Bájos falu, különleges látnivalók, kristálytiszta tó, magas hegyek, sűrű erdők - túrautak, fürdés, csónakázás, kerékpárutak, kisvonat... mi kellhet még egy tökéletes, pihentető, mégis élménydús helyhez? Remek hétvégi kiruccanás helyszíne lehet Lunz am See, de akár több hetet is el lehet tölteni a környék rengeteg és változatos látnivalói között. Mégis szinte turistamentes övezet. Egy újabb eldugott gyöngyszem a hegyek között!

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztria tartomány nyugati felén, Mariazell-től nem messze, a Mostviertel régióban. Térképen ITT.

Alsó-Ausztria egyik legszebb üdülőhelye - így hirdeti magát Lunz am See, a helyvidéki üdülőfalu. Ráadásul itt található Alsó-Ausztria legnagyobb fürdőtava is. És milyen tiszta! És milyen gyönyörű!

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Persze Lunz am See falucskában még számos látnivaló akad, de kezdjük a tóval, hiszen egy meleg nyári napon - mondjuk a környéken történő túrázás után - mi másra vágyhatnánk, mint megmártózni egy kristálytiszta, hűs vizű tóban.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A környék igazán "vadromantikus". Hatalmas hegyek, harsogó zöld erdők, és a hihetetlen színű tó. Csodálatos!

A tó kb. 15.000 évvel ezelőtt keletkezett, az utolsó jégkorszak idején, és 608 méterre található a tengerszint felett. 1800 méter hosszú, 595 méter széles és legmélyebb pontja 34 méter. 14.000.000 m3 víz található benne.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Lunzersee táplálója a Seebach, mely az Obersee mellett ered 1113 méteres magasságban, keresztül folyik a Mittersee-n is, majd a Lunz-i tó után folyik tovább az Ybbs felé, Lunz mellett egyesülnek. Mivel a tó vizét a patak táplálja és vezeti el, évente háromszor teljesen kicserélődik a vize.

Sokan kihasználják a tó adta lehetőségeket a meleg nyári napokon. A parton lévő strandon alig találni szabad helyet egy törölközőnek.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A strandbelépő jelképes: az egész napos belépő szekrénnyel 3 Euro, gyerekeknek 1 Euro, 17 óra után már felnőtteknek is 1 Euro. De WildeWunderCard-dal ingyenes. Viszont a tó körüli parkolóban fizetni kell: a parkolás 1,5 óráig 1,5 Euro, 3 óráig 3 Euro, egész napra 4 Euro. A parkolásért fizetni április 1. és október 26. között, 8-tól 17 óráig kell.

A strandon az öltöző igazi retro hangulatú, erősen a múlt század ... kb. közepéről maradt itt, de jobb, mint a törölköző takarásában átöltözni. :)

És a helyi gyerekek is csiszolgathatják a fejes (vagy talpas) ugró tudásukat.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Persze mi el vagyunk kényeztetve a 25 fokos Balatonnal, de itt megértettem, hogy annyi csodálatos, tiszta, hegyek közötti tó mellől miért jönnek mégis a Balaton partjára sokan... Azért a víz hőfoka erősen didergős volt.

"Részletes" tájékoztató táblát egy fára szögezve találtunk:

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Viszont lehetett barátkozni a halakkal. Található a tóban pl. szivárványos pisztráng, tavi pisztráng, pataki pisztráng, fürge cselle, tavi szaibling, pataki szaibling, botos kölönte (ez tényleg egy hal!), fenékjáró küllő, csapósügér.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Aki az ennyire hűvös vizet nem szereti, annak remek lehetőség a vízibicikli, vagy a csónak, akár elektromos változatban is.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A hajókat hangulatos csónakházakban lehet kölcsönözni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Az elektromos hajó kölcsönzési díja fél órára 9 Euro, egy órára pont a duplája. Egy evezős csónak egy órára személyenként 3 Euro, a vízibicikli pedig egy órára 14 Euro.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De van lehetőség sétahajókázásra is, egy 25 perces kör a tavon felnőtteknek 4 Euro, gyerekeknek 3 Euro (10 főtől).

És persze itt is lehet hattyúkat és vadkacsákat etetni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Bécsi Természettudományi Egyetem a tó keleti partján egy biológiai állomást működtet kutatási és képzési célokra.

De a tó körül rengeteg túraútvonalat is találunk. Természetesen körbe is lehet sétálni a tavat. A tó körül vezető túraút során megcsodálhatjuk a smaragdzöld tavat, megleshetjük a halakat, a hattyúkat, vagy mókusokkal is találkozhatunk. Az út hossza 3,5 km, kb. 1,5 óra alatt járható be.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De túrázhatunk tovább a Mittersee, a középső tó felé is, ami 5 km-re található és kb. 2 óra alatt érhető el, vagy tovább az Obersee, a felső tó irányába, ami 8 km-re van, viszont már 1113 méteres magasságban, oda már 3 óra az út. Vagy egészen a Dürrenstein 1878 méteres csúcsáig. Összesen 100 km jelzett túraút található Lunz am See körül.

Kerékpárutak is vannak mindenfelé, így akár bicajon is felfedezhetjük a környéket.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A tó télen kb. 80 napra befagy, amikor a jég vastagsága a 35 cm-t is elérheti, így a téli sportok szerelmeseinek is változatos sportolási lehetőségeket nyújt.

A tavon nyári koncerteknek és színházi előadásoknak helyt adó színpad is található. Általában júliusban van nyári fesztivál, melynek keretében változatos koncerteket és előadásokat tekinthetnek meg a vendégek. (A színpad különlegessége, hogy télire nem veszik ki a vízből, hanem elsüllyesztik, így a jég nem tesz kárt benne.)

A tiszta víz, az egészséges hegyi-tavi levegő és a változatos lehetőségek a nyaralás tartalmas eltöltésére sok vendéget vonz a környékre, mégsincs zsúfoltság. A nyugodt, de aktív pihenést kedvelőinek mindenképpen ajánlható.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

De nézzük mi van itt még!

Maga a falucska nem a tó partján fekszik, hanem kb. 1 km-re tőle. Lunz az Ybbs partján terül el, amit az ottaniak Ois-nak hívnak. Lakóinak száma kb. 1820 fő. A falucska területének 82,44 % erdő.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Lunz am See a Mostviertel régióban, az Ybbs völgyében, az alsó-ausztriai Eisenwurzen tájegységben található.

A vas komoly szerepet játszott itt is a település életében. Az ókori rómaiak idejében Lunz am See Noricum provinciához tartozott. A kelták, majd később a rómaiak kiépítették a "noricumi vas" útját, a stájerországi Erzberg-ben bányászott vasércből nyert vasat erre szállították a Mendling hágón keresztül Lunz-ba, majd tovább Cetium (St. Pölten) és Arelape (Pöchlarn) kovácsműhelyeibe. 

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A 14. században létesült a faluban az első komolyabb, gépesített kovácsműhely, mert a kis műhelyek már nem tudták kielégíteni a megnövekedett eszközigényt. Lunz am See ekkor élte első virágkorát.

Az 1551-ben, reneszánsz stílusban épített Amonhaus, még mindig az Eisenstraße, a vas útjának jólétéről tanúskodik.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Hammerherrenhaus egy alsó-ausztriai (elsősorban az Eisenwurzen tájegységben előforduló) lakossági építési forma, mely a reneszánsz idején keletkezett. Akkoriban terjedtek el azok a kovácsműhelyek, melyek a víz erejével hajtott kalapácsok segítségével állították elő termékeiket. Az ilyen műhelyek tulajdonosai jogot kaptak a patakok vizének hasznosítására, illetve az erdőkben faszén égetésre, amit szintén a kovácsműhelyben használtak fel. Ők tehetősek voltak, házaik reneszánsz kastélyokra emlékeztettek.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A házak homlokzatát gyakran ékesítették szürke-fehér sgrafittó díszítéssel.

A sgraffito technika viszonylag olcsónak mondható, ám nagyon munkaigényes és nagy szakértelmet, valamint türelmet igényel. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. (Ilyen sgrafittó díszítést Cesky Krumlov házain is megfigyelhetünk.)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A házban működő Hammerherrenmuseum a történelmet kelti életre. Érdekes történetek tanúi lehetünk, úgy, ahogy azt nem feltétlenül várnánk el egy múzeumban. Az "aha-élményt" garantálják.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A múzeum látogatása csak vezetett túrával lehetséges a következő időpontokban:

  • októberben és májusban minden szerdán és szombaton 10 órakor
  • júniustól szeptemberig keddtől vasárnapig 10:00 és 11:15 órakor

Csoportok előzetes bejelentkezés alapján más időpontokban is mehetnek. Hétfőnként a Hammerherrenmuseum zárva van.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Belépő jegy árak:

  • felnőtt 4 Euro
  • gyerek jegy 6 éves kortól 2,50 Euro

Niederösterreich-Card és WildenWunderCard tulajdonosoknak egy belépés ingyenes. Kutyával sajnos nem lehet bemenni.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Egy nagy térképen átnézhetjük, hogy milyen látnivalók vannak még a falucskában.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A 19. században egy második fellendülés kezdődött a településen. Andreas Töpper vállalkozó nagy lendülettel dolgozott fémtermékek forgalmazásán. 1832-ben vas-hengermű épült, melynek energiaigényét az Ybbs-en épült vizierőmű biztosította. A település második felvirágzásának gazdagságáról a falu melletti Töpper-híd tanúskodik.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A szentek szobrait a Mariazell melletti Gußwerk-ben készítették.

Megcsodálhatjuk itt, az Ybbs felett átívelő hídon például Nepomuki Szent Jánost és Szent Flóriánt is:

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A szobrok között van kettő, melyeket a hídépítést patronáló Töpper házaspárról mintáztak. Az apostol Andreas, a szent királynő pedig felesége, Helena.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A Topper híd a falun kívül, a Göstling an der Ybbs felé vezető út mentén található.

És mi van itt még? Hát kisvasút! :)

És a kisvasút mentén élmény-túraút, mely a Hammerherrenhaus mellől indul, és a vasút mentén egészen Pfaffenschlag-ig vezet. Kb. 1,5 óra odáig. Ha körtúrát csinálunk, visszafelé a hegyek között, akkor egy 14 km-es kör is kijöhet.

Az élménytúraút táblája: Bahn-Erlebnisweg

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Aki szeretné átélni a vasúti romantikát nagyszüleink idejéből, annak ki kell próbálnia a vonatozást az Ötscherland-Express keskeny nyomtávú vasútvonalon. Itt vagy egy több mint 100 éves gőzössel, vagy egy több mint 80 éves dízel mozdonnyal vontatják a kocsikat, és a sebesség egyáltalán nem számít.

A vasútállomáshoz csak a síneket kell követnünk.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

1989 óta az Ötscherbahn-Express mint múzeumvasút üzemel a helyiek és a turisták legnagyobb örömére.

A vasút Kienberg bei Gaming falucskát köti össze Lunz am See, illetve 2013 óta Gösstling an der Ybbs faluval, ezzel Ausztria leghosszabb működő múzeumvasútjaként tartják számon.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

A vasútvonal hossza 26,8 km, ez alatt 311 méteres szintkülönbséget küzd le. A legnagyobb emelkedő 31,6 ezrelékes. A vonat "legnagyobb" sebessége 25 km/óra. A nyomtáv 760 mm, amit bosnyák, vagy boszniai nyomtávnak is neveznek, mert a valamikori Jugoszlávia területén volt elterjedt ez a sín-távolság. (Mint a Murtalbahn Tamsweg és Murau között.) A dízel-elektromos mozdony 1927-ben tette meg első próbaútját, és még ma is kifogástalanul üzemel.

A személykocsik is gyönyörűen fel vannak újítva.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Az Ötscherland-Express nyáron közlekedik, minden szombaton május 19. és szeptember 19. között, minden vasárnap május 20. és szeptember 30. között. Lunz am See-ből indul 11:30 és 16:30 órakor, Kienberg-ből indul 9:50 és 14:50 órakor.

A vonatjegy ára egy útra felnőtt 14 Euro, gyerek (6-15 éves kor között) 8 Euro, retúr jegy felnőtt 23 euro, gyerek 10 Euro.

Az ülések fapadosak, de nagyon szépek. (Csak fotózni volt nehéz, mert tükröződött az ablak.)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Szóval az Ötscherland-Express hegyek-völgyek között zakatol, csodás tájon, völgyhidakon és erdőkön át, történelmi időutazásban részesítve az utasait. Részletes tájékoztatót ITT találtok róla. Sajnos mi egy kis figyelmetlenség miatt lemaradtunk róla, de ha Ti arra jártok, ne hagyjátok ki! :)

Mint ahogy Lunz am See rendezett utcáit, szépen karbantartott házait, és látnivalóit is érdemes felkeresni. Ja, és egy magán kézben lévő traktormúzeum is van a faluban! :)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

Meg persze fürödni a tóban, vagy csónakázni rajta, vagy csak megkerülni, hiszen a látvány lenyűgöző, a levegőt harapni lehet, testet - lelket felüdítő, pihentető, feltöltő ez a csodálatos táj a hegyek között.

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

És ha  már erre jártok, ne hagyjátok ki Lassing-nál a faúsztatók útját, ami egy nagyon hosszú és változatos (és csodálatos) szurdokvölgy, valamint a Hochkar hegyet, ahol egy magasban kifeszített híd várja a bátrakat, és ahova lehajtható tetejű libegővel lehet felmenni, és egy érdekes barlang is van fent. Nincs messze Lunz-tól az Ötscher hegy sem, ahova szintén libegővel lehet jó hosszan "felrepülni". Egy extrém acéllépcsőt is útba ejtő túraútvonalon pedig a kimondhatatlan nevű Ötschertropsteinhöhle cseppkőbarlanghoz kirándulhatunk, ahol kifejezetten jól jön, ha nagyon alacsonyak vagyunk. A másik irányba pedig akár el is kerékpározhatunk Waidhofen an der Ybbs-ig (az Ybbstalbahn vasút helyén kialakított kerékpárúton), ahol a Rothschild család valamikori kastélyába nagyon érdekes 4Elem kiállítást nézhetünk meg, de állatkert és kalandpark is van a városkában. De van még látnivaló a környéken sok, egy párról még találtok leírásokat a térképen.

Kalandra fel hát, ha aktív kikapcsolódásra vágyok, irány Lunz am See és környéke, télen - nyáron rengeteg élmény vár rátok! :)

Ausztria Alsó-Ausztria város Lunz

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.