A Szepességben járva már messziről látszik a Szepesi vár, hiszen elég magasan van és elég nagy ahhoz, hogy könnyen észrevegyük. Túra, hegymászás, vár, múzeum, várjátékok, időutazás. Távirati stílusban így lehetne összefoglalni ezt a hatalmas erődítményt, de azért érdemes kicsit kifejteni bővebben is. Aki erre jár, mássza meg a "hegyet", mert megéri. Mutatom milyen!

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Hol található? Szlovákiában, Lőcse (Levoča) és Eperjes (Prešov) között, a 18-as számú főút mellett. Térképen ITT.

Megközelíteni két irányból lehet. A könnyebbik út (autóval) Hodkovce irányából, ahol eléggé fent van egy (fizetős) parkoló, onnan nem sokat kell már gyalogolni (kb. 10 perc). A nehezebb Szepesváralja (Spišské Podhradie) település felől, ahol szintén nagy (fizetős) parkoló van mosdóval, ajándékbolttal, viszont ebből az irányból gyalog kell megmászni az egész "hegyet".

Szlovákia várak vár Szepesi vár

De érkezhetünk akár vonattal is, Szepesváralja településre van vonat pl. Igló irányából. Ilyen kis Bz-k járnak. A vasútállomás nem messze, a hegy lábánál lévő parkoló mellett található.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Persze nekem is sikerült a nehezebbik utat választani. Illetve nem igazán volt választás, a táblák alapján ezt a parkolót találtuk meg, így innen indultunk fel a várhoz. Egy darabig kövezett út vezet fel a hegyre, aztán átvált füves ösvénnyé.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Felfelé mászás közben érdemes néha hátra is fordulni, mert ahogy egyre magasabbra érünk, egyre szebb kilátás tárul elénk Szepesváralja településre, és a környező hegyekre, a Tátra vonulataira.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Egy táblánál elágazik az út. Itt választhatunk, hogy melyik kapun szeretnénk bemenni. Innen már balra, az alsó (spodná brána) kapu van közelebb, meg akkor bejárjuk a vár egész területét. De mehetünk tovább jobbra is, akkor a fő (hlavná brána) kapuhoz érünk.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Az alsó kapu boltozata alatt pénztár található, ahol csak a jegyvásárlás után mehetünk tovább.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Belépő jegy árak (2019):

  • felnőtt - 8 Euro
  • diák 19 és 26 év között, nyugdíjas - 6 Euro
  • gyerek jegy 6 és 18 év között - 4 Euro
  • családi jegy (max. 4 fő bármilyen variációban) - 19 Euro
  • 6 év alatt ingyenes

Van a várban éjszakai túra is, oda a jegy árak:

  • felnőtt - 10 Euro
  • gyerek, diák, nyugdíjas - 8 Euro
  • családi jegy (max. 4 fő) - 25 Euro
  • 6 év alatt ingyenes

Szlovákia várak vár Szepesi vár

És ha átjutottunk a kapun és a modern kor vámszedőin, akkor máris beléptünk Közép-Európa egyik legnagyobb várába, melynek területe 4 hektáros. 1993-tól a vár és a társított kulturális emlékművei (Szepeshely, Szepesváralja, Zsigra) együttesen az UNESCO Világörökség része.

És még mindig felfelé kell menni.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A vár szikláját már az i. e. 5. évezred óta lakták. Az i. e. 1. század és a 2. század között a puhói kultúra (púchovi kultúra) idején nagy erődöt építettek itt a kelták. Ennek udvarán a lakóházakat, gazdasági és kultikus építményeket kőutakat kötötték össze. Az erőd falait a régészek feltárták, a várudvaron felismerhetők.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Az erőd megsemmisülése után utódját a szomszéd dombon, a Drevenyiken építették fel. A mai szepesi várat ennek a másik erődnek a megsemmisülése után kezdték építeni. Legrégibb része a 11-12. században épített kör alakú lakótorony a sziklába vájt, téglalap alakú ciszternával. A környező védőfalat a 13. század első felében földrengés döntötte le.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A 13. század első harmadában építették a mai kör alakú lakótornyot, a várudvar közepén az öregtornyot, az északi oldalon álló nagy, háromszög alakú román stílusú palotát és a felső vár további részeit. 

De ez itt még az alsó várudvar és az egyik csonka torony.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Az alsó várrészhez tényleg hatalmas udvar tartozik. Itt is érdemes felfelé mászás közben visszanézni, hiszen egyre magasabbra jutva láthatjuk egyben az egész alsó részt.

Az alsó várudvart Zsigmond király halála után lánya, Erzsébet királyné építette, miután 1443-ban szolgálatába fogadta a huszita Giskra Jánost, aki seregével széles körű építkezésbe fogott. Első munkája a vár alatti lejtőn a kör alakú erődítmény volt önmaga számára, mely körül tábort vert a sereg, ezután került sor a várudvar kiépítésére. A vár fokozatosan nyerte el mai formáját és kiterjedését. Két őrtornyot és széles járdájú várfalat emeltek, ezek nagy mértékben megnövelték a várkiterjedését (285 méter hosszú, 115 méter széles).

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A 15. század közepén épült nagy várudvar nem csupán az itt állomásozó katonaság védelmére szolgált, de a környékről nagyszámú lakosságnak is oltalmat nyújthatott. Alsó részén egy feltűnő köralakú objektum alapjai láthatók. Ez egy 15. század első felében épített lakótorony alapja. A tornyot hatalmas vizesárok és cölöpfal védte, ideiglenes fegyverraktárként is szolgált. Miután felépítették a várudvar falait, a torony elvesztette a kis erőd jellegét. A várudvar falainak belső oldalához gazdasági épületek simultak.

A vár falain túl pedig Szepesváralja is látszik, meg a környező vidék. Nagyon szép a kilátás már innen is, de ezt még lehet fokozni.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Csak menni kell egyre feljebb és feljebb. És már látszik a következő kapu, amin át kell menni a következő szinthez.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Innen észrevettük a közelebbi parkolót is, ahova autóval fel lehet jönni. Onnan csak 10 perc séta a vár. Viszont akkor kimarad az egész alsó vár rész. Meg a kb. 20-25 perc hegymászás. :)

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Viszont innen nézve nem is lehet megállapítani, hogy tulajdonképpen meddig tart a szikla, és honnantól van már az épített vár fala. Lenyűgözően összeolvad az egész. És fantasztikus színei vannak a szikláknak.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Az alsó vár után a középső udvarrész következik. Itt sok kis helyiség, ajándékbolt, információ, büfé és mosdó is található. Meg némi várjáték.

A 14. század utolsó harmadában, Nagy Lajos uralkodása alatt a régi alap mellett a nyugati oldalon új várudvart alakítottak ki — ez a mai „középső várudvar” (150 méter hosszú és 60 méter széles).

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A fő-kapun ide, a középső várudvarra jutunk, itt volt a porkoláb háza, a falak mentén a helyőrség szállása, hátul pedig magtár.

Beöltözött urak és udvarhölgyek műsorát lehet megnézni, de hogy pontosan mikor (mely napokon és hány órakor), azt nem sikerült kiderítenem. Amit mi láttunk, az egy szombati napon volt 12 óra körül/után.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Az urak korabeli puskákkal igen látványos, de főleg hangos produkciót adnak elő. Hosszas csőre töltés után végül fellőttek a levegőbe.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A vár leglátványosabb, felső részére további felfelé kaptatás után, még egy kapun átkelve juthatunk.

A tatárjárás idején IV. Béla szorgalmazta a várépítéseket, ezért a szepesi vár területén 1249. szeptember 19-én a szepesi püspöknek egy területet ajándékozott, ahol saját költségén felépíttethetett egy tornyot és egy palotát. Ez az adománylevél a szepesi vár első írásos említése. Ekkor emelték a helytartói palotát, az első, az eredeti várhoz hozzáépített épületet. A prépost megépítette még a külső várudvart a tornyos bejárattal, lakóépülettel és külső várfallal, de a század végén a közeli szepesi káptalanba költözött. Ezután két jelentős közigazgatási központ működött: az egyházi jellegű káptalan és a világi jellegű vár.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A várban éppen felújítási munkálatok folytak, ezért a felső várudvar nagy része palánkokkal le volt kerítve, de azért a lényeg így is bejárható volt.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A 13. század második felében a vár körül számos csatát vívtak. 1275-ben a király ellen fellázadt Roland comes (szepesi ispán) foglalta el. Ezután Kun Erzsébeté, IV. (Kun) László király anyjáé volt. A vár birtoklásáért a 14. század első felében is harc folyt. 1304-ben Károly Róbert hívei foglalták el Vencel híveitől. 1307-ben rövid időre a csehek szállták meg. 1312-ben Csák Máté akarta elfoglalni, de a védők megvédték.

Ez itt már a román stílusú elővár. Újabb szuvenír bolt, és további lépcsők és emelkedő vár ránk.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Érdekesség, hogy Giskra János ebben a várban védte a kiskorú utószülött László király érdekeit, aki - apja halála miatt - már születése előtt király lett. Bár nem volt egyszerű, és voltak azért bonyodalmak, de születése után, csecsemőként valóban király lett.

A vár történetében jelentős volt az 1464-es év, amikor a mindeddig királyi várat és a szepesi ispán örökletes címét az uralkodó, Mátyás király Szapolyai Imre és Szapolyai István főnemeseknek adományozta. Bár a Szapolyai család több mint 70 várat birtokolt, a szepesi várat tartották a családi várnak és itt volt a székhelyük is.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A felújítások miatt újabb közlekedési nehézségek akadnak, sőt dugók is kialakulhatnak, de ez azért nem akkora probléma. Az "alagúton" áthaladva folytatódik a történelmi időutazás.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Mert megérkeztünk a legnagyobb toronyhoz. A fellegvár közepén egy 13. század közepén épített köralapú öregtorony ékeskedik, amelynek bejárata eredetileg az első emelete magasságában volt. 

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A bejárat most is elég magasan van, ráadásul a lépcső kívül kanyarodik fel a vár falán, és át is lehet látni a lépcsőfokok között, úgyhogy ezt nem a tériszonyosoknak találták ki.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Pedig a toronyba érdemes felmenni, bár elsősorban a káprázatos kilátás miatt. Belátjuk a Szepesség nagy részét, és jó időben a Magas-Tátra sziklás csúcsai is jól látszanak. 

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A pénztárnál audio guide is kérhető, melyet a falakra helyezett tábláknál kell elindítani. A táblákra magyarul is fel van írva, hogy éppen merre járunk.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A várat a Szapolyai család tagjai jelentősen korszerűsítették és kiépítették. Egy új késő gótikus, Szent Erzsébetnek szentelt kápolnát építettek, a vártornyot megmagasították és megerősítették, gótikus stílusban átépítették a román stílusú palotát, ebben lovagtermet is létrehoztak. Ugyanazon kőfaragókat alkalmazták, akik a szepeshelyi temetkezési kápolnát építették fel számukra. A várban született a Habsburg-házi királyok előtti utolsó magyar király, Szapolyai János, ő volt egyben a vár utolsó Szapolyai-tulajdonosa is, mert miután elvesztette a harcot a magyar trónért, a várat 1528-ban, kétheti ostrommal bevették a császári seregek. 

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A Habsburgok a várat elkobozták, és hamarosan, már 1531-ben Thurzó Eleknek ajándékozták. A Thurzó család reneszánsz stílusú főúri lakhellyé építették át, főleg a belső tereket alakíttatták át. 1604-ben Bocskai serege sikertelenül ostromolta.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Amikor 1636-ban a Thurzó család férfiága kihalt, a várat a Csáky család karddal szerezte meg és a vár a birtokukban maradt 1945-ig.

Csáky István, a nemzetség szepesi ágának megalapítója szerette volna rangos székhellyé változtatni a várat, ennek érdekében árkádok és átjárók építésével próbálta egyesíteni a felső várudvar körüli hosszú traktusokat. Ez a terve a nehéz megközelíthetőség és a nemesség kényelmi igényeinek növekedése miatt nem valósult meg.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A román kori palota romjai között kék is ablakon beleshetünk a kápolnába is.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A Csákyak a várat csak a 17. század végéig lakták, mivel már a 18. század elején Hatkócon (Hodkovce), később Szepesmindszenten (Bijacovce), Kluknón (Kluknava) és más helyen is kényelmes kastélyokat építtettek és odaköltöztek. E kastélyok építésénél a vár több építészeti elemét is felhasználták. A várban csak egy katonai helyőrség maradt, de az is elhagyta a várat az 1780-as tűzvész után. Ezután a vár rommá vált. Gondos kutatások után csak néhány éve javítják, konzerválják a várromokat, néhány részét újraépítik.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A felső várban múzeum is található. 

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Fegyvergyűjtemény:

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Konyha:

Szlovákia várak vár Szepesi vár

És lakószoba:

Szlovákia várak vár Szepesi vár

1780-ban az itt állomásozó katonák pálinkafőzés közben lerészegedve véletlenül az egész várat felgyújtották. Ezután a vár állapota folyamatosan romlott, az egykori díszes fellegvár az enyészeté lett.

A falra festve egy török levágott feje:

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Ágyúk és a hozzájuk tartozó golyók:

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Innen be lehet menni a gyönyörű, gótikus Szent Erzsébet kápolnába is.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Lent a pincében pedig börtön és kínzó kamra található.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A szepesi várat 1961-ben nyilvánították műemlékké. Újjáépítését és régészeti kutatását 1970-ben kezdték. Az alsó várudvart 1983-ban nyitották meg a nagyközönség számára (büfé, mosdók, információs központ, szuvenírárusok).

Egy maketten megnézhetjük, hogy milyen is volt a vár fénykorában.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

A vár nyitva tartása naponta:

  • április – szeptember: 9:00–18:00
  • október: 09:00–16:00
  • november – március: zárva

Éjszakai, fáklyás várlátogatás: július-augusztusban, szombatonként 20:30.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

Mészáros Zsolt látványos videója segítségével megcsodálhatjuk, milyen lehetett Szepes vára egykor. Érdemes megnézni a videót, nagyon látványos.

Ha erre jártok, ne hagyjátok ki a Szepesi várat, érdemes megmászni érte ezt a dombot. De vannak a környéken még látnivalók, és a Magas-Tátra, valamint a Szlovák Paradicsom sincs messze. Úgyhogy nagyon klassz kirándulásokat lehet tenni a környéken.

Szlovákia várak vár Szepesi vár

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Az információk egy része a wikipedia oldalairól, a kirandulastippek.hu oldalról, és a http://www.spisskyhrad.sk oldalról származik.