Vadiúj libegő repíti fel a kirándulókat a Velika planina legmagasabb pontjára, az 1668 méteres Gradisce csúcsra. Felfelé üde zöld táj, a fűből kiálló sziklák, faházak szerteszét, lefelé pedig lélegzetelállító panoráma a Kamniki-Alpok sokáig havas csúcsaira. Hangtalan, kényelmes repülés olcsón, egy mesebeli fennsíkra. Izzasztó hegymászás helyett. Szóval csodás! Tartsatok velem, mutatom milyen!

Szlovénia Velika planina libegő

Hol található? Szlovéniában, Ljubljanától és Kamniktól északra, Stahovica falu mellett. Térképen ITT.

A fennsík és a nagy-kabinos felvonó már Kamniknál is ki van táblázva, csak a "Velika Planina" feliratokat kell követni észak felé. Stahovicáig a 225-ös úton haladva, aztán onnantól a 923-as úton.

A nagy-kabinos felvonó alsó állomása busszal is kényelmesen elérhető. Ljubljanából naponta közlekednek buszok Stahovicába, és van egy buszmegálló közvetlenül a „Žičnica Velika Planina” felvonó mellett is.

A Velika Planinára feljutni legegyszerűbben a nagy-kabinos felvonóval lehet, de vannak más irányokból induló autó- és túrautak is. A libegő alsó állomása pedig a nagy-kabinos felvonó felső állomása mellett található.

Szlovénia Velika planina libegő

A libegő annyira új, hogy 2023 nyarán még nem volt itt, akkor építették és a tartóoszlopok még feküdtek a földön. De aztán hamar elkészült, és 2024 áprilisában már ki is próbáltam.

De mi is ez? Egy két-sebességes sífelvonó, libegő. Azért két-sebességes, mert van egy gyorsabb szállító-kötél, de az állomásokon az ülések erről a gyors kötélről leakadnak, és egy másik drótkötél vagy lánc segítségével lassan mennek körbe, hogy kényelmesen be- és kiszállhassanak az utasok.

Szlovénia Velika planina libegő

Az alsó állomáson jól látható, hova kell állnunk, hogy pont jó helyen legyünk a beszálláshoz.

Szlovénia Velika planina libegő

Aztán az ülésekbe huppanás után már csak le kell hajtani a lábtartót és indulhat a repülés fölfelé.

A nagy-kabinos felvonó felső állomása 1407 méteren van, a libegő felső állomása 1665 méteren, odáig libeghetünk fel kényelmesen.

Szlovénia Velika planina libegő

Amikor a lassú drótkötélről az ülésünk újra ráakad a gyors szállítókötélre, szinte kirepülünk a tető alól, jól meglódul az ülésünk, de ettől egyáltalán nem kell megijedni.

Szlovénia Velika planina libegő

Sőt, attól sem kell megijedni, ha menet közben lelassul, vagy akár meg is áll a libegő. Valószínűleg azért történik mindez, mert valaki(k)nek segíteni kell a be- vagy a kiszállásban. Ha idősebbek vagy kisgyerekesek érkeznek, akár meg is állíthatják a libegőt, hogy kényelmesen be- vagy kiszállhassanak, illetve a balesetek elkerülése érdekében. Tehát no para, ha megáll a libegő hamarosan újra el fog indulni.

Szlovénia Velika planina libegő

A fotók többsége április 20-án készült, amikor a Velika Planina-n még hó volt. Nem sok, de azért fent bele lehetett állni, lehetetett kicsit hógolyózni is. Télen sok hó van, amikor síelni is lehet, ezt mutatja a többi kis sífelvonó, amik nyáron természetesen nem üzemelnek.

Szlovénia Velika planina libegő

A következő fotó viszont már május 9-én készült, addigra elolvadt a maradék hó is, rengeteg virág nyílt a zöldellő fű között, bár a tehenek még nem tértek vissza a fennsíkra.

Szlovénia Velika planina libegő

Télen sokféle lehetőség közül választhatnak a téli sportok szerelmesei: síelés, éjszakai síelés, szánkópálya, külön gyerek sívilág, hótalpas túrák, és télen is lehet sétálni, hegyet mászni.

Nyáron lehetőség van nordic walking-ra, mountainbike tekerésre, minden szombaton vezetett túra indul a fennsíkon, illetve a házikókban kávézók, gyorsbüfék és éttermek is üzemelnek.

Szlovénia Velika planina libegő

A hegyre természetesen gyalog is fel lehet menni, látszanak az utak a libegőből is. De azért libegni sokkal kényelmesebb.

Szlovénia Velika planina libegő

A libegő útvonalán van egy középső állomás, ahol akár ki is szállhatunk, mert a Velika Planina látványos faházas faluja innen is megközelíthető egy széles, murvás úton. Vagy libeghetünk tovább, még feljebb.

Szlovénia Velika planina libegő

Hamarosan megérkezünk, a csúcson ott a felső állomás, ahol végetér az utazás. A kezelő személyzet ha kell, segít a ki- és beszállásban, általában figyelik, ha érkeznek az utasok. A lábtartót kinyitni csak az arra felhívó matrica mellett elhaladva szabad.

Szlovénia Velika planina libegő

A Velika Planina legmagasabb pontja a Gradisce, ami 1668 méteres magasságban található. Nem egy 360 fokos panorámát nyújtó csúcs, mert a kilátást több helyen takarja a növényzet, de kis sétával ki tudunk nézni minden irányba. A panoráma természetesen lenyűgöző, bármerre is indulunk. De leginkább a kis hegyi falu felé érdemes menni, hiszen az a legnagyobb látványosság itt a hegyen.

Szlovénia Velika planina libegő

A Velika Planina, azaz "Nagy fennsík" igazi kuriózum Szlovéniában, amely a szlovén építészetben elterjedt sajátos fakunyhóiról és alpesi legelőiről híres. A többi fakunyhóhoz illő kis házikóban van a felső állomás kezelőszemélyzetének is a helye.

Szlovénia Velika planina libegő

A legfelső állomáson nincs úgy feljelölve a hely, ahova állnunk kell, mint lent, de azért nagyjából ki fogjuk tudni találni, hogy hova álljunk a beszálláshoz.

Szlovénia Velika planina libegő

Ha sikerül eltalálnunk az ülést, akkor már hajthatjuk is le a lábtartót és indulhat lefelé is a repülés.

Szlovénia Velika planina libegő

És lefelé lélegzetelállító panoráma tárul elénk, hiszen szemben a Kamniki-Alpok havas csúcsaira láthatunk rá.

Szlovénia Velika planina libegő

A középső állomáson semmi dolgunk nincs, hacsak nem akarunk kiszállni.

Szlovénia Velika planina libegő

Az ülések itt is leakadnak a gyors szállítókötélről és egy lassabb kötél viszi őket tovább, hogy aki szeretne az ki- vagy beszállhasson.

Szlovénia Velika planina libegő

Ha bejárnátok az egész hegyet, akkor a javaslatom a libegővel felmenni a csúcsra, és onnan lesétálni a nagy fennsíkra, majd a széles úton a középső állomáshoz sétáljunk vissza, és innen le a libegővel. De természetesen lehet fordítva is csinálni. Úgy kicsit nagyobb kihívás van a túrában.

Szlovénia Velika planina libegő

A középső állomáson sincs semmilyen jelölés, hogy hova is kell állni, de azért itt sem nehéz kitalálni. És az is lehet, hogy csak azért nincs, mert nemrég készült el a libegő és még nincs, de majd idővel lesz.

Szlovénia Velika planina libegő

A panoráma továbbra is lenyűgöző lefelé. Viszont lefelé a szél is jobban fújt. A libegőre érdemes egy kardigánt, kabátot, kapucnis felsőt vagy fülvédőt, sapkát hozni jó idő esetén is, mert itt semmi nem véd bennünket a széltől.

Szlovénia Velika planina libegő

Technikai adatok:

  • alsó állomás: 1407 m
  • középső állomás: 1612 m
  • felső állomás: 1665 m
  • a pálya hossza: 1341 m
  • szintkülönbség: 258 m
  • oszlopok száma: 12 db
  • az út hossza kb. 5 perc
  • utazó sebesség: 5 m/s
  • kapacitás: 1450 fő/óra
  • az építés éve: 2023

Az adatokat az alsó állomáson kihelyezett tábláról olvastam le.

Szlovénia Velika planina libegő

A libegő nyáron minden nap 8:30 és 17:15 között üzemel. Ha nincs utas, akkor leállíthatják, de ha odamegyünk valamelyik állomásra, akkor elindítják.

Jegy árak csak a libegőre (oda-vissza):

  • felnőtt: 10 Euro
  • diák, nyugdíjas 7 Euro
  • gyerek jegy 6 és 16 év között 5 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt és max. 4 gyerek) 25 Euro

De! Ha kombinált jegyet veszünk a nagy-kabinos felvonóra és a libegőre, akkor csak 2 Euróval kell többet fizetnünk a nagy-kabinos jegy áránál.

Kombi jegy a nagy-kabinos felvonóra és a libegőre (oda-vissza):

  • felnőtt: 26 Euro
  • diák, nyugdíjas: 23 Euro
  • diák, nyugdíjas hétfőtől péntekig: 21 Euro
  • gyerek jegy 6 és 16 év között: 15 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt és max. 4 gyerek): 60 Euro

A nagy-kabinos felvonó 8 és 18 óra között üzemel.

Szlovénia Velika planina libegő

Remélem kedvet kaptatok egy libegőzéshez! A Velika Planina olyan csodás hely, hogy mindenképpen érdemes felmenni. A parkolóból a nagy-kabinos felvonóval, majd utána még a libegővel. Vagy gyalog. Vérmérséklettől függően. De szerintem megér a libegőzés 2 Eurót, mert csak ennyivel kerül többe a nagy-kabinos felvonó jegye a libegővel együtt.

Szlovénia Velika planina libegő

És Szlovénia tele van szebbnél-szebb helyekkel, érdemes kilépni a Ljubljana - Bled - Bohinj háromszögből és nemcsak a tengerpart felé. A hegyek között rengeteg eldugott szurdok, vízesés, folyó és tó van még. Meg rengeteg túrázási lehetőség.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. Ott lehet kommentelni, és a saját élményeket is szívesen olvasom!