Ha Ti is szerettek túrázni, kirándulni, akkor tökéletes kiindulópont a Tátra bejárásához Liptószentmiklós (Liptovsky Mikulas)! Mind az Alacsony-, mind a Magas-Tátra könnyen elérhető, és túrázás előtt/után/helyett is rengeteg látnivalót, kikapcsolódási lehetőséget kínál ez a kisváros. Remek közlekedés, pompás természeti környezet, kitűnő szálláshelyek, nagyszerű szórakozóhelyek, szenzációs múzeumok, szuper programok - mi kellhet még? Irány Liptószentmiklós!

Hol található? Szlovákiában, az Alacsony-Tátra északi oldalán, a Zsolnai kerületben (Žilinský kraj), a Liptószentmiklósi (Liptovsky Mikulas) járásban. Térképen ITT.

Bármelyik irányból érkezünk a városba, Szent Miklós fogad bennünket.

Liptószentmiklós neve a város egykori vármegyei hovatartozásra, valamint a a templomának védőszentjére utal. (Bár a szlovák neve magyar fülnek egészen mesés, hiszen a Liptovsky Mikulas-t értelmezhetnénk liptói télapónak is. :) Bocs.)

Gépkocsival érkezve nagyváros benyomását kelti, de ez csak a látszat, csak a város szélét átszelő főút ilyen, a belváros egészen bájos, keskeny utcás, és minden elérhető gyalogosan is.

A főút mellett folyik a Vág, mely Szlovákia leghosszabb folyója, a Duna bal oldali mellékfolyója, Komárom mellett ömlik a Dunába. A folyó partján kerékpárút van, de sétálni is lehet, csak kicsit messze esik a belvárostól. Azonban raftingolási lehetőség van rajta, sőt mesterséges rafting pályát is kiépítettek, ami kb. 350 méter hosszú, és még száraz nyarakon is alkalmas a raftingra, amikor alacsony a vízállás.

Az egész történelmi belváros sétáló övezet. Az utcák szépen karbantartott, színes házai vonzóak a látogató számára.

A városka könnyen elérhető tömegközlekedéssel is. Vasútállomásán mind a Pozsonyból, mind a Kassáról (Poprád irányából) érkező vonatok megállnak. Vagy vonattal Poprád felé indulva elmehetünk Csorbáig, ahonnan fogaskerekű visz fel Csorbatóhoz, és a Magas-Tátrába.

A hosszú buszállomás közvetlenül a vasútállomás mellett van. Rengeteg környező településre, és távolabbra is indulnak buszok innen. Például Pozsonyból, Poprádról, Rózsahegyről is érkezhetünk busszal is. (Mind a vasút, mind a buszállomás közel van a belvároshoz is, kb. 15 perc séta.)

A belvárosban az egyik sarkon egy térképet is találunk, ráadásul nem a hagyományos verzióban, hanem az épületek is meg vannak rajzolva, így könnyen áttekinthetjük és felismerhetjük a legfontosabb látnivalókat.

Kezdjük a térképen is az egyessel jelölt látnivalóval és haladjunk a térkép szerint? Végére hagyva a legszenzációsabb múzeumot? Vagy kezdjük azzal? Na, csak sorjában.

A város Főterének egyik végében a Szent Miklós templom áll. A fő téren pedig mindig történik valami. A képen jobb oldalon, egy hatalmas mozivásznat húznak fel éppen, ugyanis a városban volt a Bazant Kinematograf, ami egy zöld busz, és a busz ablakából este szlovák filmeket vetítettek.

A Szent Miklós templom 1280 körül épült gótikus stílusban egy régebbi kápolna helyén. Mellette Liptószentmiklós szülötte, Janko Král, avagy Král János szlovák költő szobra áll, aki a szlovák forradalmi költészet megalkotója volt. Műveinek filozófiája sok hasonlóságot mutat Petőfi munkáival és az 1848-as forradalom kitörésekor is éppen Pesten élt.

A 15. században a Pongráczok erődítménnyel vették körül és bővítették a templomot, majd a 18. században barokk stílusban átalakították.

A bal oldalon látható Szűz Mária oltár az 1470-80-as évekből származik. Középen a Madonna szobra áll, körülötte Szent Margit, Katalin, Borbála és Dorottya.

A teplom körüli erődfalakat 1945 után bontották el, ekkor nyerte vissza gótikus jellegét is az épület és a belső berendezése.

A főoltáron középen a templom védőszentjének, Szent Miklósnak a szobra áll, a két oldalán Szent László és Szent István. A két oldali oltárszárnyak Szent Miklós életéből mutatnak be jeleneteket.

A templomból kilépve, az utcán a fő tér felé már messziről látszik a Von Roll, az régi tátrai felvonó egy darabja. Itt is megcsodálhatjuk azt a műszaki különlegességet, ami a felvonók ősének számít, és ami először összekötötte a Liptói régiót a Felső-Garam vidékével a Chopok hegyen keresztül.

A Von Roll múzeum azonban a Chopok déli lejtőjén található, a valamikori felvonó üzemi épületében, a déli oldalon közlekedő kis-kabinos felvonó középső állomásánál.

A Főtéren kiállított libegő-tartóoszlop mellett látható múzeum Janko Král szlovák költőnek állít emléket.

A tér másik oldalán van a világi közigazgatás valamikori székhelye, a volt vármegyeháza, valamint itt működött a bíróság és a börtön is. Az épület lépcsőházát gyönyörű festett üvegablakokon keresztül világítja meg a fény.

A színpadot a jazz fesztiválhoz építették, ami minden évben megrendezésre kerül.

A régi vármegye háza mögött szintén egy nagy tér van, itt találjuk a Metamorfózis szökőkutat, mely a város legtöbbet fotózott látványossága.

A felső négyzetek forognak, és tükrös felületük a körülöttük lévő színes épületek képét tükrözi vissza. A forgó tükröző felületekkel ellátott blokkok szimbolizálják az állandó átalakulást és mozgást, az idő végtelenségét, a gondolatokat, az ötleteket és a változásokat. Az alsó statikus részen Liptószentmiklós hetven híres szülötteinek neve van felsorolva: tudósok, feltalálók, művészek, írók, papok, orvosok.

A téren hosszan csordogál a szökőkút vize, mellette népszerű kávéházak, cukrászdák teraszain pezseg az élet.

A városközponttól kicsit arrébb található, de nincs messze a Zsinagóga gyönyörű épülete. Az 1842-46-ban épült klasszikus épület Szlovákia egyik legnagyobb és legszebb zsinagógája. A mai kinézete az 1906-ban végzett felújítás eredménye. A belső tér szecessziós jellegű, a kupolát gyönyörű, színes ólomüveg díszíti, a falakon gazdag kék-arany stukkódíszítés látható, valamint virágmotívumokkal festett üvegablakok szűrik a fényt.

És a zsinagóga mellett a kultúra temploma egy, a múlt századból itt maradt szocreál csodában. Benne színházterem, ahol rendszeresen játszanak vígjátékokat, drámákat, zenés darabokat, de koncerteknek is otthont adnak.

A további látnivalók felé a Szent Miklós templom háta mögötti sétálóutca vezet.

A sétálóutcán kifelé haladva egy mellékutcában találjuk a tetszetős evangélikus templomot, mellette a regionális galériát. Ez Szlovákia harmadik legnépszerűbb galériája, mely a legnagyobb gyűjteménnyel büszkélkedhet. Több mint 5000 kiállítási tárgyat kezelnek.

Van még egy kisebb múzeum a sétálóutcában is. A Fekete sas múzeumban halászati, vadászati kiállítást találhatunk, mely bemutatja a Liptó régió jellegzetes élővilágát.

Azonban érdemes elmenni egészen a sétálóövezet végéig. Sőt egy picit még azon is túl.

Liptószentmiklós (de lehet, hogy az egész tátrai régió) legszenzációsabb múzeuma a Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum.

Ahol a high-tech találkozik a múlt századi építészettel.

A kiállítás az udvaron kezdődik. Hatalmas táblákon mutatják be a környék növény- és állatvilágát.

Az épület mellett fából készült állatos játszótér várja a gyerekeket, és geológiai megfigyeléseket is tehetünk hatalmas kőtömbökön. A bejárat mellett gyönyörű tavacska vízesésekkel és tavirózsával.

És egy kis fejtörő is van mindjárt a lépcsőkön. Az egyik oldalon a környék faleveleinek körvonalai vannak a betonba karcolva, a másik oldalon lábnyomok. Különböző állatok, emlősök és madarak lábnyomai.

Erről például tudjátok, hogy milyen madár lábnyoma?

Pedig mindenki ismeri ezt a madarat, sőt szeretjük is, ha a közelünkben fészkel. Csak ritkán látjuk a lábnyomát, mert zsombékos helyeken és tavak szélén vadászik. Szóval ez a lábnyom a fehér gólyáé. :)

Az épületben három szinten több millió évet utazhatunk az időben oda-vissza, megismerve a föld történetét.

A földszinten a pénztár és az információ van, mellette könyvtár és előadó termek, meg persze némi kiállítás is, de az igazán nagy szenzáció a pincében található. Hidrológia, felszíni és föld alatti karszt, a barlangok élővilága és barlangkutatás.

Bemutatják a cseppkőbarlangok kialakulásának folyamatát. Hogy hogyan tör utat a víz a mészkőben, hogyan mélyíti ki a barlangokat és hogyan keletkeznek a barlangokban a cseppkövek.

Megismerkedhetünk rengeteg fajta cseppkővel. Én nem is gondoltam, hogy ennyi féle létezik... Bemutatják mindegyiket kívülről és belülről is, valamint egy monitoron folyamatosan megy egy kisfilm, ahol animáció segítségével is megmutatják, hogyan alakulnak ki a különböző cseppkövek.

Aztán ahogy haladunk a folyosón, haladunk az időben is, megjelennek a barlangokban az állatok, majd az emberek is. A végén pedig a barlangászok, a barlangkutatók munkáját, eszközeit ismerhetjük meg.

Aztán a pincéből mehetünk egyenesen az első emeletre, ahol még régebbre ugorhatunk vissza az időben, egészen az ősrobbanás előttre, és egy film segítségével bemutatják hogyan alakult ki a galaxisunk, a naprendszerünk, és a Föld nevű bolygó.

Aztán ismét szépen lassan haladunk az időben. Először voltak a földön a kövek és az ásványok.

Azonban itt a hihetetlenül látványos ásványgyűjtemény mellett azt is bemutatják, hogy bizonyos ásványok hogyan fordulnak elő a természetben, és mit készítünk belőle, vagy mihez használjuk fel őket.

A következő termekben bemutatják hogyan jelent meg az élet a földön, rengeteg növényt, majd állatot nézhetünk végig képeken, lepréselve (a növényeket természetesen), vagy lerajzolva. Vagy bélyegeken. Vagy gombostűn.

Aztán a nagyobb állatokhoz érve már ilyen életképeken tanulmányozhatjuk a kitömött állatokat.

Aztán megjelent az ember. A gyerekeknek sok helyen van valamilyen interaktív megfigyelési, tanulmányozási lehetőség. De kipróbálhatják a régészkedést is, amikor egy ecsettel nekik kell előseperniük az őslények maradványait a homokból.

Aztán következik a második emelet, ahol az ember életét mutatják be a hegyekben. A feljutás némi kihívással jár, de érdemes leküzdeni az "átlátszó" lépcsősort.

Hegyi kunyhó, síelés, hegyi állattartás, sajtkészítés, fakitermelés, kisvonatos terepasztal, ilyesmiket láthatunk.

És van egy nagyon érdekes gép is, egy széllökés szimulátor. Bár csak a kezünket kell beletenni, azért érezhető a szél ereje, amit egy külső számláló mutat.

A múzeum akadálymentes, lift is van, de aki csak azért szeretne lifttel menni, hogy kihagyja a falépcsőket, nem biztos, hogy jobban jár. A lift ugyanis az épületen kívül helyezkedik el és tiszta üveg az egész. A folyosó is üvegből van, ahova a liftből ki kell szállni. Bár egy kis szőnyeget rátettek az üvegpadlóra, de az a másodikon már nem sokat segít.

A múzeum nyitva tartása pillanatnyilag május 31-ig van fent a honlapjukon, addig minden kedden zárva, más napokon (szerdától szombatig és hétfőn) 9-től 17 óráig vannak nyitva (utolsó belépés 16 órakor). Vasárnap délelőtt előre egyeztetett időpontban csoportoknak nyitnak csak ki.

Belépő jegy árak:

  • felnőtt 7 Euro
  • gyerek, diák, nyugdíjas: 3,50 Euro
  • 6 év alatt ingyenes
  • a torony felnőtteknek +1 Euro, gyerekeknek 0,50 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt és 3 gyerek 6-15 év között) 14 Euro

Nem vészes a belépő ára és higgyétek el, nagyon megéri! Órákat el lehet bolyongani a termek között, rossz idő esetére ez tökéletes választás. Ha csak egy múzeumba mentek be Liptószentmiklóson, akkor ez legyen az! :)

És ha túléltük a múzeumozást, megérdemlünk egy sört? Mert a városnak természetesen saját sörfőzdéje is van.

És érdemes egy kicsit ki is menni a városból. Nem kell messzire autózni, és máris újabb szuper élmények várnak ránk.

Liptószentmiklóstól nyugatra terül el a Liptovská Mara, egy elég nagy tó, és a tó északi oldalán vannak még látnivalók.

Például a fejreállított ház!

Voltatok már ilyenben? Elég felkavaró élmény. Minden a feje tetején áll. Ráadásul, a még összezavaróbb hatás érdekében a padló (ami így tulajdonképpen a plafon) nem vízszintes, hanem lejt valamelyik irányba, ezzel sikerül úgy összezavarni az agyunkat, hogy kiadós szédülés lehet az utóhatás még a távozás után is.

Viszont nem csak ez a fejreállt ház van a Heliport területén, hanem még megnézhetünk belülről egy repülőt, egy helikoptert, és más házikókat, babaházat is. A gyerekeknek jó szórakozás.

Belépő gyerekeknek 3 Euro, diákoknak, nyugdíjasoknak 4 Euro, felnőtteknek 5 Euro, és családi jegyek is vannak. És lehet itt helikopteres repülésre is benevezni, aminek az ára 8 perc 100 Euro, fél óra 390 Euro.

De ha jó idő van, mármint nagyon, akkor legjobb választás (főleg gyerekekkel) a Tátralandia, ami egy hatalmas szabadtéri élményfürdő, aquapark. (A parkoló méretéből látható, hogy milyen népszerű ez a hely, és ez az egész parkolónak csak egy része, a másik irányba is hatalmas van.)

14 db különböző medence (termál, édes- és tengervízzel), valamint 28 csúszda várja a vizes élményeket kedvelőket. Van még tropical paradise, Karibik - kalózok szigete, szörf medence, wellness központ és kelta szaunavilág is. A létesítmény egy része télen is nyitva tart, sőt, az üvegtető alatt télen is lehet napozni, akár barnulni is.

A belépő áraknál itt is érvényesül ami a Chopok felvonóinál, hogy előre, online megvásárolva jóval olcsóbb, mint a helyszínen. (De előre egy bizonyos napra lehet megvenni, és nem tudni, hogy aznap milyen idő lesz.)

Szóval "gopass" belépő árak előre, online megvásárolva 1 napra:

  • felnőtt 23 Euro
  • diák, nyugdíjas 19 Euro
  • gyerek 1 Euro

"Gopass" belépő automatából a helyszínen, 1 napra:

  • felnőtt 25 Euro
  • diák, nyugdíjas 20 Euro
  • gyerek 17 Euro

Pénztárnál megvásárolva egész napra:

  • felnőtt 27 Euro
  • diák, nyugdíjas 22 Euro
  • gyerek 18 Euro

A pénztárnál 16 óra után minden jegy olcsóbb 2 Euróval. 6 év alatt ingyenes. Gyerek jegy 6 és 12 év között, diák jegy 12 és 18 év között, nyugdíjas jegy 60 év felett váltható.

Nyitva minden nap 9-től 21 óráig.

És még nincs vége a látnivalóknak. A Tatralandia mögött található a Tatrapolis, ahol a világ látnivalónak kicsinyített változatát nézhetjük meg. Van itt Big Ben, meg Eiffel torony, meg Szabadság szobor, meg sok minden más. Belépő 7 / 5 Euro.

És ha valaki ennél kicsit több adrenalinra vágyik, hát azt is lehet. A Hurricane Factory tulajdonképpen egy szabadesés szimulátor, ahol egy hatalmas ventilátor fújja fölfelé a levegőt, ami fölött lebegve olyan, mintha zuhannánk. Ennek az ára 2 perc 45 Euro, 4 perc 65 Euro.

Visszatérve a városba, érdekes táblákkal találkozhatunk a zebráknál. Hát itt tartunk, a biztonságos átkelés érdekében ezt is ki kell táblázni.

Ha tehát tátrai kirándulást tervezgettek, akár az Alacsony-, akár a Magas-Tátra bejárásához remek kiindulópont lehet Liptószentmiklós. Vagy ha nem is itt szálltok meg, egy látogatást megér. Vagy kettőt. Rossz idő esetére mindenképpen jó alternatíva.

És akkor azt még nem is említettem, hogy a városka tele van bevásárló központokkal (Tesco is van), meg szórakozó helyekkel, bárokkal és szálláshelyekkel. De itt ahhoz is be lehet vásárolni mindent, ha a hegyen vesztek ki apartmant.

Liptovsky Mikulás - Liptószentmiklós Téged is vár! :)

Az információk a wikipedia oldalairól, Liptószentmiklós honlapjáról és a helyszínről hozott prospektusokból származnak.

A közeli Alacsony-Tátrában, a Chopok északi oldalán utazhattok egy négy üléses libegővel, ami után mountain go-carts-al is visszaroboghattok a völgybe, aztán utazhattok egy hullámzó pályás, katicás siklóval, és a két kötélen lógó, nagy kabinos kis-kabinos felvonóval is. A déli oldalon pedig a "sima" kis-kabinos ikrekkel lehet utazni a csúcsig. A völgyben ott a jégbarlang, ahonnan egy gyönyörű túraúton, a patak mentén el lehet sétálni a cseppkövekben gazdag Szabadság barlanghoz is. És a közelben lévő kisváros, Liptószentmiklós is megér egy misét. :)

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.