A világ egyik legrövidebb siklója Zágrábban található, mely összeköti az alsó várost a felső várossal. Kicsi, rövid, mégis Zágráb egyik jelképe, mely még a karácsonyfájukra is felkerült dísz formájában. A városi tömegközlekedés szerves része, az ottani BKV, azaz ZET üzemelteti, az ára is minimális. És igaz, hogy gyalog előbb felérünk, mégis érdemes kipróbálni (vagy legalább megnézegetni kívülről). Mutatom milyen!

Horvátország Zágráb sikló

Hol található? Horvátországban, Zágrábban, a Jelasics tér közelében, az Ilica utcát és a Strossmayer sétányt köti össze. Egy kis mellékutcából indul (Tomićeva utca), de könnyen meg lehet találni. Az Ilica utcán nagy tábla is mutatja, hol kell bekanyarodnunk. Térképen ITT.

Horvátország Zágráb sikló

Az alsó állomásnál mindig hosszabb a sor. Nyilván a fölfelé való lépcsőzést próbálják többen elkerülni, pedig lefelé sem jobb lépcsőzni.

Horvátország Zágráb sikló

Jegyet venni az állomás épületekben lehet, 5 Kuna az ára. (Halkan megjegyzem, hogy ez olcsóbb, mint nálunk a legtöbb helyen egy vonaljegy. Igaz, nem is utazhatunk vele túl sokat...)

Horvátország Zágráb sikló

Az út hossza 66 méter, időben 64 másodperc. Nem sok, de akkor is egy élmény. :)

Horvátország Zágráb sikló

De mi is ez? A sikló a hagyományos vasúti pályához hasonló pályaszerkezeten (síneken) közlekedő, de drótkötéllel vontatott kötöttpályás közlekedési eszköz. A legtöbb sikló két kocsival ingaforgalomban közlekedik.

Horvátország Zágráb sikló

A siklóvasutakat jellemzően rövid, meredek szakaszokra építik. A szerelvények moz­gatása (hegyre felhúzása, völgybe leeresztése) drótkötél segítségével tör­té­nik. A kötéldobra felcsévélt drótkötél felfutó ágán az egyik, míg a lefutó ágán a másik szerelvény van csatlakoztatva, így a pályán mindig két szerelvény köz­le­ke­dik egyszerre, összehangoltan, váltakozó irányban.

Horvátország Zágráb sikló

Mivel Zágrábban mindkét kabinnak saját vágánya van, így nem kell félúton kitérőt tenniük, hogy kerüljék egymást.

Horvátország Zágráb sikló

1888-ban egy bizonyos D. W. Klein nyert koncessziót Zágrábban sikló építésére. A siklóvasutat a budapesti Ganz-gyár építette, külön egy céget alapítva a kivitelezéshez.

Horvátország Zágráb sikló

A sikló végül 1890-ben épült meg és helyezték üzembe. Ezzel az első tömegközlekedési eszköz lett Zágrábban. A kocsikat gőzgép mozgatta fel és le. A kabinokat kezdetben három részre osztották. A legjobb kilátással rendelkező első rész (minkét oldalon) az első osztályú utasok részére volt fenntartva, míg középre bárki beszállhatott.

Horvátország Zágráb sikló

Kezdetben néha olyan alacsony volt a gőznyomás, hogy az utasoknak maguknak kellett tolni a kocsikat, ezért a siklóra ráragadt a "zapinjača" (gátlómű) becenév.

Horvátország Zágráb sikló

A műszaki problémák és a gyakori javítások miatt a sikló szinte többet állt, mint működött. De aztán 1934-ben a gőzmeghajtást villanymotorok váltották fel. Az eredeti gőzgép alkatrészeit a Zágrábi Technikai Múzeumban őrzik.

Horvátország Zágráb sikló

1969-re a sikló rendszerei oly mértékben elhasználódtak, hogy a működését biztonsági okokból felfüggesztették.

Horvátország Zágráb sikló

A felújítási munkálatok négy és fél évig tartottak, majd a siklót 1974. július 26-án helyezték ismét üzembe. 

Horvátország Zágráb sikló

Tekintettel arra, hogy a zágrábi sikló megőrizte eredeti formáját, szerkezeti jellemzőit és a legtöbb műszaki tulajdonságát, műemléki védelemben részesült.

Horvátország Zágráb sikló

A kocsik 28 embert képesek egyszerre szállítani. Mindkét vagonban 16 ülőhely és még 12 állóhely van. Az utcáról az épületekbe lépésnél van egy pár lépcső, ami rámpán elkerülhető, de belül már akadálymentes mindkét állomásépület.

Horvátország Zágráb sikló

A felső állomás a Lotrščak torony mellett található, mely szintén Zágráb egyik jelképe. Ide szinte minden turista ellátogat. Ráadásul a felső állomás mellől csodálatos kilátás/rálátás nyílik a városra is.

Horvátország Zágráb sikló

A kabinok menetrend szerint 10 percenként indulnak reggel 6:30 és este 22:00 óra között, de ha sok az utas, akkor ki- és beszállás után folyamatosan indítják. Így még ha hosszabb sor áll is valamelyik állomásnál, túl sokat nem kell várni, hiszen az út egy perc, és a ki- és beszállás is meg van pár perc alatt.

Horvátország Zágráb sikló

Nemrégiben a "Legjobb Európai Uticélok" a zágrábi siklót választotta Európa egyik legszebb siklójának.

Horvátország Zágráb sikló

Zágráb legbiztonságosabb közlekedési eszköze is a sikló természetesen, hiszen az 1890 óta eltelt 130 évben még soha nem volt semmilyen baleset! :)

Horvátország Zágráb sikló

Technikai adatok összefoglalva:

  • az építés éve: 1890
  • gyártó: Ganz
  • szintkülönbség: 31
  • az út hossza: 66 méter
  • az út időtartama: 64 másodperc
  • kabinok száma: 2 db
  • egy kabin befogadó képessége: 28 fő
  • sebesség: 1,5
  • kapacitás: 1760 fő/óra

A felső állomás épületében régi fotókon azt is megnézhetjük, hogy nézett ki a sikló nagyon régen.

Horvátország Zágráb sikló

A siklópályának valószínűleg már eredetileg sem volt valódi célja (mint más, hosszabb siklók esetében), hiszen majdnem gyorsabban felérhetünk gyalog. És a kilátás sem túl lenyűgöző út közben. De a móka kedvéért érdemes kipróbálni!

Horvátország Zágráb sikló

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk a wikipedia magyar és angol nyelvű oldalairól származnak.