Itt a december, itt az adventi vásárok ideje. Nyakunkon a karácsony, de most még az advent időszakában várakozással és tervekkel vagyunk teli, ajándékötleteket keresünk, adventi vásárokat látogatunk. Például Bécsben!

De ha unjátok már a Városháza tér ugyanazt áruló bódéit, és a nagy tömeget, és most valami másra vágytok, akkor Nektek szól ez az írás.

Mert nem biztos, hogy az a legjobb vásár, ahova mindenki megy! A Bécsiek egészen máshova járnak, mint ahova a turista buszok ontják a rengeteg embert. A bécsi adventi vásárokat több millióan látogatják évente, de szerintem közülük nem sok jut el arra a vásárra, amit ma mutatok Nektek!

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

(A kép a shetourist.com oldalról származik.)

A Karlsplatz, azaz a Károly tér egy picit messzebb esik a legfelkapottabb vásároktól, még sincs túlságosan távol. Viszont egész Ausztriában az első és egyetlen teljesen bio gasztro kínálattal rendelkező adventi vásár, amihez tanúsítványt is kaptak. (De persze nemcsak ettől sokkal jobb, mint a többi.)

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Hol található? Ausztriában, Bécsben, a belvárosban. Térképen ITT.

A Karlsplatz-on három metróvonal találkozik, így metróval nagyon könnyen elérhető akár a Városházat térről, akár a Mária Terézia térről, akár a Stephans Dóm-tól. De mindhárom helyszínről simán el is sétálhatunk idáig. A Stephans Dóm talán 15 perc gyalog a Kärtnerstrasse-n, a Mária Terézia tér (és a Mariahilfer Strasse) is kb. ugyanannyi, a Városháza tér kicsit több, de a Ring-en sétálva útközben megcsodálhatjuk Bécs nevezetességeit is, mint pl. a Parlamentet, a Hofburgot, a nagy múzeumokat és az Operaházat.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A Károly teret gyönyörű épületek veszik körül, akár ezek miatt is érdemes eljönni idáig. A hatalmas és belülről is csodaszép Karlskirche (Károly templom) mellett található a Bécsi Műszaki Egyetem, mellette az Evangélikus Középiskola, tovább a másik oldalon - kicsit takarásban - a Szecesszió Háza. Az egyetemmel szemben a Wiener Musikverein gyönyörű épülete, ahonnan a bécsi újévi koncertet közvetítik, és a templom másik oldalán a Wien Museum. Ha a templomba, a múzeumba és a Szecesszió Házába is bemegyünk, akár egy egész napot eltölthetünk itt a környéken.

A téren található két gyönyörű, szecessziós metróállomás ma már kávézót rejt és műemlékvédelem alatt áll.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

(A kép a wien.gv.at oldalról származik.)

De mitől is olyan különleges ez a vásár? Csak valódi kézműves, iparműves, képzőművész, tehát "őstermelő" árulja a portékáját, ezáltal teljesen egyedi és különleges kínálatot találhatunk itt. Ahogy a táblájuk is hirdeti.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Ráadásul egyes standokon maga a mester is ott van, sőt alkot. Látványműhelyeket állítottak fel, ahol a helyszínen készülnek az alkotások. A művészek bemutatják a technikájukat, az érdeklődők pedig végignézhetik az alkotás folyamatát, ahogy megszületik egy újabb remekmű.

Napokra beosztották, mikor ki alkot a helyszínen, ez a honlapjukon megtekinthető (artadvent.at). Az alkotók között lesz keramikus, ezüst ékszer készítő, hangszerkészítő, fahéj-figurák készítője, bőrdíszműves, gyapjú fonó, üveggyöngy fűző, fafaragó és fémműves is.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Azért estére itt is sokan lettek, néha nehéz volt haladni annyian, de rajtunk kívül mindenki németül beszélt... Persze nem jelenthetem ki biztosra, hogy itt tuti mindenki bécsi volt, de azért eléggé valószínű.

A gyerekeknek a templom előtti hatalmas szökőkútban játszóteret csináltak. Van benne kisvonat, síneken körbe haladó hajtány, és rengeteg szalma. Mellette nosztalgia riglis is van. A szökőkút játszóterének bejárata mellett pedig rengeteg babakocsi sorakozott, ők biztosan mind idevalósiak voltak.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A gyerekeknek játszóházat és kézműves foglalkozásokat is szerveznek, illetve az idei év újdonsága Luis és James, a két láma, akiket meg is lehet simogatni. Délután 4 órakor pedig a szökőkút medencéjében felállított nagy jurtában a világ különböző pontjairól származó meséket, történeteket lehet hallgatni. A jurtában egyébként "csillagműhely" is működik, ahol természetes anyagokból barkácsolhatnak ajándéktárgyakat a gyerekek. Például gyertyát is márthatnak. 

Aki gyerekekkel érkezik Bécsbe, annak mindenképpen ajánlható a Karlsplatz-i adventi forgatag. Itt a gyerekek is jól fogják érezni magukat, és a szülőknek is akad látnivaló.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Összesen több mint 80 standot bogarászhatunk végig a téren, és akadnak közöttük tényleg különlegesek is. Mint például ez az üveg-dísztárgyas.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A felnőtteknek is szerveztek különféle programokat az advent vásár mellé. Lesznek zenészek, énekesek, együttesek és táncosok, valamint tűzzsonglőrök műsorát nézhetjük, hallgathatjuk esténként. Szinte minden napra jut valami kísérőprogram.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A Karlskirche előtti téren 1994 decemberétől rendeznek adventi vásárt a képző- és iparművészek bemutatkozásával. Ma már a rendezők célja az, hogy az adventi vásár idejére a művészeknek is egy olyan alkotó és találkozó helyet hozzanak létre, ahol a külföldi és belföldi alkotók találkozhatnak, együtt dolgozhatnak, tanulhatnak egymástól, fejlődhetnek, inspirálódhatnak. Mindezt akár a látogatók és a vásárlók bevonásával is.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A szervezők, a "divina art" minden évben iskolai projektet is hirdet, amire a megadott téma feldolgozásával iskolák, osztályok pályázhatnak, majd az elkészült műveket a téren kiállítják. Az idén a határok (az akadályok) legyőzése (leküzdése) a téma. Az elkészült művekre a honlapjukon lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot begyűjtött osztály exkluzív kézműves tanfolyami részvételt nyer.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Azoknak a kiállítóknak, árusoknak, akik az Art Advent-en részt szeretnének venni, előbb a "divina art" zsűrije elé kell állniuk. A szervezők által összeállított zsűri dönt a vásáron való részvétel lehetőségéről. A vásáron kizárólag magas minőségű, egyedi és különleges tárgyakat készítő képző- és iparművészek vehetnek részt. Jelentkezéskor a termékeiket be kell mutatniuk a zsűrinek, és ők döntenek arról, hogy adott művész a vásárban kiállíthat-e, árulhat-e vagy sem.

A zsűri a "divina art" egyesület tagjaiból, különböző művészeti irányzatokhoz tartozó alkotókból áll.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Tehát a Karlsplatz-on egészen biztosan nem találunk bóvlit, tucatárut és Kínában készült remekműveket. Helyettük magas színvonalú, zsűrizett alkotásokat üvegből, fából, kerámiából, fémekből, bőrből, viaszból, textilből, valamint ékszereket, festményeket és kozmetikai termékeket.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

2007 óta ennek a vásárnak is saját, egyedi tervezésű bögréje van, amit csak itt, a Karlsplatz-on szerezhetünk meg magunknak. Bele pedig nagyon finom, bio alapanyagokból, házi készítésű puncsokat kérhetünk.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

És ha megérkezik a hó, csodás mesevilágot varázsol a térből. Így talán még szebb, még hangulatosabb, még inkább karácsonyi.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

A tér térképét is megtalálhatjuk a vásár honlapján, így néz ki. A rózsaszín hópelyhekkel jelölt helyeken puncsozhatunk és ehetünk, az információs bódénál szórólapokat és a vásár újságját is megszerezhetjük. A piros színnel jelölt bódékban kerámiát árulnak, a világoskék színűekben üvegből készült ajándéktárgyakat, a sötétkékben ékszereket, a sárgákban kozmetikumokat, a világoszöldben textil termékeket, a sötétzöldben festményeket, a barnákban fából, a szürkékben pedig fémből készült tárgyakat árulnak. Á, kimaradt a narancssárga, ott bőr-cuccok vannak, a lilákban pedig gyertyák. A térképen jobbra lent jelölt területen lehet megtekinteni az iskolák projekt-munkáit, és a tér közepén van a színpad, mellette pedig a látványműhely.

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Tehát van élet, van advent a Városháza téren és a Mária Terézia téren túl is. Szerintem érdemes felkeresni a Karlsplatz-ot, és az Art Advent vásárt is, meg a többi, kisebb, eldugottabb adventi vásárt Bécsben, mert egyedibb, igényesebb ajándékokat találhatunk rajtuk. És azt nem állítom, hogy üres lesz a tér, de napközben lényegesen kevesebben vannak, mint a Városházatéren. Aztán estére itt is megtelnek az utak, sokan puncsoznak a bódék között, de ha inkább a helyi lakosok között szeretnénk tölteni egy adventváró napot (mint honfitársaink, és más nemzetek turistái között lökdösődve), akkor itt a helyünk! :)

És ha szeretitek a sikátoros utcácskákat, és advent idején is szívesen sétáltok ilyen helyeken, ajánlom figyelmetekbe Graz-ot és a grazi adventi vásárokat, melyek a sikátoros utcák közötti kis tereken találhatók, a tartományi székház udvarán pedig egy hatalmas, kivilágított jég-betlehem áll.

Art Advent - Karlsplatz. Hát nem gyönyörű?

Ausztria Bécs adventi vásár Karlsplatz város

Az információk és a képek egy része a vásár saját honlapjáról, az artadvent.at - ról származnak.

És ha nem szeretnétek lemaradni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.