a www.batthyany.at oldalról származik.)

De a várat a Batthyány család a mai napig használja is, családi összejöveteleket tartanak itt. A hatalmas ebédlőben családi ebédeket, a kápolnában pedig keresztelőket és esküvőket.

A vár után érdemes még szétnézni a várudvaron is. A napfényes terasszal rendelkező várétteremben és a vár jelentős borospincéjében egyedülálló gasztronómiai élmény várja a vendégeket.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Közben folytassuk a félbehagyott történelmi áttekintést is.

1605-ben, II. Ferenc idején a Bocskaival szövetkezett törökök („Bocskai-felkelés”) is betörtek Güssingbe, és feldúlták a vidéket, a vár azonban ellenállt. 

I. Ádám végül 1638-ban Güssingbe hívta a ferenceseket, és megalapította a kolostort a családi kriptával. Ők azóta elválaszthatatlanul összefonódtak a várral. Ő tette Güssinget oktatóhellyé is az egész Európából érkezett fiatal arisztokraták számára.

Ausztria Burgenland várak Güssing

1693-ban, II. Kristóf idején a vár ismét menedékhelyként szolgált a lakosság számára, akik Bécs török ostroma után menekülni kényszerültek. Kristóf és fia, II. Ádám üldözte el a környékről a törököket. 1700 körül a vár a császári csapatok arzenáljaként szolgált.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Az idők aztán változtak, és a haditechnika fejlődése miatt a vár lassan elveszítette stratégiai jelentőségét. Így 1777-ben valamennyi ágyút eltávolították. A magas fenntartási költségek és a Mária Terézia császárnő által eközben bevezetett fejadó miatt megkezdték a védelmi létesítmények részleges eltávolítását.

A kristófi (régebbi, hercegi) és a páli (fiatalabb, grófi) leszármazási ágak I. Ádám 1659-ben bekövetkezett halála utáni szétválása óta, de legkésőbb azóta, hogy Batthyány-Strattmann Lajos herceg a körmendi kastélyt tette székhelyévé, Güssing elvesztette a Batthyányak hatalmi centrumaként betöltött jelentőségét.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A vár, a hozzá tartozó kolostor és családi kripta történelmi jelentőségnek tudatában Fülöp herceg 1870-ben egy alapítványt hozott létre a güssingi vár fenntartására.  Mivel az alapítvány az első világháború utáni inflációs években tőkéjének nagy részét elveszítette, megoldást kellett találni, hogyan lehetne a vár és a kolostor fenntartását a jövőben is biztosítani. Ezen okból ajánlották az 1980-as években Burgenland Tartománynak, illetve a közszférának a Batthyány Fülöp herceg-féle alapítvány együttes kezelését.

A várat azóta a Néhai Batthyány-Strattmann Fülöp herceg Alapítványa vezeti.

A várudvaron fantasztikus kilátást kínáló terasszal ellátott étterem működik, ahol hétvégente esküvőket is rendeznek. A hangulatos gyógynövénykertben, évszázados, történelmi kulisszák között tartható meg a szertartás is. Persze, amikor már "felöltöztetik" a székeket és a padokat, akkor sokkal ünnepélyesebb és szebb az egész. A polgári esküvőkhöz még a vár képtára – az egykori lovagterem – kínálkozik ideális helyszínként. Az egyházi esküvőhöz a várkápolna nyújt hangulatos légkört, míg a várétteremben akár 150 fős vendégsereg is kényelmesen elfér.

Ausztria Burgenland várak Güssing

A várfalról is meseszép a kilátás a városkára, a halastavakra és a messzebb húzódó dombokra.

Ausztria Burgenland várak Güssing

Remélem kedvet kaptatok egy várlátogatáshoz, és ha az idén már nem is, de jövőre útba ejtitek ezt a különleges várat.

(Valljuk be, hányszor léptük már át a határt Rábafüzesnél, és haladtunk tovább Fürstenfeld és Graz irányába, és robogtunk el így emellett a gyöngyszem mellett. Pedig csak az első faluban (Heiligenkreutz) el kell fordulni észak felé és már pár km után már meg is pillanthatjuk a várat.)

Ausztria Burgenland várak Güssing

És még egy apró érdekesség a településhez: itt, Németújváron született 1921. január 13-án Csákányi László színművész.

A vár története és információk egy része a Batthyány család honlapjáról (www.batthyany.at) származik.

Ausztria Burgenland várak Güssing

És ha már erre jártok, a Graz felé vezető úthoz szintén nagyon közel van, csak a másik irányba, a riegersburgi misztikus és boszorkányos vár, ahol három különböző kiállítás nézhető meg, és hasonló üvegsiklót is találunk.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.