Libegő egy állatkertben? Igen, Prágában ilyen is van! De mindenképpen érdemes felkeresni a prágai zoo-t, mert nagyon jól megcsinálták, fantasztikus kifutók és tematikus házak vannak, hatalmas helyen, változatos domborzati viszonyok között, rengeteg állatot láthatunk látvány-etetésekkel és fókabemutatóval. De persze hasonló máshol is van. Nade ilyen kis színes, mondhatni cuki, retro lanovka? Ilyen csak itt van! Mutatom!

Csehország Prága libegő

Hol található? Csehországban, Prágában, a belvárostól északra, a Troja városrészben, az állatkertben. Térképen ITT.

Megközelíthető természetesen autóval is, hatalmas parkolók vannak az állatkert mellett, de simán használhatjuk a tömegközlekedést is. A 112-es busz kifejezetten az állatkert és a Nádraží Holešovice tér között jár, ahova a piros C metróval és egy csomó villamossal lehet eljutni. 

Aztán bent az állatkertben már nézelődés közben akár az alsó részen, akár a felsőn, előbb-utóbb bele fogunk botlani egy ilyen épületbe:

Csehország Prága libegő

A domboldalon körbe-körbe keringő színes ülések pedig alulról már messziről feltűnnek.

Csehország Prága libegő

Bár minden libegőnél a lefelé út a szebb és látványosabb, itt is, hiszen jól rálátni a városra, mégis talán inkább felfelé javasolnám, mert nagy segítség a hegymászásban (a városra meg fentről is rálátni). Persze, ha a bejárattól felfelé indultunk, akkor lefelé is hamarabb leérni vele, mint a szerpentinen.

Csehország Prága libegő

A lényeg, hogy érdemes kipróbálni! És ezt meg is teszik elég sokan, jegyvásárlásnál és beszállásnál is lehet kisebb sor.

Csehország Prága libegő

A lanovkára külön kell jegyet venni, az utazás nincs benne az állatkerti belépőben. Egy út ára 6 év alatt ingyenes, 6 év felett 25 Korona.

A libegőre nem vihetünk magunkkal nagyobb csomagot, kerékpárt, élő állatot (kutyát), babakocsit, kerekes széket, stb.

Csehország Prága libegő

A bejárat csehül van kiírva, de meg fogjuk találni. :)

De mi is ez? Ez egy egysebességes ülőlift. A folyamatosan haladó drótkötélpályán sok-sok  egyszemélyes ülőke jár körbe-körbe, melyek fixen rögzítve vannak a drótkötélhez.

Apró hátránya is az, hogy az ülőkék fixen rögzítve vannak a kötélen, beleértve a visszafordító szakaszt is, ezért a felvonó sebességének jóval lassabbnak kell lennie (más libegőkhöz képest) a biztonságos ki- és beszálláshoz. Ez a libegő tényleg nagyon lassú.

Csehország Prága libegő

A beszállásnál a munkatársak mindenkinek segítenek. Mutatják, hogy hova kell állni, és meg is fogják az ülést, hogy biztosan sikeres legyen a felszállás.

Itt nincs lehajtható lábtartó, csak egy kis lánc, amit be lehet akasztani.

Csehország Prága libegő

A libegő építésének gondolata már a hatvanas években felmerült az állatkertben, aztán 1970-re megszülettek a tervek és elkezdték építeni, majd 1977-ben helyezték üzembe.

Csehország Prága libegő

A libegő hossza mindössze 105,9 méter, a leküzdött magasságkülönbség 50,1 méter. A lanovkát egy 13 kW-os motor hajtja.

Csehország Prága libegő

1999. július 14-én ült a libegőre a három-milliomodik utas. A táblára ez volt kiírva, de lehet, hogy azóta már túl vannak a négy-millión is.

Csehország Prága libegő

A libegő alatt szinte végig fémháló van, mert a dombról levezető út itt megy, meg különben is, néha leeshet ez vagy az.

Út közben négy oszlop van, amik kifejezetten alacsonyak. Ez a libegő egyáltalán nem megy magasan. De azért tériszonyosok kicsit majrézhatnak, mert itt nincs lábtartó, és kapaszkodni sincs miben.

Csehország Prága libegő

A libegő a Prágai Állatkert tulajdonában van, azonban először a Central Bohemia Park of Culture and Leisure nevű vállalat üzemeltette, majd 1981-tő átvette a Prague Public Transport Company (vagyis az ottani BKV).

Csehország Prága libegő

1978-ban, már egy évvel a nyitás után komoly technikai problémák miatt le kellett állítani a libegőt, és csak három évvel később, 1981-ben indult újra.

Az ülések visszafordítója viszonylag egyszerű szerkezet - egy nagy tárcsán fut körbe a drótkötél és rajta a függő székek.

Csehország Prága libegő

A Forbes Traveller magazin a prágai állatkertet a világ legjobb állatkertjei közé sorolta, teljesen jogosan. Már 1931 óta üzemel az állatkert, és azóta folyamatosan bővülve, fejlődve, mindig újabb attrakciókkal várják az érdeklődőket. Ma már több mint 4000 állatot figyelhetünk meg a kifutókon és a tengeri akváriumban, az Afrika házban, a hüllőházban, a gorilla házban és az indonéz dzsungel házában.

Ez meg a libegő háza :)

Csehország Prága libegő

Mind az alsó, mind a felső állomás ablakába kihelyezett rengeteg szövegből tájékozódhatunk a libegő technikai paramétereiről, a használatával kapcsolatos szabályokról és a történetéről is. Természetesen csehül állnánk az információkkal, ha csak egy bizonyos nyelven lenne minden kiírva, de van angol nyelvű változat is. :)

Csehország Prága libegő

És akkor jöjjenek a technikai információk:

  • völgy állomás: 181 m
  • hegy állomás: 231 m
  • szintkülönbség: 50 m
  • a libegő hossza: 106 m
  • gyártó: Transporta Chrudim
  • üzembe helyezés éve: 1977
  • az oszlopok száma: 4 db
  • az ülőkék száma: 60 db
  • az ülőkék teherbírása: 90 kg
  • az ülőkék távolsága egymástól: 4,25 méter
  • utazási sebesség: 0,85 m/s
  • a libegő kapacitása: 720 fő/óra
  • az út hossza: kb. 2 perc

Csehország Prága libegő

A libegő korábban csak tavasztól őszig járt, azonban most határozottan az van mind az állatkert, mind az üzemeltető közlekedési vállalat honlapján, hogy 2017. március 14-től a libegő december 31-ig üzemel, jó idő esetén. Rossz időjárási viszonyok között leállítják.

A libegő üzemideje részben az állatkert nyitva tartásához igazodik, tehát májusban és szeptemberben 9:30-tól 18:00-ig jár, a nyári hónapokban pedig szintén 9:30-tól, de 19:00-ig.

A libegő állomásának ablakában nyáron még olyan tábla volt kitéve, hogy március 15-től április 30-ig és október 1-től 31-ig keddtől vasárnapig 9:30-tól 17:00-ig üzemel a lanovka.

Egy út ára 25,-CZK.

Csehország Prága libegő

Remélem Nektek is tetszik ez a kis retrós, színes ülőkés libegőcske, és ha Prágában jártok és rászántok egy napot az állatkertre, akkor kipróbáljátok a lanovkát is.

Szintén érdemes kipróbálni Prágában a siklót, ami sima tömegközlekedési jeggyel vehető igénybe és a Petrin dombra, a prágai Eiffel toronyhoz visz fel. Ha pedig Dél-Csehországban jártok, ugorjatok be Jindrichuv Hradecbe, mert csodálatos vára és más látnivalói is vannak ennek a kimondhatatlan nevű kisvárosnak. 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Csehország Prága libegő