Van Dél-Csehországban egy bájos kisváros, amely Csehország második legnagyobb várkomplexumával büszkélkedhet. Český Krumlov az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont az országban, persze nem véletlenül.

A dombokkal ölelt völgyben kanyargó folyó partján hatalmas pompázatos vár áll, a másik oldalon pedig hangulatos óváros.

Csehország vár Cesky Krumlov

Hol található? Csehországban, egészen délen, az osztrák határ közelében. Térképen ITT.

Ha autóval érkezünk, hatalmas, árnyas parkoló áll rendelkezésre. Fizetős, de nem vészes az ára. És a buszok is ennek a közelében tudnak megállni. (A parkolóban nagy mosdó is van, a belépéshez ha jól emlékszem 5 koronást kellett bedobni.)

Csehország vár Cesky Krumlov

A parkoló közvetlenül a vár tövében van. Ha a parkolóban a vár felé fordultok, akkor ennek a hídnak a másik oldalát látjátok. 

Csehország vár Cesky Krumlov

Ha átmentek a híd alatt, a Vltava, azaz a Moldva partjára értek, és egy kis fahídon átkelve rögtön a történelmi belvárosban találjátok magatokat a szűk utcák, éttermek és kis boltok között. Azonban most a várba indulunk. (Ha inkább majd várost-nézni szeretnétek, a váron csak átsétálnátok, akkor erre induljatok. Ha szeretnétek megnézni a vár belépőjeggyel látogatható részeit is, akkor viszont inkább a város felől közelítsétek meg a várat, mert a jegypénztár az alsó várban van.)

A parkolóból két úton lehet felmenni a felső várba. Az egyik egy kényelmes, széles, aszfaltos autóút, a másik egy szűkebb, lépcsős, szerpentines gyalog-ösvény. Mindkettő ugyanoda vezet, tehát mindegy melyiket választjátok.

Csehország vár Cesky Krumlov

Ha felértek, a nagy híd folytatása ez a kis híd, alatta átmenve, mielőtt balra fordulva bemennétek a várba, előbb menjetek el jobbra. Arra van ugyanis a vár hatalmas, hét hektáros, barokk parkja.

Csehország vár Cesky Krumlov

Alacsony épületek mellett vezet az út, ha itt végigmentek, jó irányba haladtok. A kis épületek mögött van a télikert - az orangerie és a konyhakert. Ha egyenesen tovább mennénk, ott találnánk a gyümölcsös kertet, egy tavacskát és a zenepavilont. De nekünk majd jobbra kell fordulnunk, a felső kertbe.

Csehország vár Cesky Krumlov

Itt találhatunk mérnöki pontossággal nyírt sövényeket vonalzóval tervezett, szabályos és szimmetrikus elrendezésben, szökőkutat és sok-sok virágágyást.

Csehország vár Cesky Krumlov

Cesky Krumlov vára a barokk kerttel együtt és az óváros 1992. decembere óta az UNESCO világörökség része.

Csehország vár Cesky Krumlov

Az úgynevezett "Parterres de broderie" úgy terül el, mint egy hatalmas, mintás szőnyeg. Ez jellegzetes ismertetőjegye a barokk kertnek, rengeteg virágos növénnyel, sövényekkel és színes kavicsokkal. A minták, alakzatok kialakításához is általában hímzéseket vagy mintás szőnyegeket vettek alapul.

Csehország vár Cesky Krumlov

A felső kertben, a szabályosra nyírt bokrok között kell végigsétálnunk, hogy egy - a világon is - egyedülálló (bár nem annyira szép) látnivalót találjunk.

Csehország vár Cesky Krumlov

A kastély parkjában szabadtéri színház található, egyedülálló forgó nézőtérrel. Igen, nem a színpad forog, hanem a nézőtér követi a különböző helyszíneken játszódó eseményeket, ugyanis a színpad maga a park, a villa lépcsősora és terasza. Ez a megoldás amellett, hogy jelentős szabadságot és újdonságot biztosít a rendezőknek, hatalmas élményt jelent a közönség számára. 

Csehország vár Cesky Krumlov

Jelenleg négy Škoda villanymotor biztosítja a 120 keréken guruló, 21 méter átmérőjű, 7,6 méter magas és potom 650 tonna súlyú nézőtér sima és problémamentes mozgatását. A 644 néző befogadására alkalmas forgó nézőteret 1958-ban állították fel a kastély barokk kertjében lévő szabadtéri színházban.

A Bellaria nyári-kiskastély terasza is a színpad része.

Csehország vár Cesky Krumlov

A szabadtéri színház után sétáljatok vissza a pompás parkon keresztül a téli lovasiskola felé, majd a vár kapujához.

Csehország vár Cesky Krumlov

A város Latrán negyedében (ott ahol a vár is áll) több helyen figyelhetünk fel kisebb-nagyobb, magasban húzódó fedett folyosóra. Ezek a függő folyosók, hidak és a köztük lévő épületek tetőterei, padlásai egy teljes, egymással csaknem végig összefüggő folyosórendszert rejtenek. Ez a folyosórendszer a várudvartól indul és sorban összeköti az egyes épületeket, egészen a csodálatos Moldva partjáig. A folyosó-híd hálózat teljes hossza csaknem egy kilométer.

A folyosók biztonságossá tették a Rosenbergek és utódaik számára a krumlovi közlekedést legalább a legfontosabb épületek között. Nem kellett félniük sem az esetleges elégedetlenkedő alattvalóktól, utcai merénylőktől, némileg védve voltak az időjárástól és nem utolsó sorban távol tudták tartani magukat a középkori közegészségügyi állapotoktól, az utcákon folyó mindenféle, illendőségből itt nem felsorolandó híg és kevésbé híg, kórokozókkal teli anyagoktól.

Csehország vár Cesky Krumlov

A vár a XII. századtól az egyik leggazdagabb és legnagyobb politikai befolyással bíró cseh nemesi család, a Vítkovicek tulajdonában volt. Amikor a család kihalt a város az ugyancsak jelentős Rosenberg család tulajdonába ment át, majd róluk az Eggenbergekre és végül a Schwarzenbergekre szállt a tulajdonviszony.

Csehország vár Cesky Krumlov

A kapun belépve először jobbra bújjatok át a kerítés nyílásán, mert a kőfal mögött található kis büfé terasza az egyik olyan hely, ahonnan a legkáprázatosabb a kilátás, és képeslapra illő fotókat (szelfiket) is lehet készíteni.

Mivel a vár a Moldva ívét követve kanyarodik, így innen jól rá lehet látni mind a várra, mind az óvárosra.

Csehország vár Cesky Krumlov

Továbbsétálva aztán máris a vár V. udvarán találjuk magunkat. Itt rögtön két fantasztikus látnivaló is van.

Csehország vár Cesky Krumlov

A színház és a kastély között látható a város leglátványosabb függő folyosója, hídja, a Plášťový most. Itt, az udvarra vezető gyalog híd fölött még további három szint köti össze a magasban a két épülettömböt. Az egyik szint a báltermet kapcsolja a színház királyi páholyához, így az éppen uralkodó nemeseknek nem kellett össze piszkítania a cipőjét, ha éppen egy előadást meg akart tekinteni.

Csehország vár Cesky Krumlov

Egyedülálló látványossága a várnak a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építették, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak.

Csehország vár Cesky Krumlov

A színház látogatható, de korlátozva van a látogatók száma, mert - érthető módon - nagyon óvják, vigyázzák a színháztermet. Évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

Csehország vár Cesky Krumlov

A színházterem nyitva tartása: 05.01. - 10.31. között keddtől vasárnapig, 10 és 15 óra között.
Vezetés a színház teremben: időtartam 45 perc, résztvevők száma min. 4, max. 20 fő, a vezetés nyelvei cseh, német, angol.

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt belépő cseh vezetéssel: 200 CZK
  • felnőtt belépő idegen nyelvű vezetéssel: 350 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő cseh vezetéssel: 140 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő idegen nyelvű vezetéssel: 250 CZK
  • családi jegy cseh nyelvű vezetéssel: 540 CZK
  • családi jegy idegen nyelvű vezetéssel: 950 CZK

(A színházterem belső fotói a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származnak.)

A legnagyobb híd, a Plášťový most egy elég mély völgy fölött ível át, viszont a magasból nagyszerű kilátás nyílik mindkét irányba. Mondjuk a parkoló kevésbé érdekes, de a városra innen is impozáns a kilátás.

Csehország vár Cesky Krumlov

A híd persze lentről nézve még jobban mutat. Hatalmas, négy emeletes, egyedi és különleges. Mellette pedig kezdődik a vár zömök, vaskos épülete.

Csehország vár Cesky Krumlov

A hidat szentek szobrai díszítik mindkét oldalon.

Csehország vár Cesky Krumlov

A hídon átérve a felső várba jutunk. Az épület alatt átmenve pedig a IV. várudvarra érkezünk. Pici udvar, de a vár falán csodálatos festett képeket, és érdekes építészeti megoldásokat figyelhetünk meg.

Csehország vár Cesky Krumlov

Ellentétben rengeteg várral, ez a vár kifejezetten barátságos. A belső udvara napsárga, az ablakokban virágok mosolyognak.

Ezt az alakot a falon pedig akár egy kicsit pajzánnak is nevezhetnénk... :)

Csehország vár Cesky Krumlov

Aztán a III. várudvar valamivel nagyobb, a falakon pedig folytatódik a festett képek sorozata. (Az ajtók a vár - vezetett túrák keretében - megtekinthető termeihez vezetnek.)

Csehország vár Cesky Krumlov

Délkelet-Csehország a 12. század végén Prčicei Vítek fennhatósága alá került, aki a területet felosztotta fiai közt - ők voltak a legjelentősebb Dél-Csehországi nemes családok alapítói: Landštejn, Stráž, Ústí, valamint a legerősebb Rosenberg- és Hradce- házak. A Vítkoviak mindegyikének címerében megtalálható különböző színekben az ötszirmú rózsa.

A városban több helyen is feltűnik, a várban pl. az átjáró mennyezetén.

Csehország vár Cesky Krumlov

Itt jön egy nagyobb lejtő, és mivel a várban lovak is jártak, a lejtő fával van burkolva, hogy akár lovaskocsival is végig lehessen menni rajta. (Az istállók és a nyári lovarda a legalsó, I. várudvaron van, a téli lovarda viszont fent, a barokk parkban.)

Az átjáróból kis erkély nyílik, érdemes kimenni rá, és vetni ismét egy pillantást a meseszép óvárosra.

Csehország vár Cesky Krumlov

Innen a nagy, napfényes II. várudvarra jutunk.

Csehország vár Cesky Krumlov

A II. várudvaron találhatjuk a jegypénztárat, a vártornyot és a lapidáriumot.

Csehország vár Cesky Krumlov

A vár megtekinthető termei között találunk uralkodói hálót, nagy medvebőrrel; hercegnői társalgót a legszebb kályhával; dolgozószobát gyönyörű íróasztallal; „fürdőszobát” mobil vécével és persze vendégvárót igen értékes festményekkel. Ennek a kastélynak a legkülönlegesebb tartozékai mégis, az Európában legnagyobb mennyiségben itt található, hatalmas faliszőnyegek. A faliszőnyegeket a régi időkben nemcsak a látványért tették a falra, hanem komoly hőszigetelő funkciójuk is volt.

Csehország vár Cesky Krumlov

A vár belső termei két vezetett túra keretében tekinthetők meg.

Az 1. túra a kastély reneszánsz és barokk időkből fennmaradt eredeti belső tereire koncentrál. A vezetés a III. várudvarból indul és kb. 60 percig tart. A túra a 17. század második feléből származó folyosóval kezdődik, amely a St. György kápolnába vezet. A kápolna a 16. században reneszánsz stílusban épült.

Csehország vár Cesky Krumlov

A vezetés a Rosenberg-ek reneszánsz szobáiban folytatódik, melyekben eredeti falfestményeket és gyönyörű kazettás mennyezetet csodálhatunk meg. Majd az Eggenberg-ek szobái következnek a második emeleten, és a Schwarzenberg-ek barokk lakosztályai.

Csehország vár Cesky Krumlov

Lenyűgözően berendezett szobákon vezeti keresztül az idegenvezető a csoportot. Csodálatos szalonok, konyha, étkezők, játék szoba, hálószobák, és végül a hatalmas álarcosbál-terem.

Csehország vár Cesky Krumlov

(A fotó a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származik.)

1. vezetett túra: időtartam 55 perc, résztvevők száma min. 8, max. 45 fő, a vezetés nyelve cseh, német, angol, szöveges leírás kérhető még francia, olasz, spanyol és orosz nyelven, magyar nincs.

Nyitva tartás: 04.01. - 10.31. között keddtől vasárnapig 9-től 16 óráig, nyáron 17 óráig.

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt belépő cseh vezetéssel 150 CZK
  • felnőtt belépő idegen nyelvű vezetéssel: 260 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő cseh vezetéssel: 110 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő idegen nyelvű vezetéssel: 180 CZK
  • családi jegy cseh nyelvű vezetéssel: 410 CZK
  • családi jegy idegen nyelvű vezetéssel: 700 CZK

Csehország vár Cesky Krumlov

(A vár 1. vezetéssel megtekinthető belső tereinek fotói a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származnak.)

A Český Krumlov-i kastély 2. számú várvezetése elsősorban a Schwarzenberg család történetére összpontosít. Ez a vezetés is a III. várudvarról indul és kb. 60 percig tart.

Bemutatják a Schwarzenberg család 19. századból származó lakosztályait, hercegek és hercegnők hálóit, szalonjait, szobáit. Mint pl. Schwarzenberg Eleonóra hercegnő szalonját:

Csehország vár Cesky Krumlov

És a gyönyörű, kézi szövésű fali szőnyegekkel borított másik szalont, mely szintén Eleonóra hercegnőhöz köthető.

Csehország vár Cesky Krumlov

De itt benézhetünk a személyzet hálóiba is, mint pl. egy komorna egyszerű szobájába.

Csehország vár Cesky Krumlov

A túra végén a nagy híd felsőbb emeletein berendezett képtárat is meg lehet nézni, és a túra az V. várudvaron ér véget.

Csehország vár Cesky Krumlov

A 2. vezetett túra által bejárható termek nyitva tartása

  • 01.05. - 05.31. és 09.01. - 09.30. között csak szombaton és vasárnap 9-től 16 óráig
  • 06.01. - 08.31. között keddtől vasárnapig 9-től 17 óráig

A vezetés időtartama kb. 55 perc, a résztvevők száma min. 8, max. 25 fő, a nyelvek megegyeznek az előzővel.

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt belépő cseh vezetéssel 130 CZK
  • felnőtt belépő idegen nyelvű vezetéssel: 240 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő cseh vezetéssel: 90 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő idegen nyelvű vezetéssel: 170 CZK
  • családi jegy cseh nyelvű vezetéssel: 350 CZK
  • családi jegy idegen nyelvű vezetéssel: 650 CZK

Csehország vár Cesky Krumlov

(A vár 2. vezetéssel megtekinthető belső tereinek fotói a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származnak.)

A toronyhoz a II. várudvaron, ezen a lépcsőn juthatunk fel, majd mászhatunk még nagyon sokat, összesen 162 lépcsőfokot, míg felérünk a kilátó-teraszra.

Csehország vár Cesky Krumlov

A torony alatti épület a kiskastély, ennek falát is lenyűgöző festmények díszítik.

Csehország vár Cesky Krumlov

A város jelképe is az 54 méter magas, hat emeletes, kör alakú torony. Gótikus és reneszánsz stílusban épült a 13. századtól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben.

A torony kilátóteraszáról nyílik a legcsodásabb 360 fokos panoráma elénk. Aki bírja a magasságot, annak érdemes felmásznia.

Csehország vár Cesky Krumlov

Vártorony nyitva tartása:

  • 03.01. - 03.31. és 11.01. - 12.22. között keddtől vasárnapig 9:00 - 15:15-ig, tavasszal szombatonként 16:15-ig
  • 04.01. - 05.31. és 09.01. - 10.31. között minden nap 9:00 - 16:15-ig
  • 06.01. - 08 31. között minden nap 9:00 - 17:15-ig
    (pénztár zárás fél órával a záróra előtt!)

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt belépő 50 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő 40 CZK
  • családi jegy 140 CZK

Csehország vár Cesky Krumlov

(A fotó a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származik.)

Az udvar másik oldalán komorabb, szürke épület, de ezen is szép festett alakok feszítenek. Az itt található szobortárban - lapidáriumban láthatóak azon az eredeti barokk szobrok, melyek a vár területén voltak elhelyezve.

Az épület előtt pedig szökőkút vize csobog.

Csehország vár Cesky Krumlov

A lapidárium, önállóan látogatható, nyomtatott leírás kérhető cseh, angol és német nyelven.

  • felnőtt belépő 50 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas belépő 30 CZK
  • családi jegy 80 CZK

Csehország vár Cesky Krumlov

(A fotó a www.castle.ckrumlov.cz oldalról származik.)

A várban egy újabb kastélykiállítás is megnézhető 2011 óta. Itt a látogatóknak lehetőségük van bepillantani a kastély tulajdonosainak és alkalmazottainak titkaiba.

Például megnézhetjük a kancellár irodáját.

Csehország vár Cesky Krumlov

A kiállítás a Rosenberg, az Eggenberg és a Schwarzenberg család legfontosabb eseményeit, és mindennapjait idézi meg.

Csehország vár Cesky Krumlov

A kiállítás szabadon, vezetés nélkül járható be.
A kastély múzeum egész évben látogatható január 2-től december 21-ig.

Nyitva tartás:

  • 01.02. - 03.31. és 11.01. - 12.21. közötti időszakban keddtől vasárnapig 9:00-15:00 óra között (hétfő szünnap)
  • 04.01. - 10.31. közötti időszakban minden nap 9:00-16:00 óra között, nyáron 17 óráig (nincs szünnap)

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt 100 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas 70 CZK
  • családi jegy (2 felnőtt és max. 3 gyerek 15 év alatt) 270 CZK
  • 6 év alatti gyerekeknek ingyenes

Csehország vár Cesky Krumlov

(A vármúzeum belső tereinek fotói a www.zamek-ceskykrumlov.cz oldalról származnak.)

A II. várudvarról az elsőre vezető átjáró a várárok fölött vezet át. A vár kapujához kívülről egy híd vezet, mely egy több száz éves medveárok felett ível át. Itt három mackó is vigyáz arra, hogy illetéktelenek a bemászás gondolatát alaposan meggondolják.

Csehország vár Cesky Krumlov

A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak az életükben. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Csehország vár Cesky Krumlov

A medvék fölött áthaladva érhetünk az utolsó, illetve a másik oldalról az első, tehát az I. várudvarra.

Csehország vár Cesky Krumlov

Az I. várudvaron voltak régen a mesterek műhelyei, itt volt a lóistálló és a sóház is. Az utolsó udvarból a vörös kapun keresztül hagyhatjuk el a vár területét.

Csehország vár Cesky Krumlov

2015. július elején új kiállítás nyílt meg az V. udvarban található lovardában. Az egyedülálló várgyűjtemény lovakkal és hintókkal kapcsolatos tárgyait, öltözékeket és közlekedési eszközeit állították ki itt.

Csehország vár Cesky Krumlov

A lóistálló június 1-től augusztus 31-ig egyénileg (vezetés nélkül) látogatható, keddtől vasárnapig 10:00 - 16:00 óra között.

Csehország vár Cesky Krumlov

Belépő jegy árak:

  • felnőtt 60 CZK
  • gyerek, diák és nyugdíjas 40 CZK

A gyűjtemény legkülönlegesebb darabja az a hintó, melyet az egyik Schwarzenberg gróf használt Mária Terézia koronázási ünnepségén Prágában. Hat ünnepi díszbe öltöztetett ló húzta.

Csehország vár Cesky Krumlov

A barokk park szabadon és ingyenesen látogatható, azonban november 1-től március 31-ig nincs nyitva. Áprilisban és októberben reggel 8-tól délután 17 óráig, május 1-től szeptember 30-ig reggel 8-tól délután 19-ig sétálhatunk a gyönyörű kertben.

Csehország vár Cesky Krumlov

Ahhoz képest tehát, hogy a prágai vár után a második legnagyobb várkomplexum magasodik Cesky Krumlovban, ez a vár soha sem volt királyé. Krumlovi fejedelmek alapították 1250-ben.

Építészetileg is érdekes és látványos megoldás, ahogy a magas sziklára, sziklához hozzáépítették a vár vastag falait. Vagy a sziklát beépítették a vár falába.

Csehország vár Cesky Krumlov

A vár 1950-ben Csehszlovákia, majd mára Csehország tulajdonába került. 2016-ban Nemzetközi Tanulmányi Központot nyitottak a várban, melynek keretében hazai és külföldi egyetemek hallgatóit fogadják. Ehhez először a déli szárnyban felújításokat és javításokat végeztek, majd előadótermeket alakítottak ki. A Tanulmányi Központ projekt fő célja a kulturális örökség védelmének és megőrzésének előmozdítása a jövő nemzedék számára. A Krumlovi várban elsősorban a kulturális antropológia, az archiválás, a könyvtári tanulmányok, a művészetek, a történelmi színház és a kulturális örökségek kezeléséhez kínálnak gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőségeket. Ez a tevékenység egy új lehetőség a vár hasznosítására, amely a tömegturizmus funkcionális ellentétét képviseli, amely jelenleg számos kulturális örökség helyszínének meghatározó bevételi forrása.

Csehország vár Cesky Krumlov

Ha tehát Dél-Csehországban jártok, ki ne hagyjátok Cesky Krumlov-ot, ezt a mesekönyvbe illő városkát, és annak hatalmas várát, amibe legalább az egyik túra keretében bemenni is érdemes.

(Egész Cesky Krumlov-ot be akartam mutatni egyben, de ez már így is nagyon hosszú lett, a következő bejegyzésben megtaláljátok milyen bájos is ez a kisváros a sikátoros óvárosával, és hogy mennyi minden látnivaló van még benne.) :)

Csehország vár Cesky Krumlov

És ha már erre jártok, nézzétek meg Csehország harmadik legnagyobb várkomplexumát is Jindrichuv Hradec-ben.

Ha pedig nem szeretnétek lemaradni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát. 

Az információk a wikipedia, a zamek-ceskykrumlov.cz és a castle.ckrumlov.cz oldalakról származnak.