Az általam bejárt szurdokvölgyek közül az Aareschlucht a legmélyebb. Hatalmas sziklafalak, mélyen robogó, sebes vizű, érdekes színű folyó, egészen összeszűkülő átjárók, barlangok, klasszikus fa-hidak a sziklához rögzítve - ez az Aareschlucht.

Miután már többen is ajánlottátok, hát nézzük milyen is. :)
Nekem ez volt az első, itt jártam először szurdokban, és bevallom, első látásra szerelem lett belőle. Azóta keresem a térképen a Klamm-okat és Schlucht-okat, és igyekszem minél többet felkeresni.

Svájc szurdok Aareschlucht

Hol található?
Az Aareschlucht Svájcban, Bern kanton legmagasabban fekvő részén, a Berner Oberland területén található, Meiringen és Innertkirchen között. Térképen ITT

A szurdoknak két bejárata van. Az egyik nyugaton Meiringen felől (Aareschlucht Westeingang), a másik keleten Innertkirchen felől (Aareschlucht Osteingang). A nyugati bejárat már április elején kinyit, a keleti azonban csak május közepén, és csak nyáron van nyitva.

Svájc szurdok Aareschlucht

A szurdok kabalaállata ez a sárkány, ami több helyen is feltűnik.

Mi is a szurdokvölgy? A szurdok általában egy mély völgyben futó sebes folyó, patak. Évezredek alatt vájt a mészkőbe a víz mély völgyet, és munkálkodik ezen tovább a mai napig. A mély hegyszorosban karbantartott fa-hidakon és lépcsőkön vezet az út, a szurdok patakjának vízesései mellett.

Svájc szurdok Aareschlucht

A szurdok után szélesen folyik az Aare, már nem látszik rajta, mit művelt a nagy sziklák között. :)

A nyugati bejárattól a szurdok közepéig, a legszebb részen az út akadálymentes, kerekesszékkel is bejárható, azonban a keleti oldalról van egy csomó lépcső.

Svájc szurdok Aareschlucht

Az út hatalmas sziklafalak között vezet. A legmagasabb szikla 180 méterrel emelkedik a folyó szintje fölé.

Az Aare szurdokon átvezető út főleg fából készült, egyes szakaszokon részben aszfaltozott. Csúszásmentes cipő nem árt, és jó ha van nálunk egy kapucnis felső vagy esőkabát, mert a víz nemcsak a folyóban zúdul lefelé, hanem a hatalmas sziklákról is esik, különböző vízesések formájában.

Svájc szurdok Aareschlucht

Az Aare szurdokát 1888-ban tették járhatóvá. 1912-ben éjszakai világítást is kapott, mely a mai napig működik. Június közepétől augusztus végéig 18:30-tól 22 óráig lehet a szurdokot látogatni éjszakai világítással. Ekkor azonban a belépés csak a nyugati bejáraton lehetséges.

Svájc szurdok Aareschlucht

Az acél alátámasztással épített fa út pár méterrel a folyó fölött vezet, nincs magasan, tériszonyosok is nyugodtan végigmehetnek rajta. Csak a sziklák hatamasak, azokhoz képest vagyunk egészen parányiak.

Svájc szurdok Aareschlucht

A szurdok nem egyirányú, mindkét bejárattól indulva végigjárható. Visszafelé pedig három választási lehetőségünk is van. Vagy visszamegyünk a szurdokban és megcsodáljuk a másik irányból is. Vagy a szurdokkal párhuzamosan haladó turistautat választjuk, mely a szurdokot elkerüli. Vagy visszamenetünk vonattal is. Mindkét bejárat közelében van egy-egy megállója a Meiringen-Innertkirchen-Bahn vasútnak (a bejárattól 5-10 perc sétára). A vonat a szurdok mellett közvetlenül egy 1,5 km hosszú alagúton halad keresztül.

Svájc szurdok Aareschlucht

Persze az is lehet, hogy ha busszal megyünk, akkor a busz átmegy a szurdok másik végéhez.

A szurdok hossza 1400 méter, kb. 45 perc alatt járható végig (egyszer). A kerülő túristaúton kb. 1 óra alatt érhetünk vissza a parkolóhoz.

Mint (majdnem) minden szurdok, egyszercsak ez is elkezd szűkülni.

Svájc szurdok Aareschlucht

A legszűkebb részen csupán 1 méter széles. Itt már alagutakon keresztül folytatódik az út.

Svájc szurdok Aareschlucht

Mivel a sziklák mészkőből vannak, a mészkő pedig átengedi a vizet, az alagutakban is számíthatunk csepegő vízre. Néhol mintha eső esne a barlangban is. :)

Svájc szurdok Aareschlucht

A víznek itt is egészen elképesztő színe van, csak egészen másképp mint a többi szurdokban. Itt nem átlátszó. Inkább mintha világoskék tej folyna a sziklák között. :)

Svájc szurdok Aareschlucht

Johann Wolfgang von Goethe 1779 őszén járt az Aareschlucht-ban. Természetesen akkor még nem a kiépített utakon, de valamennyire már akkor is bejárható volt a szurdok. Benyomásait festőien fogalmazta meg a "Leírhatatlan nap" című írásában.

Svájc szurdok Aareschlucht

Ha a szurdokban a gyönyörködés közben megéheznénk vagy megszomjaznánk, mindkét bejárat mellett találhatunk fogadót. A nyugati bejárat melletti ráadásul félig a folyó fölött van, csodálatos kilátással a szurdokra.

Svájc szurdok Aareschlucht

A szurdok nyitvatartása a 2016-os szezonban:

szezonnyitás:

  • Meiringen felől nyugati bejárat: 2016. április 15.
  • Innertkirchen felől keleti bejárat: 2016. május 5.
  • esti világítás nyugati bejárat felől: júliusban és augusztusban - csütörtök, péntek, szombati napokon

nyitvatartás naponta:

  • szezonnyitástól június végéig 8:30 - 17:30 között
  • júliusban és augusztusban: 8:30 - 18:30 között
  • esti világítás: 18:30 - 22:00 között

Az esti világítás alatt a belépés csak Meiringen felől, a nyugati bejáraton lehetséges.

szezonzárás:

  • keleti bejárat: 2016. október 16.
  • nyugati bejárat: 2016. november 1.

Svájc szurdok Aareschlucht

Belépőjegy árak:

  • felnőtt: 8,50 CHF
  • diák 6 - 16 éves kor között: 5 CHF
  • 6 éves kor alatt ingyenes

Svájc szurdok Aareschlucht

Remélem kedvet kaptatok, és ha erre jártok, feltétlenül felkeresitek az Aareschlucht szurdokot. Ha pedig utazási irodával utaztok az jó, mert ők általában beleteszik a programba.

Svájc szurdok Aareschlucht

Ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.