Egyszer mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felébred a kíváncsiság, és szeretné megnézni a Schönbrunni kastélyt. A közös uralkodók, a közös múlt is motiválóan hat, de maga a kastély mindentől függetlenül is gyönyörű.

Mégis lehet, hogy én azt mondanám: a parkja sokkal érdekesebb! Legalábbis a látnivalók sokszínűek, különlegesek, és míg a kastély leghosszabb túrája is max. 1 órás, a parkban több napot is el lehet tölteni.
Mutatom, hogy mivel!

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Hol található? Ausztriában, Bécsben, térképen ITT.

Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, de a személyautók számára is hatalmas parkolók állnak rendelkezésre, amik azonban fizetősek.

A parknak vannak oldalsó bejáratai a Hietzinger Hauptstraße és a Grünbergstraße felől is, de érkezhetünk a főkapu irányából is.

A kastély főkapujának két oldalán álló obeliszkekre Napóleon itt tartózkodása idején (1805-ben) feltette a francia sast, és uralmának jelképe máig ott díszeleg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha innen érkezünk vagy jobbról, vagy balról meg kell kerülnünk a kastélyt, mert a park mögötte van. (Régebben még át lehetett menni az épületen is, de az utóbbi időben ez többször nem sikerült.)

A kastély előtt gyönyörű konflisok várják utasaikat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha balra indulunk, akkor a trónörökös kertjéhez és az Orangerie kerthez jutunk, de erről majd később. Induljunk jobbra és mutatom a teljes kört a parkban.

Ha jobbra indulunk, elhaladunk a Kindermuseum, a gyerekeknek szánt érdekes, interaktív múzeumrész előtt, és egy oldalsó, szépen kialakított kertrészhez érkezünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Innen akár egy ilyen gyönyörű, zöld alagúton is tovább mehetünk. A nyári melegben kellemes hűvöst ad és nagyon romantikus.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az alagutakat időnként fából készült, rácsos, zöld pavilonok szakítják meg, az alagút ablakain pedig szépen megtervezett, kanyargó virágágyásokra lehet rálátni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park ezen része kevésbé "terhelt", itt nincsenek olyan sokan, mint más területeken, de mondjuk nincs is olyan különösebb látványosság errefelé, "csupán" a park és a virágágyások szépsége. Itt viszont van lehetőség a padokon pihenni, olvasgatni, elvonulni kicsit.

A kastély parkja eredetileg a Habsburgok által használt vadászterület volt Katterburg néven. De a története a középkorig nyúlik vissza. A 14. században az egész terület a Klosterneuburgi apátsághoz tartozott, amikor malom üzemelt rajta, valamint szőlő és növénytermesztést folytattak itt. A következő évszázadokban több bérlője is volt a virágzó gazdaságnak, mígnem 1569-ben II. Miksa német-római császár tulajdonába került. Ő alakított ki itt először parkot és vadászterületet, de nemcsak vad-állatok éltek a parkban, hanem néhány egzotikus baromfi is, mint pl. páva és pulyka, melyek akkoriban nem hiányozhattak egy hercegi kertből.

Aztán tovább haladva egy szökőkutat találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szökőkút vize tele van vízinövényekkel és vadkacsák is úszkálnak rajta. Itt valószínűleg szeretik a kacsákat, mert ilyen bejárót-kijárót is csináltak nekik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park minden nap már 6:30-tól szabadon (és ingyenesen) látogatható bárki számára. A bécsiek is szívesen sétálnak az ösvényeken, pihennek a padokon vagy futnak, sportolnak a fák között. (Kerékpárral és kutyával tilos bemenni. Sőt, kerékpárral nemcsak behajtani nem lehet, de a parkban tolni is tilos. Aki megszegi, akár 700 Eurós büntetésre is számíthat.)

A már kialakított és bekerített vadászterületet a magyar csapatok 1605-ben elpusztították, azonban elég hamar megtörtént a helyreállítás, majd később Mátyás király is járt itt vadászatokon.

Hozzá köthető az a legenda, mely szerint 1612-ben egy vadászat során a fák között egy forrást fedezett fel, és később az egész terület erről a szép forrásról („Schöner Brunnen“) kapta a nevét.

Ha a szökőkúttól továbbra is jobbra, a kastélytól távolodva folytatjuk az utunkat, akkor a rózsakertbe érünk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Sok száz rózsatő között sétálhatunk, melyek csodálatosan illatoznak is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A 17. század közepén már kerti színházi előadásokat is tartottak a parkban. Az előadott darabokban I. Leopold császár is szerepelt színészként, illetve íróként, komponistaként is.

Bécs török ostroma idején, 1683-ban a park ismét komoly károkat szenvedett. Később Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján 1696-ban egy vadászkastélyt kezdtek építeni a parkban, azonban az építkezés pénzügyi okok miatt félbe szakadt. Akkor zajlott a spanyol örökösödési háború, majd I. József császár 1711-ben bekövetkezett halála miatt már nem is fejezték be az építkezést. Ettől függetlenül a befejezetlen vadászkastély a megözvegyült Wilhelmine Amalie császárné székhelye lett. 1728 körül IV. Károly császár fácánvadászatokat rendezett a parkban, majd Schönbrunn-t szeretett lányának, Mária Teréziának ajándékozta, aki szívesen tartózkodott a vadászkastélyban, és kedvelte a körülötte elterülő parkot is.

Az ösvényeken sétálva egészen különleges tárgyakra találhatunk, mint például ez a nagyon régi, érdekes napóra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A kertet Jean Trehet 1695-ben kezd­te tervezni. A kastély központi tengelyének vonalára parterre-t tervezett, mely a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere nagyobb par­kokban. A korai barokk kert ezen kívül széles, fákkal szegélyezett utakra volt fel­osztva, és valószínűleg már ekkor is része volt a kertnek a kor kötelező di­vat­ja szerint az útvesztő labirintus és az üvegház.

Aztán tovább sétálva eljutunk a hatalmas, acélszerkezetes, csupa üveg pálmaházhoz.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Földünk minden tájának őserdeiből származó növényeket csodálhatunk meg a pál­ma­ház­ban, amely a legnagyobb és egyben legutolsóként épült ilyen jellegű pálmaház Európában. Éj­szakai vezetésen is részt lehet venni, melynek során feljuthatnak a látogatók az egyéb­ként zárva lévő galériára is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1880-82-ben Franz-Xaver Segenschmid tervei alapján épült ez a 111 méter hosszú, 29 méter széles és néhol 25 méter magas impozáns vas és üveg konstrukció. A szerkezet 600 tonna kovácsolt vasból és 120 tonna öntött vasból áll, összesen 45.000 üvegtáblával van burkolva. 1982. június 19-én maga Ferenc József császár nyitotta meg a pálmaházat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a pálmaház három eltérő éghajlati viszonyt tud megjeleníteni: egyik végében egy hűvösebb "hidegház" található, a másik végében a forró, trópusi ház, a kettő között pedig egy közepesen meleg esőerdő. Összesen 4500 különböző növény él itt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház méretei lenyűgözőek, a növények is hatalmasok már, és olyan különlegességeket is találhatunk benne, mint az ananász, vagy színes orchidea fajok.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaházban található virágok egy része évszakonként változik, ősszel például dísztökökkel díszítenek, és rengeteg krizantémmal ültetik tele az ágyásokat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház legidősebb növénye egy 350 éves olajfa, melyet Spanyolországból hoztak 1974-ben. Megnézhető még a különleges azálea- és pálma-gyűjtemény is.

A pálmaház nyitva mindennap 9:30-tól, télen 17 óráig, nyáron 18 óráig.
A belépő jegy ára felnőtteknek 5 Euro, 6 és 18 éves kor között 4 Euro.
(A pálmaházban kulturált és ingyenes mosdó is található.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pálmaház bejáratával pont szemben találjuk az 1904-ben épült Napóra-házat, melyben 2003 óta a sivatag háza üzemel.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1990-ben ebben az épületben nyílt meg az első ausztriai lepkeház, azonban a pillangókat 1998-ban a Bécs belvárosában található Hofburg melletti pálmaházba költöztették. Ezután a Napóra-házat renoválták, felújították és 2003-ban már mint sivatag háza nyílt meg újra a látogatók előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Itt kifejezetten a sivatagra jellemző növényeket csodálhatunk meg. A kaktuszgyűjtemény bo­ta­ni­ka­i­lag egyedülálló.

A legkülönlegesebb növény a velvícsia (Welwitschia mirabilis), melyet egy osztrák botanikus, Friedrich Welwitsch fedezett fel 1859-ben. A nevét is róla kapta. A növények átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A növényeket az élő­he­lyük­re jellemző állatvilág képviselői veszik körül. Afrika, Ausztrália, Ázsia és Ame­rika száraz vidékeinek élőhelyei kelnek életre a látogatók szeme előtt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ez az épület 95 méter hosszú, 14,5 méter széles és 15 méter magas. 

Annak érdekében, hogy a sivatag házának madárállományát megvédjék a madárinfluenzától, a ház jelenleg zárva van és nem látogatható.

De egyébként egész évben nyitva tart, télen 9-től 17 óráig, nyáron 18 óráig. Belépőjegy ára felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 4,50 Euro.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia uralkodása alatt építették át és bővítették ki a régi vadászkastélyt a jelenlegi méretűre, valamint férje Lotaringiai Ferenc kezdte el kialakítani a kastély parkját barokk stílusban. Ő tervezte meg a parkban vezető ösvények csillag alakban futó sugárút rendszerét és a fő allé-kat, melyek találkozási pontjában a kastély épülete áll.

A pálmaház mellett tovább haladva az állatkert felé még egy kis bájos japán kertet is találhatunk.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első japán kert 1913-ban került kialakításra a kastély barokk kertjében, azonban az első világháború során tönkrement és feledésbe merült. A terület az 1990-es évek végén lett helyreállítva japán szakértők segítségével.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És a japán kert után meg is érkeztünk az állatkert főbejáratához.

A schönbrunni a világ első állatkertje, és egyúttal a világ egyetlen, máig fenn­ma­radt barokk állatkertje. A kastély környezetének elemeként a világörökség ré­sze.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A természetet kedvelő Lotaringiai Ferenc, Mária Terézia férje a teljes kastélykert rep­re­zen­ta­tív kialakításán fáradozott, ennek részeként alapította meg a kastély hátsó ud­va­rá­ban az állatkertet is, ahová először 1752. július 31-én vezette nemes vendégeit. A létesítmény elődje az az állatsereglet volt, amit Savoyai Jenő herceg hozott lét­re a bécsi Belvedere kastély kertjében. Ezt az állományt vásárolta meg a kert ala­pításához Lotaringiai Ferenc: a Belvedere állatai közül az a sas élt a leg­to­vább, amely 117 fogságban töltött év után 1824-ben múlt ki. Az állatkert ki­a­la­kí­tása után a királyi pár parancsára a nagykövetek és az utazó kereskedők vá­sá­rol­tak további állatokat a kert bővítésére.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert közepén máig meghagyták a 18. századi császári pavilont, ami ma kávézó és étterem, roppant népszerű kiülős hely.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Akkoriban még csak pár tucat ketrecben tartottak egzotikus állatokat – elefántokat, tig­riseket, medvéket és farkasokat, eleinte csak a császári család és szűkebb kör­nye­zete szórakoztatására. Nem sokkal később azonban 1780-ban a létesítményt min­den megfelelően öltözött érdeklődő számára megnyitották.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az első zsiráf 1828-ban érkezett, és rögtön divatot is teremtett: az urak és höl­gyek zsiráfmintás kesztyűkben, kalapokban ruhákban pompáztak, sőt zsiráf-ga­lop­pnak nevezett táncot jártak.  

A világon először, 1906-ban ebben az állatkertben született elefánt – a zoo­ló­gu­sok addig azon a véleményen voltak, hogy ez az állat fogságban nem sza­po­ro­dik.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A schönbrunni állatkert jelmondata azóta is az, hogy: Legyen ez az állatkert a bol­dog állatok otthona!

1914-ben 3400 állat élt a kertben, de azt az első világháború után pénzügyi okok­ból csaknem bezárták. Ezt ugyan megakadályozta a bécsiek gyűjtő akciója, de a kert fenntartására bevezették a belépti díjat. A második világháború is nagy pusz­títással járt, és utána többször is újra javasolták a kert bezárását.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1991-ben egy társaság vette át az állatkert kezelését. Ezután dinamikusan nőtt a lá­togatók száma, és a befolyó pénzekből számos új épületet (terrárium és ak­vá­ri­um, madárházak, elefántpark, Ausztrália-ház) építettek. A 250. évfordulóra ad­ták át az esőerdő-házat, az állatkert történetéről pedig kiállítást nyitottak a Ter­mé­szetrajzi Múzeumban.

Az állatkertben naponta tartanak látványetetéseket és fóka show-t is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ma a schönbrunni a világ egyik legmodernebb állatkertje, de úgy, hogy eközben si­került megőriznie parkszerűségét. Már négyszer elnyerte az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. Területe apránként 17 hektárnyira duzzadt, de továbbra is harmonizál a szomszédos kastélykerttel: a tágas kifutókat pá­zsi­tok, virágok, sövények, kis tavak, árnyas fák szegélyezik, illetve választják el egy­mástól.

Különlegessége az állatkertnek a dél-kelet-ázsiai dzsungel élővilágát bemutató esőerdő-ház. Az 1000 négyzetméteres üvegház alsó szintjén a mocsarak, rizsföldek élővilágát tanul­mányozhatjuk, a felső szinten a dzsungel tetejét szemlélhetjük meg részben füg­gőhidakon közlekedve.

Az esőerdő-ház előtt egy vizes játszótéren pedig különleges ivókút várja a szomjazó látogatókat. Én megpróbáltam... bár a békakirály nem változott királyfivá, szerencsére én sem váltam békává. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert fő attrakciója és egyben jelképe a két óriáspanda. A nőstény Yang Yangot és a hím Long Huit 2003 márciusában kapták kölcsön a Kínai Nép­köztársaságtól. A világon Kínán kívül mindössze 6 ország állat­kert­jé­ben láthatunk ilyen állatokat. Az állatkert kirobbanó sikere, hogy 2016-ban panda ikrek születtek, akik a Fu Feng és Fu Ban nevet kapták.  Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben nem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevények már a pandapár negyedik bocsai a bécsi intézményben. Az első, Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született. Ők kétéves koruk óta mindhárman már Kínában élnek.

És miközben Yang Yang óvón terelgeti iker bocsait, sajnos a hím panda 2016. decemberében elpusztult.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A pandaikrekről készült fotó az állatkert hivatalos oldaláról származik. (www.zoovienna.at)

Nyitva tartás:

  • áprilistól szeptemberig 9:00 - 18:30
  • márciusban és októberben 9:00 - 17:30
  • februárban 9:00 - 17:00
  • novembertől januárig 9:00 - 16:30

Az állatkertnek két bejárata van, célszerű az egyiken bemenni, a másikon ki. Ez a másik bejárat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

napi jegy

  • felnőtt 18,50 Euro
  • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 9 Euro
  • gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes

éves bérlet

  • felnőtt 44 Euro
  • gyerek és diák 22 Euro

Kombinált belépő az állatkertbe, a pálmaházba és a sivatag házába (az egy évig érvényes jegy minden helyszínre egyszeri belépést biztosít):

  • felnőtt 24,50 Euro
  • gyerek és diák (6-19 éves kor között) 13:50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az állatkert területén, a nagy távolságok miatt minden nap 10 és 18 óra között egy kisvonat is közlekedik, melynek megállói a császári reggeliző pavilonnál, az elefántháznál és a tiroli udvarnál találhatók. A vonatozás ára felnőtteknek 2 Euro, gyerekeknek 1 Euro. Ha nem szállunk le a vonatról, akkor egy teljes kör kb. 45 percig tart, de bárhol leszállhatunk, majd bármelyik következő vonattal mehetünk tovább.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ha a főbejárat felől járjuk végig az állatkertet, a másik végén kilépve a Neptun szökőkúthoz érkezünk. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút a park dombjának tövében, a kastéllyal szemben található. A kút építése 1776-ban kezdődött Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg udvari építész felügyelete mellett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szoborcsoportot sterzingi olasz márványból Wilhelm Beyer alkotta. A kútban középen létrehozott mesterséges sziklabarlang tetején áll a tenger istene Neptun, kezében a háromágú szigonnyal. Bal oldalán egy nimfa, jobb oldalán Thetisz istennő térdel, aki arra kéri Neptunt, hogy biztosítson kedvező utat fiának Akhilleusznak a tengeren, amikor Trója meghódítására indul.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A sziklabarlang lábánál nyüzsögnek a félig ember, félig hal Tritonok, kagylókürttel a kezükben, akik az emberekben és az állatokban félelmet és rettegést keltenek. Ők hajtják a tengeri lovakat, melyekkel Neptun a tengereken áthajt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A korábban egymagában álló Neptun-csoport mögé a 19. században ültettek fákat.

A Neptun kút mögé is fel lehet menni, és a vízesés mögül is élvezhetjük a kilátást.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Neptun kút és a kastély között gyönyörűen, körzővel és vonalzóval tervezett virágágyások találhatók, melyekben tavasztól őszig színes virágok pompáznak.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy parterre területén a virágágyak művészi elgondolású és egységet alkotó rendszere került kialakításra.

A virágágyások pontosan szimmetrikusak, és felülről nézve gyönyörű mintázatot adnak. A 18. században először sövénnyel, színes kövekkel és homokkal formáltak mintákat a park ezen részére, főként hímzésminták alapján. És miközben a park más részein voltak például labdajátékoknak kialakított füves területek, a kastély előtti széles virágágyásoknak "csak" esztétikai funkciója volt.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások két oldalán szabályosra és egyenesre nyírt fák között sétautak, kis terek, rejtett zugok vannak. A fák előtt pedig mindkét oldalon márványból faragott szoborsor látható, melyek mitológiai és történelmi alakokat ábrázolnak. Johann Wilhelm Beyer szobrász és csapata 1777-ben 32 egyforma magas talapzatot és szobrot készített. A szobrok végleges kiállítási helyét azonban nem Beyer, hanem a vezető építész Hohenberg határozta meg, aki az egész kert kialakításáért volt felelős.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A virágágyások mellett, az állatkert oldalán találhatjuk az egész park legmenőbb játszóterét és a labirintusokat - az Irrgarten-t.

A gyerekeket tényleg szuper jó játszótér várja, vizes résszel, homokos résszel, mászókákkal és más szórakoztató elemekkel, mint pl. hatalmas madárral, és trükkös tükrökkel. (A játszótér területén kulturált és ingyenes mosdó is rendelkezésre áll.)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A labirintusok 1720 körül készültek el. A terület eredetileg négy negyedre volt osztva, középen egy feltehetően megemelt pavilonnal. Az "Irrgarten" arról szólt, hogy magas és keskeny sövények között hoztak létre sétautakat, de még nem voltak benne zsákutcák, és nem lehetett nagyon eltévedni.

1892-ig az Irrgarten növényzete fokozatosan elvadult, majd kipusztult. Csak 1999-ben nyitották újra a korabeli tervek alapján újratelepített labirintusokat. A legnagyobb kb. 2 méter magas, áthatolhatatlan sövényből áll, melyben sok a zsákutca, és bizony lehet benne bolyongani egy darabig, mire megtaláljuk a kijáratot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintus központjában ma újra egy magasított kilátóterasz áll, mellette pedig két energiát adó harmónia kő. Fentről kicsit áttekinthető a labirintus, így aki szeretné, fordítva is bejárhatja: először fentről átnézi, majd megpróbálja megtalálni visszafelé haladva a bejáratot.
Régen a belépőjegy mellé adtak egy térképet is, talán még mindig adnak. A sövényfolyosókon a 12 állatövi jegy köve ad némi tájékozódási pontot.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nagy labirintuson kívül van még másik kettő. Egy lombhullató sövényből készült csigavonalban felfelé haladó, és egy szintén örökzöld, de kisebb kerengő, melyben érdekes látnivalók is vannak. Például nagy tükrös kaleidoszkóp.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg vizes játékok, nyáron találomra vizet spriccelő lépőkövek, és saját működtetésű szökőkút.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Meg rálépésre zenélő téglák.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépő jegy árak:

  • felnőtt: 5,50 Euro
  • gyerek (6-18 éves kor között) 3,20 Euro
  • diák (19-25 év között) és nyugdíjas 4,20 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 13,50 Euro

A labirintusok nagyszerű, vicces és játékos helyek, remek kikapcsolódás és szórakozás minden korosztály számára.

És ha kiszabadultunk a tébolyult kertből, induljunk el "hegyet" mászni.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1765-ben, az addigra megözvegyült Mária Terézia férje terveinél egyszerűbben fejezte be a birtok parkjának kialakítását. 1770-re a kert és a kas­tély nagyjából már a mai formájában pompázott. A rendezett nagy park mellett azonban a schön­brunni hegy még mindig gondozatlan erdei ösvénynek tűnt. Mária Terézia épít­tet­te a Neptun-kutat és a dombtetőn található Gloriette-t is. A domb egy bonyolult te­raszrendszer helyett cikkcakk utak segítségével könnyebben meg­kö­ze­lít­he­tő lett.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette 1775-ben épült, erre emlékeztet az építmény középső részén olvasható felirat: József császár és Mária Terézia uralkodása idejében, 1775-ben.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Jelenleg kávézó mű­ködik e pompás építményben. Bécs csodálatos panorámájában gyönyörköd­het­nek az ide betérők, miközben finom süteményeket kóstolgatnak. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Ak­ko­riban nagyra értékelték a szép kilátást, ezért is emeltek egy 20 méter magas pa­norámateraszt. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A panoráma teraszra egy szűk lépcső vezet fel.

A Gloriette-t 1945-ben bombatalálat érte, de már a következő évben helyreállították, és 1994-95-ben teljes körű restauráláson és renováláson esett át, amikor teljes mértékben visszaállították eredeti pompáját.

Belépőjegy árak:

  • felnőtt: 3,80 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
  • diák (19-25 év között) és nyugdíjas (60 év felett): 3,20 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A Gloriette-től lesétálva a park másik felében több szökőkutat és más látványosságot is találhatunk.

Például a galambházat, mely 1750 és 1776 között jött létre valamikor.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A barokk galambházat 2009 és 2010 között újították fel. Azóta számtalan galambnak, köztük különleges osztrák fajtáknak jelent ismét otthont a szellős, tágas építmény.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A galambháztól továbbsétálva az erdős schönbrunni hegy lábánál találjuk a római romokat. Eredetileg "Karthago romjai"-nak hívták a szoborcsoportot, melyet szintén Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg készített.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

1778-ban építették mint romantikus park-díszletet, mely szépen beleillik az őt körülvevő természetbe.

Középen egy téglalap alapú medence található, mely körül hatalmas boltíves épületrészlet alacsony oszlopokkal, ami olyan benyomást kelt, mintha a talajba süllyedne az épület.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az épületrészlet mellett kaotikus összevisszaságban elhelyezett oszlop és egyéb minta-töredékek, márvány darabok valóban olyan érzetet keltenek, mintha ókori romokat látnánk.  

A medence közepén két allegorikus alak a két nagy folyót, a Dunát és az Enns-t személyesíti meg.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbmenve a széles úton az Obeliszk-kúthoz érkezünk. Ez a hatalmas építmény a kastélytól kereszt irányban húzódó Diagonalallee hangsúlyos lezárása.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk szökőkutat és szoborcsoportot is Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg tervezte és építette 1777-ben.

A magas oszlopot négy teknős tartja a hátán, mely a stabilitást szimbolizálja, és az oszlopba vésett hieroglifák a Habsburg ház történelmét mesélhetik el. Azonban ezek nem igazi egyiptomi, hanem csak kitalált hieroglifák, mert már 1822-ben megfejtették őket.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az obeliszk kozmikus szimbólum, már az ókori Egyiptomban is építettek ilyen oszlopokat. Ha egy arany golyóval koronázzák meg, mely a napot szimbolizálja, az oszlop testesíti meg a napsugarak útját a földre, miközben négy sarkával a négy égtájat mutatja.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Kétoldalt két széles lépcsősor vezet a sziklák mögé, ahol a vízesés mögötti kis barlangból csodás kilátás nyílik arra a fasorra, melynek túlsó végén a kastély áll.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Továbbindulva a parkban megtalálhatjuk a szép forrást, a Schöner Brunnen-t is, melyet a legenda szerint Mátyás király fedezett fel. A forrás fölé emelt régi házikó helyett egy újat építettek 1771-ben Isidor Canevale udvari építész tervei alapján.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A forrás ház egy négyszögletes pavilon, melyben az egész park egyik legkecsesebb alakja látható. A szobor Egeria-t ábrázolja, aki folyónimfa volt a római mitológiában. Egeria Róma második uralkodója, Numa Pompilius felesége volt, aki az uralkodó halála után oly keservesen sírt, hogy könnyeiben maga is felolvadt és egy forrássá lett. 

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A pavilon egyik falán egy koronás M betű látható, mely az újabb kutatások alapján nem a "szép forrást" felfedező Mátyás királyra utal, hanem II. Miksára (Maximilian), aki 1569-ben Katterburg területét megszerezte.

Itt van továbbá az Angyal-kút, mely szintén 1777-ből származik, amikor a parkot kialakították. A kagyló alakú medencében két gyermek ül egy hal hátán, melynek szájából víz folyik. Az eredeti szobrokat a kilencvenes években konzerválási célból eltávolították, és helyükre az eredetivel teljesen megegyező másolatot tettek.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A parkban már visszafelé haladva a kastély vonala felé, egy új részhez érünk, mely nemrég óta lett zárt és belépős hely. Az Orangerie (pálmaház), cedrat-ház és szőlős kert a park Meidlinger felőli oldalsó bejárata mellett található. Már I. József császár özvegye, Wilhelmine Amalie idejében is létezett egy üvegház a melegkedvelő növények átteleltetéséhez.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Mária Terézia férje a park kialakításakor létesítette a jelenleg is látogatható melegházat. A maga 189 méteres hosszával és 10 méteres szélességével a schönbrunni Orangerie a Versailles-i mellett a legnagyobb ilyen típusú épület a barokk korból.

A melegházban olyan padlófűtés található, amilyet már az ókori Rómában is alkalmaztak. Egy alsó (pince) helyiségben fűtöttek, és a meleg levegőt vezették át a padló alatt. Ez biztosítja a hidegre érzékeny citrusféléknek és a dézsás pálmáknak a megfelelő állandó hőmérsékletet télen.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A szomszédos, félköríves Cedrat-házat valószínűleg a trópusi növények termesztésére használták, amire a hosszúkás Orangerie kevésbé volt alkalmas.

Az Orangerie viszont nagyszabású udvari ünnepségek és rendezvények helyszínéül is szolgált. Főként II. József kedvelte, hogy a növényekkel telepakolt Orangerie-ben állították fel az ünnepi asztalt, hasonlóan ahogy ő az utazásai során Szentpéterváron a télikertben látta. Ilyen rendezvény volt többek között a "tavaszi fesztivál egy téli napon 1785. február 6.".

Ma az épület nyugati szárnya az eredeti funkciónak megfelelően a növények téli elhelyezését szolgálja. Ide kerülnek télen az olyan különleges növények, mint a cseresznyemirtusz, nemes babér, gránátalmafa, keserűnarancs fa,  olajfa, legyező és datolyapálmák. A télikertnek ez a része látogatható, és meg lehet nézni a történelmi fűtési rendszert is.

Az épület első, felújított részében pedig a Schönbrunni Kastélykoncertek kerülnek megrendezésre.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A park ezen része 2017. március 15. és november 5. között látogatható. Belépőjegy árak:

  • felnőtt: 3,80 Euro
  • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

A kastély felé indulva a következő látványosság a trónörökös kertje.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

(A fotó a kastély hivatalos oldaláról származik. www.schoenbrunn.at)

A kastély keleti végében fekszik 1865 óta a trónörökös kertjének nevezett terület, mely magas, romantikus zöld alagúttal van körbekerítve. A növényzet között található öt zöld, rácsszerkezetes pavilon is (mint a kastély túlsó oldalán). Az egyik ilyen pavilon kilátóként is funkcionál, ahonnan szépen rá lehet látni a virágágyásokra.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A nyári hónapokra ide vannak kihelyezve a különleges citrusgyűjtemény fácskái is.

A park-rész ma három nagyobb virágágyásra tagozódik, melyben hímzésre emlékeztető mintákat rajzolnak ki a beültetett sövényfélék és virágpalánták. Közöttük különböző színű és szemcseméretű homokfajtákkal van kitöltve a minta.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Belépőjegy árak a trónörökös kertjébe:

  • felnőtt: 3,80 Euro
  • diák és nyugdíjas: 3,20 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 3 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 8,90 Euro

És ezzel körbe is értünk a parkban, érintve a főbb látnivalókat. De a park egyébként mindenhol gyönyörű, nagyon látványos fasorokkal és kanyargó virágágyásokkal.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És, hogy miképp tudják a fákat ennyire egyenesre nyírni? Mintha vonalzóval készült volna minden fasor.

Hát így néz ki ez a nagy, létrás szerkezet, erről nyírják ügyes (és erős) kezű kertészek ennyire pontosan egyenesre a fákat.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha Schönbrunnba készültök, ne felejtsetek el vinni pár szem diót vagy mogyorót. A parkban ugyanis mindenfelé kézből etethető mókusok szaladgálnak. Mi találkoztunk már velük a japán kertnél, az állatkertben és a római romok felé is. Nagyon bátrak, odaszaladnak a magokért, aztán elfutnak, elássák és jönnek újra.
Akin hosszú nadrág, farmer van, az kipróbálhatja azt is, hogy nem guggol le és nyújtja a mogyorót, hanem a lába mellett mutogatja. A bátor mókusok az ember lábán is felmásznak a zsákmányért. :)

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalóihoz kombinált belépők is válthatók az alábbiak szerint:

Classic Pass - kombinált jegy, amivel a következő helyekre léphetünk be: kastély nagy túra, trónörökös kertje, Gloriette kilátóterasz, Irrgarten - labirintusok és játszótér, Orangerie kert. A jegy 03.15. és 11.05. között váltható.

  • felnőtt: 24 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 15,20 Euro
  • diák (19-25 év között): 20,20 Euro
  • családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek): 50 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Családi jegy - egy évig érvényes kombinált jegy, ami tartalmaz egy belépőt a kastély és a park minden látnivalójához 2 felnőtt és 3 gyermek részére.

  • családi jegy 49,90 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Szezonkártya a parkhoz - nyári szezonban, március 15. és november 5. között érvényes az Orangerie kertbe, a trónörökös kertjébe és az Irrgarten-be.

  • felnőtt: 31 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
  • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Kombi belépő a gyermek múzeumba és az Irrgarten-be. Március 15. és november 5. között váltható.

  • felnőtt: 11 Euro
  • gyerek (6-18 év között): 17 Euro
  • diák (19-25 év között) és nyugdíjas: 25,40 Euro

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

A park látnivalói között nyári szezonban (március közepétől novemberig) kisvonat is közlekedik, ami jelentősen megkönnyíti a hatalmas park látnivalónak felkeresését. A vonat a kastélytól 10:10 és 17:10 között fél óránként közlekedik. Ha nem szállunk le róla, akkor egy teljes kör kb. 60 percig tart, de bármelyik látnivalónál leszállhatunk, és bármelyik következő vonattal mehetünk tovább. A vonatjegy egy napra felnőtteknek 7 Euro-ba, gyerekeknek 14 éves korig 4 Euro-ba kerül.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

És ha szeretnétek látni a Habsburgok más kastélyait is, például az olasz tengerpart felé "félúton" ugorjatok be Triest-be, ott található a Miramare kastély.

De az Esterházy hercegek is nagyon érdekes várakat és kastélyokat hagytak ránk. Mindenképpen ajánlom figyelmetekbe az Eisenstadt központjában található Esterházy kastélyt, aztán az Esterházyak kincstárát a Fraknói várat, ahol nagyon klassz történelmi utazáson vehetünk részt kedves és humoros magyar idegenvezetőkkel, valamint a magyar határtól csak pár km-re lévő Lackenbach-i kastélyt, ahol nagyszerű, interaktív természeti kiállítást rendeztek be. 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn

Az információk nagyrésze a Schönbrunni kastély hivatalos honlapjáról származik (www.schoenbrunn.at), valamint a wikipedia oldalairól.

Ausztria Bécs várak Schönbrunn