Egy vár, ahol nem élt se király, se herceg, se gróf: ez Mauterndorf vára. Eredetileg vámszedő hely volt, innen ered a falu neve is. A nagyon jó állapotban fennmaradt várban ma csodás történelmi időutazáson vehetünk részt, bepillanthatunk a középkori emberek életébe, mindennapjaiba, valamint a környék néphagyományaival is megismerkedhetünk.

De hogy kik laktak a várban? És mikor lakott itt Csipkerózsika? A végére ez is kiderül!

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Hol található? Ausztriában, Salzburg tartomány déli csücskében, Mauterndorf központja mellett. Térképen: ITT.

A mai vár helyén már időszámításunk szerint 326-ban kellett állnia egy erődnek, mely az itt keresztülvezető római utat védte. Ez az erőd a nagy népvándorlás idején elpusztult, de a provincia vezetői továbbra is fenntartottak maguknak Mauterndorf-ban egy székhelyet.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Amint az a II. Heinrich császár 1002-ben született adományozó levelében is olvasható, "a jövőben ezen a helyen egy vámkivető (vámszedő) létesítményt kell alapítani".

A várat először egy 1253-ban született oklevélben említik, abban az évben, amikor a vár fő tornyát emelték. Azóta őrzi ez a vár a régi római útra épült fontos átjárót a Radstädter Tauern-en keresztül.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A mauterndorf-i várat ma két irányból közelíthetjük meg. A fenti kép a parkoló felőli megközelítést mutatja, a lenti képen pedig a falu központja felőli látható. Mindkét irányból az egyetlen bejárathoz jutunk, ahol megvehetjük a belépőjegyeket és kérhetünk audio guide-t is.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A sima belépő ára tartalmaz egy kis készüléket, melyen idegenvezetést hallgathatunk hét nyelven (természetesen magyarul is), sőt a gyerekeknek van külön az ő részükre készített szórakoztató és könnyen érthető audio guide.

Ezen felül a vár impozáns védelmi tornyának hat emelete csak élő idegenvezetéssel látogatható. Oda előre meghatározott időpontokban, idegenvezető kíséretében lehet bemenni. Viszont ebből a toronyból nyílik a legszebb kilátás a Lungau régióra.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A 15. században a várat Leonhard von Keutschach érsek és Burkhard von Weißpriach prépost bővítette. Akkor vált a hely adminisztrációs központtá.

Ha gyalogosan jöttek a vándorok bebocsájtást kérve a várba, nem nyitották ki nekik a nagy várkaput, hanem csak ezt a kis ajtót. Mondjuk elég alacsony, valószínűleg úgy kellett bebújni rajta.

Ma a várkapun belépve egy egészen más időben, a középkorban találhatjuk magunkat.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Az Alpokon átmenő kereskedelmi útvonal itt vezetett keresztül Mauterndorf-on és a váron. Ez volt a 20 vámszedő hely egyike, melyek a Radstädter Tauern-en és a Katschberg-en keresztül vezető út mellett álltak. Az út az olasz kereskedelmi központot Velencét kötötte össze Salzburggal, mint fő átrakó és elosztó hellyel. Ha a kapukat bezárták, az egész utat le tudták zárni. Így tartották kontroll alatt az erre hozott összes árut, melyre a régiónak szüksége volt.

Sókereskedők, sörfőzdék követei hozták árujukat. A hegyekben bányászott érceket (aranyat, ezüstöt, vasat, cinket, vörösréz és kobalt szállítmányokat) vámoltak és pakoltak itt egészen a 19. század végéig.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Az elővárban voltak a gazdasági épületek és az istállók. Az árut itt az udvaron ki- és átrakták. Eső esetén pedig a boltív alatt dolgoztak, mely megvédte az árut a nedvességtől. Egy ilyen jármű 200 kg árut tudott naponta elszállítani kb. 30 km-re.

Természetesen csak azután lehetett itt a váron keresztül kocsikkal áthajtani, miután Leonhard von Keutschach érsek 1500-ban a várat kibővítette. Addig csak egy keskeny ösvény vezetett át a hegyeken. Az árut nyeregtáskákban vitték, a lovak pedig szépen libasorban, egymás után mentek. Egy-egy ló kb. 100 kg árut vitt, és a málhás lovak hosszú sorát nevezték el "málhás vonatnak".

A vámszedők lakása is itt volt az elővárban. Megfigyelhető rajta az a több felé, és itt a faluban is jellegzetes építkezési forma, hogy a házak alja kőből, a felső része pedig fából készült.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A várudvar a középkorban egy piactérhez hasonlított, ahol mindig nagy zűrzavar uralkodott. Tele volt élettel: cselédekkel és szolgálókkal, őrökkel. A kereskedők bort és szöveteket, kelméket hoztak az uraságnak. Mutatványosok és koldusok is voltak, valamint más utazó népségek, akik folyamatosan jöttek-mentek.

Az udvar közepén a létfontosságú kút állt.

Ma útbaigazító tábla áll középen, mely alapján eldönthetjük, hogy merre is induljunk.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Az ősi torony falán a nagy Szent Christophorus (nálunk Kristóf), az utazók védőszentje látható. A torony korabeli bejárata 12 méteres magasságban nyílt, ami csak létrák segítségével volt elérhető. Veszély esetén ezeket felhúzták és a bent lévők teljesen biztonságban voltak. A török veszedelem idején a toronyra még két emeletet építettek, így 44 méteresre magasították. 

A tornyot 700 év után, 2003-ban nyitották meg a látogatók előtt, mely a legjobb állapotban fennmaradt középkori torony.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Az első emeleti árkádos folyosóról nyílik a várkápolna, ahova csak benézni lehet, bemenni sajnos nem.

A falakon látható gótikus festmények Salzburg tartományban a legrégebbi,  legszebb és legjobban megőrzött falfestmények közé tartoznak. A kápolnát Szent Barbarának (nálunk Borbála), a bányászok védőszentjének szentelték fel. Az 1455-ből származó oltár három nőalakja balra Szent Katalin, középen Szűz Mária a kisdeddel, és jobbra Szent Barbara.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A kiállítás helyszínei a vár különböző helyiségeiben találhatók, ahol érdekes és interaktív módon építettek fel jeleneteket a vár történetéből. Van ostrom, lakoma és egyéb mindennapi tevékenységek.

A vár lakóit egyesével is bemutatják. Részletes leírást kaphatunk a parasztok, a szolgálók, kisasszonyok, a várúr és természetesen az udvari bolond öltözködéséről, szokásairól, tevékenységeiről.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A hatalmas, gyönyörű motívumokkal festett nagy lovagteremben ruhatár található, ahol felöltözhetünk a korabeli divatnak megfelelő ruhákba és pózolhatunk különböző helyszíneken kreatív fényképek elkészítéséhez.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A lovagterem a vár második emeletén található. Nagy ünnepségeket tartottak itt. A magas rangú látogatók és a vendéglátók a főasztalnál a baldachin alatt ültek, a többi, egyéb vendég pedig külön. Az étkeket nagy tálakon szervírozták, különböző fogásokat egyszerre, az édeset és a savanyút is vegyesen. Az emberek kézzel ettek, csak a leveshez használtak kanalat. A gazdag evészet és borozás mellé zenét is hallgattak, például trombitát, lantot, furulya és hegedű játékot. Sőt még táncoltak is hozzá.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

És lássuk ki lakott a várban: Leonhard von Keutschach salzburgi érsek kapta a jogot, hogy várúr legyen. Főként nyári rezidenciaként használta.

A lakóhelyiségek bejárata feletti címer mutatja, hogy 1494 és 1513 között a kápolna fölötti szobát az érseknek privát használatra, a kor divatja szerint rendezték be.

A lakó rész a következő helyiségekből állt:
egy előszoba kandallóval, ahol fürdődézsa is áll, ami abban az időben luxusnak számított. A dézsát ráadásul le is függönyözték, nehogy a huzatban megfázzon az éppen benne fürdő érsek.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A hozzá tartozó lakószoba fala teljes egészében fával volt burkolva. A szobán belül egy kisebb hálóhelyiség lett szintén fából kialakítva, rajta ajtó, ablak, benne baldachinos ágy. A fából készült falak, rajtuk a kárpitozás, a lefüggönyözhető ágy, mind a hidegtől védték a lakójukat.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A lakószobában volt még egy étkezőasztal és egy olvasópult is.

A helyiséghez tartozott továbbá egy privát toalett, amiből a falon kívülre pottyant, vagy folyt a ... no igen, hát el tudjátok képzelni, ugye.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

(A fotó a vár hivatalos honlapjáról, a salzburg-burgen.at oldalról származik.)

A vár tulajdonjoga 1806-ban szállt az államra.

1896-ben jött Hermann von Epenstein, egy katonaorvos Berlinből, aki megszerezte és megmentette a várat az enyészettől. Epenstein zsidó származású volt, de volt neki egy keresztgyermeke Hermann Göring, aki gyerekkorában sokat vendégeskedett a mauterndorf-i várban. Epenstein halála után annak özvegye Göring-nek ajándékozta a várat, azonban mivel a földhivatali nyilvántartásba nem vezették át az ajándékozást, később jogi problémák merültek fel a vár tulajdonjoga körül. 1945 áprilisának végén Göring még "fiatalságának várába" akart menekülni, de a Vörös Hadsereg előrenyomulásától való félelme miatt inkább a Fischhorn-i kastélyba ment.

1968-ban Salzburg tartomány vette át a vár fenntartását, 1979-től 1982-ig nagyszabású felújítási munkákat végeztek benne több mint 20 millió Schilling értékben. 

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Apropó, tudjátok, hogy a várat akár 50 Schillinges várnak is hívhatnánk? Mert az 1962-ben nyomott 50 Schillinges bankjegyek hátoldalán a mauterndorf-i vár volt látható.

A vár másik felében a Lungaui Tartományi Múzeum található, melyet Wernfried Gappmayer igazgató alapított. Ő alakította át a várat élményvárrá "Lust aufs Mittelalter" mottóval. (Szabad fordításban talán "középkori örömök", "kedv a középkorhoz".) A kiállítás a Lungau régió mindennapjait, a mindennapi életet, az ünnepeket mutatja be.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A Tartományi Múzeum 2007 májusában nyílt meg újra. A kiállító tereket és témákat több részletben átépítették Helga Gappmayer kurátor irányításával, és új mottót is választottak: "tradíció új köntösben".

A kiállítás bemutatja a térség állat és növényvilágát is.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Egy teremben csodálatos kristályokban gyönyörködhetünk.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Megismerkedhetünk a környék néphagyományaival is. A tavaszi ünneppel, amikor kihajtották az állatokat a legelőkre, nyáron az aratás mindennapjaival és az őszi munkákkal is.

Itt tartják a nagy Samson bábut is, amivel évente négyszer körbe vonulnak a falun és nagy ünnepséget tartanak. 

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Bepillanthatunk egy hagyományos ház berendezési tárgyai közé is.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Mindez érdekes, interaktív formában, leírásokkal, filmvetítésekkel, gyerekekkel is élvezhetően.

De hogy jön ide egy Grimm mese, a Csipkerózsika? 2008-ban itt a várban forgatták osztrák-német koprodukcióban a mese megfilmesített változatát, így lett nemrég Csipkerózsika vára is ez a gyönyörű, középkori vár.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

A vár nyitva tartása:

  • nyáron - május 1-től október 31-ig naponta nyitva van 10-től 18 óráig, júliusban és augusztusban 9:30-tól 18:30-ig.
  • télen - karácsonytól húsvétig kedden és csütörtökön 11-től 19-ig van nyitva a vár. Csütörtök esténként 20 órakor pedig hangulatos esti tárlatvezetés indul. Más időpontokban télen zárva.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Belépő árak nyáron:

  • felnőtt: 9,50 Euro
  • kedvezményes: 8 Euro
  • gyerek (6-15 év között): 5,50 Euro
  • családi jegy: 22,50 Euro

Belépő árak télen:

  • felnőtt: 6 Euro
  • kedvezményes: 5 Euro
  • gyerek: 3,50 Euro
  • családi jegy: 15 Euro

LungauCard-dal ingyenes.

"Kalandos három" néven kombinált jegy váltható Mauterndorf három legfőbb látnivalójához. Németül jobban hangzik: Berg, Burg, Bahn.  Tartalmaz egy hegy és völgymenetet a Grosseck-Speiereck felvonóval, egy belépőt a várba és egy utazást a Taurachbahn vonattal oda-vissza. A kombinált jegy ára felnőtteknek 19 Euro, gyerekeknek 9,50 Euro. A három jegyet bármikor felhasználhatjuk, nem kell egy nap, és nincs rajta időkorlát. Ha nem kaptunk a szálláshelyen LungauCard-ot, akkor ez a kombinált belépő már úgy is megéri, ha csak két helyre használjuk fel.

A várban rendeznek konferenciákat, és választhatjuk esküvői helyszínnek is. A vár-vendéglő 200 fős befogadóképessége elég nagy lagzira ad lehetőséget. Továbbá koncerteket is rendeznek a várban.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

És ha más várak is érdekelnek benneteket, ajánlhatom még a magyar határhoz közeli Fraknói várat, ahol szintén nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a 14 kapun keresztül megközelíthető, karintiai Hochosterwitz várat. Egészen különleges továbbá a Liechtensteini nagyhercegi család ősi vára (Burg Liechtenstein), mely Bécs alatt található. Misztikus és boszorkányos vár várja a látogatókat Riegersburg-ban, a magyar határtól mindössze 35 km-re.

Szlovéniában is vannak érdekes várak, mint a magas sziklán álló Bledi vár, valamint a szikla oldalához és egy barlangrendszerhez épült Predjamai lovagvár.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Salzburg tartomány Mauterndorf várak

Az információk egy része a wikipedia oldalairól, a másik része pedig a település (mauterndorf.at) és a vár (salzburg-burgen.at) honlapjáról származnak.