Ausztriában, a hegyek között járva, bármelyik pillanatban elénk ugorhat egy elképesztő élményeket kínáló hely. És ha elénk ugorhat, akkor elénk is ugrik! Mint például Eisenerz, egy réges-régi kis bányászvároska, mely a hírnevét (mint a neve is mutatja) a határában kitermelt vasércnek köszönheti. Ezen a ponton kérdezhetnétek: ugyan milyen "csodás" :-/ élményeket kínálhat egy vasércbánya? Fantasztikus, elképesztő és szenzációs élményeket! Mutatom!

Egyébként a hely már ránézésre is gyönyörű. Nem?

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A kép a www.kirchenburg.at oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Stájerország déli részén, Leoben közelében, a 115-ös út mentén, pár jó nagy szerpentin között. Térképen ITT.

Az "Abenteuer Erzberg", azaz "erzbergi kaland" már messziről ki van táblázva, könnyű megtalálni. Ráadásul a hatalmas, piramis alakú hegy is már messziről látszik.

Ha Leoben felől, dél-keletről érkezünk, még jóval Eisenerz előtt, a szerpentines úton van egy kis autós pihenő, egy parkoló, ahonnan már rá lehet látni a ma is működő, külszíni ércbányára.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A parkolóban lévő kis büfénél isteni virsliket árulnak friss kenyérrel és frissen reszelt tormával. A kilátás mellett akár ezért is érdemes megállni.

De innen már meg is csodálhatjuk, ahogy a messziről kis matchbox méretűnek látszó teherautók jönnek-mennek érccel megrakodva. Mondjuk egy távcső sokat segít a megfigyelésükben. :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az eredetileg 1534, de most már "csak" 1465 méter magas Erzberg Közép-Európa legnagyobb külszíni vasércbányája, ahol már a rómaiak korában is bányászták az ércet. És teszik ezt a mai napig.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Kezdjük hát ezzel az élmények sorát, mert Eisenerz-ben nem zárták el sok méter magas kerítéssel a bányát, és írták ki rá, hogy nehogy ide gyere, életveszély, menj innen, meg hasonlók... Hanem egyenesen csalogatják és várják a látogatókat. A hatalmas parkoló mellett egy feltűnő sárga ház a látogatóközpont.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az ércbánya három különböző élményt kínál: dömperes utazást, élménybánya látogatást és régi bányász-gépek kiállítását. Ez a gép-kiállítás már a fogadóépület körül megkezdődik, itt is vannak kiállítva szépen felújított régi gépek.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Eisenerz életét kezdetektől fogva az Erzberg vasércének bányászata határozta meg, amelynek jogán a szomszédos Vordernberg-gel osztozott. 1881-ben alakult meg az Osztrák Alpesi Bányászati Társaság, amely fokozatosan az egész Erzberg fölött megszerezte a bányászati jogot és elkezdte azt a külszíni fejtést, ami a hegy mai jellegzetes külsejét adja.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

1931-re a vasérckitermelés válságba került. Új felvirágzását a nemzetiszocialista kormányzat fegyverkezési programja hozta magával. Az erzbergi bánya a maga évi 1,8 millió tonnás teljesítményével adta a Harmadik Birodalom teljes vasérctermelésének egynegyedét. 1939 decemberében érkeztek az első kényszermunkások a városba 300 lengyel hadifogoly személyében, őket követte több ezer, a megszállt országokból és koncentrációs táborokból származó munkás.

Egykor ilyen "robbantó-bunkerekbe" húzódtak az emberek a veszélyes robbantás idejére, ma fotózkodni lehet benne.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Valamikor ilyen kisvonatokkal hordták le a vasércet a hegyről, ma már csak kiállítási darab.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A munkások pedig ilyen "kényelmes" személyvagonokban utazhattak a kitermelés helyszínére.

Ausztria Stájerország Város EisenerzA látogatóközpontban étterem is működik, az épület mögött a nagy terasz is vendégeket vár.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az éttermen és a jegypénztáron kívül természetesen ajándékbolt is van.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Érdemes az ingyenes prospektusok között is válogatni, hiszen a környék minden más látnivalójáról is begyűjthetjük a tudnivalókat, segítségükkel pedig megtervezhetjük, hogy mit nézzünk még meg a közelben. És látnivalóból nincs hiány.

A shop-ban pedig beszerezhetünk néhány gyönyörű ásványt is.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Nagy tévéken folyamatosan megy a bemutató az ércbányászatról és a bányában ránk váró élményekről.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

És akkor nézzük részletesen, milyen élményekben lehet részünk egy ércbányában.

A legnagyobb dömper elég nagy ... élmény... :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Sehol máshol és még soha nem kerülhettek a látogatók ilyen közel egy igazi, működő bányában a napi kitermeléshez, mint itt. A Hauly-s utazás keresztül visz a külszíni fejtésen, ahol robbantanak, markolók dolgoznak, dömperek szállítják a követ.

Sőt! Csütörtökönként még a robbantást is meg lehet nézni! Az ügyeletes robbantás-felelős érdekes előadást tart a robbantás tudományáról, majd közelről is átélhetjük, hogy a 25 ezer tonna érc és kőzet lerobbantásakor mennyire remeg a talaj a lábunk alatt és mekkora robajjal, füsttel és porral jár ez együtt valójában.

De amikor behörrentik a dömper hatalmas motorját, itt is száll a füst... :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

1991-ben egy gigantikus méretű, 860 lóerős Haulpak Truck 85 C típusú dömpert kivontak a használatból és átalakították. Körben korlátokat szereltek a platójára és üléseket tettek bele. Új neve Hauly lett, titulusa pedig 1993 óta a "világ legnagyobb taxija". Ezzel az elképesztő járművel lehet bejárni az Erzberg-i bánya külszíni területét.

A Haulpack Truck 85 C-t, melyből a Hauly I. megszületett, az USA-ban, Illionis államban építette a Wabco cég 1980-ban. Stájerországban 11 évig állt szolgálatban, ez idő alatt 8 millió tonna sziklát szállított.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A Hauly 11,5 méter hosszú, 5,5 méter széles és 4,5 méter magas. Az átalakítás során ráépített plató, ahol a látogatók utaznak 4 méterrel van a föld felett. Gumiabroncsának átmérője 2,6 méter, súlya 1200 kg, és ebből 6 db van a dömper alatt. A Hauly önsúlya 55 tonna, 77 tonna rakománnyal terhelhető. Ez összesen 132 tonna - gigantikus. :)

Ehhez képest eltörpül annak a 62 látogatónak a súlya, akiket manapság szállít.

A dömper meghajtását egy 860 lóerős Hauly V-12-es 4 ütemű Cummins motor végzi, óránkénti fogyasztása 50-55 liter. Automata sebességváltója van és a maximális sebessége 60 km/h.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A fotó az alpesikaland.hu oldalról származik.)

Ma már két Hauly szállítja a vendégeket. A Hauly II-t 1996-ban kezdték el átalakítani és 1997-ben állt szolgálatba. Ez egy 1982-ben épített Haulpak Truck 85 D típusú dömper.

A külszíni fejtés meghatározó alakot adott a hegynek. A bányászat által láthatóvá váltak a különböző kőzetrétegek, sajátos mintázatuk látványa nagyon különleges. Igazi geológiai tanulmányút vár ránk a bányában.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A fotó a steiermark.at oldalról származik.)

A következő élmény a bánya föld alatti labirintusa. A látványbányába belépve megismerkedhetünk a bányászok föld alatti világával. A járatokhoz busszal szállítják az érdeklődőket, majd a "Katl" nevű személyzeti kisvonattal lehet utazni kb. 1,5 km-t a Ferenc tárnába. Innen még kb. 800 métert lehet gyalog is bejárni.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A bánya föld alatti labirintusában megismerhetjük a bányászok egykori és mai életét, munkaeszközeit, védőberendezéseit, felszereléseit. Látványos fényjátékokkal, hangeffektusokkal mutatják be az Erzberg keletkezésének történetét, és meghallgathatjuk a vízi manó mondáját is.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A föld alatt két szinten vannak a látványbánya járatai, a két szint 175 lépcsővel van összekötve. A bánya járatainak eredeti szélességét és magasságát megtartották, így azok néhol összeszűkülnek. A föld mélyén állandó 8 fok van, ezért nyáron is meleg ruha és zárt cipő szükséges.

Tehát a felszínen a hegy impozáns látványa, a felszín alatt pedig az izgalmas bányatúra a tárnákban a bányavasúttal mindenképpen a kihagyhatatlan élmények közé sorolható! :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A bánya járataiban készült fotók a www.abenteuer-erzberg.at oldalról származnak.)

A harmadik kaland a régi bányagépek szabadtéri kiállítása. A gépekhez szintén a külszíni bányán keresztül vezet az út, majd a helyszínen egy vezetett túra keretében tekinthetők meg a kiállított gépek. Ehhez stabil (zárt) cipő és az időjárásnak megfelelő öltözék ajánlott, valamint figyelembe kell venni, hogy a hegyen hűvösebb lehet, mint a völgyben.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A fotó a www.abenteuer-erzberg.at oldalról származik.)

Az Erzberg látogatóközpont nyitva tartása: április 28-tól október 31-ig minden nap 8:30 és 16:30 óra között. A túrák minden időjárási körülmények között indulnak, kivéve havazás. A túrák indulása egész nap 8:30 és 15:00 óra között igény szerint (tehát gondolom ahogy összejön a minimális létszám), előre kiírt időpontok nincsenek.

Egy kivétel: robbantásos túra minden csütörtökön reggel 8:30-kor (kivéve ünnepnap).

Ha mindenképpen szeretnétek átélni a robbantást és csütörtökön mentek, időben érjetek oda, mert akkor nagyon-nagyon sokan vannak. (Mi hazafelé csütörtökön délben gondoltuk, hogy bemegyünk a látogatóközpont éttermébe ebédelni, de egyszerűen nem tudtunk hol megállni, mert még az út mellett is végig mindenhol álltak az autók, a parkoló tele volt buszokkal.)

És még egy élmény: minden évben (már több mint 20 éve) motocross versenyt is rendeznek Erzbergrodeo néven. 2018-ban május 31. és június 3. között 4 napon át több futam is lesz. Motorok és motorosok kedvelőinek biztosan felejthetetlen élmény ez is. Hát még azoknak, akik indulnak is a versenyen! :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Tehát összefoglalva a lehetőségek a bányában:

1. túra - Hauly kalandutazás (55 perc)
2. túra - látogatás a látványbánya föld alatti járataiban (90 perc)
3. túra - szabadtéri bányagép kiállítás (90 perc)
különleges túra - Hauly utazás robbantással (75 perc)

Belépő árak (2018.):

1. túra (Hauly) VAGY 2. túra (látványbánya) VAGY 3. túra (kiállítás) (tehát bármelyik túra külön-külön):

  • felnőtt: 18 Euro
  • gyerek (4-15 év között) 9 Euro
  • diák (15-18 év között) 15 Euro
  • családi jegy (2+1) 40 Euro
  • minden további gyermek a családi jegy mellé: 7 Euro
  • 4 év alatti gyerekeknek ingyenes

Kombinált belépő 1. (Hauly) + 2. (látványbánya) túra VAGY 1. (Hauly) + 3. (kiállítás) túra:

  • felnőtt: 32 Euro
  • gyerek (4-15 év között) 16 Euro
  • diák (15-18 év között) 28 Euro
  • családi jegy (2+1) 76 Euro
  • minden további gyermek a családi jegy mellé: 15 Euro
  • 4 év alatti gyerekeknek ingyenes

Különleges Hauly túra robbantással (csütörtökön):

  • felnőtt: 27 Euro
  • gyerek (4-15 év között) 15 Euro
  • diák (15-18 év között) 23 Euro
  • családi jegy (2+1) 49 Euro
  • minden további gyermek a családi jegy mellé: 13 Euro
  • 4 év alatti gyerekeknek ingyenes

Kombinált belépő: különleges Hauly túra robbantással és még egy a többi túra közül (bármelyik):

  • felnőtt: 40 Euro
  • gyerek (4-15 év között) 22 Euro
  • diák (15-18 év között) 34 Euro
  • családi jegy (2+1) 85 Euro
  • minden további gyermek a családi jegy mellé: 17 Euro
  • 4 év alatti gyerekeknek ingyenes

Komplett belépő mindhárom túrára (Hauly + látványbánya + szabadtéri kiállítás) (kb. 4,5 óra):

  • felnőtt: 49 Euro
  • gyerek (4-15 év között) 27 Euro
  • diák (15-18 év között) 42 Euro
  • családi jegy (2+1) 105 Euro
  • minden további gyermek a családi jegy mellé: 20 Euro
  • 4 év alatti gyerekeknek ingyenes

És még egy élmény a sportok kedvelőnek: júliusban két futóversenyt is rendeznek az Erzberg-en, valamint egy MTB kerékpáros versenyt is.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A fotó a www.alpesikaland.hu oldalról származik.)

És ez még csak egy volt, a városka látnivalói közül. (Persze kétségtelenül a legnagyobb.)

Eisenerz Felső-Stájerországban fekszik az Eisenerzi-Alpok és a Hochschwab-csoport között. A vöröses Erzbergen kívül a városképet négy sziklaformáció, az Eisenerzer Reichenstein, a Wildfeld, a Kaiserschild és a Pfaffenstein határozza meg.

Eisenerz városa büszke múltjára, óvja történelmének emlékeit. A magával ragadó óváros is tükrözi ezt: a belvárosban több évszázados építészeti emlékek köszöntik a látogatót. A város korhű épületei megihlették a filmrendezőket is, a műemlékek díszletként szolgáltak több játékfilmben is.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Először 1230-ban említik a települést egy oklevélben Aerze néven, 1293-ban pedig mint "inner Eisenärz". 1453-ban mezővárosi jogokat kapott.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

1529-ben, Bécs török ostromakor a St. Oswald templomot megerősítették. Ugyanebben az időszakban a reformáció hatására a protestantizmus többségi vallássá vált a bányászok között. Az 1525-ös német parasztfelkelésben részt vettek a helyi bányászok, munkások és polgárok is. 1599-ben az ellenreformáció bajnoka, Martin Brenner seckaui püspök látogatása során a polgárok és a kohómesterek az erődtemplomban sáncolták el magukat. A püspök II. Ferdinánd császártól kért segítséget, aki 316 muskétást és alabárdost küldött a városba. A protestáns könyveket elégették, a hitükhöz hű lutheránusokat száműzték (köztük legalább 14 kohómestert és családját), így a lakosság többségét visszatérítették a katolikus egyházba.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A régi városháza épületében ma városi múzeum működik. A múzeumban a helyi vasipar csúcspontjára, a 16. századba repítik vissza a látogatókat. A régi városháza három emeletén keresztülfutó körút során a gazdag eisenerzi múlt életre kel. Az egész kiállítás több, kisebb részből áll, mint például az értékes drágakövek és ásványi anyagok, a bányászat és a helyi kultúrtörténet egyéb ritkaságai, és egy bábszínház. Közben érdekes filmeket is vetítenek, melyekkel átfogó képet nyújtanak arról a helyről, ahol valamikor Európa történelmét írták.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A múzeum májustól októberig, keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között van nyitva. Belépő árak: felnőtt 5,50 Euro, gyerek és diák 3 Euro.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

1625-ben hercegi utasításra létrejött az eisenerzi bányászatot és kohászatot egy kézben összefogó innerbergi társaság, amelynek jelentős érdekeltségei voltak a kereskedelemben is és a 17. századi Európa legnagyobb vasérckitermelő- és feldolgozó vállalkozásává fejlődött. A nők és a gyerekek is a bányaiparban dolgoztak, annak ellenére, hogy a bécsi udvar a 18. században több sikertelen próbálkozást is tett, hogy a női munkásokat a fonás felé terelje. 

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

1881 után a Präbichl-hágón keresztül fogaskerekű vasút épült Vordernberg és onnan Leoben felé.

1945. április 7-én a Präbichl hágónál a Volkssturm fegyveresei mintegy 250 magyar zsidót mészároltak le. A brit megszálló hatóság hadbírósága tizenkét milicistát ítélt halálra az Ausztria területén elkövetett egyik legjelentősebb háborús bűnért.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A bányák és a feldolgozóüzemek miatt beköltöző lakosságnak hála a népességszám 1948-ra majdnem elérte a 13 ezer főt, így ebben az évben a település városi rangot kapott. A technikai újítások és a vas- és acélipar 1980-as évekbeli válságának hatására a népesség drasztikusan, kevesebb mint harmadára csökkent.

És mint minden "rendes" hegyi városkában, itt is csobog a házak között a hegyekből érkező, sebes patak. Szerintem nem lepődtök meg, ha elárulom a nevét: Erzbach. :)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az eisenerzi önkormányzat terület 2017 januárjában 4188 fő élt. Tehát ma már a régi nagy bányászváros egészen kis városka. De annál kedvesebb, hangulatosabb és elragadóbb. Ráadásul tele van látnivalóval is!

Például a késő barokk stílusú Mária születése-templom.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Nem is lenne igazi osztrák kisváros Eisenerz, ha nem lenne saját sörfőző műhelye és saját söre. A Brauerei-ben tradicionális, kézműves sört főznek, és pasztőrözés nélkül, szűretlenül, természetes állapotában csapolják. A kis boltban sörkóstolásra is van lehetőség.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az óvárosban, a valamikori városi drogéria épületét 2011/12-ben építették át, és nyitották meg ismét - éppen 100 évvel a korábbi sörgyár bezárása után - a jelenlegi kis üzemet. Egy kis étterem is működik a házban. Többféle különleges sört is készítenek: a Gruamhunte borostyán színű, 5,3 %-os, hagyományos módon készült alsó erjesztésű sör, enyhe és jó ízvilággal. A Noar sötétbarna színű, 5,7 %-os, angol/ír stílusú sötét, felső erjesztésű sör. A DreiHops telt sárga színű, 6,8 %-os, angol stílusú, felső erjesztésű sör, gyümölcsös aromával. A SchneeWit fehér sör, színe egészen világos sárga, 5 %-os, felső erjesztésű, könnyű, friss, gyümölcsös nyári ital.

A helyi kézműves sör az élménybánya ajándékboltjában is megvásárolható, ilyen helyes csatos üvegekben.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Eisenerz belvárosából szinte mindenhonnan látszik egy kis tornyocska a hegy oldalán. Az óvárosból egy rövid szerpentinen lehet feljutni a reneszánsz óratoronyhoz.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A torony eredetileg egy őrháznak épült volna 1581-ben, amely harangjaival a bányászokat munkába hívja, az őrház helyett azonban ez az impozáns torony épült meg. Később tűztoronyként is szolgált, mert az addig a St. Oswald templom tornyában lévő megfigyelőállást áthelyezték a Schichtturm-ba, hiszen onnan nagyszerűen rá lehet látni az egész településre. (Fotózási szempontból is a legkiválóbb!)

Mára már "csak" egy jellegzetes épület, mely Eisenerz ismertetőjegye is, hiszen eredeti funkcióját elvesztette. Azért óra még van rajta, és harangok a tornyocskákban.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A természetkedvelők helyi csoportja pár éve egy tanösvényt alakított ki a torony fölött az erdőben, ahova padokat és tájékoztató táblákat helyeztek ki. A táblákon bemutatják a környék énekes madarait, a védett- és a gyógynövényeket, a méheket, a hangyákat is. Kellemes körtúra ez gyerekekkel is, és nagyon népszerű lett a túrázók, sportolók körében is.

Aztán van a városban egy nagyon különleges ház. A Schwarzer Hof szinte teljesen eredeti állapotban fennmaradt középkori kohómester-ház. A háromszárnyú, kétszintes épület egy udvart ölel körül, bent árkádos oszlopsor van. A falát belül és kívül egyaránt a Cesky Krumlov-ban megismert sgraffito technikával díszítették. Erre sajnos rávakoltak, de több helyen felfedezhető a vakolat alatt. A főkapu fölött pedig egy 1589-ből származó címerkő látható.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A Schwarzer Hof-ot fokozatosan restaurálják, tetőt már kapott újat, és a falakat is próbálják megszabadítani a felesleges vakolatoktól. Úgy tárják fel az eredeti díszítést, és igyekeznek visszaállítani a korabeli homlokzatot, hogy az ne sérüljön és ne változzon.

Eisenerz-ben található 2012 óta az Osztrák Posta- és Távírómúzeum is, Ferenc József császár valamikori vadászkastélyában, a Kammerhof-ban.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A múzeum gyűjteménye nemcsak bélyegekből áll, hanem átöleli a posta és a távíró történelmét a császári időktől napjainkig. Berendeztek itt egy eredeti, a császári és királyi időkből (1900-ból) származó postahivatalt korabeli bútorokkal és technikai eszközökkel, valamint a világ minden tájáról származó postaláda gyűjteménnyel büszkélkedhetnek, és egy gyerek-posta is működik, ahol a kis látogatók aktívan részt vehetnek a postahivatal működtetésében.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Ezeken kívül különböző időszaki kiállítások is csábítják a látogatókat. 2016-ban Sisi volt az időszaki kiállítás témája, 2017-ben Jochen Rindt autóversenyző. Hogy idén mi lesz, azt még nem hirdették ki, de biztosan izgalmas témát választanak az idei szezonra is.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A postamúzeum nyitva tartása: április végétől október végéig csütörtökön, pénteken és szombaton 10 - 12 és 14 - 17 óra között. A múzeum a nyitva tartási időn kívül is látogatható (akár télen is), telefonos egyeztetés alapján.

Belépődíjak: felnőtt 6 Euro, gyerek 3 Euro, családi jegy 15 Euro. Vezetés a múzeumban + 3 Euro/fő.

(A postamúzeum fotói a www.postmuseum.at oldalról származnak.)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A városka másik nagyon különleges múzeuma egy bőripari múzeum. Itt bemutatják a bőr manuális és gépi feldolgozásának folyamatait, a régi időktől napjainkig. A bőrfeldolgozásban használt gépeket szépen felújítva az eredeti helyükön nézhetjük meg. Az épületben helyet kapott a víz sokrétű hasznosításának bemutatása is, sőt egy kis erőművet is építettek a saját áramellátásuk biztosítására. Itt is szenteltek egy részt a bányász munkások életének, a lakosság gondjainak, bajainak, életük nehézségeinek bemutatására. Egy kis műhelyben a bőrtárgyak és kiegészítők készítéséhez szükséges alkatrészeket meg lehet vásárolni, és saját részre elkészíteni valami egyedit. Ehhez kézműves foglalkozásokat is szerveznek.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

(A fotó és az információk a www.eisenerz.at oldalról származnak.)

Egészen "véletlenül" még egy különleges vasút is érinti Eisenerz-et, méghozzá az Erzbergbahn. 1872-ben építették meg a Leoben és Vordernberg közötti szakaszt, majd 1873-ra elérte a vasút Eisenerz-et is. 

Itt egy utazás a kisvasúttal az Alpokban életre szóló élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt. Az Erzbergbahn a legmeredekebb útvonalon közlekedő, normál nyomtávú vonat, és kétségtelenül az egyik legszebb vasútvonal Ausztriában. A meredeken felfelé haladó, a magas hegyek között kiépített útvonalon páratlan látványt nyújtó viaduktok vannak, melyek némelyike 32 méter magas és 117 méter hosszú, az alagutak teljes hossza 2,5 km.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

A vonat ablakából gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé: magasan a kicsi falvak háztetői felett, távol a közutaktól, az Eisenerz Alpok és az északi Mészkő-Alpok havas sipkájú hegyeinek gyűrűjében. Méltóságteljes hegyek, büszke fenyőerdők harsogó sötétzöld foltjai a hegyoldalakon, kicsi, megbújó piros tetős házikók, lankás völgyek, szalagokként kanyargó folyók, smaragdzöld, kristálytiszta vizű tavak… Lélegzetelállító. 

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

És még egy érdekesség: a vasutat technikailag kiképzett, lelkes önkéntesek működtetik, az összes bevételt a sínpályára és a vasúti kocsikra fordítják.

A sínbuszos utazás csak különvonat megrendelésével lehetséges június 1. és október 31. között Vordernberg és Eisenerz vasútállomások között (a menetjegy ára 14,50 Euro/felnőtt, de a minimális díj 362,50 Euro, tehát minimum 25 fő kell ehhez a jegyárhoz). Illetve ha minden igaz, július 1. és szeptember 30. között minden vasárnap Hauly-s utazással egybekötött vonatozás is lehetséges vagy úgy, hogy Hauly-val fel a hegyi vasútállomásra, majd onnan le vonattal Vordernberg-be, vagy fordítva. Délelőtt 10 órakor és délután 14:30-kor.

(A vonatos fotók és az információk a www.alpesikaland.hu oldalról származnak.)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

És ha még velem vagytok, mutatok még egy nagyon érdekes épületet, mely meghatározza Eisenerz városképét, hiszen a házak fölé magasodik. Ez a St. Oswald erődtemplom. Vagy templomerőd. Vagyis olyan várszerűség.

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az idők folyamán nagy jelentősége volt, és nagyon izgalmas történelme van, nagyon különleges és egyedi épület, ezért a St. Oswald erődöt külön mutatom majd be.

Hiszen Eisenerz-ről már így is nagyon hosszan írtam. És akkor még meg sem említettem a szomszédban található Leopoldstein kastélyt, mely a mai formáját 1890-95 között nyerte el, amikor az akkori tulajdonosa, Arnulf bajor herceg historizáló stílusban átépíttette, és az 1 km hosszú, 31 m mély Leopoldsteini-tavat, meg a Geyeregg-kastélyt, a Wassermannsloch karsztforrás barlangrendszerét, és a város környéki sziklafalakon négy, C/D-től D/E-ig terjedő nehézségű via ferrata-útvonalat.

Amire viszont még mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy a szomszédos település Präbichl síterepe kiváló választás a téli sportok szerelmeseinek. A pályák hossza 25 kilométer. A pályarendszerhez két 4 üléses és egy 1 üléses ülőlifttel juthatunk el, valamint 2 húzólift is rendelkezésünkre áll. A pályákat magas fekvésükből adódóan november végétől május elejéig kiváló minőségű hó borítja, de szükség szerint hó ágyúznak is. (És nagyon sok magyar panzió van a környéken.)

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Szóval ha esetleg már eddig is ide jártatok síelni, akkor térjetek vissza nyáron is, hiszen nyáron sokkal több izgalmas élménnyel várja Eisenerz a kalandorokat, mint télen. Ha meg még nem jártatok erre, akkor érdemes egyszer letérni az A9-es vagy az S6-os autópályáról, hiszen csak 30 km-es kitérő Eisenerz, ez a látnivalókkal telezsúfolt kisváros.

Kalandra fel hát, irány Eisenerz és az Erzberg!

Ausztria Stájerország Város Eisenerz

Az útról is rálátni az Erzbergre. Kár, hogy itt nem lehet megállni. Sőt, az autóból nézelődni is csak az utasok tudnak, mert a sofőrnek a meredek útra és a hajtű kanyarokra kell koncentrálnia.

Az információk egy része a www.alpesikaland.hu, a www.abenteuer-erzberg.at, a wikipedia, a www.postmuseum.at, www.erzbergbahn.at oldalakról származik.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.