A világ legnagyobb jégbarlangjaként hirdeti magát az az egyedi, óriási és hatalmas jéggel teli barlang, mely Ausztria Salzburg tartományának legkedveltebb turistalátványossága. Már a megközelítése is élmény, de a legnagyobb attrakció bent, a hegy gyomrában várja az ide látogatókat.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Hol található? Ausztriában, Salzburg tartományban, az A10-es autópálya mellett, Werfen településnél. Térképen ITT.

Az egész élményvilág megközelíthető tömegközlekedéssel is. Werfen busszal, vonattal is elérhető, és a vasútállomás mellett lévő buszmegállóból, illetve a közeli parkolóból indulnak a helyi buszok, melyek az élményvilág bejáratához, a látogatóközponthoz szállítják az utasokat.

A retúr buszjegy ára felnőtteknek 7 Euro, gyerekeknek 5 Euro, az egy irányú jegy 4 Euro.

Aki nekivág autóval (Werfennél már jól ki van táblázva), számítson rá, hogy kettesben, néha egyesben fog felgurulni a hegyre kb. 20-25 percen keresztül, viszont fent is több, nagy és ingyenes parkoló áll rendelkezésre. A parkolást sárga mellényes ifjak segítik, akik folyamatosan terelik az autósokat az üres helyek felé.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A látogatóközpont egy szép, tiszta és modern épület. Van benne ajándékbolt, pénztárak, csomagmegőrző és kulturált mosdó is.

Itt választhatunk, hogy csak túrázni szeretnénk, ami ingyen van, esetleg közben kipróbálnánk a kabinos felvonót is, vagy bemegyünk a barlangba is. Minden variációs lehetőségre van külön jegyük. 

A látogatóközpontban a jegyvásárlásnál azonban számítani kell rá, hogy aki szeretne bemenni a barlangba is, de nem megfelelő az öltözéke vagy a cipője, annak nem adnak el barlangos belépőt és nem fogják beengedni! A barlangban 0 fok van és rengeteg csúszós lépcsővel, acél-rácsos úttal van tele. Aki egy szál rövidnadrágban, trikóban és strandpapucsban jelenik meg, azt nem engedik be. (Saját szememmel láttam, egy arab(nak látszó) férfiakból és gyerekekből álló csapatnak nem nem adtak jegyet a barlanghoz, mert flip-flop papucsban és pólóban voltak.)

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlanghoz vezető út is nagyon izgalmas, elég magasra kell mászni a hegy oldalán kialakított kényelmes ösvényen, és út közben egy kabinos felvonót is igénybe vehetünk.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Ha szeretnétek felvonózni, próbáljatok meg minél korábban érkezni, ugyanis a kabinos felvonót véleményem szerint eléggé alulméretezték, igaz 1955-ben valószínűleg nem volt még ekkora forgalom, de 2015-ben felújították, mégis ekkora maradt. A mai látogatószámhoz képest ez nagyon kicsi, csupán 18 fő fér el benne egyszerre, így délután már akár több órás várakozásra is lehet számítani. A helyi tájékoztató alapján a csúcsidő 10 és 14 óra között várható, amikor már a kasszánál is lehetnek sorok.

És a barlang bejáratánál is nő a népsűrűség.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A jégbarlang bejárata egy hatalmas, természetes hasadék. A nagy sziklákon van lehetőség kicsit pihenni (enni, inni), és megszárítani a felfelé enyhén átizzadt ruháinkat. Valamint itt az idő az öltözésre, mert bent télen-nyáron fagypont körüli hőmérséklet, azaz nulla fok van!

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlang természetesen csak vezetéssel látogatható. A bejáratnál választhatunk német vagy angol nyelvű vezetés között. A csoportok igény szerint indulnak, ha nagyon sokan vannak, akkor 6 percenként. Ez azt is jelenti, hogy a barlangban folyamatosan haladni kell, túl sok időt nem adnak az álmélkodásra.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlang bejárata fölött nagy tábla hirdeti, hogy bent fényképezni és filmezni tilos. Viszont az indok amellett, hogy meglepő, elfogadható. A tiltás nem azt a célt szolgálja, hogy a shop-ban vegyük meg drágán a fotókat és a képeslapokat, hanem elsősorban szervezési okok miatt tiltják a fényképezést, másodsorban balesetvédelmi okokból, azt meg már én teszem hozzá, hogy ráadásul folyamatos haladás közben sötétben amúgy sem lehet jó képeket készíteni. Tehát miért tilos fotózni?

Főidényben a csoportok 6 (!) percenként követik egymást. Az egyes megállóhelyeken, ahol a gyönyörű jégképződményeket az idegenvezető kicsit megvilágítja és bemutatja, ha mindenki nekiállna fotózni, nem tudnák tartani a tempót, és a jelenlegi 75 perces túra akár 120 percesre is elhúzódhatna. Ez jelentősen megnövelné a belépés előtti várakozási időt is, ami most is akár egy óra is lehet. Meg a bent töltött időt, ami a 0 fokban akár megfázáshoz is vezethet, mert nyáron senki nem fog vastag télikabátot és bundás bakancsot cipelni magával.  A fotózók le-le maradnának a teljesen tök sötét barlangban, ami a lépcsőkön balesetveszélyes is. Viszont a barlang honlapján (www.eisriesenwelt.at) csodálatos (állványról, több világítással készült) fotók találhatók, melyek magán használatra ingyenesen letölthetők. Az itt látható, a barlang belsejében készült fotók is a jégbarlang honlapjáról származnak.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlangban uralkodó állandó fagypont körüli hőmérséklet a "kémény effektus"-nak köszönhető. Amikor télen akár -20 fokra is lehűl az idő, a barlangban található könnyebb, melegebb levegő felfelé, a hegy csúcsához közelebbi kürtőkön kiáramlik, helyére alulról hideg levegő áramlik be. Aztán nyáron az irány megváltozik, amikor kint, illetve a völgyekben melegebb van, a hegy csúcsa körül pedig hidegebb, a nehezebb, hideg levegő a kürtőkön beáramlik lefelé, és az alsóbb járatokon nyomja ki a "meleget". 

A barlang bejáratát légmentesen záródó ajtó védi, azonban a csoport belépésekor, amikor az ajtót kinyitják, viharos szélként indul meg a párás, hideg levegő bentről. Aztán amikor kiér a kinti melegre, szinte felhő képződik belőle a barlang szájában.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlangban nincs elektromos világítás! A teljes sötétet a csoportoknak 6-8 személyenként kiosztott karbidlámpa töri meg egy kicsit, illetve a látványos jég-alakzatokat a vezetők magnéziumcsíkkal világítják meg.

Hát ezért nincs sok értelme saját géppel fotózni, mert vaku nélkül kevés a fény, a barlang méretei miatt viszont vakuzni sem érdemes, mert egy kis gép villanása nem tudja bevilágítani a hatalmas teret. Ráadásul a szemünknek sem tenne jót, ha a teljes sötétségben mindenki egyfolytában vakuzna.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Azért számomra ez a karbidlámpázás és magnéziumcsík égetés egy kicsit meglepő az erős fényű, tölthető led-lámpák világában. Valóban nagyon hangulatos kis lámpásokat lóbálva haladni a barlangban, de emellett rendkívül tűzveszélyes is, hisz a bámészkodás közben simán felgyújthatjuk a mellettünk állót. A fotón nem látszik, de a kerek fényvisszaverő tükör előtt egy nyílt lángocska ég. A magnéziumcsík hamuja pedig vastagon borítja a barlang jegét a gyalogút mellett.

(Ha valaki ért hozzá, kérem írja meg kommentben, hogy miért jobb ez így, mintha a vezető egy jó erős lámpával világítaná meg az alakzatokat.)

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Az Eisriesenwelt labirintusrendszere több mint 40 km hosszú.

A barlangrendszer kialakulásához nagyon sok idő kellett. Az első repedések és hasadékok valószínűleg több mint 100 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A víz kémiai és mechanikus erózió által bontotta meg, oldotta fel a mészkövet. A csapadék a repedéseken keresztül beszivárgott a mészkőbe, megfagyva tovább repesztette azt, illetve az ásványi anyagokat kioldva folyt tovább. Az így kialakult kisebb járatok aztán szélesedtek, beomlottak, sziklák szakadtak le fentről, így alakultak ki a nagyobb barlangok. Ez a cseppkőképződés folyamata is. De akkor itt miért nincsenek cseppkövek? Mert a cseppkőbarlangok állandó 8-12 fokos hőmérsékletével ellentétben itt fagypont körüli a belső hőmérséklet, így a beszivárgó víz szinte azonnal megfagy.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A jég formája, mennyisége, az alakzatok évről évre változhatnak, hiszen mindez a befolyó víz mennyiségétől is függ. Tavasszal, olvadáskor és bőséges esőzéskor több víz szivárog be a mészkő repedésein keresztül a barlangba, ahol a hideg téli levegő által fagypont alá hűtött térben megfagy. Aztán nyáron, ősszel, mikorra a barlang hőmérséklete is kicsivel fagypont fölé emelkedik folyamatos az olvadás, a jég egyre kisebb, kevesebb lesz. Ezért a barlang tavasz végén, nyár elején a leglátványosabb, hiszen ekkor van benne a legtöbb jég, majd fokozatosan fogy, ősz végére, télre már a kisebb alakzatok el is tűnhetnek.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Egy barlangot akkor nevezhetünk jégbarlangnak, ha a belsejében jég-alakzatok találhatóak, amelyek egész évben megmaradnak.

Az Eisriesenwelt igazi, dinamikus jégbarlang, ezáltal nagyon ritka és egyedi, hiszen a földön megtalálható több mint 1 millió barlang közül csak nagyon kevés az ilyen, egész évben nagyobb mennyiségű jeget tartalmazó jégbarlang.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Az Eisriesenwelt a 19. század végéig ismeretlen maradt az emberiség előtt, köszönhetően a viszonylag magas elhelyezkedésének is. Először 1879-ben egy salzburgi természettudós, Anton von Posselt-Czorich járt a barlangban. Kb. 200 métert tett meg a barlang sötétjében, így ő fedezte fel hivatalosan a jégvilágot. Egy évvel később publikálta felfedezését az alpinisták lapjában, de aztán a barlang feledésbe merült.

Aztán Alexander von Mörk, a Salzburgi Barlangász Klub alapítója felfedezte a korábbi újságcikket és a leírások alapján 1913-ban több társával felfedező túrára indult. Az első világháború után folytatták a barlangrendszer labirintusának felfedezését olyan kutatókkal, mint Friedrich és Robert Oedl, illetve Walter Czernig.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Ezután már hamar felismerték a barlangrendszer természeti és turisztikai értékét, ezért 1920 körül építettek egy "megfigyelési kunyhót", valamint a barlangba egy kezdetleges pallórendszert, ami lehetővé tette a barlang megtekintését a turistáknak is. Aztán 1924-ben a barlang leglátványosabb, jeges része fa-járdák kiépítésével már könnyel elérhetővé vált.

Majd 35 éven keresztül a barlang a völgyből csak gyalog volt elérhető. 1953-ban építették az első, keskeny és kanyargós kocsiutat, majd 1955-ben építették meg a kabinos felvonót, mellyel 1084 méterről 1586 méterre a korábbi 1,5 óra helyett pár perc alatt fel lehetett érni.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Az Eisriesenwelt alapító tulajdonosa az Osztrák Szövetségi Erdészet, akik ma is a belépőjegyek bevételéből részesednek.

Ma már a kiépített lépcsőknek és fa járdáknak köszönhetően bárki megtekintheti a természet eme grandiózus csodáját. Azonban arra készülni kell, hogy a barlang látogatása során 134 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. Ez nagyjából megfelel annak, mintha egy kb. 45 emelet magas toronyház tetejére mennénk fel gyalog, lépcsőn. A barlangban 1400 lépcsőfok van. Minden látogatónak saját felelőssége, hogy tudja-e vállalni ezt a megpróbáltatást, ami azért nem annyira vészes, hiszen vannak közben megállók, de mindenesetre nagyon-nagyon-nagyon sok lépcsőt kell megmászni felfelé, aztán meg lefelé is ugyanannyit! Kétségtelen viszont, hogy a barlang látnivalói, a hatalmas mérete, a gyönyörű jégalakzatok és az egész hely megéri az erőfeszítést, mert hatalmas élmény.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlangban a haladási tempó alkalmazkodik a látogatók számához. Főidényben, amikor 6 percenként indulnak a csoportok, akkor egy kicsit feszítettebb tempót diktálnak az idegenvezetők. Járási nehézségekkel, komolyabb légzési és szívpanaszokkal rendelkezőknek ezért a barlang látogatása nem ajánlott, de szerintem ők már felmenni sem biztos, hogy tudnak a barlang bejáratáig, hiszen odáig is kemény emelkedők vannak.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Kerekes székkel és babakocsival a jégbarlang sajnos egyáltalán nem látogatható. A barlang bejáratáig az út tulajdonképpen akadálymentes, a kabinos felvonó is használható, azonban a barlangban 1400 lépcsőfok van, ami elkerülhetetlen.

Az Eisriesenwelt üzemeltetői a gyerekekkel történő barlangnézést a szülőkre bízzák, mindenki saját felelősségére és gyermekének képességeit ismerve léphet be a barlangba. De tapasztalat, hogy a 3-4 évesnél kisebb gyerekek nem nagyon bírják a rengeteg lépcsőt és a hosszú túrát a barlangban.

Kutyákkal és más kedvencekkel kapcsolatban a honlap szó szerint ezt írja: Az Eisriesenwelt Werfen természetesen állatok előtt is nyitva áll, azonban a sok lépcső miatt nem ajánlatos kutyát és más háziállatot magunkkal vinni. (Tehát ők nem tiltják, de azért inkább ne. Pedig a fel- és le-túra biztos a kutyáknak is tetszene, csak a barlangnál kellene kint hagyni őket valakivel.)

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

A barlang látogatásához mindenképpen ajánlott a stabil, csúszásmentes, zárt cipő és a meleg ruházat. Mivel a benti túra több mint egy óráig tart, nagyon át lehet fázni vékony öltözékben. Ez nyáron kicsit macera, mert fel kell cipelni a meleg ruhát a hegyre, ami amúgy is egy izzasztó túra, de mindenképpen szükséges. Viszont lehet, hogy érdemesebb inkább tavasszal, illetve hűvösebb időjárás esetén menni, mert akkor már alapból is több ruha van rajtunk. :)

Mivel a barlang magasan fent van a hegyen, az időjárás hirtelen változásaira is fel kell készülni. Bármikor jöhet egy gyors zápor, zivatar, ezért legyen nálunk nagy esőkabát, mert átázott, vizes ruhában bemenni a 0 fok alatti barlangba nem tanácsos.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Nyitva tartás:

Az egész létesítmény május 1-től október 26-ig üzemel. Túrázni ezen kívül is lehet, de minden zárva van.

A kassza júliusban és augusztusban 8-16 óra között, a többi hónapokban 8-15 óra között van nyitva.

A barlangba az első vezetés akkor indul, amikor egy csoportnyi ember felér. Általában fél óránként, egészkor és félkor indulnak a vezetések, de igény szerint sűrűbben is. Főidényben akár 6 percenként.

Az utolsó vezetés júliusban és augusztusban 16:45-kor, májusban, júniusban, szeptemberben és októberben 15:45-kor indul. (A kirándulás tervezésekor úgy kell időzíteni az érkezést, hogy a jegyvásárlástól a barlang bejáratáig az út szerencsés esetben, felvonó igénybevételével minimum 50-60 perc. Felvonó nélkül több mint két óra.)

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Belépő jegy árak (2017):

Túra + barlang:

felnőtt: 12 Euro
kedvezményes: 11 Euro
diák: 9 Euro
gyerek: 7 Euro

Túra + kabinos felvonó + barlang:

felnőtt: 24 Euro
kedvezményes: 22 Euro
diák: 18 Euro
gyerek: 14 Euro

családi jegy:

1 felnőtt + 1 gyerek: 34 Euro
1 felnőtt + 2 gyerek: 45 Euro
1 felnőtt + 3 vagy több gyerek: 56 Euro
2 felnőtt + 1 gyerek: 55 Euro
2 felnőtt + 2 gyerek: 66 Euro
2 felnőtt + 3 vagy több gyerek: 77 Euro

Gyerek jegy váltható 5 és 14 év között, diák 15 és 18 év között. Kedvezményes jegy diákoknak 18 év felett, nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek váltható.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

Ha erre jártok, ne hagyjátok ki! Nagyszerű túrázási, kirándulási lehetőség, maga a barlanghoz vezető út is érdekes, klassz élmény a kabinos felvonó is, a barlang pedig egészen különleges.

Ha szeretitek a barlangokat figyelmetekbe ajánlom Ausztria két nagyon különleges sóbányáját, egyik a Hallstatt melletti Salzwelten, a másik Altaussee melletti, második világháborús titkokat rejtő sóbarlang. Valamint egy másik jégbarlang a Dachstein északi oldalán, a Krippenstein csúcs felé félúton is található.

És ha már erre jártok nézzetek be Mauterndorfba is, mert a bájos falucska középkori házai között szinte megállt az idő, és nagyszerű élményvára is van. Meg mellette egy síközpont, a Grosseck-Speiereck, ahova kabinos felvonóval lehet felmenni. És van a közelben egy libegő is, ami az Aineck hegyre visz fel.

Ausztria Salzburg tartomány barlang Werfen Eisriesenwelt

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Az információk és a szép belső fotók a barlang honlapjáról (eisriesenwelt.at) származnak.