Griffen egy mezőváros, Karintia egyik legrégebbi települése. És a központban várhegy magasodik a házak fölé. Fent vár is van, meg fantasztikus panoráma a környező hegyekre (is). A felmászás kicsit megizzasztja az embert - főleg melegben -, de nem túl nagy fáradtság és megéri. Véletlenül találtam rá, amikor az autópálya mellett valami látnivalót kerestem és érdemes volt megállni egy kis szünetre. Ráadásul a hegy gyomrában színes cseppkőbarlang is van. Most másszuk meg gondolatban, aztán majd egyszer a valóságban is a griffeni várhegyet! Tartsatok velem!

Ausztria Karintia Griffen vár

Hol található? Ausztriában, Karintiában, a Graz-ot és Klagenfurtot összekötő A2-es autópálya mellett, Griffen településen. Az autópályától mindössze 1 km kitérő. Térképen ITT.

A várhegy a főtéren álló templom háta mögött van. Parkolni lehet a főtéren is, vagy az autópályáról bevezető út menti Billánál. De Griffen Klagenfurt-ból busszal is elérhető.

Ausztria Karintia Griffen vár

A várhegy tehát a Szent Péter és Pál plébániatemplom háta mögött található, ahonnan lépcsőkön mehetünk fel. A hegy túloldalán van egy kocsiút is, amin szintén kényelmesen felsétálhatunk. Illetve az az irány akadálymentes, tehát babakocsival, kerekesszékkel is járható. (Az út sorompóval le van zárva, autóval nem lehet felmenni.)

Ausztria Karintia Griffen vár

A lépcsők mellett táblák erdeje. A felfelé vezető út tanösvény is egyben, ezért ismeretterjesztő táblákkal is találkozhatunk majd útközben.

Ausztria Karintia Griffen vár

Az egyik táblán átnézhetjük, hogy merre vezetnek a várhegyre menő ösvények. Illetve, hogy hol van a klettersteig pálya, mert az is van.

Ausztria Karintia Griffen vár

A lépcsők és az ösvény acélrácsból van, de ez itt nem annyira zavaró, mert nem magasan van, alatta közvetlenül ott a hegy oldala, a talaj, tehát tériszony nem lehet akadály.

Ausztria Karintia Griffen vár

És a lépcsőfokok között ciklámen nyílik. :-)

Ausztria Karintia Griffen vár

Aztán egy idő után az acélrács lépcső átvált vasúti talpfákból készült lépcsőre. Nem tudom mióta lehet már itt, de még mindig érezni rajta a vasút-szagot. :-)

Ausztria Karintia Griffen vár

Aztán a lépcső után még egy kis meredek, szerpentines ösvény is következik, köves, gyökeres talajjal.

Ausztria Karintia Griffen vár

És a következő lépcső már a külső várfalhoz vezet. Egy kis kapu nyíláson léphetünk be a vár területére.

Ausztria Karintia Griffen vár

Persze még innen is van feljebb.

Ausztria Karintia Griffen vár

Griffen Karintia délkeleti részén fekszik a Jauntal völgyében, a Klagenfurti-medence és a Lavant-völgy között. A település helyét először 822-ben említik Criuina néven a tiroli Innichen kolostorának tulajdonaként.

Ausztria Karintia Griffen vár

Griffen község jelképe a várhegy, amely Ausztria legszínesebb cseppkőbarlangjának ad otthont. A barlangban található kőkori leletek a mai Karintia első emberi nyomaira utalnak.

Ausztria Karintia Griffen vár

Griffenben állt a középkor egyik leghatalmasabb kastélya, a romok ma is emlékeztetnek erre az időre. 

Ausztria Karintia Griffen vár

Griffen várát a bambergi püspök építtette 1100 körül, a mai város ennek tövébe települt. A környező birtokok 1007-től egészen 1759-ig a bambergi püspökség tulajdonát képezték. Griffent 1237-ben már vásárjoggal bíró mezővárosként említik.

A 13. és 14. évszázadban Griffen minden ismérvvel rendelekezett, amelyek akkoriban a városokat jellemezték: fallal volt körülvéve, bíróság működött és pénzverdéje is volt. A griffeni pfennig a templom melletti látogatóközpontban megnézhető.

Ausztria Karintia Griffen vár

Útközben számos tájékoztató tábla található a Schlossberg állatvilágáról, növényvilágáról és történelméről.

Ausztria Karintia Griffen vár

A triászi mészkőből álló hatalmas szikla, a várhegy, csodálatos kilátást nyújt a látogatóknak a karintiai alföldre egészen a Karavankák határhegységéig. Griffen a Klagenfurti-medence keleti szélén fekszik.

Ausztria Karintia Griffen vár

A fölfelé kapaszkodó út mentén több helyen is vannak padok, amelyeken megpihenve gyönyörködhetünk a panorámában is.

Ausztria Karintia Griffen vár

A vár maradványai közül az első, bejárható, kör alakú építmény valószínűleg kápolna lehetett valamikor.

Ausztria Karintia Griffen vár

Erre utal a belseje is.

Ausztria Karintia Griffen vár

Ha pedig felértünk a csúcsra, a várban található kis étterem-kávézó panorámateraszán nyerhetünk felfrissülést. A Schlossbergschänke tökéletes helyszínt kínál különféle rendezvényekhez is, mint például esküvők, születésnapi partik, céges ünnepségek, melyekhez igazán egyedi hangulatot és kulisszákat biztosít a várrom. A vendéglő alatt található Bambergersaal is nagyon különleges helyszín a romokba épített termével.

Ausztria Karintia Griffen vár

A városnézők és túrázók mellett az extrémebb sportokat kedvelők szívét is megdobogtatja a várhegy, mert a túraútvonalak mellett 2018 májusa óta a Schlossbergen egy rendkívül igényes via ferrata / klettersteig pálya is van, amely a Keleti-Alpokban a legnehezebbnek számít.

Ausztria Karintia Griffen vár

De aki csak simán felsétál, az is talál kihívást a hegyen, mert egy üvegpadlós kilátóterasz nyúlik ki a szikla tetejéről hosszan a semmi fölé.

Ausztria Karintia Griffen vár

A kilátás mellőle is pont ugyanolyan lenyűgöző, úgyhogy nem muszáj kimenni rá. De azért meg lehet próbálni! :-)

Ausztria Karintia Griffen vár

A Schlossberg-i kastélyt bevehetetlennek tartották. A Griffner-hegyen áthaladó kereskedelmi utak és a vidéki lakosság védelmét szolgálta, különösen a 15. századi török ​​betörések idején.

Ausztria Karintia Griffen vár

A 6. század végétől szlávok vándoroltak be a területre. A karantán állam 7. századi megalakulása óta Griffen környéke szorosan kötődik a szlovén kultúrtörténethez. A környéken beszélt történelmi szlovén nyelvjárást a jauntali dialektusnak (szlovén podjunščina) tulajdonítják.

Mint egész Dél-Karintiában, a két világháború közötti időszakot – az általános társadalmi feszültségek és a társadalmi szétesés mellett – különösen az etnikai intolerancia jellemezte. Az 1941-es náci megszállás után már 60 000 szlovént deportáltak a megszállt szlovén/jugoszláv Alsó-Stájerországból, 1942 áprilisában pedig Karintiából, beleértve a Griffen területet is. A szlovének deportálása később szervezett fegyveres ellenálláshoz vezetett.

Peter Handke irodalmi Nobel-díjas osztrák író, aki a Griffen melletti Altenmarkt/Stara vas-ból származik, egy karintiai-szlovén anya és egy német Wehrmacht katona fia. Munkáiban számos tanúbizonyságot tesz az ebből a szellemi környezetből fakadó egzisztenciális kérdésekről.

Ausztria Karintia Griffen vár

A második világháború vége felé a várhegyben egy cseppkőbarlangot fedeztek fel, amelyet 1956-ban nyitottak meg a nagyközönség előtt. Az állatcsontok mellett kőkorszaki eszközöket is találtak itt, amelyek azt bizonyítják, hogy a neandervölgyiek 20-100 ezer évvel ezelőtt kerestek menedéket a barlangban.

Ausztria Karintia Griffen vár

A Griffeni kastélyt 1759-ben eladták Max Thaddäus Graf Eggernek, majd a von Helldorff bárókhoz került, végül 1937-ben a künsdorfi Leitgeb család birtokolta. A második világháború után a Leitgeb család megerősítette a falak nagy részét, és kivágta az erdőt a kastély területén. Azóta a kastély maradványai látványosan kiemelkednek a hegytetőn.

Ausztria Karintia Griffen vár

Fent, a vár legmagasabb pontján van kitéve egy, a környező hegycsúcsokat bemutató tábla. Ennek segítségével beazonosíthatjuk a látott hegyeket.

A jobb oldalon látható Hochstuhl vagy Veliki Stol a Karavankák legmagasabb hegye, Szlovénia és Ausztria határán. A népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, melyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli (szlovén) oldalról könnyen megmászható, viszont az északi (osztrák) oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Ausztria Karintia Griffen vár

2000 elején a várrom és a várhegyen belüli cseppkőbarlang Griffen mezőváros tulajdonába került.

A Schlossberg romjai már alig látszottak a völgyből. Fejlesztési, rögzítési és falfelújítási munkákat 2000-ben és 2001-ben végeztek szigorú szabályokat betartva. 2004-ig a griffeni polgárok, egyesületek és cégek több mint 4500 önkéntes munkaórát dolgoztak a felújításokon. 2002-ben és 2004-ben új gyalogutat alakítottak ki, a nyugati toronyban megnyitották a „Schlossbergschänke” éttermet, kiépítették a várhegy világítását, rendezvényszínpadot és kiállítótermet hoztak létre. (Hát így is lehet ezt? A település lakói tevékenyen részt vállaltak a "saját" váruk karbantartásában és felújításában...)

Ausztria Karintia Griffen vár

Fent a várban is vannak lépcsők és vasrácsos utak, így körbejárhatjuk a területet, de nem muszáj lépcsőzni, lehet körbe is menni.

Ausztria Karintia Griffen vár

A várban mosdót is találtam - bár nem néztem meg, hogy nyitva volt-e. Viszont lent, a templom mellett, a barlang látogatóközpontjánál nagyon kulturált mosdó van.

Ausztria Karintia Griffen vár

Griffen címerén egy fekete, levágott griffkarom látható arany alapon. A griffkarom a helynévre való utalásként is értelmezhető. A címert 1969. november 20-án erősítették meg a közösségben, és egyúttal egy zászlót is átadtak, amelyen fekete, sárga és piros színek láthatók, középen a címerrel. Ez a zászló lobog a várban is, a középső zászlórúdon.

Ausztria Karintia Griffen vár

A Griffen-i Schlossberg, a várhegy tehát bármikor szabadon és ingyenesen látogatható. Remélem kedvet kaptatok egy kis hegymászáshoz és várnézéshez, és ha legközelebb az osztrák A2-es autópályán száguldotok Klagenfurt vagy Graz felé, tesztek egy kis kitérőt, pihentek egyet Griffennél, és megnézitek a cseppkőbarlangot és a várhegyet. A kettő is teljesíthető jó időzítéssel kb. 1,5 - 2 óra alatt, annyi pihenő meg jár egy hosszú úton.

Alulról kicsit jobban látszik, hogy mennyire kinyúlik a sziklák fölé az üveghíd. (Meg az is, hogy 2 óra alatt mennyire befelhősödött...) :-D

Ausztria Karintia Griffen vár

Az információk egy része a wikipedia-ról, valamint a barlang és a település weboldalairól származik.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. Ott lehet kommentelni, és a saját élményeket is szívesen olvasom!

Ausztria Karintia Griffen vár