Az egyik legrégebbi szlovén vár áll az egyik legszebb szlovén tó partján magasodó sziklák tetején, Bled városa mellett.

Bled évszázadok óta kedvelt gyógyüdülőhely, a környékét a kirándulók és az aktív pihenést kedvelők keresik fel. A 140 méter magas, meredek sziklán álló vár pedig egy interaktívan berendezett történelmi utazásra hívogat kicsit és nagyot.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Hol található? Szlovéniában, Ljubljanától észak-nyugatra, a Triglav Nemzeti Park szélén, a Julia-Alpok kapujában, a Bledi-tó partján. Térképen ITT

Közúton jól megközelíthető a vár, egy viszonylag nagy és ingyenes parkoló áll a gépjárművel érkezők rendelkezésére.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Valamikor réges-régen csak egy román stílusú torony állt a magas szikla ormán, amit falak védtek, azonban 1004-ben II. Henrik német császár egész Bledet Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. Talán ezért nem találhatunk itt semmilyen pompásabb szobát. Meg azért, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre, mint a belső terekre.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A parkolóból a külső várfalon át, a régi, gótikus boltíves várkapun és a felvonó hídon keresztül vezet az út. A várárkot már feltöltötték, de azért még sejthető, hogy hol volt. Aztán egy kis emelkedő van még a vár bejáratáig.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Az úton felfelé haladva lassan átlátni a várfal fölött és szép kilátás fogad minket a Bledi-tóra és Bled szállodáira. De az igazán csodálatos panorámában a vár teraszairól gyönyörködhetünk.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A belépő megvásárlása után a várba érve több útvonal közül választhatunk. A vár szerkezete két udvarra oszlik. Az alsóban a gazdasági épületek és a szolgák lakásai, a felsőben, a megerősített központi részben a földesuraknak szánt tartózkodási épületek helyezkednek el.

Járjunk végig minden lehetőséget, menjünk fel és le mindenhova, nézzük be minden ajtón és ablakon.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A késő középkorban több tornyot építették még a várhoz, és tovább erősítették a védelmi rendszert is.

A Bledi vár ma is szépen rendben van tartva. Jellemző rá a fehér falak és a piros-fehér mintás spalettás ablakok.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

1511-ben egy erős földrengés súlyos károkat okozott a várban. Az ez utáni felújítás során nyerte el a vár a mai formáját és a barokk korban elkészült részekkel fejeződött be a vár továbbépítése.

Ma étterem és kávézó is működik fent a várban.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A kávézó teraszáról pedig elénk tárul a nagyvilági Bled fényűző szállodáinak látképe. A tó színe hihetetlenül gyönyörű kék, mintha festenék.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Az épületek közül a legérdekesebb talán a felső udvari kis kápolna, amely a 16. században épült. A kápolnát Szent Albuin és Szent Ingenium püspöknek szentelték.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

1700 körül barokk stílusban újították fel és művészi falfestményekkel díszítették.

Az oltár melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A várban interaktív kiállítás nézhető meg, mely nagyon sok részből áll.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Természetesen találunk itt lovagi páncélt is, és jelentős - a 16. - 18. századból származó - fegyvergyűjteménnyel rendelkeznek.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Külön részlegben emlékeznek meg dr. Arnold Rikliről, a svájci orvosról, aki - miután Bled gyógyforrásai által maga is meggyógyult -, 1852-ben megszerezte a bledi fürdő bérleti jogát és korszerűsítette azt. A régi fürdőházak mellé kis vendégházakat is épített, ezzel lerakta a mai Bled alapjait. 1856-ban nyitotta meg az első természetgyógyászati intézményeket, melyeket 50 évig vezetett.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Érdekes vetítésen keresztül mutatják be a Bledi tó kialakulásának folyamatát. A Bohinji gleccser vájta ki a természetes tektonikus medencét, majd a jég elolvadása után a medencét elöntötte a víz és itt maradt a 2120 méter hosszú és 1380 méter széles tavacska.

Egy másik tévén pedig a Bécs-Trieszt vasútvonalról és építéséről nézhetünk filmet. A vasút bekapcsolta Bledet a gyógyulást kereső világ vérkeringésébe, mert a városkát addig csak szekérrel, vagy esetleg hintóval lehetett elérni.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A vár fűtését gyönyörű cserépkályhák biztosították. Bábukon pedig bemutatják a környékbeli népek régi életét, öltözetét, szokásait, használati tárgyait.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

A várban találhatunk még a múzeumon kívül nyomdát, boros pincét, füvészkertet is.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

És a másik oldalról is fantasztikus kilátásban lehet részünk, a tóban található kis szigetre és a szigeten épült templomra.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Nyári hónapokban színes programokat szerveznek, íjászati bemutatókat is tartanak a várban. Meg esküvőket. Ha szombaton megyünk, akár egy ilyet is kifoghatunk. :)

Érdemes tehát felmenni a várba, mindenképpen megér egy 1,5 - 2 órát, annyi idő alatt végig is lehet érni rajta.

Nyitva tartás (2016):

  • novembertől márciusig 8 - 18 óra között
  • márciustól június 14-ig 8 - 20 óra között
  • június 15-től szeptember 15-ig 8 - 21 óra között
  • szeptember 16-tól október 31-ig 8 - 20 óra között

Belépő árak (2016):

  • felnőtt 10 Euro
  • diák 7 Euro
  • 14 év alatt 5 Euro
  • 4 év alatt ingyenes

Szlovénia Bled Bledi tó várak

És ha már itt jártok, feltétlenül menjetek el a Vintgar szurdokba, mert ott van a szomszéd faluban, egy nagyon könnyű túra és csodálatos, valamint a Bledtől kb. 30 km-re található Bohinji tóhoz is, mert az is gyönyörű, és mellette kabinos felvonó jár a Vogel hegyre, ahol fent nyáron még libegőzni is lehet. A panoráma pedig lélegzetelállító. :)

De Szlovénia gyöngyszeme még a Postojnai cseppkőbarlang és a Predjamai vár is.

Szlovénia Bled Bledi tó várak

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.