Sikló a hegy gyomrában - Mölltaler gletscher

Mi jut eszetekbe arról, hogy sikló? (Neeem, nem az állatra gondoltam.) Egy meredek hegy oldalán siklik felfelé, és egyre szebb a kilátás a környező tájra. Na ez a Gletscher Express sikló nem ilyen! Siklónak sikló, de nincs kilátás, mert ez a sikló egy alagútban, a hegy gyomrában repít fel bennünket a Mölltaler Gletscher közelében lévő felső állomásra.

Sokféle siklóról írtam már itt. A régi-új salzburgiról, az üvegkocka ljubljanairól, a hosszú pályás hallstattiról, a kanyarodó graziról, a hullámzó pályásról a Chopokon. De ilyet?! Hogy a hegy gyomrában??? Mutatom!

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Hol található? Ausztriában, Karintiában, Interfragant mellett, a 106-os útról Flattach település mellett kell elfordulni. Térképen ITT.

Ha Flattach meg van, onnan már jól ki van táblázva. Az úton gyakorlatilag addig kell menni, amíg lehet, illetve amíg a Mölltaler Gletscherbahnen alsó állomását meg nem látjuk.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Itt már csak helyet kell keresnünk a hatalmas, ingyenes parkolóban, ami még nyáron sem egyszerű, mert nagyon-nagyon sokan voltak. Pedig van parkoló jobbra is, meg balra is.

A parkolóval szemben, az épület felett impozáns vízesés.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Már itt is 1200 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk, de ebből semmit nem veszünk észre, mert körülöttünk hatalmas hegyek tornyosulnak, és határozottan úgy látszik, hogy mi vagyunk lent a völgyben. (Pedig gondoljunk csak bele, hogy hazánk legmagasabb csúcsa a Kékestető "csak" 1014 méter, mégis milyen magas... Itt meg még majdnem 200 méterrel magasabban vagyunk.)

Ráadásul az idő is jó, nyáron meleg van, mégis készüljetek legalább egy pulcsival, hosszúnadrággal és zárt cipővel mert fent hó van, tehát hideg is. Oké nem annyira, de azért jóval hűvösebb és szelesebb a hegytető, mint a völgy.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A Keleti-Alpok fő-gerincének számító Magas-Tauern (Hohe-Tauern) karintiai oldalán, a Goldberg-hegycsoportban lévő Schareck csúcs 3122 méter magas, innen indul a Mölltaler Gleccser. Lent a sikló alsó állomásán mégis valami miatt 3150 méter van kiírva, de igazából mindegy is. 3000 méter fölé megyünk, ez a lényeg!

A hegy gyomrában futó földalatti Gletscher Express siklónak és a jól kiépített felvonó rendszernek köszönhetően minden turista számára könnyen megközelíthető, nem mindennapi úti cél ez.

Természetesen nagy táblán átnézhetőek a túraútvonalak a havas és a zöld területeken egyaránt.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A térképen egészen a jobb alsó sarokban van a sikló alsó állomása, és a tavak között, nagyjából középen a felső. Onnan majd még lehet túrázni, vagy egy kabinos felvonóval tovább menni a csúcs felé.

A pénztár az épület előtti kék konténerben van, és jegyvásárlás után mehetünk is megkeresni a siklót. A szerelvény nyáron, alapesetben fél óránként indul, de gondolom ha nagyon sokan vannak, sűrűbben is elindítják. (Az épületben kulturált mosdó is található.)

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Amíg a nincs szerelvény az állomáson, a beléptető kapuk nem engedik be az utasokat. De már érkezik is a sikló kocsija.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

De mi is ez? A sikló a hagyományos vasúti pályához hasonló pályaszerkezeten (síneken) közlekedő, de drótkötéllel vontatott kötöttpályás közlekedési eszköz. A legtöbb sikló két kocsival ingaforgalomban közlekedik.

A siklóvasutakat jellemzően rövid, meredek szakaszokra építik. A szerelvények moz­gatása (hegyre felhúzása, völgybe leeresztése) drótkötél segítségével tör­té­nik. A kötéldobra felcsévélt drótkötél felfutó ágán az egyik, míg a lefutó ágán a másik szerelvény van csatlakoztatva, így a pályán mindig két szerelvény köz­le­ke­dik egyszerre, összehangoltan, váltakozó irányban.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A két kabin középen kerüli egymást. A kerekek megfelelő kialakításával érték el azt, hogy a kabinok váltó nélkül kerülhessék egymást. Az egyik kabin mindig a jobb oldali, a másik kabin mindig bal oldali kitérő sínt használja.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A Großglockner felirat senkit ne tévesszen meg, Ausztria legmagasabb pontja még kb. 13 km innen légvonalban. De a csúcsról egészen biztosan látszik.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A sikló nevében az express teljesen helyénvaló, ugyanis ez a sikló úgy száguldozik az alagútban, mint egy metró szerelvény. Mert míg a többi siklónak általában 3, max 5 m/s (azaz 10, max. 18 km/h) a sebessége, addig ez a sikló 10 m/s (azaz 36 km/h) sebességgel hasít a sötétben.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Egy-egy ajtón beszállva kb. 30 fő fér el, ebből talán 6-7 ülőhely van, a többi álló. Bár vannak nagy ablakok ... de minek. Igaz, a közepénél lehet figyelni, ahogy a másodperc töredéke alatt elhúz mellettünk a másik irányba közlekedő kocsi.

Kutyát lehet vinni, pórázon, szájkosárral.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

És indulás után, kicsit több, mint 8 perc múlva hipp-hopp máris 1000 méterrel feljebb vagyunk, egészen pontosan a 2234 méteren, gyönyörű tavak között található felső állomáson.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Út közben nem készítettem fotókat (kicsit zavart is, hogy nem lehet), de a sikló kezelő állását azért lefényképeztem. Túl sok gomb nincs, hiszen a kocsit a drótkötél húzza vagy engedi, a vezetőnek sok dolga nincs menet közben.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Egészen más világ fogadja itt fent a turistákat, mint a völgyben. Mivel kétezer méter felett vagyunk, már nagy fák sincsenek, csak a sziklák és a zöld fű. Meg hófoltok. Nyáron is. És a meleg völgyhöz képest itt már egész kellemes, sőt hűvös a hőmérséklet is.

Itt már vannak túralehetőségek, gyönyörű tavak vannak séta távolságban, valamint hütték és bárok várják az éhes-szomjas vendégeket. De innen már akár a csúcshoz is fel lehet menni gyalog.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Technikai adatok:

 • alsó állomás: 1222 m
 • felső állomás: 2234 m
 • szintkülönbség: 1012 m
 • a két állomás közötti távolság: 4718 m
 • az építés éve: 1996
 • gyártó: Waagner Biró
 • kocsik száma: 2 db
 • férőhelyek száma: 220 fő
 • sebesség: 10 m/s (36 km/h)
 • az út hossza: 8 perc 40 másodperc
 • kapacitás: 1600 fő/óra

A felső állomás bejárata:

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

A siklónál a szezon 2018-ban június 16-án kezdődött (tehát azon a környéken fog 2019-ben is), és folyamatosan 2019. május 12-ig tart. Tehát üzemszünet van május közepétől június közepéig! A szerelvények minden nap 8:00 és 16:00 óra között közlekednek fél óránként (vagy sűrűbben). Az őszi síszezon kezdetétől pedig 8:00-tól 16:30-ig.

Jegy árak (2018/19) (sí- és sportfelszerelés nélkül):

csak Gletscher Express

 • hegy ÉS völgymenet felnőtt 20,50 Euro, gyerek (6-18 év között) 10 Euro
 • hegy VAGY völgymenet felnőtt 16,50 Euro, gyerek 8 Euro

Kärnten Card és Osttirol's Glockner Dolomiten Card felmutatásával nyáron, sportfelszerelés nélkül, oda-vissza ingyenes.

Ausztria Karintia sikló Mölltaler Gletscher

Jegy árak síeléshez 2018/19 téli szezonban 8:30-tól 10:59-ig:

 • felnőtt 47,50 Euro
 • gyerek (6 - 18 év között) 24,50 Euro

11 óra után óránként csökken az ár.

Szóval ha erre jártok, ne hagyjátok ki a hegy gyomrában a száguldást ezzel a hétköznapi, mégis kicsit furcsa siklóval, a Mölltaler Gletscher Express-sel.

Az információk a Mölltaler Gletscher saját honlapjáról (www.gletscher.co.at) származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.  

0 Tovább

Pillantás a télből a nyárba - Eilat, Izrael

Aki (úgy mint én) kevésbé kedveli a hűvös idő beköszöntét, a téli sötét, zegernyés, hideg, esős időjárást, akinek már novemberben hiányzik a napsütés, annak ideális uticél a fapadossal fillérekből elérhető Eilat, a Vörös-tenger partján, Izraelben. Egy nyüzsgő üdülőváros, szállodákkal, üzletekkel, plázákkal, télen is kellemes meleggel, télen is 20 fok fölötti tengerrel, és némi látnivalóval. Hogy eddig még nem jutott eszetekbe Izraelbe utazni télen? Nekem sem. Pedig nagyon jó ötlet! Mutatom miért! :)

Izrael Eilat város

Hol található? Izraelben, az ország déli csücskében a Vörös-tenger partján, a Negev-sivatagban. Térképen ITT.

Megközelíteni legegyszerűbben fapados repülővel lehet (jegyeket már akár 3800 forinttól ki lehet fogni). A heti több járat Ovda repülőterén száll le a sivatagban, ami kb. 50 km-re van Eilattól. Innen könnyen lejuthatunk Eilatba helyi tömegközlekedéssel (282-es zöld busz, a jegy kb. 22 sékel), vagy taxival, esetleg egyéb szervezésben. De használjátok bátran a tömegközlekedést, mert a buszok szépek, tiszták és megfizethetőek. És a menetrendet a repülőjáratokhoz igazították.

(Már elkészült Eilat új repülőtere is kb. 20 km-re a várostól, de valami miatt még nem nyitották meg, azonban ez bármikor bekövetkezhet (2019 elejére tervezik), és onnan még egyszerűbben be lehet majd jutni a városba.)

Ovda felől érkezve ez a látvány fogad:

Izrael Eilat város

Fapados járat van Tel Aviv-ba is, onnan kb. 350 km-re van Eilat, de naponta több buszjárat is összeköti a két várost. Illetve Tel Aviv-ból vannak belföldi repülő járatok, melyek közvetlenül Eilat belvárosában szállnak le (amíg meg nem nyílik az új repülőtér). Tehát akár körutazásba is beilleszthetjük ezt a tengerparti nyaralóhelyet, össze lehet kötni a Holt-tengerrel, Jeruzsálemmel és Tel Avivval is akár. De pár napot, egy hetet simán eltölthetünk Eilatban, és a környékén is.

A városban nagyon sok körforgalom van, és minden körforgalom közepén más és más, különleges installáció. (Delfinek, zenészek, munkások, halak, pálmák, sárga tengeralattjáró, stb., stb.)

Izrael Eilat város

Higgyétek el, télen ezen a pálmafás utcán sétálgatni egy szál pólóban, megfizethetetlen! :)

Izrael Eilat város

Eilat "fiatal" város, az első világháború után az angolok a török-oszmán birodalomtól foglalták el a területét. 1949-ben kezdték el a zsidók újra betelepíteni a helyet. Először egy kibuc telepet létesítettek a part közelében, aztán 1956-ban már több mint 500 ember élt itt.

Izrael Eilat város

Ma már több mint 50 ezren lakják a várost. Lakói között találhatunk a világ minden tájáról származó, itt letelepedett embereket.

A leginkább Siófokhoz hasonlítható Eilatban szintén az idegenforgalom a fő bevételi forrás. A tengerparton egymást érik a hatalmas szállodák, a jól kiépített strandok. Az egyik a Rimonim Beach.

Izrael Eilat város

Aprókavicsos part, homokos tenger, sekély vízzel, ami aztán dinamikusan mélyül, így úszásra is alkalmas. A strand vize bójákkal le van kerítve, itt korallok nincsenek, a búvárkodásra alkalmas helyek máshol vannak. A parton hatalmas napernyők, árnyékolók is vannak, napágyak bérelhetők.

Izrael Eilat város

A túlparton lévő hegyek már Jordániához tartoznak, és a tengerparton elterülő nagy város Akaba. Izrael tengerpartja a Vörös-tengernél mindössze tizen-egypár km hosszú. A déli végén az egyiptomi határ mellett Taba, északon a jordániai határ mellett Akaba fekszik.

Kézenfekvő lenne átruccanni Jordániába is (főleg mert innen Petra sincs annyira nagyon messze), azonban a határon borsos ára van a kilépésnek, ezért meggondolandó.

Izrael Eilat város

A strand mellett modern pláza áll, a víz felől nagy "shopping center" felirattal. Az első döbbenet itt ért a városban, mert olyat tapasztaltam, ami Európában nem jellemző ... pedig lehet, hogy kellene. A pláza bejárata előtt sor kígyózott és hamarosan megértettem miért. Az ajtóban biztonsági őr, mellette kis asztal és a repülőterekről ismerős fémdetektoros kapu. Mindenkinek, aki belépett a plázába ki kellett pakolni a zsebeiből minden fém cuccot, telefont, stb. és a táskát az asztalra, átmenni a kapun, majd az őr még a táskába is belenézett és utána adta vissza. Csak így lehetett bemenni ebbe a csilli-villi plázába. (Képzeljétek ezt el mondjuk a West-End-nél...) Pedig az üzletek ugyanazok voltak, mint itthon, még a meki is, és éppen "black friday" akció volt minden üzletben. 

Izrael Eilat város

Ott mindenki teljes természetességgel kezelte a helyzetet. Viszont aki megpróbált csak úgy átsétálni a kapun, azt megállította a bizti őr és visszaküldte, hiába magyarázott neki valamit nagyon az illető.

A pláza emeletén, mint nálunk itt is gyorséttermek vannak, pizza, gyros, hamburger. De van például falafel, és itt a hot-dog is kicsit másképp néz ki (telerakták zöldséggel). Viszont a következő döbbenet az árak láttán ért bennünket. Ez a szerény vacsora (ami aztán elég lett reggelire is, mert a hot dogból kettő volt, a falafel fasírtból meg három), több mint ötezer forintba került (ital nélkül).

Izrael Eilat város

De egy szelet pizza, vagy egy gyros (shawarma) is 1600-2000 forint között van. Tehát a repülőjegy olcsó, a kaja nagyon drága! Étteremben halak hétezer fölött, csirkés ételek és saláták négyezer fölött. Emiatt érdemes megfontolni a szállásfoglalásnál, hogy van-e ellátás az ajánlatban. Lehet, hogy jobban jön ki egy kicsit drágább hotel, de all inclusive ellátással, mint az olcsóbb apartman ellátás nélkül.

Viszont a csapvizet nyugodtan meg lehet inni. :)

Izrael Eilat város

Eilat fiatal város. Történelmi jelentőségű emlékhelyei, műemlékei nincsenek, viszont pezsgő élet van itt állandóan. Reggel és délután még dugó is kialakul a központi nagy körforgalomhoz vezető utakon.

Izrael Eilat város

A helyi tömegközlekedése nagyon jó, a város minden pontjára el lehet jutni a szép zöld buszokkal. Csak azt kell a buszállomás nagy térképén kisilabizálni, hogy hányas busz hova megy, ugyanis a buszon lévő feliratok nem nagyon segítenek...

Izrael Eilat város

Nos akkor keressük is meg a buszállomást. Nem túl könnyű, mert kicsit eldugták, de azért menni fog. Egy ideig követhetjük a sok zöld buszt is, hogy merre mennek, csak a végén kell majd résen lenni. Induljunk a nagy körforgalomtól, hiszen az egy központi helyen van: a tengerpart felől is útba esik a város felé, a nagy szállodák felől is útba esik, meg ezt könnyű megtalálni.

A körforgalomnál van a repülőtér kifutópályájának a vége. Ott a kerítésnél a fejünk felett kb. 30-40 méterrel húznak el a leszálló gépek. Leírhatatlan élmény! :)

Izrael Eilat város

A repülőteret 1949-ben az izraeli hadsereg építette, hogy összekösse a területet az ország fővárosával és más nagyobb városokkal. Eilat városát is akkor alapították, majd később a fejlődés és az építkezések következtében nőtte körbe a város a repülőteret.

Ha a nagy körforgalomnál szembe állunk a kifutópályával, akkor jobbra a tengerpart és a szállodák vannak, balra egy négy sávos út és a város. A repülőtér fogadóépülete is balra van, induljunk arra. Egészen különleges, hogy egy városban kószálva elsétálunk a repülőtér előtt, vagy hogy a kerítésen keresztül belátni a gépekre.

Izrael Eilat város

1994-ben az Izrael és Jordánia között létrejött békemegállapodásokban úgy határoztak, hogy a katonai repülőteret átköltöztetik Eilatból Ovdába, azonban a polgári rész megmaradt. Aztán 2005-ben Jordánia felől rakétamádás érte a repülőteret, és később Egyiptom, illetve a Sínai-félsziget felől is több rakétát lőttek ki a városra, ezért 2013-ban egy időre a teljes légi forgalmat megszüntették. Aztán a belföldi járatok Tel-Aviv és Haifa között újraindultak, a nemzetközi járatok pedig Ovdában szállnak le. 

Izrael Eilat város

Aki szeretné még átélni, hogy 30 méterrel a feje fölött húznak el a repülők, az siessen, mert állítólag 2019 elején megnyílik az új reptér a város mellett, és akkor ezt ledózerolják.

De sétáljunk tovább a széles, négy sávos, pálmafás út mentén.

Izrael Eilat város

Innen nyílik a dombra felfelé menő utca, ami szintén amolyan fő utca szerű. Rengeteg gyors kajálda, boltok, pénzváltók, szórakozóhelyek vannak mindkét oldalán.

A járda is különleges, fénylő mozaikból kirakott minták, fa berakások, térkő és színes halacskák váltják egymást. Meg ilyen szobrok is vannak.

Izrael Eilat város

Nos ebben az utcában van az autóbusz állomás, ha felfelé megyünk, akkor a jobb oldalon, egy kisebb parkoló mellett, és így néz ki a bejárata. Inkább nézném piacnak, de szerencsére angolul is ki van írva.

Izrael Eilat város

Nem kell sokat menni befelé, hanem jobbra fordulva ott a váróterem.

Izrael Eilat város

Itt nincs lófrálás a buszok között. A váróteremben kell megkeresni, hogy honnan indul a buszunk, és azon az ajtón kimenni, ha már ott a busz. Például Jeruzsálembe (a Holt-tenger felé) a 6-os kocsiállásról indul a távolsági járat. Naponta több járat is van, a jegy ára kb. 70 sékel.

De ide van kiírva a 282-es "to Ovda airport" járat is. Meg a heteshez is. A repülőtéri járatok a gép indulása előtt 3 órával indulnak a buszállomásról. Tehát nem szokványos menetrend van, hanem a repülők indulási idejéhez van igazítva a buszok indulási ideje. 

Izrael Eilat város

A buszállomáson nagy térképen tájékozódhatunk a helyi buszok útvonaláról, meg arról is, hogy mely városokba lehet elmenni távolsági járattal. A térképen szerencsére minden felirat angolul is szerepel.

Izrael Eilat város

A(z egyik) legfontosabb helyi járat a 15-ös, ugyanis ez a busz megy végig a tengerparton a város látnivalóihoz. Mert azért attól, hogy nincs különösebb történelmi múltja és látnivalója, azért Eilat-ban is van mit nézni! :)

A járat érdekessége, hogy amikor kifelé megy a városból, akkor 15-ös, amikor visszafelé jön, akkor 16-os. Ez azért van, mert a busz a buszállomásról indulva, a nagy körforgalomnál először elmegy a tengerparton a szállodák közé, és ott tesz egy kört, majd utána indul kifelé a városból, visszafelé természetesen ugyanígy, viszont a tengerparti szállodák között ugyanazon az útvonalon halad a busz kifelé is és befelé is, ugyanazok a megállók. Így a hotelek vendégei meg tudják különböztetni a buszokat, hogy épp kifelé mennek-e még, vagy már a buszállomásra tartanak.

Izrael Eilat város

A 15-ös/16-os járattal egy jegy 4,20 sékelbe kerül, tehát teljesen olyan ára van, mint itthon egy helyi járatnak. A jegyeket a buszvezetőnél kell megvenni. A buszok fél óránként indulnak.

És a buszon is volt meglepi: a sofőr meghallotta, hogy magyarul beszélünk, és kiderült, hogy az ő anyukája is magyar volt. Sajnos az édesanyja családjának szomorú története volt, a II. világháborúban elhurcolták a őket és csak ketten a nővérével élték túl a koncentrációs tábort. Ez után menekültek Izraelbe, és ott alapítottak családot, a sofőr bácsi már Izraelben született, az édesapja ha jól emlékszem tunéziai volt. Sajnos nem tanult meg az édesanyjától magyarul, csak pár szót tudott, de ez is csodálatos volt, hogy így összetalálkoztunk, véletlenül pont az ő járatára szálltunk fel. Próbáljátok ki, hátha Ti is összefuttok vele. :)

Izrael Eilat város

És nézzük, miért érdemes kimenni a városból a 15-ös busszal! Mert elvisz egészen délre, majdnem az egyiptomi határig. Ott a parton már olyan strandok vannak, ahol lehet korallokat nézni szemüveggel is. De azért más is van. A város egyik fő látnivalója a Tengeri Obszervatórium, amit már a kifelé útba eső körforgalomban is reklámoznak. (A háttérben észrevettétek a katonai megfigyelő tornyot? Sokfelé lehet látni ilyeneket.)

Izrael Eilat város

A legtávolabb a várostól a tabai határ előtt a korallos szabad-strand található. Majd visszafelé a következő "megálló" a Tengeri Obszervatórium és Park. A különleges, jellegzetes torony egy 100 méter hosszú híd végén található. 1991-ben tették ide ezt az érdekes tornyot.

Izrael Eilat város

Itt simán el lehet tölteni fél napot is, vagy egy egészet. Leginkább a Tropicariumra hasonlít, annyi különbséggel, hogy itt a tenger alatt a valós élethelyükön figyelhetjük meg a korallok élővilágát. A tenger felszíne alatt 6 méterrel vannak az obszervatórium ablakai, ahonnan lenyűgöző tenger alatti világot figyelhetünk meg. És ez a nyílt tenger, itt minden természetes, a halak nincsenek hálóval itt tartva és semmilyen mesterséges módon nem befolyásolják az élővilágot. (A megfigyelőközpontot körülvevő korallzátonyról gondoskodó búvárok csapata csak a zátony ápolásán és fenntartásán dolgozik, de nem etetik a halakat.)

Tehát aki nem szeretne vizes lenni, vagy csak nem szereti a tengeri merülést, annak itt a helye, mert itt szárazon is megnézheti a korallok élővilágát, + találkozhat cápákkal, teknősökkel és rengeteg színes hallal.

Izrael Eilat város

Az obszervatórium 1974-ben nyílt meg (egy év alatt építették fel az eredeti tornyot egy akváriummal), azonban mára már az állatok közül 850 különböző faj 20 000 egyede él a park területén.

A cápa-világ túra keretében egy hatalmas akváriumban tekinthetők meg a különleges halak. 1982 óta egy hatalmas, 4×10 méteres ablakon keresztül figyelhetjük milyen harmóniában tudnak együtt élni a 18 cápa, a ráják és a több ezer hal. Továbbá a látogatók egy 15 méter hosszú, lélegzetelállító, átlátszó alagúton mehetnek át, ahol meglepő közelségbe kerülhetnek a cápákkal is.

Izrael Eilat város

(A fotó a www.coralworld.co.il/en oldalról származik.)

A park része az Oceanarium, ami egy hatalmas szimulátor. Egy 140 férőhelyes tágas, légkondis teremben három hatalmas, kiváló minőségű HD képernyőn vetítik ki a tenger alatti világot, így a látogatók egy virtuális utazáson vehetnek részt az óceán mélyén.

Izrael Eilat város

(A fotó a www.coralworld.co.il/en oldalról származik.)

Nyitva tartás: minden nap 8:30-tól 16:00-ig! (Sajnos korán zár.)

Napközben mindenféle látványetetések és más programok is vannak. Pl. 11-kor haletetés búvárokkal a Vörös-tengeri akváriumban, 11:30-kor cápaetetés, 12:30-kor teknős etetés, 13-kor gyöngykagyló nyitás, 14:30-kor etetés az Amazon-házban.

Belépő jegy árak (2018):

csak a parkba

 • felnőtt 99 sékel
 • gyerek (3-16 év között) 79 sékel

park + oceanarium

 • felnőtt 109 sékel
 • gyerek (3-16 év között) 89 sékel
 • béby (2-3 év között) 10 sékel

üvegfenekű hajó "Coral 2000" (a belépőjegyen felül)

 • felnőtt 40 sékel
 • gyerek 3-16 év között 34 sékel
 • bébi 15 sékel

A belépést 2 éves kor alatt nem javasolják, gyerekek 12 éves korig csak felnőtt kísérettel mehetnek.

Izrael Eilat város

Visszafelé nem messze innen van a Coral Beach nevű megállóhely, melynek a neve is mutatja, hogy mit találunk itt a parton. Van egy fizetős strand, ahol hosszú mólók nyúlnak be a Vörös-tengerbe, és rögtön a korall zátonyoknál lehet a vízbe menni.

Izrael Eilat város

A strand szombattól csütörtökig 9-től 17 óráig van nyitva, pénteken és ünnepnapokon 9-től 16-ig. A belépő felnőtteknek 35 sékel, gyerekeknek 5 és 18 év között 21 sékel.

Azonban a fizetős strand mellett van egy ingyenes is, ahol még búvárközpont is van. Ez a lejárata.

Izrael Eilat város

Igaz, itt korallmentes övezet van, a partról be lehet menni a vízbe, de vannak sportolási lehetőségek is, mint ez a szélvitorlás vízisí.

Izrael Eilat város

A part itt érdekesen köves. Viszont ott a búvárok a vízben azt jelentik, hogy itt is van lehetőség a korallok csodálatos élővilágának megnézésére.

Izrael Eilat város

Visszafelé akár a tengerparton is sétálhatunk, erre lehet kagylókat, kavicsokat gyűjteni.

Izrael Eilat város

Sőt, a kavicsok között korall darabkákat is találhatunk.

Izrael Eilat város

Visszafelé a következő látnivaló a Dolphin Reef - azaz a delfin park. Bár elkerített helyen, de természetes környezetben élnek itt a palackorrú delfinek. Élik mindennapi életüket, vadásznak, játszanak, udvarolnak, sőt már kis delfinek is születtek a parkban.

Izrael Eilat város

A delfinek szabad akaratukból úsznak oda az emberekhez, semmire nincsenek sem kényszerítve, sem betanítva. Itt lehetőség van a tengerben úszni is a delfinekkel, vagy csak a víz felszínén szemüveggel-pipával, vagy akár búvárokkal is. Ha ilyenkor odamennek a delfinek, az csak a kíváncsiságuknak, a játékosságuknak és a spontaneitásnak köszönhető. Ezért egészen más Eilatban a találkozás a delfinekkel, másképp történik, mint a világ más részein.

A bejárat nem túl feltűnő, itt kell lemenni a delfinekhez.

Izrael Eilat város

A delfin park nyitva tartása: vasárnaptól csütörtökig 9 és 17 óra között, pénteken, szombaton és ünnepnapokon 9:00 és 16:30 között.

Belépőjegy árak:

 • felnőtt (15 év felett) 69 sékel
 • gyerek (3-15 év között) 48 sékel

A búvárkodás ára: 339 NIS (15 év felett), 309 NIS (8-15 év között), és ehhez nem árt előre foglalni. Foglalás esetén az ár tartalmazza a belépő árát is.  

A pipás úszkálás ára: 290 NIS (15 év felett), 260 NIS (10-15 év között), foglalni ehhez is javasolt. A felszerelést ők biztosítják. Úszás közben a delfineket csak megfigyelni lehet, sem simogatni, sem üldözni, sem etetni nem megengedett.

Izrael Eilat város

Innen viszont már érdemes újra buszra szállni visszafelé, mert hatalmas teherkikötő és olajtartályok mellett vezet az út, nem sok szépséget tartogatva. Cserébe viszont jó hosszú.

És ahogy leszáll az est, felpezsdül a város tengerparti sétánya a szállodák előtt. Tele lesznek az éttermek teraszai, beindul az óriás forgó ringlis, és a bátrakat kilövik jó magasra. A gyerekeknek virtuális szemüveges hullám- és szellemvasutazás is van (élethű lehet, mert iszonyúan sikítoztak). A boltok késő estig nyitva vannak, mindenhol szól a zene, és még egy piac-bazár is várja a vendégeket csupa "autentikus" cuccal.

Izrael Eilat város

És majdnem elfelejtettem, van még itt városi múzeum is. A nagy körforgalomnál, nagyon szépen kialakított parkban, egy csomó színes hal szobor mellett találhatjuk a múzeum bejáratát.

Izrael Eilat város

A múzeum bemutatja a város alapítását, a kialakulását és a fejlődését. Megismerkedhetünk a kultúrával és a turizmus fejlődésével is, valamint mind a Vörös-tengeri öböl élővilágával, állataival, mind a sivatagi élettel és állatokkal. Nyitva van hétfőtől csütörtökig 10-től este 8-ig, pénteken és ünnepnapokon 10-től 14-ig, szombaton 12-től 20 óráig.

Az utcákon pedig különböző színes, mintás, hatalmas halakkal találkozhatunk többfelé is.

Izrael Eilat város

A városi múzeum mögött pedig (a nagy piramis mellett) találjuk a fantasztikus zenélő szökőkutat. A szökőkút kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton este 19:30 és 20:30-kor zenés, színes, fényes műsort ad. Naponta a két előadás különböző (szerintem a fél 9-es jobb, jobbak a zenék), de egyébként minden nap ugyanazt adják. Mindenesetre érdemes megnézni, mert csodálatos és ingyenes.

Izrael Eilat város

A városban többfelé láthatunk szép zöld gyepet és hatalmas pálmafákat. Ezek egyetlen módon létezhetnek, hogy folyamatosan locsolják őket.

Izrael Eilat város

Sőt, virágágyások is vannak, színes petúniákkal. De ez is teljesen be van csövezve, minden virághoz eljut így a víz. Pedig néha esik az eső (saját szememmel láttam), főként a téli időszakban, de a nyár túl meleg, túl hosszú és túl száraz ahhoz, hogy bármilyen növény életben maradjon itt víz nélkül.

Izrael Eilat város

Előre kicsit aggódtam a feliratok és a közlekedés miatt, hiszen nagyon más betűket használnak arrafelé. A buszok felirata valóban csak héber nyelvű, (a buszon utastájékoztatás angolul is van), azonban minden más ki van írva mindenhol általában héberül, arabul, angolul és esetleg még oroszul is. A közlekedési táblákra pedig minden fel van írva latin betűkkel is.

Izrael Eilat város

A város utcáin sokfelé van free wifi is, ezt nagy táblák hirdetik. Bár állítólag nem túl stabil, de legalább van. :)

És Eilat magyar testvérvárosa Sopron. Ezt nagy táblán hirdetik, a többi testvérvárossal együtt.

Izrael Eilat város

Pénzt ne váltsatok itthon! Sokkal rosszabb az árfolyam. Vigyetek usa dollárt vagy eurót, amit hivatalos pénzváltónál korrektül, napi árfolyamon váltanak. Egy sékel durván 75 és 80 forint között van (de ez nagyon függ az árfolyamoktól).

Eilat tehát - ahhoz képest, hogy "csak" egy tengerparti üdülőváros - elég sokoldalú és változatos, minden korosztálynak nyújt valami érdekeset.

Persze elsősorban a meleg és a Vörös-tenger a vonzerő, de van még itt más is. Érdemes hát kiruccanni ősztől tavaszig, amikor itthon repkednek a mínuszok, ott kellemes meleg van, és pár nap alatt feltöltődhetünk meleggel, élményekkel és egy más kultúrával.

Izrael Eilat város

A város mellett (a Jordánia felőli végén) nagy bevásárlóközpont van, ahol olcsóbban beszerezhetőek az élelmiszerek. Mellette botanikus kert is található. Valahol meg olyan pláza is van, amiben jégpálya üzemel. És a környéken a közelben csodálatos látnivalók vannak még.

Az információk a látnivalók saját honlapjáról, valamint a wikipedia-ról származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Izrael Eilat város

0 Tovább

Majrés utazás egy libegővel - Csorba-tó

Szeretem a libegőket! Kényelmesen ülve, hangtalanul suhanni a magas fenyők között, miközben érezzük a lengedező szelet, a napfény melegét - csodálatos élmény. Olyan, mintha repülnénk. És közben lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk (lefelé). Szóval szeretem. Tériszonyos vagyok, de soha, semmilyen problémám nem volt a libegőkkel. Eddig. Ezen a libegőn, egy idő után bizony mellém ült a majré már fölfelé is, és a lefelé út még vissza volt... De ez ne vegye el senki kedvét! A Csorba-tó melletti libegő a Predné Solisko csúcs közelébe szállítja a kirándulók hadát, és hatalmas élmény utazni vele! Mutatom milyen!

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Hol található? Szlovákia északi részén, a lengyel határ közelében, az Eperjesi kerületben, a Poprádi járásban, a Magas-Tátra déli lejtőjén, Csorbató (Štrbské pleso) település mellett. Térképen ITT.

Megközelíthető autóval is (csakhát a szerpentinek, meg a parkolás...), de sokkal könnyebb vonattal. Nyugatról Liptószentmiklós vagy keletről Poprád felől érkezve, Csorba település vasútállomásáról fogaskerekű vonattal lehet felmenni, vagy Tátralomnic és Ótátrafüred felől a "tátrai villamossal" (ami egy sima villanyvonat, csak villamosnak hívják). :) (És a vonatjegy nagyon olcsó!)

Csorbató üdülőfaluból kisétálva először a jegypénztárat fogjuk megtalálni, a nagy síugró sáncok mellett.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Nyáron, szép időben elég sokan gondolják úgy, hogy a libegőzés remek élmény és jó összekötni egy túrával. Az infocentrumban beszerezhetjük a helyi prospektusokat, és mosdó is van az épületben.

Mellette pedig szokás szerint nagy térképen áttekinthetjük a túra-útvonalakat, a turista jelzéseket, és a libegő útvonalát is.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Aztán indulhatunk megkeresni a libegőt, mert kicsit feljebb van, nem a pénztárnál.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A lanovka alsó állomása csak egy kis fordító állomás, nincs épület hozzá, csak a kezelők bódéja.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A bejáratnál a mágneskártya segítségével mehetünk át a forgón. Kis tábla figyelmeztet arra, hogy ha egyedül megyünk, középre üljünk, ne a szélére. Ha többen vagyunk, akkor is nagyjából egyensúlyozzuk ki a libegő ülését.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A beléptető kapu után még egy kis kapu állja az utunkat. Mivel négy üléses a libegő, a négy kis kapu mögött elrendeződhetünk, hogy hova szeretnénk ülni, illetve ha sokan vagyunk, négyesével beállhatunk, míg megérkezik a következő ülés.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A kis kapuk csak akkor nyílnak, amikor az előző ülés már lement, és jön a következő.

Általában minden ilyen libegőnél fel van festve, hogy pontosan hova kell állni ahhoz, hogy a megfelelő helyen érkezzen a hátsónk alá az ülés. Hát a felfestés itt elég konkrét...

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

És ha a megfelelő helyen belehuppantunk a libegő ülésébe, már csak a lábtartót kell lehajtani, és kezdődhet a hangtalan suhanás a fák között.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Az alsó állomás 1386 méteres tengerszint feletti magasságban található, innen indul a libegő a Predné Solisko csúcs közelébe.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

De mi is ez? Ez egy egysebességes ülőlift (libegő). A folyamatosan haladó drótkötélpályán sok-sok 4 személyes ülőke jár körbe-körbe, melyek fixen rögzítve vannak a drótkötélen.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Apró hátránya is az, hogy az ülőkék fixen rögzítve vannak, beleértve a visszafordító szakaszt is, ezért a felvonó utazó-sebességének is kicsit lassabbnak kell lennie a biztonságos ki- és beszálláshoz. De másfelől ez előny is lehet, hiszen tovább tart a libegőzés, a fák koronája közötti repülés.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Márpedig az nagyon jó dolog! Hangtalanul suhanni a hatalmas fenyők lombja között, hallgatni a madárcsicsergést, a szél zúgását, élvezni a repülést - fantasztikus érzés! :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Egy kis meglepi, hogy bár fölfelé libegőzünk, mégis a libegő útja itt lefelé fordul, átlibeg egy völgy fölött, hogy aztán ismét fölfelé induljon.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

És a völgy után valahogy összemennek a magas fenyők, itt már csak alacsonyak vannak. Lassan elérjük az erdőhatárt, már olyan magasan vagyunk.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A másik oldalon pedig már szépen rálátni a Solisko csúcsra, és a tetején a csúcskeresztre.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

És, hogy mikor ült mellém a majré? Hát nagyjából ezen a környéken. A fotó természetesen nem adja vissza, de egyre magasabbak lettek az oszlopok, vagy csak az egyre alacsonyabb fenyők miatt tűntek annak, és a jobb oldalon egy mély völgy húzódott alattunk, amitől még magasabbnak éreztem a libegőt.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Persze nem volt annyira gáz (így visszagondolva), de ott valami rossz érzés fogott el, ahogy láttam, hogy eléggé a mély völgy szélén megyünk. Itt már kicsit nagyon vártam, hogy minél előbb érjünk fel és stabil talaj legyen a talpam alatt.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

És nem is kellett sokat várni, mert innen már nagyon közel volt a felső állomás. Gyakorlatilag ez is csak egy visszafordító, itt sincs semmilyen épület a libegőhöz.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Az utolsó oszlop már egészen alacsony, és tábla jelzi rajta, hogy most már lassan nyithatjuk a lábtartót, hogy majd időben ki tudjunk ugrani az ülésekből.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A libegő ugye nem áll meg, menet közben kell felpattannunk, és a felfestések szerinti irányba elhagyni az üzemi területet. Az oszlopon lévő kis kék tábla pedig arra emlékeztet, hogy ez mégiscsak egy sífelvonó, hiszen azt az irányt mutatja, amerre sílécekkel el lehet hagyni a libegőt.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A libegő felső állomása 1814 méteres magasságban található, innen már csodálatos kilátás tárul elénk majdnem minden irányba.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Szépen rá lehet látni Csorbató üdülőfalura is, a nagy szállodákra a kristálytiszta tó körül, és a síugró sáncokra, amik kiállnak a hegyoldalból.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A felső állomás mellől számtalan túraút indul. A legnépszerűbb persze a Solisko csúcsra felvivő szerpentin. Kb. 1 óra alatt lehet felmászni a 2117 méter magas csúcsra. Ez a Szoliszkó gerinc első kiemelkedése. Onnan tényleg 360 fokban csodálhatjuk meg a környező tájat.

Van még a libegő állomása mellett egy nagy teraszos étterem, pizzéria is. Aztán ha kigyönyörködtük magunkat odafent, indulhatunk lefelé.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A felső állomásnál se ki-, se beengedő kapu nincs. Még el is gondolkodtam, hogy nahát, lefelé ingyen van a libegő? (De nem... alul derült ki, hogy kijutni viszont csak a jeggyel lehet.)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A libegőzés lefelé mindig lélegzetelállítóbb, hiszen lefelé tárul elénk az egész táj, és gyönyörködhetünk a csodálatos panorámában.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Aztán ismét jön egy kis majré, mert a hegyoldal erősen lejt a bal oldalon, de hamar túl lehet lenni rajta. Érdemes inkább a távoli tájat figyelni és a szállodákat meg a tavat csodálni. :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Persze nehéz elvonatkoztatni attól, hogy elég meredeken ereszkedünk lefelé, de kell ennyi izgalom, és hamarosan leérünk a völgy aljára, majd ismét fölfelé fogunk menni - pedig most lefelé megyünk... Értitek ugye? :)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A libegőt egyébként 2002-ben építették, és az utazás majdnem 7 percig tart rajta.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Ahogy nőnek a fák, ismét beérünk a fenyőerdőbe, és amikor már a fák csúcsa magasabb nálunk, akkor már nem is érezzük annyira magasnak a drótkötélpályát.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Nyáron azért nincs túlterhelve, de síszezonban egészen biztosan sokan utaznak rajta. A libegő kapacitása 1600 fő/óra.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

A libegő üzemel:

 • nyáron júliusban és augusztusban 8:30-tól fel 18:00-ig, le 18:15-ig

elő és utószezonban

 • június végén és szeptember elején 8:30-tól fel 16:30-ig, le 16:45-ig
 • június elején és szeptember végén 8:30-tól fel 15:30-ig, le 15:45-ig
 • és még októberben november elejéig 8:30-tól fel 15-ig, le 15:15-ig

És hamarosan vissza is érkezünk az alsó állomásra, sajnos hamar végetér a kellemes repülés.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Technikai adatok:

 • a libegő típusa: 4-CLD
 • építés éve: 2002
 • gyártó: Poma
 • alsó állomás: 1386 m
 • felső állomás: 1814 m
 • szintkülönbség: 428 m
 • a libegő hossza: 2070 m
 • oszlopok száma: 18 db
 • ülések száma: 96 db
 • utazási sebesség: 5 m/s
 • az utazás hossza: 6,7 perc
 • kapacitás: 1600 fő/óra

A technikai információk a www.lift-world.info oldalról származnak.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Jegyárak (2018):

a helyszínen a pénztárnál megvéve

fel és le:

 • felnőtt 15 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • diák és nyugdíjas 13 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • gyerek 11 Euro (+ 2 Euro letét a kártyáért)

csak fel:

 • felnőtt 11 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • diák és nyugdíjas 9 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • gyerek 7 Euro (+ 2 Euro letét a kártyáért)

csak le:

 • felnőtt 9 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • diák és nyugdíjas 8 Euro (+2 Euro letét a kártyáért)
 • gyerek 6 Euro (+ 2 Euro letét a kártyáért)

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

a helyszínen automatából (bankkártyával), vagy az interneten 1-2 nappal előre megvéve

fel és le:

 • felnőtt 13 Euro
 • diák és nyugdíjas 12 Euro
 • gyerek 10 Euro

csak fel:

 • felnőtt 10 Euro
 • diák és nyugdíjas 8 Euro
 • gyerek 6 Euro

csak le:

 • felnőtt 8 Euro
 • diák és nyugdíjas 7 Euro
 • gyerek 5 Euro

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

interneten 3 vagy több nappal előbb megvásárolva

fel és le:

 • felnőtt 12 Euro
 • diák és nyugdíjas 11 Euro
 • gyerek 9 Euro

csak fel:

 • felnőtt 9 Euro
 • diák és nyugdíjas 7 Euro
 • gyerek 5 Euro

csak le:

 • felnőtt 7 Euro
 • diák és nyugdíjas 6 Euro
 • gyerek 4 Euro

Tehát nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan vásároljuk meg a jegyeket, mert elég jelentős a különbség, főleg több jegy esetén. Viszont a neten egy bizonyos napra lehet megvenni a jegyet előre, és időjárástól függetlenül csak azon az egy napon mehetünk. A pénztárban vett jegynek ennyi az előnye, hogy akkor dönthetünk a kirándulásról, amikor már ott vagyunk, időjárástól függően.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

Szóval ha erre jártok, ne hagyjátok ki a kimondhatatlan nevű Štrbské pleso, azaz Csorbató klimatikus üdülőhelyét, ami télen-nyáron fantasztikus! Ráadásul mindenki megtalálhatja itt a kedvére való kikapcsolódást: nyugalom vagy bulizás, pihenés vagy aktív túrázás, wellness vagy fitt lesz :),  kulináris élvezetek vagy hamar bekapható gyorskaják, jó sörök, shopping és harapható tiszta, friss levegő. Felüdülés testnek és léleknek egyaránt.
Erdő, patak, tó, hegy, libegő, mi kellhet még? Ja vonat! Na abból is van választék. :)

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Szlovákia Tátra Magas-Tátra Csorbató libegő

0 Tovább

Kis-kabinos ikrek a Chopok déli oldalán

Nektek szokták gyerekkorotokban mondani, hogy kapsz egy "átszállót"? Mondjuk pofonban nem tudom az milyen, de kis-kabinos felvonóban meg tudom mutatni. A Chopok déli oldaláról két teljesen egyforma kis-kabinos felvonóval lehet feljutni a csúcsra, annyi csak a különbség, hogy az egyiknek pirosak, a másiknak feketék a kabinjai. Gondolom a piros a lány, a fekete a fiú. :) Fantasztikus kilátás, csodálatos táj, rengeteg kirándulási lehetőség nyáron, és szuper síterep télen. Na nézzük!

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Hol található? Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, a Besztercebányai kerületben (Banskobystrický kraj), Besztercebányától (Banská Bystrica) Breznóbánya (Brezno) felé, majd Zólyombrézónál (Podbrezová) északnak, a Sebesérnél (Bystrá) kezdődő 584-es út végénél. Térképen ITT. (De megközelíthető északról is, a Chopok csúcsáról.)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A Dél felől érkező út Krupová-ig tart, ahol 520 férőhelyes, hatalmas parkoló várja a vendégeket. A parkoló mellett pedig ott a kis-kabinos felvonó alsó állomása.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az alsó állomás 1084 méteres tengerszint feletti magasságban található, innen indulnak a kis piros kabinok felfelé.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az alsó állomás csak egy kis tető, ahol a kabinok visszafordulnak, itt nincs épület.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Egy apró bódé van csupán a kezelő személyzetnek, és jegyet is itt lehet venni. Persze van információs iroda és ajándékbolt, valamint mosdó is a parkoló mellett.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Viszont nyáron a kabinos felvonó nem folyamatosan jár! Fél óránként elindítják kb. annyi időre, amíg van beszálló utas, majd amikor ők átérnek a másik végére, a felvonó leáll. Ezért érkezés szempontjából vegyétek figyelembe, hogy a felvonó minden nap 8:30 és 18:00 óra között, fél óránként indul el. (De ha pont lemaradtok, akkor is max. 20 percet kell várni.)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

De mi is ez? Ez egy kétsebességes kis-kabinos felvonó. A folyamatosan haladó szállító-drótkötélpályán sok-sok kabin jár körbe-körbe. A végállomásokon azonban a kabinok a gyorsabb szállító-kötélről "lejönnek", majd egy lassabb sebességű drótkötélen vagy láncon mennek körbe és fordulnak vissza, miközben az ajtók kinyílnak, és ki-, illetve beszállni lehet.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Azért nem kell aggódni, a kabinok tényleg szépen lassan mennek, és főként nyáron nem lehet probléma a beszállással, de télen, amikor még a síléceket is bele kell tenni az ajtókon kívül található tartóba, még akkor is van elég idő a pakolásra és a beszállásra.

Aztán kezdődik a repülés felfelé.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az előző képen látszik az információs iroda és a shop is, de be kell vallanom, ha 20 percet várni kell a felvonó indulásáig, nem nagyon van itt mit nézni, csinálni. (Zárójelben mondhatni, hogy az egész Chopok-nak ez a legunalmasabb állomása. Mert az összes többinél, mindenhol van valami látnivaló, ha más nem a kilátás, de itt még az sincs.)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Úgyhogy irány a hegy, a felvonó ikrek középső állomása Kosodrevina 1488 méteren.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Na jó, azért valami mégiscsak van, ami elcsábítja az embereket idáig... mégpedig a mountain go-carts! A felső állomáson sorakoznak ezek a háromkerekű triciklinek látszó járgányok. A kisautó tulajdonképpen a gokart és a szánkó keresztezéséből jött létre. Olyan, mint egy háromkerekű bicikli, csak nincs rajta pedál, hiszen a folyamatosan lejtő hegyoldalban nem nagyon kell tekerni. Fékezni annál inkább!

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az autóban alacsonyan van a súlypont, ezért nagyon stabil jármű, és két, egymástól független fékkel van felszerelve, amire nagy szükség van, hogy megbirkózzunk a kanyarokkal és a pálya veszélyeivel. Ez a tricikli maximális biztonság mellett nyújt száguldozós, farolós, vidám élményeket.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Bár amikor ott voltam, senki nem próbálta ki lefelé, azért a lejtős, száguldozós, szerpentines pálya látszott a kabinból.

A pálya hossza 2600 méter, közepesen nehéz pálya. Gyerekek 12 éves kortól próbálhatják, de 15 éves korig csak felnőtt kísérettel.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Egy menet a mountain go-carts-al Kosodrevina és Krupová között 12 Euro.

Kombinált jegy (felnőtt): fel kabinos felvonó, le mountain go-carts: 19 Euro

Az élmény naponta 12 és 17 óra között elérhető időjárástól függően (rossz idő esetén nem üzemel).

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Közben fel is értünk a piros kabinos felső állomásához. A következő megállóhely Kosodrevina, átszállási lehetőség a Chopokra tartó kabinos felvonóra.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az épület felső és alsó állomás is egyben, hiszen a jobb oldali részébe érkeznek a piros kabinok lentről, Krupová felől, a bal oldali részéből pedig indul a fekete kabinos a Chopok csúcsára. Az állomás melletti nagy épület szálloda, a másik oldalon pedig egy, a világon egyedülálló múzeum található, az eredeti, 1954-ből származó felvonó egy darabkája az alsó állomás épületében. Gépészet, műhelyek és az eredeti felvonó.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A felvonók ismerőinek és kedvelőinek értékes kincs a "Von Roll" múzeum, mely elmeséli a turizmus kezdeteit az Alacsony Tátrában. Feleleveníteni a régi „Von Roll-t“ - az akkori szupermodern svájci úttörőt, amely összekötötte a Chopok déli és északi lejtőjét, Liptó két régióját és a Felső-Garamot. A korabeli felvonót a beszálló állomással az 1954-1957-es évekből a Chopok déli oldalán nézhetjük meg Kosodrevina állomás mellett.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Ez viszont már az a vadiúj felvonó, ami 2016-ban épült. Az épület padlója mindenhol gumiborítású a síbakancsok miatt. Ötletes, színes korongokból vannak kirakva a padlóban az útbaigazító jelzések.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Fenti képen látszik az a hatalmas, piros, vízszintes tárcsa is, ami a gyors szállítókötelet vezeti, miközben a kabinok egy másik pályán sokkal lassabban haladnak körbe. És emiatt érezzük azt is, hogy beszállás és indulás után szinte kidobja a rendszer a kis kabint az épületből, hiszen a lassú láncról egy lejtőn begyorsulva akad rá a kabin a gyors szállító-drótkötélre, ami kicsit megrántja, ahogy magával viszi.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Technikai adatok:

 • a felvonó típusa: 15-MGD
 • gyártó: Doppelmayr
 • az építés éve: 2016
 • alsó állomás - Krupová: 1084 m
 • felső állomás - Kosodrevina: 1488 m
 • szintkülönbség: 404 m
 • a felvonó hossza: 1212 m
 • utazási sebesség: 6 m/s
 • az utazás hossza: kb. 5 és fél perc
 • oszlopok száma: 7 db (de vannak dupla oszlopok)
 • egy kabin 15 személyes (de szerintem az már hering effektus), 10 párnázott ülőhely van kabinonként
 • kapacitás: 2800 fő/óra

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A nagy átszálló állomás a piros kabinok tároló garázsa is, viszont a feketék itt csak visszafordulnak. Mindenhol jól ki van táblázva, hogy merre kell menni, és a padlón is mutatják a nyilak. (Különben el is lehetne tévedni ebben a nagy hodályban a korlátok között.)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az épület aljában kulturált mosdók vannak.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Az épület melletti nagy térképen áttekinthetjük a túrázási lehetőségeket is. Míg a jobb oldali térképen csak a déli oldal látható, a bal oldalin az egész Chopok rajta van a déli és az északi oldalával együtt.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

És ha már körbejártunk itt mindent, megnéztük a "Von Roll" múzeumot, és a felvonó is épp elindult, akkor mehetünk tovább felfelé.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Mert a felső felvonó is csak fél óránként üzemel, mint az alsó, annyi különbséggel, hogy ez 8:40-től 18:00 óráig jár, minden óra 10 és 40 perckor indítják el.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Nos merre is kell menni felfelé?

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Egyébként a felső, fekete felvonó mindenben az alsó, piros ikertestvére. Ugyanúgy kétsebességes, kis-kabinos felvonó, aminek a gyors szállító kötelét a nagy piros tárcsa fordítja vissza, míg a kabinok körbejárnak a ki- és a beszálláshoz.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Mi pedig folytatjuk a repülést felfelé, a Chopok csúcsa felé. A kilátás egyre szebb lesz a Felső-Garam vidékére, amit azért kicsit ront, hogy a kabin plexije nagyon össze van karcolva (ahhoz képest, hogy csak két éves kabinok).

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Közben már elhagytuk az erdőhatárt, már csak alacsony, törpefenyők fölött repülünk és a talaj is egyre sziklásabb lesz. (Bocs a fotó minőségéért, sajnos a karcos üveg még tükröződött is nagyon.) :(

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

De azért a Chopokon az igazi élet télen van! Szlovákia legjobb sícentruma a Nízke Tatry Jasná, mint a legnagyobb sí aréna kitűnő lehetőségeket kínál a télisportok kedvelői számára. A Chopok déli és északi oldalán egyaránt számtalan sportolási, szórakozási és aktív pihenési lehetőséget található. A központ 50 km tökéletesen karbantartott lesikló pályát üzemeltet, különféle nehézségi fokozatokban, melyek alkalmasak a kezdőknek, gyermekes családoknak, tapasztalt síelőknek, de alkalmasak világszínvonalú versenyek megrendezésére is. A modern hóágyú rendszer 36 km pálya behavasítását teszi lehetővé az év 5 hónapján keresztül. A vad síelés szerelmesei megtalálják a számításukat a freeride zónákban és a snow parkban. Jasná-n este két megvilágított lesiklópályán síelhetnek a látogatók. A téli szezon rendszerint december elejétől április végéig tart. A Chopokon összesen 23 drótkötélpálya és felvonó működik óránként 28 439 fős kapacitással.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

És itt nyáron is bevezették a "síbérletet", ami azt jelenti, hogy egy "gopass"-os kártyával lehet körbefelvonózni az egész hegyet. Ezzel igénybe vehetjük az összes működő libegőt és felvonót, akárhányszor, egész nap. A Chopok északi és déli oldalán nyáron üzemel 2 db libegő, 3 db kabinos felvonó és 1 db sikló. A mágneskártyát elég a bal zsebünkben tartani, és a kapuk átengednek, nem is kell odatartani külön sehova. (Viszont így a szakaszjegyek megszűntek. Vagy minden, vagy gyalog.)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

És télen-nyáron igaz, hogy nem mindegy mikor és hol vesszük meg a gopass kártyát, mert az árak nagyon különbözőek. Legolcsóbb az interneten megvenni, így sorban állni sem kell majd a helyszínen, hanem rögtön lehet menni a felvonóhoz (állítólag, bár nem tudom így mágneskártyánk honnan lesz). Az új rendszer kicsit hasonlít a repülőjegyek és a szállodák árképzéséhez, a telítettségtől, az eladott jegyek számától és a vásárlás időpontjától is függ, hogy mennyiért sikerül megszereznünk egy napijegyet. A síbérleteknél elég nagyok a különbségek (januárra, februárra most 30 Eurótól 45 Euróig vannak napijegyek), érdemes figyelni, ha már meg van az időpontunk, vagy az olcsó napijegyhez igazítani az indulást. :)

A jegyárak átnézhetőek itt: www.jasna.sk

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Alattunk a csúcshoz vezető, "kikövezett" túraút. Ilyet sem lehet túl sok helyen látni. :)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A nyári gopass mágneskártyával, ami az összes működő felvonóra érvényes, azt is megtehetjük, hogy északról érkezve le-utazunk akár egészen Krupová-ig, és vissza, vagy összeköthetjük egy kis túrázással is, az egyik utat gyalog, a másikat felvonóval is megtehetjük. A középső állomástól Chopok gyalog, felfelé kb. 2 óra.

A középső és az alsó állomás közötti Mountain Carts - élmény gokartozást már a felső kabinok némelyikén is hirdetik.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Technikai adatok:

 • a felvonó típusa: 15-MGD
 • gyártó: Doppelmayr
 • az építés éve: 2016
 • alsó állomás - Kosodrevina: 1488 m
 • felső állomás - Chopok: 2004 m
 • szintkülönbség: 516 m
 • a felvonó hossza: 1433 m
 • utazási sebesség: 6 m/s
 • az utazás hossza: kb. 5 és fél perc
 • a kabinok 15 személyesek (10 ülőhellyel)
 • kapacitás: 2800 fő/óra

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A felső állomás egybe van építve a Rotunda étteremmel és az északi oldal kabinos felvonójának felső állomásával. A kör alakú étterem ablakaiból csodálatos kilátás tárul elénk minden irányba (feltéve ha egy felhő keresztül nem húzza a számításainkat), és egy hatalmas terasz is tartozik hozzá.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Jegyárak (2018):

 • előre megvásárolva az interneten (egy adott napra): felnőtt: 18 Euro, nyugdíjas és diák: 15 Euro, gyerek: 12 Euro
 • a helyszínen automatából vásárolva bankkártyás fizetéssel: felnőtt 20 Euro, nyugdíjas és diák: 16 Euro, gyerek: 13 Euro
 • a helyszínen a pénztárban megvásárolva (több napig érvényes): felnőtt 22 Euro, diák és nyugdíjas: 18 Euro, gyerek: 15 Euro

A gopass kártya letéti díja további 2 Euro, amit a végén leadáskor visszaadnak.

Ha lefelé indulunk, ebbe az irányba kell mennünk.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

A felvonókon elvileg ingyen utazhatnak a 7 év alatti gyerekek egy 18 év feletti felnőtt kíséretében (max. 2 gyerek mehet egy felnőttel). A jegyvásárlás szempontjából nyugdíjasnak számítanak a 61 év felettiek. Diákok a 13 és 18 év közöttiek, idősebbektől csak ISIC, ITIC, EURO26, GO26 típusú diákigazolványt fogadnak el (a magyar gimnáziumi pont nem ilyen :(, tehát 18 év felett már felnőtt jegyet kell vennünk). Gyerekek a 7 és 12 év közöttiek. 

Kutya szájkosárral vihető.

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

Tanulság még egyszer összefoglalva röviden: a Chopok Juh (déli oldal) felvonói nyáron nem folyamatosan járnak, hanem fél óránként indítják el őket 5-10 percre. Chopokról a középső állomásig érdemes lemenni a Von Roll múzeum miatt, onnan Mountain Carts kisautóval érdemes robogni egyet (délen sokkal hosszabb a pálya, mint északon), de egyébként (ha semmi más célunk nincs, illetve nem innen indultunk) Krupová-ig már nem érdemes lemenni.

Azért ha Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában jártok, próbáljátok ki a kis-kabinos ikreket, hiszen felvonózni mindig élmény, és egy magas hegyre felmenni vele még kényelmes is. :)

Szlovákia kis-kabinos felvonó Jasná Chopok Tátra Alacsony-Tátra

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a hegy saját honlapjáról származik. www.jasna.sk

0 Tovább

Raggaschlucht - a leghangosabb

Egy mély, szűk szurdokvölgy, benne kristálytiszta robogó patak, tele hangosan robajló vízesésekkel - ez a Ragga-szurdok. A sok vízesés dübörgésétől pedig ez az általam bejárt szurdokok közül az egyik leghangosabb. Kellemes fél napos kirándulást hozhatunk itt össze, ha bóklászunk kicsit az erdőben is, és megállunk itt-ott. Ha sietünk 1,5 óra alatt meg van. De nem érdemes sietni, mert a Raggaschlucht egy újabb természet-alkotta csoda, ahol érdemes elidőzni. Mutatom!

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Hol található? Ausztriában, Karintiában, Flattach (am Mölltal) település mellett, a 106-os számú út mentén. Térképen ITT.

Ha Flattach meg van, ott már jól ki van táblázva, és mindjárt az út mellett van egy elég nagy, ingyenes parkoló is. Közelebb is lehet menni autóval a szurdokhoz, de nem érdemes, a parkolótól már nincs messze.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A parkoló az út és a Möll folyó között található, mellette egy nagy térképen átnézhetjük azt is, hogy merre kell mennünk gyalog. A térkép alján van a parkoló, a közepe táján bal oldalon a szurdok bejárata, és onnan fölfelé a szurdok, valamint az elkerülő út vissza.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A Möll a Dráva bal oldali mellékfolyója. Ausztria legmagasabb hegye, a Großglockner keleti lejtőjén lévő Pasterze-gleccserből ered és 84 km megtétele után Möllbrückénél ömlik a Drávába. A Möll a vadvízi evezősök és a raftingozók egyik kedvenc karintiai helyszíne. Flattach mellett mesterséges vadvízi pályát is építettek számukra, ahol versenyeket is rendeznek.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A folyó fölötti hídon átmenve beérünk a házak közé, ahol jól ki van táblázva, hogy merre kell mennünk a Raggaschlucht felé.

A nagy táblán már itt is ki van írva, hogy a szurdok minden nap 9 és 17 óra között van nyitva (befelé van kapu, kifelé már nincs). Innen még kb. 10 perc séta a bejárat, ezzel lehet kalkulálni, ha későn érkeznétek. (Szerintem nyáron fél 5-ig még biztos van esély a bejutásra.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A bejárat már az erdőben van. Az oda vezető út mentén már csobog egy kis patakocska, a nagy fák között gombák nőnek, a levegőt harapni lehet.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A bejárat mellett, a fák között van egy apró, nagyon régi gerendaház, amit kineveztek fotó-helynek. Van egy kis terasza, ahol leülhetünk akár uzsonnázni is, mert asztalok-padok is vannak. (De, hogy miért "photo-box" az számomra nem igazán derült ki.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A pénztár mellett kis ajándékbolt és mosdó is található. Ezen a helyen főként ajánlatos a mosdó használata a szurdokba indulás előtt, mert a patak vize folyamatosan csilingel és csobog majd, ami a fülnek kellemes, ám másra is hatással lehet. :) (Bár a szurdok nem hosszú, de bent már csak a természet lágy öle van.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Belépés után indul a szokásos fahidas túra az erdőben. Itt még sokkal magasabban vagyunk, mint a patak, ráadásul a sűrű növényzettől még nem is nagyon látszik a víz.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Viszont innen már fa hidakon és járdákon haladhatunk, amelyek a sziklafalhoz vannak rögzítve. A sziklán a táblák felirata a magyar autópályákról is ismerős lehet: Abstand halten - Keep distance. :)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Természetesen a hidak rögzítése nagyon stabil, általában acél áthidalókat vagy tartószerkezetet használnak, arra van erősítve a fa járda, mégis több helyen is ki van táblázva, hogy hagyjunk nagyobb követési távolságot az előttünk haladóktól a biztonság érdekében.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A teljes túra összességében könnyűnek, esetleg közepesnek mondható (bár sok lépcső van), tempósan kb. 1,5 óráig tart. A legnagyobb veszélyt a lecsapódó pára miatti nedves, csúszós fa hidak jelentik, ráadásul a korlátok sem bomba biztosak. Kapaszkodni jó, de nekidőlni, ráhajolni nem kellene. A csúszósság miatt stabil túracipő ajánlott.

Itt egy kis fa vályúban elvezették a patak vizét, ami így ott csobog a fa járda alatt.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Az erdőben lapos kövekből épített tornyocskák sokasága. Ha találunk megfelelő köveket, mi is "land-art" művészekké válhatunk. Tudtátok, hogy ezt így hívják? :)

Állítólag a kőtorony építése közben akár meditatív állapotba is kerülhetünk, a gyerekeknél jó hatással van egy csomó mindenre (esetleg még a tanulási nehézségekre is), de sokan vannak akik ellenzik, hiszen ez eléggé megváltoztatja a környezet természetes állapotát. (Talán a legjobb megoldás az lenne, ha a szurdok dolgozói időnként visszarendeznék a köveket az eredeti, össze-vissza szétszórt helyükre.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A Raggaschlucht a Tauerntől délre, a Keleti-Alpok kristályos régiójában keletkezett. Ezek a kőzetek a régi európai kéreglemez részét képezik. Kb. 150 millió évvel ezelőtt itt még egy mély óceán húzódott agyagos és meszes lerakódásokkal. Aztán egyszercsak a Keleti-Alpok kristályos régiójának lemeze lassan különvált az európai lemeztől és elcsúszott rajta.  Kb. 60-30 millió évvel ezelőtt a hegységképződés közben az óceán visszazárta a két lemezt. Ma a Ragga-szurdok a Kelet-Alpok lemezén húzódik, lehetővé téve észak felé egy csodás kilátást a Tauern-re.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A Ragga patak évezredek alatt vájta a sziklákba az Alpok egyik legszebb és legnagyobb kanyonját.

Időnként nyugodt, csillogó és kristálytiszta, aztán ismét vadul zúgó, habzó víz folyik a Raggaschlucht hatalmas sziklái között. Ahol a függőleges sziklafalak összeszűkülnek, a vízesések robaja egészen felerősödik.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A Ragga-szurdokot először 1882-ben nyitották meg a látogatók előtt, majd 1978-ban természetvédelmi területté nyilvánították a környéket.

A szűk szurdok igazi bejárata egy kis fakapu, ezzel tudják lezárni a bejutást a nyitvatartási időn kívül.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

És a kapu után rögtön kezdődik is a legszűkebb rész, a legklasszikusabb szurdok "feeling".

Mi is a szurdokvölgy? A szurdok általában egy mély völgyben futó sebes folyó, patak. Évezredek alatt vájt a kőzetbe a víz mély völgyet, és munkálkodik ezen tovább a mai napig. A Raggaschlucht pont ilyen, igazi klasszikus, szűk szurdok. A magas sziklafalak között csobogó sebes folyó a Ragga patak, ami évmilliók alatt kimélyítette a völgyet.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Ha felnézünk, láthatjuk, hogy a szűk hasadékban, a sziklákon fennakadt egy nagy kődarab, ami alatt át kell mennünk.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A folyó itt mélyen a fahidak alatt zúg lefelé, de hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzések idején akár 5-6 méterrel is megemelkedik a vízszint, és akkor bizony visz mindent a megáradt folyó, ami csak az útjába kerül.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurdokban geológiai tanösvényt is kialakítottak ismeretterjesztő táblákkal. A táblákról sokat megtudhatunk a szurdok szikláinak kialakulásáról és összetevőiről.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Ezek a kemény, kristályos kőzetek könnyen repednek, törnek bizonyos vonalak mentén. Itt egy megközelítőleg vízszintes törésvonal választja el az extra kemény csillámpalát a homokos, agyagos üledékes kőzettől. Az erózió következtében a kőzetek belsejében lévő nyomás is megváltozik, és függőleges törésvonalak is kialakulnak.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A mélyen kanyarodó folyómederben jól megfigyelhető, hogyan vájta ki a víz a sziklákat, és jól látszik az is, hogy itt sokkal magasabb vízállás is szokott lenni, mert a sziklát följebb is simára vannak koptatva.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A fahidak elég magasan vannak a sziklákhoz rögzítve, ezért súlyos tériszonyban szenvedőknek bizony kihívás itt végigmenni, viszont a látvány, a hely energiája és a természet eme bámulatos csodája megéri, hogy leküzdjük a félelmet.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Rengeteg kisebb, nagyobb vízesés fölött vezet az út, és a vízesések robaja jól visszhangzik a szűk, függőleges sziklafalak között. Egyes helyeken beszélgetni sem nagyon lehet, mert nem halljuk a saját hangunkat sem.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Ahol lehet, a kőpárkányon vezet az út, ez hepehupás, egyenetlen felület, ezért a stabil, akár a bokát is jól tartó cipő mindenképpen ajánlott a túrához.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Érdekes lehet azt is megfigyelni, hogy bár a sziklafalak szinte függőlegesek, mégis mennyire zöldek, hogy benőtte őket a növényzet. Például páfrányok és mohák sokasága zöldül a szürke sziklákon. (Ja fordítva, Moha és Páfrány. Hi-hi. Bocs.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurdok egyes helyein a függőleges, egyenes sziklafalakba félköríves kiöblösödéseket figyelhetünk meg. A víz áramlásával örvények alakulnak ki, ahol a magával sodort kövek és homok folyamatosan dörzsölik a kemény sziklákat, így alakítanak ki kisebb öblöket.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A magas, függőleges sziklafalak szinte összezáródnak a fejünk felett, így alig jut be fény a mély szurdokba.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A következő képen is jól látszik, hogy bár amikor én ott jártam, kevés víz zúdult le itt a vízesésnél, a szikla formája megmutatja, hogy máskor sokkal bővizűbb szokott lenni a patak. Legalább egy méterrel kiszélesítette már a víz a szikla mélyedését.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurdokban pont ezen a helyen van egy webkamera is, ami ezt a vízesést és a mellette lévő fahidat mutatja. A kamera csak 20 percenként készít egy-egy képet, tehát ha rajta szeretnénk lenni egy fotón, akkor pontban egész órakor, vagy óra 20-kor, vagy 40-kor kell ott állnunk a hídon.

A kép aztán később ITT nézhető meg, de ez ott ki is van írva.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurokban nagyon sok lépcső van, így egyáltalán nem akadálymentes. Mivel a kb. 800 méter hosszú szurdokban kb. 200 méter szintkülönbséget kell áthidalni, ez nagyon-nagyon sok lépcsővel jár.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

De vannak egészen szűk, és botlásveszélyes helyek is. Viszont ettől vadregényes, vagy ahogy az osztrákok mondják wildromantisch - vadromantikus. :)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Vannak helyek, ahol kiszélesedik egy kicsit a völgy, a hatalmas sziklafalak kissé eltávolodnak egymástól. Itt már megjelennek a kisebb fák, bokrok is a sziklákon. Egyszerűen lenyűgözően gyönyörű az egész! A fotó nem adja vissza azt a feeling-et, ott lenni fantasztikus!

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Aztán újra beszűkül, és újra dübörög a patak a szűk sziklafalak között.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurdokban, a folyamatos felfelé lépcsőzés közben az út hol a mély völgy egyik, hol a másik oldalán halad. A két oldalt fahidak kötik össze, mesés kulisszákat biztosítva a fotózáshoz.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A mai kristályos kőzetek eredeti anyaga a tengeri üledék volt, ami mintegy 100 millió évvel ezelőtt óriási nyomásnak volt kitéve, és kb. 650 fokos hőmérsékletnek.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A Raggaschlucht sziklafalai főként kristályos kőzetekből állnak: barnás-szürkés paragneiszből és sötétbarna-szürke, finoman csillogó csillámpalából. Többfelé megfigyelhető a rétegek elmozdulása egy-egy törésvonal mentén, melyek az Alpok kialakulásának késői fázisában, kb. 17 millió évvel ezelőtt keletkeztek.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A gneisz metamorf kőzet, amely közepes vagy nagy fokú metamorfózison ment keresztül. A gneiszfélék gránitos magmából létrejövő magmás kőzetekből képződnek. A metamorfózis során elszenvedett változások miatt a kiinduló anyag sokszor nem határozható meg egyértelműen. A gránittest lehet eleve magmás eredetű (ortogneisz), de lehet üledékes is (paragneisz). A szurdokban tehát az üledékes változat figyelhető meg.

És közben egymás után jönnek az újabb és újabb vízesések. Megunhatatlan.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A csillámpala a kristályos palák közé tartozó mezometamorf kőzet. Alapvető jellemzője, hogy a csillámok mennyisége meghaladja az 50%-ot, illetve sok kvarcot tartalmaz.

Ha a nap is besüt egy kicsit, gyönyörű színekben pompázik a víz, sőt ahogy haladunk változik is a színe az alatta lévő kőzettől függően.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Discovery jelleggel muszáj egy kis kőzettant még ide tennem a wikipediáról: az ásványi főkristályosodás fázisainak elsőjét, a körülbelül 700 és 550 °C közötti tartományban megjelenő ásványokat nevezzük pegmatitos fázisnak, illetve pegmatitos kristályoknak. A pegmatitos kristályosodási szakasz a gránitmagma kristályosodásának végső fázisa, jellemző ásványai a kvarc, a földpátfélék és a csillámok.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Több ezer évvel ezelőtt az itt lévő kemény pegmatitok erősen ellenálltak a víz romboló hatásának, így ezen a szakaszon a víz lassabban is folyt, nem tudott mély völgyet vágni a különösen kemény kőzetbe. Azonban azóta a pegmatit nagy része leomlott, és létrejött egy több mint 10 méter magas vízesés, ami a szurdokvölgy végét is jelzi.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Innen még mindig felfelé vezet az út, még nagyon-nagyon sok lépcsőt kell megmászni.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Viszont út közben egyre magasabbról gyönyörködhetünk a legnagyobb vízesésben, mígnem felérünk vele egy szintre, csak a szemközti oldalon.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A lépcsőmászás egyik jutalma egy pihenő.

A kijáratnál a táblákon szigorú tiltás: ebből az irányból tilos a szurdokba lépni, a szurdok felfelé egyirányú és belépés csak az alsó kapun keresztül (jegyvásárlás után) engedélyezett.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A lépcsőmászás másik jutalma a csodálatos kilátás a környező hegyekre, a Hohe Tauern szikláira.

Kb. 20 millió évvel ezelőtt az Alpokat nagyrészt gleccserek borították, és a gleccserek alsó vége jóval a mai jéghatár alatt volt. Az oldalvölgyek olvadékvizeiből kialakult folyók a fő völgyekben áramlottak kelet felé. A Ragga szurdoknál a kristályos kőzetű Keleti-Alpok két fő völgye találkozik: délről a Mölltal, északról a Salzachtal.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

A szurdokot elkerülő túraút ki van táblázva (Rückweg), a másik irányba egy fogadó, a Raggaalm található 2 órányira innen, azonban a felirat szerint a fogadó nem működik.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Indulhatunk tehát vissza, lefelé a széles, erdei úton, ahol a felfelé, a szurdokban lépcsőkön megtett 200 méteres szintemelkedést lefelé lejtőn kell megtennünk.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Ennek megfelelően szerpentines utat alakítottak ki, de elég jelentős a lejtése az útnak, ráadásul a sziklás talaj tele van apró kövekkel.

A szurdok általában május közepétől október végéig van nyitva, időjárástól függően. (Kirándulás előtt érdemes tájékozódni a www.flattach.at oldalon.)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Az út annyira lejt, hogy az alsó szakaszon már csak a korlátba kapaszkodva mertünk lemenni, mert az út apró köves, kavicsos, ami különösen "veszélyes", hiszen a kavicsok elgurulhatnak a talpunk alatt, és magukkal viszik a lábunkat is előre, miközben a testünk meg mondjuk hátramarad...

Szóval ezen a szakaszon csak óvatosan, van kapaszkodó, inkább azt használva érdemes leereszkedni, mint nadrágféken. :)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Belépő árak a szurdokba (2018)

 • felnőtt: 7 Euro
 • gyerek (6-18 év között) 4 Euro
 • Karintia kártyával ingyenes

Csak készpénzzel lehet fizetni. (Ausztria kutyabarát, tehát ide is jöhetnek négylábúak, de természetesen csak pórázon, esetleg szájkosárral. Azért indulás előtt gondoljátok át mennyire fegyelmezett az eb, mert itt, a fa hidakon egy kis ugribugri, és tragédia is lehet belőle...)

Remélem kedvet kaptatok, hogy megkeressétek ezt a nagyon szűk, nagyon szép és nagyon hangos szurdokot. Mint ahogy a többit is, mert már rengeteg szurdokról írtam ITT és ITT is.

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

Az információk a wikipedia oldalairól, valamint a geológiai tanösvény kihelyezett tábláiról származnak.

Én egyszerűen imádom a szurdok-völgyeket, és igyekszem mindenfelé megkeresni és bejárni őket. Tartsatok velem! :)

Ausztria Karintia szurdok Raggaschlucht

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

0 Tovább

kiránduló

blogavatar

Ti is szerettek kirándulni? Vonzanak a hegyek, a szurdok völgyek, a felvonók, a hegyi vasutak? Ilyenekről írok Nektek. Talán kedvet kaptok, hogy Ti is felkeressétek ezeket a csodás kiránduló-helyeket. Vagy ha már voltatok, eszetekbe jutnak az emlékek, kicsit újra átélitek őket. :)

Címkefelhő

Ausztria (97),hegy (39),Alsó-Ausztria (34),Stájerország (27),város (26),szurdok (24),várak (21),Salzburg tartomány (14),csúcskereszt (13),túraút (12),libegő (12),Szlovénia (12),Felső-Ausztria (11),barlang (11),Tátra (11),Szlovákia (11),kis-kabinos felvonó (9),vonat (9),Csehország (9),Horvátország (8),Karintia (8),vízesések (8),Salzkammergut (7),nagy-kabinos felvonó (7),Schladming (7),sikló (7),Alacsony-Tátra (7),Chopok (7),Schneeberg (6),Svájc (6),Magyarország (6),adventi vásár (6),Murau (5),Hallstatt (5),Burgenland (5),cseppkőbarlang (5),Jasná (5),fogaskerekű vasút (5),vasút (5),Isztria (4),Mauterndorf (4),Ötscher (4),Dachstein (4),Magas-Tátra (4),zarándokhely (4),Mariazell (4),Zermatt (3),Weichtalklamm (3),Puchberg (3),Bad Ischl (3),Mönichkirchen (3),Medveszurdok (3),Csorbató (3),Hochkar (3),Semmering (3),Eisriesenwelt (3),Kreischberg (3),Bécs (3),Bled (3),Werfen (3),Muggendorf (2),Cesky Krumlov (2),Eisenerz (2),Esterházy (2),Cseh-Svájc (2),Eisenstadt (2),Katschberg (2),Óbánya (2),Plitvice (2),Baranya (2),Mixnitz (2),Salzburg (2),Ramsau (2),Graz (2),Schloss Hof (2),Dalmácia (2),Aineck (2),Esterházy kastély (2),Hrensko (2),Barcelona (2),Vogel (2),sóbánya (2),Bohinj (2),Spanyolország (2),Prága (2),Mölltaler Gletscher (2),Obertraun (2),Planai (2),Lendva (2),Bohinji tó (2),Katrinberg (2),Bledi tó (2),fogaskerekű (1),Wasserlochklamm (1),Balaton (1),Palfau (1),Pula (1),Csorba-tó (1),Veszprém megye (1),Badacsony (1),Schloss Niederweiden (1),Raggaschlucht (1),Izrael (1),Rovinj (1),Hohe Wand (1),Liptószentmiklós (1),Piran (1),Porec (1),Zala megye (1),Lunz (1),Semmeringbahn (1),Eilat (1),Waidhofen (1),Máriagyűd (1),Hluboka (1),Nothklamm (1),jégbarlang (1),Baranya megye (1),Ceske Budejovice (1),Johannesbachklamm (1),arborétum (1),Hollandia (1),Zadar (1),Kisújbánya (1),Jindrichuv Hradec (1),Vintgar szurdok (1),Güssing (1),Mendlingtal (1),Petzen (1),Somogy (1),Kaposvár (1),Máré-vár (1),Nagybakónak (1),virágok (1),Miramare kastély (1),Predjama (1),Rába (1),Steinwandklamm (1),Postojna (1),Seegrotte (1),Liechtenstein (1),Raabklamm (1),Myrafälle (1),Gornergrat (1),Gornergratbahn (1),Klagenfurt (1),Hochosterwitz (1),Krka (1),tavasbarlang (1),Schilthorn (1),Gloggnitz (1),Mürzzuschlag (1),Liechtensteinklamm (1),Talbachklamm (1),Aareschlucht (1),Wörschachklamm (1),Schafberg (1),St. Wolfgang (1),Hallstatti tó (1),Gleccser expressz (1),Wolfgangsee (1),Günstner vízesés (1),Losenheim (1),Teichalm (1),Skocjan (1),Bledi-tó (1),Dobrovnik (1),Trieszt (1),Olaszország (1),Berchtesgaden (1),Maria Wörth (1),Hangar-7 (1),Trakoscan (1),Kirchberg (1),Hermannshöhle (1),Schönbrunn (1),Lackenbach (1),Trakostyán (1),Bajorország (1),Németország (1),Ljubljana (1),Riegersburg (1),Altaussee (1),Wienerbruck (1),Ötschergräben (1),Fraknó (1),Mitterbach (1),Grosseckbahn (1),St. Lambrecht (1),bencés apátság (1),Karlsplatz (1),Schlossbergbahn (1),Grosseck (1),Würflach (1)

Utolsó kommentek

Utoljára kommentelt bejegyzések