A magyar határtól kb. egy órányi autóútra fantasztikus hegyi kaland és élmény várja az egész családot. Egy négyszemélyes libegő megy fel a hegyre, fent túrázási lehetőségek, lélegzetelállító panoráma, aztán lefelé jöhet a sebesség! Roller vagy Mountaincart, mindkettő jó választás. Csak győzzetek fékezni! :)

Bájos kis falucska Mönichkirchen am Wechsel a hegyek között megbújva. Télen sícentrum síiskolával és remek pályákkal, nyáron túristaparadicsom túraútvonalakkal, libegővel és élményekkel. Milyenekkel? Mutatom!

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

(A fotó az www.also-ausztria.info oldalról származik.)

Hol található? Ausztriában, Alsó-Ausztria déli csücskében, Mönichkirchen falu mellett. Könnyen megközelíthető a kőszegi, a kópházai vagy a soproni határátkelő felől is. Térképen ITT.

A libegő neve Sonnenbahn, tehát ott mindig süt a nap. Kivéve amikor mi ott jártunk, mert akkora ködöt fogtunk ki, hogy fogalmunk sem volt a parkolótól merre menjünk. Mivel a libegő nagyon halkan üzemel, még a fülünk sem segített. Aztán meglepődve álltunk alig pár méterre a libegőtől, amikor végre kirajzolódott a ködből a völgyállomás.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

A völgyállomás 1004 méteres magasságban található, innen indul a négy üléses libegő felfelé.

Sajnos a köd akkora volt, hogy az előttünk haladó ülést is alig láttuk. Ti látjátok a képen?

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Persze gyalog is fel lehet menni, de libegővel sokkal kényelmesebb. Ködben hangtalanul suhanni a hatalmas fenyők között pedig egészen misztikus.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

A libegőt 2006-ban építették. Az út a libegőn kicsit több mint 5 percig tart.

De milyen furcsa ülések jönnek szembe... Vagy azok nem is ülések? Ha felmegyünk libegővel, és lefelé rollerrel jövünk, akkor azt valahogy vissza is kell juttatni. A rollereket ezzel a fura szerkezettel szállítják fel a hegyre.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Technikai adatok:

  • völgyállomás: 1004 méter
  • hegyállomás: 1174 méter
  • szintkülönbség: 170 méter
  • az út hossza: 1637 méter
  • az oszlopok száma: 11 db
  • maximális kapacitás: 1500 fő/óra
  • utazási idő: 5,65 perc
  • utazási sebesség: 5 m/s
  • az építés éve: 2006
  • gyártó: Lietner

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

A hegyállomás mellől fantasztikus túrázási lehetőségek közül választhatunk. Kialakították pl. a hinták útját. A tematikus utat 2013. szeptemberében adták át, kb. 2,7 km hosszú, 2-2,5 óra alatt járható végig, és 13 állomáson különböző hinták, mérleghinták, nyugágyak és függőágyak vannak kihelyezve az erdőben.

Felmászhatunk továbbá az 1179 méter magasságban található felső állomástól a Niederwechsel 1669 méteres csúcsához, vagy erőnlét függvényében akár tovább a Hochwechsel 1743 méter magas csúcsához is.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Aztán amikor lefelé indulnánk, több lehetőség közül is választhatunk. Mehetünk a kényelmes libegővel vissza, és ugye lefelé mindig sokkal szebb a kilátás. Vagy választhatunk egy izgalmasabb megoldást is. Roller vagy Mountaincart? Mindkettő vidám élmény!

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Különböző méretű rollerek közül választhatunk. Ingyenesen áll rendelkezésre a bukósisak is, amit felcsatolunk, és már száguldozhatunk is lefelé a kijelölt útvonalon.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

A Mountaincart a gokart és a bob (vagy szánkó) keveréke. Alacsonyan van a súlypont, ezért nagyon stabil jármű, és két körös, egymástól független fékkel van felszerelve. Így maximális biztonság mellett nyújt száguldozós, farolós, vidám élményeket.

Az autókat a kisebb gyerekek a szüleik ölében ülve vehetik igénybe. Egyedül a 135 cm-nél magasabb ifjak mehetnek. Az autók négy méretben (S, M, L, XL) állnak rendelkezésre.

Az erdő rollerrel is misztikus volt a ködben, csak remélhettük, hogy nem kerül elénk semmi az úton, mert elég nagy sebességgel száguldoztunk lefelé.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Az új rollereknek is két, egymástól független fékrendszere van, és a speciális nagy kerekek és az alacsony felépítmény, az ergonomikus kialakítás mind nemcsak egy nagyszerű utazási élményt adnak a jó levegőn, hanem a lehető legnagyobb biztonságot is. A kisebb gyerekek a rollereken is a szüleikkel együtt mehetnek, 135 cm-nél magasabb ifjak már egyedül is rollerezhetnek.

A fákat néhol feltűnő színű, puha szivacsba öltöztették. Valószínűleg nem véletlenül ... :)

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

A hegyállomás mellől induló, több mint 2 km-es pálya gyönyörű tájakon, erdőkön és réteken keresztül vezet a Sonnenbahn libegő völgyállomásához. Az új útvonal meredek kanyarokkal, hullámokkal és egy alagúttal egészen vagány, remek szórakozás kicsiknek és nagyoknak. Az út kb. 10 percig tart lefelé.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Közben a fejünk fölött a libegő folyamatosan szállítja a turistákat és a rollereket. Kivéve ködben, mert akkor mondjuk nem sokan voltak. Konkrétan rajtunk kívül senki. :)

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Ha leérünk, csak letámasztjuk a rollert a megfelelő gerendára, bedobjuk a sisakot a tároló dobozba. Aztán ha jó volt, mehetünk még egy kört. Meg még egyet. Meg még egyet. :)

Jegyet venni elsősorban az alsó állomáson lehet, itt kell azt is eldönteni, hogy mivel szeretnénk lejönni, de lehetőség van arra is, hogy gyalog, túrázva másszuk meg a hegyet, majd lefelé vegyük igénybe valamelyik eszközt. Ilyenkor a felső állomáson is meg lehet vásárolni a szükséges jegyet hozzá.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Árak (2017):

1. csak libegő:

  • hegymenet VAGY völgymenet: felnőtt 7,50 Euro, diák és nyugdíjas 7 Euro, gyerek 5,50 Euro
  • hegymenet ÉS völgymenet: felnőtt 10 Euro, diák és nyugdíjas 9 Euro, gyerek 7 Euro

2. roller:

  • csak rollerrel lefelé: felnőtt 8,50 Euro, diák és nyugdíjas (!) 8 Euro, gyerek 6 Euro
  • 1 hegymenet a libegővel, 1 völgymenet a rollerrel: felnőtt 11 Euro, diák és nyugdíjas 10 Euro, gyerek 8 Euro
  • 2 hegymenet + 2 roller út: felnőtt 20,50 Euro, diák és nyugdíjas 18,50 Euro, gyerek 13,50 Euro
  • 3 hegymenet + 3 roller út: felnőtt 29,50 Euro, diák és nyugdíjas 27 Euro, gyerek 19,50 Euro

3. Mountaincart:

  • csak mountaincart út lefelé: felnőtt 11 Euro, diák és nyugdíjas (!) 10 Euro, gyerek 7,50 Euro
  • 1 hegymenet a libegővel + 1 völgymenet az autóval: felnőtt 14,50 Euro, diák és nyugdíjas 13 Euro, gyerek 9,50 Euro
  • 2 hegymenet + 2 autó út: felnőtt 25 Euro, diák és nyugdíjas 22,50 Euro, gyerek 16,50 Euro
  • 3 hegymenet + 3 autó út: felnőtt 35,50 Euro, diák és nyugdíjas 32 Euro, gyerek 23,50 Euro.

4. vegyes jegy:

  • 2 hegymenet a libegővel, 1 út a rollerrel + 1 út az autóval: felnőtt 23 Euro, diák és nyugdíjas 21 Euro, gyerek 15,50 Euro

Gyerek jegy 6 -14 év között váltható, diák 15-18 év között, nyugdíjas jegy 60 év fölött. Csoportoknak 15 fő felett kedvezmény.
Gyerekeknek 6 év alatt ingyenes, de sem a rollert, sem az autót nem használhatják egyedül, csak egy felnőttel együtt.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

(A fotó a bergfex.at oldalról származik.)

Nyári üzem nyitva tartása (2017):

  • április 29-tól június 11-ig szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9-től 17:30-ig
  • június 12-tól szeptember 24-ig naponta 9-től 17:30-ig
  • szeptember 25-tól október 26-ig szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9-től 17:30-ig

Tehát nyitva van, még érdemes egy kellemes hétvégén kirándulni Mönichkirchen mellé, és egy nagyszerű napot eltölteni a környéken. A gyors tempójú és akciódús száguldozás mellett élvezhetjük itt a fantasztikus panorámát is, és az egészséges, fenyőillatú levegővel jól átszellőztethetjük a tüdőnket. Ez nemcsak a gyerekeknek egy remek élmény, hanem mindenkinek aki szeret mozogni és szereti a vidámságot. (A belépőáraknál ugye feltűnt, hogy a rollerre és a mountaincart-ra is van nyugdíjas jegy is!) :)

Nem messze van egy másik felvonó is St. Corona falu mellett, de nincs messze Semmering sem, ahol nagyon klassz túraútvonal várja nemcsak a túrázás, hanem a vasút szerelmeseit is, mert ott található az Unesco világörökség részét képező Semmeringi vasútvonal.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

Télen pedig nagyszerű sípályák vonzzák a téli sportok szerelmeseit.

Ausztria Alsó-Ausztria libegő Mönichkirchen felvonó

(A térkép a hely hivatalos honlapjáról, a schischaukel.net-ről származik.)

De ha máshol is kipróbálnátok egy ilyen libegős, rolleres, kisautós pályát, Mariazell mellett, Mitterbach falunál is van egy. Vagy ha csak a libegők érdekelnek, akkor figyelmetekbe ajánlom még a szintén Alsó-Ausztriában található foltos libegőt, ami a Schneebergre visz fel, meg a Szlovéniában, a Vogel hegyen található libegőt, ahonnan lélegzetelállító a kilátás a Triglav hegységre.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.