Murau röviden a Mura egy kis gyöngyszeme. Hosszabban egy nagyon szép fekvésű, középkori hangulatú városka. Romantikus, sikátoros utcái, a belváros számtalan kis zegzuga titkokat és meglepetéseket tartogat mindenki számára. Felfedezésük megér pár napot, de a régió annyi látnivalót kínál, hogy egy hét is kevés hozzá. És Murauban már 1495 óta főznek sört! Miért érdemes ide látogatni? Mutatom!

Ausztria Stájerország Murau város

Hol található? Ausztriában, Stájerország dél-nyugati csücskében, a Mura partján.

Murau egy kis, majdnem 3700 lakosú városka, ami télen és nyáron is rengeteg turistát vonz. Középen a Mura szeli ketté, amibe itt folyik bele a hegyekből érkező Rantenbach patak.

Ausztria Stájerország Murau város

A folyó partján keveredik a múlt és a jövő. Régi, középkori hangulatot idéző házak között megjelennek a modern építészet formabontó beton és üveg épületei is. Kicsit furcsák így együtt, de az építészetet kedvelőknek valószínűleg igazi csemegék.

Ausztria Stájerország Murau város

A Közigazgatási Hivatal épületét egészen különleges módon építették össze a tájjal. Érdekes megoldások figyelhetők meg a kis dombocskán is. Az üvegből, betonból, acélból és fából készült épület Murau modern oldalát erősíti.

Ausztria Stájerország Murau város

A hivatal bejárata előtt Anna Neumann szobra áll. Ő volt Murau úrnője, aki 1535 és 1623 között élt. Kora modern üzletasszonya volt, öt férjet élt túl, és mesés örökségre tett szert. Második házassága révén került Murauba, amikor hozzáment Christoph von Lichtenstein-hez, majd hatodik férje egy Schwarzenberg herceg volt. A kor életformáit megváltoztatta, új irányvonalakat talált ki, amiket ki is vitelezett. Újjáépítette a polgári kórházat, és a plébánia templom pénzügyi helyzetét is egyenesbe hozta. Tevékenysége Murau városának és annak lakóinak egyértelműen a javára vált. A mellette látható macska a vár híres macska témájú festményeire utal, továbbá szimbolizálja azt az erőt és a hét életet, ami Anna Neumann-ra is jellemző volt.

Ausztria Stájerország Murau város

A Közigazgatási Hivatallal szemben található a vasútállomás, ahonnan a Murtalbahn, a Mura völgyi keskeny nyomtávú vasút szerelvényei indulnak 1894 óta.

A vonatok Unzmarkt és Tamsweg között közlekednek. Mindkét irányban rengeteg látnivaló és csodaszép táj várja a kirándulókat.

Ausztria Stájerország Murau város

Nyáron igazi, nosztalgia kiránduláson is részt vehetünk, mert akkor a gőzmozdony történelmi vagonokkal menetrend szerint közlekedik. Sőt, a vállalkozó szellemű turisták a mozdonyvezetést is kipróbálhatják, amiről amatőr mozdonyvezetői oklevelet is kapnak.

Ausztria Stájerország Murau város

A Mura fölött átívelő Steinbrücke kőhíd egyenesen a középkori belvárosba vezet.
Bal oldalon a torony a régi városháza tetején áll, mely épületben régen fegyverraktár is volt. Egykoron vámháznak épült, majd a polgári kórház is ebben a házban működött.

Ausztria Stájerország Murau város

Itt első utatok a turista információs irodába vezessen! Nagyon sok magyar nyelvű (!) prospektus található ott akkor is, ha az iroda zárva van. Az előtérbe ki vannak rakva, szabadon és ingyenesen elvihetők. Van sok programajánló, térképek túrázáshoz és kerékpározáshoz, vonatmenetrend, leírás a városról és a környékről, sőt egy nyomozós játék is van "gyerekeknek". Térkép alapján betűket kell keresni a városban, közben végigvezet a látnivalókon és a végén még valami kis jutalom is jár. Érdemes kipróbálni!

Ausztria Stájerország Murau város

A Fő téren pestisoszlop áll, az 1715-ös pestisjárvány emlékére állították. Minden pénteken délelőtt pedig termelői piac várja az erre járókat.

Ausztria Stájerország Murau város

Szintén a Fő téren található ez a kerékpártároló is. Amikor megláttam azt mondtam, elég béna egy kerékpár tartó, és különben is, hogyan lehet ehhez odazárni? Aztán a fiam felvilágosított, hogy sehogy. Ausztriában vagyunk, itt nem kell lezárni...
Egy parkolóban láttunk otthagyott autót is teljesen lehúzott első ablakokkal. Ezért egy kicsit irigylem őket. (Na jó, nem kicsit.)

Ausztria Stájerország Murau város

A Fő térről kis sikátoros utca vezet fel a városka plébánia templomához. A gótikus templom Szent Mátyásnak, a vámosok védőszentjének nevét viseli.

Ausztria Stájerország Murau város

A templom tornyában 5 harang található, melyek közül a legrégebbi, a Mátyás harang 1649-ből származik.
A templom alapítója II. Otto von Lichtenstein volt, 1284 és 1296 között építették. A belső falakat 14. századi freskók és reneszánszkori falfestmények borítják, melyek a Lichtenstein dinasztia családtagjait ábrázolják.

Ausztria Stájerország Murau város

A templom mellől hosszú lépcsősor vezet fel a várhoz. Erre lehet rövidíteni, ha nem szeretnénk a másik irányba egy jó nagyot kerülni. Végülis nem sok lépcső van. Kettőszáznál nem több. :)

Ausztria Stájerország Murau város

Murau várát 1250-ben említik először írásos források. A Lichtenstein család építtette az első várat, mely körül egy kis település jött létre. A települést városi rangra II. Otto von Lichtenstein emelte. A vár sokáig a Lichtenstein család birtokába maradt, majd Anna Neumann örökölte meg. A vár és a város ekkor virágzott fel leginkább. 1617-ben aztán Anna Neumann házassága révén lett a Schwarzenbergek székhelye, és a mai napig a Schwarzenberg család tulajdonában van. A vár a mai formáját a 17. században nyerte el, igazi reneszánsz kastély. Benne kápolna, régi konyha, vasterem, macskaterem és lovagterem.

A vár vezetéssel látogatható, június végétől szeptember végéig minden szerdán és pénteken 14 órakor indul a vezetett túra. Belépő felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 3 Euro.
A gyerekeknek külön gyerektúra is létezik, ez nyáron kéthetenként, csütörtöki napokon indul 16 órakor.

Ausztria Stájerország Murau város

A várból szép kilátás nyílik a városra. A Mura fölött átívelő Mursteg hidat 1995-ben, a Holzzeit kiállítás alkalmából készítették. A híd egy nemzetközi verseny eredménye, ahol egy svájci cég nyerte a tervezést és a kivitelezést is, majd 1996-ban építészeti díjat nyertek vele. A híd 46,8 méter hosszú, és szép rálátás tárul elénk róla a történelmi városcentrumra, háttérben a várral.

Ausztria Stájerország Murau város

A másik irányban a városka házaira látunk rá. Ugye Ti is észreveszitek, hogy mennyire a megújuló energiaforrásokra fektetik itt a hangsúlyt. A város gazdaságában fontos szerepet játszik a vizienergia termelés is.

Ausztria Stájerország Murau város

A St. Anna templom már 1404 óta áll Murauban. Körülötte a város temetője.

Ausztria Stájerország Murau város

A St. Anna templom mögött, az egykori zárda épületében a városi múzeum található.

Ausztria Stájerország Murau város

A városi múzeum a város története mellett a kézműipart is bemutatja. Vezetéssel látogatható június végétől szeptember közepéig minden csütörtökön és szombaton 16 órakor.

Ausztria Stájerország Murau város

A Mura partján Promenád, kellemes sétaút vezet, ahol sok helyi is sétál, kocog, élvezi a kellemes környezetet. A sétaút mellett szobrok is vannak. Az egyik a Xenia, a Macskaistennő. Állítólag a kastély macskái időnként lesétálnak a városba, és különböző alakokba bújva jelennek meg újra. Xenia a természetességüket és a méltóságosságukat mutatja a macskaálarccal és a két fejjel.

Ausztria Stájerország Murau város

Továbbsétálva egy könnyedebb, légiesebb szoborral találkozhatunk. Ő Murna, a fiatal Folyóistennő. A víz erejét és az életet adó folyót szimbolizálja. Egyik kezében villámot, másikban vad komlót tart. Egy "idősebb" Murna szobor Graz-ban található, hisz Graz is a Mura folyó két partján terül el.

Ausztria Stájerország Murau város

A folyó túlpartján álló dombon találhatjuk a Szent Leonhard templomot és Grünfels várát. A templomhoz kálvária úton sétálhatunk fel. A kálvária első 14 állomását még a Schwarzenberg dinasztia készítette. A templomról először 1439-ben tesznek említést, alapítója Niklas von Lichtenstein volt. A Grünfels vár valószínűleg Murau alapításával egyidős. I. Ulrich von Lichtenstein uralkodása alatt épült. És bár a cseh Ottokár 1269-ben lerombolta, II. Otto von Lichtenstein a 14. században újra felépítette.

Ausztria Stájerország Murau város

A vasútállomáson túl található a város sörfőzdéje. A városban sörmúzeum is található, amely 1995-ben nyílt meg a muraui sörfőzés 500. éves jubileuma alkalmából. 2010-ban pedig Murau városát Sörvárossá nyilvánították. A sörfőzde 1910 óta szövetkezeti alapon működő vállalkozás. Ez a minőséggel, a folyamatos fejlesztéssel, valamint a környezettel szemben tanúsított komoly felelősségérzettel összekapcsolódó hagyomány teszi a Muraui sört azzá, ami.

Ausztria Stájerország Murau város

Muraun keresztül vezet a stájer faút, mely mellett mindenféle fával kapcsolatos bemutatóhelyeket és kiállításokat találhatunk.

Ausztria Stájerország Murau város

Télen a síterepek vonzzák a régióba a turistákat. A Kreisberg és a Frauenalpe remek síterepeket kínál. Sőt, Murau mellett síugró sáncok is vannak.

Tavasztól őszig pedig rengeteg sportos és kulturális program csalogatja a vendégeket. Májusban Pünkösdi Ünnepi Játékok, június elején Tour de Mur 3 napos kerékpártúra, június közepén két napos ügyességi lovastorna.
A legnagyobb fesztivál azonban a Sörváros ünnepe Murauban. Július első hétvégéjén, három napon keresztül folyik az aranyló nedű, és élő koncertekkel szórakoztatják a közönséget. A sör ezen a hétvégén ingyenes annak, aki megvásárolja az "újratöltődő varázskorsót" (25 Euró).
Aztán egész júliusban nyári koncertek vannak esténként, augusztus elején faút futóverseny várja a futni szeretőket erdei fesztivállal és Oldtimer találkozóval egybekötve. Szintén augusztus elején van a Muraui városi fesztivál, ami színes forgataggal és zenével várja a vendégeket Murau belvárosának sikátoraiban. Augusztus közepén tartják a Sámson-körmenetet és a gárda fesztivált, ami a régió hagyományos ünnepe, majd következik a Nemzetközi Zenei Fesztivál. Szeptember közepén tartják a Muraui Oktoberfest-et és a Preberi panorámafutást, és szeptember végén operettnapokat.

Mindemellett rengeteg túrázási, kirándulási lehetőség van a környéken, például a Kreisberg tetején.

A Mura-völgyi Vendégkártya (Murtal GästeCard) pedig vonzó szolgáltatásokat és számos, akár 30 %-os kedvezményeket is kínál. A kártyát a programban részt vevő szálláshelyeken kérhetjük, használata ingyenes.

Ja, és majdnem megfeledkeztem a fürödni, úszni, strandolni szeretőkről. Természetesen Murauban remek kis fürdő is működik csúszdával, úszómedencével, élményfürdővel.

Ausztria Stájerország Murau város

Tehát Murau a Mura-völgy gyöngyszeme. Egy rendkívül bájos középkori városka, mely rengeteg kikapcsolódási, szórakozási és sportolási lehetőséget kínál. A városkában csatangolva minden sarkon valami különlegeset vagy történelmit fedezhetünk fel. Érdemes hát felkeresni és eltölteni itt pár napot télen is és nyáron is.

Ausztria Stájerország Murau város

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia oldalairól, továbbá muraui prospektusokból és ismertető füzetekből származik.