Hógolyóztatok már nyáron? Nem? És szeretnétek? Ha igen, akkor irány a Mölltali gleccser 3100 méteres magasságban! Ezt itt az örök hó birodalma, ahol télen-nyáron gyakorolhatjuk a síelést, de emellett nyáron lenyűgöző, sziklás, marsbéli táj fogad minket tavakkal, túrautakkal, kövekkel, kristályokkal és a csúcsról lélegzetelállító 360 fokos panorámával. Meg persze hógolyózással! :)

A hegy gyomrában futó földalatti Gletscher Express siklónak és a jól kiépített felvonó rendszernek köszönhetően minden turista számára könnyen megközelíthető, nem mindennapi úti cél ez. Érdemes felmenni, megcsodálni, bejárni, megsimogatni, meghallgatni, beszippantani, megkóstolni. Mutatom miért!

Hol található? Ausztriában, Karintiában, Interfragant mellett, a 106-os útról Flattach település mellett kell elfordulni. Térképen ITT.

Ha Flattach meg van, onnan már jól ki van táblázva. Az úton gyakorlatilag addig kell menni, amíg lehet, illetve amíg a Mölltaler Gletscherbahnen alsó állomását meg nem látjuk.

Hatalmas, ingyenes parkolóban kereshetünk helyet a járművünknek, aztán egy vízesést is megcsodálva sétálhatunk a különleges sikló alsó állomásához.

A parkoló 1200 méterrel a tengerszint felett található, tehát már itt is egészen magasan vagyunk. Viszont ha ott nyáron meleg is van, akkor is vigyetek magatokkal pulcsit, kabátot, hosszú nadrágot, zárt cipőt, mert fent a hegyen sokkal hűvösebb, szelesebb lehet az idő. Persze nyáron a hó ellenére sem röpködnek a mínuszok, de hideg van fent, erre készüljetek.

A pénztár az épület előtti kék konténerben van, a mosdó pedig jobbra a tető alatt.

Amíg várunk a siklóra, hatalmas táblán átnézhetjük a túrázási lehetőségeket az egész hegyen. Rajta vannak a felvonók, a tavak, a hütték, a csúcsok és az örök hó birodalma.

A siklónál a szezon 2018-ban június 16-án kezdődött (tehát azon a környéken fog 2019-ben is, sajnos még nincs fent a honlapjukon), és 2019. május 12-ig tart. Tehát üzemszünet van május közepétől június közepéig! A szerelvények minden nap 8:00 és 16:00 óra között közlekednek fél óránként (vagy sűrűbben). Az őszi síszezon kezdetétől pedig 8:00-tól 16:30-ig.

Jegy árak (2018/19) (sí- és sportfelszerelés nélkül):

csak Gletscher Express

  • hegy ÉS völgymenet felnőtt 20,50 Euro, gyerek (6-18 év között) 10 Euro
  • hegy VAGY völgymenet felnőtt 16,50 Euro, gyerek 8 Euro

Kärnten Card és Osttirol's Glockner Dolomiten Card felmutatásával nyáron, sportfelszerelés nélkül, oda-vissza ingyenes.

De mi is ez? A sikló a hagyományos vasúti pályához hasonló pályaszerkezeten (síneken) közlekedő, de drótkötéllel vontatott kötöttpályás közlekedési eszköz. A legtöbb sikló két kocsival ingaforgalomban közlekedik.

A siklóvasutakat jellemzően rövid, meredek szakaszokra építik. A szerelvények moz­gatása (hegyre felhúzása, völgybe leeresztése) drótkötél segítségével tör­té­nik. A kötéldobra felcsévélt drótkötél felfutó ágán az egyik, míg a lefutó ágán a másik szerelvény van csatlakoztatva, így a pályán mindig két szerelvény köz­le­ke­dik egyszerre, összehangoltan, váltakozó irányban. A két kabin középen kerüli egymást.

És indulás után, kicsit több, mint 8 perc múlva hipp-hopp máris 1000 méterrel feljebb vagyunk, egészen pontosan a 2234 méteren, a gyönyörű tavak között található felső állomáson.

Egészen más világ fogadja itt fent a turistákat, mint a völgyben. Mivel kétezer méter felett vagyunk, már nagy fák nincsenek, csak a sziklák és a zöld fű. Meg hófoltok. Nyáron is. És a meleg völgyhöz képest itt már egész kellemes, sőt hűvös a hőmérséklet is.

Itt már vannak túralehetőségek, kristálytiszta, türkizkék tavak vannak séta távolságban, valamint hütték és bárok várják az éhes-szomjas vendégeket. De innen már akár a csúcshoz is fel lehet menni gyalog.

Viszont ha nem gyalog kívánjuk folytatni az utunkat, mehetünk tovább egy kis-kabinos felvonóval. Hangtalanul suhanhatunk vele a sziklák fölött, közben pedig egyre csodálatosabb panoráma tárul elénk.

A hegyen 8 tó található különböző magasságokban. Mindegyik megközelíthető túraúton, mindegyiknek valami hihetetlen kékes-zöldes-türkiz színe van, mindegyik kristály tiszta és mindegyik nagyon hideg.

Útba esnek vendégfogadók is, mint például a lélegzetelállító panorámával bíró Duisburgerhütte 2573 méteres magasságban.

Az igazán kemények persze gyalog mennek, a szerpentines, köves, sziklás holdbéli tájon. De ennek is meg van a maga szépsége.

A felvonó üzemel (a weboldalon egyelőre ennyi elérhető, de nyáron is üzemel, gondolom ugyanúgy, ahogy a sikló):

  • 2018. június 16. és 2019. május 12. között naponta 8:00-tól 16:00 óráig
  • síszezonban ősztől naponta 8:30 és 16:30 között

Jegy árak:

csak a kabinos felvonó ára hegy ÉS völgymenet:

  • felnőtt 16,50 euro
  • gyerek 8 Euro

csak a kabinos felvonó ára hegy VAGY völgymenet:

  • felnőtt 11 Euro
  • gyerek 5,50 Euro

De! A sikló + a kabinos felvonó Karintia kártyával oda-vissza ingyenes!

Fent a kis-kabinos felvonó felső állomása mellett egy étterem található helyi specialitásokkal. De nemcsak ezért fontos. Ha szeretnétek tovább menni a csúcsra, és legalább felfelé nem gyalog, akkor az étteremben kell megvenni a jegyet a libegőre, ami az étteremhez képest mélyen lent a völgyben található. (Onnan már elég gáz visszajönni jegyet venni, úgyhogy ezt inkább előre döntsétek el, és ha libegőznétek, vegyétek meg a jegyet. A Karintia kártya a libegőre már nem érvényes.)

A Schareck (3123 m) csúcs felől „lefolyó” Wurtenkees nevű gleccser látványa nem mindennapi élmény. Állítólag a gleccseren nyáron is előkészített pályákon lehet síelni, de mi ezt nem láttuk. Augusztusra már eléggé el volt olvadva szegény gleccser.

A szokásos sárga tájékoztató táblák természetesen a túrautakat mutatják. Az út közben látott Duisburger Hüttéhez (és a kabinos felvonó alsó állomásához) két út is vezet, mindkét irányba indulhatunk. A libegő alsó állomása balra van. A csúcshoz gyalog jobbra kell indulni, a libegő felső állomása 1,5 órára, a Schareck csúcsa 2 órára van. Az Eissee - Jégtó kb. 10 perc séta, oda érdemes elsétálni, de előbb menjünk fel a csúcshoz!

Ha hógolyózni szeretnénk, mehetünk jobbra is, vagy balra lefelé a libegő alsó állomása felé egy szerpentines úton.

Némi szerpentinen történő sziklás-kavicsos, talpunk alatt elgurulós ereszkedés, és patakon történő átkelés még vár ránk a libegőig. (Ott lent azok nem hangyák... emberek, csak ilyen messze van...)

De mi is ez? Ez egy egysebességes ülőlift (libegő). A folyamatosan haladó drótkötélpályán sok-sok 2 személyes ülőke jár körbe-körbe, melyek fixen rögzítve vannak a drótkötélen.

Apró hátránya is az, hogy az ülőkék fixen rögzítve vannak, beleértve a visszafordító szakaszt is, ezért a felvonó utazó-sebességének is kicsit lassabbnak kell lennie a biztonságos ki- és beszálláshoz. De másfelől ez előny is lehet, hiszen tovább tart a libegőzés, a sziklák feletti repülés.

A lefelé út közben még szép kilátás nyílik a hófoltos sziklákra. Jó, hát ez a hó már nem olyan szép, mint a frissen esett, vakítóan fehér takaró, és nem is olyan, mint a Dachstein gleccser, de a lényeg, hogy nyáron is van. :)

Az úton leérve egy patak keresztezi az utunkat, ami az olvadó gleccserből csurog lefelé.

Van, ahol több víz van benne, egész komoly patakocska, de azért át lehet kelni rajta, ehhez segítség is van egyes helyeken.

Vagy csak simán átlépdelünk a köveken. Nem gond, hiszen úgyis túrabakancsban, vagy legalábbis csúszásmentes zárt cipőben jöttünk. Vagy ha nem, akkor meg azért nem gond, csak a víz hideg kissé.

A libegő 8:45-től 14 óráig jár! Csak kettőig! (Nem is értem...)

Jegyet venni a libegőre a legalsó állomáson (a sikló alsó állomásán), vagy a kabinos felvonó felső állomása melletti étteremben lehet.

Jegyárak (2019. május 12-ig):

Lentről a csúcsig - sikló + kabinos + libegő

  • felnőtt: 34,50 Euro, gyerek: 17,50 Euro
  • 12 órától felnőtt: 28,50 Euro, gyerek: 14,50 Euro

Csak libegő - hegy ÉS völgymenet:

  • felnőtt: 14,50 Euro,
  • gyerek: 7 Euro

Csak libegő - hegy VAGY völgymenet:

  • felnőtt: 10 Euro
  • gyerek 5 Euro

Ha libegőzés előtt még elsétálunk kicsit a gleccser felé, akkor nagyon látványos vízeséseket is megfigyelhetünk, ahogy zúdul lefelé az olvadó gleccser vize.

És itt már indulhat is a hógolyózás, mert itt már egészen bele tudunk menni a hóba.

Itt egy jó nagy hódomb le van takarva valami fehér anyaggal. Lehet, hogy ez is egy hódepó?  Ausztriában már évek óta jól működik az a technika, hogy tavasszal, síszezon végén a megmaradt havat összehordják egy (vagy több) északi, árnyékos, védett helyre, ahol egy speciális fóliával letakarják. Így a hómennyiség 60-70 % megmenthető, és ősszel, a szezon kezdetekor kibontva és szétterítve a havat a pályákon (majd erre hóágyúzva) előbb, vagy hóbiztosabban kezdődhet a szezon. Lehet, hogy itt a Mölltaler gleccsernél is ilyesmit csinálnak.

A hegy kb. 100 millió évvel ezelőtt, az Alpok felgyűrődésével jött létre. A gyűrődés kezdete során felszínre került kőzetek átbuktak, és a felszíntől számítva 10 kilométeres mélységre kerültek, amelyre új kőzetrétegek tolultak. Az átbukás során sok metamorf kőzet jött létre, köztük nagyszámú kristályos pala. A csúcsok környéke zöldpalából, és zöldkőből áll, melyek nagy keménységűek, így jól bírják az erózió hatásait. E két kőzet mellett törmelékkő, kvarc és fillit is található itt. A környező hegyek legfőbb összetevője a csillámpala is.

A kövek és a geológia iránt érdeklődőknek egy kincsesbánya a terület, rengeteg különböző kristályt figyelhetünk meg.

Valamint érdekes és látványos a sziklák rétegződése is.

Ha kicsit felmászunk a sziklákra, szinte mindenhonnan ömlik a víz, csobog körülöttünk a sok vízesés.

De ugorjunk vissza a libegőhöz, és menjünk fel vele a csúcsra!

A libegő felső állomásától már nincs messze a Schareck 3123 méteres csúcsa.

A csúcson csúcs-kereszt, csúcs-csoki (feltétlenül vigyetek!) és bölcsesség: Sokféle út vezet Istenhez, ezek közül az egyik a hegyeken keresztül. :)

A csúcsról lélegzetelállítóan káprázatos, 360 fokos panoráma tárul elénk. Minden irányban hegycsúcsok, melyeknek legtöbbje 3000 méternél magasabb. És köztük van valahol a Großglockner is, Ausztria legmagasabb csúcsa.

Visszanézve a libegő irányába, a hegyoldalon fáradhatatlanul mennek az ülőkék körbe-körbe, a lábunk előtt a gleccser jégpalástja, lent a kabinos felvonó felső állomása, és az Eissee, amelynek víztükrén még nyáron is találhatunk jeget (állítólag).

Megunhatatlan a nézelődés, a hegyek lenyűgöző látványa, a kristálytiszta hegyi levegő. De azért arra figyeljetek, hogy 3000 méter fölött már határozottan kevesebb az oxigén, mint itt lent, úgyhogy csak semmi meggondolatlan rohangálás, lihegés és ájulás! Figyeljetek magatokra és másokra is. És ha a társatok egyszerű kérdésekre is hülyeségeket kezd el válaszolni, akkor gyanakodjatok, hogy oxigénhiány lépett fel nála. Végezzetek légzőgyakolatokat (beszív, benntart, kifúj) és menjetek gyorsan lejjebb (vagy csak viccel).

Igazából fel sem tűnik, mennyire nagyon magasan vagyunk, hiszen a környező hegyek is mind hasonló magasságúak, és a völgyek alja is 1000 méter fölött van. Innen több mint 30 másik háromezres csúcsra lehet rálátni.

És ha bírjátok még, másik csúcs is van.

Lefelé két út közül lehet választani. Vagy gyalog, a gleccser bal oldalán lévő túraúton, ami majdnem az Eissee-hez vezet, vagy vissza a libegővel, és onnan a szerpentines úton fel a kabinos felső állomásához. (Majd tovább az Eissee-hez.)

Mert ehhez a tavacskához még tényleg érdemes elsétálni. Semmi nehézség nincs benne, viszont mellette elhaladva ki lehet menni a sziklák széléhez is.

Itt fönt is rengeteg "land-art" művész alkotott. A sziklák széle felé lapos kövekből épített tornyocskák sokasága látható. Itt bárhol mi is találhatunk megfelelő köveket, akár mi is "land-art" művészekké válhatunk.

Állítólag a kőtorony építése közben akár meditatív állapotba is kerülhetünk, a gyerekeknél jó hatással van egy csomó mindenre (esetleg még a tanulási nehézségekre is), de sokan vannak akik ellenzik, hiszen ez eléggé megváltoztatja a környezet természetes állapotát. (Talán a legjobb megoldás az lenne, ha a szurdok dolgozói időnként visszarendeznék a köveket az eredeti, össze-vissza szétszórt helyükre.)

Bár sokan kisétálnak a hegy szélére, itt azért van lehetőség egy kicsit elvonulni a többiektől, kiülni valamelyik nagy kőre, napozni, relaxálni, netán meditálni is akár. Nagyon jók a hegy energiái, magunkba szívhatjuk, feltöltődhetünk velük, miközben a lent elterülő tavakban és a havas hegycsúcsokban gyönyörködünk.

A másik irányba is vannak elképesztő színű tavak, meg ott jár a kis-kabinos felvonó is.

És azért a kövek között is van élet. Bár messziről köves, kietlen tájnak látszik a hegy teteje, azért színes virágokat is találhatunk e holdbéli tájon.

Remélem kedvet kaptatok a Mölltaler Gletscher meglátogatásához! Bár nincs olyan sok attrakció, azért klassz túrázási lehetőségek vannak, és lélegzetelállító kilátás minden irányban.

És ha augusztusban síelni már nem is lehetett, azért hógolyózni mindenképpen!

Az információk egy része a kirandulastippek.hu, karintia.com, www.gletscher.co.at oldalról származik.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.