Talán még soha nem hallottatok Mauterndorf-ról. Korábban én sem. Valami jó kirándulási célpontot kerestem, és egy magyar panzió kapcsán egy csodaszép falucskát, és egy élményekben nagyon gazdag régiót találtam. De lehet, hogy síelni már voltatok a környéken található síterepek egyikén. Ha még se nyáron, se télen nem jártatok Mauterndorf-ban, nézzétek meg miért érdemes odamenni!

Gyönyörűen felújított régi házak, keskeny utcácskák, hangulatos faluközpont, középkori vár, rohanó patak, mindenfelé vízesések, körben pedig fenyvesekkel borított hegyek, gyönyörű zöld fű, kolompoló tehenek. A nyugalom szigete, miközben sok, nagyon is aktív kikapcsolódási lehetőség vár mindenkit. 

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Hol található? Ausztriában, Salzburg tartomány déli csücskében, Klagenfurt és Salzburg között, az autópálya mellett, majdnem félúton. Térképen ITT.

Mauterndorf 1123 méteres tengerszint feletti magasságban található, de ezt egyáltalán nem lehet érzékelni, mert magas hegyek veszik körül, és a hegyek között egy völgyben fekszik a település. Északról a Radstädter Tauern határolja, nyugatról a Hohen Tauern, délről pedig a Nockberge.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

1697 lakosával Mauterndorf a környék negyedik legnagyobb települése. Közigazgatásilag a közeli Tamsweg-hez tartozik. A régió neve Lungau, ami azért is fontos, mert (a nagy téli forgalom kiegyensúlyozására) nyáron a LungauCard nevű kedvezménykártyával is csábítják a turistákat.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A LungauCard lényege: egy kártya, öt hónap, megszámlálhatatlan lehetőség. A partnerszállásokon június 1. és október 31. között, az eltöltött időtartamra érvényes kártyával tényleg rengeteg kedvezmény vehető igénybe, sőt, nagyon sok minden ingyenes. Például ingyenesek a hegyi felvonók (kabinos és libegő), különböző látványosságok, múzeumok, fürdők és wellness ajánlatok, kirándulások és egyéb kültéri aktív kikapcsolódási lehetőségek. Egy fontos dolog van csak: ilyen matricával ellátott szálláshelyet kell választani! :)

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

És hogy miért állt meg az idő? Az idő persze nem állt meg, mindenben haladnak a korral, de a falucskában gyönyörűen rendben tartott, középkori hangulatot árasztó, műemlékvédelem alatt álló házak sorakoznak a keskeny utcákon. Fából, kőből, színesek, festettek, hangulatosak.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A turista-információs irodából nyitva tartási időn kívül is beszerezhetők a prospektusok, programajánlók és térképek. Nyitvatartási időben pedig szívesen segítenek a környék látnivalóival, nevezetességeivel és programjaival kapcsolatban.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Már a római időkben is egy nagyon fontos útvonal vezetett itt Mauterndorf-on és a Radstädter Tauern-en keresztül. A vár helyén már akkor is egy erőd állt. Írásos források először 1002-ben említik a falu nevét és 1023-tól a Salzburgi érsekséghez tartozott.

A 13. században egy vámszedő helyet létesítettek itt az úton, innen ered a falu neve is, ami tulajdonképpen vámszedő, díjszedő falut jelent.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A középkorban Lungau legfontosabb kereskedő-, illetve piactere volt itt. A várat az 1200-as évek közepén építették, mely a 15. századra a salzburgi érsek nyári rezidenciája lett. 1894-ben egy berlini katonaorvos, Hermann von Epenstein mentette meg a várat a pusztulástól.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A vár 1939-től 1945-ig Hermann Göringé volt, aki ajándékba kapta az elhunyt keresztapja, Epenstein özvegyétől, azonban mivel a földhivatali nyilvántartásba nem vezették át az ajándékozást, később jogi problémák merültek fel a vár tulajdonjoga körül. Bár fiatal korában Göring nagyon sok időt töltött a keresztapja várában, később már csak ritkán járt erre. A világháború után segített a vízvezetékek kiépítésének finanszírozásában, ezért Mauterndorf díszpolgára lett.

1968-ban Salzburg tartomány vette át a vár fenntartását, 1979-től 1982-ig nagyszabású felújítási munkákat végeztek benne több mint 20 millió Schilling értékben.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A várban ma két kiállítás tekinthető meg egy jeggyel. A vármúzeumban egy késő középkori időutazáson vehetünk részt, betekintést nyerhetünk a nyaranta itt élő érsekek mindennapjaiba, a 44 méter magas toronyból pedig pazar kilátás nyílik a falura és a környező hegyekre.

A Lungaui Tájmúzeumban a környék történelmét mutatják be, az élővilágot, a környék kristályait, és a helyiek népszokásait. Itt tartják a nagy Samson bábut is, amivel évente négyszer körbe vonulnak a falun és nagy ünnepséget tartanak.

Az egész kiállítás interaktív, gyerekekkel is élvezhető, mindenképpen megér egy látogatást. (A vármúzeumba magyar nyelvű audioguide kérhető, amivel rengeteg érdekes történetet ismerhetünk meg a várról és a lakóiról.)

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A vár május 1-től október 31-ig van nyitva, naponta 10 és 18 óra között. A belépő ára felnőtteknek 9,50 Euro, 6-15 év között 5,50 Euro, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 Euro.

A főtér lépcsős homlokzatú házai műemlékvédelem alatt állnak. (Hasonló homlokzatok főleg Németországban jellemzőek.) Nagyon szép és több is van belőle.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A Mura völgyében futó Murtahlbahn eredetileg Mauterndorf-ig közlekedett, de1973. márciusában bezárták a Tamsweg és Mauterndorf közötti 11 km-es szakaszt. A Club 760 (a Muravölgyi Vasút Baráti Társasága) egyesületnek köszönhetően azonban 1982-ben ismét megindult a vasúti közlekedés, ismét élettel telt meg a vasútállomás. És ezzel létrejött a Taurachbahn, Ausztria legmagasabban fekvő vasútvonala.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Bár nem a teljes régi szakaszon, és csak időszakosan, de történelmi gőzös mozdonyok vontatta szerelvény közlekedik júniustól szeptemberig minden hétvégén Mauterndorf-tól St. Andrä-ig. Az utazás ugyanolyan mint 100 éve. Ugyanúgy vásárolhatjuk meg a jegyeket az állomáson, mint 1894-ben ükszüleink, majd élvezhetjük az utazást a gőzmozdony vontatta szerelvényben, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Lungau grandiózus hegyeire.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A Taurachbahn poggyászkocsijaiban ingyenesen szállítják a kerékpárokat, így az egyik utat vonattal, a másikat pedig kerékpárral is megtehetjük a környék jól kitáblázott kerékpárútjain. Ünnepi alkalmakra (esküvő, születésnap, nyugdíjas- vagy osztálykirándulás) pedig különvonat is bérelhető, amivel igazán egyedi élményben lehet részünk. Ez esetben az utazás meghosszabbítható akár Tamsweg-ig is, ahol át lehet szállni a Murtahlbahn-ra is.

A szerelvények június elejétől szeptember végéig járnak. Júniusban és szeptemberben csak hétvégén és csak délután. Júliusban és augusztusban is csak hétvégén, de délelőtt és délután is. Egy felnőtt jegy ára a teljes vonalra 6 Euro. Menetrend: Mauterndorf-ból indul 10 és 14 órakor. St. Andrä-ből indul 11:40 és 15:40 órakor.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Mauterndorf központjától kb. 1,5 km-re található a legközelebbi síközpont, ahol nyáron is jár a kabinos felvonó. Idáig akár el is sétálhatunk. A Grosseck-Speiereck élményhegy ideális kirándulási célpont családoknak is, gyerekeknek is, kirándulni szeretőknek is, de akár nyugdíjasoknak is.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A kis, piros, buborék kabinos felvonó 1960 méteres magasságba repíti a hegyi kalandokat szeretőket. A felső állomástól különböző nehézségű, jól kitáblázott túraútvonalak indulnak, és a csúcsok sincsenek messze. A Grosseck csúcs kb. 30 perc alatt elérhető és 2066 méter magas. A Speiereck kicsit messzebb van, kb. 1,5 óra és 2411 méter magas.

A hegyen tanösvény is van, ami több mint 50 állomáson mutatja be a környék állat- és növényvilágát. Fent egy tó körül is sétálhatunk, vendéglők és lovarda is van. A gyerekeknek pedig a völgyállomás mellett építettek egy kisebb kalandparkot különböző ugrálókkal és csúszdákkal. 

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A kabinos felvonó nyitva tartása a következő: június 1-től június 29-ig és szeptember 12-től szeptember 28-ig minden kedden, csütörtökön és vasárnap 9 és 16 óra között, július 1-től szeptember 10-ig minden nap 9 és 16 óra között. A felvonó csak szép idő esetén jár! Jegyárak: hegy ÉS völgymenet felnőtt 15 Euro, gyerek 7,50 Euro, diák és nyugdíjas 12 Euro, hegy VAGY völgymenet felnőtt 10 Euro, gyerek 5 Euro, diák és nyugdíjas 9 Euro.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

"Kalandos három" néven kombinált jegy váltható Mauterndorf három legfőbb látnivalójához. Németül jobban hangzik: Berg, Burg, Bahn.  Tartalmaz egy hegy és völgymenetet a Grosseck-Speiereck felvonóval, egy belépőt a várba és egy utazást a Taurachbahn vonattal oda-vissza. A kombinált jegy ára felnőtteknek 19 Euro, gyerekeknek 9,50 Euro. A három jegyet bármikor felhasználhatjuk, nem kell egy nap, és nincs rajta időkorlát. Ha nem kaptunk a szálláshelyen LungauCard-ot, akkor ez a kombinált belépő már úgy is megéri, ha csak két helyre használjuk fel. (LungauCard-dal mindhárom hely ingyenes.)

Murau mellett található Ausztria legmagasabban fekvő repülőtere (1110 m), mely a vitorlázó repülősök fő találkozóhelye az egész világból. Pedig a magas hegyek között megbújó repülőtér repülőgéppel történő megközelítése nem egyszerű.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Kisgépek, vitorlázó gépek szállnak itt fel és le, valamint a Lungaui Sportrepülő Club (főként) vitorlázó gépei vannak itt "elszállásolva".

Motoros kisgépekkel csodás kirándulást tehetünk innen a Mura völgye fölött, a repülőtérről sétarepülési lehetőség is van. A vitorlázó repülők pedig azért szeretik nagyon ezt a helyet, mert az egyedülálló fekvésének köszönhetően hosszú termikeket és más meleg feláramlásokat élvezhetnek.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A falu mellett szépen karbantartott modellrepülőtér is található, ahol minden modellrepülőst és érdeklődőt szívesen látnak.

Ha forró nyári napokon egy kis hűsölésre vágyunk, nagyszerű lehetőség a Mauterndorfi élményfürdő. 1035 m2 vízfelülettel, élménymedencével, mély, úszásra alkalmas résszel, külön gyerekmedencével, csúszdával várja a vizes kalandokat keresőket.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A medencék mellett 18 pályás mini golfot is találhatunk, és teniszpályák is vannak.

Egyéb, nyári, aktív és adrenalinban gazdag lehetőség még: a canyoning, a rafting, a kajak és a kenu túra. A közeli Murán, Ausztria második legnagyobb folyóján fantasztikus vizes kihívások várják az ez iránt érdeklődőket.

Lezúduló vízből persze Mauterndorf-ban sincs hiány, mert bármerre indulunk is a faluban, előbb-utóbb a Taurach folyó keresztezi az utunkat, és általában hatalmas dübörgéssel zuhog lefelé a köveken.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A környék tele van szépen kiépített és jól kitáblázott kerékpárúttal is. De ha elektromos kerékpárral érkeznétek, nem lenne probléma a töltés, mert a faluban több helyen vannak kialakítva ilyen töltőállomások.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

És ha a faluban sétálva egy kis friss vízre szomjaznátok, több forrás vize is csordogál kiépített csövekből. Az egyik helyen még arra is gondoltak, hogy ritkán hord magánál az ember poharat. A kiakasztott üvegkorsó minden nap ott lógott. :)

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Dehát Mauterndorf a legnagyobb forgalmát azért csak télen bonyolítja. A Lungau Sírégió részeként a település mellett található Grosseck-Speiereck összesen 50 km sípályát kínál, ebből 23 km kék, 17 km piros és 7 km fekete pálya áll rendelkezésre 2 kabinos felvonóval, 5 ülőlifttel és 4 húzólifttel. A kabinos felvonók völgyállomásaihoz ingyenes síbuszok közlekednek.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Mauterndorf-tól mindössze 8 km-re található egy másik síközpont a Katschberg-Aineck, ahol 70 km pálya várja a téli sportok szerelmeseit. 10 km kék, 50 km piros és 10 km fekete pálya van, 2 kabinos felvonóval, 6 ülőlifttel és 8 húzólifttel.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

A harmadik síközpont 11 km-re van, a Fanningbergi családi síterület. Itt összesen 30 km sípálya van, ebből 13 km kék, 7 km piros és 10 km fekete pálya 2 ülőlifttel és 3 húzólifttel.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Tehát, mint láthatjátok, Mauterndorf-ba télen is, nyáron is érdemes elutazni. Ezt támasztja alá az az idegenforgalomi adat is, hogy a településen évente 245 ezer vendégéjszakát töltenek el! Ahhoz képest, hogy milyen aprócska falu, azért ez nem semmi. :)

Nyáron a legtöbb vendég a középkori fesztivál idején érkezik, és a Sámson ünnepre. Télen pedig egész szezonban tömve vannak a szálláshelyek.

Azért azzal számolni kell nyáron, hogy szinte minden nap esik az eső. Nem véletlenül oly gyönyörűen zöld a fű a legelőkön és az udvarokon. 

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Ha nyáron mentek, zárt cipőt, meleg pulcsit, kabátot akkor is vigyetek, ha itthon 40 fok van. Július végén sem volt több esténként 15-20 foknál. Több helyen a kémények is füstöltek. És még csak akkor nyílott a bodza és a hárs. Tehát egészen más a klíma mint nálunk. Kicsit hűvösebb.

De mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el Mauterndorf-ba, mert csodaszép kis falucska, rengeteg aktív kikapcsolódási lehetőséggel.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Tehát Mauterndorf a Lungau régió gyöngyszeme. De ha már arra jártok, nézzetek be Murauba is, mert az meg a Mura-völgy gyöngyszeme. :) Mellesleg a fa és a sör városa. Meg ott közlekedik a Mura völgyi kisvasút is, ami ugyan már nem ér el Mauterndorf-ig, de a végállomása, a közeli Tamsweg is egy bájos kisváros. És Tamsweg-en keresztül nincs messze Stájerország legnagyobb vízesése, a Günstner vízesés sem.

Az északra lévő hegy másik oldalán pedig Schladmingot találjuk, mellette a Planai élményhegy, ahova egy klassz kabinos felvonó szállítja a túrázókat. A városka mellett egy szurdok is van, a Talbachklamm.

És ilyen útmenti táblát láttatok már valaha? Mauterndorf-ban ilyen is van. :)

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Ha Klagenfurt vagy Salzburg irányából az A10-es autópályán érkeztek, számítsatok rá, hogy a Mauterndorf-hoz legközelebb eső lehajtótól északra és délre is plusz fizetős szakasz van. A 104-es lehajtónál (St. Michael im Lungau) 11,40 Eurót kell fizetni a matricán felül. Ez a déli oldalon Katschberg felé elkerülhető, a 113-as Rennweg am Katschberg lehajtót használva. Nem is hosszú kitérő, azonban az 1641 méter magasan fekvő Katschberghöhe nevű falun keresztül vezet az út, ami jelent némi emelkedőt és lejtőt. Észak felől is kikerülhető, de erre kb. 45 km a következő, a 63-as, Altermark im Pongau lehajtó (vagy felhajtó), viszont erre meg Obertauern falun át vezet az út, ami a negyedik nagy síközpont a környéken, és 1665 méteres magasságban terül el. Az oda vezető út is meglehetősen szerpentines.

Ausztria Salzburg tartomány város Mauterndorf

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.