Múzeumba menni jó! Nem így látjátok? Pedig nagyon is így van! Egyre több olyan múzeum van az országban, ahova tényleg jó bemenni: minden korosztálynak érdekes, interaktív és a gyerekeket akár hosszabb időre is leköti. A Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont is ilyen, ahol tulajdonképpen egy erdészeti és vadászati kiállítás vár ránk. Erdészeti és vadászati múzeum... hm. Ha csak ezt írnám, nem hinném, hogy túl sokan kedvet kapnának hozzá, pedig nagyon szuper! Az egész család talál magának látni-, olvasni-, tapogatni- és csinálnivalót, aztán míg a gyerekek még játszanak, a szülők akár teázhatnak, kávézhatnak is, mert Sopron egyetlen erdei büféje is itt van az épületben. Ha már úgyis felmentetek körülnézni a Károly-kilátóból, ezt se hagyjátok ki! Mutatom milyen!

Hol található? Magyarországon, Győr-Moson-Sopron megyében, Sopron mellett/fölött, a Károly-magaslaton, a Károly-kilátó mellett. Térképen ITT.

Megközelíteni autóval a Lővér körútról a Károly-kilátó felé felkanyarodó erdei úton lehet, mely egy nagy parkolóig visz. Onnan már gyalog kell tovább menni, de az út aszfalt és akadálymentes, valamint boszorkányos meseösvény is van mellette. Vagy gyalog a Lővér városrész hotelei felől a sárga vagy a zöld háromszög jelzésen egyenesen a Károly-kilátóhoz érünk ki, vagy a Ciklámen tanösvényről a parkolónál kell lekanyarodni, majd a kék háromszög jelzésen a múzeumig.

A Károly-kilátó mellett ingyenesen látogatható a Soproni Erdészet által működtetett Kőhalmi Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum. Az erdei múzeum 3 szinten mutatja be a soproni hegyvidék életközösségeit. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas és színvonalas, szó szerint kézzel fogható, interaktív kiállítás.

A pinceszinten egy ötven négyzetméteres oktatóterem került kialakításra. Ebben az előadások, filmek megtekintése mellett a falakon különböző technikákkal elkészített plakátok mutatják be a Soproni parkerdőt.

Az épület földszintjén lévő erdei büfé mellett elsősorban a gyerekeket célzó interaktív tárlatot láthatnak a látogatók a parkerdő állat – és növényvilágáról. De nemcsak gyerekeknek érdekes, hanem a felnőtteknek is.

A Soproni-hegység a Keleti-Alpok lealacsonyodó nyúlványa, a magyar Alpokalja egyik tája. Mély völgyekkel tagolt, alacsony középhegységi terület, amely a magashegység közelsége miatt a hazai átlagnál hűvösebb, csapadékosabb éghajlatú. Főként átalakult kőzetek, gneisz, csillámpala jellemzik. Természetes növénytakaróját bükkösök és gyertyános-tölgyesek alkották, a patakvölgyekben égerligetekkel. Száraz termőhelyű, mészkerülő tölgyesek a peremhegyek gerincein jellemzőek. A hegység erdeinek csaknem felét a különféle telepített fenyvesek alkotják.

A levelek helyének megtalálása után a madarak tollaival ismerkedhetünk meg. De a tároló egyben asztal is, ahol fakockákkal játszani is lehet.

Nagy táblán erdei kirakós, ezen ismerkedhetünk meg a szelídgesztenyével.

A kiállítás anyagát úgy állították össze, hogy a kisgyermekektől egészen az idősekig mindenki számára érdekes legyen. De a sok interaktív játék és ismeretterjesztő eszköz beépítésével elsősorban a gyerekeknek kívántak kedvezni az alkotók. Meg a játszani szerető felnőtteknek is.

Az egyik sarokban az erdő fái a főszereplők.

Itt olyan dolgokat is megismerhetünk, amiket az erdőben nem nagyon veszünk észre, vagy nem találunk meg. Például az erdei madarak fészkét is megnézhetjük. Lehet összehasonlítgatni, hogy melyik milyen, miben különbözik.

Az Erdőgazdaság arra törekszik, hogy a fiatalok természetszeretetre nevelésében az eddigieknél még nagyobb szerepet vállaljon, ennek egyik bázisa a Kőhalmy Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum. 

Az erdőben nemcsak fészekben élnek állatok, hanem odúkban is. Egy nagy fatörzs odvaiba belesve megismerkedhetünk az odúlakó állatokkal. És itt nemcsak mókus van, hanem pele is.

A másik sarokban a virágokkal és a lágyszárú erdőlakókkal ismerkedhetünk. De aki jó megfigyelő, még egy csontvázat is észrevehet az alábbi képen.

Az emelet a vadászaté, de azért ide is érdemes felmenni a gyerekeknek is, mert még nagyon sok érdekesség vár ránk.

Dr. Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus, a Soproni egyetem egyetemi tanára, a Vadgazdálkodási Intézet első igazgatója volt. Az ő nevét viseli a múzeum.

A kiállítás összeállításánál az alkotók arra törekedtek, hogy ne csak szakmai, hanem személyes is legyen, ezt a célt erősítik a Professzor úr tárgyai, bútorai is, melyeket a családtól kaptak. 

Emellett látható a vadászati és vadgazdálkodási tárlat képekkel, fotókkal, preparátumokkal ahol számítógépek, kijelzők is segítik a tájékozódást. 

Sőt, a padlón is vannak nyomok. Nem nehéz kitalálni, vajon milyen állatok jártak erre.

Vannak állatok is, például egy hatalmas, kapitális szarvasbika.

Meg vaddisznó család.

Az állatok utáni nyomozáshoz hozzátartozik a lábnyomuk felismerése mellett valami más is. Amit ott hagynak maguk után erre-arra az erdőben. Igen, itt megismerhetjük az állatok végtermékeit is.

Aztán összehasonlíthatjuk a különböző madarak tojásait is.

És egy kis társasjátékra is van lehetőség.

Ezen az asztalon pedig meg is simogathatjuk az állatok bundáját vagy tollait.

A vadászatban fontos szerepet töltenek be a kutyák, egy kutyaól lapjain róluk olvashatunk. Melyiket mire, miért, hogyan?

Vannak érintőképernyők is, melyek segítségével még plusz információkat szerezhetünk. Nagy faládákba benyúlva a fák terméseit kell tapogatás útján felismerni. De tapogathatunk agancsot is, vagy simogathatunk a falon borzot, rókát.

Egy hatalmas fa évgyűrűihez odaírtak eseményeket, melyek akkor történtek, amikor a fa még csak olyan vastag volt.

Nyitva tartás:

  • Január, február 9:00-16:00 óra
  • Március 9:00-17:00 óra
  • Április 9:00-18:00 óra
  • Május, június, július, augusztus 9:00-20:00 óra
  • Szeptember 9:00-19:00 óra
  • Október 9:00-18:00 óra
  • November, december 9:00-16:00 óra

A múzeum ingyenesen, szabadon látogatható. Gyerekcsoportoknak szerveznek különböző előadásokat, foglalkozásokat és erdei iskolát is.

Ha Sopronban jártok tehát, a rengeteg más látnivaló mellett feltétlenül menjetek fel a Lővérekbe is, és menjetek fel a Károly-magaslatra is. És ha már ott vagytok, a Károly-kilátó mellett ne hagyjátok ki ezt a szuper jó "múzeumot". Érdemes benézni! Remélem kedvet kaptatok hozzá!

Mert igenis vannak olyan múzeumok, amiket nevezhetünk nagyon közönségbarátnak, gyerekbarátnak is. Új sorozatot indítok és ilyen múzeumokat fogok mutatni az ország minden szegletéből. Én rajongó lettem. :)

Az információk egy része az erdészet honlapjáról származik: www.taegrt.hu.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.