A lillafüredi Palota szálló alatt egy nagyon különleges, egyedülálló barlang alakult ki, olyan, amihez hasonló a világon is összesen csak hat darab van. A nagy vízesés mellett találhatjuk a mésztufa barlang bejáratát, amin keresztül egy elvarázsolt mesevilágba csöppenünk. A plafonon láthatjuk a növények gyökereit, a folyosókon pedig különleges mészkőalakzatokat figyelhetünk meg. Teljesen más ez a barlang, mint a megszokott cseppkőbarlangok, ezért érdemes megnézni. Mutatom milyen!

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Hol található? Magyarországon, BAZ megyében, Miskolc mellett, Lillafüreden, a Palota szálló függőkertjei alatt. Térképen ITT.

Megközelíteni egyébként két irányból lehet. Ha Felsőhámor utcái felől érkeztek, akkor fölfelé kell caplatni egy emelkedőn.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Ha viszont Lillafüred, és a Palota szálló felől érkeztek, akkor a függőkerteken keresztül lefelé kell haladni egészen a toronyig.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A toronyban található a jegypénztár. Jegyárak:

  • teljes árú felnőtt belépő: 1500 Ft
  • kedvezményes (nyugdíjas és gyermek) jegy: 1000 Ft
  • óvodás jegy: 300 Ft

Kedvezményes jegyre jogosult minden diák 6-tól 18 éves korig, nyugdíjasok a kedvezményre jogosító igazolvány bemutatásával, nagycsaládosok egyesületének tagjai, MME tagsági igazolvánnyal rendelkezők, Magyar Természetbarát Szövetség Turista kártyával rendelkezők. Óvodás jegy 3-tól 6 éves korig váltható. Miskolc Pass turisztikai kártyával egyszer ingyenes a belépés, de a csoport indulása előtt legalább 10 perccel regisztrálni kell.

Lehetőség van a jegyet előre a neten is megvásárolni a barlang honlapján, így még kedvezményt is kaphatunk. Elővásárlásban a jegyet egy konkrét nap konkrét időpontjára tudjuk megvásárolni.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Jegyvásárlás után vezetett csoportokkal léphetünk a barlangba. A vezetett túrák minden nap egész órakor indulnak.

  • nyáron (április 1-től szeptember 30-ig) naponta 10-től 16 óráig
  • ősszel (október 1-től október 31-ig) naponta 10-től 15 óráig
  • télen (november 1-től március 31-ig) naponta egy túra indul, minden nap 12 órakor

Az indulás előtt legalább 10 perccel érdemes előbb odaérni. A vezetett túra kb. 30 percig tart.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A barlang bejárata 272 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A barlang teljes hossza 568 méter, ebből 208 méter látogatható. A barlangban fakadó források vizét Miskolc vízellátására hasznosították.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Az Anna-barlang egy világritkaságnak számító természeti érték. Üregeit nem utólag oldotta a víz, vagy vájta az erózió a kőzetbe, hanem ezek az üregek az őket befoglaló mésztufa kőzettel egyidejűleg keletkeztek. A mésztufa képződés 150-200 ezer évvel ezelőtt kezdődött és napjainkban is tart. Ennek a barlangnak a legjellegzetesebb látnivalói a több tízezer évvel ezelőtt élt növények megkövült részei. A zegzugos termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak finom rojtozatú, megkövesedett függönye csüng alá.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A Cseppköves-terem érdekessége, hogy a szivacsos szerkezetű kőzeten átjutó kevés csapadékvíz cseppköveket épít a mennyezeten. Ezek növekedése nagyon lassú, a fejlődés mértéke száz év alatt csupán milliméterekben mérhető. A barlang a második világháború idején óvóhelyként működött, az akkoriban ide bejutó emberek a barlang értékeivel nem törődve a nagyobb képződményeket letördelték a mennyezetről, ezek a tördelésnyomok most is láthatók.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A barlang hőmérséklete állandóan +10°C, ezért meleg öltözék nyáron mindenképpen szükséges.

A barlang akkor ismert néhány üregét az 1800-as évek elején összekötötték és 1833-tól, mint idegenforgalmi barlangot bemutatták. Majd a Palota Szálló építése kapcsán további szakaszait tárták fel és építették ki a barlang további részét.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Az Anna név eredete vitatott. Egyes állítások szerint ezt a nevet még Fazola Henrik adta a múlt században, mások szerint a helyi erdész feleségéről nevezték el. Vannak, akik szerint Szent Anna nevéről lett elnevezve és vannak, akik szerint egy hercegnő miatt kapta ezt a nevet.

A Magyar Hírlap 1926. augusztus 4-i számában rövid hír olvasható arról, hogy Pfeiffer Gyula miniszteri tanácsos a napokban nyitotta meg a barlangot a nyilvánosság számára, amelyet Pfeiffer Gyulánéról, a barlang első, női látogatójáról Anna-barlangnak neveztek el.

Egy emberi szívhez hasonlító képződmény látható egyik kis terem középső falán, a tábla fölött.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A barlangot 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak.

A szív alakú képződmény miatt ezt a részt Jézus-szíve barlangnak nevezték el.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Érdemes egy pillantást vetni a virágmintás kőburkolatra is, amely az 1920-as évek alatti felújítás során készült.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

(A fotó a magyarnemzetiparkok.hu oldalról származik.)

Innen sok lépcsőn jutunk fel a Paradicsomba.

A Paradicsomban Éva almafája áll középen, a tábla fölött látható, lombkoronája egy nagyobb moszattelep kövülete, míg törzse egy véletlenül alatta fejlődött álló cseppkő. Ránézésre egy kis fára emlékeztet. A termet gyakran karfiol- vagy brokkoli–teremnek is nevezik, a mennyezeten látható képződmények miatt. Ebben a teremben jól megfigyelhető a barlang labirintusos szerkezete.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Helyenként apró forrásmészgöböcskék százezrei sorakoznak egymás mellé, másutt megkövesedett falevelek, fűszálak, faágak vagy ezek lenyomatai őrzik a közelmúlt évezredei növényvilágának emlékét. A kisebb üregek többsége az egykor kőzetbe temetett, hatalmas fatörzsek helyén képződött, miután azok elkorhadtak.

A mésztufa édesvízből kalcium-karbonát kicsapódása során keletkezik hévízforrásnál vagy mészkőbarlangban. Alkotóelemei a kalcit és az aragonit.

A forrás közelében kicsapódott mészkőre mohák és algák telepednek, melyekre további mészkő csapódik ki a növények kémiai hatásának, illetve az általuk keltett örvényeknek köszönhetően. A folyamat így ismétlődik újra és újra, és ez nagyban hozzájárul a mésztufa lukacsos jellegéhez is.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Az Anna-barlangot 1833-ban fedezték fel. Hamar népszerű turistalátványosság lett a 19. században, még Petőfi Sándor is járt benne 1847. júliusában. A század második felére azonban a vashámorok bezárásával egy időben a barlang is feledésbe merült.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Először az 1912-ben itt járt Kadić Ottokár adott részletes ismertetést a barlangról 1921-ben. 1912-ben nyitották meg újra, majd 1927-ben, amikor a Palotaszállót építették, újabb üregekre bukkantak. Ekkor vájták ki a mai bejáratot és vezették be a villanyvilágítást.

Az Országjárás 1942. évi évfolyamában meg lett említve, hogy Lillafüreden található egy cseppköves és a Bükk egyik nagy hírű, nevezetes barlangja. A Baradla-barlang, az Anna-barlang és a Szent István-barlang a cseppköves barlangtípusnak a legérdekesebb fajtái. Ebben a három barlangban az érintetlen, gondosan őrzött cseppköveknek a szivárvány színeiben pompázó sorozatai lógnak a magas barlangtermek sötétségbe vesző boltozatairól és a mindig nedves falakról. A három barlangban villanyvilágítás van, amelynek a segítségével, színes lámpák és nagy erejű fényszórók alkalmazásával nemcsak nagyszerű színhatásokat és fényhatásokat lehet elérni, hanem láthatóvá válik a titokzatos magasságokba vesző barlangtermek boltozata is.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A túra során különböző növényi fosszíliákat, azaz megkövesedett növényi részeket figyelhetünk meg.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

A folyosók és termek arculatára jellemző, hogy mindenhol találkozhatunk a mesterséges beavatkozás nyomaival.

A barlangban 28 ízeltlábú fajt, valamint simaorrú denevéreket és patkósdenevéreket figyeltek meg. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogathatók a barlangnak az idegenforgalom számára nem megnyitott szakaszai.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Magyarország idegenforgalmi barlangjai közül itt készült el az első olyan világítási rendszer, amely LED-es fényforrásra épül. A kiépítés célja a lámpaflóra terjedésének visszaszorítása volt. Ekkor a barlang más létesítményei is megújultak.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Régen templomként is üzemelt a barlang és miséket tartottak benne. Ez a funkció akkor szűnt meg, amikor a közelben felépült a hámori templom. Ma még mindig lehet esküvőket tartani, de előtte a Nemzeti Parktól engedélyt kell kérni.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Az Anna-barlang - minthogy fiatal édesvízi mészkőben alakult ki -, lényegesen különbözik az idősebb, tengeri mészkőben képződött cseppkőbarlangoktól, mivel itt a hévizes barlangok aragonit- és gipszalakzatainak könnyedségét, aprólékos díszítettségét idéző forrásmészkő-képződmények gyönyörködtetik a látogatókat.

Ha Lillafüreden jártok, érdemes tehát megnézni ezt a nagyon különleges, mondhatni világviszonylatban egyedülálló természeti csodát, ezt a mésztufa barlangot. De ha már barlang, a közelben található a cseppkövekben gazdag Szent István barlang is, a Lillafüredi kisvasút megállója még közelebb van, és némi sétával a lillafüredi libegő is elérhető.

Magyarország BAZ megye barlang Lillafüred Miskolc

Az információk a Nemzeti Park honlapjáról (www.bnpi.hu), a www.hellomiskolc.hu oldalról és a wikipedia oldalairól származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

(És elnézést néhány fotó homályosságáért, nem mindegyik sikerült tökéletesre. Azért remélem kedvcsinálónak jók lesznek.)