Egy bájos kisváros a határ túloldalán Eisenstadt, a napos Burgenland fővárosa. Az Esterházy család és Haydn városa. Főúri pompa, kellemes parkok, különleges templomok, fülbemászó zenék, rengeteg virág, rendezett belváros, tisztaság és egy csomó látnivaló.

Mindenképpen érdemes egy napra kiugrani, vagy útközben beugrani, mert megéri. Mutatom, hogy miért! Hagyjuk magunkat mi is elvarázsolni Haydn városában, Kismartonban.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Burgenland tartományban, Soprontól 22 km távolságra. Térképen ITT.

Persze a városka legfőbb látnivalója az Esterházy kastély. De én most ezt szándékosan a végére hagyom, mert általában ez kapja a legnagyobb figyelmet. Pedig sok más rejtettebb kincse, érdekes látnivalója van még a városnak.

A kastély mellett kezdődik a jórészt műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Eisenstadt, azaz Kismarton Bécstől 60 km-re, Bécsújhelytől 30 km-re, Soprontól 22 km-re, a Lajta-hegység lábánál, a Vulka völgyében fekszik. Nevét egykori templomának védőszentjéről kapta. Német neve "vasvárost" jelent, az egykori virágzó vaskereskedelmére emlékeztetve. Alig több mint 14 ezer lakosával Ausztria legkisebb tartományi fővárosa.

A sétálóutcában megannyi kirakat és kávézó csábít a nézelődésre, kikapcsolódásra. Itt található az a Pestis oszlop is, melyet 1713-ban emeltek a Szentháromság és a megkoronázott Mária tiszteletére. A talapzaton Szent Rókus, Sebestyén, Kajetán, Nepomuki Szent János és Szent Rozália látható, felettük díszes keretben a város címere.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Szintén a sétáló utcán található Eisenstadt városházája, melynek legrégebbi része a korai reneszánsz korszakból, 1560-ból származik. A város ekkor lett szabad királyi város. 1648-ban építettek át kicsit barokkos stílusban, és a vaskos tetőzet is akkor került rá.

A falon látható freskókat 1926-ban fedezték fel, de nagy valószínűséggel ezek is a korai reneszánsz korból származnak, bár később barokk stílusban átfestették őket. 1949-ben Rudolf Holzinger a régi minták alapján újrafestette és kiegészítette a freskókat.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Az allegorikus nőalakok a legfőbb erényeket jelenítik meg: a hitet, a reményt, a szeretetet, az igazságot, a bölcsességet, a bátorságot és a mértéktartást. A középső erkélytől jobbra bibliai jelenetek láthatóak.

Az épület belülről is lenyűgöző, az ülésterem reneszánsz mennyezete a 17. századból származik.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Eisenstadt területe már a római korban is lakott volt. Egykor vaslelőhely volt itt, és vaskereskedelmi központ. Írott formában először az 1264-ben Szent Márton tiszteletére szentelt kápolnájával kapcsolatban említik. 1373-ban Nagy Lajostól mezővárosi, 1388-ban Luxemburgi Zsigmondtól vásártartási jogot kapott. A területet birtokló Kanizsai család a 15. században hívta ide a ferences szerzeteseket, akik Szent János tiszteletére szentelt gótikus templomot építettek. Időközben a terület többször is gazdát cserélt (osztrák hercegek, majd a német-római császár is elfoglalta), 1622-ben kerül vissza Magyarországhoz. Ugyanebben az évben kapta meg a várost Fraknó várával együtt császári adományként Esterházy Miklós. 

A Szent Márton plébániatemplom hatalmas tornyával kiemelkedik a környék házai közül. 1495-ben készült el a főhajó. Az északi torony 1520-ban, míg a déli torony sohasem készült el. A dóm ma a város és az egyházmegye legfőbb, ugyanakkor az egyik legrégibb és legmodernebb temploma. Szinte valamennyi képzőművészeti stílus lenyomatát láthatjuk rajta.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

A templomot az 1904-es nagy felújítás idején látták el gótikus elemekkel, és a köríves ablakokat csúcsívesre cserélték, valamint üvegfestményekkel látták el őket. A presbitérium alatti kripta 1716-ból származik, melyben egészen 1962-ig temettek püspököket. A dómban található az úgynevezett "harmadik kismartoni kegykép", a Fájdalmas anya, mely a Mária kápolnában látható. 

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn Gasse-n található ferences templomot és kolostort még Kanizsai János, egri püspök alapította 1386-ban. Bár 1529-ben a törökök elpusztították, 1629-ben Esterházy Miklós gróf újjáépíttette. 1630-ban szentelték fel Szent Mihály tiszteletére és adták át a már 1625-ben megalakult ferences rendnek. A templom belsejében szép reneszánsz oltárok találhatók olasz mesterektől és a karzaton az egyik 18. századi Haydn orgona is megcsodálható. Az oldalkápolna ékessége egy kegykép, mely a híres Fekete Madonna másolata. Egy ferences szerzetes hozta magával Itáliából, és mivel a korabeli beszámolók szerint több csodálatos esemény is történt a "második kismartoni kegykép"-nek nevezett festmény előtt, a templom zarándokhely lett.

Ebben az utcában található Haydn egykori lakóháza is. Joseph Haydn 1766-ban lett az Esterházy család udvari zenekarának vezetője, akkor vásárolta ezt a barokk házat. A zeneszerző által 12 évig használt házban ma múzeum működik.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn-ház nyiva tartása általában március közepétől május 31-ig keddtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Június 1-től november közepéig hétfőtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Télen zárva.

Belépő jegy árak (2016.) felnőtt 5 Euro, diák és nyugdíjas 4,50 Euro, családi jegy (szülők vagy nagyszülők és 14 év alatti gyerekek) 11 Euro. Van továbbá egy kombinált belépő a Burgenlandi Tartományi Múzeummal, az 8,50 Euro.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A Haydn-Gasse házai mögött már a kastély parkja húzódik, ahol érdemes egy kellemes sétát tenni. A gyerekeket klassz játszótér is várja.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastély parkja egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. A majdnem 50 hektáros parkban négy tó, számos egzotikus fa és cserje található.

A délkeleti bejáratnál lévő Gépház-tó prózai nevét az eredeti rendeltetéséről kapta. Ez a kis tó az egyetlen a parkban, melynek vizét természetes forrás táplálja. Már 1750 körül a tó vizét egy úgynevezett "vízgép" igavonó állatok segítségével felpumpálta a park magasabban fekvő részeibe, ahol öntöztek vele. Később ez a vízgép nem működött már jól, ezért II. Miklós herceg 1803-ban vásárolt egy Watt-féle gőzgépet. Ehhez építették a gyönyörű, görög kereszt alaprajzú épületet, melyben a mesterséges vízeséseket működtető gőzpumpát elhelyezték. Ma itt van a városi strand, a parkfürdő bejárata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A parkban továbbsétálva szép pálmaházra bukkanunk. A ma is látható Orangerie-t és még további pálmaházakat az 1800-as évek elején építették. Akkor Európa egyik legjelentősebb építménye volt ez a gazdag növénygyűjteménye, a nagysága, sokrétűsége és a melegházak nagy száma miatt. Sajnos a második világháborúban súlyosan megsérült, illetve a melegházak egy részét a világháború után már nem használták, ezért ezeket lebontották. Azonban a megmaradt Orangerie nagyon szépen fel van újítva és ma is citrusokat és trópusi növényeket nevelnek benne.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A park egy másik tavának partján egy kis kápolna áll. A kastélypark művészileg legjelentősebb alkotása a Leopoldina-kápolna, melyet egy mesterségesen kialakított sziklás dombra emeletek. A mellette lévő hasadékból vízesés tör elő, melynek vize a Leopoldina-tóba ömlik. A kápolnában Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről carrarai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett lánya, Leopoldina emlékét.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A park túlsó végén visszatérve a városba Liszt Ferenc szobrát láthatjuk egy kis téren. Liszt Burgenlandban, Doborjánban (ma Raiding) született, apja az Esterházy család intézője volt. A szobrot Liszt 125. születésnapjára állítatták 1936-ban. A szobrot Járay A. készítette fehér márványból.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastélytól a másik irányba indulva először a kórháztemplom kerül utunkba. Az Irgalmasok Kórháza épületegyüttesének részét képező templomot 1739-ben Esterházy Antal herceg építtette. A főoltár 1768-ból származik és a templomban található az úgynevezett Haydn orgonák egyike is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Mindenképpen említést érdemel az Eisenstadt-ban található Burgenlandi Tartományi Múzeum, melynek állandó kiállítása a burgenlandi történelem, kultúra és identitás számos kincsét bemutatja. A természeti értékektől (geológia, biológia), az emberi tevékenységen keresztül (archeológia, művészet, történelem, néprajz) kínál a tárlat átfogó képet a tartomány fejlődéséről és sajátosságairól.

A múzeum nyitva tartása általában 9 és 17 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 10 és 17 óra között. Január elejétől május 31-ig a hétfő szünnap, november végétől karácsonyig csak hétköznap van nyitva. Belépő árak felnőtt 6 Euro, diák és nyugdíjas 5 Euro, családi jegy 13 Euro és kombinált belépő a Haydn-házzal 8,50 Euro.

A Wiener Strasse-n tovább haladva egy térre érünk, ahol két nagyon különleges épületet találhatunk.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A "Szűz Mária látogatása" zarándoktemplom építése Esterházy Pál herceg megbízásából 1715-ben kezdődött, de csak 1765-ben folytatták, végül 1803-ban szentelték fel. A templom különleges értéke az 1797-ben készült, ma is működő orgona, melyen Haydn is játszott. A zeneszerző több miséjét is ebben a templomban mutatta be először, és végül itt talált végső nyughelyet is. Az északi torony alatt található a Haydn mauzóleum, melyet Esterházy Pál építtetett 1932-ben.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A templom kívülről nem túl impozáns, de a belseje gyönyörű. Hatalmas freskó díszíti a mennyezetet, melyet két kismartoni festő, a Cristian és Wolfgang Köpp készített 1722-ben, Krisztus mennybemenetele címmel.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

Az oltárkép "Szűz Mária találkozása Szent Erzsébettel" Stefan Dorfmeister 1797-ben készült festményének másolata.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város EsterházySzorosan a templomhoz építve magasodik a Kálvária-hegy. Esterházy Pál herceg kérte fel Felix Nierig ferences szerzetest, hogy építsen keresztutat és kegykápolnát Kismartonban. Az alapkövet 1701-ben tették le, 1705-re elkészült a kőtömbökből emelt kálváriadomb, és 1707-ben felszentelték a kápolnát is.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy(A fotó az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

A kápolnába vezető széles lépcső két oldalán angyal szobrok állnak, a homlokzaton pedig az Esterházy család címere látható. Érdekessége, hogy a kis kápolna főoltára tulajdonképpen a keresztút első állomása. A barlangszerű fülkében Jézus az olajfák hegyén látható, előtte áll egy dúsan aranyozott baldachin alatt a kismartoni kegyszobor. Az 1690-ben készült, karján a gyermek Jézust tartó Madonna eredetileg Grosshöflein-ben volt. 1707-ben a kuruc csapatok támadása idején a környezetében minden leégett, de a szobor ép maradt. A csoda híre hamar elterjedt és a kegyszobrot Kismartonba vitték, ahova azóta is zarándokok ezrei érkeznek. A fából faragott, festett, öltöztetett, megkoronázott Mária balján ülő Jézus jobb kezét áldásra emeli, bal kezében pedig egy madarat tart.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kápolnától kanyargó folyosók mentén, barlangszerű bemélyedésekben, kis kápolnákban, fülkékben láthatjuk a keresztút stációit. Átalakítások után ma 24 stáció idézi életképszerűen Jézus történetét.

A városban több helyen nagy térképeken tájékozódhatunk, Haydn útja vezet végig a város látnivalóin.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

És a végére hagytam a legfőbb látványosságot, az Esterházy kastélyt. A kastély eredete egy 13. századi várra nyúlik vissza, amelyet később újra és újra átépítettek, valamint bővítettek. Mára a kastély betekintést ad az Esterházy hercegek főúri világába, valamint színvonalas kulturális rendezvények, hangversenyek helyszíne. (A kastély érdekes története, gazdag kiállítása mindenképpen megér egy külön mesét.) :)

Legfőbb állandó kiállítása során a kastély 300 éves építéstörténetét, az Esterházy hercegek műélvezetét és életvitelét ismerhetjük meg audio guide vagy élő idegenvezető segítségével.

Új, jelenleg is megtekinthető időszaki kiállításuk Esterházy Melindáról, illetve az utolsó hercegi pár életéről szól.

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

A kastély általános nyitva tartása március 15-től november 14-ig minden nap 9 és 18 óra között, november 15-től március 14-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9 és 17 óra között.

Belépő árak: kastélyvezetés felnőtt 11 Euro, kedvezményes 9 Euro, családi jegy 23 Euro. Esterházy Melinda kiállítás felnőtt 9 Euro, kedvezményes 7 Euro, családi jegy 19 Euro. Bormúzeum felnőtt 7 Euro, kedvezményes 5 Euro, családi jegy 15 Euro. Gyűjtő jegy a kastély valamennyi kiállítására felnőtt 19 Euro, kedvezményes 17 Euro, családi jegy 38 Euro.

Eisenstadt, vagyis Kismarton tehát egy bájos városka, tele látnivalóval és programokkal. A fentieken kívül van még Tűzoltó Múzeum, Burgenlandi Bormúzeum és Osztrák Zsidó Múzeum is. Meg lehet még nézni a Haydn konyhakertet, egy 17. századi zsidó temetőt, a Tartományi Galériát és a Találkozások Házát, valamint a kastélyparkban is van még látnivaló, ami most kimaradt.

Remélem kedvet kaptatok, és ha legközelebb arra jártok benéztek, vagy direkt rászántok egy-két napot, hogy bejárjátok Burgenland fővárosát!

Ausztria Burgenland Eisenstadt város Esterházy

(Az információk nagy része az eisenstadt-tourismus.at oldalról származik.)

Szintén az Esterházy család tulajdonában és kezelésében áll Fraknó vára, ahol fantasztikus időutazásban lehet részünk. Nézzétek meg azt is!

És ha szeretitek a városokat, figyelmetekbe ajánlom még Ausztriában Mariazell-t, a zarándokok kedvelt uticélját, Murau-t a fa városát, Bad Ischl-t a császár nyaralóhelyét, Hallstatt-ot a só városát, Mauterndorf-ot, ahol pár száz éve megállt az idő, és Schladmingot, ami nyáron egy kis ékszerdoboz, télen meg hatalmas síközpont. Szlovéniában pedig a határ túloldalán lévő Lendvát, ahol szintén sok látnivaló van, többek között vár is.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.