A Wörthersee déli partján, idillikus környezetben, egy félszigeten (és annak környékén) fekszik Maria Wörth, a több száz éves zarándokhely. Elbűvölő karakterét a félszigeten álló két templom adja, melyek miatt a "Wörthi-tó szívének" is nevezik a települést.

A csodálatos táj, a magas hegyek, a tó átlátszó és tiszta vize, az érintetlen rétek és erdők rengeteg különböző programot kínálnak az ide látogatóknak. De a sok program mellett érdemes benézni Maria Wörth-be is, vagy pár napra itt maradni.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Hol található? Ausztriában, Karintia tartományban, a Wörthi-tó déli partján, 14 km-re Klagenfurttól. Térképen ITT.

Maria Wörth ma egy kis 1500 lakosú település, de névadó temploma "Maria Werd" már a 9. században ismert volt. A neve az ónémet sziget szóra utal, hiszen 1770-ig valóban egy szigeten állt a templom, és csak csónakkal volt megközelíthető.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Több tízezer nyaralóvendég látogatja meg évente Maria Wörth-öt, hogy itt a Wörthi-tó kultúrájával és a történelmével testközelből megismerkedhessen.

A félsziget legmagasabb pontján emelkedik a Mária mennybemenetele templom, mellette a kis temetőben a körtemplom, kissé lejjebb pedig a sokkal kisebb Rózsafüzér-, vagy Téli-templom.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A Mária Mennybemenetele templom késő gótikus épület, fedett lépcső vezet a bejáratához.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A 8. század közepe táján a Salzburgi Püspökség misszionáriusai érkeztek a mai Karintia területére kb. 830 körül, és a Freisingi Püspökséggel együtt megalapították az első Maria Wörth-i plébániát a Wörthi tó szigetén.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

875 körül a sziget legmagasabb pontján Mária-templomot emeltek, melyben a mártírhalált halt Primus és Felicianus földi maradványait temették el. Majd a 10. században még több templomot alapítottak a környéken.

A Freisingi I. Ottó püspök 1146 és 1150 között alapított Maria Wörth-ben egy második apátságot, és egy további, kisebb templomot építettek 1155-ben, mely a ma is látható Rózsafüzér- vagy Téli-templom.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A templom román stílusú, azonban a fából készült tető a hagymakupolás toronnyal egy szép, barokk alkotás. Belül értékes, kora román freskókat tártak fel, melyek Karintia legrégebbi falfestményei. A vörös, okker és fekete színeken alapuló freskók Krisztust és apostolait jelenítik meg.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Mindkét templom 1399-ben leégett, azonban hamar újjáépítették őket. A Winterkirche, téli templom ekkor nyerte el ma is látható alakját.

1500 körül a Freising-i egyházmegye elvesztette a befolyását Karintiában. A prépostság a Millstätti apátsághoz került, majd 1598-ban a jezsuita rend vette át. Később a szomszéd település Pörtschach uradalmához tartozott.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A nagyobbik templom a korábbi, román kori templom maradványaira épült 1490 és 1506 között. Stílusa ötvözi a román, a gótika és a barokk elemeit.

A főoltár a 17. századból származik, melyen kétoldalt a templom két védőszentje látható. Középen egy késő gótikus kegyszobor áll, melyet 1420 körül faragtak.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Az oltár melletti falon egy híres itáliai Madonna-kép 1469-ből származó másolatát is láthatjuk.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A karzatra felvezető lépcsőnél középen egy lejáró található a román stílusú kriptához, ahol több oszlop keresztíveket tart, melyeket a jezsuiták a 17. században indás mintákkal díszítettek. A kripta falain nem megfelelően konzervált freskókat találtak a 15. századból. Itt nyugszanak Maria Wörth valamikori templomának védőszentjei, a mártír Primus és Felizian.

A rendkívül gazdagon díszített barokk szószék 1761-ben készült.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

A templom mellett található kis temető közepén áll egy két szintes körtemplom, melyet 1273 és 1285 között építettek.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

1770-ben a Wörthi-tóhoz egy mesterséges vízelvezetőt építettek, így a víztükör alacsonyabbra került, ezáltal a Maria Wörth-i templomok szigetéből félsziget lett.

A vízparton hajókikötő várja a vendégeket. A kikötőből motorcsónak-taxik indulnak a tóparti településekre. Egy út ára távolságtól függően 8 és 18 Euró közötti.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Nagyobb hajóval sétahajózást is kínálnak, itt is az út hosszától függ az ára. A teljes körút a tavon 27-30 Euro (5 fő esetén), a legkisebb kör 13-18 Euro.

Nyáron a tavon rengeteg sportolási, szórakozási lehetőség is van. Különböző kölcsönzők és motorcsónakos vállalkozások kínálnak vízisíelést, wakeboard-ozást, banános és ejtőernyős vontatást is.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

Nyáron nagy a nyüzsgés, mert a Wörthi-tó Ausztria riviérája, a szinte mediterrán éghajlat, a kellemes vizű tó sokakat vonz ide nyaralni. Maria Wörth félszigete mégis egy nyugodt, csendes, elmélyülésre is alkalmas hely a zsibongó nyaralóhelyek közelében.

Ha erre jártok, Maria Wört-ön és a Wörthi-tavon kívül feltétlenül nézzétek meg Hochosterwitz várát is, amihez 14 kapun áthaladva lehet feljutni. Természetesen Karintia tartomány fővárosa Klagenfurt is megér pár napot a történelmi belvárosával, és itt található a messze földön híres Minimundus is, ahol pár óra alatt bejárhatjuk az egész földet, közelről nézhetjük meg mind az öt földrész leghíresebb nevezetességeinek kicsinyített változatát. Ha pedig szeretitek a mókát és nincs tériszonyotok sem, irány a Pyramidenkogel kilátó, ahonnan fantasztikus panoráma tárul elénk, és mivel pár éve átépítették, most lefelé csúszdázni is lehet. Szintén Karintiában található a Katschberg-Aineck, amire egy klassz libegővel lehet felmenni, és fent rengeteg túrázási lehetőség van. Télen meg hatalmas síközpont.

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Ausztria Karintia város Maria Wörth

(Az információk a wikipedia oldalairól és Maria Wörth hivatalos honlapjáról származnak.)