Európában egyedülálló geológiai képződmény az a Jungfau-csoport nyugati lábánál található szűk szurdok, melyet a Trümmelbach patak vájt évezredek alatt a sziklába. Hatalmas erővel zúdul le a patak vize, melyet a gleccserek táplálnak.
Egyedülálló látványosság, érdemes egy kis kitérőt tenni miatta!

Svájc vízesések barlang szurdok

Hol található? Svájcban, Bern Kantonban, Interlaken-től délre, Lauterbrunnen és Strechelberg között. Térképen ITT

A szurdok és barlangrendszer a Berni-Alpok UNESCO Világörökség részét képező Jungfrau-Aletsch területén található. A patak vizét a három nagy csúcs: az Eiger (3970 m), a Mönch (4099 m) és a Jugfrau (4158 m) gleccserei táplálják, és zúdul le a hegy oldalában, szédítő sebességgel.

A hegy gyomrában fölfelé egy lift is igénybe vehető.

Svájc vízesések barlang szurdok

A liftbe egyszerre 40 fő fér és 60 másodperc alatt 100 méter szintkülönbséget küzd le. Az út hossza 105 méter. Különlegessége, hogy a házakban megszokott függőleges liftaknához képest ennek ferde az aknája. Egészen pontosan 45 fokos. A lift óránkénti kapacitása 500 fő. Ráadásul a hegy belsejében működik. :)

A lift kabinja csupa üveg és 1983-ban állt munkába. Az 1913-as nyitás óta ez a harmadik szerkezet.

Svájc vízesések barlang szurdok

A bejárat mellett tábla is mutatja a gyalogosan és a lifttel megtehető utat. Érdemes felfelé lifttel felmenni, majd gyalog visszasétálni a kiépített utakon, lépcsőkön keresztül.

Svájc vízesések barlang szurdok

A Trümmelbach patak itt egy szűk szurdokon keresztül zúdul le a hegyről. A szurdok a felső részen annyira szűk és útvesztőszerű, hogy a nappali fény nem világít be. Ezért érezhetjük magunkat barlangban és nevezhetjük ezeket a vízeséseket földalatti vízeséseknek.

Ezen a szurdokon keresztül a Trümmelbach patak vize 10 kisebb-nagyobb vízesésen keresztül tesz meg 140 méter szintkülönbséget, nagy sebességgel, hatalmas dübörgéssel.

Svájc vízesések barlang szurdok

A szurdok itt is jól kiépített utakon, járdákon, lépcsőkön járható be, bár itt a szokásos fa hidak helyett inkább fém korlátok vannak.

A patak vízgyűjtő területe kb. 23 négyzetkilométer, aminek a fele mindig jéggel és hóval borított.

Svájc vízesések barlang szurdok

A patak vízhozama 20 000 liter másodpercenként, és évente kb. 20 200 tonna egyéb hordalékot (kisebb-nagyobb sziklákat, köveket, fadarabokat) is lehoz a hegyről.

A vízhozam egyébként erősen ingadozó: decembertől márciusig csak szivárog a víz a nagy jégtáblák alól. De aztán hóolvadáskor áprilistól júniusig, és a gleccserek olvadása közben júliustól szeptemberig, illetve esős, zivataros időjárás esetén érheti el a vízhozam a másodpercenkénti 20 ezer litert. Ekkor dübörög a víz szinte mennydörgésszerűen a sziklákon át.

Ami nyáron folyik és haragosan dübörög, az télen jéggé dermed és néma lesz.

Svájc vízesések barlang szurdok

Az utolsó jégkorszaktól, körülbelül 15 000 évvel ezelőttől, az első felfedezőkig, 1877-ig eltelt időben a Trümmelbachfälle vízesései (a legalsó kivételével) láthatatlanok és megközelíthetetlenek voltak.

Ma egy kb. 600 méter hosszú útrendszer vezet a vízesések között sok lépcsővel, alagutakon keresztül, mely lehetővé teszi a turistáknak, hogy megnézhessék ezt a csodálatos, természetalkotta remekművet. Bár a lift is működik, a felső vízesések már csak gyalog, alagutakon és kiépített utakon érhetőek el.

Svájc vízesések barlang szurdok

Az alagutakban mindenhonnan csöpög a víz, a vízesések permeteznek, így a magunk védelmében jól jön egy vízhatlan esőkabát, és be nem ázó cipő. Fotózáshoz, filmezéshez pedig nem árt a vízálló kamera. (Lehetséges persze sima fényképezőgéppel is a fotózás, én is azzal csináltam, de a lehetőségek erősen korlátozottak.)

Svájc vízesések barlang szurdok

Még egy különleges leget mondhat magáénak ez a terület. Sehol máshol az Alpokban nincs még egy helyen egy ilyen magas sziklafal, mint itt. A völgy a Trümmelbach pataknál tengerszint felett 820 méteren van, a Jugfrau csúcsa 4158 méter, tehát a magasságkülönbség 3338 méter. Ez a legmagasabb az Alpokban a legkisebb vízszintes különbséggel, ugyanis csak 5 km-re van egymástól a kettő.

Svájc vízesések barlang szurdok

A legalsó vízesések között vezető lépcsőket és hidakat 1877 és 1886 között építették ki. A lift, ami technikailag inkább egy sikló ellensúlyokkal, 1913-ban épült, és ezáltal hozzáférhetővé vált további 3 vízesés. A legfelső alagútlépcső a galériával és a kilátóterasszal csak 1986-ban készült el. 1990 telén lett összekötve a szurdok alsó és felső fele, miáltal további 3 vízesés és csodálatos föld alatti sziklafalak váltak látogathatóvá. Ezzel lett a Trümmelbach szurdok bejárható része 600 méter hosszú és a 10 vízesés látogatható.

Svájc vízesések barlang szurdok

Összesen 400 méter kiépített út, 5 alagút, 30 méter híd, 16 db díszkivilágító-berendezés, 32 db spot-fényszóró található itt. Az építkezés során csak minimális beavatkozásokat végeztek a vízesések közvetlen közelében. Az volt a mottójuk: legjobb, ha az egész láthatatlan marad. Minél óvatosabb az emberi beavatkozás, annál hatásosabb a természetalkotta kép. Az elektromos reflektorok fénye is csak az utat, pár sziklafalat és a vizet világítja meg. 

Svájc vízesések barlang szurdok

A Trümmelbach gleccservízesések április elejétől november elejéig naponta 9-től 17-ig vannak nyitva. Júliusban és augusztusban 8:30-tól 18-ig.

A belépőjegyek ára:

  • felnőtt: 11 CHF
  • gyerek (6-15 év között): 4 CHF

A Trümmelbachfälle bejárata mellet nagy, ingyenes parkoló található.  Van egy kisebb ajándékbolt is. Az éhes utazókat pedig egy kilátóterasszal rendelkező önkiszolgáló étterem várja, házi készítésű hideg és meleg specialitásokkal, és italokkal.

Az egész egy csodálatos, nagyon jó energiákkal rendelkező hely. Érdemes ellátogatni, és feltöltődni a víz, a sziklák és a természet energiájából. :)

Svájc vízesések barlang szurdok

Az információk nagy része a vízesés saját honlapjáról, a www.truemmelbachfaelle.ch oldalról származik.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.