Egy dombra felmenni mindenhogyan élvezet. Főleg ha érdekes látnivalók vannak a tetején. De siklóval felmenni még kényelmes is. Mindenkit vár a prágai sikló, ami a Petřín dombra viszi a kíváncsi turistákat. 

Csehország Prága sikló

Hol található? Csehországban, Prágában, a Kisoldalon. Térképen ITT

Mi is ez? Egy inga üzemű, síneken közlekedő sikló. Miközben az egyik kocsi felfelé emelkedik, a másik lefelé ereszkedik. A pályán a kocsikat sodronykötéllel vontatják.

Az alsó állomás az Újezd, az ugyanilyen nevű utcából érhető el. A sima, prágai tömegközlekedési jegy érvényes a siklóra is. Jegyet venni trafikokban, vagy az állomáson automatából lehet. A 30 percig érvényes jegy 24 koronába kerül.

Csehország Prága sikló

Ilyen a pálya. Szép zöld dombra visz fel, tavasszal virágzó gyümölcsfák mellett, nyáron harsogó zöld lomú fák között. Ősszel pedig a sokszínű falevelek teszik hangulatossá a dombot.

Csehország Prága sikló

És ilyen a sikló irányítópultja. Sok gomb, sok kapcsoló. A kabin pedig éppen elindult felfelé.

Csehország Prága sikló

A Petřín siklót 1891-ben kezdték használni, 1000 mm-es nyomtávú 383 méter hosszú pályával. A sikló létesítése rövid távolságú és nagy emelkedésű szállítási feladatokra a legcélszerűbb. Itt kb. 40 %-os az emelkedő. 

Csehország Prága sikló

Az egymással szemben, felváltva közlekedő kocsik középen kerülik egymást.

Csehország Prága sikló

A sikló kétsínes megoldású, tehát csak egy sínpár van. Ahhoz, hogy két kabin közlekedhessen egymással szemben, a pálya közepére kitérőt építettek, ahol a két kabin kitér egymás elől. A kitérőt hagyományos váltók nélkül, a kerekek megfelelő kialakításával oldják meg.

Csehország Prága sikló

A középső állomás Nebozízek. Egy cseh legenda szerint a középső állomás egy IV. Károly császárhoz köthető elszólásról kapta a nevét, aki nem tudta megfelelően kiejteni a "nebo řízek" kifejezést, ami egy csigafajtát jelent.

Csehország Prága sikló

Ahogy emelkedik a kabin egyre feljebb, egyre szebb kilátás nyílik az ablakából. Szépen rálátni a Moldva folyóra, a Károly hídra és a belvárosra.

Csehország Prága sikló

Az eredeti vonalat az első világháború kezdetén bezárták, majd a világháború után átépítették és a jelenlegi pályát 1932-ben nyitották meg. Ez a második világháborúig működött, majd 1965-ben földrengés miatt ismét be kellett zárni a siklót. 1985-ben nyílt meg ismét, amikorra a pályát felújították, de az eredeti gépészet megmaradt.

Csehország Prága sikló

A kabinok belsejét nevezhetjük minimalista kialakításúnak, sima műanyag padok biztosítják a 25 ülőhelyet a 75 állóhely mellé.

Csehország Prága sikló

A felső állomás a Petřin domb tetején található. A 130 méteres domb számos látnivalók kínál, de a parkos kialakítása és a sok pad miatt a prágaiak egyik kedvenc pihenőhelye is. 

Csehország Prága sikló

A kellemes kirándulóhelyen számos látnivaló is akad. A legnagyobb kétségkívül a Petřin kilátótorony. Miután a prágaiak a Párizsi Világkiállításon jártak, és ott megnézték az Eiffel tornyot, hazatérve elhatározták, hogy Prágában is építenek egy hasonlót. Bár jóval kisebb, mint a párizsi, mivel dombon áll, a csúcsa magasabban van, mint az eredetinek. 1891-ben építették. A kilátóteraszokról pedig gyönyörű panoráma nyílik a városra.

Csehország Prága sikló

A  kilátó torony mellett van egy tükörlabirintus is, és érdekes látnivaló lehet még az éhségfal. Lefelé érdemes gyalog menni, és akkor útba esik egy étterem-kávézó is. 

Csehország Prága sikló

És azt is megnézhetjük kívülről, ahogy a sikló két kabinja kerüli egymást.

Csehország Prága sikló

Technikai adatok:

  • a völgyállomás 194 méteren van
  • a hegyállomás 324 méteren található
  • a szinteltérés 130 méter
  • a pálya hossza 494 méter
  • kapacitása 1400 fő/óra
  • menetidő 5 perc
  • sebesség 4 m/s
  • kabinok befogadó képessége: 101 fő/kabin
  • kabinok szám 2 db

Ha Prágában jártok, szánjatok pár órát a Petřin dombra, és menjetek fel siklóval, mert a különleges jármű különleges élményt ad. :)

Csehország Prága sikló

Ha pedig szeretitek a siklókat, akkor a figyelmetekbe ajánlom a Hallstatti siklót is, ami egy magas hegyre, a sóbányához megy fel, a Grazi siklót, ami a Schlossberg-re megy fel és a Ljubljanai siklót, ami az ottani várhegyre viszi az utasokat.

És ha nem szeretnétek lemaradni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Az információk egy része a wikipedia és a lift-world.info oldalakról származik.