Dobronak egy kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu a szlovén határ túloldalán. Hogy nevét mégis messze földön, rengetegen ismerik, azt két dolognak köszönheti. Az egyik, hogy itt található Közép-Európa egyetlen orchidea farmja, a másik a falu határában elterülő a gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül.

Ahogy a határnak ezen az oldalán Lenti és környéke, a túloldalon Dobrovnik és környéke rendelkezik nagyon pozitív, gyógyító energiákkal, erős földsugárzással, amit még az is érezhet, aki nem hisz benne. De maga a táj, a természet is gyönyörű.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Hol található? Szlovéniában, a Promurska történelmi régióban, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re. Térképen ITT.

Szlovénül Dobrovnik, magyarul Dobronak falucska lakóinak száma ezer körüli, itt még a 90-es években is a magyarok voltak többségben. A gyerekek szlovén-magyar két tanítási nyelvű iskolába járhatnak, ezért a környéken mindenki beszél magyarul. A falu központjában álló Szent Jakab plébániatemplomról a 14. századból maradtak fent írásos emlékek.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A települést Muraszombat felé elhagyva találjuk egy bekötő út végén a Bakonaki tavat, és körülötte az Energia Parkot. De energia ide, földsugárzás oda, itt mindenkit elvarázsol a nyugodt, nagy tó, a csobogó patak, a fák susogó lombja, a lombok között átsütő napsugár, a madárdal és a kellemes csend.

Az út mellett nagy parkoló áll rendelkezésre, de sajnos nem ingyenes, egész napra 2 - 2,5 Euro körül van a parkolási díj. Ez tartalmazza a park belépődíját is. De egyébként a park szabadon és ingyenesen látogatható.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A parkoló mellett ajándékbolt, kávézó - fagyizó, bringa szerelő pont és konténeres mosdó is található.

Az út túloldalán pedig nagyon klassz kalandpark várja a fák között csúszni - mászni szeretőket.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Számos turistaút indul az erdőben, a tó mellett is lehet sétálni, de a legtöbb látogatót természetesen az energia-pontok vonzzák, melyek az erdőben szétszórva találhatóak.

Az energiasugárzás epicentrumában a Szent Vid forrás található.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Érdemes egy nagy körsétát tenni a parkolóból indulva. Ha mindig egyenesen megyünk a patak mellett, akkor pont a tónál kötünk ki.

A helyiek szerint a tó helyén egykor szántóföld volt, amit az erdőben élő titokzatos szerzetesek műveltek, akikről azóta is sok legenda kering a környéken. Majd a Bakonaki-patakból mesterségesen duzzasztották a tavat, melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek.

A parkoló felől érkezve még semmi sem látszik a vízből, hiszen itt a gát.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A patak és a tó ellátja vízzel a környező növény- és állatvilágot, ezért egészen ritka fajok is megtalálhatóak erre, például egy orchideafajta is honos a környéken. Az idelátogatókat nemcsak a csodás gyógyulások híre vonzza, hanem sokan keresik fel az erdőt a buja növényzet és a különös gombafajok miatt is.

A lépcsőn felmászva pedig elénk tárul a tó nagy víztükre.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Innen balra fordulva átkelünk a patak hídján, és máris az erdőben találjuk magunkat.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az újabb lépcsőn felmászva egy széles erdei útra érünk, ezen ismét balra, lefelé kell elindulni, majd jobbra bekanyarodni az erdőbe egy hídon át egy keskeny ösvényre. Ez az ösvény egyenesen a Szent Vid forráshoz visz. De ha véletlenül elmegyünk mellette, akkor sincs gond, a széles út egy elágazáshoz ér ki, ahol útbaigazító táblákat találunk.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Innen szintén széles úton indulhatunk felfelé a Szent Vid kápolna és a forrás felé.

A helyiek régóta járnak ki a kápolnához imádkozni, de az utóbbi időben már távolabbról is szerveztek zarándokutakat is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A legerősebb energiaáramlást a Szent Vid-kápolnánál mérték, azon a helyen, ahol már évszázadokkal korábban is templom állt.

A II. világháború idején az erdőben bujkáló partizánok súlyosan megrongálták a kápolnát, ám a háború vége felé különös dolog történt: egy partizán súlyosan megsérült, és utolsó erejével a kápolnához vonszolta sérült testét, hogy menedéket leljen éjszakára. Eljött a reggel, ő pedig súlyos sebei ellenére életben maradt, így a háború után személyesen gondoskodott a kápolna felújításáról. Azt beszélik, azon az éjszakán olyasvalamit élt át, ami gyökeresen megváltoztatta életét.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A kápolna mellett vezet le az út a Szent Vid forráshoz.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Különleges energiákkal rendelkezik a Szent Vid forrás vize is. Gyógyító hatással bír látás- és hallásproblémák esetén, valamint emésztőszervi, idegi és bőr-rendellenességek enyhítésében.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A forráshoz nagyon sokan járnak ki a helyiek közül is, nagy kannákban viszik a lágy, selymes, és nagyon hideg vizet haza is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Ha tavasszal érkezünk, még a fák lombosodásának kezdetén, az erdőt virágszőnyeg borítja. Mindenfelé kék meténg, és rengeteg tőzike. Mint nálunk a hóvirágból, itt a tőzikéből van sok-sok bokorral. De a tőzike is védett növény, csak gyönyörködjük benne, ne szakítsuk le.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A területen 26 pontot jelöltek meg, melyek többszöri tartózkodás után enyhítik a különböző egészségügyi problémákat és javítják a pszichikai – fizikai állapotunkat.

Az erdőben, a domboldalban a legmagasabb ponton a 25-ös és a 26-os táblácska található. A 26-os tábla mellett állva vagy ülve az életerőnket turbózhatjuk fel, én itt éreztem a legintenzívebben valami energiaáramlást. A 25-ös pont a vérképünket javítja, ezért mindenképpen érdemes felmenni ezekhez a pontokhoz.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Javasolják, hogy keressük fel a legfontosabb problémáinkat gyógyító pontokat és ott a következők szerint járjunk el:

  • A kijelölt ponton teljesen lazuljunk el, ha többen vagyunk ott, akkor is maradjunk csendben, hangoskodással, beszélgetéssel ne zavarjuk az ott tartózkodókat.
  • A kezeink legyenek lazák és lógjanak a test mellett, tenyerünket irányítsuk a föld felé, az ujjaink legyenek egy kicsit behajlítva és széttárva. Így a testünkben és a tenyerünkben kellemes meleget fogunk érezni, míg az idegbántalmaktól szenvedők kellemes, hűvös fuvallatot érezhetnek.
  • Ha sem meleget, sem hűvös fuvallatot nem érzünk, akkor az adott pont nem a megfelelő a problémánk megoldására, keressünk egy másik, megfelelőbb helyet.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az egyes pontok látogatási ideje nincs szigorúan korlátozva, hiszen mindenkinek más a szükséglete, mindenkinek más az energiabefogadó képessége. Az egyes pontok között sétáljunk kényelmesen, 10 percig lazítsunk, pihenjünk a kihelyezett padokon.

Vagy csak egyszerűen élvezzük a természet szépségét, a jó levegőt és az erdő látványát.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az erdőben sétálva, vagy az energia pontokon töltődve folyamatosan figyeljük az érzéseinket, mert túl is terhelhetjük a szervezetünket. A túlterhelés figyelmeztető jelei: szédülés, mellkasi feszültség, légzési zavarok, fáradtság, alsó végtagi fájdalmak. Ha valaki ilyet érez sétáljon tovább az ösvényen és pihenjen meg egy semleges helyen.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Aki hisz a Föld jótékony sugárzásainak erejében, annak is tudnia kell, hogy a teljes gyógyító hatás érdekében célravezető a park rövid időn belül történő, többszöri meglátogatása. Egyszeri látogatástól nem várható érezhető hatás.

Az erdő télen is látogatható, és akkor is elég varázslatos. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Tehát a természetben, egy erdőben vagy patak mellett, tóparton sétálni, túrázni mindig kellemes és nagyszerű időtöltés. Akár van földsugárzás, akár nincs, egy pár kellemes órát eltölthetünk itt az erdőben.

Aztán mindenképpen érdemes betérni Dobronak másik nevezetességébe, a trópusi kertbe az orchidea farmnál, mutatom is, hogy miért.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az "Ocean Orchids" Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 4 hektáros üvegházban – amelyet geotermikus energiával saját termálkútjukból fűtenek – 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra.

A melegvíz utáni kutatás meghozta az eredményt, a terület alatt forró termálvizet találtak, melyet a trópusi kert és az orchideák nevelő-csarnokainak fűtéséhez használnak. A kút a kis üvegpiramis alatt látható.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az üvegházakat úgy építették, hogy az összes tető egy irányba lejt, az épületek mellett pedig egy nagy tóba gyűjtik az esővizet. Ezt természetesen a növények öntözéséhez használják fel. Olyan szerencsések voltak eddig, hogy egész évben kitartott az esővíz, és még csak egyszer, egy kifejezetten hosszú száraz, forró időszakban kellett csak pótolni más forrásból az öntözővizet.

Az orchideák nevelő-csarnokaiba nem léphetünk be, mert a növényekre veszélyes kórokozókat, fertőzéseket vihetnénk be a ruhánkon, cipőnkön, de bekukucskálni azért lehet pár helyen.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az orchideák egy éves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból. (Az orchideák "nagyüzemben" történő szaporításának titkára csak nemrég jöttek rá a tudósok. Talán sokan emlékeznek, hogy régen csak egy-egy virágot lehetett kapni díszdobozban, kis tápoldatos fiolában, és nagyon drága volt. Most már egész növényt is vehetünk korlátlan mennyiségben. De a szaporításhoz még mindig laboratórium kell, amely igen költséges mulatság. Az Ocean Orchids-nak az évi 2 millió orchidea "előállítása" mellett még mindig nem éri meg saját laboratórium felállítása, ezért egy éves palántaként vásárolják a növénykéket.)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A palánták még egy egész évet töltenek el itt, az üvegházakban, ahol (ha jól emlékszem) három életszakaszon, "évszakon" mennek keresztül. Először meleg nyár van nekik, mint a trópusokon, itt újabb leveleket hajtanak, majd áthelyezik őket egy hűvösebb részre, ahol + 10-15 fok körüli "tél" van. Ott a növénykék "sokkot" kapnak, és a levélkék közül kihajtanak a virágzó ágak. Ezután jön a "tavasz", egy, a lakások, szobák hőmérsékletéhez hasonló, 20 fok körüli helyre kerülnek, ahol hozzászoktatják az orchideákat a későbbi élőhelyük körülményeihez, és kezdődhet is a csomagolás és a kiszállítás az üzletekbe.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az Ocean Orchids céget 2003. augusztus 5-én alapította Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik. 2004-ben kezdték meg a tervezést és az építkezést Dobrovnik mellett a geotermikus energiák kihasználásával, majd 2005-ben elkészült az 1,4 hektár alapterületű első "zöld" üvegház. 2005 végén érkeztek meg az első palánták és kezdődött meg az orchideák nevelése, majd egy év múlva, 2006 novemberében kezdődött a virágok értékesítése.

Az Ocean Orchids csak Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik, azonban ennek rengeteg színváltozatát nevelik. Vannak egészen különleges színű és mintázatú orchideák is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Sokan vannak, akik buknak a kékre ... Igen, kék is van, de ugye azt mindenki tudja, hogy ez nem igazi szín, a fehér (vagy a képen látható rózsaszín mintájú) orchideákat kék festékbe állítják, és a gyökereken keresztül a festéket felszívva lesznek a virágok is kékek. Tehát ha ez egyszer elvirágzik, hiába hoz újabb virágokat majd, többet már nem lesz kék.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De rengeteg gyönyörű színben pompázó orchideájuk van. A "látogató központba" belépve tulajdonképpen egy boltban találjuk magunkat, ahol nagy állványokra kirakva sokféle orchidea közül választhatunk.

Az árak 5 Eurótól a csillagos égig tartanak. Normál 2-3 ágú, virágzó növényt szép színekben 10-12 Euróért vásárolhatunk (ha akcióznak, kifoghatjuk olcsóbban is). Lehet, hogy ez egy picit drágább, mint itthon a hiperekben, de itt közvetlenül a "gyártótól" vehetünk egészséges és megfelelő körülmények között tartott növényt, míg azt nem tudhatjuk, hogy az itthon kapható orchidea a boltba kerülésig hányszor fázott meg, és milyen betegségek vagy kártevők támadták meg a többi növény között.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A farm munkatársai ellátnak bennünket használati utasítással is, elmondják hogyan és hol tartsuk az orchideákat otthon, hogy hosszú életűek legyenek és újra virágba boruljanak.

Kiegészítőket is vásárolhatunk, gyönyörű kaspókat, speciális orchidea talajt és tápoldatokat is árulnak.

A kínálat folyamatosan változik, attól függően, hogy épp mely virágok érik el az eladási méretet. Folyamatosan akcióznak is, hol a kisebbek, hol a nagyobbak kaphatóak akciós áron. És ezt a sok gyönyörű virágot látva nagyon nehéz megállni, hogy ne vásároljunk legalább egyet.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De a látnivalóknak még nincs vége! 2007-ben létrehoztak egy 700 m2-es trópusi kertet is, kifejezetten turisztikai céllal, egy látványosságnak, ahol be tudták mutatni az orchideák eredeti élőhelyét is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert hamar népszerű lett, így aztán 2012-ben megduplázták a méretét és ma már összesen 1500 m2-en több mint 400 különböző trópusi növényt szemlélhetünk meg az eredetihez nagyon hasonló körülmények között és méretben.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

2008-2009-ben újabb üvegházakat építettek, így már 30 ezer m2-en nevelték az orchideákat, majd 2012-ben tovább építkeztek, így mára 40 ezer m2-en folyik a "termelés" és évente 2 millió cserép orchideát tudnak értékesíteni.

A trópusi növények között pedig ott vannak mindenfelé az itt nevelt, gyönyörű orchideák is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A teljes üvegház komplexum hőmérsékletét és a levegő páratartalmát számítógépek felügyelik, és biztosítják az előírt, megfelelő körülményeket a növényeknek. Ha kell rákapcsolják a melegvíz keringtetését, ha kell szellőztetnek, ha kell megnyitják a tető alatti vízporlasztó csapokat. Ez a trópusi kertben is így működik, ezért időnként egy kis "esőben" is lehet részünk.

A trópusi kertben van két tó és egy nagy vízesés is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Itt egy csomó olyan növénnyel, gyümölccsel, fűszerrel ismerkedhetünk meg, amiket csak a boltok polcairól vagy a fűszeres zacskókból ismerünk.

Például ugye tudjátok, hogy az ananász egyáltalán nem fán terem, hanem szinte a földön, egy alacsony növénykén. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De a gyümölcsöknél maradva, van papaya, mangó, avokádó is, meg egyéb különleges termések, és a banánfákon is rendszeresen van friss banán, amit a pultnál meg is lehet kóstolni.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Van itt bors és kávé, vanília (tudtátok, hogy az is orchidea?), borsmenta, mimóza, de a legeslegjobb illata ennek a kis jelentéktelen virágocskának van egy, még nem túl nagy fán. Érdemes megkeresni! Csodálatos illata van.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Rengeteg szobanövényként ismert virág is van a trópusi kertben, filodendronok, legyezőpálmák, vitorlavirág, flamingó minden színben, vizi pálma, cikász, szobafenyő, papagájvirág, meg egy csomó minden még, aminek nem is tudom a nevét. :)

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert sajnos már egyénileg sem látogatható ingyenesen, a belépőjegy ára mindenkinek 5 Euro, idegenvezetés nélkül. Csoportoknak idegenvezetéssel szintén 5 Euro a belépő 20 fő felett, alatta minimum 100 Euro. A vezetés 40 percig tart. Érdemes lenne egyébként vezetést kérni, vagy megbeszélni, hogy egyéni látogatás esetén erre hogyan van lehetőség, mert nagyon kedves, magyarul tudó, felkészült, csinos hölgyek tartják a vezetést, bemutatják a különleges növényeket, mesélnek róluk, és rengeteg plusz információt tudhatunk meg mind a trópusi kert növényeiről, mind az orchideákról. A belépő megváltásával egy 2,5 Euro értékű bónt adnak, melyet váráslárnál beszámítanak az árba. A kedvezmény nem vonható össze, viszont bármilyen árucikkre beváltható (orchidea, ültetőközeg, kaspó, váza, stb.). A kedvezmény a kiadástól számított 21 napig érvényes.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

A trópusi kert minden nap nyitva van reggel 9-től este 5-ig.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Ha erre jártok, feltétlenül ugorjatok be Lendvára is, mert az autópálya melletti kisváros rengeteg jó programot és látnivalót kínál.

És ha már Szlovéniában jártok, látogassatok el Bledbe, és a Bledi tóhoz, meg a várhoz is, meg mellette a csodálatos Vintgar szurdokba. Onnan már csak 30 km a Bohinji tó és mellette a Vogel hegy kabinos felvonóval és libegővel. A tenger felé pedig útba esik Postojna, ahol a világ egyik legismertebb cseppkőbarlangjába kisvonattal lehet bemenni, valamint nem messze van a nagyon különleges Predjamai sziklavár is.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Az információkat a dobronaki energia park saját szóróanyagából, az Ocean Orchids honlapjáról (oceanorchids.si), és a helyszínen elmondottakból gyűjtögettem össze.

A Szent Jakab templom képe pedig a kraji.eu oldalról származik.